Nassau, vznik a zánik LibertalieNassau tvoří menší ostrov s jedním notně ošuntělým městečkem a britskou pevností, která kdysi hlídala místní přístav. Britové jsou zde stále přítomní, ale Nassau si žije svým vlastním životem daleko od královských výnosů a není ani nijak zajímavé pro Španěle. Není proto divu, že se sem časem začaly stahovat pirátské hordy. Nejvýznamnějšími piráty v Nassau jsou Benjamin Hornigold a Edward Thatch (Černovous), kteří za vydatné pomoci Edwarda vyhlásí Nassau za svobodnou republiku pirátů (Libertalia). K této trojici patří i lehce kontroverzní pirát s jemnými rysy James Kidd. Kidd je totiž záhadou. Na jednu stranu to táhne s piráty, ale na tu druhou se od řady aktivit distancuje a je zřejmé, že některými aktivitami Edwarda a jeho přátel vysloveně pohrdá. Zejména jejich snahou hromadit majetek pro svůj vlastní prospěch.
V tomhle je Edward doslova jednička, kdežto Hornigold a Thatch, kteří jsou přeci jen o něco starší, už začínají vidět věci v širších souvislostech. To ovšem nijak neubírá na pověstné Černovousovo krutosti. I když i ta se později ukáže spíše jako smyšlenka, protože Thatch dokáže uvažovat i velmi rozumně a rozhodně nepodřezává zajatce na potkání. Nejupřímněji to myslí asi Hornigold, který si velmi dobře uvědomuje, jak je republika Nassau zranitelná a co bude třeba učinit, aby se jim nesložila jako domeček z karet.
Největším nebezpečím je v tuto chvíli zarputilý lovec pirátů Julien du Casse, shodou okolností tentýž du Casse, který slouží Torresovi. Je to asi jediná námořní sledovačka, kterou je ve hře potřeba podstoupit. Každá hlídkující loď má kolem sebe určitý perimetr, ve kterém je schopna zachytit nepřátelské plavidlo. Pokud nestihnete uhnout, tak hrozí prozrazení. Nejhorší je v tomto ohledu plout před přídí hlídkující lodě, protože tady má perimetr nejširší záběr. Du Cassovu loď je potřeba sledovat z povzdálí a obratně se přitom vyhýbat pozornosti hlídkujících lodí. Du Casse nakonec zakotví v Great Inagua, kde se ukrývá tajná templářská základna. Edward zakotví opodál, mimo dohled přístavu. Cílem je samozřejmě vesnice kolem a samotný du Casse. Po jeho likvidaci se z Great Inagua stane Edwardova soukromá základna, kterou lze mírně vylepšit (nakoupit služby apod.). Časem se do Great Inagua přesune základna asasínů.
Ale to už bych předbíhal. Edward se během shledání s trojicí známých pirátů v Nassau zmíní o tom, že hledá místo známé jako Observatoř. Nikdo netuší, kde by se mohla nacházet, tedy až na Kiddda, který se tváří dosti tajemně. Ppo dobytí Great Inagua se Kidd objeví v Edwardovo nové rezidenci, kde ho Edward blíže seznámí s tím, co vlastně Torresovi doručil, protože na tajné základně zůstala Walpolova mapa asasínských úkrytů. Kidd je toho názoru, že by se Edward měl alespoň pokusit je varovat, když už je nevědomky prozradil. Tedy za předpokladu, že má vůbec nějaké srdce, které by mu tlouklo v hrudníku. Edward však raději stočí řeč zpět k Observatoři. Na to mu Kidd odpoví, že ho má za pár týdnů vyhledat v Tulum.
Na první pohled vypadá Tulum jako kus divočiny, ale na ten druhý se to tu nějak podezřele hemží asasíny! Edwardův vztah k těmhle kapucínům nebyl zrovna vřelý a oni si ho zajisté pamatují jako poskoka Torrese, takže by nebylo moudré se ukazovat. Musel jsem se opatrně proplížit hezký kus cesty a pár úseků si hned několikrát zopakovat, protože Edward nesmí nikoho zabít, takže cíle je nutné lákat do keřů nebo se jim umně vyhýbat, když se zrovna dívají jinam. Kidd už stál u nějakých kamenných dveří, ale než jsem se stihl rozkoukat, tak mě kdosi další za zády oslovil. Byl to Ah Tabai, který mě brilantně odzbrojil. K ještě většímu údivu jsem zjistil, že ho Kidd oslovuje mentore!
Ah Tabai mi dal jasně najevo, že jsem naživu jen kvůli tomu, že se Kidd přimluvil, protože za to, co jsem provedl v Havaně, nařídil mou popravu. Kidd mu pověděl, že mám jistý dar vidět neviděné a hodně mi pomohla zmínka o setkání s Mudrcem. Kidd mě měl vzít do svatyně a tam se prý uvidí. Když jsem si do Kidda po cestě rýpnul, tak mi odsekl, že mu vděčím za život, protože bez jeho pomoci by mě asasíni už zabili. Nyní mám možnost to odčinit, byť on sám mými činy a charakterem notně pohrdá ... eh?? Na vrcholku svatyně bylo nutné pořešit puzzle, které odkrylo bustu Robertse, tedy až na drobný detail - tahle busta byla tísíce let stará!
Tím se potvrdilo, že jsem spatřil skutečného Mudrce, ale rozhovor přerušil příjezd otrokáře Laurense Prinse, který loví mimo jiné asasíny. Ah Tabai mě požádal o pomoc a do rukou se mi dostala foukačka, která doplnila můj arzenál zbraní. Pomocí uspávacích šipek jsem se měl pokusit zachránit co nejvíce zajatců - jak z řad asasínů, tak i z řad mé vlastní posádky. Zadařilo se. Ah Tabai byl mým výkonem ohromený. Za pomoc jsem si vysloužil svobodu, ale v Tulum nejsem nadále vítaný. Je to trošku pech, protože k Tulum se vztahuje sbírka mayských kamenů, které odemykají speciální zbroj. Na druhou stranu mě z Tulum nikdo fyzicky nevyhání, takže se sem lze i nadále vracet.
V téhle části hry jsem se rozhodl, že bych mohl začít pomáhat asasínským základnám, tedy popravdě mě na to navedl Kidd, který znovu apeloval na mou čest, ale pokud mi jde mnohem více o profit, tak za každý úkol prý získám klíč k pokladu (ke kleci s templářskou zbrojí v Great Inagua). Základny jsou celkem 4:
Kajmanské ostrovy, základnu vede Opía Apito
Havana, základnu vede Rhona Dinsmore
Nassau, základnu vede Upton Travers
Kingston, základnu vede Anto
První byla Opía Apito, domorodka, která se snaží zničit Lucii Márquez, dceru důstojníka, který kdysi přepadl a zotročil Apitin kmen (Taíny). Scénář všech těhle úkolů je podobný. Nejprve ukázka zdatnosti, pak špionáž atd. a nakonec samotná likvidace bosse. Dalšími lovenými jsou Hilary Flint (Havana), Jing Lang (Nassau) a Kenneth Abraham (Kingston). Klíč měl u sebě původně i du Casse, celkem jich je tedy 5. Za zmínku ještě stojí, že Rhona Dinsmore je Edwardovo letitá přítelkyně, akorát neměl ponětí o její skutečné "profesi".
Necelý rok na to, v lednu 1717, jsem se vrátil do Nassau. K našemu novému spolku se přidalo pár dalších kapitánů, mezi nimiž nechyběl Jack Rackham a Charles Vane. Ale co mě sem vlastně dovedlo? Ani nevím

, ale vím, že jsem se nějak dostal na stopu Laurense Prinse, který se schovává v Kingstonu. O něj mi ani tak nešlo. Ono to vlastně vzniklo celé trošku jinak, už si vzpomínám. Rozrůstající se Nassau potřebovalo peníze a zároveň ukázku pospolitosti, k čemuž se velmi dobře hodila informace, že Torres připravuje platbu pro Laurense Prinse, neboť tomu se podařilo najít a zajmout Mudrce. Torres se ukrýval v námořní pevnosti Fort Matías, kterou do té doby nešlo obsadit. Torres se nechal dotlačit ke slibu, že Prinse v Kingstone vyláká, ale celá akce se nakonec zvrtla, protože po Prinsovi šel i Kidd. Prinse léčku prokoukl a zdrhl do svého sídla, no a Torres taky neváhal a potichu se vypařil neznámo kam.
V doprovodu Kidda jsem se rozhodl vloupat do Prinsova sídla, ale čekalo mě u toho jedno překvapení. Kidd si rozpustil vlasy a odhalil to, co jsem už delší dobu tušil - James Kidd je ve skutečnosti Mary Read

Samozřejmě jsem o tom nesměl nikomu ani ceknout, ale nyní se tahle proměna náramně hodila, protože Mery dokázala odlákat stráže a tím mi umožnila vklouznout do jinak přísně střeženého sídla. Prinse jsem našel a dle dohody zabil, jenomže Mery štěstí opustilo a při hledání Robertse mu vlítla rovnou do pasti. Z pistole u hlavy si moc nedělala a tak se jí podařilo Robertse udeřit a zmizet. Ostatně zmizet jsem musel urychleně i já. Roberts tedy utekl, ale co se dá dělat.
Leden 1718 nebyl zrovna nejšťastnější, od vzniku Libertalie uběhly skoro 3 roky a místní komunita není zrovna v ideální kondici. Chybí zejména lékař, nebo alespoň léky. Problém je, že král přestal tolerovat pirátské nájezdy, dokonce slíbil klid těm, kdo ho nebudou zbytečně provokovat. Thatch byl netrpělivý, ale nakonec se nechal přemluvit, že zkusíme léky vyzvednout z nedávno potopené lodi, která přepravovala lékařské zásoby. V tuhle chvíli do hry přijde potápěčský zvon, což je prima zpestření průzkumu (podvodní svět vypadá úchvatně), no ale problém je v tom, že léky se zkazili. Podle adresy výrobce bylo zřejmé, že léky pochází z Charles Townu. Thatch se proto rozhodl pro blokádu a menší vydírání, ale to nikam nevedlo. S Kavkou jsem se tedy rozhodli proplout po bažinaté deltě až do města a léky prostě ukrást.
Akce se zdařila, ale Thatch byl stále nesvůj. Při otázce na návrat odpověděl, že si ještě potřebuje vyřídit něco na severu, ale z jeho pohledu bylo jasné, že to balí a už se nemíní vrátit. Sdělil mi, že už je pirátem příliš dlouho a rád by se dožil dne, kdy si bude moci v klidu užívat toho, čeho dosáhl. A málem se mu ten sen i splnil. Jenomže v červenci 1718 připlul do Nassau Woodes Rogers, který přivezl královskou milost všem pirátům, kteří se vzdají svého pirátského života. Komunita Libertalie byla na tom už tak bídně, takže nebylo divu, že někteří královu nabídku přijali. Dokonce i Hornigold! Na mou stranu se postavili jen Rackham a Vane. Nyní bylo na čase vymyslet plán, jak se dostat přes blokádu přístavu. Vane vymyslel útok s ohnivou lodí, kterou jsem poté pomohl dostat k blokujícím lodím. V nastálém zmatku se nám opravdu podařilo uprchnout. Vane byl tak nadšený, že později dokonce souhlasil s tím, že bychom se mohli společně poohlédnout po Observatoři.
Nicméně teď bylo třeba zaujmout nějaký postoj vůči pádu Libertalie. V říjnu mě v Great Inagua navštívila Mery, ale spíše jen proto, aby zkontrolovala, v jakém rozpoležení se nacházím. Směrem k Adéwalému pak prohodila, ať se mnou nenechá zatáhnout do sraček - tím myslela asi ten chlast všude kolem. Byla to ovšem určitá vzpruha, s Vanem jsme se rozhodli zajet na Thatchovu rozlučku a pokusit se ho přemluvit, ale o Thatchovo oslavě věděl i někdo, kdo toho hodlal zneužít - Hornigold vstoupil do řad templářů!! Oslava byla doslova rozmetána výstřely lodních děl a Thatch padl v bitvě.
Vane se proto rozhodl jít se mnou po stopě Observatoře, ale v té době mi už Adéwalé dával jasně najevo, že posádka má těhle mých výmyslů dost a on vlastně už také. Přesto všechno probíhalo hledání hladce, tedy až do chvíle, než jsme narazili na hledanou loď, na které měl být převážen zajatý Mudrc do afrických kolonií. Vane utrpěl s lodí škody a během jeho záchrany se Rackham rozhodl, že vyvolá vzpouru a zbaví nás velení. Oba jsme se rázem ocitli na poškozené lodi bez posádky a čekalo nás několik měsíců samoty na Isla Providencia (nově objevené místo na mapě). Vane se tu víceméně zbláznil, několikrát se mě dokonce pokusil zabít, takže jsem ho musel nakonec zneškodnit a nechat ho tu. Adéwalé si to totiž mezitím rozmyslel a vyzvedl mě (Rackham jako kapitán moc dlouho nevydržel, posádka ho po pár měsících sesadila). V květnu 1719 jsem se vylodil zpět v Great Inagua. Vane si musel počkat o rok déle. Bohužel, zachránila ho britská loď, takže byl zatčen a odvezen na Jamajku do Port Royal v Kingstone, kam se nakonec dostal i Rackham (spolu s Mery a Anne Bonnyovou - krčmářka z Nassau).
Od posádky jsem dostal nevyřčenou poslední šanci. Na pobřeží Afriky se mi podařilo najít a zachránit Mudrce, ze kterého se nakonec vyklubal Bartoloměj Roberts, neboli Černý Bart. Ano, jak jinak, prostě pirát

Rogers tu získal loď a novou posádku a za odměnu mi slíbil pomoc. V září 1719 jsme se setkali na Misteriose, kde mě obeznámil s tím, co ukrývají ampulky v krychličkách (jednu jsem kdysi přivezl Torresovi). Jde prý o kapky krve určitých lidí. Právě díky tomu může Observatoř fungovat. Nejprve jsem musel Rogersovi pomoci se záchranou několika dalších zásilek s krví a poté konečně svolil s cestou do Observatoře. Mezitím jsem si to také stihl vyříkat s Hornigoldem, který našel nový koníček - lovit své bývalé přátele! V Observatoři nás čekal artefakt v podobě křišťálové lebky, do kterého se zasunula krychlička s ampulkou krve a artefakt promítl obraz viděný z vlastních očí dotyčného. Bylo tak ihned zřejmé, co dotyčný právě dělá a kde se nachází. Rozhovory nevyjímaje. Opravdu zajímavá věcička, ale Roberts neměl v úmyslu se dělit. Celé to byla ve skutečnosti past. Využil mě jen jako průvodce a s lebkou pláchnul. V přítomnosti mezi tím přišly na podezřelé hackerské útoky a seznámil jsem se blíže s Juno.
Cesta asasínaRobertse jsem sice na pláži ještě dostihl, ale cestou jsem se dost ošklivě zranil, takže na nějaký boj jsem mohl zapomenout. Roberts toho využil, zajal mě a později mě předal Britům. V dubnu 1722 jsem se ocitl v Port Royal v Kingstonu a čekal na svůj soud. Shodou okolností jsem byl svědkem příchodu spoutané Mary a Anny, které byly obviněny z pirátství a odsouzeny k trestu smrti. Jelikož však byly obě těhotné, tak byl rozsudek odložen do té doby, než porodí. Během soudu mě navštívil Torres v doprovodu Rogerse. Nabídl mi svobodu výměnou za informaci o poloze Observatoře. Vůbec netušil, že vzhledem k okolnostem zrady Robertse je mu tahle informace k ničemu, ale přesto jsem nic neprozradil. Za odměnu se postaral o to, abych si vězení náležitě užil.
O 4 měsíce později, když jsem se houpal zavěšený v kleci na pobřeží, mi přišel na pomoc Ah Tabai. Vlastně né mě, ale Mery a Anně, já mu prý nic nedlužím. Byla to jen splátka za Tulum a tak. Nj, ale přeci bych v tom ty dvě nenechal, takže jsem mu nabídl pomoc. Obě jsem našel v žaláři, ale Mery na tom nebyla moc dobře. Nedávno porodila a poté chytla infekci, která jí výrazně oslabila. Při pokusu o útěk mi umřela v náručí se slovy, že se mnou zůstane navždy. Její tělo jsem předal Ah Tabaiovi, který už čekal v lodi s těhotnou Annou. Ještě než vyrazili na cestu, tak mi předal roucho asasínů s tím, že jsem si ho sice nezasloužil, ale hodí se ke mě. S tím odjel. Později jsem se dozvěděl, že Annino dítě krátce po porodu zemřelo.
Následující měsíce se Edward Kenway utápěl v alkoholu a přemítal o svém dosavadním životě a důvodech, proč se to všechno tak podělalo. Z alkoholického snění ho vytrhl až Adéwalé, který ho našel válet se u cesty na pobřeží. Rozhodl se mu ještě jednou pomoct, což Edward s povděkem přijal. V Tulum se setkal s Annou, která se stala novým kormidelníkem Kavky (Adéwalé se již před nějakou dobou připojil k asasínům a šel si svou cestou). Podobnou cestu si vybral i Edward, který nyní s pokorou přijal svůj osud a pomohl asasínům vybudovat nový domov v Great Inagua a znovu pro ně získal lebku z rukou proradného Robertse. Stalo se tak v květnu 1721. V doprovodu Ah Tabaie pak vrátili lebku do Observatoře. Předtím si to však vyříkal ještě Rogersem a Torresem.
Návrat lebky však měl i hořký konec, Ah Tabai předal Edwardovi odpověď na dopis, který Edward před nějakou dobou odeslal do Anglie. Edward měl v plánu návrat do Bristolu ke Caroline, ale místo toho mu přišla odpověď, že Caroline před rokem zemřela a nechalu tu holčičku jménem Jennifer, Edwardovu dceru! V říjnu 1722 připlouvá malá Jeniffer do Great Inagua, aby se po boku svého otce vydala na společnou cestu domů ...
Edward se ještě před odjezdem dozvěděl, že Rogers se ze svých zranění uzdravil a odjel do Anglie, ale hra už se tomu dále nevěnuje. Místo toho ukáže výjev z Královské opery, kam Edward přichází v doprovodu dospělé Jennifer a malého Haythama. Při té příležitosti se setkává s Reginaldem Birchem. Jde přesně o tu vzpomínku, kterou na Královskou operu zmíní Haytham v úvodu trojky.