Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 17:33:55
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: Série Assassin's Creed před Origins  (Přečteno 20572 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Série Assassin's Creed před Origins
« Odpověď #30 kdy: Září 27, 2021, 18:36:21 »

Nalezení zrádce netrvalo příliš dlouho, navíc je to v podstatě  konec tutorialu, kde jsem se dozvěděl, jakým způsobem si ve hře shánět informace. U vnější brány v podhradí jsem si sedl na lavičku, spustil Orlí oko a pomocí F jsem zaměřil domnělý cíl (bílé postavičky). Zrádcem je kazatel Masun, ale bez důkazů ho zatknout nelze. Z rozhovoru obyvatel jsem se dozvěděl, že zprávy mezi Robertem de Sablé a Masunem obstarává místní košíkář.

Košíkáře jsem našel na okraji tržiště a po zaměření skrze F jsem si vyslechl rozhovor mezi ním a jednou zákaznicí. Ptala se ho na důvod jeho špatné nálady, jestli s tím nesouvisí dopis, který minule dostal. Na mě tedy bylo onen dopis získat, což se dělá klávesou pro ovládání rukou. Je potřeba se k cíli dostatečně přiblížit zezadu a během držení Shiftu si hlídat, aby cíl neotočil hlavu. Je nutné vystihnout správný okamžik.

S důkazem v kapse jsem se přesunul na náměstíčko a zaměřil jsem Masuna. Chvilku si vedl své kázání a pak se vydal pryč. Držel jsem se mu v patách, dokud nebyl mimo dohled stráží a poté jsem na něj zaútočil pěstmi, dokud nebyl ochotný mluvit. Nic nezapíral a hlavně ničeho nelitoval, tak jsem ho předvedl před Al Mualima a ten se ho pro změnu optal, zda-li podstoupí pokání. Masun odmítl a mistrovi sdělil, že je na svou účast ve zradě hrdý. Za to si vysloužil meč v hrudi.

Al Mualin k tomu dodal, že každý by měl dostat šanci se vykoupit, ale pokud o to dotyčný nestojí, tak je již zcela ztracen a musí zemřít. V tu chvíli jsem zauvažoval, jaký je vlastně rozdíl mezi Bratrstvem a Templáři? Vždyť oba řády jsou ochotné vnutit ostatním svou pravdu klidně i silou. Obě strany jsou přitom přesvědčené, že konají dobro. Jde jen o úhel pohledu.

Cesta mimo Masyaf

Odhalení Masuna mi přihrálo plusové body a tak jsem od mistra získal zpět právo nosit meč a skrytou čepel. Tím ovšem má zkouška neskončila. Od mistra jsem dostal svitek s devíti jmény, která mám sprovodit ze světa. A to bez otázek, protože příčinou mého předchozího selhání bylo to, že jsem o tom příliš věděl (pravda, kdybych nevěděl, kdo je Robert de Sablé, tak by mě nejspíše ani nenapadlo Templáře napadnout, prostě bych jen počkal a artefakt si vyzvedl o něco později). Moje kroky nyní směřovaly do Damašku.

K mému překvapení jsem se za hranicemi Masyafu ocitl v samostatné lokaci, která slouží jako křižovatka pro jednotlivé mise ve městech. K dispozici jsem dostal koně, asi aby to lépe odsýpalo. Nejde přitom jen o nějaký koridor, je tu normální život, stojí tu vesnice a jednotlivé části tohoto tzv. Království spravují různé spolky - osmani, řád Německých  a Maltézkých rytířů atd. V podstatě ani jedna strana ke mě nechová přátelství, takže při přílišném přiblížení vždy hrozí boj.

Asi nemusím zmiňovat, že jsou tu klasické asasínské prvky jako rozhledny a sbírání vlaječek, ale zaujal měl soubojový systém. Zprvu toho moc nedokážu, ale s každou úspěšnou misí mi Al Mualin vrátí část dovedností, takže už při druhé cestě skrze Království je to mnohem větší zábava. Na to, co jsem kdysi o první Assassin's Creed četl, tak ty souboje jsou celkem prima, ona má totiž AI docela výpadky, takže např. při napadení vojenského tábora sejmu 4 stráže a opodál stojící kolegové nic, jakoby se nechumelilo. Až když je dobojováno, tak se někdo jde podívat, co se stalo a hledá pachatele - přitom já stojím pár kroků vedle :D Je to spíš loterie, někdy po mě vystartují jako po pachateli, jindy je jim to úplně jedno. Rovnou se předběhnu, nic strašného to není ani ve městech, je to prostě standardní Assassin's Creed.

Pomalým tempem jsem se přesunul na SV mapy, kde se nachází vstup do Damašku.

První mise v Damašku

Damašek je složený ze tří čtvrtí, přičemž v tuhle chvíli pro mě byla dostupná jen chudinská čtvrť. Mistr mi nakázal, abych se hlásil u místního cechmistra, ale nejprve jsem si obešel rozhledny a při té příležitosti jsem pomohl 12 utlačovaným občanům. Za odměnu by mi měli poskytovat krytí. Do města jsem se vlastně taky dostal s cizí pomocí, protože přes stráže bych neprošel. Vmísil jsem se proto do hloučku učenců a s nimi to bylo bez problémů.

Rozhledny a pohyb po městě mi odhalily zajímavé prvky na mapě, zejména místa pro vyšetřování. Mým cílem v Damašku je zbrojmistr Tamir, ale zatím jsem vůbec netušil, kde ho hledat a jak se k němu vůbec dostat. Právě k tomu slouží vyšetřování. Postup je stejný pro všechny vraždy a spočívá ve splnění trojice úkolů pro informátory (menší parkour na čas, likvidace nebezpečných vojáků a ochrana informátora před útokem), a k tomu v klasickém kolečku, kterým je  odposlech občanů, ukradení důkazů a výslech, tak jsem si to vyzkoušel už v Masyafu.

Asi není vysloveně nutné podstoupit vše, nebyl důvod z toho něco vynechávat. Pro mě je to naopak příjemné zpestření klasické rutiny z dalších dílů série. Tady je potřeba těch informací získat mnohem více a teprve poté se dá k cíli dostat. Tedy ono je nejprve nutné najít cechmistra a s ním svá zjištění konzultovat. Pokud je vše v pořádku, tak získám ptačí péro, které po dokonání vraždy smočím v krvi oběti a přinesu zpět.

Samotná vražda probíhá trošku jinak, než jsem čekal. Jakmile jsem dorazil na tržnici, kde měl Tamir domlouvat kontrakt, tak jsem si musel vyslechnout patřičný dialog a poté sledovat, co se stane zrádci. V téhle fázi jsem se nedokázal k Tamirovi přiblížit, ale po jejím skončení jsem pochopil, že jsem toho času měl využít k zaujmutí výhodné pozice. Po činu se rozezněl alarm a v tu chvíli jsem byl známý všem strážným. Je nutné se co nejrychleji dostat do sídla cechu a tam pak alarm vyhasne. Po návratu mi Al Mualim vrátil další schopnosti.

Na skok v současnosti

V průběhu vzpomínek se Desmond vrací vlivem různých událostí zpět do reality, ale nebudu je tu probírat jednotlivě, vždycky to shrnu. V realitě si může Desmond promluvit s Lucy, kouknout na její emaily a později se dokonce hacknout do jejího počítače. Lucy se tu tváří jako sympatická dívka, při prvním rozhovoru jí Desmond prozradí, odkud pochází a při dalším mu naopak Lucy sdělí, že ona je tu v podstatě taky vězněm.

Před ukončením studií na univerzitě zjistila, že jí nečeká žádná zářná kariéra, ale pak se najednou ozval Vidic a nabídl jí práci. V té době netušila, pro koho přesně dělá, nekalé praktiky Absterga jí začaly docházet později a málem jí to stálo život, ale opět zasáhl Vidic, který nad ní drží ochrannou ruku. Byť jeho chování k Lucy může kolikrát vzbuzovat opak. No, kdybych nevěděl, co se s Lucy stane dále, tak bych tomu i uvěřil, ale nyní tuším, že to je jen součást hry.

Od Vidica jsem se pro změnu dozvěděl, že Abstergo se primárně zabývá farmacií, zejména vývojem antidepresiv, ale záběr firmy je ve skutečnosti mnohem širší, jen ne vše se s Abstergem spojuje. K tomuhle má připomínku Desmond v Revelations, kde v jedné ze vzpomínek na minulost zmiňuje, že prakticky neexistuje domácnost, ve které by nebyl alespoň jeden produkt Absterga.

Poslední návrat do reality mi přihrál kód ke dveřím do pokoje, který mi někdo podstrčil do šatníku, a díky Lucyinu peru jsem se dostal do jejího počítače a mohl si přečíst její dotazy na to, kdo byla Leila a co se s ní stalo. Teď vím, že i tohle je hra Absterga.

Další dva kontrakty

Cesta do Acre za zabitím Garniera, místního doktora Mengeleho, ukázala, že struktura vražd bude mít nejspíše shodné schéma. I Acre se skládá ze tří čtvrtí a postup vyšetřování je stejný jako v Damašku. To samé platí pro Jeruzalém a zabití otrokáře Talala. Z tohoto pohledu to vypadá, že všech 9 kontraktů bude probíhat víceméně stejně, lišit se budou až okolnosti samotné vraždy, ale jinak mě asi opravdu čeká 9x to samé.

Z dnešního pohledu už mi to divné nepřijde, her, které staví na podobném schématu, je víc a mě osobně to vysloveně nevadí. Já jsem asi možná už příliš shovívavý, před řadou let bych to rozhodne zkritizoval, ale nyní je to jiné. Vím přesně, proč tu hru hraji a co od ní očekávám. Pokud to splní moje minima, tak mi to stačí. Naprosto si uvědomuji, že můj současný postoj k sérii
Assassin's Creed je obrat o 360°, ale když jsem hodil veškeré své výtky vůči sérii za hlavu a odmyslím si různé nelogičnosti, tak mě to skutečně baví :)
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #31 kdy: Září 29, 2021, 08:34:03 »

Hm, tak zařazení souboru AssassinsCreed_Dx10.exe do výjimek nepomohlo. Soudruzi v Rusku udělali někde chybu, protože Kaspersky mi začal výjimky docela ignorovat. Napoprvé ten soubor smaže, a teprve když ho tam nahraju ze zálohy, tak už to nechá být. Tohle je přesně to, proč nemám antiviry rád, protože jejich vývojáři si myslí, že oni přeci ví mnohem lépe, co je pro mě jako pro uživatele nejlepší. V práci mě v tomhle vytáčí pro změnu Eset, když mi blokuje jinak nezávadnou stránku ... i když tohle je kolikrát dané už samotným prohlížečem, někdy stačí použít jiný a je to v pohodě. Budu muset hlavně udělat zálohy softu někam externě, protože antiviru se nelíbí něteré verze, které já mám ale záměrně (třeba Daemons Tools ve verzi 4.x mám kvůli tomu, že v něm ještě nejsou ty podě... reklamy.). Naštěstí se zdá, že už nejsem daleko od konce AC.

Další trojice kontraktů

Před další misí mě Al Mualin upozornil, že moje předchozí akce vyvolaly ve městech rozruch a nyní bych se měl mít více na pozoru, protože stráže budou mnohem obezřetnější. Popravdě jsem si velkého rozdílu nevšiml, snad jen, že jsem byl schopen vzbudit pozornost menšími přohřešky, jako je nadměrné strkání do lidí apod. Nicméně stačilo se vzdálit a byl zas klid. S novou trojicí úkolů se mi odemkla i nová trojice městských čtvrtí, tentokrát čtvrtí boháčů. Další trojice kontraktů zahrnovala významné podporovatele obou stran válečného konfliktu - Saladina a Richarda Lví srce. Oba vojevůdci se již připravovali na vzájemný střet, který by možná bylo dobré nechat být, ale Al Mualim mi prozradil, že to není v našem zájmu. Natož se obou vojevůdců zbavit, protože pak by země čelila nájezdům a rabování, které by vzniklo z nastálého chaosu.

Pro první kontrakt jsem si došel do Damašku. Byl jím místní vůdce obchodníků Abu'l Nuqoud, přezdívaný Král obchodníků. Obešel jsem si svoje typické kolečko vyšetřování, k tomu rozhledny a osvobodil jsem utlačované občany. Jakmile jsem byl hotov, tak jsem došel na základnu cechu pro povolení. Základna je ve městě naštěstí jen jedna a vždy je poblíž hranice všech tří čtvrtí, takže nemusím podstupovat úvodní vstup do města apod. Ostatně cesta z Masyafu se dá zkrátit díky nabídce rychlého cestování (v případě odmítnutí to lze samozřejmě udělat po staru a do Damašku dojet na koni). Škoda jen, že rychlé cestování nelze vyvolat kdykoliv.

Vyšetřování mě dovedlo až do Abu'lova paláce, kde zrovna probíhala oslava, na kterou byli pozváni významní obchodníci. Počkal jsem si, až se Abu'l objevil na balkóně a během proslovu jsem si začal hledat vhodné místo, odkud bych se dokázal urychleně dostat nahoru. Zprvu to vypadalo jako běžné tlachání, co tihle zbohatlíci na podobných oslavách mají, ale ve chvíli, kdy začal Abu'l mluvit o zradě a trestu, tak jsem zbystřil. Vytkl přítomným, že jsou pokrytci, kteří podporují Saladina jen pro svůj prospěch. A jemu, Králi obchodníků se za zády posmívají pro jeho vzhled. Pak jen dodal, že víno je otrávené, načež se kolem mě skutečně začalo několik lidí dávit a za chvilku se přidali další. V tom zmatku jsem zaslechl, jak Abu'l dává svým lučištníkům rozkaz, aby zabili ty, co začnou utíkat.

Abu'la jsem dostihl až u brány, protože mi stihl utéci, ale naštěstí byl pomalejší, než se zprvu zdálo. Ani on svých činů nelitoval. Pověděl mi, že to nedělal pro Saladina, ale pro nový a lepší svět, který má přijít. Bylo to zvláštní přiznání. Okrádala a ožebračoval lidi kolem, aby si nahromadil bohatsví, ale to bohatsví přitom mělo sloužit na obnovu města po novém "zítřku". Jaká ironie! Možná měl Abu'l dobrý úmysl, ale jeho metody byly špatné.

Od Al Mualima jsem opět získal část svých dovedností, ale poslední slova Abu'la komentovat nechtěl. Lidé toho před smrtí prý napovídají. Pokrčil jsem tedy rameny a vyrazil do Acre, kde mě "čekal" William of Montferrat, pán tohoto města. Do Acre jsem přijel jen chvilku poté, co dorazil král Richard. Vyšetřování ukázalo, že William a Richard se zrovna nemají v lásce a králova návštěva vždy Williama rozhodí. Musel jsem to vidět na vlastní oči a tak jsem se vmísil do davu, který se loučil s odjíždějícím králem. Přitom jsem si vyslechl něco málo z rozhovoru, ve kterém král Williama peskoval za jeho neschopnost. Hned po králově odjezdi si nechal William předvolat vojáky do pevnosti. Já to vzal po hradbách a nijak jsem se přitom neskrýval.

Williamova poslední slova mě překvapila podobně jako ta Abu'lova. Myslel jsem si, že William plánuje zradu a chce krále sesadit. Navíc jeho syn Konrád by se měl stát pánem Acre, ale o Konrádovi se William zmínil jako o neschopném retardovi. Tohle prý nedělal pro krále, ano pri Boha, ale pro nový svět, který přijde. Aha! Abu'l zařizoval finance, William armádu, ale pro jaký nový svět? Vrtalo mi to hlavou a při setkání a Al Mualimem jsem to již nevydržel a obořil se na něj.

Al Mualim to nesl s nelibostí a vytasil svůj meč, prý jsem ho opět zklamal a své místo v Bratrstvu si opravdu nezasloužím. S klidem jsem mu na to odpověděl, že kdyby měl místo mě někoho lepšího, tak mě zabil už dávno. S tím souhlasil a hned na to mě pokáral. Tedy až poté, co mi prozradil, že Abu'l a William byli templáři. Jejich cílem byl nový svět, podle jejich představ a pravidel. Jenomže na to jsem si měl přijít sám, protože to bylo smyslem testu. Poté mi Al Mualin vrátil další část mých schopností.

Jako poslední jsem si nechal Jeruzalém a Majd Addinina. Nalézt ho, nebyl takový problém. Majd Addin se vyžívá v popravách a týrání lidí, takže jsem ho našel přesně tam, kde by měl být - na popravišti. Během jeho kázání o hříchu jsem se pomalu prodral davem až ke strážím a počkal jsem si, než započne samotná poprava. Akce se mi tak úplně nezdařila, ale dokázal jsem na sebe alespoň upoutat dostatek pozornosti a všichni se vrhli na mě. Tím se mi podařilo odsouzence zachránit. Chvilku jsem bojoval s notnou přesilou, ale stačilo nebýt zbrklý a za chvilku proti mě stál jen Majd Addin.

Jeho poslední slova mě překvapila asi nejvíce. Vůbec mu nešlo o podporu Saladina nebo kohokoliv/čehokoliv jiného. On se k templářům přidal jen kvůli moci. Prostě dělat všechny ty zvrhlosti jen proto, že může. Narozdíl od těch dvou předchozích, v tomhle nebylo nic, co by se dalo považovat za dobrý úmysl a špatnou cestu, tohle bylo čiré zlo. Jenomže něco pravdy na jeho slovech bylo, dav kolem při jeho proslovu jásal, jim bylo ukradené, jakých prohřešků se odsouzenci dopustili a zda-li byly opravdu tak závažné. Jim jen stačilo pokynout a jásali. To zlo nebylo jen v Majd Addinovi.

Na skok do současnosti

Po zabití Majd Addina jsem se neocitl v Masyafu, ale byl jsem probuzen. Vidic byl totiž odvolán na schůzku a chvilku poté musela odejít i Lucy. Myslel jsem si, že to byla právě Lucy, kdo mi napsal kód od dveří pokoje do skříňky, ale ta nechtěla odejít, dokud nebudu zamčený v pokoji. Proč by na tom trvala, kdyby věděla, že mohu díky kódu pokoj opuštět. No, popravdě mi to moc logickéné nepřijde, vždyť Lucyin počítač jsem si mohl prohlédnout už z počátku přímo před jejíma očima, teprve od dalších probuzení ho měla zakódovaný. Jenomže svoji tužku s kódem si "náhodou" zapomněla na stole.

Na druhý den si pro mě Vidic nepřišel, takže jsem si mohl přispat. Měl celkově špatnou náladu, ale podařilo se mi ukrást jeho tužku s kódem, takže po ukončení vzpomínek v Animu bych se snad mohl dostat i do jeho počítače. Důvod Vidicovo špatné nálady byl jasný, Vidic dostal na celý experiment jen 7 dní, ale zatím jsme moc daleko nepokročili. Navíc se o mě začala zajímat skupinka asasínů, kteří se pokusili do Absterga dostat, leč neúspěšně. Nakonec mi stejnak nezbylo nic jiného, než ulehnout do Animu a pokračovat.

Předfinálová dvojka

Ocitl jsem se zpět v Masyafu, kde se přede mnou Al Muadin procházel s podivnou stříbrnou koulí v ruce. Šlo o artefakt, který Malik přinesl ze Šalamounova chrámu. Podle Al Muadina jde o mocný předmět, který byl příčinou mnoha významných událostí - vyhnání Adama a Evy z Ráje, útěk Židů v Egypta, Trójská válka, tesař, který proměnil vodu ve víno atd. Byl jsem trochu skeptický, byť tohle měla být ona věcička, co mě přivedla zpět mezi živé. Al Muadin proto rozhovor utnul a předal mi můj meč. Jsem už jen kousek od svého hlavního cíle, ale nejprve musím zabít poslední dvojici na seznamu.

Moje první kroky směřovaly do Acre, kde jsem měl vyhledat Sibranda, velitele Řádu Německých rytířů. Jeho loďstvo se připravovalo na blokádu města, což bylo trošku nepochopitelné, protože do Acre směřovaly posily z Anglie a Francie. Proč by se jim měl Sibrand stavět do cesty? Pravda byla poněkud překvapivá, ale chvilku trvalo, než jsem si jí vyslechl. Problém nastal už ve chvíli, kdy jsem začal osvobozovat utlačované občany přístavní čtvrti. Čtvrť není příliš velká a počet stráží je zde, řekl bych, nadlimitní. Každá akce se proto velmi rychle zvrhla v boj s přesilou, protože mě dostihly nejenom stráže na obchůzce, ale vyděšení lidé kolem přivolávali i stráže z okolí. Běžně jsem se dostával do konfliktu s 10-15 strážnými najednou. Patroly Německých rytířů na mě navíc útočily samy od sebe, stačilo se k nim jen dostatečně přiblížit.

Sibranda jsem nakonec vypátral na molu, zrovna se chystal odplout a tak jsem si myslel, že bude dobré ho dostihnout co nejdříve. Vyrazil jsem proto rovnou po molu, což znamenalo probít se přes dvě patroly rytířů. Nj, jenomže to byl průšvih - pro jistotu připomenu, že Altaïr neumí plavat ;) Většinou jsem skončil ve vodě a mohl si to celé zopakovat. Přitom by to bývalo stačilo vzít po hradbách :D Patrola mě čekala i u lodi a toho Sibrand využil, takže mi napoprvé utekl. Když už jsem ho konečně dohonil, tak jsem se nestačil divit. Sibrand chtěl záměrně odříznout spojence od pomoci králi Richardovi. Blokáda měla totiž zajistit plynulý přechod do nového světa, který templáři připravovali.

Al Mualin nebyl tímto zjištěním nijak překvapen. Pochválil mě za splněný úkol a vrátil mi hodnost mistra asasína. Nyní jsem opět tím, kým jsem býval na začátku. Poté se mě zeptal, zda-li už konečně chápu, co znamenají pravidla Bratrstva. Nyní už jsem opravdu věděl. Nic není pravda, vše je dovoleno. Svět je protkán iluzemi, iluzemi, ve kterých si templáři libují a skrze něž ovládají lidstvo. Bratrstvo je tu od toho, aby odkrývalo pravdu schovanou v iluzi a otevíralo lidem oči. K tomu je potřeba využívat i prostředků, které se vymykají zákonům, které pocházejí od těch, co iluze tvoří. V tu chvíli mě napadlo, jestli jsem opravdu umřel rukou Al Muadina a poté byl vzkříšen, nebo to celé byla taky jen iluze, aby mi Al Muadin ukázal sílu artefaktu? Protože to je důvod, proč chtějí artefakt templáři zpět, aby jim pomohl iluzi utvářet a upevnit.

Po Acre jsem se přesunul do Damašku, kde jsem si otevřel cestu k Jubairu al Hakimovi, ale finální konfrontace mě čeká až dnes.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #32 kdy: Září 29, 2021, 15:25:37 »

Verze hry a něco málo screenshotů

Podobně jako u předchozích dvou her si dovolím věnovat jeden příspěvek screenshotům, aby bylo vidět, jak hra vypadá. Zpětně teď lituji, že jsem neudělal screenshoty i pro dvojku, protože mezi jedničkou a dvojkou je k mému překvapení grafický skok směrem dolů. Možná je to dané jen tím prostředím Blízkého východu, které je přeci jen architektonicky a atmosférou pestřejší a naopak záměrným šedým oparem ve dvojce. Zmiňuji to proto, neboť jsem měl po dvojce obavy jít do jedničky, když už ta mi přišla na tu dobu graficky dost průměrná. Proto jsem si všiml výrazného skoku mezi dvojkou a Brotherhood, jinak bych to přeci takto nevnímal ;) Ale možná je to opravdu tím, že si pamatuju zrovna tu šeď a málo výraznou architekturu. Do jedničky jsem navíc naskočil po Revelations, z pohledu geografie jsem v podstatě na tom samém místě.

Jednou z možností, jak to vysvětlit, je rozdíl ve verzích jedničky. Assassin's Creed vyšel v roce 2007 pro Xbox a Playstation 3, na PC vyšel o rok později jako tzv. Director's Cut Edition. Tahle edice by měla mít lehce upravenou grafiku s podporou DirectX 10, což u mě nejspíše má, vzhledem k binárce, která se spouští. Teoreticky to může způsobit výrazný rozdíl, nicméně i screenshoty z konzolí ukazují, že ta "základní" grafika je pořád dost líbivá.

Director's Cut Edition sebou přinesla ještě změny v možnostech vyšetřování, které spočívají v přidání informátorů. Já jsem si pak v průběhu kontraktů všiml, že ne všechny úkoly informátorů jsou v daném městě vždy dostupné, sem tam je jeden nahrazený jiným, ale to je dáno tím, že ty typy úkolů jsou 4, přičemž v každé čtvrti jsou dostupné jen 3. V jednom je potřeba v časovém limitu doběhnout k dalšímu informátorovi, v druhém je potřeba pozabíjet určené stráže (občas v časovém limitu), ve třetím jde o eskort informátora do bezpečí a ve čtvrtém je potřeba rozbít určené stánky obchodníků (mívá to časový limit). Rozbíjení stánků mi jde asi nejhůře, což souvisí s ovládáním. Je potřeba někoho popadnout a na stánek hodit. Ideálně stráž, protože jde o smrtící techniku a zabíjení civilistů je penalizováno. Jenomže se mi moc nedaří chyceného strážce natáčet správným směrem, takže kolikrát vzbudím akorát rozruch a naběhne na mě hned halda dalších strážných.

Mezi poslední dvě změny patří možnost rychlého cestování (ta u konzolí nebyla vůbec) a vylepšená AI. No a u AI bych se zastavil :) Původně jsem si myslel, že ideální postup hrou bude kombinace stealth a sem tam nějaký boj, ale nakonec jsem zjistil, že se boje vůbec nemusím obávat. Naopak, pokud pozabíjím stráže v okruhu místa činu, tak se o mém prohřešku další stráže nedozví a mnohem rychleji mě tak přestanou podezřívat. V jedničce totiž není stejný systém anonymity jako v dalších dílech, kdy si musíte svou známost odmazávat. V jedničce na sebe musíte vysloveně upozornit, nebo s vámi musí mít daná frakce vysloveně problém, jinak stačí vyčistit okolí a chvilku počkat. Chyba je právě ihned utíkat, protože se strážemi v patách vzbudíte pozornost dalších a dalších stráží a pak už ani nemá smysl se pokoušet schovat. Stráže jsou navíc vytrvalé, klidně přeběhnou celou čtvrť. Ve venkovní lokaci se kupodivu nedá ujet, rytíři se za mnou hnali notný kus cesty, ale pak jim stačilo doslova před nosem skočit do kupky sena a bylo po sledování :D Metody úniku/schovky jsou občas docela úsměvné, ale spoléhat se na to nedá. V Revelations to taky byla občas legrace.

IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #33 kdy: Říjen 01, 2021, 15:53:07 »

K Jubairu al Hakimovi jsem se nakonec dostal až včera. Šlo asi o nejjednodušší popravu, protože Jubair se ze svého sídla vydá společně se svými poskoky do čtvrti, aby zabavili poslední zbytky knih. Tím se mi otevřelo hned několik cílů, které bych měl jít obhlídnout, protože přesná pozice Jubaira není v tu chvíli známá, ale byl to naštěstí hned druhý křížek na mapě, ke kterému jsem se rozhodl dojít. Jubair se dal na útěk, ale s tím mi pomohli loajální občané, kteří ho zpomalili, takže jsem ho snadno dostihl a probodl (to bylo asi poprvé, co jsem spolupráci s občany ve hře docenil, protože jinak mi tahle mechanika nijak užitečná nepřijde). Nyní jsem měl tedy komplet vyřešené nejenom Acre, ale i Damašek.

Hon na Roberta de Sablé

Pátrání po Robertovi mě dovedlo zpět do Jeruzaléma, kde to vše celé začalo. Po dokončeném pátrání jsem zašel na ústředí za Malikem, který vede místní pobočku Bratrstva a krom výsledků pátrání jsme se konečně dostali k rozhovoru o událostech v Šalamounově chrámu, kdy jsem se mu omluvil za jeho za zranění a smrt Kadara. Malik mi nechtěl odpustit, tedy alespoň tak se mi to zdálo. Ostatně nečekal jsem, že by mohl, ale pak mi odvětil, že není co odpouštět, protože za tu dobu, co plním misi pro Al Mualina, jsem se stal úplně jiným člověkem - pokorným a ctícím principy Bratrstva. Nyní jsem tím, koho může s klidným svědomím nazývat bratrem.

Robert se měl podle indicií objevit na pohřbu Majd Addina, kterého jsem před nějakou dobou zabil. Bylo proto ode mě dost riskantní se pohřbu zúčastnit, ale jiná možnost nebyla. Robert se objevil kousek ode mě, a ke vší smůle se naše pohledy setkaly. Přešel proto k mluvčímu a něco mu pověděl. V tu chvíli byly na hřbitov vpuštěny posily, což by normálně neznamenalo problém, ale mezi posilami byli i templáři a to problém byl. Poté se mluvčí pustil do vyprávění o zradě a zrádci, který je tu s námi a než jsem se nadál, jeho pohled spočinul na mě.

V první chvíli jsem se nebyl schopný zorientovat. Utíkající obyvatelé mi znemožnili efektivní ústup, navíc mezi nimi byly namíchány i stráže. První 4 díly Assassin's Creed mají jednu blbou vlastnost, jakmile vás někdo udeří, tak se automaticky spustí focus na daného útočníka a tím se přepne mód běhu na bojový mód úhybu a s tím nejde utíkat. Vždy je nutné focus vypnout. Stejně tak je nepříjemné, že se focus automaticky přepíná během boje, kdy povalený nepřítel ztratí focus, takže následující úder už míří na nejbližšího dalšího nepřítele (místo abyste toho povaleného dorazili). Kritická byla i přítomnost střelců na střechách, protože se do mě pustili úplně všichni kolem.

Chvilku trvalo, než jsem obhlídl, jak na tuhle bitvu vyzrát. Nakonec mi pomohlo sejmout ještě před pohřbem lučištníky na střechách a stráže u vstupu na hřbitov, čímž jsem si připravil únikovou cestu na střechy. Pronásledující stráže a templáře jsem poté shazoval ze střech a přitom jsem se snažil vyhýbat Robertovi, který většinu mých fintiček dokázal prohlédnout a úspěšně mě zraňovat. Už při jednotlivých pokusech mi však byla divná jedna věc, pořád jsem odněkud slyšel ženský hlas, jako by někde kolem bojovala žena, akorát nebylo jasné, kde a jestli jde o pomoc nebo se jen něco semlelo mezi utíkajícími občany. A pak mi to samozřejmě došlo, protože jsem rafinovanou kombinací dokázal Roberta konečně překvapit a porazit. K mému údivu se pod přilbou skrývala žena :)

Past sklapla, nechal jsem nachytat. Robert mezi tím vyrazil do Arsufu, kde se rozhodl uspořádat společné setkání mezi jím, králem Richardem a Saladinem. Byl jsem sice úspěšný, opravdu jsem templářům zasadil smrtelnou ránu, ale také jsem udělal kritickou chybu! Mezi zavražděnými z mého seznamu byli jak lidé krále Richarda, tak i lidé Saladina, co na tom, že to byly templáři. Oba vůdci se na to budou dívat jinak a je velmi pravděpodobné, že je Robert dokáže přesvědčit ke společnému tažení proti Bratrstvu. V jednom se ale ona žena pletla, když si myslela, že bude devátou obětí. Ona na můj seznam nepatří a tak jsem jí propustil.

Poznámka: asi není nutné psát, že jde o Marii, budoucí ženu Altaïra. Čekal jsem, kdy jí ve hře konečně objevím, protože jinak by mi Desmondova vzpomínka ve dvojce nedávala smysl. Proto si na ní Desmond nemohl pořádně vzpomenout, protože to setkání bylo jen velmi krátké a Marie tu nehrála ještě žádnou významnou roli v životě Altaïra, kdežto v té vzpomínce už byl vidět rodící se vztah mezi oběma. Tím se mi také objasnilo, co ta vzpomínka měla znamenat - byla to prostě je předzvěst toho, co se později událo při vzpomínkách na Altaïra v Revelations. S Lucy to opravdu nemá nic společného.

S novými informacemi jsem se vydal za Malikem, kterého jsem obeznámil se svým podezřením, že Al Mualin s námi nehraje čistou hru. Malik mě nabádal k návratu do Masyafu, kde se to prý určitě vysvětlí, ale já jsem trval na urychleném odjezdu do Arsufu, kde jsem chtěl přerušil Robertův plán. Pokud by Robert uspěl, znamenalo by to, že by Masyaf byl v ohrožení. Praly se tu dvě povinnosti - poslechnout a jít výsledek mise oznámit Al Mualinovi s tím, že jsem nechtěně zdiskreditoval Bratrstvo a měl bych to urychleně napravit. Hrozba ze strany Roberta byla větší a tak jsem se Malikem rozloučil a vyrazil do Arsufu. Malik nadšený nebyl, ale před odchodem jsem mu sdělil, aby vyšel do ulic a pokusil se podívat po důkazech možné zrady našeho mistra.

Cesta do Arsufu byla lemována jednotkami, které na mě na potkání startovaly, ale většině bojů jsem se dokázal vyhnout. Tentokrát jsem ujížděl na koni sprintem, což umí pronásledování přerušit. Bojům jsem se ovšem nevyhnul tak zcela, Arsuf je koridor prošpikovaný trigerry, kdy je nutné se postupně prosekávat vpřed. Přečíslení jsou tu značná, takže chvilku trvalo, než jsem se dostal na místo, kde spolu promlouvali král Richard a Robert. Richard se ukázal jako moudrý panovník, nechal mě mluvit a bylo vidět, že má obvinění nebere na lehkou váhu. Ostatně pochybnou loajalitu zažil už v případě Williama de Montferrat. Nechal proto rozhodnout Boží soud.Popravdě jsem čekal férovější souboj, ale Robert na mě naběhl i se skupinkou křižáků, takže jsem měl co dělat. Roberta jsem si nechal na konec a modlil se, abych ho dokázal svým útokem překvapit. Opravdu se mi zadařilo a Robert se skácel k zemi.

Robert mi před svou smrtí prozradil, že byl mou poslední nadějí, jak odvrátit blížící se chaos. Stejně jako ostatní, které jsem zabil, byl Robert strážcem artefaktu. Jenomže strážců nebylo devět, ale deset! K tomu dodal, ať přemýšlím nad tím, proč jsem měl těch devět odstranit. Ten desátý má nyní zcela volnou ruku. Ano, to dávalo smysl, proto chtěl Robert zaútočit na Masyaf, zabil by totiž hned dvě mouchy jednou ranou - zbavil by se Al Mualima a získal by artefakt zpět. Ze slov Roberta bylo patrné, že cíle templářů nejsou vždy sdíleny všemi, někteří v jejich řadách touží jen po moci, stejně jako Majd Addin. Jenomže ten desátý předčil všechny.

Návrat do Masyafu

Bylo to opravdu trpké zjištění, náš mistr, náš mentor, je ve skutečnosti templář! Jakými triky nás to obalamutil? Jak jsme jen mohli této iluzi podlehnout? S podobnými myšlenkami jsem prošel branou podhradí a v němém úžasu jsem sledoval ten chaos kolem. Poblouznění obyvatelé, blábolící stráže a mí bratři? Vůbec se neštítili tasit své zbraně!

V pravý čas mi na pomoc přispěchal Malik, který mě opravdu poslechl a po mém odjezdu z Jeruzaléma se pustil do hledání důkazů. Vrátil se zpět pod Šalamounův chrám, kde nalezl Robertův deník s detailním popisem vztahů s Al Mualinem. Pro mě už to taková novinka nebyla, ale získané informace nám pomohly přesvědčit některé Bratry mimo Masyaf, aby nám pomohli s útokem na hrad. Nikdo z nás však netušil, jestli dokážeme odolat novým schopnostem Al Mualima a zda-li nepodlehneme stejně jako místní bratři. Proto jsem Malika s ostatními poslal zaútočit z druhé strany, postačí, když jen upoutají dostatečnou pozornost. není nutné nikoho zabíjet, pořád jsou to naši bratři a až se iluze rozpadne, budeme je moci zachránit.

Al Mualim mě překvapil v zahradách hradu. Stál na balkóně a v ruce držel artefakt s jehož pomocí mě dokonale ochromil. S klidem mi prozradil, že skrze Jablko Ráje pochopil pravý smysl doktríny asasínů (Nic není pravda, vše je dovoleno). Jde samozřejmě o moc, o absolutní moc ve jménu konaného dobra, stejně jako tomu bylo u Roberta. Klidně i proti vůli lidí. Proč by mě to vlastně mělo překvapovat? V tomhle jsou si všichni templáři rovni. Al Mualim poté vyzkoušel mou psychickou odolnost, kdy na mě poslal iluzi všech devíti mužů, které jsem zabil. Odolal jsem a zeptal se mistra, proč nespoutal mou smysl stejně jako ostatním. Na to mi odvětil, že mě potřeboval ke splnění úkolu takového, jaký doopravdy jsem. Navíc to zkusil, ano v ten, kdy mi poprvé ukázal artefakt, jenomže namísto iluze jsem prohlédl pravý obsah jeho slov, že za všemi zmíněnými událostmi stálo Jablko Ráje. Všechny ty události začaly iluzí, která donutila jednotlivé aktéry k činům - změnit iluzi ve skutečnost. Al Mualim byl naprosto přesvědčený, že na rozdíl od ostatních templářů dokáže lidi spoutat iluzí bez násilí, v tom se právě lišil od Roberta de Sablé. Nabídnout jim prostě nové náboženství. S tím sem nesouhlasil, což Al Mualima zklamalo a poslal na mě pro změnu svých několik kopií. Ale ani tentokrát neuspěl a nezbylo mu nic jiného, než mě propustit z vlivu artefaktu a zabít mě vlastní rukou. Jenomže v tom se stařík zmýlil, mé schopnosti ho již dávno předčily a tak skončil nabodnutý na hrotu mého meče.

Poznámka: původně jsem si myslel, že potomci Isu a lidí (tzv. hybridi) jsou vůči Úlomkům Ráje zcela imunní, ale ve skutečnosti jde jen o mentální imunitu, kdy jsou schopni odolat iluzím. Artefakty je však stále dokáží paralyzovat fyzicky. Proto byl Robert Borgia schopný paralyzovat Ezia ve chvíli, kdy Eziovi vypadlo Jablko Ráje z váčku na opasku - v tu chvíli Ezio ztratil obranu proti paralyzujícímu účinku, ale zachoval si imunitu proti možným iluzím.

Umírající Al Mualim nechtěl do poslední chvíle uvěřit, že by ho dokázal porazit jeho vlastní žák. Když jsem mu sdělil, že tím vše končí a pro dobro všech zničím i artefakt, tak mi Al Mualim odvětil, že sám zjistím, že to není možné. Má vlastní mysl mi v tom zabrání. A měl pravdu! Artefakt vyslal své poselství v podobě glóbu Země a označených míst, což překvapilo nejenom Altaïra, ale i přicházejícího Malika. Ani jeden netušil, co to vůbec znamená ...

Poslední návrat do současnosti

Desmonda ze vzpomínky vytrhl hlas Vidica a Lucy mezi tím přerušila sezení v Animu. Na obrazovce přede mnou se objevil Alan Rikkin, který Vidicovi sdělil, že máme vše potřebné a týmy už jsou na cestě. Mě už nepotřebují, takže mě má zabít. V tu chvíli do rozhovoru vstoupila Lucy, která prohlásila, že by mě měli nechat žít minimálně do té doby, než se skutečně prokáže, ze získané informace mají svou cenu. Za uplynulá staletí se mohlo stát cokoliv a artefakt už dávno nemusí být na svém místě. Alan Rikkin souhlasil a ukončil rozhovor. V tu chvíli se na Lucy obořil Vidic s tím, že Lucy opět překročila meze, ale pak se zas uklidnil a oba odešli. U Desmonda se v tu chvíli projevil Bleeding Effect a získal schopnost Orlího zraku. Díky tomu objevil záhadné značky v místnosti s Animem a ve svém "pokoji" - při pohledu na zeď se spustily titulky.

Do hry se lze po titulcích vrátit, v tom se to neliší od dalších dílů, ale děj už se nikam dále neposouvá (lze akorát znovu prohlížet vzpomínky a přitom plnit sběratelské výzvy). Na tuhle událost navazuje právě až dvojka, která začíná tím, že do místnosti Animu vběhne Lucy umazaná od krve a donutí Desmonda ulehnout zpět do Animu, aby aktivovala další vzpomínku. Poté společně s Desmondem a ukradeným záznamem z databáze utečou, což znamená, že mezi koncem jedničky a začátkem dvojky uběhlo jen několik minut, než Lucy zařídila vše potřebné a vrátila se k Desmondovi.

Kdo je Lucy, se Desmond dozví mnohem dříve, já jsem akorát nechtěl pasáž o honbě za Robertem de Sablé přerušovat. Po zjištění, kam se Robert vydal, se totiž hra vrátí do současnosti. Sezení v Animu je přerušeno útokem asasínů na budovu Absterga, ale útočníci jsou během chvilky zlikvidováni. Tím zhasne veškerá Desmondova naděje na záchranu. V tu chvíli Lucy Desmondovi naznačí, že ještě není konec všem nadějím a na Desmondův údiv pokyne hlavou. Ostatně skutečná identita Lucy je zřejmá už z jejích emailů, protože útok na budovu Absterga je zmíněn v zašifrované zprávě. Nyní je tedy záchrana na Lucy. V té době si může Desmond prohlédnou i zprávu od Alana Rikkina pro Vidica, kde jsou zmíněny různé záhadné události současnosti a jejich spojitost s Úlomky Ráje. V rámci Vidicových emailů je možné si přečíst o pokusech propojení satelitu s artefaktem.

Kdybych neznal okolnosti smrti Lucy v Revelations, tak bych byl koncem Brotherhood asi taky překvapený. Lucy působí v jedničce mnohem sympatičtějším dojmem a skutečně je vidět, že se snaží Desmondovi pomoci. Jak svou otevřeností, tak nakonec i konkrétními činy. Těžko se tak věří tomu, že by Desmondův útěk byl po celou dobu Vidicův záměr, který poté nechal Lucy realizovat. Na Lucy je totiž přinejmenším vidět, že si svoje činy dává do kontrastu s asasínskou doktrínou, takže jí není tak úplně lhostejné, co dělá. Přesně tohle bylo vidět u vzpomínek Claye, neboli Subjectu 16, kdy Lucy chtěla na jednu stranu Clayovi pomoci, ale její rostoucí víra v cíle templářů jí nakonec přemohla. Probrala jí až Clayova sebevražda. Je proto dost možné, že Desmondův útěk navrhla Vidicovi skutečně proto, že chtěla Desmondovi pomoci, ale loajalita k templářům se v ní pořád prala a tenhle její spor ukončila až Juno, když donutila Desmonda Lucy zabít.

I tady prostě platí, že ucelený obraz si lze vytvořit až poskládáním celku a poněkud to změnilo můj spíše negativní názor na Lucy. Nyní je zřejmé, že to Lucy neměla nijak lehké, vnitřně jí to doslova rozervalo, což je věc, která dvojitým agentům prostě hrozí. Její smrt paradoxně není definitivní tečkou za úvahami o její zradě, nikdo totiž nemohl vědět, jestli Lucy opravdu zradí, a to dokonce ani Juno. Juno jí v podstatě odstranila jen tak pro jistotu ;) Ono to má význam i vzhledem ke konci trojky, kde Juno od Desmonda potřebuje provést něco, co by mohl případný bližší vztah Desmonda a Lucy narušit ...

Každopádně já nyní tu úvahu přeruším, protože bych se mohl nechtěně předběhnout a hlavně je čas na souhrn :)
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #34 kdy: Říjen 01, 2021, 20:40:43 »

Souhrn

Jednička byla hrou, kde začala moje averze vůči sérii, aniž bych tu hru vlastně vůbec vyzkoušel. Už během hraní Eziovo trilogie mi došlo, že ten důvod k averzi měl ještě jednu významnou příčinu a tou je celkový námět hry, který je právě v jedničce dost výrazný. Jde o roli templářů v celém příběhu. Mě přišlo docela zvláštní, že Ubisoft, jakožto francouzská společnost, bude ochoten vykreslit templáře jako mocichtivé hnutí, které se snaží ovládnout lidstvo. Ostatně byl to francouzský král Filip IV. Sličný a původem francouzský papež Klement V., kdo pod falešnou záminkou kacířství roku 1307 zapříčinili pád tohoto řádu, který doprovázelo brutální mučení a popravy. Řádu, který Francii kolikrát ekonomicky zachránil prdel! Tažení proti templářům definitivně skončilo roku 1312 papežskou bulou Vox in excelso a upálením velmistra Jacquese de Molay. Ponechme stranou, že se templáři v době vlády Filipa IV. přeorientovali z ochránců poutníků na schopné bankéře, protože děj Assassin's Creed je situován do roku 1191, kdy na Blízkém východě vrcholí Třetí křížová výprava.

Mě osobně to celkem štvalo, protože si v pohodě dokážu představit původní smysl templářů, který je na hony vzdálený tomu, co se Ubisoft snaží ve hře vykreslit. Jenomže ono to není tak černobílé, jak se může zdát. Jednak za sérií stojí kanadská pobočka studia (Ubisoft Montreál) a pak určitá část děje se opírá a jakousi alteraci skutečného dění na Blízkém východě. Problém lidí za oceánem, jak by se daly USA a Kanada označit, je fakt, že oni nemají vlastní kulturu příliš spjatou s Evropou a tím pádem k tomu nemají ani potřebný vztah. To jim na druhou stranu dává dostatečnou svobodu k alternativní interpretaci, protože je nic nenutí držet se faktů.

Asasíni neboli hašašíni nejsou smyšlenkou, na Blízkém východě skutečně takový řád okolo roku 1080 vznikl a fascinace tímto řádem vedla vývojáře k myšlence, že by to byl výborný námět pro hru. Blízký východ byl léta sužován výboji mezi křižáky a saracény, které působily chaos a další a další nestabilitu v zemi. Zájmem muslimského bratrstva bylo nastolit mír (vím, takto napsané to v dnešní době může evokovat celkem nedávné události v Egyptě, ale tady je opravdu potřeba mít na mysli, že asasíni byl muslimský řád). Ta myšlenka osvobození je pořád stejná. Vývojáři z toho akorát záměrně odstranily náboženství, proto jsou templáři ve hře zobrazováni jako bezvěrci a stejně tak asasíni. Saracéni a templáři se v rámci konfliktu staly vhodným antagonistou k asasínům.

Snaha herních templářů vyčlenit se z konfliktu a podrazit nohy křižákům i saracénům, je podle mě odkazem na to, že templáři byli svou podstatou armádou Jeruzaléma, který měl vlastní křesťanské krále nezávislé na Evropě. Jejich ambice vytvořit si nový stát podle vlastních představ, tak klidně mohla být skutečná. I když tedy s překroucením myšlenky templářů nesouhlasím, tak beru v potaz, že jde o hru a je to prostě vize vývojářů. Navíc v době konceptu a vývoje nikdo nemohl tušit, že vzniká základ poměrně solidní série ;) Taky si můžete položit otázku, proč templáři a ne třeba němečtí rytíři? No protože templáři jsou za ta staletí zahaleni závojem tajemství ;) Navíc to není tak černobílé ani z pohledu herního příběhu, Maria byla například kovanou templářkou a přesto se později stala Altaïrovou manželkou. Ono to nehází stín na řád jako celek, ostatně při pohledu na opačnou stranu by se takový asasín Connor z trojky dal považovat též za extrém, ale k tomu se časem ještě dostanu právě v rámci trojky.

Když se nad tím právě zamyslíte, tak to ostří odporu se poněkud otupí. Hodně tomu napomáhá, že děj je zasazený do reálného konfliktu (situace) a už v jedničce má snahu vysvětlovat, co vedlo k tomu či onomu výsledku. Proto vzniká kontrast mezi historickou, tedy tou vzpomínkovou částí hry a současností, která působí spíše rušivě. Jak jsem zmínil, hra začíná roku 1191 a i přes zdánlivě stojatý čas končí roku 1193. V roce 1191 se velmistrem řádu stává Robert de Sablé a král Richard se spojenci dobývá Akkon. Řada spojenců se poté vrací zpět do Evropy, ale král Richard zůstává a roku 1193 vyhrává klíčovou bitvu u Arsufu, kde Robert de Sablé skutečně zahynul. Richard tu ve hře promlouvá s Altaïrem o budoucnosti země a sdílí s ním naději, že jednou bude možné konflikty řešit mírově. Ještě netuší, že o několik měsíců později se po neúspěšném pokusu dobýt Jeruzalém dohodne se Saladinem na příměří a ten na oplátku otevře město poutníkům. Za to vlastně vděčíme Altaïrovi :D

Poznámka: včera jsem viděl na YT video na téma rozdílu mezi pojmy křižák a templář, což mě docela zaujalo, protože jsem si myslel, že rozdíl je přeci jasný. Tak jen pro jistotu ;) Křižák je účastník křížové výpravy, což je trestná výprava svolávaná papežem. Je to směska řádových rytířů, rytířů různých rodů a všemožných ozbrojenců, kteří před výpravou skládají slib. Templář je naproti tomu příslušníkem Řádu templářů, tedy jednoho konkrétního řádu. Templáři byli jednotkou bojující na straně křižáků, stejně jako němečtí nebo maltézští rytíři. Mě pak akorát napadlo, že on možná někoho mate ten červený kříž na bílém pozadí, který byl symbolem křižáků i templářů. Ale to vychází z toho, že templáři jako řád vznikli jako důsledek křižáckých výprav.

Ona je to možná už i moje určitá shovívavost k titulům, které bych ještě před 5-10 lety rozhodně nerozehrál, jenomže časem se ukázalo, že s určitou špetkou nadhledu si lze užít i hru, která mi něčím nesedí, protože po všech ostatních stránkách je dobrá. U trojky a čtyřky jsem nad bojem mezi asasíny a templáři mávl rukou, není to nijak významná složka hry. Podobně tomu bylo i u Eziovo trilogie. Jednička je ovšem jiná a tak jsem mnohem více zpozorněl, abych lépe pochopil, na jakých základech série vznikla. Nakonec se ukázalo, že výhrady mám k úplně něčemu jinému.

Kdybych jedničku rozehrál v době vydání, tak bych asi spokojený moc nebyl. Ta hra má výborně promyšlený design lokací, který tvoří poměrně rozlehlý openworld, ale už jí chybí promyšlený obsah. Ten svět je kulisou pro příběh, který se posouvá opakováním stále stejné rutiny. Po nějaké době to začne splývat a vy si řeknete, ještě poslední 3 kontrakty a bude konec. Vy totiž na základě seznamu Al Mualima opravdu víte, kolik vás toho čeká a podle délky každé sekvence dokážete dost dobře odhadnout, za jak dlouho se na konec hry dostanete. Další díly série mají sice ten základ stejný, ale už je to provedené trošku jinak. Celkem to chápu, je to první díl, něco se vyzkoušelo a od toho se vývojáři odrazili.

Já mám v tomhle výhodu, že jsem díky pozdějším dílům už tušil, do čeho jdu a do jedničky jsem šel s odhodláním, že jí musím dohrát za každou cenu. V hlavě jsem měl přitom letitou recenzi na Bonuswebu a pak různé komentáře, byl jsem proto připraven i na nejhorší. A vlastně to bylo dobře, protože realita tak děsivá není, naopak. Tím, že jsem neměl přílišná očekávání, tak mě hra ve výsledku potěšila. Když si odmyslím rutinu spojenou s vyšetřováním, tak velkým tahounem hry je příběh a postupný růst Altaïra - jak fyzický tak i mentální. A když to vztáhnu i na Eziovu trilogii, tak to na sebe perfektně navazuje. Bez jedničky by to prostě nebylo ono. Nakonec jsem opravdu rád, že jsem se k jedničce dokopal.

Jednička mi vyhovuje i z pohledu mechaniky anonymity nebo soubojů. Dvojka se snažila přijít s inovacemi, ale ve finále se v dalších částech zase vrátila na začátek. Pro mě byl tedy přechod z Revelations do jedničky poměrně plynulý, čemuž pomohlo i to, že jsem v rámci příběhu zůstal na Blízkém východě. Rozhodně mi nechyběl ani překombinovaný parkour při hledání pokladů krypt apod. :D Pokud jsem psal o vývoji Altaïra, tak musím říci, že jednička měla potenciál zafungovat jako jednoduché RPG, ale jak víme, Ubisoft se tomuto žánru snažil dlouho vyhýbat a v rámci série Assassin's Creed se k tomu začal přibližovat až s Origins.

Štvala mě jen jedna věc, která souvisí s ovládáním. Když se s Altaïrem přiblížíte ke zdi, tak má kamera problém se srovnat a díky tomu jsem se často zasekával, což nejvíc zamrzí v boji. Problém mi dělalo i schovávání v kupkách sena, protože Altaïr mi kolikrát odmítal do kupky skočit (nemyslím z výšky, ale prostě z ulice, když běžíte kolem kupky a chcete do ní rychle skočit). Ne úplně ideální bylo i přílišné zakčnění hry od posledních tří kontraktů, kdy se skoro vše zvrhlo v boj s přesilami.

Na závěr vypíchnu opět děj :) Zvrat s Al Mualimem je nečekaný. I když vám na těch úkolech něco nesedí a nesedí vám i chování Al Mualima, tak to začne dávat smysl opravdu až na konci. Do té doby plníte úkoly zabijáka, které jsou vám předloženy tak, že vám to smysl dává a není důvod nad tím více přemýšlet. Vy se přeci snažíte Al Mualimovi dokázat, že jste pravoplatnými členy Bratrstva a tak poctivě a bez odmlouvání plníte každý kontrakt. Teprve rozhovor s Marií vás zmrazí, protože pochopíte, že jste se díky vlastní slepotě nechali vmanipulovat do něčeho, co může Bratrstvo zničit. Ne že byste s tím mohli něco dělat dříve než na konci hry, ale podstatné je, že oči vám otevře až Maria. Samozřejmě, mezi hráči existuje halda týpků, co pochopili pointu děje už z intra, ale s tím se hold budu muset smířit :D

A přeci jen ještě jedna poznámečka. Jak souvisí děj jedničky s Altaïrovými vzpomínkami v Revelations? V podstatě jde o rozšíření událostí po smrti Al Mualiama. Vy díky tomu víte, že Al Mualim nějak podlehl vlivu Jablka Ráje, ale nevíte, že to byl ve skutečnosti templář, který si byl síly artefaktu vědom. Zbytek už jsou jen osudy lidí, se kterými se v jedničce potkáte. Zpětně ten příběh opravdu zrekonstruovat nejde, na to si musíte tu jedničku prostě zahrát.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #35 kdy: Říjen 05, 2021, 03:49:39 »

Assassin's Creed III

Po 14 dnech asasínských restů se opět dostávám k dílu, kterým to vše před několika lety začalo. Teď už víte, že trojka není ve skutečnosti třetí hrou v pořadí, ale až pátou. Ubisoft se rozhodl číslovat jen ty díly, které se příběhem dotýkají nového období. Všechny ostatní hry z daného období pak jen rozšiřují děj nebo se snaží na naznačený konflikt dívat z jiného úhlu. I trojka má svůj "přídavek", kterým je Liberation, ale tahle hra vyšla původně jen pro konzoli PlayStation Vita, na PC se objevila až v roce 2014 a rovnou jako HD remake. A pak je tu samozřejmě řada přídavků v podobě DLC, ale v době, kdy jsem trojku hrál, tak jsem vlastnil jen základní hru.

S DLC a trojkou jako takovou je to dnes ovšem komplikovanější. Já získal trojku v rámci speciální akce Ubisoftu, který jí v prosinci 2016 zpřístupnil po celý měsíc zdarma. V tomhle roce jsem se vůbec dostal k řadě her, které bych si dobrovolně nikdy nekoupil :) O dva roky později se Ubisoft rozhodl, že trojku remasteruje a tak Assassin’s Creed III vyšel v roce 2019 ještě jednou jako Assassin’s Creed III Remastered. V tu chvíli se původní verze přestala prodávat a to včetně DLC. Nicméně vlastníci původní hry na tom ve skutečnosti vydělali, protože mi zůstal nejenom originál, ale dostal jsem k tomu zdarma právě i remasterovanou verzi. Ta navíc obsahuje všechna DLC a je k ní přibalena i Assassin’s Creed III Liberation Remastered. Díky Farflamovi je k této edici i čeština.

Fandové série se původně divili, proč Ubisoft remasteroval zrovna trojku, protože trojka není považována za nijak výjimečnou. Naopak, je považována za celkem slabý díl, což mě ostatně děsilo už v tom roce 2016, kdy jsem hru rozehrával. Všude kolem jsem slyšel pět ódy na Black Flag, ale mě to pobláznění Piráty Karibiku zcela minulo, ostatně Ubisoft je známý tím, jak rád kopíruje trendy. Mě se mnohem více zamlouvala válka o nezávislost, popř. francouzská revoluce, jenomže Unity nemělo zrovna šťastný start, takže nehrozilo, že bych ho zakoupil. Zůstala mi tak trojka a v tu chvíli bylo už jen otázkou, zda-li jsem ochotný překousnout averzi k sérii ;)

No, překousl a jak je vidět, dostal jsem se na počátek druhé rozehrávky. Tentokrát ovšem s tím, že si dám mnohem více pozor na souvislosti. Musím přiznat, že první rozehrávka byla docela rozpačitá, pořád je to prostě díl, který navazuje na předchozí události a ty mi unikaly. Z popisu jedničky jsem k tomu získal i trošku jiný obrázek toho, jak je souboj templářů a asasínů do hry zakomponován, což ukázal hned začátek hry, ale k tomu se samozřejmě ještě dostanu. Když už jsem se tedy dostal k druhé rozehrávce, tak jsem si řekl, že se pustím rovnou do remasteru, už jen kvůli DLC a Liberation, kterým bych chtěl pokračovat. Úplně bezproblémové to ale nebylo. Ve hře jsem narazil na desynchronizaci animací a dabingu, ale díky jedné radě na ubisoftím fóru jsem zkusil přeinstalovat ovladače zvukovky a bylo po problému.

Trojka je narozdíl od předchozích dílů Assassin's Creed stále plně podporovaná, takže na Uplay jsou dostupné i komplet statistiky.

Něco málo k novinkám

Ve hře už mám 20 hodin, takže zápisky budu smolit s notným spožděním. Nicméně mi to umožnilo si některé věci lépe promyslet, jiné lépe pochopit a hlavně jsem se rozhodl, že budu podstatně stručnější. Trojka je sice velikostně srovnatelná s předchozími díly, ale po obsahové stránce je mnohem komplikovanější a má velmi pomalý rozjezd. Po těch 20 hodinách mám zabité jen dva templáře ze sedmi! A opravdu se nijak nezdržuji.

S trojkou přišla výrazná změna v ovládání, kdy Ubisoft opustil původní mnohatlačítkový model pro parkour. Ovládání pohybu postavičky je tak mnohem přesnější (méně náchylné na chyby), což oceníte nejenom při útěku před strážemi, ale i u speciálních výzev v podobě stránek almanachu. Ty se nacházejí jen v městech a obvykle na střechách domů. Nevýhodou této výzvy je, že jakmile se ke stránce přiblížíte, tak jí začne unášet vítr, čímž nastává honba s časem. Směr letu stránky se blbě předpovídá, a když zaváháte, tak stránka uletí a budete muset počkat na respawn (odejít z daného místa dostatečně daleko). Je přitom jedno, z které strany se ke stránce přiblížíte, ona vždy poletí opačným směrem, nejde jí tedy ani moc nadběhnout. Ideální je, když hned na začátku nezaváháte a budete se držet co nejvíc akrobatického běhu. Sem tam je totiž potřeba provést vynucený skok, což je právě krizové místo, takže je dobré se mu co nejvíce vyhýbat tím, že stránku chytnete dříve, než přeletí ke vzdálené budově apod. Díky předchozím zkušenostem s trojkou a taky díky Black Flagu, mi to tentokrát šlo výrazně lépe a jen málo stránek jsem chytal opakovaně.

Vedle stránek almanachu je tu k dispozici klasický sběr pírek nebo pokladů kapitána Flinta (tak nějak by se to dalo nazvat ;)). Najít tu můžete i truhličky, ale ty jsou spojené s mechanikou craftění, ke které se ještě dostanu. Každopádně umístění všech sběratelských předmětů si lze odkrýt zakoupením příslušných mapek u obchodníků. Je to trošku drahá sranda, ale předměty se naštěstí dají odkrývat synchronizací rozhleden nebo prostě jen tím, že fyzicky projdete poblíž místa s předmětem. Pokud tedy nechcete moc utrácet, tak stačí projít mapu křížem krážem a zobrazí se vám to taky. Jsou na to opět vázány bonusy, takže se to vyplatí plnit.

Pokud se podíváme na úkoly, tak tu pořád máme nějakou hlavní linku, která příběh posouvá a k tomu je k dispozici řada vedlejších úkolů a aktivit. Tentokrát je toho opravdu hodně, zejména vedlejších aktivit. Nebudu tu teď všechno probírat, zmíním to až v rámci jednotlivých kapitol, ale pojí se s tím pár legračních okamžiků a ty zmíním. V trojce se do hry vrací výrazné časové skoky, které jsou navíc okořeněné změnou ročního období. Řada aktivit se objevuje s tím, jak postupujete v hlavní lince, ale přitom je jedno, kdy se do nich pustíte. V rámci osvobození New Yorku máte třeba pomoci farmářům před útlakem, kdy jim britští vojáci znemožňují sběr plodin. Nj, jenomže série těhle úkolů (aktivit) mi ve hře vyšla na zimu, kdy je vše zakryté pod nánosy sněhu :D Farmář tak vesele sklízí a já likviduju vlny nepřátel :D

Jenom pro upřesnění, ono i u vedlejších aktivit jde o úkoly, ale jako vedlejší aktivity označuji spíše ty úkoly, které nemají nijak výjimečné zadání. Prostě vás někdo na ulici osloví, na něco poukáže a pak je to na vás. Většina těhle úkolů se ani nijak nezobrazuje v infopanelu úkolů. Nicméně vedlejší aktivity mohou vést k většímu úkolu. Např. záchranou 3 farmářů se mi odhalí lokace templáře, který má danou čtvrť na povel. To platí hlavně pro New York, ale opět to vysvětlím podrobně až v patřičné kapitolce. V trojce je opravdu hodně obsahu a hodně věcí je provázaných, takže o nich nejde psát bez vysvětlení souvislostí.

Trojka si zachovala určitou formu managamentu Bratrstva, ale zůstala tu jen její aktivní složka, kdy si asasíny povoláváte do boje. Navíc jim můžete zadávat mnohem více typů povelů - vražda, tělesná stráž atd. Opět to zadáváte celému týmu, nějaká větší taktika tu tedy opravdu nehrozí. Osobně to využívám jen tam, kde mě k tomu hra sama nabádá. Vlastně abych pravdu řekl, já ani nevím, jestli to je použitelné v každé situaci :)

Ovládnutí místního obchodu je nahrazeno extra lokací, kde budete spravovat vlastní statek. Máte tu jak základnu, tak i schopné řemeslníky, kteří se k vám přidají poté, co pro ně vykonáte nějakou službu (vesměs jde o záchranu). Každý typ řemesla má čtyři úrovně, které se upgradují plněním extra úkolů pro daného řemeslníka. Úkoly se aktivují postupně, vždy záleží na tom, jak dlouho už pro vás daný řemeslník pracuje, což znamená, že první zcela upgradnutý bude ten, co pro vás začal pracovat jako první. Tedy pokud o to máte zájem a opravdu se tomu budete věnovat ;) Ono se na to dá totiž klidně vyfláknout, byť úvodní část je povinná v rámci tutorialu. Na druhou stranu by to byla škoda, protože řemeslníci mohou tvořit produkty, které lze prodávat a tím vydělávat peníze. Anebo pro vás mohou tvořit speciální kousky výbavy, k čemuž potřebujete ještě nákresy z truhel pokladů. Tím si pro změnu šetříte peníze, protože jinak byste si lepší výbavu museli kupovat. Něco z toho snad ani koupit nejde. Ovládat řemeslníky můžete i mimo statek, stačí zajít do obchodu v kterékoliv lokaci a zde si skrze účetní knihu aktivujete příslušné rozhraní. Pokud jde o samotnou výbavu, tak ze hry zmizela soukromá sbírka vašeho asasína, kde bývaly v předchozích dílech vystaveny všechny vlastněné předměty.

Poslední významnou novinkou je loď. Od určitého místa příběhu se vám zpřístupní možnost opravit Aquilu, což je brigantina v dezolátním stavu. Její oprava je spojená právě s tutorialem k řemeslníkům, ale nic extra pro to dělat nemusíte. S lodí pak absolvujete tutorialovou plavbu a po ní se vám zpřístupní námořní úkoly (aktivity), které můžete v klidu ignorovat (alespoň myslím :)). Je to obdoba loveckých úkolů, které zmíním v souvislosti s Pohraničím. Ovládání lodi a námořní bitvy jsou hodně podobné tomu, co se pak objevilo v Black Flag. Mě osobně to do hry moc nesedne, ale příběhově to bylo vysvětleno tak, že Connor je potomek Edwarda Kenwaye, což byl významný pirát (právě jemu se věnuje Black Flag). Nicméně při první rozehrávce jsem se lodi věnoval více, jako novinka mě to docela bavilo. Nyní se tomu však hodlám pokud možno vyhýbat ;)

A jak už to u mě bývá, opět bych málem něco zapomněl ;) Zdraví vaší postavy se podobně jako v jedničce samovolně regeneruje. Odpadlo tedy sbírání/nakupování léků typické pro Eziovu trilogii. U toho mě napadá, že jsem u jedničky nezmínil, že v ní nebyly ještě vůbec ani obchody.

Eh, ty bugy

Bohužel, bugy, nebo chcete-li nestandardní chování, je v trojce natolik výrazné, že si to opravdu zaslouží samostatnou kapitolku! Nic na tom nezměnil ani remaster. Odlišit bug a chybu skriptování je u trojky poměrně obtížné. Zasekávání zvířat nebo osob v objektech je klasika. Horší jsou neproběhlé skripty, kdy máte někoho sledovat nebo něco provést, ale výsledek skončí chybou. V takovém případě si musíte úkol/aktivitu zopakovat. V tom vám jde hra naštěstí naproti snazším resetováním událostí a respawnem. Většinou stačí z daného místa odejít dostatečně daleko, a vše se zase obnoví do původního stavu. Ne vše tedy musí nutně končit desynchronizací a loadem. Blbé je, když vám úkol nečekaně skončí chybou, protože se do toho připlete jiná událost, která vám to shodí. A úplně geniální je, když jdete splnění úkolu oznámit zadavateli a během rozhovoru vás sežere vlk :D Naštěstí i tady se pokrok ukládá ve formě checkpointů, takže už není nutné opakovat celý úkol. Ovšem s jednou jedinou výjimkou.

Možná bude těch výjimek více, ale ve hře je jeden typ úkolů, u kterého vás bude smrt zaručeně vytáčet. A tím je osvobozování pevností. Pevností je ve hře 7 a jsou obsazeny Brity. Vaším úkolem je pevnost osvobodit, což obnáší tři podúkoly - vyhodit do vzduchu sklad střelného prachu, zabít velitele pevnosti a nakonec vyměnit vlajku. Zdánlivě trivialita. Problém je v tom, že u většiny pevností se respawn chová dost netypicky. Jakmile vzbudíte poplach, tak vás čeká samozřejmě souboj se "zvědavými" strážemi. Na tom by nic nebylo. Jenomže jakmile je porazíte a poplach skončí, tak se vám stráže kolikrát spawnou znovu. Na mapě je nevidíte, takže by tam ani neměly být, ale fyzicky se s nimi musíte pustit do křížku, protože vám nic jiného nezbyde. Když si takhle nalákáte příliš mnoho stráží, tak z toho vznikne pěkná mela. Rozhodně nesmíte pevnost opouštět. Ideální je naběhnout dovnitř, někde dál od brány zlikvidovat nalákané stráže a pak se urychleně schovat, čímž se počet stráží zázračně zredukuje (nezabere to vždy, ale to už je pak opravdu pech). Pak podobným způsobem zlikvidovat sklad a stráže kolem a nakonec velitele (sklad a velitele lze prohodit). Jakmile se situace uklidní, tak ještě vztyčit novou vlajku. Ale opět připomenu, za žádnou cenu pevnost neopouštějte!

Tohle mě pilo krev už v originále, kdy jsem si toho všiml díky tomu, že u jedné pevnosti stál u stromu osamocený voják - ideální cíl pro skryté zabití. Jenomže jakmile jsem strom obešel, tak tam ten voják stál znovu. Takhle rychle a neřízeně ten respawn probíhá. Problém byl nejspíš v tom, že jsem při obcházení stromu překračoval hranici červené zóny (ztráta anonymity). Při překročení se pak vnitřek červené zóny respawne. Podobně to bude asi fungovat při odeznění poplachu. Holt je to odvislé pevnost od pevnosti, nejhorší je to u těch v Pohraničí.

Obdobná chyba existuje ve městech při pronásledování, kdy se otočíte a za vámi najednou utíká celá armáda stráží :) No, ono to tak vtipné není, protože v tu chvíli se mnohem hůře hledá úkryt (schovat se lze jedině tehdy, když vás stráže ztratí z dohledu, což jde blbě, pokud vás nahánějí ze všech možných stran). Ve finále vás to nutí, abyste se cestu k některým schovkám naučili zpaměti (proto se vyplatí systematické čištění čtvrť po čtvrti). Anebo se snažili konflikty se strážemi co nejvíce omezit. Nejhorší je opět souboj v červených zónách, kam se za vámi budou pouštět další a další stráže, které na sebe zázračně nalákáte ze širokého okolí. Občas to lze vymlátit, ale na dost místech se opět projeví respawn a před vámi bude prakticky pořád stejné množství stráží. Je nutné červenou zónu opustit a ukrýt se. Blbé na červených zónách je, že se tu málokdy povede skryté zabití.

Nestandardně se může chovat i anonymita. Ta má 4 stupně - zcela anonymní, budící pozornost (1 čtvereček), stráže okamžitě zahajují vyšetřování (dva čtverečky) a nakonec stráže okamžitě útočí (tři čtverečky). Mezi trojkou a čtyřkou už není takový rozdíl co se zájmu stráží týče, protože rozhodující je i to, jak rychle se kolem stráží pohybujete, ale rozdíl je v tom, jak se z takového stavu dostat do anonymity. Opět to jde plakáty, hlasatelem anebo nově tiskárnou. Každý z těchto způsobů však umí smazat jen určitý stupeň známosti - plakát 1 čtvereček, mluvčí 2 čtverečky, tiskárna 3 čtverečky. Ideální je držet se max. na dvou čtverečcích, protože pak stačí rychle doběhnout k hlasateli a přejít rovnou do anonymity. Plakáty byste museli hledat hned dva, což zvyšuje riziko prozrazení.

Stráže vás ovšem mohou napadnout i v plné anonymitě, což se někdy děje zcela náhodně, ale hodně těchto událostí je spojeno s blízkostí informátora (má nad hlavou speciální ikonku). Jakmile totiž začnete informátora pronásledovat, což obnáší sprint, tak vás stráže berou, jako byste měli 2-3 čtverečky. Párkrát se mi také stalo, že jsem opustil úkryt dříve, než stráže přestaly pátrat, v tu chvíli taky nepomůže plná anonymita. Ono ne vždy vám totiž stráž za přečin strhne anonymitu, z dost situací lze kupodivu vybruslit při zachování plné anonymity, akorát musíte setřást stráže. Podobně jako u pevností, při protizákonných činnostech se vyplatí hlavně rychlost, nikoliv rozvaha. Tzn. kuchnout cíl na ulici ve sprintu a v tom samém sprintu zas odběhnout o kus dál. V 90% případů to projde ... teda pokud to neprovedete přímo před zraky stráží :) Ale i pak stačí odběhnout a ukrýt se.

Linka současnosti

Linka ze současnosti hraje v trojce větší roli, než tomu bylo v předchozích hrách. Je to dáno tím, že trojkou končí Desmondova pouť za tajemstvím Velkého chrámu. S tím souvisí i častější vracení do kůže Desmonda, se kterým mám za sebou už 2 perné akce. Pokud si dobře vzpomínám, tak celkem jsou tři. Není to jen pouhé dojdi z bodu A do bodu B. Z mého oblíbeného lezení ve výšinách mrakodrapů mi bylo opět lehce nevolno :) Občas mám tendenci tu výšku vnímat a jelikož sám nemám lezení ve výškách moc rád, tak to není úplně ono.

Na počátku hry se celý tým z Revelations přepraví kousek od New Yorku, kde je vstup do jeskyně, který Desmondovi odhalil Jupiter (v trojce se Jupiter označuje jako Tinia). Desmond díky Jablku ráje otevře vstup do Velkého chrámu a s pomocí energetické kostky, která se tu povaluje, aktivuje část mechanismu chrámu. Při přiblížení k podivnému poli se u něj opět projeví Bleeding Effect, při kterém Desmond zaslechne hlas Juno, která mu říká, že k odemčení potřebuje klíč. Desmond poté upadá do kómatu a stejně jako v Revelations končí v Animu. Tentokrát však bez větší úhony, za což vděčí předchozí pomoci Claye Kaczmarka.

Od této chvíle až po nabytí vědomí nelze Animus opustit. Teprve po absolvování úvodní pasáže příběhu se Desmond bude moci probudit a jít se projít. S každým členem týmu může prohodit pár konverzačních témat a taky se trochu po chrámu porozhlédnout. Každé další probuzení z Animu pak přinese nová témata a také nové emaily, které lze pročítat. Samotný průzkum chrámu je spojen s hologramem Juno, která je tu nyní přítomná mnohem více, později se dokonce naučí komunikovat skrze email. Energetická kostka na počátku odemkne dvě místnosti, kde se zjeví Juno a poví Desmondovi o dvou experimentech, které měly zastavit sluneční erupci - jejich účel a proč selhaly. První je absorpční štít, druhý je sluneční clona. V průběhu děje se pak Desmond vydá pro další kostky a tím se zpřístupní další části chrámu.

Já se budu experimentům Isu podrobně věnovat až na konci, proto jsem tuhle část načnul už nyní, abych nemusel linku vzpomínek prolínat výlety do současnosti. Přítomnosti Juno si jsou vědomi i ostatní členové týmu, byť jim se nezjevuje její hologram tak často. Dohromady však sdílíme obavu, že záměr Juno možná není tak bohulibý, jak se zdá. Shauna třeba vyděsí schopnost Juno komunikovat emailem, protože vzpomínky na experimenty jsou vzkazy z minulosti, kdežto emaily značí, že Juno je tu přítomna i ve skutečnosti. V nějaké formě, možná je tu dokonce Isu více, třeba v kryospánku nebo nějaké formě hibernace. Znepokojující je už jen fakt, že Juno mluví o lidech jako o nechtěném výsledku jednoho experimentu. Experimentu, který se obrátil proti nim a způsobil válku, kvůli které Isu nakonec zanikli. Juno přišla při válce o otce, takže lidi vysloveně nesnáší. A přesto se nám snaží pomoci? To je právě to, co tým znervózňuje, že Juno jde možná o něco úplně jiného a to něco souvisí s experimentem jejího manžela Aity.

S třetí energetickou kostkou se lze dostat do datového centra, kdy je už jasné, že Juno je součástí obřího úložiště, kam kdysi přesunula své vědomí. Byl to právě experiment Aity, ve kterém se pokoušel přenést vlastní vědomí do jiného těla, které by bylo odolnější ... no zkrátka do člověka ;) Jenomže to tak úplně nevyšlo, Aita to psychicky nezvládl a požádal Juno, aby ho zabila (tu nakonec stav Aity k tomuto kroku donutil). Juno má tedy ještě další důvod, proč lidi nesnášet. Nicméně Aitův experiment je jediný, který Juno tak úplně nezavrhla ...

Neméně zajímavé jsou rozhovory s týmem, protože hned na počátku dojde k roztržce mezi Desmondem a otcem, což se pak oba snaží nějak napravit. Všechny totiž tlačí čas a ti dva toho mají dost na srdci. Několik rozhovorů se stočí k Lucy, která je tu označována za spícího agenta. Není jediná, nově Desmond narazí na Daniela Crosse, který dřív býval asasínem, ale templáři na něj přišli a mučením ho donutili konvertovat. Rozdíl mezi Danielem a Lucy je tedy v tom, že Lucy přešla dobrovolně, protože myšlence templářů opravdu věřila. Desmond se však s její smrtí vyrovnává těžce, protože si uvědomuje, že to nebyla jen vůle Juno, ale že jeho samotného něco vedlo k tomu, že musí Lucy zabít. Věděl, že Lucy zradí a tým to bude stát život. Vůbec o tom nepochyboval. No, to mě trošku zklamalo, protože já vsázel spíše na Juno, která podle mě nechtěla, aby se Lucy stala překážkou pro Desmondovo rozhodnutí na konci hry. Na druhou stranu mě potěšilo, že Desmond v rámci úvah zmiňuje Lucyino balancování mezi asasíny a templáři, protože to bylo v jedničce hodně vidět. Stejně tak je zřejmé, že Desmond by byl raději, kdyby Lucy žila a zavrhla myšlenku templářů.

Když jsem hrál trojku poprvé, tak mi tohle všechno moc smysl nedávalo. Proto jsem tomu ani nevěnoval dostatečnou pozornost. Obraz Lucy se z toho zpětně poskládat nedá a smysl nedává ani pár dalších věcí, které jsou výsledkem pátrání v předchozích hrách. Např. kde se vzalo Jablko ráje, kdo je Ezio apod. Přitom trojka se celkem snaží o to, aby byla přístupná i hráči, který se sérií Assassin's Creed neměl doposud nic společného. Pomoci tomu má podrobnější intro a obsah databáze Animu, leč bez znalosti předchozích dílů to prostě dost dobře nejde.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #36 kdy: Říjen 05, 2021, 03:50:00 »

Nečekaně sympatický asasín

Příběh začíná roku 1754 v Královském divadle v Covent Garden (Londýn). Desmond se dostane ke vzpomínkám Haythama Kenwaye, celkem sympatického aristokrata, který má v divadle schůzku s Reginaldem Birchem. Nejde samozřejmě o pouhou pozvánku na představení. Haytham tu má zabít člověka jménem Miko, což hra ale neřekne, ona ho označí pouze jako cíl v opeře. V tuhle chvíli to ani není důležité. Podstatné je, že od něj získá amulet, který je podle Reginalda Birche klíčem k Velkému chrámu. Haytham se má druhý den nalodit na cestu do Ameriky, kde má v Bostonu vyhledat pětici pomocníků:

Charles Lee
William Johnson
Thomas Hickey
Benjamin Church
Jonathan Pitcairn

Plavba probíhala celkem poklidně, tedy až do té chvíle, než se loď dostala do závěrečné části cesty. Kapitán Samuel Smythe požádal Haythama o pomoc, protože se domníval, že se chystá vzpoura. Hytham souhlasil, ale kapitánovi otevřeně sdělil, že při tak slabém vedení se Smythe nemůže námořníkům ani divit. Sám si o to doslova říká. Nicméně Haytham se rozhodl zasáhnout spíše z pragmatických důvodů, protože sám není moc oblíbený. Obzvláště poté, co vyhrál pěstní souboj s námořníky, takže přežití kapitána je zárukou úspěšné plavby. Haytham během vyšetřování zjistí, že skupinka námořníků vyhazuje v noci označené sudy do vody a s tím obeznámí i kapitána. Zřejmě je pronásleduje další loď a někdo jí tak značkuje cestu.

O pár dní později (33. den plavby) se skutečně na obzoru objeví loď. Je výrazně rychlejší a nijak se nerozpakuje zahájit palbu. Haytham je odeslán do podpalubí, kde už na něj čeká Louis Mills. V tu chvíli Haytham pochopí, že tu nejde o loď nebo náklad, cílem je on sám, což mu Mills potvrdí. Přeci si nemyslel, že by jeho čin v divadle zůstal bez povšimnutí. Pro Millse to však nedopane dobře, vzájemný duel prohraje a Haytham přemluví kapitána, aby pronásledující lodi unikl v bouři. I nyní stálo štěstí na jeho straně, protože blesk pronásledující loď potopil. K večeru se tak konečně dostává na dohled Bostonu.

V přístavu už na mě čekal chlápek, který se představil jako Charles Lee, pomocník generála Edwarda Braddocka. Při cestě do místní krčmy jsme potkali Benjamina Franklina, místního obchodníka a příležitostného spisovatele. Jeho poslední dílo ukradli děti. Stránky z knihy vytrhaly a poházely kolem. Než je benjamin sebral, tak jich část odnesl vítr. Kdybych náhodou měl čas ... Jasně, že neměl :) Nyní mě čeká mnohem důležitější schůzka. Cestou do hospody, kde nás už čekal William Johnson, jsem si koupil rapír a pistoli. Johnson je důležitou osobou, protože jeho výzkum by mi mohl pomoci najít vodítko, které by mě přivedlo na původ amuletu. Naneštěstí přišel o svou truhlu se záznamy.

S tím mi měl pro změnu pomoci Thomas Hickey, třetí muž na mém seznamu, který už čekal venku. Vysledoval Johnsonovy záznamy až do místní pevnosti k bandě zlodějů, takže bylo na čase si Johnsonův výzkum vyzvednout a rovnou dát místním najevo, že bude lepší, když mi půjdou z cesty. Johnson byl nadšený, ale já už o něco méně, protože amulet by měl mít něco společného s kmenem Kanien'kehá:ka ... co to k sakru ... No, tedy, kde je hledat? Naštěstí jsou indiáni tohoto kmene často zajímáni jako otroci a do toho je zapletena britská armáda. S vyšetřováním by nám mohl pomoci Benjamin Church.

Jenomže Benjamin Church, čtvrtý muž na mém seznamu, se ztratil. Po krátkém pátrání jsem ho nečekaně objevil v přítomnosti Silase Thatchera, velitele pevnosti Southgate, který chtěl Churche nechat rozčtvrtit. Pfuj, taková nestoudnost! Silas stihl utéct, ale ne na dlouho. Churche jsme měli, ale jak se pro změnu dostat k Silasovi? S tím by mohl pomoci ..., ano, Jonathan Pitcairn :) Jenomže ten byl chycen a obviněn z dezerce generálem Edwardem Braddockem. Ještě že mám Charlese, díky němu jsme prošli přes stráže, ale Edward nebyl zrovna nadšený, že mě vidí a to jsme bývali takměř skuteční bratři! Odmítl Pitcairna propustit, protože rozkazy od vedení našeho spolku se o Pitcarnovi nezmiňovaly, takže jsme byli nuceni přepadnout eskortu a při té příležitosti jsem Edwardovi vysvětlil, že příště už tak shovívavý nebudu!

Zůstal tedy jen problém s indiány. Teď, když už jsem věděl, kde Silase hledat, stačilo využít jeden hodně starý trik. V převlečení za britské vojáky jsme přepadli konvoj převážející zajaté indiány a tak jsme se pohodlně dostali přes hlídky v pevnosti. Pokud už měl někdo podezření, tak byl záhy zlikvidován. Cestou vedle mě seděla na kozelci celkem půvabná indiánka Kaniehtí:io. Ona se tedy nepředstavila, vlastně nemluvila vůbec, ale se zájmem pozorovala, jestli jsme jim opravdu přišli pomoci, jak jsem jí na počátku slíbil. Proč by ne, něco za něco. Já pomohu jim a oni by mohli pomoci mě s amuletem. Jenže Kaniehtí:io po vniknutí do pevnosti utekla. Ani jsem jí pořádně nerozvázal pouta. Silas naopak neměl kam utíkat, ale než si s ním špinit ruce, tak jsem si řekl, že bude lepší, když si s ním promluví Church, určitě si toho mají dost co říct ;)

Uběhla celá řada týdnů a nic se nedělo. Teprve počátkem roku 1755 jsme zachytili stopu, která vedla do Pohraničí. Pátrání nám ztěžovaly závěje sněhu, ale nakonec jsme s Charlesem narazili na slibnou stopu, která se záhy ukázala jako správná. Kaniehtí:io (zkráceně Ziia) se však rozhodla nám celý zážitek zpestřit, takže to zbylo jen na mě, neboť jsem jí musel nahánět po celém lese. To bylo mimo možnosti Charlese. Sem tam se mi hodil i můj rodinný dar v podobě Orlího oka. O amuletu mi nic moc neprozradila, ale pokud to s pomocí myslím vážně, tak mám počkat. Na jejich půdu si dělají zálusk Britové, ale společnými silami bychom mohli tuto hrozbu zažehnat a pak se uvidí.

O 5 měsíců později jsem se vydali do Pohraničí znovu. Jaro pomalu přecházelo do léta a tak jsem čekal, že v této příjemné atmosféře se bude jednat mnohem lépe. Ziia přivedla na schůzku náčelníky dalších tří kmenů (Abenakiů, Lenapů a Šoniů). Dopadlo to vskutku nadmíru dobře, horší byl náš (společný) cíl - Edward Braddock! Zastihli jsme ho zrovna na jeho z mnoha "expedicí", po boku měl nějakého George Washingtona, kterému cosi povídal o zabírání území a tak dále. Moc dlouho jsem neváhal a přijel jsem pozdravit přímo Edwarda, který v tu chvíli zesinal a z nepochopitelných důvodů začal ujížděť. Neujel moc daleko, na to jsem mířil dost přesně. Zopakoval jsem mu svůj slib, který jsem mu před několika měsíci dal a z jeho vychládající ruky jsem sundal prsten.

Ziia dodržela slib a dovedla mě do podivné jeskyně, ve které jsem vycítil historii spjatou s civilizací před náma, ale nebylo mi to nic platné. Amulet není klíč ke vstupním dvěřím! Na chvilku mě popadl vztek, který hned poté vystřídalo zklamání. Ziia tím byla lehce překvapena, ostatně ona netušila, že krom polohy jeskyně mě mnohem více zajímá to, co je uvnitř. Poděkoval jsem jí za laskavost a chystal se odejít, ale Ziia mě přitáhla k sobě ...

O několik dní později jsem se svým pátráním seznámil ostatní. Co se dá dělat, musíme pokračovat dále a najít způsob, jak se dostat přes dveře jeskyně. S tím by nám mohl pomoci nový člen řádu, Charles, kterému jsem nasadil Braddockův prsten a přivítal ho mezi námi templáři ...

Probuzení

Eh, to zabolelo :) Desmond má ve své linii skutečného templáře! Poměrně nečekaný zvrat, který mi napoprvé tak zajímavý nepřišel. Ale to bylo tím, že jsem o organizaci templářů a asasínů v rámci hry nic nevěděl. Teď zpětně je to mnohem zajímavější, i když už ne šokující. Haytham celou dobu vystupuje dost věrohodně jako asasín, hra vlastně ani nijak nezmiňuje, jaká konkrétní organizace za ním stojí. Navíc využívá asasínské náčiní, asasínské metody a disponuje Orlím zrakem. Jeho pomoc indiánům se také zdá být upřímná.

Tohle do sebe zapadne až mnohem později, konkrétně v souvislosti s Assassin's Creed IV: Black Flag. Na počátku už jsem zmiňoval, že Connor, hrdina trojky, má vztah k lodím poděděný od svého příbuzného Edwarda Kenwaye, což byl Mistr londýnského Bratrstva a normálně by to byl Connorův dědeček. Haytham je Edwardův syn a jak správně tušíte, Connor, neboli v originále Ratonhnhaké:ton, je synem Haythama a Zii. Connor se narodil řadu měsíců poté (1756), co Haytham ustanovil v Bostonu templářský řád, přičemž Haytham o Connorovi nevěděl. Ziia se s ním po narození syna přestala stýkat. Moc dobře věděla, že Haytham je templář, dokonce jí to stálo místo Matky kmene, ale díky vlastní rebelské povaze a povaze Haythama se do něj zamilovala. Haytham se totiž nechoval jako typický templář, což bylo dáno tím, že byl svým otcem Edwardem vychováván jako asasín. Rodinu však zradil Reginald Birch, nápadník Edwardovo dcery Jennifer (nevlastní sestry Haythama), která prohlédla, kým Birch ve skutečnosti je a informovala otce. Birch však od Haythama získal informaci o Edwardově deníku, a když si pro něj templáři přišli, tak Edwarda zabili. Tím se mladý Haytham dostal do vlivu templářů. Jennifer byla pro změnu prodána do tureckého otroctví. Ten, koho Haytham v divadle zabil, byl Miko - současný Mistr londýnského Bartrstva.

Poznámka: než budu pokračovat dále, tak musím zmínit, že trojka je krom tohoto zvratu geniální i v tom, jak velký kontrast ve hře vznikne mezi charakterem Haythama a Connora. Connor obecně nepatří k moc populárním charakterům v sérii, obzvláště když ho porovnáte s Eziem nebo Edwardem (čemuž už nyní rozumím). V jejich stopách jde právě více Haytham, jenomže to není postava, za kterou byste měli hrát :) Došlo to dokonce tak daleko, že knižní novela Opuštěný se nevěnuje Connorovi ale Haythamovi.

Když byly Connorovi 4 roky, tak se při hraní s ostatními dětmi setkal v lese s Charlesem Leem, který se z něj snažil dostat informaci, kde sídlí jejich Starší. Trošku se to zvrtne a vzpurný Connor slíbí Leeovi, že si ho jednou najde. Víc nestihne, protože obdrží od Johnsona ránu do hlavy. Když se probere, tak zjistí, že vesnice je v plamenech. Ziia zůstala uvězněna pod trámem a na pomoc je již pozdě, takže Connora jiný člen kmene odtáhne a Ziia zemře. Při první rozehrávce mi nebylo jasné, proč Haythamovi pomocníci na Ziin kmen zaútočili a proč se k tomu Haytham nijak nepostavil, což vzniklo díky tomu kontrastu Haythama jako ochránce indiánů a Haythama jako templáře. To mi v tu chvíli nedávalo smysl.

Ve 13 letech je Connor předvolán před Matku kmene, která mu ukáže podivný artefakt v podobě křišťálové koule. Connorovi se následně zjeví Juno a poví mu, že musí chránit svatyni, protože její předčasné odemčení by mělo nedozírné následky, mimo jiné smrt celého kmene. Poté mu ukáže symbol asasínů a sdělí mu, že má najít člověka, který tento symbol nosí. Od něj se mu dostane dalšího výcviku. Od Matky kmene se pro změnu dozví, že jejich kmen je kmenem strážců, proto tu zůstávají, i když ostatní kmeny odcházejí, aby se vyhnuli střetu s osadníky (a kolonizátory). Poté ho propustí, aby mohl splnit to, co po něm Juno chtěla. Problém je v tom, že Haytham už o svatyni ví díky Ziie.

Tahle část příběhu je zároveň tutorialem k lovu a k základním mechanikám série. Celé to probíhá v ohraničené lesní oblasti, což je oproti předchozím dílům s městskými prostředími výrazná změna. Teprve posunem příběhu se mi znovu odemknula oblast Pohraničí. Není důvod nijak pospíchat dále, protože v Pohraničí se nachází řada aktivit, které samy o sobě zaberou několik hodin. Vedle hledání pírek je to sběr trofejí nebo lov vyhlášených zvířat. Je zde dokonce několik pevností. Je to trošku zvláštní, když si představíte 13 letého chlapce vyzbrojeného kamennou sekyrkou a lukem, jak se probíjí zástupem po zuby ozbrojených vojáků, ale budiž :) Ono Pohraničí je v podstatě hub, přes který vedou všechny cesty. Normálně byste se měli ihned vrhnout po příběhové lince, ale hra vás v tomhle opravdu nijak neomezuje. Výjimkou je západní okraj oblasti, který se zpřístupní až později.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #37 kdy: Říjen 05, 2021, 03:50:16 »

Davenportův statek a vzkříšení Bratrstva

Cílem výcviku Connora je Davenportův statek, což je celkem klidná lokace, dostupná skrze SV Pohraničí. Jakmile máte lokaci odemčenou, tak už se sem dá cestovat rychlým cestováním skrze mapu světa. Z počátku tu nic moc není, kromě osamělého statku a trosek lodi za ním. Na statku bydlí černoch Achilles Davenport, který se k symbolu asasínů přihlásí, ale Connora odmítne vzít do učení. Pomůže tomu až náhoda, kdy na statek zaútočí pytláci a Connor jich několik zlikviduje. Bohužel mu do zad vpadne jejich vůdce a Connora jednou dobře mířenou ranou pošle k zemi. V tu chvíli se za zády zbylých pytláků objeví Achilles a Connora osvobodí. Chlapcův talent ho přesvědčí, aby začal Connora učit.

Connor je dobrý žák, ale je příliš netrpělivý a má výbušnou povahu. I on sám si je toho vědom a je to jedna z věcí, kterou se snaží výcvikem mírnit. Po roce tréninku ho Achilles vezme do Bostonu, kde pokračuje tréninkem přežití (mechanika anonymity). Průvodcem se mu stává Samuel Adams a Connor se stává svědkem pouličních nepokojů, kterých využijí templáři, aby rozpoutali chaos. Connor se tak po dlouhé době setkává s Charlesem Leem, který se tu objeví ve společnosti jeho otce Haythama. Connor by rád šel do přímé konfrontace, ale Adams naštěstí včas zasáhne. Connorovi však leží v žaludku nečinnost Achilla, kterého viní z toho, že ho v tom všem nechal, jenomže šlo o výcvik, což mu Achilles s klidem sdělí.

V této části pokračuje tutorial s řemeslníky a lodí, kdy to pro změnu nadzvedne ze židle Achilla - Connor se bez rozloučení vydá na tři neděle trvající plavbu. Connorovi je v té době už 17 let a Achilles se rozhodne, že je čas Connora přijmout do Bratrstva. Connor tak získává asasínský oděv a zbraně. V té době mu jeho indiánský přítel Kanen'tó:kon poví o hrozbě, která se na jejich vesnici řítí - Johnson se chystá skoupit veškeré pozemky jejich kmene. Connor se proto vydá do Bostonu, aby vyhledal pomoc Adamse. Během hledání řešení dojde ke vzpouře, která vyvrcholí aktem známým jako Bostonské pití čaje (prosinec 1773). Johnson jakožto významný obchodník s čajem na tom prodělá a Connor se spokojeně vrací na statek v domnění, že je po problému. Achilles ho však varoval, že templáři jsou dost vynalézaví a takhle jednoduché to nebude. O šest měsíců později přijde Kanen'tó:kon znovu a přinese ještě horší zprávu - Johnson si povolal Starší všech okolních kmenů na svou chatu. Connor přijde akorát včas, ale všechny se mu zachránit nepodaří. Podstatné je, že na konci čepele skončil Johnson.

Johnsonův poslední proslov je plný obav o budoucnost a je v kontrastu s tím, co si myslel, že dělá a jaké metody k tomu používal. Jeho argumenty jsou logické a dalo by se s nimi souhlasit, válku opravdu nikdo nechce, jenomže on chtěl svých cílů dosáhnout klidně proti vůli Stařešinů, které hodlal klidně zabít. Přesto jde v celé sedmičce o toho nejméně nebezpečného templáře. Zvláštní povaha se projeví i u Connora, který se velmi upnul k myšlence svobody pro všechny a navenek odsuzuje nečestné jednání, přitom sám si začne brzy po těchto svých ideálech šlapat.

Poznámka: možná teď přemýšlíte, kde jsem vzal, že těch klíčových templářů je sedm. S Haythamem jich je od počátku 6, ale ve hře je ještě jeden, jehož totožnost je zatím neznámá.

O dva roky později dosáhne povstání svého vrcholu a Pohraničí zasáhne válka o nezávislost. Connora sem přivede stopa po Jonathanu Pitcairnovi, který velí britským jednotkám. Connor se do bojů přimýchá a pomůže povstalcům Pitcairnovo oddíl oslabit. Vítězství nad Brity má však hořkou dohru - 16. června 1775 je ve Filadelfii jmenován vrchním velitelem George Washington a na jeho jménovaní nechybí Charles Lee. Adams naštěstí počínající problém zažehnal a poslal Connora na pomoc generálovi Putnamovi, který brání Boston. Je potřeba zlikvidovat lodní dělostřelectvo a při té příležitosti se Connor dostane až k samotnému Pitcairnovi, kterého bez váhání zabije (Pitcairn útočil z druhé strany Bostonu). Jeho smrt Connorovi odhalí, že sedmým templářem by mohl být někdo z admirality. Hořkou pachuť má i rozhovor s Achillem, který Connora pochválil, na což mu Connor odvětil, že Achilles na tom nemá nejmenší podíl (Connor nějak zapomněl, že bez Achilla by nebyl asasínem).

Pitcairn měl u sebe dopis, který popisuje atentát na Washingtona. Do toho je zapletený Thomas Hickey, který v New Yorku rozjel obchod s falešnými penězi. Connor ho vystopuje, ale co čert nechtěl, oba jsou zatčeni (Connorovi nikdo nevinu neveří). Connor se tak ocitá ve vězení. Nejprve ob celu od Hickeyho, ale tomu pomůže Charles Lee k lepšímu umístění. Přesto se Connorovi podaří k němu dostat, ale jde o past. V cele leží místo Hickeyho mrtvý strážný a Connor je překvapen Hickeym a Leem. Nově je obviněn z vraždy a bez soudu odeslán na popraviště (ostatně je to nápad Haythama). Achilles a členové cechu mu pomohou a Connor v poslední chvíli dobíhá Hickeyho, který se chystá zabít přihlížejícího Washingtona. Vojáci kolem si Hickeyho smrt nedokáží dost dobře vysvětlit, Washington navíc mizí v kočáře, takže Connora od přicházející tragedie zachrání generál Putnam.

V zimě roku 1777 Connor obviní Achilla ze zpátečnického přístupu a sdělí mu, že dokud budou Bratrstvo vést lidé jako on, tak se nikam neposunou. Přitom mu vyčte i to, že se Achilles zavřel před světem a nehnul prstem, když templáři v kolonii zakořenili. Achilles mu na to odvětil, aby si dal pozor, aby nakonec místo záchrany svou zbrklostí celé Bratrstvo nezničil. Možná Connor svá slova myslel vážně, anebo v něm možná jen sílí frustrace, že toho za těch několik let dokázali tak málo, ale to napětí mezi ním a Achillem je hodně cítit. V té době je Connorovi 21 let.

Mě osobně se tahle stránka Connora nelíbila ani při prvním hraní. Ono když si to dáte do souvislosti s tím, jak brutálně Connor nepřátele zabíjí, tak je to silně v kontrastu s tím, jak ho autoři prezentují ve vztahu k Davenportovu statku a jeho obyvatelům. Na jednu stranu hlásá svobodu pro všechny, ale když dojde na válku o nezávislost, tak se do ní připojuje jen kvůli pomstě Jonathanu Pitcairnovi. Nějací rebelové ho nezajímají, což mnohým jejich vůdcům dá jasně najevo svým chováním. A pak zas naopak, nejraději by Georgi Washingtonovi vyzvonil vše co ví, protože Washington se přeci bije za nás za všechny. Já to ovšem beru jako záměr, že to má vykreslovat Connorovu prchlivou a nevyzrálou povahu. On by rád vše hned, a když není po jeho, tak si ten vztek vybíjí na těch, které nepotřebuje. Paradoxně nejlepší postavou hry je Charles Lee, kterému tu roli prostě věříte.

Ale abych se vrátil k ději. New York je druhé a poslední dostupné město ve hře. Narozdíl od Bostonu je méně působivý a je na něm vidět, že si právě prošel válkou. K tomu je to už halda let od vzniku temlářského řádu v koloniích a jednotlivé čtvrti města jsou plně pod kontrolou templářů. Oproti Bostonu tu tedy dochází ke známému čištění čtvrtí, což obnáší pomoc místním, která pak vyláká bosse. A to je zrovna to, čím se nyní zabývám. V New Yorku je dostupná i poslední pevnost k dobývání.

Když to shrnu, tak mám za sebou 3 templáře ze 7. Nyní by měli následovat Benjamin Church a neznámý admirál. To už by tolik času zabrat nemělo a půjdu do finále. Krom většinově vyčištěného New Yorku mám také upgradnuté skoro všechny řemeslníky, takže se budu moci lépe vybavit. U toho mě napadá ještě jedna věc, kterou bych měl zmínit. Connor má sice jako střelnou zbraň luk, ale může normálně používat i pistoli. Problém pistole je akorát v pomalém nabíjení a malé přesnosti (je potřeba být blízko cíle). Dočasně se dá vypůjčit puška (z padlých nepřátel nebo ze stojanů), která zdánlivě funguje jen na jednu ránu, ale pušku lze nabíjet stejně jako pistoli. Problém je v tom, že pistoli si začne Connor nabíjet hned po výstřelu, ale pokud je přerušen, tak si to musíte aktivovat sami vytažením pistole a kliknutím na tlačítko střelby. Stejně tak je potřeba nabíjet i pušku, protože tu si Connor automaticky nenabíjí vůbec. Puška má tu výhodu, že se s ní dá střílet na větší vzdálenost.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #38 kdy: Říjen 05, 2021, 22:53:17 »

Hned na úvod dalšího zápisku musím něco málo uvést na pravou míru :) U Connorovy výbavy jsem zmínil, že Connor nemá na základně vlastní výstavku zbraní, což není pravda. Má, akorát to je taková malá zapadlá místnůska, takže jsem jí jaksi přehlédl :D Na základně je k dispozici i výstavka prémiových zbrojí, které se odemykají skrze body Ubisoft clubu. Je tu prakticky vše od Bayekova obleku až po Syndicate (?). Některé ty zbroje a jejich vlastníky totiž vůbec neznám.

Původně jsem tápal i u inventáře, protože ten ve hře nakonec je, ale je rozdělený podle podle částí těla a na craftění. Pokud si chcete např. změnit pistoli, tak stačí vyvolat nabídku zbraní klávesou F a u položky pistole si pak skrze rolovací menu zvolit z nabídky, jakou pistoli bude mít Connor aktivní. V inventáři je dostupné vše, co Connor objeví nebo si nechá vycraftit, není tedy nutné chodit na základnu a tam si skrze výstavku zbraně měnit, jako tomu bylo u předchozích her. Proto jsem výstavku ani nehledal.

Když už jsem u craftění, tak mám poznámku i k němu, protože jsem se konečně dostal do stavu, kdy jsem si mohl nechat vyrobit užitečnější předměty. V téhle fázi hry se mi celkem dařilo plnit úkoly pro řemeslníky, takže jsem brzy dosáhl požadované úrovně 2-3 u kováře a tesaře. Základním rozhraním pro vše je účetní kniha (Achillův dům nebo jakýkoliv obchodník ve hře). Skrze knihu se dá nejenom craftit, ale i nakupovat potřebné vstupní suroviny. Plus je tu možnost posílat konvoje se zbožím (to mi nakonec přišlo jako zbytečná aktivita, ale jde si s tím vyhrát podobně jako s investicemi v Brotherhood). Výrobní nákresy jsou odvislé od pokroku v hlavní lince, takže do New Yorku mi třeba s další fází hry přibyly nové truhly, které tam předtím nebyly. Craftit lze tedy jen to, co odpovídá danému pokroku a co máte možnost sehnat. Některé suroviny je potřeba nejprve vycraftit ze základních surovin a pak teprve přejít k pokročilejší výrobě.

Rovnou jsem toho využil a nechal si ušít brašnu na kulky (40 kulek místo 8) a k tomu hned pouzdro na dvě pistole. Bohužel si zatím nemůžu nechat vyrobit dvouhlavňovku (asi jsem minul nákres), jinak bych disponoval celkem 4 výstřely na jedno nabití. Mám místo ní trojhlavňovku, ale ta není určena vysloveně na likvidaci nepřátel, takže používám dvě jednohlavé pistole. Toulec na šípy mám zatím jen základní, pro výrobu lepšího toulce je potřeba kraví kůže a tu nemohu sehnat - zkoušel jsem ve městě zabít krávu holýma rukama, abych nevzbudil rozruch, ale místo pořádné rány jsem jí jen pohladil :) Mimochodem, drůběž je možné ve hře krmit. Prima drobnosti, ale potěšily :D

Vzkvétající Davenportův statek

Vím, vím ... psal jsem, že budu protentokrát stručný, ale práce s komunitou na statku vedla k nečekanému výsledku, takže jsem se rozhodl, že to vezmu podrobněji. Je to důležité i pro pochopení povahy Connora.

Davenportův statek založil Achilles se svou ženou Abigail, ale dlouhá léta tu žije již sám. V době příchodu Connora se vybavení domu pomalu rozpadá, ale Achilles nejeví nejmenší známky zájmu o budoucnost svého majetku. Connor, který si přinesl své indiánské jméno, vlastně ani netuší, po kom ho Achilles pojmenoval - Connor má pocit, že nové jméno dostal kvůli lepšímu zapadnutí do společnosti, protože Achilles mu spolu s novým jménem řekl, že by bylo vhodné, kdyby ho lidé považovali za Španěla. Bude to tak mít v životě snazší. Teprve pokrok ve výcviku donutí Achilla k tomu, že je na čase se znovu dát do práce a dohnat zameškaná léta. V té době se na statku objeví dva nové přírůstky - dřevorubci Godfrey a Terry. S Terrym se utrhla kláda a díky Geofreymu jsem mu stihl vyrazit na pomoc. Jako díky se rozhodli zůstat. Spolu s nimi přichází i jejich manželky a děti.

Na počátku je oblast statku jen kus lesa, sem tam palouk a zátoka s troskami Aquily. Krom samotného statku je tu asi ještě dvojice domů, ale jistý už si tím nejsem. S příchodem Godfreye a Terryho přibyde pila, která se postupnými upgrady rozšiřuje. Byla to vůbec první věc, kterou jsem vytáhl na maximální 4. úroveň. Úkoly dřevorubců se točí okolo jejich občasných hádek, protože ti dva si rádi vjíždějí do vlasů. Nejkomplikovanější byla minihra, kdy jsem měl oba od sebe odtrhnout a klávesami jsem držel jezdec jednoho a myší druhého. Přitom jsem musel oba posuvníky koordinovat tak, aby mi neujížděly ke středu.

Druhá přišla na statek tuším lovkyně Myriam, která se dostala do křížku s pytláky. Zraněnou jsem jí donesl k Achillovi a pytláky jsem šel poté vyřídit. Myriam souhlasila, že zůstane a přebytky bude dávat do společných zásob. Úkoly pro Myriam se točí okolo pomoci s lovem a dalšími konflikty s pytláky. Ostatně Myriam není jediná, kdo se na statek dostal tak, že jsem mu pomohl z bezprostředních potíží se "špatnými" lidmi. Lance, tesař, skončil viset hlavou dolů na provaze ze skály, když se ho banda otrapů snažila vystrašit. Pomohl jsem mu, a protože ve městě to pro něj nadále nebylo bezpečné, tak jsem mu nabídl, že může zůstat. Tesaře bychom rozhodně potřebovali. Úkoly okolo Lance se pak točí okolo jeho starého nářadí a problémů s jeho bývalým učněm Patrikem, který mu za zády prodá dílnu v Bostonu.

V Pohraničí jsem narazil na Warrena a Prudence, kterým armáda pozabíjela dobytek a vojáci přitom Warrena těžce zranili. Oběma jsem pomohl a jako schopné farmáře jsem je uvítal u nás na statku. Úkoly okolo obou farmářů se točí hlavně okolo Prudence, která se snaží otěhotnět a nakonec se jí to opravdu povede - porod se samozřejmě neobejde bez pomoci Connora, který Prudence zastihne v bolestech u cesty, ale výsledkem je nový přírůstek do velké rodiny na statku. S Prudence se váže ještě příchod lékaře Lyla Whitea, kterého mi Prudence po otěhotnění doporučí. Lyle má ovšem své problémy, někdo se ho snaží zdiskreditovat a pošramotit jeho lékařskou pověst, takže je na Connorovi, aby se s tím postupně vypořádal.

Horník Maurice, kterému nikdo neřekne jinak než Norris, je přistěhovalec z Montreálu, ale díky svému francozskému původu má problém sehnat práci. Našel jsem ho v Bostonu v obležení opilých surovců. Norris souhlasil, že by mohl zkusit štěstí na statku a přitom se zakouká do Myriam. Jeho úkoly se pak točí okolo dvoření Myriam, kdy jsem mu pomáhal shánět vhodný dárek na rande. Celé to vlastně začalo už příjezdem hostinského Olivera a jeho ženy Corrine. Ti byli vyhnáni ze své hospody a našli útočiště u nás. Díky nim statek přilákal pozornost cestujících a námořníků, což přineslo další prosperitu. Jednoho dne přišel do hospody i otec Timothy (původně anglický pastor), který souhlasil se založením farnosti, kterou si tu mnozí přáli mít. Hospoda a kostel moc starostí nevyžadují, jsou spíše místem pro společné aktivity komunity.

Abych mohl výčet dokončit, tak musím zmínit ještě kováře Velkého Dejva (Big Dave) a švadlenu Ellen. Dejva jsem našel v Pohraničí, je to původně dezertér britské armády, kterého zrovna chytli. Rád mi záchranu oplatil protislužbou, ale varoval mě, že ho vojáci jen tak nepřestanou hledat a měl pravdu. Do pomoci Dejvovi se zapojili i bojovně zdatní členové komunity, kteří mu tak dali najevo svou solidaritu. A podobně tomu bylo u Ellen. Tu jsem objevil v New Yorku, když jí její opilý manžel zrovna mlátil. Spolu s dcerou našla útočiště u nás, a když si pro ní manžel s bandou kumpánů jednoho dne přišel, tak jí přišla na pomoc celá vesnice :) Vždyť jsme přeci jedna rodina ...

Zprvu mě starost o statek přišla jen jako další rutina, která nemá valný význam, tedy vyjma craftění, takže z první rozehrávky si vůbec nevybavuju, že bych se statku nějak věnoval. On má samozřejmě svoje potřeby i Achilles, ale to bylo jediné, co jsem plnil (úkoly pro Achilla se týkají shromažďování předmětů z jeho předchozí etapy života, ale postup je mnohem pomalejší, více závislý na hlavním příběhu). Nyní jsem byl značně překvapený, co všechno se na statku děje a jak to mohu ovlivňovat. Je vidět celý ten růst, kdy přibývají domy a původně prázdné cesty najednou křižují lidé. Děti si hrají kolem a celkově to působí hodně domáckým dojmem. K tomu vám i komunita dává najevo, že jste součástí jedné rodiny, která si vzájemně pomáhá. Když pak chodíte kolem známých lidí, tak vás srdečně zdraví a sem tam je možné zapříst i rozhovor. Vztah Norrise a Myriam vyvrcholí svatbou, což je událost pro všechny a Ellen se při té příležitosti rozhodne poděkovat za milé přijetí tím, že nám představila vlajku Davenportu, našeho domova.

Opravdu jsem se nakonec utrhl na několik hodin od hlavního příběhu a snažil se věnovat jen komunitě, protože mě to prostě chytlo. Vůbec to není špatný nápad. Problém je trošku s tím, že budování komunity v Davenportu je do určité míry nezávislé na hlavní lince, takže když se věnujete jen jemu, tak vzniká výrazný rozpor mezi tím, jak se Connor chová v rámci komunity a jak skončil jeho poslední rozhovor s Achillem. Vůbec to totiž nekoresponduje se změnou Connorovo chování, která se odvíjí od jeho dospívání a získaných zkušeností, k čemuž se za chvilku vrátím.

Komplikovaný Connor

Když jsem nad ránem dopisoval předchozí příspěvky, tak jsem se musel znovu zamyslet, jestli se můj vztah ke Connorovi opravdu tak změnil, nebo je to jen výsledek toho, že nyní ho mohu porovnat s dalšími charaktery v sérii. Connor rozhodně není "hrdina mých snů", ale z předchozí rozehrávky si vybavuji, že jsem měl pro jeho chování celkem pochopení, mě se ten konfliktní přístup naopak celkem zamlouval. Jenomže nyní jsem jaksi netušil, jak jsem k tomu dospěl :) No, tajemství se ukrývá v dalších třech hodinách hraní, které si nechám do další kapitolky ;)

Scénáristé se ve skutečnosti snaží držet zajeté linky, která pochází už od Altaïra. Ten ve svých jedenácti letech přijde o otce a vyroste z něj celkem samolibý týpek, který se stává loutkou v rukách svého mentora Al Mualima. Altaïr začne postupně chápat smysl Bratrstva a povinnosti, které to sebou přináší, čímž se z nafoukaného floutka stane pokorný služebník, kterého si všichni váží. Obdobnou cestou si projde i Ezio, který je v době ztráty otce a bratrů o něco starší a o výchovu se jako mentor postará jeho dobrosrdečný strýc Mario. Celou tuhle proměnu až po zralý věk Ezia máme možnost sledovat napříč celou trilogií, takže to není tak zhuštěný vývoj jako u Altaïra v jedničce. V trojce se šlo ještě dále, protože Connorovi byli teprve 4 roky, když viděl svou matku umírat a věděl, kdo za tím stojí. Navíc je to indiánský míšenec, který tuší, že tak úplně nepatří do místní komunity, což mu poodhalí Matka kmene skrze kouli jasnozřivosti, kdy ke Connorovi promluví Juno. Connor od té doby balancuje mezi budoucí povinností strážce, ochránce lidu a pomstou.

Connor najde azyl u mentora Achilla, což je koloniální černoch, díky čemuž ty vzájemné hádky působí trošku jinak (ani Achilles neměl díky své rase jednoduchý život). Tady je potřeba si uvědomit, že Connor k Achillovi přichází, když je mu 13 let a jeho výcvik vrcholí v době, kdy je mu 19. Po celé dospívání se to v něm vše mele a jako každý mladý je netrpělivý. U něj je to tedy ještě výraznější kvůli tomu, co zažil a co mu předurčila Juno. Jeho nulová zkušenost se světem nestačí k tomu, aby si uvědomil pravý význam toho, co se po něm chce a stejně tak hodnotí i činy jiných. Svůj vztek si poté vybíjí na Achillovi, protože to je jediná jemu blízká osoba, se kterou sdílí vše. Achilles je přesto trpělivý a stále se snaží Connorovi vysvětlovat, o čem je být asasínem. U samotného Achilla je potřeba mít na paměti, že v době příchodu Connora je to už stařec, který chodí o holi a je zlomený osudem.

V tuhle chvíli tu právě dojde ke zdánlivému rozporu mezi rozhovorem s Achillem a dalším vývojem Connora v rámci vedlejších úkolů. Pořád nechápete, proč se Connor neomluví, protože ty činy jsou jiné, než by tomu vzteku odpovídaly. Odpověď je v hlavní lince. Connor zažije první zklamání ve chvíli, kdy má být popraven - jeho vzor George Washington pro něj nehne ani brvou. Přitom Connorova pomoc ve válce byla neocenitelná. Později to dá Connor Washingtonovi sežrat. Jednak kvůli jeho zbabělosti, ale taky kvůli tomu, že Washington a muži kolem něj mají hubu plnou svobody, ale přitom jde o svobodu jen pro vyvolené. Nadále si tito dobrodějové budou držet své otroky atd. Ve svých 21 letech se Connor vrací k Achillovi, aby se mu omluvil. Holt životní zkušenost mu ukázala, jak to v reálu chodí. Achilles na to Connorovi odpoví, že byl naštvaný, ale Connor měl vlastně tak trochu pravdu, byla to Achillova nečinnost, co pomohla růstu templářů. Když pak Connor Achillovi sdělí, že se na základě nových zkušeností pokusí o společný postup s templáři, tak na to Achilles neřekne vůbec nic.

Connor to myslí dobře, obě frakce mají sice odlišné metody, ale v jádru jim jde o totéž. Achilles navíc ví, že tyhle pokusy už tu dříve byly. Nikdy to nevyšlo, ale kdo ví. Niterně asi tuší, že z toho opět nic nebude, ale události posledních týdnů ukazují, že se něco přeci jen změnilo ...

Vývojáři podle mě udělali jednu významnou botu, která do toho vnáší další zdánlivý rozpor. Connor ve svých 19 letech vypadá jako statný třicátník, pocitově si tedy myslíte, že je mnohem starší a měl by mít proto více zkušeností. Jenomže on je v reálu pořád ještě kluk, kterému ty zkušenosti chybí. A tak nějak jsem to bral i při té první rozehrávce, akorát jsem najednou zjistil, že už si nepamatuji vše, takže zůstal jen celkový pocit, který mi chvilku nehrál do karet. Dneska už mohu porovnávat i s dalšími charaktery, takže nízké popularitě Connora rozumím, ale kdybych se v tom nerýpal, tak proti němu až na pár drobností nic říci nemohu - sem tam překvapí, ale hlavně neurazí. Ale ruku na srdce, Altaïr taky není žádné terno ;)

Šťastná rodinka

Další překvapivý zlom v příběhu přijde při hledání Benjamina Churche. Tahle hamižná kreatura zcizila proviant pro armádu George Washingtona, ale oproti veškerým očekáváním s ním zmizela neznámo kam. A tím neznámo kam, myslím i mimo dosah templářů. Sledování stopy mě dovedlo do opuštěného kostelíka, kde jsem se s nadějí pustil do hledání dalších stop, ale než jsem se nadál, tak jsem na poslední chvíli stihl uhnout překvapivému útoku zhora. No, stihl ... stihl jsem akorát útočníkovi překazit okamžitý smrtící zásah, protože k ménu údivu se nade mnou skláněl můj vlastní otec!

Haytham byl rozhodnutý mě zabít, ostatně bylo vidět, že má na mě vztek, ale povedlo se mi ho přemluvit k rozhovoru. Nakonec se ukázalo, že šlo spíše o test mých schopností, protože jsem samozřejmě využil situaci a později se ho optal, proč mě nezabil už při našem prvním setkání. S klidem mi odvětil, že byl zvědavý, kam až se dostanu. Několikrát mi k tomu připomněl, že není pozdě na to, dát se na správnou cestu. Haytham očividně Bratrstvem silně opovrhuje, ale zároveň chová jisté sympatie k původní myšlence řádu - nastolit mír. Na to jsem mu odvětil, že mír je přeci svoboda, ale to ho rozčílilo, protože mír a svoboda jsou dvě odlišné věci, svoboda je pouze cestou k chaosu. A k tomu mi jako příklad uvedl poválečné dění pod taktovkou George Washingtona. Svým způsobem měl pravdu.

Nelišil se ani náš cíl ohledně Churche, protože Haytham byl na trestné výpravě, tak jsem mu navrhl, že bychom si mohli prozatím dohodnout mezi sebou příměří a do akce jít společně. Kupodivu souhlasil. Pátrání nebylo jednoduché a opravdu jsme museli spolupracovat. Obzvláště v New Yorku na základně Churche, který se proti možnému svrhnutí pojistil výměnou stráží za loajální lidi. Haytham to měl jednoduché, ale já si musel sehnat oblečení stráže, abych mohl dovnitř proklouznout. Haytham mě k mému údivu představil jako syna a řekl to s takovou samozřejmostí, jako kdyby mezi námi nikdy neexistovala žádná propast. Asi jsme se probírali stejnými myšlenkami, neboť jak si vysvětlit, že jsme napochodovali přímo do pasti?! Church tu nebyl, za to nás přivítalo několik čepelí a pušek.

Naštěstí Churchova stráž moc rozumu nepobrala a salvou z pušek trefila sudy se střelným prachem. V nástálém zmatku jsme se oba dali na útěk z hořící budovy. V jedné chvilce Haytham stočil řeč k Ziie, kdy mi prozrdail, že kolikrát přemýšlel na tím, jak by to vypadalo, kdyby nedal přednost povinnosti. A pak to přišlo ... optal se, jak se matka má. K čertu, vždyť jí dal sám zabít!! Jenomže Haytham vypadal zprávou o smrti Zii upřímně překvapen, dokonce prohlásil, že sám vydal rozkaz, že mají templáři její kmen nechat být. Došlo mu, že Lee nejspíše jednal na vlastní pěst, ale ani tohle zjištění nestačilo, aby mi prozradil, jak se k Leeovi dostat. V té chvíli mi to nedošlo, ale role mezi Haythamem a Leem se obrátily, nyní to byl Haytham, kdo se vzhlížel v Leeovi, respektive v jeho ideálech.

Strážce skladiště nám před svou smrtí prozradil, že Church vyplul na Mauritius, takže nezbylo nic jiného, než se nalodit na Aquilu a vyrazit za ním. Nečekaně jsme opět vpadli do pasti, ale koordinace posádky byla výtečná, takže jsme s lehkostí setřásli doprovod Churchovi brigy a jí samotnou jsme poté připravili o stěžně. Haytham mě při útoku předběhl. Vběhl do kajuty kapitána a notně Churchovi upravil ciferník. Jakmile jsem však vstoupil, tak to nechal na mě. Jakoby věděl, že snůšku Churchových lží beztak neunesu a zabiju ho. Tím padl 4. templář v řadě. Nutno dodat, že Church byl před svou smrtí z řádu vyhozen, protože jeho motivace přímo urazila cíle templářů.

Vypadalo to, že máme s otcem společného velmi mnoho, vlastně nám jde o podobnou věc. Rozdílné jsou jen metody. Možná bychom to přeci jen mohli zkusit společně a vybudovat novou spravedlivou společnost. Přesně s tím jsem přišel za Achillem. Rozkol v řádu koloniálních templářů ukazoval na možnou ochotu změny, ale teprve čas ukáže, jestli to nebyla jen má další naivní představa.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #39 kdy: Říjen 06, 2021, 08:13:16 »

Dovolím si drobnou vsuvku k latině, tedy abych byl přesný, navrátím se ke slovnímu spojení "Requiescat in Pace" a jeho výslovnosti. Vím, že to asi pro mnohé nebude nijak důležité, ale přeci jen ... :)

Pokud se někdo podivil nad mým podivením nad výslovností tohoto sousloví v Origin a obával se mi sdělit, že se tak trochu pletu, tak to byly zbytečné obavy :D Problém je, že mám ze školy zažitou určitou formu výslovnosti a podle toho jsem se řídil. K mému překvapení jsem zjistil, že Pace se opravdu dá číst jako Páče, protože to odpovídá tzv. Římské výslovnosti. Není to tedy jen italská "zkomolenina".

Popravdě já mám docela problém s proslovy Papeže, protože kolikrát si nejsem jistý, kdy je to italština a kdy latina. Na druhou stranu rozumím tomu, že klasická latina nebo naše středoevropská (erasmovská) latina není kolikrát vhodná pro zpívané texty, kde by případné tvrdé souhlásky byly na obtíž. Já si doposud myslel, že velký vliv hraje to, jak bohatá je výslovnost v rodném jazyce onoho mluvčího a to se potom prolíná i do dalšího jazyka jako nechtěná příměs. No, tady jsem zrovna nachytal :D

Ale tak vše je pro něco dobré, alespoň vidíte, jakými blbostmi se zabývám místo toho, abych pohnul s tvorbou stránek :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #40 kdy: Říjen 08, 2021, 14:26:14 »

Zpět do zaběhnutých kolejí

Pomoc patriotům probíhá opět skrze George Washingtona, ale tady se hra jakoby příběhově rozdělí, protože v New Yorku jsem mohl už podstatně dříve splnit misi s ochranou West Pointu, která právě navazuje až na události odvozené od společné návštěvy Connora a Haythama s Washingtonem. Nebo mi to tak alespoň přišlo.

Wespointská mise spočívá v odhalení spiknutí na základně patriotů ve West Pointů. Základnu vede generál Benedict Arnold a Connor se vyšetřování ujímá jen s nechutí - má na Washingtona spadeno za to, jak se zachoval na Breed's Hill (k tomu se vrátíme za chvilku). Vyšetřování je složeno z několika menších misí, které vedou k odhalení, že za zradou stojí samotný Arnold. Při finální konfrontaci na pevnost zaútočí Britové a Arnold utíká na britskou loď. Do hry se vrací zase až v rámci DLC The Tyranny of the king Washington. Podle všeho je celá westpointská mise bonusovým obsahem, který byl původně dostupný jen pro konzole a nyní je součástí remasteru, protože z původní hry si nic podobného nepamatuju. Bohužel se to příběhově předbíhá s událostmi hlavní linky.

Správně je to tak, že Connor i nadále spolupracuje s otcem, protože oba mají zájem na výhře patriotů. Navštíví proto Washingtona na bojišti v Breed's Hill a Haytman se zcela náhodou nachomýtne k rozepsanému dopisu, kde Washington nařizuje likvidaci Connorova kmene. Důvodem je spolupráce s Brity. Connor se naštve na oba, protože ze strany Haythama mu začne být jasné, že otec tohle celou dobu věděl a chtěl toho jen využít, aby Connora naklonil na svou stranu, tedy stranu templářů. To se mu o chvíli později potvrdí, protože výpravu proti Kanien'kehá:ka vede Charles Lee, který ale jako na potvoru před útokem zmizí a Connor na jeho stopu narazí až v táboře Kanien'kehá:ka, kde se dozví, že Lee vedl do bitvy válečníky kmene. Byl tu tedy zřejmý úmysl, jak donutit neutrální indiány, aby zaútočili na armádu patriotů a tím se potvrdilo, že jsou nepřátelé. Connor totiž cestou do tábora zlikvidoval patrolu, která nesla rozkazy k útoku, takže by to bývalo skončilo na mrtvém bodě. Během akce na zastavení útoku je však nucen násilím zastavit svého přítele Kanen'tó:kona, který si myslí, že Connor jejich kmen zradil a nyní ho přišel zabít, k čemuž bohužel skutečně dojde. Connor tak dostává další lekci od života.

Charles Lee se stáhne do New Yorku do pevnosti Fort George a Connor musí urychleně přijít s plánem, jak se do pevnosti dostat. Přizve si proto na pomoc Lafayetta, který velí části kontinentální armády. S jeho pomocí a s pomocí francouzského námořnictva se mu podaří vyvolat zmatek uvnitř pevnosti, takže infiltrace se stane mnohem jednodušší. Connor do New Yorku připlouvá na Aquile, protože cestou je potřeba francouzům vyčistit cestu. Je to tedy druhá, respektive třetí, povinná plavba v rámci příběhu a tentokrát je to i náročnější, protože těch lodních přestřelek je mnohem více. Uvnitř Fort George se Connor připletl do rány střele, která naštěstí dopadla o kus dále, ale přesto to s Connorem dost otřáslo. Druhý otřes, pro změnu psychický, mu způsobí okamžik, kdy dorazí na místo pobytu Charlese a místo něj mu do zad vpadne otec!

Tentokrát dojde na skutečný souboj, který není zrovna férový. Naštěstí jsem z dřívější rozehrávky věděl, co po mě hra chce. Haytham je normálním způsobem neporazitelný a nepomůže ani klasické blokování, protože jeho údery často pronikají i obranou. Hra na to neupozorní, ale během boje je možné automaticky využívat i prostředí, takže je klíčové se s Connorem držet poblíž sudů, stolů apod., protože blok vedle takového předmětu způsobí speciální protiútok, kdy Haythama vrhnete proti sudu, nebo mu o hlavu rozbijete flašku. Stačí 3-4 takové protiakce a síly se vyrovnají, tedy abych byl přesný, zbytek už je o dialozích a jedné malé akci, která končí zabitím Haythama. Před smrtí se Haytham odmítne jakkoliv zpovídat, ale Connorovi řekne, že je na něj svým způsobem hrdý.

Pozice Charlese je neznámá, ale smrt Haythama je pro Charlese dost silnou ránou a tak se nijak nerozpakuje a objeví se na jeho pohřbu. Connor se nechá zajmout jeho poskoky, aby se k němu dostal blíže a zjistil, co má v plánu. Charles je skutečně otřesený a Connorovi slíbí, že ho donutí dívat se na to, jak postupně bude ničit vše, čeho Connor dosáhl. Problém je ovšem v tom, že Charles má krom toho v plánu zmizet za mořem, takže času není nazbyt a je potřeba zjistit, co bude následovat právě teď. Při vyšetřování na trajektu najde Connor hledaného admirála z tabule templářů, ale hra to nijak výrazně nekomentuje. Pozice templářů slábne a tím i machinace patriotů, což někteří nelibě nesou. Situace je natolik vážná, že se Charles rozhodne pro urychlené vyklizení pozic a při loučení v Bostonském přístavu zjistí, že jeho útěk rozhodně neunikl Connorovi :)

Závěrečná pasáž hry je docela hektická už od chvíle střetu patriotů s Kanien'kehá:ka, takže to docela svižně odsýpá a nejinak je tomu s dalším útěkem Charlese. Už jsem si myslel, že hra rezignovala na zběsilý parkour, ale honička s Charlesem mě rychle vyvedla z omylu :) Charles mě spatřil už z dálky a tak jsme spolu proběhli kus přístavu. V rozestavěné lodi mi však vždycky utekl, takže přístav jsem měl za chvilku zmáknutý na jedničku (tuhle pasáž je potřeba opakovat vždy od začátku). Když už jsem se dostal i přes hořící pasáž v lodi, tak jsem zase pohořel na jiném místě v lešení podél trupu (v jednom místě je třeba provést skluz, což není moc vidět). Nakonec se mi zadařilo. Skončili jsme v podpalubí na podlaze, protože prkna horní paluby ještě nebyla důkladně přibytá.

Connorovi trčel z břicha kus hranolu, kdežto Charles vypadal celkem v pohodě, tedy do té chvíle, než ho Connor střelil do břicha. Charles na další vyřizování účtů rezignoval a začal se šourat pryč. Connor na tom byl o něco hůř a tak omdlel. Po probuzení už nebylo po Charlesovi nikde ani stopy, ale správce přístavu byl našětsí sdílný - Charles se nechal přepravit do Pohraničí. Ostatně v tomhle stavu nikam daleko nemohl, střelná rána v břiše přeci jen nebyla jen pouhé škrábnutí. Našel jsem ho v hospodě v Lexingtonu, seděl u láhve whiskey a s úsměvem mi nabídl. Vlastně proč ne? Než to skončíme, tak si připijeme, potom jsem mu bezeslov vrazil nůž do srdce ... Musím říci, že Charles jako charakter opět nezklamal, to finále je opravdu skvěle udělané. On si ten přípitek zasloužil, protože to je postava, která myšlence templářů opravdu věřila a zasvětila jí celý život. Trumfnul dokonce Cesara z Brotherhood. Akorát je škoda, že vcelku je těch skutečně zapamatovatelných postav opět málo. Charles, Haytham, možná Washington v DLC, vzadu se pak krčí Israel Putnam (škoda, že nedostal víc prostoru), Achilles jako asasínský mentor není úplně výrazný a matka Connora tvoří jen křoví pro dokreslení jeho charakteru.

Velké finále v současnosti

Connor sebral amulet z krku Charlese a díky kouli jasnozřizovosti byl Juno naměrován k tomu, aby amulet dobře skryl. Poté se koule rozpadla. Connor si jako místo úkrytu vybral hrob Achillova syna Connora. Díky této vzpomínce už má tým jasno, kde hledat.

Finále předcházela ještě vsuvka, kdy se pro třetí energetickou kostku vydává sám Desmondův otec do Káhiry, ale při pokusu o její zcizení je zadržen Abstergem a převezen do Říma, kde se dostává do rukou Vidica. Ten sdělí týmu jasné ultimátum - Jablko ráje za Williama! Tým se proto urychleně přesouvá do Říma, kde Desmond vpadne do pasti připravené Danielem Crossem, ale když dojde na věc, tak se u Daniela projeví Bleeding Effect a pološílený Daniel začne utíkat. To zachrání Desmondovi život a Desmond na oplátka Daniela dostihne a zabije ... tedy já ho zabil :) Není to nic komplikovaného, on jen zmateně pobíhá po hale s hardwarem Animu, takže jsem na něj normálně skočil z římsy a kuchnul ho.

Vidica to moc nepotěšilo, dokonce ho to vytočilo k nepříčetnosti, protože Daniel byl pro Abstergo svého času dost klíčový. Nyní ležel mrtvý a přede mnou se objevil William, za ním Vidic a kolem stráž s tasenými zbraněmi. Vidic chtěl jablko, tak jsem ho vytáhl, ale po vzoru Altaira jsem aktivoval jeho psionické schopnosti a milý Vidic schytal kulku do hlavy od ovládnutého strážného. Poté se stráže postříleli navzájem. Vidicova smrt nebyla až takovým překvapením, ostatně on si nic jiného nezasloužil, ale ani to nebyla pro Abstergo velká ztráta, protože Vidic má řadu nástupců, kteří mohou projekt Animus převzít. Pro mě to ovšem byla dostatečná satisfakce za jedničku :) Poslední kostka přistavila další část mostu za polem a samotné pole jsem odemknul Connorovým amuletem. Po chvilce chůze se zjevila Juno.

Juno mě obeznámila se štítem, který byl součástí výzkumu Isu, a který mohu pro ochranu Země aktivovat. Má to jen jeden drobný háček - impulzem je moje životní energie, takže můj život za život miliard. V tu chvíli do toho zasáhla Minerwa, což Juno rozhodilo, protože s ní vůbec nepočítala. Juno se totiž na otázku ohledně osudu Minerwy a Jupitera zmínila, že zničila řadu disků s daty, protože byly plné lží. Jenomže Minerwa s možnou zradou počítala, ostatně Juno upadla ještě za svého života v nemilost, takže se díky svému experimentu podívala do budoucnosti ještě jednou a spatřila v ní právě tento okamžik. Přišla mě proto varovat. Potvrdila mi, že Juno opravdu stále žije, narozdíl od ostatních, kteří zemřeli již dávno. Měla tedy více jak 70 tisíc let na přemýšlení a jejím cílem je osvobodit se a ovládnout svět. No a pokud aktivuji štít, tak Juno osvobodím, což může být katastrofa. Jenomže ani Minerwa nebyla tak úplně upřímná. Juno jí donutila sdělit mi pravdu, co se stane, když nechám sluneční erupci volný průběh - přežiju já a různé skupinky lidí, pro něž se stanu vůdcem, po své smrti pak legendou a nakonec bohem, v jehož jménu se začne dít příkoří ... prostě celý cyklus asasíni vs templáři se zopakuje ;) Nezaváhal jsem a svůj život jsem obětoval ... eh, ono to ani jinak nejde, Desmond prostě musí zemřít. Svět je zachráněn, Desmond mrtvý, Juno neznámo kde a nyní zbývá už jen DLC.

Já jsem v jednom z příspěvků slíbil, že se ještě vrátím k jednotlivým experimentům Isu na záchranu Země, ale já je nakonec zahrnul právě do těch příspěvků, takže už to tu extra sumarizovat nebudu. Kdyžtak se k tomu vrátím až u novějších dílů, pokud bych ještě narazil na další střípky ze života Isu. Momentálně si totiž nevybavuji, že by něco významného bylo třeba v Black Flag. Hodně je toho pak v Origins a Odyssey, ale ty nejsou součástí tohoto deníčku. Uvidím, třeba bych nakonec udělal extra souhrnný příspěvek.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #41 kdy: Říjen 10, 2021, 12:52:09 »

DLC The Tyranny of the King Washington

Ještě před souhrnem bych se v rychlosti pustil do popisu DLC The Tyranny of the King Washington (2013), které jsem sice ještě nedohrál, ale pointa je mi jasná už nyní. Popravdě si nejsem jistý, jestli se mi to vůbec chce dohrávat, protože u tohoto DLC je hodně vidět klasický nešvar Ubisoftích DLC, kdy mají vývojáři kupu dobrých nápadů, ale finální produkt stojí za prd. Aby toho nebylo málo, tak The Tyranny of the King Washington vyšlo původně rozdělené na tři části:

1) The Infamy (Hanebnost)
2) The Betrayal (Zrada)
3) The Redemption (Vykoupení)

Dneska nás to naštěstí nemusí trápit, protože DLC je zahrnuto přímo do Remastered edice, ale platit svého času za trojici přídavků, které notabene nemají příliš společného s původní hrou, to vyžadovalo dost odvahy. Na druhou stranu, při přepočtu cena vs délka, by to asi špatně nevycházelo, protože v každé části DLC je možné utopit několik hodin, ale otázkou je, jestli vám to za těch několik hodin opravdu stojí.

DLC se spouští mimo hlavní hru z úvodní nabídky a je možné si vybrat, kterou část zrovna rozehrajete. Pokud začnete např. druhou částí, tak na začátku máte rekapitulaci první části, o nic tedy nepřijdete. Struktura každé části je přitom stejná. Na úvod vás čeká poměrně hektický vstup do příběhu, kdy jedna akce střídá druhou a pak se zaseknete na bossovi, protože s ním nehnete. V další, pro změnu velmi utahané části, pak hledáte něco, co vám může pomoci. Nikoliv teď, ale až v další části DLC ;)

Příběh je jakousi alterací událostí k původní hře, možná by se dalo říci, že jde o Connorovu noční můru, kdy se George Washington zmocnil Jablka ráje a podlehl jeho vlivu. Spolu s ním se změní i jeho okolí. Connor se jednoho rána probudí, aby zjistil, že jeho matka stále ještě žije, ale na otázky není zrovna čas, protože na jejich tábor útočí armáda patriotů. Cílem je Connorova matka, Kaniehtí:io, která krále Washinghtona rozčílila svým pokusem mu Jablko ráje ukrást. Počkat, krále?! Ano, z původně "milého" velitele se stal krutovládce, který demonstruje svou sílu na každém kroku. Země se tak dosud nestihla vzpamatovat z války o nezávislost a hned tu má další problém. Connor to samozřejmě vůbec nechápe, on si ty události přeci pamatuje jinak, ale brzy zjistí, že nikdo ze zůčastněných ho nepoznává.

Poznámka: Connor používá v DLC své původní jméno Ratonhnhaké:ton, ale já raději zůstanu i nadále u Connora.

První část DLC se odehrává v Pohraničí a zprvu musíte zmírnit tlak patriotů, kteří útočí na Lexington. Je to soustavný tlak, takže si ani na chvilku neodpočinete. Situace se ovšem nelepší a tak je Kaniehtí:io spolu s Connorem předvolána před Stařešinu kmene, protože padlo rozhodnutí využít odvar z Velké vrby. S tím Kaniehtí:io nesouhlasí, protože lektvar může svému uživateli způsobit šílenství. Connorovi ho proto zakáže. Jenomže do Lexingtonu mezi tím dorazí Washington a Kaniehtí:io s pomocí Jablka zabije.

Connor je touto ztrátou zdrcen a pokusí se Washingtona napadnout, jenomže král ho odrazí jako mouchu, a když Connor leží na zemi, tak ho Washington střelí dvěma ranami z pístolí a pro jistotu ještě probodne bajonetem. V tu chvíli končí úvodní hektická část a Connor se probouzí vyléčen v táboře, kde mu Stařešina nařídí, aby vyhledal Velkou vrbu, uvařil si odvar a vypil ho. Connor nijak neprotestuje, protože sám na vlastní kůži pocítil, že Washingtona bez pomoci neporazí. Musí proto využít každé možnosti, která by mu poskytla nějakou výhodu.

V tuhle chvíli se dynamika hry zcela změní. Connorovi se odemkne volný průzkum Pohraničí, které je nyní už zapadané sněhem a všude jsou vidět známky nedávné kruté války. Na tom by nebylo nic špatného, ale všudypřítomný sníh zpomaluje pohyb 2-3x oproti normálu, takže pendlování po oblasti není zrovna nic příjemného. Do toho je skoro na každém rohu patrola patriotů, kteří se na vás po chvilce začnou vrhat. Boj s přečíslením je tak normální součást gameplaye. Dokonce i když si myslíte, že vám stačí porazit jen 3 vojáky, tak se vám odnikud spawne celý regiment! Problém je, že na sebe nesmíte upozornit, místo toho musíte zabíjet v skrytu, ale to jde velmi těžko. Utíkat před přesilou taky nemá moc smysl, protože sníh vás opravdu výrazně zpomalí, čímž vás má nepřítel skoro pořád na očích. A když už vás konečně ztratí z dohledu, tak nikde kolem najednou není žádné křoví nebo jiná schovka :)

Po celé oblasti jsou přitom rozesety truhly a různé vedlejší aktivity (osvobození indiánů, pomoc hladovějícím, pomoc před vlky), ale brzy jsem na to rezignoval. Místo toho jsem si to raději zamířil k Velké vrbě a uvařil si lektvar. Díky němu jsem se přenesl do Nebeského světa (taková snová představa), kdy jsem musel sledovat smečku vlků a pak podle sluchu stopovat losa. Tím jsem se sblížil s duchem vlka natolik, že jsem získal jeho dar - Vlčí plášť neboli neviditelnost a Smečku. Neviditelnost funguje výměnou za ubývající body zdraví, takže je potřeba si jí dobře plánovat. V táboře nepřátel s ní probíháte od jedné schovky k druhé, aby jste si regenerovali zdraví a nesmíte používat sprint, který neviditelnost automaticky ruší. Z neviditelnosti se dá samozřejmě i zaútočit, což je dobré, ale opět jí to zároveň zruší. Smečka pak funguje podobně jako přivolávání asasínů, přičemž tahle dovednost se musí nabíjet (má poměrně dlouhý cooldawn, ale zase s ní lze bezpečně zabít až 3 nepřátele najednou).

Díky oběma dovednostem je možné truhly vybírat snadněji, ale už jsem se k tomu nevracel a místo toho pokračoval v hlavním příběhu. Během mého výletu do Nebeského světa se bohužel patrioti dostali do útočiště mého kmene a všechny přítomné pozabíjeli. Stařešinu jsem stihl ještě naživu, ale té už jsem jenom mohl povědět, jak celý výlet dopadl. Nyní bylo na čase začít hledat stopy po Washingtonovi, což mě přivedlo do tábora v Breed's Hill, který má na starosti generál Israel Putnam. Ten si to zrovna mířil na schůzku za Benedictem Arnoldem (ano, zrádný velitel z West Pointu, co zdrhl na britské lodi). Putnam a Arnold jsou významní spojenci Washingtona, takže jsou také dobrými cíli pro jeho oslabení. První část DLC končí vraždou Arnolda, kdy do děje zasáhne i Putnam, který Connora zezadu přepadne a uvězní. Poté se s ním vydává na cestu do Bostonu, aby ho předal jako dárek Washingtonovi.

Druhá část DLC začíná ve vězení v Bostonu, kdy je Connor odsouzen k trestu smrti. Washington nařídí, že mají protentokrát Connorovi rovnou uříznout hlavu, ať mají jistotu, že je opravdu mrtvý. Osvobození probíhá skrze Vlčí plášť, kdy stráže zpanikaří. V cele vedle je uvězněn Kanen'tó:kon, přítel Connora z dětství, který se k němu přidá během útěku. Tahle část děje je opět celkem svižná na akci a končí druhým výletem do Nebeského světa, kdy Connor získá sílu orla - schopnost měnit se po krátkou chvíli v orla. Trénink téhle dovednosti je trošku na palici, protože není úplně zřejmé, jak provést to, co po vás hra chce. Na hře je v tuhle chvíli navíc strašně vidět, že je dělaná primárně pro gamepad. Fígl je v tom, že změnu v orla lze provést jen za předpokladu, že hledíte na speciální značku v prostoru před vámi. Pokud jí nemáte zaměřenou pohledem, tak to prostě nejde.

Použítí proměny v orla v reálném světě hry je potom už o mnoho snazší, protože potřebná značka je dobře vidět. S létáním se dá docela slušně vyhrát, stejně jako s neviditelností, takže sklad plný stráží není najednou žádný problém. Prvotní úspěch mě dovedl ke střetu s Franklinem, Washingtonovou pravou rukou v Bostonu, ale Franklin se rozhodl raději pro útěk. S pomocí dovednosti orla jsem ho dohnal a zabil. O Franklinovi se totiž zmínil generál Arnold, který se před smrtí vymanil z vlivu Jablka a prozradil mi, že musím osvobodit Franklina, který mi poté s Washingtonem pomůže. Jenomže ono nejde o fyzické osvobození, ale o jakési osvobození Franklinovo mysli (duše). Ovšem jak to provést, jsem netušil a navíc mi do zad vpadl rozčilený Washington. Toho je nyní možné napadnou novými dovednostmi. Dost ho to překvapí a pro jistotu uteče. Kanen'tó:kon mě poté seznámil s Adamsem, který vede odboj. Tentokrát už se Connor nesnaží nikoho přesvědčovat, že ho zná z minula, a prostě to přijme jako fakt. Podobně jako v první části, nyní se hra přepne do pomalého režimu a pro průzkum se zpřístupní skoro celý Boston.

Předpokládám, že cílem úkolů v Bostonu bude najít a zabít generála Putnama, který po smrti Franklina převzal jeho povinnosti. To bude mít určitě nějakou dohru, která se přenese do třetí části DLC, kde získám další schopnost, osvobodím duši Franklina a nakonec zabiju Washingtona a získám Jablko ráje. Navíc se to bude asi odehrávat v New Yorku ;) Nebýt těch průzkumných pasáží lokací, které jsou ovšem čistě volitelné, tak je délka každé části malá, ale když jsem třeba u první části koukl na strávený čas ve hře, tak jsem zprvu nevěřil vlastním očím - 3 hodiny než jsem se vrhl do vaření lektvaru!

Sníh a všudypřítomné souboje to prostě úplně nesmyslně natáhly. Kdybych býval pokračoval dále, tak by mě to určitě vyšlo na 4 hodiny. Proto v druhé části nemám v úmyslu Boston nijak podrobně prozkoumávat a místo toho chci jít už jen po příběhu. To samé bude třetí část. Přesně jak jsem psal na začátku, nápad pro DLC je dobrý, možná by se dalo říci dokonce výborný, ale to praktické provedení je hrůza. To je prostě natahování herního času za každou cenu, jen aby se odůvodnila cena DLC. Popisem se k tomu už asi vracet nebudu. Spíš už jen postnu nějaké screenshoty ze samotné trojky a rovnou se vrhnu na souhrn.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #42 kdy: Říjen 10, 2021, 12:54:35 »

Screenshoty z Assassin's Creed III

IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #43 kdy: Říjen 10, 2021, 12:54:57 »

Souhrn

Pomalu jsem si začal připravovat všemožné argumenty, proč to či ono funguje nebo nefunguje, ale pak mě na konci trojky zarazil pohled na počitadlo herní doby - 26 hodin. Pouhých 26 hodin?! Pocitově mi trojka přijde delší, ale počitadlo naznačuje, že jsem někde na úrovni Brotherhood. Když jsem se nad tím zamyslel, tak ona to bude zčásti pravda. Trojka má unylý začátek. Než se děj pořádně rozjede, tak je několik hodin fuč a i potom to tempo narůstá pozvolně a různě kolísá. Zdání haldy uběhlého času je dáno tím, že po obsahové stránce se střídají různé aktivity, takže to pomalé tempo je kompenzováno tím, že se na obrazovce děje pořád něco nového a to vás drží ve střehu. Přitom realita je taková, že délka téhle fáze skutečně odpovídá např. převzetí obchodů a čtvrtí v Brotherhood. Rozdíl je jen v tom, že u těch obchodů a čtvrtí opakujete stále stejný scénář dokola, takže ten čas nakonec přestanete sledovat. V porovnání s trojkou se vám pak zdá, že v trojce jste toho udělali mnohem více, takže i ten čas musel být přeci delší. On nakonec i bude, ale ne o tolik, o kolik jsem si původně myslel ;)

Další zrychlení je dáno odladěním ovládání hlavního hrdiny, zjednodušením soubojového systému a úpravou struktury úkolů. Z trojky prakticky zmizely kombinované sledovací úkoly, kdy jste se museli nenápadně plížit za postavičkou přes celou mapu a k tomu ještě procházet přes hlídané zóny (červené). To byla nejčastější příčina desynchronizace a tím pádem loadu checkpointu. Když se pak všechny ty loady nasčítají, tak to dá hezkou sumičku času navíc. Trojka je v tomto ohledu plynulejší. Nijak komplikované nejsou ani úkoly pro řemeslníky ve vlastní komunitě, byť těch úkolů je halda. Hodně jsem si hru zjednodušil i tím, že jsem se vybodl na námořní úkoly, protože u nich si z první rozehrávky pamatuji, že občas to bylo zdlouhavé kvůli vlekoucím se bitvám. Takže bych to shrnul asi tak, že základní zábava je v trojce na úrovni délky Brotherhood a kdo chce, tak si může herní dobu významně prodloužit námořními úkoly a případně rozehrávkou DLC.

Po obsahové stránce je toho v trojce opravdu dost, velký důraz je kladen i na linku v současnosti, ale nejde o nic komplikovaného, co by zbytečně natahovalo čas. Plynulost hry bude asi vůbec hlavním znakem trojky. Nechci ale, aby to teď vypadalo, že trojka je nějak extra zjednodušená. Úprava hratelnosti nebyla rozhodně na škodu, trojka se tím hodně podobá tomu, co je později vidět v Origins a to rozhodně není špatně. Krom toho je to za poslední týdny už 5. hra z univerza AC, co hraju, takže to by v tom byl čert, abych to ovládání už nezvládal :D Dost mi pomohla i předchozí znalost trojky, kdy jsem například věděl, jak vyzrát na poletující stránky almanachu a tím minimalizovat nutnost opakování pokusů, nebo jakým způsobem se vypořádat s námořními bitvami. A to nemluvím o znalosti šíleného respawnu nepřátel v pevnostech, kdy jsem byl schopný pevnosti osvobozovat velmi rychle, protože už jsem věděl, jak to musím provést. Tohle může být docela zádrhel a věřte tomu, že při první rozehrávce jsem u toho skřípal zuby ;)

Příběh mi přišel předtím o něco lepší, nyní je trošku problém v tom, že mohu Connora porovnat s jeho předchůdci a následovníky, takže už to nijak výjimečně nevypadá. Každopádně stále kvituji, že mnohem větší roli v tom příběhu hraje proměna (dospívání) hlavního hrdiny od naivního a prchlivého mladíka po uznávaného vůdce komunity v Davenportu, který dokáže problémy řešit s chladnou hlavou a přitom neopuštět svoje zásady. Mnohem více jsem si uvědomoval, proč vznikají třenice mezi ním a jeho mentorem Achillem, kdy jsem si napoprvé vytvořil trošku falešný obrázek o tom, co to asasíni vlastně jsou. Edward v Black Flag mi s tím poté rozhodně nepomohl, ale nebudu předbíhat :) Jako na vstup do univerza Assassin's Creed asi trojka vhodná není, už jen kvůli tomu, že linka ze současnosti neposkytuje bez znalosti souvislostí moc ucelený orbrázek. U řady postav nevíte, proč se o nich mluví, rozhodně si nevychutnáte pomstu Vidicovi nebo vám zůstane utajeno, proč je Jablko ráje tak důležité a co všechno umí. Jenomže vhodný by nebyl právě ani Black Flag.

Trojka má jinou výhodu. Narozdíl od předchozích dílů to není čistě městská akce. Velkou roli tu hraje Pohraničí a jeho přírodní ráz. Namísto domů tu lezete po stromech a po skalách, věnujete se lovu a dalším činnostem a hlavně se sem kdykoliv může vrátit odpočívat. Podobně relaxačně funguje budování komunity v Davenportu, kdy svými činy ovlivňujete samotné dění v komunitě. Na komunitu je pak navázáno craftění, kterým si můžete dopomoci k lepší výbavě, byť jako celek je craftění na můj vkus zbytečně přebujelé a pro běžné použití toho haldu nepotřebujete. Když vynechám úplný začátek v kůži Haythama, tak si ani nepřipadáte jako v Assassin's Creed, to přijde až později. Trojka je v tomhle ohledu zajímavý mix. U toho nesmím zapomenout na novou vylepšenou databázi, kdy se toho dá dozvědět hodně nejenom o postavách, ale i o zvycích a kultuře indiánů.

Zajímavě vypadá i začlenění hlavní postavy do probíhajícího konfliktu loajalistů a patriotů, které se změnilo ve válku o nezávislost. Je to sice trošku laciné, když si vezmete, že 19 letý indián je pověřenem velením nad vojsky nebo je mu svěřena obsluha děla, ale nad tím se dá přimhouřit oko :) Ten zážitek si máte prožít vy, ne se vcítit do kůže vašeho svěřence. Je pravdou, že v jednu chvíli se díky tomu všemu cítíte spíše jako voják patriotů než-li asasín, ale obě linie jsou od sebe přeci jen dostatečně oddělené tím, že Connor vnímá mír jako svobodu pro všechny, kdo o ní mají zájem, kdežto cíle patriotů směřují ke svobodě, která má své limity - dále bující otrokářství, vyhánění indiánů a zabíraní jejich území atd. Proto on v té válce přeci nebojoval, on si to představoval jinak a tohle rozčarování pak vede k přehodnocení jeho postojů ke klíčovým postavám války. Dokonce v jednu chvíli začne zvažovat, že místo patriotů by možná bylo vhodné spolupracovat s templáři, protože i přes rozdílné metody jim jde v základu o stejný cíl. A tohle uvažování a poté získaná reálná zkušenost pak utváří jeho osobnost asasína.

Formát asasína asi není úplně nejvhodnější pro takový druh práce s charakterem, protože to vyžaduje více sledovat dialogy a nad různými vztahy přemýšlet a dávat si je do souvislostí. Něco třeba není jasné hned, ale zapadne to do sebe až později. Navíc určité části obsahu mohou tuto pozornost snadno rozptylovat nebo hráče dokonce mást (paralelní souběh budování komunity vs hlavní linka). Eziovi se věnovaly hned 3 hry, které mapovaly jeho vývoj, tady je to zhuštěné do jedné a to dělá právě ten rozdíl. Kdyby se Eziova trilogie smrskla do jedné hry a délce cca 25 hodin, tak by to taky působilo zvláštně. Trojka se totiž vrátila ke skokové práci s časem, není to tedy už tak plynulý děj jako u Brotherhood nebo Revelations (potažmo u prvního Assassin's Creed). Connor není úplně to, za co bych chtěl hrát, pokud bych měl na výběr, ale to je čistě o mé preferenci. Není to o tom, že by trojka byla špatná, protože má nesympatického hrdinu apod. Ostatně trojka byla vůbec můj první Assassin's Creed a už před těmi pěti lety mi Connor vadil jen kvůli pár úletům v dialozích s Achillem. Asi bych uvítal něco jako Ezia, ale rozumím tomu, že vývojáři chtějí ukázat, že asasíni nejsou unifikovaný charakter, ale to hlavní, co je spojuje, je víra v dogmata Bratrstva.

Možná bych se měl ještě extra zastavit u námořních bitev, byť ty budou hlavní náplní Black Flag (Assassin's Creed IV). Trojka jim položila základy a hodně z toho je stejné. Aguila disponuje bočními a záďovými otočnými děly, přičemž do bočních děl existuje dvojí munice - koule a řetězy (snad jsem něco nevynechal, teď si nejsem jistý, jestli nejde házet i zápalné láhve při dostatečném přiblížení). Záďová děla jsou nezávislá na směru natočení lodi, ale zase mají menší účinnost, takže se hodí k likvidaci menších člunů nebo ostřelování obnažených sudů s prachem u velkých plachetnic po salvě z bočních děl. Salva z bočních děl vyžaduje správné natočení k cíli a dostatečnou vzdálenost. Dělové koule slouží k devastujícímu útoku, řetězy slouží k trhání plachy a lámání stěžňů (poté se dá nalodit). Manipulovatelnost s lodí v boji je dost o předvídavosti pohybu nepřítele a čekání na vhodný okamžik. Rychlost plavby lze měnit, ale podle toho pak loď reaguje různě rychle na změny kurzu. Zaujmutí správné pozice ještě není zárukou úspěchu, protože vysoké vlny mohou cíl zakrýt a salva pak jde do vln. Je potřeba počkat, až vlna nepřítele vyzvedne ze zákrytu. Příchozímu útoku se dá skrýt buďto aktivně přikrčením posádky nebo právě schováním za vlnu, ale o příchozím útoku musíte hlavně nejdřív vědět :D  Krušné jsou proto souboje s vícero útočnými plavidly naráz, protože je potřeba sledovat jejich pohyb a hlavně se nenechat sevřít. Jako zpestření je to dobré, proto kvituji, že námořní bitvy jsou víceméně volitelné (jen dvě jsou povinné v rámci hlavní linky). U Black Flag už toho pak bylo až příliš.

Drobné zklamání přinesla akorát malá odlišnost obou přítomných měst - Bostonu a New Yorku. New York tedy vypadá více jako větší vesnice, ale kdybyste přede mě dali dva obrázky z ulic, tak nerozeznám, co kam patří. Jako rozumím tomu, proč to tak je, ale po předchozích dílech jsem tak nějak podvědomě čekal, že to bude pestřejší. Nejde jen o budovy, ale třeba tržiště jsou stejná, kostely (a to i ty kamenné) jsou víceméně jeden formát atd. A po odehrání předchozích dílů bych tu měl ještě jednu výtku, ekonomika je ve hře spíš jen do počtu. Nakupovat vybavení nebyl důvod, plno věcí jsem našel a co jsem nenašel, to šlo vycraftit. Kupoval jsem tak maximálně jen suroviny.

Ve finále tedy převažuje spokojenost i napodruhé a nyní mohu navíc konstatovat, že jde o celkem povedenou tečku za úvodní pentalogií, ve které svou cestu končí Desmond Miles.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #44 kdy: Říjen 11, 2021, 22:43:54 »

Jen v rychlosti ... DLC The Tyranny of the King Washington u mě nakonec dopadlo podstatně lépe. Druhá část DLC je mnohem zajímavější a to samé platí i o třetí části. Jde samozřejmě o příběh, vedlejšími aktivitami jsem se nezabýval. Ostatně v celém DLC je asi nejlepší jít jen po příběhu, protože pak je to kompaktní svižně odsýpající akce, kdy to do sebe krásně zapadá. Celkový čas mám 8 hodin.

Pokud jde o pointu příběhu, tak George Washington se nějak dostane k Jablku ráje a setká se přitom s Connorem. Oba poté podlehnou vizi, ve které se Washingtonovi zjeví, kam by to dospělo, pokud by se rozhodl využít síly artefaktu. O tom je právě celý děj DLC. Washington po tom všem Jablko ráje odmítá a posílá Connora, aby ho vhodil do hlubin oceánu.

Původně jsem si myslel, že Washington byl templář, protože v předchozích dílech byl součástí puzzlů, kde byl vyobrazen i s Jablkem ráje, ale DLC ukazuje, že Washington se k artefaktu dostal zcela náhodou a byl ochotný se ho vzdát - neztotožnil se s představou vlády, kterou mu Jablo ráje nabídlo, a která je typická právě pro templáře. Jinými slovy, nenechal se zkorumpovat.
IP zaznamenána
This is the end ...