Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 22:03:14
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 24 25 [26] 27 28 ... 31

Autor Téma: Baldur's Gate 3 - Early Access a plná verze hry  (Přečteno 90149 krát)

Yuyana

• Zasloužilý člen
Re:Baldur's Gate 3 - Early Access a plná verze hry
« Odpověď #375 kdy: Listopad 08, 2023, 19:32:18 »

No, jako po finálního bosse myslíš? Ne, to ne. Finální boss mě prostě nezajímá.

Mód na častější featy je nastavitelnej. Z toho s čim mám já zkušenost tak
https://www.nexusmods.com/baldursgate3/mods/913?tab=files - má volbu jestli každej level, každý dva nebo každý tři, a https://www.nexusmods.com/baldursgate3/mods/952 dává možnost buď každej level, levely 2,3,5,6 nebo pouze na druhym levelu. To pouze na druhym levelu je takový velmi decentní, máš jeden feat navíc, takže to skoro nepoznáš.

On ten tawern brawler je dobrej na šanci na zásah, neni to zbytečný, jen ta síla je prostě nezachránitelná :-D.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #376 kdy: Listopad 08, 2023, 19:50:37 »

Aha, já myslel, že si to přeci jen nakonec dojela :D.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #377 kdy: Listopad 08, 2023, 20:03:00 »

Ne, ne, já vždycky zabiju Casadora a můj mozek je spokojen, hra je dobraná, boss zabit. Mám projitý město, posplňovaný questy, ale bosse jsem nechala bejt, jsou oba hnusný a nemám motivaci.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #378 kdy: Listopad 09, 2023, 13:45:54 »

Mám v týmu Laezel a Shadowheart. Pracovní název je "and I wiiiilllll miiiiiis youuuuuu".

Pak sepíšu dojmy. + jak dopadly další Durge vraždy.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #379 kdy: Listopad 09, 2023, 18:30:00 »

Uvnitř Tea House jsem si promluvil s Ethel, která měla nevídaný zájem na tom, aby se Mayrina pořádně najedla. Důvodem bylo Mayrinino těhotenství. Na první pohled to vypadalo jako idylická scénka, nebýt tedy mrtvých Mayrininých bratrů, kteří nám původ Ethel prozradili. Popravdě nebyli jediní, ochrnutá strážkyně thieflingského skladu Pandirna na podivný původ Ethel taky poukázala, ale to už bylo po akci. Nebyl důvod cokoliv protahovat a Mayrině jsem pověděl, co se s jejími bratry stalo. Ethel to nevydržela a zrušila veškerou iluzi - jak tu svojí tak i okolní. Prosluněná krajinka kolem se rázem změnila zpět ve smrdutý močál.

Ethel na sebe hodila neviditelnost, takže jsme nemohli zaútočit hned (musel jsem nejprve vyvolat nějaký plošný efekt - kyselina, alchymistický oheň, abych jí zranil tzv. naslepo). Navíc se nám do zad začali sunout redcapové. Ethel jsme tedy stihli jen načnout, poté zmizela do hlubin svého doupěte. Souboj s redcapy probíhal z mnohem kratší vzdálenosti než minule, protože stihli dojít až ke dveřím. Astarion není zrovna dobrý držák, on umí hezky útočit, ale v obraně zaostává. Naštěstí mu vypomohla Karlach, takže Shiva a Gale byli v bezpečí a mohli se soustředit na útok magií. Po boji jsme se vydali po stopách Ethel.

V muzeu jsme se příliš nezdržovali a vyrazili jsme rovnou ke dveřím. Shiva dokázala identifikovat, že jde o iluzi, ale bez nasazené masky beztak projít nejde. Musel to převzít Astarion, protože měl v tu chvíli nejvyšší wisdom. Za dveřmi už nás čekala zmatená čtveřice lovců nestvůr, kteří tu zůstali lapeni v dřevěných maskách. Dva zaútočili hned, dva to měli pauzované (zřejmě původní dvojice paladinů, která díky vysoké wisdom dokázala částečně odolávat). Museli jsme je ale zabít všechny.

Bludiště skrze jedovaté a hořlavé výpary jsme prošli co nejkratší cestou, tentokrát opravdu žádné zdržování. Dole jsme se mírně doléčili lektvary a vydali se směrem ke kleci s Mayrinou. Z výhodného rozestavení ovšem sešlo, protože někdo spustil trigger a vyvolal Ethel :). Ta na nic nečekala, zapálila lano klece a ihned se namnožila skrze zrcadlové iluze. Iluze jsme zase hned sundali, protože Gale a Shiva je zaměřili magickou střelou. Astarion a Karlach tak stihli v dalším kole k Ethel dojít a zaútočit zblízka. Kritická byla akorát chvilka, kdy Ethel vytáhla Mayrinu z klece a na sebe nahodila její podobu. Na bojišti byly rázem dvě Mayriny! Tu pravou jde poznat podle popisku na kartě postavy, ale co čert nechtěl, Astarion se uklikl a trefil tu pravou :D. Naštěstí jí zbyly 2 HP. Opět jsme rozstřelili další Etheliny iluze a následoval finální rozhovor, kdy nám Ethel začala slibovat hory-doly. Zkusil jsem to uhrát tak, abych osvobodil Mayrinu a přitom získal bonusový +1 bod do statistik, ale nepovedlo se. Vybral jsem si tedy Mayrinu a Karlach Ethel dorazila.

Konečně jsem si celý příběh okolo Mayriny pořádně poskládal, k čemuž mi pomohla zkušenost z předchozí rozehrávky. Mayrina chtěla oživit svého manžela, který zemřel krátce poté, co otěhotněla. Vinderblad a Mayrina se znali od dětství a pojilo je velmi úzké pouto, proto Mayrina nedokázala Vinderbladovu smrt přijmout a rozhodla se o pomoc požádat Ethel. Neváhala jí dokonce nabídnou své nenarozené dítě jako protihodnotu. Ethel samozřejmě souhlasila, protože dítě je přesně to, co nyní potřebuje - je čas vychovat svou nástupkyni. Ethel proto Mayrinu přijala jako služku a snažila se o ní co nejlépe pečovat, zejména s ohledem na nenarozené dítě.

Venku jsme Mayrinu dostihli u hrobu manžela a s pomocí Etheliny hůlky jsme se ho pokusili vzkřísit. Ethel jí nelhala, opravdu existuje způsob, jak Vinderblada přivést zpět, jenomže je v tom klasický háček - hůlka ho oživila jako zombii! Nechal jsem to být a Mayrině popřál hodně štěstí při hledání pomoci v Baldurově bráně. Beztak vím, že žádnou nenajde :).

Vrátili jsme se zpět do Ethelina doupěte, protože jsem si chtěl otevřít teleport z doupěte do Podtemna, abych to pak nemusel řešit z druhé strany. Při té příležitosti jsme si zašli promluvit s drowem a trpaslíkem do muzea, kterým smrtí Ethel skončila kletba. Bohužel, nic nového (zajímavého) jsem se nedozvěděl.

Cestou z močálu jsme to vzali kolem východního okraje Blighted Village, kde jsem si s pomocí lektvaru mluvení se zvířaty promluvil se Scratchem a pozval jsem ho k nám do tábora. Od Scratche jsme se pak vydali do doupěte owlbeara, který na nás jako vždy zaútočil a zbylo po něm hladové mládě, které jsme opět ušetřili. Vzal jsem vejce a sešel dolů ke svatyni Selune, abych konečně rozlouskl záhadu zapastěné truhličky. Fígl je v tom, že pozorná postava najde za sochou Selune svitek s modlitbou, po jehož přečtení je postava schopna truhličku bezpečně otevřít (truhlička jinak postavu opakovaně zraňuje). Obsahem je svitek, soška Selune a zajímavý náhrdelník. Předpokládám, že soška a svitek budou zajímat Shadowheart.

Z doupěte owlbeara jsme se vydali směrem k hájku, přičemž jsme narazili na trojici "sourozenců". Ten nejstarší byl smrtelně raněn. Shodou okolností šlo o jednoho z True Ones, takže si myslel, že jsem jim přišel pomoci a před smrtí mě požádal, abych na jeho dva sourozence dohlédl. Jenomže to jsem neměl v plánu :). Řekl jsem jim, že žádný True One nejsem a oni nás napadli. Byla to velmi rychlá akce a hnedle je o dva potencionální nepřátele v táboře goblinů méně ;). Z mrtvého trpaslíka jsem si vzal parazita do sbírky.

Tím jsme na povrchu dořešili asi vše, co nemá spojitost s volbou ve válce mezi druidy a gobliny. Halsin je pořád uvězněný a Kagha stále čeká na svůj rozhovor s námi a nejspíš se ani nedočká ;). Každopádně nemusím pospíchat. Proto jsem naše kroky otočil zpět do Podtemna a zašli jsme si promluvit se Spawem do kolonie myconidů. Tenhle mírumilovný sovereign nás opravdu vřele uvítal, i když zprvu si nebyl jistý, jestli i my máme dobré úmysly. Holt opatrnosti není nazbyt, obzvláště po posledním nájezdu temných trpaslíků vedených drowem Nere. Spaw nás poprosil, jestli bychom nezlikvidovali základnu temných trpaslíků v přístavu, s čímž jsme bez váhání souhlasili.

Před odchodem z kolonie jsme si promluvili s trpasličí bylinkářkou Derryth o jejím ztraceném manželovi Baelenovi. Baelen šel sbírat houby a ještě se nevrátil. Vyrazili jsme proto k Sussur Tree, odkud vede stezka dolů a podél skal až do oválné jeskyně plné výbušných hub. Tedy výbušný je jejich plyn, který se uvolní ve chvíli, kdy se k houbě přiblížíte příliš blízko. Plyn je za normálních okolností jen jedovatý, ale snadno se zapaluje. A jako na potvoru se v jednom místě mezi houbami povaluje zapálená louče. Nejjednodušším řešením je hodit Baelenovi svitek s kouzlem Mysty step.

Okolí Sussur Tree je pro změnu okupováno hákovci. Chtěl jsem je ústřílet z dálky, protože tyhle potvory jsou normálně tupé a nerady vyskakují po skalách, ale někdo jim tu AI opravil ... :D. Napadla nás hned trojice hákovců včetně drowa Filra. Jeden hákovec pak čekal ještě ve větvích stromů, ale s ním proběhla sólo bitva. Mimochodem, teď mi došlo, bulette jsme zabili už dříve. Zmiňuji to proto, že Sussur Tree je jednou ze tří lokalit, kde může k souboji s bulette dojít, jenomže zrovna tady by pak došlo snadno k velmi tuhému souboji díky zapojení hákovců a drowa. Proto je lepší bulette porazit na spawnovacím místě poblíž chrámu Selune. Ze Sussur Tree jsem si odebral jeden květ a vzorek kůry a pečlivě si je uschoval (na květ je potřeba dávat pozor, protože v jeho blízkosti nefunguje magie - působí to i z inventáře!).

Po odpočinku jsme podél přístavu zamířili do Arcane Tower. Shiva si snadno poradila se střeleckými věžemi a v doprovodu Galea seskáli dolů na pobřeží. Gale s pomocí magické ruky otevřel uzavřené dveře v přízemí a Shiva pak pomocí květu Sussur Tree dobila baterii. Tím se zprovoznil výtah. Gale pak odemkl ještě vstup do podzemí věže, odkud jsme zamířili na samotný vrchol, kde na nás čekal konstrukt Bernard a čtveřice oživlých brnění.

Setkání s Bernardem vedlo opět k boji, ale k našemu štěstí začínal Astarion. Bernard díky tomu zůstal poblíž okraje zborcené podlahy. Astarion sice nemá dostatečnou sílu, aby Bernarda odhodil, ale jako mnich má speciální útok, kterým to provést dokáže. Bernard se proletěl a zraněný zůstal o patro níže. Shiva a Gale si za ním dojeli, aby ho dodělali, ale nakonec zbylo něco málo ještě na Karlach. Oživlé brnění už pak byla jen formalita. Bernarda jsem samozřejmě neskolil hned napoprvé, protože se mi ho nejprve nepodařilo odhodit a podruhé jsem prošvihl počet kol do nabití jeho plošňáku - problém celého souboje je totiž fakt, že se Bernard v třetím kole nabije a pak svému okolí způsobí masivní poškození elektřinou. To Shiva a Gale prostě neustojí, takže je potřeba Bernarda zlikvidovat co nejrychleji.

Souboj s Bernardem nás vyčerpal, takže jsme se jako obvykle v mezičase vydali rozprodat loot a při té příležitosti jsme se stavili v kovárně v Blighted Village. Shiva rozdělala oheň a s pomocí měchu výheň pořádně roztopila. Poté dovnitř vhodila kůru ze Sussur Tree a nakonec do magických plamenů ponořila obyčejný obouruční meč. Magie výhně prostoupila celý kov a Shiva po vychladnutí výhně vytáhla z popela Sussur Greatsword. Opravdu velmi zajímavý kousek, který výborně sedl do ruky Karlach.

Naše další kroky v Podtemnu mířily do doupěte Kuo-toa. Místní kult fanatiků se rozhodl uctívat boha Boala, což se později ukázalo jako zkomolenina slova Bhaal. Na seanci dorazil ještě zkrvavený skřet v roli proroka, ale Shiva v něm odhalia Fey podstatu - byl to ve skutečnosti redcap. Původně chtěla identitu proroka odhalit i okolo stojícím přívržencům, ale nezadařilo se. Následoval poměrně rychlý boj, kdy jsme se ani nesnažili zaujmout nějaké výhodné pozice. Pořád platí, že Astarion moc nevydží, ale alespoň boj hezky rozehrál a jeho roli poté převzala Karlach, která na sebe vázala pozornost, zatímco Gale a Shiva pálili do Kuo-toa a proroka kouzly.

Po odpočinku jsme se rozhodli vypořádat ještě s beholderem Spectatorem. Shiva se pokusila jednu ze soch odklít s pomocí Basilisk Oil, což se jí sice povedlo, ale tím se zároveň spustil trigger, ve kterém na scénu dorazí Spectator a začne odkameňovávat další drowy. Tím se družina nechtěně dostane do kolečka samých překvapení a výrazně se zpozdí ve svých tazích. Karlach do sebe musela lupnout lektvar na zrychlení a pak se teprve začaly dít věci :). Ne že by to byl úplně pohodový souboj, protože prakticky všichni drowové byly nepřátelští, takže jsme rázem čelili střelecké přesile, což Shiva a Gale moc rádi nevidí. Nicméně to už byla docela rutina (obzvláště když to porovnám s Early Access, kde se mi vygeneroval podobný scénář).

Tím jsme pročistili okolí a zbyla už jen základna temných trpaslíků v přístavu, kterou jsem si záměrně nechával až na konec. S družinou jsme sestoupili k rozbořenému domku, kde jsem se chystal nejprve provést přípravu na přepadení, ale zase jsem přehlídl trpaslíka u zabrádlí, takže nás zahlídl a začal rozhovor. Bez váhání jsem ho utnul a zaútočil. Astarion zvědavého trpaslíka za odměnu přizabil. Karlach ho už jen lehce dosekla, a když už byla v tom, tak do sebe kopla lektvar zrychlení, slezla o kousek níže a tam přizabila druhého trpaslíka. Jako bonus ho odhodila a tím ho vlastně taky zabila :). Dva trpaslíci v prvním kole mrtví, paráda. Musím říci, že ty obouručáky Karlach opravdu sedí nejvíc. Astarion pak šel vyprovokovat trpasličího kněze, který zůstal na pobřeží a dost daleko od mrtvých těl, která by mohl oživit. Gale a Shiva si podali neviditelného trpaslíka v ruinách domku, přičemž Karlach mu ještě preventivně vpadla do zad. Původně komplikovaný souboj se tak proměnil v běžnou rutinu. Kdybych Karlach poslal rovnou za Astarionem, tak jsme z boje vyšli jen s lehkými škrábanci. Jenomže Astarion musel bohužel jedno kolo vydržet osamocen. Holt chybka se vloudila.

S novými zprávami jsme se vydali za Spawem, který nám poděkoval a poprosil nás, jestli bychom nezbavili jeho kolonii trpasličí hrozby jednou pro vždy. Máme vystopovat a zabít drowa jménem Nere, který je za masakr na myconidech zodpovědný. S jeho hlavou se pak máme vrátit. V přístavu jsme u mrtvých trpaslíků našli protijed pro gnómku Thullu, ale jak se ukázalo, otrava šla asi vyřešit i bez něj. Zbylo už jen najmout sovereigna Gluta a dopravit ho do přístavu, aby se podíval na mrtvoly temných trpaslíků. A opět jsme odmítli jeho nabídku na vybití Spawovy kolonie, čímž došlo k boji. Gluta jsme málem stihli zabít hned v prvním kole, takže je vidět, že se zlepšujeme :). A to jsme místo Galea měli u sebe Shadowheart :D. Nutno ale dodat, že ten mnišský útok jí opravdu sluší.

Spaw nám za odměnu odemkl klec s mrtvým drowem. Z jeho deníku jsme se dozvěděli podrobnosti o adamantinové kovárně a krom toho měl drow u sebe poslední část rozlomené Mourning Frost (hůl se složí volbou patřičné možnosti při kliku na jeden z rozlomených dílů).

Při prohlídce inventáře jsem si opět vzpomněl na alchymii, protože váček s ingrediencemi mi povážlivě ztěžknul. Díky extrakci jsme se naučili vyrábět zrychlující granát. Dva exempláře tohoto granátu už nám předtím daroval Spaw, ale nyní si je můžeme vyrábět sami. Měla by to být lepší alternativa k lektvaru zrychlení, protože granát by měl zrychlit všechny, kdo budou dotčeni jeho výbuchem.

Nějak jsem při tom všem zapomněl v myconidí kolonii na obchodníka Blurga tím pádem i na mindflayera Omeluum. Místo toho jsme urychleně vyrazili do přístavu a nasedli na loď. Následovala cesta do neznáma, při které nás dostihla hlídka temných trpaslíků. Shiva byla příliš slabá, než aby jejich velitele shodila do vody, takže došlo k celkem vyrovnanému souboji ... tedy vyrovnanému zrovna ne, trpaslíci měli viditelně navrch, ale zrychlená Karlach nás potíží za chvilku zbavila. S tím Astarionem budu muset něco udělat ...

Uvítání v Grymforge nebylo příliš vřelé, ale i když jsem se pokusil stráže vyprovokovat, tak k boji nedošlo. Obešlo se to dokonce bez placení výpalného, protože jsem ho prostě zaplatit odmítl :). Došli jsme si promluvit s kameníkem Kithem, který nás poprosil o bližší popis vzdáleného okolí, protože jemu jakožto trpaslíkovi zrak moc neslouží. Následovala trojice skillchecků, mezi kterými se dá ukládat (toho jsem si předtím nevšiml), takže se to dá postupně uhrát se 100% výsledkem. Odměnou je kus pekelné oceli (na opravu Karlach).

U Grymforge mě teď překvapila jedna věc. Hra před odplutím nenabízí stejné varování jako při pokusu o průchod Horským průsmykem. Z toho mi vyplynulo, že Grymforge je stále ještě součástí Act I a její návštěva by neměla mít vliv na události, které se přechodem do Act II posouvají. Krom toho je už jasné, proč je Rosymorn Monastery na úvod tak tuhý. Běžně se totiž do Shadowlands chodí přes Grymforge, což je hrou preferovaný způsob.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #380 kdy: Listopad 09, 2023, 21:36:19 »

Jako... já vim, že jsme tu řešili, jak sou meleečka našlapaný a dávaj damage, ale... já prostě musim... MUSIM pochválit toho Galea. ... ten chlap má na desátym levelu bonus ke kouzlům ve formě + int modifier k damage. Takže magická střela dává +-10 damage jedna. S amuletem a s upcastem na nejvyšší úroveň jich jde dostat ven 9 naráz. Proti těžko zasáhnutelnejm obrněnejm/rozostřenejm cílům je 90 damage se 100% šancí na zásah prostě hezký. A nevyžaduje žádnej bonus/lektvar/přípravu. Sarevok vůbec nečekal, že skončí namazanej na chlebu takovym bleskem.  Oba jsme čekali souboj, oba jsme odešli překvapený... ne, kecám, on neodešel.

Navíc ta nezranitelnostní bublina? Vážně, hodíte jí trošku chytře, nechát nepřátele nahromadit kolem, pak prostě vyhodíte ven soudky s prachem, KABOOOOOM! :-D Chudák Viconia, z letošního silvestra si neodnesla ideální zážitky.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #381 kdy: Listopad 09, 2023, 23:38:25 »

Sféra nezranitelnosti je fajn a hlavně jí prodávají ve městě v docela hojném počtu, takže se dá předzásobit.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #382 kdy: Listopad 10, 2023, 14:17:24 »

To tvoje multiclassování casterů mě přinutilo přemejšlet. Protože casteři dostávaj takovej ten velkej bonus na levelu 10 (bonus k damage u mágů, lítání u sorcererů a tak). Na druhou stranu specializace a metamagic je level 2. Pravda, ten metamagic je takovej... dva sorcery pointy, ale nějaký prodloužený kouzlo se za to koupí. Navíc je možný si vzít storm sorcery a lítat po každym kouzle (Gale nevypadá se šupinama dobře), ideální když nějakej špinavej parchant naběhne na mága do melee a mág musí evakuovat.

A teď se ptáte... co caster level? staty? Dá se metamagic použít na mágský namemorovaný kouzla? Jde za sorcerera s mágskou specializací kouzlit bez friendly fire? Odpověď je...

Sorcerer 10 mág 2 je plně schopnej naučit se a namemorovat jaký kouzla chce. Caster level je dostatečnej, počítá se ten sorcererskej. Inteligenci je asi vhodný navýšit čelenkou, pokud člověk chce nějaký spellsloty. Je prima mít nějaký nějakou možnost si zvolit kouzlo, sorcereři toho moc nemaj. Mágský specializace normálně fungujou na sorcererský kouzla.

Metamagic jde použít na kouzla mágů uplně v pohodě a mágský kouzla se počítaj pro účely sorcereřích specializací.

Takže odpověď je ANO. Jen je otázka, kdy ty dva levely vzít, protože buď je to něco, co si člověk užije až na konci, nebo se zabrzdí a nedostane vysokej level kouzel dost rychle. Možná nabrat fireball a pak multiclassnout?
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #383 kdy: Listopad 10, 2023, 14:39:05 »

Necelých 35 hodin a mohu říci, že bych s klidným svědomím mohl postoupit do Act II. Nicméně pár věcí proběhlo jinak, než bych čekal, takže si dávám pauzu na rozmyšlenou a mezitím jsem se pustil do tohoto zápisku. Třeba mi to pomůže utřídit si myšlenky ;).

Poblíž přístavu v Grymforge nás čekaly hned dva souboje. Jeden s průzkumníky, kteří se snažili s pomocí dvou rothé prorazit zával do horních částí kovárny. Bohužel, se zvířaty normálně mluvit neumím a trojice temných trpaslíků mě svými poznámkami akorát nakrkla. Nijak jsem se proto nerozpakoval a normálně jsem je vyprudil. Rothé se sice přidali na jejich stranu, ale za chvilku bylo po boji. Zával s přehledem rozstřelila Shiva svým blastem. Až mě zarazilo, jak snadno jí to šlo. Druhý souboj je s trojicí mimiců. Hlídali tu toy-box, který slouží jako tlačítko k odkrytí skryté Harfenické truhly. Na truhle je zvláštní to, že i po jejím vybrání mi ji mapa stále zobrazuje, jako by se k truhle vázalo něco dalšího, ale navenek je to úplně obyčejná truhla.

Mezi souboji jsme museli častěji odpočívat, takže se nám pomaloučku posunul i vztah mezi postavami v táboře. V noci mě přišla vzbudit Karlach a nijak se nerozpakovala mi sdělit, o co jí jde :). Bohužel, romantickému večeru nám zabránil její nekontrolovatelný žár. Tak dostala alespoň polibek na dobrou noc, byť to Shiva odnesla popálenými rty :D. Původně jsem nad romancí s Karlach uvažoval až jako nad druhou možností, ale vzhledem k tomu, že Shiva je z části warlock, tak jsem si řekl, že je logické, když bude mít slabost pro tieflingy. Překvapilo mě akorát to, že je to úplně stejný dialog jako předtím s mým alter ego hraničářem. Hra to tedy opravdu nijak neřeší a postavy mají takovou orientaci, jaká se jim zrovna hodí.

Každopádně do Act II se romance s Karlach beztak nikam neposune, nicméně v Act I má předchozí noc ještě dohru - Karlach si se Shivou promluvila na téma možného zásahu pomocí magie, jako že bych jí magicky ochladil, tak jsem jí vzal za slovo a při jedné přestávce v kempu jsem na ní seslal Frost Blast. Opravdu to vedlo k dalšímu dialogu, ale opět to skončilo popálenými rty :).

Grymforge vypadá na první pohled mnohem větší, což je způsobeno tím, že na okraji ruin jsou krásně vymodelovány další části města, do kterých ale vstoupit nejde. Musím přiznat, že v rámci Early Access jsem se na pasáže z Podtemna příliš netěšil, ale v průběhu předchozí a současné rozehrávky jsem změnil názor a považuji je za jedny z nejlepších. Zřejmě je to dáno jejich celkovou ponurostí, která mi k příběhu pasuje mnohem lépe (stejně jako v případě Shadowlands). Je to něco jiného než prosluněná divočina nebo rozjásané a čistě uklizené město, u kterých byste jen stěží hledali náznak nadcházejících událostí.

Po průzkumu přístavu jsme se vydali na ochoz a do východní části města. V bývalém šlechtickém sídle jsme se střetli s merregonem a pekelnými psy, při cestě do chrámu nás pro změnu překvapila trojice slizů. Prozíravě jsem si nechal v družině Galea, byť návštěva Grymforge je důležitá hlavně pro Shadowheart. Slizy jsme tak usmažili mnohem dříve. V chrámu jsme narazili na nervózní gnómku Philomeen, která vyhrožovala zapálením střelného prachu vedle sebe. Nebylo divu, gnómové jsou tu v roli otroků a Philomeen se s vypětím všech sil podařilo konečně utéct. Musel jsem jí uklidnit, protože od nás jí žádné nebezpečí nehrozí. Než jsme se rozloučili, tak jsem jí požádal o vzorek prachu.

Všichni přítomní gnómové patří ke klanu Ironhandů, významných Baldurských řemeslníků. Něco tu tedy tak úplně nesedí. Thulla nám ve skutečnosti neřekla celou pravdu. Ironhandi se pod vedením Wulbrena vydali do Podtemna hledat suroviny. Důvodem byla nová a silnější receptura na výrobu střelného prachu, kterou Wulbren objevil. Co ale čert nechtěl. V Grymforge se nečekaně srazili s výpravou drowa Nere, který tu hledal zdroje pro sharanského generála Thorma. No a ti silnější samozřejmě vyhráli. Většina gnómů byla nasazena na vykopávkách, Wulbren byl pro změnu odveden do Moonrise Tower, kde měl být podroben výslechu. Když pak jednoho dne skončil Nere za závalem, tak část gnómů vzbouřila a rozhodla se útect. Přežila jen Thulla a Philomeen.

Osvobození Nere bylo naším úkolem, proto jsme si od Philomeen vzali vzorek střelného prachu. Neměl jsem však v úmyslu nechat Nere jít, ostatně slíbil jsem to Spawovi, takže jsem se před odstřelením závalu náležitě připravil. Všichni až na Shivu se rozestavili na zadním okraji zdi vedle závalu. To je mělo ochránit před střeleckým útokem a dát jim výhodu před dotírajícími ranaři, které jsem plánoval ze zdi shazovat. Shiva se postavila hned vedle žebříku, aby se mohla po započetí boje co nejrychleji dostat ke zbytku družiny. Idea to byla dobrá, ale musel jsem to ještě vypilovat ;).

Shiva se v ideálním případě dostala na řadu jako druhá, přičemž se musela nejprve vyhnout dvojici uzemňovacích šípů. Poté sestřelila scrying orb, aby nemohl přivolávat posily, ale ve finále to nemá žádný význam (družina čelí tak jako tak 9 trpaslíkům a Nere). Hned na to Shiva vyšplha nahoru na zeď a s pomocí Mysty Step se přesunula k zadnímu zábradlí ke Galeovi. Na zdi zůstal jeden trpasličí střelec a k němu se přidali dva ranaři, co to stihli nahoru za námi. Dole se mezitím trojice trpaslíků nečekaně sdružila, což se jim v dalším kole stalo osudné. Astarion měl totiž v batohu smoke powder granáty a navíc do sebe stejně jako Karlach kopl lektvar zrychlení. Trojice trpaslíků na zdi tak skončila po prvním kole polomrtvá a kdyby mi střelec nepřišpendlil Galea k zemi, tak je Gale mohl v pohodě odhodit kouzlem a bylo po problému hned (Gale byl moc daleko). Takhle jsme museli počkat až do druhého kola.

V druhém kole dostala trojice trpaslíků na zdi zásah kouzlem a Astarion hodil dva granáty dolů do další skupinky trpaslíků. Na počátku třetího kola jsme tak měli zabitých 6 trpaslíků z 9 a tím jsme se dostali na boj 4 na 4. Nere měl pořád výhodu, ale Astarionovi zbyl odhazující útok a tak už to celkem šlo. I když mělo to jednu vtipnou vsuvku. Nere úspěšně oblbnul Astariona kouzlem a ten jedno kolo zaútočil na Karlach. Dostal od ní vynadáno a jakmile přišel k sobě, tak se jí velmi roztomile omlouval :D. Shiva kupodivu vyvázla bez zranění.

Každopádně to chtělo několik loadů a testovat, protože zprvu jsem to zkoušel čistě hrubou silou a jednoduchými kouzly. Smoke powder granát je přitom snadno sehnatelný a je to opravdu skvělá pomůcka. Prodává ho bylinkářka v kolonii mykonidů a myslím, že i kameník Kith ho má v nabídce. No a když zmiňuji Kitha ... po souboji s Nere zmizí z Grymforge všichni trpaslíci včetně Kitha, takže už s ním není možné obchodovat (minule tam trpaslíci zůstali). Ve finále zmizí i gnómové, ale ti se přesunou do kolonie myconidů. Tedy až na Barcuse Wroota, který se přesunul k nám do tábora, protože je jako jeden z mála ochotný jít zachránit svého vůdce Wulbrena.

S hlavou Nere jsme se vydali za Spawem, čímž jsme si zasloužili obdiv celé kolonie a na památku jsme dostali amulet s bonusem ke skillcheckům. Z Nere jsem mimochodem získal dalšího parazita do sbírky, protože Nere byl samozřejmě další True One. Nakonec jsme si šli promluvit s hobgoblinem Blurgem, kterému jsme prozradili pravý důvod naší výpravy do Podtemna. Přivolal si k tomu svého kolegu, mindflayera Omeluum, který se mi poté pomocí speciálního lektvaru pokusil pomoci s odstíněním vlivu parazita. Jenomže to mělo přesně opačný efekt, a tak mi Omeluum nabídl alespoň ochranný prsten, který sám využívá, aby se ukryl před pátravým pohledem Absolute. Prsten jsem získal zdarma výměnou za detailní popis nautiloidu. Jinak Omeluum a Blurg jsou zároveň obchodníci, přičemž u Blurga je možné nakupovat ingredience pro Haste granát.

Po rozprodeji lootu jsme se vrátili do Grymforge a vydali se rovnou do adamantinové kovárny na jihu města. Nejprve jsme se tedy pomocí středové lávky dostali k posuvné plošině nad lavovým jezerem ve střední části Grymforge. Shiva, Gale a Karlach naskočili na plošinu, Astarion šel pro změnu na druhou stranu k ovládacímu pultu. Opatrnou manipulací nás dostal na druhou stranu lávového jezera. Poté jsme se všichni sjednotili díky nově odkrytému teleportu (stačí se s aktivními členy přesunou na to samé místo a rázem jsou zas všichni pohromadě). Následoval boj se čtveřicí oživlého brnění a menší průzkum okolí. Karlach všude možně po Grymforge sbírala formy na výkovky a Shiva odstřelila mithrilovou žílu, aby jsme měli vůbec z čeho kovat. Jakmile jsme byli připraveni, tak jsme sestoupili k samotné kovárně.

Karlach zasunula do slotu pro výkovky formu na střední zbroj, pod kladivo pak dala mithrilovou rudu a Shiva se připravila u ventilu pro vpuštění lávy. Astarion se postavil k ovládání kladiva a Gale mu kryl záda ... i když jsem si myslel, že mám taktiku na Gryma zmáknutou, tak mě Grym nemile překvapil. Buďto Lariani boj upravili, nebo buguje. Ostatně ono to nefungovalo ideálně ani předtím.

Problém je v tom, že Grym potřebuje na natavení nohou jedno celé kolo, přitom u lávy není úplně dobře poznat, jestli už náhodou nechladne (to blblo i minule). Pořád tak někdo musí ventil ovládat. Naštěstí to jde řešit tak, že se na ventil prostě jen vystřelí, to samé u páky ovládající kladivo. Grym vydrží celkem tři rány kladiva, přitom u té třetí rány mu zbývá jen velmi málo zdraví. Je proto dobré ho hned v prvním kole načnout (stačí cca 30 HP), aby se celý boj zdrcl na tři kola + samozřejmě potom případná dorážka impů, ale ti už se nepočítají. Tank, v mém případě Karlach, stojí na slotu pro formy a musí vydržet alespoň dvě rány - lehce načatý Grym dostane ránu kladivem v prvním kole, někdo připustí lávu a čeká se. V druhém kole Grym vstane, zaútočí na Karlach (nesmí jí zabít na jednu ránu) a zůstane na místě. V třetím kole je Grym znovu natavený a dostane hned druhou ránu, po které jde definitivně k zemi. V tomhle boji by se asi dobře uplatnila kouzla jako je Sanctuary, ale Shadowheart s námi bohužel nebyla.

Zabití Gryma nám přihrálo dost zkušeností, takže nás čekal 6. levelup. Shiva se konečně vyrovnala v obou povoláních, Astarion pak konečně dosáhl na bonusový útok za svou část mnicha. A od příště už se bude zase profilovat jako zloděj. Na první pohled důvod k samé radosti, ale jak už jsem naznačoval, ne vše šlo podle plánu.

V Grymforge mi totiž zůstal neporažený ohnivý elementál. Kupodivu jsem za celou rozehrávku v Act I nenašel jediný svitek ledové bouře a tak jsem se nemohl uchýlit k předchozí taktice. Čáru přes rozpočet mi udělalo i zmizení temných trpaslíků a s ním spojené zmizení obchodníka Kitha. Přitom pokud jde o elementála, tak v této rozehrávce se mi podařilo najít písemnost, která mě upozornila na prokletý amulet, který elementál hlídá (dostal jsem tedy rovnou úkol). V tomto ohledu jsem v současné rozehrávce celkově úspěšnější. Našel jsem třeba i zprávu o Nightsong, která mě rovnou odkázala na pátrání v Shadowlands. Odpadlo tak předchozí tápání, kdy jsem Nightsong hledal v rámci Act I.

Drobnou útěchou mi bylo alespoň zjištění, že se mi ingredience v popisku rovnou spojují s příslušným lektvarem, takže jsem snadno našel ingredienci pro výrobu silného lektvaru zdraví ...

Zápisek hotov a pořád nemám jasno nad dalším postupem :D. Teoreticky mohu vstoupit do Act II přes Grymforge a cvičmo zajít za Jaheirou, jak se bude tvářit na to, že jsem se problému s gobliny vyhnul. Alternativou by bylo jít do Rosymorn Monastery za githyanki, ale u toho by se mi už pak nechtělo loadovat. Je tedy otázkou, nakolik odemčení lokací Act II naruší původní úkoly? Rád bych si to ještě vyříkal s vůdcem goblinů Ragzlinem, jenomže se obávám toho, že tím ten spor s gobliny rozhodnu ve prospěch druidů. Na druhou stranu potřebuju živou jen Mintharu ... nu což, najím se a uvidím :D.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #384 kdy: Listopad 10, 2023, 14:41:13 »

Kombinaci sorcerer/mág jsem vyloučil právě z důvodu obav o škálu kouzel a prolínání povolání. A ejhle, ono to nevadí :).
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #385 kdy: Listopad 10, 2023, 16:40:00 »

Tak jo, udělal jsem si save a šel to prubnout do Rosymorn Monastery. Když už jsem byl u toho, tak jsem si vyzkoušel souboj s nemrtváky na cestě do Shadowlands. Musel jsem se s nimi utkat přímo v lese, takže taktika veskrze žádná. Až na nějaký pátý nebo šestý load jsem měl štěstí. Pomohlo co nejvíc načnout oba pastýře, aby je Karlach nebo Astarion dokázali dorazit v jednom kole a k tomu se holt modlit, protože tenhle souboj je fakt nevyzpytatelný.

U vstupu do Shadowlands jsem zahlídl Elminstera, takže úvod bude asi podobný jako z druhé strany. Při nahlédnutí zpět do Act I jsem si pak všiml, že druidský hájek je neprodyšně uzavřený, zatímco goblinní ležení je stále volně přístupné a beze změny. Nedostanu se tedy už k úkolu na pomoc druidům (nemůžu promluvit s Kaghou), ale Halsina bych asi osvobodit mohl. Loadovat totiž nebudu, souboj s nemrtváky se mi už opakovat nechce :).
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #386 kdy: Listopad 10, 2023, 17:31:24 »

Elemir se vydává cestou zla, fascinující. Ne, nemluvim o hájku, mluvim o Karlach ve zbroji... :-D

Ano, mág/sorcerer je značně neintuitivní nápad, a přitom taková souhra.

Je legrační, jak v pohodě dáváš boje, který si já skoro netroufám, a pak máš potíže s bojema, co dávám uplně v pohodě. Já osobně beru Nere a spol tak, že nejprve zabiju spol. a až pak "osvobodim" Nerea. Prostě tam chvíli postávám, dokud nezaujmou nějakou velmi hloupou pozici, pak jich co nejvíc nathunderweawuju do lávy a zbytek nějak udolám. Naproti tomu kostlivce jsem tuhle dávala ze sportu na levelu 4 a klídek.

Můžu se prosím zeptat, jakej rozdíl v romantickym dialogu jsi u Karlach očekával? Každopádně ano, postavám je srdečně jedno, kdo má jaký pohlaví. Shodou okolností prostě mindflayeři udělali nájezd na bisexuály, no. To se stává.

Co se týče romancí, Karlach je na mě moc akční. Zůstanu se svym vyděšenym rudookym laboratornim králíčkem.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #387 kdy: Listopad 10, 2023, 18:14:03 »

Já jsem byla hrdinně osvobozovat vězně v podvodnim komplexu a bylo to HNUSNÝ. Ti idioti neustále vráželi do zdí (ne všichni, většina evakuovala normálně, ale asi tři byli nějaký postižený). Gale se je snažil teleportovat a málem tam zůstal (nevyšly mu kroky, naštěstí Omelum ho vzal ve svym tahu a na poslední chvíli jsme se nalodili). Mohla jsem zachránit všechno. Bylo to naplánovaný. Bylo to perfektní. Vypracovala jsem plán na evakuaci Wyllova otce (Mizora se ho pokusila zabít, protože jsme neprodloužili kontrakt). Každej měl svůj úsek, svojí roli, můj plán byl 1000% dokonale neprůstřelnej. Každej pohyb, každá vteřina. A ti idioti se nedokázali nalodit. Budu si je pamatovat a příště to zkusim zohlednit, aby je rovnou bral Omelum teleportem. Ale jsem naštvaná.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #388 kdy: Listopad 10, 2023, 18:38:03 »

To co má Karlach na sobě je lehká drowí zbroj, to by jí snad vadit nemělo. Zatím jsem nenašel moc normálních obleků, Astarion by taky nějaký potřeboval (zjistil jsem, že má stejbou AC v lehké zbroji jako beze zbroje).

Ono u těch bojů je to zvláštní, zrovna u těch kostlivců se mi dlouho nedařilo prorazit jejich obranu, protože ti dva pastýři dost redukují i kouzla. Pak to z nich najednou spadlo a šlo to naopak perfektně, jenomže to už jsem měl kouzla vyčerpaná :). Nefungovalo mi ani přepadení ze zálohy (ti kostlivci to na sebe nahodili hned jako automat). Na Nere jsem se musel vyspat a než jsem usnul, tak jsem si promyslel, co by bylo vhodné udělat a ráno jsem to jen zkusil a vyšlo to. Akorát jsem nečekal, že na mě půjde tolik trpaslíků :). Asi bych našel něco schůdného i na ty kostlivce, ale nakonec jsem měl kliku, že Karlach měla kliku a zmastila ty ghůly dřív, než došli pastýři, takže nás pak otravovalo mnohem méně potvor - navíc jsem si stoupnul na toho jedovatýho ghosta, což pak asi brání v jeho oživení.

Ad romance, čekal jsem, že to nebude vzhledem k okolnostem úplně to samé, ale ono to proběhlo úplně stejně :).

Ta časovka v podvodním komplexu je dost zmatená, tipuju, že se ti sekla ta samá trojice co mě.

Mimochodem Haste z houbového granátu funguje jen na jedno kolo, takže žádné terno, ale možná to někde využiju.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #389 kdy: Listopad 10, 2023, 20:47:18 »

Teď mě ještě napadlo, že jsem nezmínil jednu fajn vlastnost mé warložky. Vlastně dvě vlastnosti, i když ta druhá souvisí s implementací parazitů. Na počátku prvního útoku (cantripu) mám možnost určit, že půjde automaticky o kritický útok, což může být dost devastující. Na blast se to třeba počítá na každou střelu zvlášť. Při vlastním zásahu pak mám šanci vyvolat odplatu v podobě Hellish Rebuke, což je ohnivý útok, který v pohodě sestřelí silně načatou potvoru. Vyplatí se proto provokovat potvory, kterým zbývá jen pár bodů zdraví a je škoda na ně plýtvat regulérním útokem. Shiva díky vysoké dexterity docela slušně uhýbá, takže jí nemusím schovávat jako Galea někde vzadu.

Při tom souboji s nemrtváky se mi pak přihodila ještě jedna zajímavá věc a zatím netuším, proč to tak proběhlo. Astarionovi jsem dal normálně lektvar zrychlení, ale pak v jednu chvíli zaútočil celkem 6x (jenom zbraní). Jakoby dostal nějaký bonus za zabitého nepřítele. U mnicha na tomhle levelu si nic takové nevybavuji a zloděje má jen jednu úroveň.
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: 1 ... 24 25 [26] 27 28 ... 31