Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 18, 2026, 04:16:05
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 31

Autor Téma: Baldur's Gate 3 - Early Access a plná verze hry  (Přečteno 90397 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Baldur's Gate 3 - Early Access a plná verze hry
« Odpověď #180 kdy: Říjen 04, 2023, 10:55:19 »

Vskutku je to tak, Gandrel se se mnou odmítá po smrti bavit (nechal jsem ho tedy žít, Astariona je možné prásknout kdykoliv). Šel jsem si promluvit alespoň s mrtvolou Ethel a poté i s mrtvou elfskou dívkou bez očí. V druidském hájku jsem se od kováře dozvěděl, že na opravu srdce u Karlach potřebuji prut z pekelné oceli. V kempu budu muset kouknout, jestli už náhodou nějaký nemám.

Schválně jsem se šel podívat ještě do průsmyku. Hra mě varovala před vyšší obtížností následující lokace a taky bych měl asi nejprve dodělat rozdělané úkoly u druidů apod., ale chtěl jsem to jen zkusit. Nic významného se nakonec nestalo, cesta mě dovedla do oblasti s názvem Rosymorn Monastery, což je další lesnatá horská lokace. Kousek od vstupu je navíc cesta k hospodě v předchozí lokaci, takže obě horské cesty vedou na stejné místo. Podle všeho by tu mělo být rozuzlení příběhu s githyanki, ale poslechl jsem varování a raději se vrátil :).

V Druidském hájku jsem navštívil ještě uzamčené skladiště (musel jsem tam jít z druhé strany přes vězení), kde jsem narazil na paralyzovanou thieflingku. Dala mi lektvar obří síly, který jí tohle způsobil, ale nic dalšího se tu nedalo dělat (vyjma kradení apod.). Do skladiště mě vlastně dovedla krysa, kterou jsem potkal v táboře, podle ní je cosi ďábelského v truhle, o kterou se ona thieflingka opírá, ale nakouknutí je samozřejmě bráno jako pokus o kráděž a přivolá to stráže. Tyhle věci budu muset řešit až po exodu thieflingů.

Nezbylo mi tak už nic, kde bych nebyl, tedy vyjma sklepa lékárníka ve zničené vesnici. Problém je akorát v tom, že nemůžu najít cestu do sklepa :). Pak už je na řadě jen goblinní tábor, ale ještě předtím bych si měl popřeskládat inventáře, truhlu v kempu apod. Už jenom ty haldy jídla mě často přetěžují a to jsem měl zprvu obavu, že jídla bude málo :D.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #181 kdy: Říjen 04, 2023, 12:38:22 »

Jo, to že se mrtvoly nebavěj s tim, kdo je zabil, je nějakej... novej prvek. Zajímalo by mě, k čemu to kouzlo pak je, asi pro případ, že by hru přede mnou hrál nějakej jinej hráč, kterej to zabije za mě, ha ha ha. Mimochodem https://www.nexusmods.com/baldursgate3/mods/2144

Tu thieflingu můžeš jednoduše vyléčit kouzlem, restoration jí... postaví na nohy. Co se týče truhly, nevim, že by v ní bylo něco zajímavýho. Ale ono neni těžký to zjistit, člověk nakoukne, šmejdim šmejdim, pak load :-D.

Co se týče jídla, můžeš ho nechat v táboře, je použitelný přímo z truhly, nemusíš ho mít u sebe. Mimochodem https://www.nexusmods.com/baldursgate3/mods/1091 mód nabízí regukci váhy věcí v báglu. To jen tak mimochodem. Osobně si myslim, že zápasit s inventářem neni... to kvůli čemu tu hru člověk hraje. Ale volba je na každym.

Jinak bych teda ocenila, kdybys nenechával Astariona umučit k smrti, ale volba je samozřejmě na tobě.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #182 kdy: Říjen 04, 2023, 22:15:23 »

Sklep jsem zatím stále nedořešil, ale za to mám hotový tábor goblinů ...

Původně jsem to chtěl zahrát jinak, ale poměrně brzy jsem narazil na Mintharu, což je jedna z klíčových postav pro záchranu Halsina a hájku. Tedy je to jedna z těch, které je nutné zabít (další jsou Ragzlin a šamanka Gut). Minthara je drowka, vyslankyně Absolute, takže nic divného. Divné je akorát to, že je to paladinka! Dal jsem se s ní do řeči a než jsem se nadál, tak jsem stál před volbou - zradit druidy nebo jí zabít.

Minthara je jednou z najmutelných postav, je to vlastně alternativa za Halsina, ale to není cesta, kterou bych se chtěl ubírat. Zpětně jsem se dočetl, že to je možné vyřešit tak, že nesplním úkol ani pro jednu stranu, tedy nedotáhnu tu danou linku až do konce (nesmím zachránit Halsina ani likvidovat hájek). Minthara by se pak měla přidat i bez toho. Je docela zajímavé, že vypadá podobně jako moje neznámá ze snu, která se mi zjevila už podruhé - prý jí časem najdu, ale to je zas jiný příběh :).

Je pravdou, že úkol s druidy není asi pro postup ve hře nutný, protože vstup do Podtemna lze odkrýt i bez toho. Stejně tak bych mohl pokračovat skrze Horský průsmyk. Jenomže já byl rychlejší a Mintharu jsem zabil. A poté jsem začal systematicky likvidovat další osazenstvo ruin. Z Minthary jsem získal parazita, díky čemuž se mi odkryla další vlastnost postav - možnost infikovat se vícero larvami. Jde to u mě a přihlásil se i Astarion, Shadowheart a Karlach toto odmítají.

Při boji s Ragzlinem jsem udělal fatální chybu, takže jsem se krásně proletěl a nakonec i zemřel. Nechtělo se mi boj loadovat, tak jsem se nechal oživit, za což jsem získal bonusovou zkušenost. Cestou ven jsem si všiml, že negoblini opouštějí ruiny, takže jsem ani nemusel bojovat se Zhentarimy. Důvodem byla krvelačná nálada na nádvoří. Stihli jsme sundat jen ogra a ihned jsme zacouvali zpět do ruin, abychom si nejprve odpočinuli.

Během odpočinku jsem si promluvil s Volem, který nejprve nechtěl uvěřit, že mám parazita a jakmile se sám přesvědčil, tak mi nabídl léčbu (proběhne na druhý den ráno). Je to dost morbidní operace, při které jsem přišel o oko a nic se nevyřešilo. Od Vola jsem dostal skleněné oko s perma schopností odhalit iluzi. Nic moc protihodnota, tak jsem loadnul a léčbu zatím vynechám (při příštím odpočinku jí asi rovnou odmítnu).

Během odpočinku došlo ještě k jedné zajímavé věci - Karlach to nevydržela a prozradila mi, že by se mnou chtěla strávit noc ... tedy pokud by nehrozilo, že mě uškvaří na popel :). No, takovou upřímnost jsem nečekal, obzvláště při romanci se Shadowheart. Nehodil jsem to do autu hned, ale tohle asi není směr, kterým bych se chtěl ubírat :D.

Druhý den jsme vyrazili na nádvoří a asi na 4 pokus jsme celé osazenstvo goblinů a přisluhovačů vymlátili (cca 18 kousků + ten původní ogr). Naštěstí jsem měl našetřeno dost lektvarů a hlavně už mám postavy na levelu 6, což znamená, že já a Karlach útočíme 2x. Jakmile bylo po všem, tak jsem vyhledal sovátko a poslal ho do tábora.

Průchod ruinami byl tedy hodně podobný tomu co v EA, akorát pár věcí jsem provedl trošku jinak (nezabíjel jsem Zhenty a vstup do Podtemna mi otevřel Astarion). Možnost dodatečné infekce pak byla pro mě úplnou novinkou. Halsinovi jsem sdělil až výsledek boje a nyní mě čeká cesta do hájku. Jsem kousek pod 30 hodinami, takže jsem na polovině času z EA.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #183 kdy: Říjen 05, 2023, 22:35:47 »

Úvodní část Podtemna je víceméně za mnou. Jsem skoro na 38 hodinách, což znamená, že jsem oproti Early Access o více jak 20 hodin rychlejší. I tak je to slušná porce času a řekl bych, že jsem si přitom prošel více úkolů, které jsem předtím minul kvůli nevhodně voleným soubojům apod. Druhá věc je, že souboje jsou oproti EA o poznání snadnější, např. souboj s minotaury v Podtemnu jsem si dovolil absolvovat na férovku, stejně tak souboj s bullete, kterou jsem zabil hned na poprvé.

Mykonidy jsem tentokrát nechal žít a nemilosrdně jsem odrovnal duergary (docela tuhý boj). Jsou mi mnohem méně sympatičtí. Likvidace mykonidů je ovšem stále ve hře, protože jeden sovereign by rád, kdybych zlikvidoval místní mykonidy, aby sám mohl vytvořit svoje vlastní imperium. Nechal jsem to zatím být, protože alternativou je zabít onoho sovereigna a to mohu udělat kdykoliv. Třeba se časem objeví jiná alternativa. Místní mykonidi ke mě byli milí a nemám důvod jim ubližovat, byť mají poněkud zvláštní styl rozmnožování.

Nejhorším překvapením byl beholder. Samozřejmě o něm z EA vím, ale nějak mi to vypadlo, takže mezi zkamenělé sochy nakráčel samotný Astarion, zatímco ostatní zůstali opodál. Chudák to tedy naplno odnesl a musel jsem ho po boji oživovat. Jinak to šlo docela v pohodě. Beholdera jsme udolali s částečnou pomocí drowů (polovina se jich rychle vzpamatovala a přiložila ruku k dílu). Jenomže pak nás drowové napadli a museli jsme to rychle ukončit i s nimi. Oproti beholderovi to bylo snazší. Co si pamatuju, tak v EA jsem toho beholdera nedal, přinejmenším ne na férovku.

Arcane Tower jsem proběhl taky celkem rychle, protože jsem si jí ještě pamatoval, tedy co všechno a kde udělat. Souboj s Bernardem a jeho konstrukty byl zajímavý, skoro nezdolný, ale využil jsem výtahu a tím jsem mu dokonale zamotal mechanický mozek :D. V EA jsem to udělal jinak, tam se mi ho tuším podařilo odhodil o patro níže, ale v plné verzi mají konstrukty beztak lepší AI, takže jsem byl rád, že jsem na něj něco účinného našel.

V úvodní části Podtemna mi chybí už jen jedna skrytá jeskyně a pak donést suroviny "přátelskému" ilithidovi do tábora mykonidů. Poté se budu moci nalodit a navštívit hlubiny, které v EA už nebyly dostupné, stejně jako horský průsmyk. Jo a v táboře už mám natrvalo sovičku :).

A když už jsem u toho tábora, docela mi začíná vadit, že se mě snaží sbalit Wyll a Astarion - a to budou Lariani tvrdit, že něco opravili :/. Kdybych těm dvěma dal nějakou záminku, tak neřeknu, ale to jsou běžné rozhovory, které se najednou zvrtnou. Až mám sto chutí s těmi postavami přestat komunikovat.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #184 kdy: Říjen 05, 2023, 22:58:25 »

Jo, jo, to balení je vopruz. Všichni si z hráče chtěj kousek ukousnout. Ten Astarion je jedinej, kterej pro to má omluvenku. U něj to dává příběhově smysl. Ostatní? Kdyby se nejprve něžně zeptali, jestli mám zájem, než na mě v prostřed noci naběhnou. Upřímně jsou pro mě docela děsivý. Wylla a Karlach bych vyloženě klasifikovala jako útok. Gale mě silně obtěžuje, Laezel je... naštěstí spíš komická.

Chhhh, nic, nejsem zdaleka jediná komu to vadí, první ani poslední, že to dělaj později ve hře na vyššim approvalu na problému nemění vůbec, ale vůbec nic. Jako tohle prostě autoři nedomysleli a myslim, že s tim nic dělat nehodlaj.

Jako filtr na nahotu maj, ale nahota mě neuráží. Já bych potřebovala filtr, kterej přinutí postavy držet to v kalhotách metaforicky.

Ale sovička je prima. Miluju když mi řiká, že mě nekousne :-D. Moje zlatá sovička.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #185 kdy: Říjen 06, 2023, 11:14:42 »

No, 39 hodin a opravdu jsem asi vyluxoval vše, co bylo dostupné už v Early Access. Obsahově to není oproti EA nijak významně odlišné, proto jsem se ani nenamáhal popisovat podrobnosti, což se ale od další části "deníčku" už změní ;). Rozdíl vznikl hlavně tím, že jsem použil jiné volby v rozhovorech a samozřejmě, jak už jsem včera psal, některé věci byly lehce pozměněny, jako třeba souboje. Jedinou novinkou pro mě bylo hnízdo Kuo-toa v Podtemnu, které jsem v EA buďto minul, nebo tam vůbec nebylo.

Pocitově je hra lepší, než jak si jí z EA vybavuji, to se musí nechat. Je vidět, že si Lariani nepotřebovali udělat jen zářez a opravdu hře věnují veškerou péči. Hodně situací se dá vyřešit vícero odlišnými postupy a hra na to dobře reaguje patřičně pozměněným dialogem apod., což se mi líbí, protože to ani v dnešní době není tak úplně samozřejmost. Dává to i pocit neomezené svobody. A taky se trošku obávám, že to hra bude umět zohlednit později, kdy mě některé moje činy (rozhodnutí) krutě dostihnou :).

V tomhle ohledu by BG3 mohla být zákeřnější než Zaklínač 3, protože těch ovlivnitelných věcí s dlouhým dosahem je patrně vždy vícero pohromadě, takže vůbec nepochybuji, že na vyzkoušení různých alternativ bude ve skutečnosti potřeba hned několika samostatných rozehrávek, tedy že nebudou stačit jen savy z daných míst.

Obtížnost hry držím na středu, přičemž v soubojích využívám magii jen minimálně (Shadowheart ani nic extra účinného neovládá), sahám jen po lektvarech zdraví a prakticky nevyužívám okolí nebo přípravu na souboj. Pokud něco nejde, tak prostě loadnu. Přestal jsem dokonce využívat speciální útoky, tedy pokud zrovna nejde o nějaký extra tuhý souboj, kde je potřeba využít vše (nepřítel má moc zdraví). Dokonce ani moc neřeším výbavu. Já a Karlach to válcujeme fyzicky, Astarion přicmrndává mečem a dýkou (popř. střílí), no a Shadowheart léčí nebo se sem tam ohání kladivem. Předpokládám proto, že na nejnižší obtížnosti by se ze hry stala jen akční adventura, což může samozřejmě někomu vyhovovat.

Na druhou stranu, a to se mi líbí, ve hře je v porovnání s jejími předchůdkyněmi celkem málo soubojů, přičemž některým se dá vyhnout vhodnou konverzací. BG3 tedy nestojí tolik na soubojích. Prim hrají příběh a průzkum okolí. Když si vezmu třeba včerejší Arcane Tower, tak Bernarda není nutné zabíjet, na vrcholku věže beztak není nic zajímavého a ani jsem nanašel nikoho, komu by Bernard vadil. Tuhý souboj je to vlastně jen proto, že Bernard vlastní velmi pěknou halapartnu, kterou si ihned přivlastnila Karlach :).

Pokud jde o skill checky, tak jsem začal tak trochu podvádět. Většinou mám štěstí hned na poprvé, navíc časem mi přibylo více pokusů na různé hody, takže většinou to pak hodím, ale občas přeci jen něco nevyjde a pokud nejsem s výsledkem tak úplně spokojený, tak nakonec loadnu. Není toho tolik, většinou se výsledku podřídím, ale občas opravdu loadnu.

A je na čase pokročit :). Čeká mě poslední spánek, před cestou do neznáma ...
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #186 kdy: Říjen 06, 2023, 22:01:11 »

Teď jsem si všiml drobného nepoměru mezi časy, protože já doposud uváděl čas zobrazovaný při savu pozice, ten reálný (počítaný Steamem) je samozřejmě větší. I tak to ale nepřesáhlo 45 hodin ;). Teprve nyní jsem na 120 hodinách a to mám za sebou už i Grymforge.

Musím říci, že další část Podtemna je docela výživná a taky matoucí. Budu to muset nejprve sesumírovat, protože se začínám ztrácet v tom, co k čemu patří a nerad bych něco vynechal. Podle všeho totiž opouštím Akt I. Zatím jsem třeba nedokázal pohnout s úkolem k nalezení Nightsongu a v Grymforge se k tomu začala rozvíjet osobní linka Shadowheart. I když tady to asi k ničemu konkrétnímu nepovede. Půlku osazenstva Grymforge jsem totiž nuceně zlikvidoval a ta druhá mnou opovrhuje kvůli tomu, že jsem z povrchu.

V Grymforge se jinak nachází dva prima bossfighty. K oboum je potřeba trocha důvtipu a k jednomu se pak ještě hodí nasyslené svitky. Konečně hra, kde nešetřím předměty zbytečně :D. Asi bych se sem mohl případně vrátit později, ale zatím vůbec netuším, jestli mi hra postupem času tyhle lokace neuzamkne.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #187 kdy: Říjen 06, 2023, 22:20:13 »

https://www.nexusmods.com/baldursgate3/mods/2891 - užitečnej mód do aktu 2, způsouje jednu jedinou věc - NPC pro quest pro Karlach neumře. Nic víc. Varianta bez módů je vrátit se k druidům do hájku a zabít toho divnýho bejka.

Co se týče zamknutí lokací, neboj se, zamknou se až po finálnim boss fightu na konci aktu 2.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #188 kdy: Říjen 07, 2023, 10:09:45 »

Nahlídl jsem do postů toho modu a koukám, že těch rozbitých věcí je docela dost :). Postupuji nyní sice rychleji, ale co jsem viděl mapu údolí, tak mě pořád čeká ještě pěkný kus, než se podívám do města. To by už mohli mezitím opravit.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #189 kdy: Říjen 07, 2023, 12:09:03 »

Elemire, že by to mohli opravit už si řikám tejden. A ono nic. Člověk by řekl, že to je podstatná věc, že to některejm lidem ukončí romanci a změní to osud jedný z hlavních postav. Mám za ní rozehranou hru. Ráda bych pokračovala. A teď můžu, protože moje hra je tak zmódovaná, že už nesmí na veřejnost. Nepoužívám nic, co ovlivňuje efekty kouzel nebo sílu nepřátel a tak, spíš takový pro komfort věci. Pravda, mám mód, co mi kydne do prvního kempu veškerý zbroje a zbraně ve hře :-D, ale... já si z něho vždycky taktně vyberu ten jeden kousek, kvůli kterýmu ho mám, a ignoruju zbytek, abych si hru nezjednodušila, protože by byla nudná. (Konkrétně si dělám nároky na ten plášť, co člověk dostane za *spoiler*, když hraje Dark Urge. Podle mě ten plášť je prostě... prostě něco, co Astarion musí mít, ať už hraju Durge nebo ne.)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #190 kdy: Říjen 07, 2023, 18:30:09 »

Podle mě je problém právě v tom prokřížení událostí, takže stačí málo a rozbiješ nechtěně kus hry. Možná hledají nějaké systémovější řešení než jen vychytávání jednotlivostí. Ale zase je fajn, že se do toho pustila i komunita a hlavně, že je to takto přístupné pro úpravy.

Mě teď čeká krátký odpočinek. Včera jsem se dozvěděl, že mám příští týden recertifikační zkoušku a jelikož je to z metody, kterou jsem prakticky prováděl naposledy před deseti lety právě na předchozí zkoušce, tak si musím něco málo znovu pročíst, abych nebyl za úplného blbce :D.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #191 kdy: Říjen 08, 2023, 23:18:13 »

Nakonec jsem se na to vybodl a dneska jsem zas o kus pokročil. No, pocity ze hry začínají být opět rozpačité, podobně jako v EA. Nejde o příběh, úkoly apod., ale ten tahový režim mi začíná lézt krkem. Dopadlo to zase stejně jako v EA.

V Grymforge jsem dosáhl levelu 6 a obtížnost nepřátel poskočila stylem více HP, lepší hody na záchrany, lepší hody na útok atd. A hlavně síla nepřátel je v přečíslení mojí družiny. Já a Karlach máme celkem 4 útoky, z toho není neobvyklé, že 3x mineme a jen jeden úder je úspěšný. Nepřítel naproti tomu vyrazí, 4x se trefí a moje alter ego nebo Karlach jsou rázem polomrtví - hned na počátku souboje. Tam, kde je to vysloveně krizové, tam nastoupí Shadowheart obklopena zrcadlovými kopiemi. Převezme tak na chvilku roli tanka a vychytá to nejhorší.

V Grymforge to ještě šlo, holt jsem musel párkrát experimentovat, ale v Shadowlands už notně přibylo loadů a vůbec se nerozpakuji dělat průběžné savy v boji. Zajímavá změna přišla až s levelem 7, kdy začínám být v útoku úspěšnější, což docela pomohlo. Nicméně souboje jsou na mě už k uzoufání nudné a beztak toho moc vymyslet nejde, protože je to stále na jedno brdo. Blbé je navíc to, že v Shadowlands se bojuje mnohem častěji.

V jednom souboji jsem si vyzkoušel i nízkou obtížnost, abych viděl rozdíl. Je to o poznání lehčí, protože nepřátelé nejsou tak úspěšní, ale pořád to není jen obyčejná klikačka. XP za zabití jsou přitom stejné jako na střední obtížnost.

A vadí mě ještě jedně věc - pár soubojů bylo tzv. dvoufázových, kdy se na konci spawne další vlna potvor. To ve hrách opravdu miluju :/.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #192 kdy: Říjen 09, 2023, 02:13:38 »

Moje těžce získaná zkušenost je taková, že pokud prohráváš, děláš něco, co nemáš (nebo neděláš něco, co máš). V případě přečíslení je problém typicky absence plošnejch útoků, kterejma to prostě vykropíš. Na tvym levelu máš nárok na fireball. Vem castera. Nebo dva. Pokud se Karlach, nebo nedej bože dokonce Astarion, netrefujou do cíle, pak má ten parchant prostě armor. Fireballfireballfireball. A magický střely se 100% šancí na zásah.

Jsem zvyklá z Dragon Age míst stabilní partu. Tahle hra pro to neni navržená. Vyspi se na to, přehodnoť strategii, vem jiný lidi, rozbij nepřátelům držky, oslavuj.

Fireball.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #193 kdy: Říjen 09, 2023, 06:37:22 »

To je právě to, co udělat nechci ;). Pokud je hra pro čistě melee partu nevybalancovaná, tak to pokládám za dvojité mínus, protože mi to bere svobodu v hraní. A že je něco špatně, bylo krásně vidět na přechodu z levelu 6 na 7, kdy jsem stejné potvory začal krájet mnohem snáze. Pokud bych totiž na tu Larianí hru přistoupil, tak přijdu o zajímavé reakce členů družiny na různé události. Každopádně ze Shadowlands mi chybí už jen SZ cíp mapy + ve městě je asi dvojice bossů, kterým se budu muset ještě dlouho vyhýbat - hostinského jsem zkusil a to je pro mě bez šance. Druhá potvora je pak nějaká obrněná bandaska s 600 HP. A vlastně jsem zapomněl na nějaký chrám (?), před kterým na mě čeká Raphael.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #194 kdy: Říjen 09, 2023, 08:29:28 »

Grymforge

Úvodní část Podtemna končí plavbou do ruin prastaré kovárny. Zmínky o ní se dají posbírat napříč mapou, část tajemství adamantinové kovárny přitom střeží mykonidi. Sovereign mi ze vyřešení problémů s duergary umožnil přístup do vězení, kde jsem našel tělo drowa s návodem k ovládacímu mechanismu kovárny.

Cesta do Grymforge nebyla zrovna moc poklidná. V polovině plavby nás dostihla jiná duergarská loď, a když k nám jeden z temných trpaslíků přiskočil, tak jsem ani na chvilku nezaváhal a shodil ho do vody, čímž začal první tužší souboj. Problém je v tom, že boj začíná na větší dálku a osádka druhé lodi je magicky a střelecky zdatnější. Museli jsme se tedy nejprve s Karlach dostat na jejich loď a přitom se postavit tak, abychom nebyli snadný cíl pro odhození do vody. Po chvilce se k nám připojil i Astarion a Shadow to jistila ze zadu - její základní útočné kouzlo občas překvapí, ale vzadu je hlavně jako léčící support, i když to není zas taková výhra. Jakmile jsme zlomili přečíslení, tak už to šlo snáze.

Po této nepříjemnosti jsme konečně připluli k k branám kovárny a stráž nám otevřela mříž, i když bylo zřejmé, že jsme cizinci. Ostatně stráž na molu se do nás hned pokusila navézt, ale nechtěli jsme zbytečně vyvolávat boj. Ostatně provokace je pro duergary typická, ale ve výsledku se do boje zas tak neženou. Správce přístavu byl podobně nerudný, tak jsme mu jako revanš ukecali jeho pavoučí skvadru, aby svého pána opustila :).

Další v pořadí byla dvojice pohřebáků, kde jsem z jednoho ze zabitých gnómů uzmul náhrdelník ... málem bych zapomněl, temní trpaslíci jsou otrokáři a k vězněným rasám se nechovají zrovna hezky. O kousek výše stála u zamčených dveří dvojice duergarů v doprovodu gnómského otroka. Opět to byl nevybíravý rozhovor, ale při otevření dveří jsem se dozvěděl, že cesta dále není zrovna bezpečná, pokud nevlastním speciální lampu. Za dveřmi je totiž výtah na povrch, ale venkovní lokace je zahalená magickým stínem, který je všem živým bytostem nebezpečný. Jedině s lampou máme šanci ve stínu přežít.

Naším úkolem v Grymforge však bylo najít a zabít drowa Nere, což je další True Soul (nositel parazita, který neprošel proměnou, ale taky je bezpečně pod kontrolou Absolut - kruh mocných ilithidů, kteří fungují a vystupují jako jediná entita). True Soul jsme pro ostatní vlastně i my, jenomže my si zachovali vlastní vůli a nejsme k Absolut loajální (hra mi umožňuje vystupovat jako odpůrce i jako přívrženec Absolut, volba je čistě na mě - já jdu cestou odpůrce).

Než jsme se však vydali po stopách Nere, tak jsme se rozhodli, že si okolí přístavu prohlídneme mnohem důkladněji. Grymforge je sama o sobě menší lokací, ale má docela pestré výškové členění. Na JV mapy vede schodiště k závalu, kde trojice duergarů týrala dvojici rothé (taková podzemní obdoba skotu), aby je donutili zával rozbourat. Osobně jsem se do věci vložil.

Chtěl jsem to uhrát tak, že rothé pomocí mluvení se zvířaty ukecám k práci, abych si u duergarů trošku šplhl a zároveň si tak odkryju cestu dál do kovárny. Jenomže odměnou mi byl boj! Rothé se připojili na mou stranu, ale měl jsem spíš co dělat, abych jednoho z nich udržel při životě, protože sami moc HP nemají a přitom se do boje vrhli jako hotoví tanci :).

Zával původně blokoval cestu na schodiště a horní část východní obvodové zdi. Je to velmi důležitá cesta, protože je to jediná možnost, jak se dostat na západní obvodovou zeď a středovou lávku. Sever kovárny je totiž dost poničený, místní klenba se zbortila a tak se odtud nedá dostat dál. Středová lávka vede k pohyblivé plošině, kterou se pak lze za tento zával dostat. Podobná plošina funguje i jako spojka mezi východní a západní obvodovou zdí. Obě plošiny se přitom ovládají pákami. Tady jsem zjistil, jak užitečná je magická ruka, kterou umí Astarion vykouzlit. Je to jakýsi pátý člen družiny, kterého lze vyslat na průzkum. Ruka umí navíc létat, takže se s ní dá dostat na řadu míst.

Na konci východní obvodové zdi, která je mimochodem dost zapastěná, je uzamčená mříž, kterou je potřeba otevřít z druhé strany pákou. Je k tomu potřeba magické ruky. Za mříží je malá místnost a v ní je ukryt symbol Shar, který jsem předal Shadowheart jako dárek. Zaroveň jde o důkaz dřívější přítomnosti uctívačů Shar v Grymforge, tedy to posouvá Shadowhearthin osobní úkol.

Západní obvodová zeď ukrývá vstup do ruin chrámu a sídla šlechty. Nachází se tu pár pekelníků a trojice slizu. V chrámu jsme pak překvapili gnómku Philomeen, původně otrokyni temných trpaslíků. Vyhrožovala nám, že jestli se přiblížíme, tak zapalí nádobu s prachem u svých nohou. Musel jsem jí přesvědčit, že od nás jí nic nehrozí a může klidně odejít. Za odměnu jsem si mohl vzít lahvičku prachu (nejprve jsem odměnu nechtěl, ale lahvička prachu je klíčová pro úkol s Nere, takže jsem musel o chvíli později loadnout). Na konci západní zdi je pak dvojice pák k plošině nad středovou lávkou, tak jsem tu nechal magickou ruku a vydali jsme se zpět k přístavu.

Cestou jsme minuly kováře Kitha. Poprosil mě, jestli bych nevyužil svého zraku a nepověděl mu něco o povaze ruin v okolí. Je to sada skill checků, kterými se odkrývá něco málo z minulosti kovárny a toho, proč je nyní v takovém zuboženém stavu. Ústřední postavou toho všeho je Ketheric Thorm, Selunin paladin, který si prošel bolestivou osobní ztrátou a tak se z něj stal přívrženec Shar. Přes Dark Justiciáře to dotáhl až na vyvoleného Shar a v čele armády jejích přívrženců pak vytáhl do boje.

Ketheric postavil Grymforg a Moonrise Tower (cíl naší cesty k Absolut). Jenomže před mnoha lety se kovárnou prohnala jiná armáda, jejíž původ byl zřejmě pekelný. Ostatně na zbytky pekelníků jsme narazili v sídle šlechty. V kovárně je taky k nalezení řada kostlivců se zbrojí Dark Justiciářů, z čehož měla radost Shadowheart, protože to v ní vzbudilo naději, že se s nimi bude moci setkat. Jenomže to nakonec neklapne, protože cesta do chrámu Justiciářů je poničená a bude proto nutné najít jiný vstup. Abych to dopověděl, zatímco Grymforge je v podzemí, tak Moonrise Tower se nachází na povrchu a to poměrně blízko Baldurovy Brány. Magický stín na povrchu je právě dílem Ketherica.

Severněji od Kitha se dá dojít k závalu, kde několik duargarů popohání otroky k odklizení suti u dveří. Za nimi je totiž uvězněný Nere a situace je celkově dost kritická, protože za závalem se nahromadil jedovatý plyn. Zával by se dal snadno odstřelit, ale jedna otrokyně utekla a vzala sebou i střelný prach ... ano, Philomeen :). Odstřelení závalu vede k osvobození Nere, ale jelikož jsem ho přišel zabít, tak patřičná volba vyvolá střet se značnou přesilou, přičemž gnómové mi nijak nepomohou. Rozhodl jsem se proto vyvolat boj s temnými trpaslíky ještě před osvobozením Nere a rovnou jsem si určil podmínky boje tím, že jsem postavy odklidil na zeď z dosahu střelců. Moc platné mi to nakonec nebylo, ale ve výsledku to přeci jen pomohlo lepšímu průběhu boje. Zabití Nere bylo poté snadné a připravil jsem ho rovnou o hlavu.

Nere u sebe měl magickou lampu, tedy onu lampu, kterou budu podle všeho potřebovat k průchodu stínem na povrchu, ale lampa byla nefunkční. Nepomohl mi ani podrobný průzkum mechanismu a ani pokus o identifikaci zbytků v lampě. Skill checky prostě nebyly úspěšné a nijak jsem to nehrotil. Mykonidí Sovereign mi později za hlavu Nere zpřístupnil vězení a zároveň mě požehnal přízní celého kruhu. Stali jsme se doslova mykonidími legendami.

Po této akci jsme se přes středovou lávku přesunuli za zával. Cestou jsem posbíral pár kovářských forem a našel jsem i nějaký adamantin. No a taky nás napadla čtveřice animovaných zbrojí. Cesta k samotné výhni vede strmě dolů na speciální platformu. Z ní se dá dostat k lávovému poli na východě, kde jsem narazil na ohnivého elementála.

Tahle potvora je celkem dobře zranitelná, ale moc platné mi to nebylo, protože elementál má skoro 100 HP a velmi dobře regeneruje, takže se na konci každého kola vždy uzdravil. Myslel jsem si, že bych ho mohl přihasit vodou, ale tudy cesta nevede ...

Spoiler: ukázat
Zbraněmi jsem ho dokázal usekat maximálně na polovinu, takže bylo jasné, že takto to nepůjde. Naštěstí jsem si ušetřil trojici svitků s ledovou bouří, takže jsem je rozdal napříč družinou a elementál neměl šanci.

Odměnou mi byl přístup k ostrůvku v lávě, kde jsem v truhle našel "mluvící" amulet, který patřil podivnému mnichovi, tedy duše toho mnicha jaksi v tom amuletu skončila. Poprosil mě, jestli bych ho nedoručil jeho vnučce.

A teď k samotné výhni ;). Na platformě se nachází velký buchar, skříň na kovářské formy a do kovadliny se pak dá umístit kov ke kování (v tomto případě adamantin). Jenomže to nejde, dokud s platformou nesjedete dolů a nepřipojíte jí ke zdroji lávy. V tomto mi byla opět nápomocna magická ruka. Na platformě se pak nacházi páka ke spuštění bucharu a k tomu se zpřístupní ventil od lávového potrubí. Když jsem však ventilem otočil, tak z potrubí vylezl Grym, mechanická potvora na levelu 10! Jenom podotknu, že náš level byl v té době 6. Řešení boje je ve skutečnosti zřejmé na první pohled, ale je potřeba nejprve přijít na vhodné rozmístění družiny.

Spoiler: ukázat
Gryma je potřeba nalákat do blízkosti bucharu (kovadliny). Nemusí stát přímo pod ním, stačí jen, aby stál pokud možno na hranici kovadliny. Buchar ho pak dokáže přirazit k zemi. Krom toho je potřeba zajistit, aby se Grym prošel lávou, čímž se stane zranitelným a buchar mu potom způsobí značné poškození. Chvilku trvalo, než jsem přišel na vhodný postup. Karlach jsem postavil na skříň pro formy, Astariona k páce ovládající buchar a Shadowheart pak na plošinu za Karlach. Sám jsem otevřel ventil a při první příležitosti jsem odcouval k Astarionovi. Moje místo u ventilu pak zastala magická ruka.

Otočení ventilu nevpustí na plošinu jen Gryma, ale okolí kovadliny se zároveň zaleje lávou. Grym poté zaútočí na nejbližší postavu, což je Karlach, která díky své pozici donutí Gryma zaujmout pozici těsně vedle kovadliny a Grym přitom zůstane stát v lávě. Astarion zatáhne za páku, čímž Grymovi sundá plno zdraví a na scénu se spawnou impové - poblíž Shadowheart. Do nich se střelecky pustím já s Karlach, popř. i Astarion a kouzlem to pojistí Shadowheart. Když se v druhém kole Grym postaví, tak stále stojí v lávě a dostane druhou ránu bucharem :). Při troše štěstí ho to dorazí a pak stačí už jen dorazit impy. Pokud by láva mezitím odtekla, tak magická ruka znovu otočí ventilem a lávu doplní.

Grym padl a z formy pro změnu vypadl vykovaný adamantinový předmět. Vyrobil jsem si scimitar, ale nic extra to není.

A tím jsem taky dokončil vše, co v kovárně šlo. Nezbylo nám nic jiného, než se odebrat k výtahu na povrch a dát Grymforge sbohem.
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 31