Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 18, 2026, 00:10:20
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 25

Autor Téma: Icewind Dale  (Přečteno 67526 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Icewind Dale
« Odpověď #225 kdy: Srpen 11, 2020, 18:59:20 »

Level společníků se odvíjí od průměrného levelu celé party, proto se v BG vyplatí nelevelovat, dokud hráč nemá všechny potřebné společníky. Ale i tak ne všichni companioni začínají na levelu 1, což je zrovna případ Ajantise (ten paladin). Zkušenosti můžou být různě vysoké. Jinak Neera do hry přibyla až v EE a je potřeba jí najmout co nejrychleji. Je to velmi obstojný společník, bohužel v BG2: EE se z ní stane magor :/

BG: EE má ještě jednu velkou nevýhodu a to právě v souvislosti s kostrami - kněz se nyní chová podle pravidel dvojky, takže vyvolává potvory rovné levelu kněze. Původně totiž kněz vyvolával jen kostry a to tak, že vyvolal jednu kostru za každý level nad úroveň kouzla a ještě to mohl opakovat podle počtu namemorovaných kouzel. Výsledkem mohl být sál plný koster ... velmi výhodné při boji s bossy apod. :) EE tohle úplně zničila.

Jedničku jsem si asi nejlépe užil za druida a kněze. Jako kněz jsem se mohl v klidu vyhnout Branwen a  jako druid jsem si mohl dovolit odříct Jaheiru z Khalidem (což jsem ale nakonec neudělal, ono fakt není moc z čeho vybírat :) a dva druidy fungují jako výborný support a DPS v jednom). Hodně známých si pochvalovalo barda, ale za toho mě to ani nikdy nenapadlo zkoušet a jak čtu, tak jsem asi dobře udělal. Já mám barda hodně spojeného až s D&D 3 a Neverwinterem, protože Deekin je něco, co se prostě musí vyzkoušet :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #226 kdy: Srpen 11, 2020, 19:03:03 »

Hezky fungovalo vyvolávání nemrtvejch v původní verzi IWD 2. Kde to vyvolávalo jedny z nejsilnějších a nejodolnějších potvor ve hře a na vyšší obtížnost dostávaly stejný bonusy jako nepřátelé. Veeelmi au.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #227 kdy: Srpen 11, 2020, 20:58:04 »

Mě to pořád s těma společníkama nějak nesedí. V době, kdy jsem potkal barda a divošku, už byli všichni společníci na levelu 2 (zlodějka tuším dokonce na levelu 3). Hrdina sice měl expy na další level, ale stále byl na prvním. Tedy hero (1), Jaheira (2), Khalid (2), Ajantis (2), Imonen (3). Je podle mě průměr levelů party čistý 2.

On mate mě ten bard, který byl na levelu 1, ale měl zkušenosti na level 2. Divoška byla taky na levelu 1, pokud by se řídila průměrem, měla by na tom být líp.

Ale berou se tedy v potaz úrovně a nikoliv získané zkušenosti. Tedy je dobré hrdinu udržovat na co nejnižším možném levelu, ostatní normálně povyšovat dál a v případě společníka, kterého si hráč hodlá nechat, je všechny vyházet, najmout a vzít zbytek zase zpět, ale zkušenosti za obludy, úkoly a podobně může hráč normálně získávat a nemusí se brzdit?

Jako pro mě nyní asi bude už jen jedna změna, že paladina nahradím kněžkou. Jinak tam těch změn asi už moc nevymyslím. Divošku si nechám, Jaheiru taky, tím pádem bohužel i Khalida, který je sice na nic, ale Jaheira bez něj asi nemůže existovat. I když teoreticky bych jej mohl nechat někde zabít. Oni myslím umírají úplně ne, to by mohla teoreticky Jaheira zůstat :).
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #228 kdy: Srpen 11, 2020, 21:30:41 »

Líbí se mi jaký má archer vtipný omezení na zbroje. On nemůže kovový zbroje... ale může zbroje z šupin/plátů zvířat. Takže třeba v IWD na něm mám navlečenou zbroj z šupin bílýho draka, což je nejlepší "plátovka" ve hře. Tank jí nenosí, protože je v róbě, takže se to hezky využije.

V BG je to stejný, našla jsem plátovku s hezkou zbrojí a neni problém, neni kovová.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #229 kdy: Srpen 11, 2020, 22:26:53 »

I když možná by místo Jaheiry a Khalida bylo lepší vzít Dynaheir a Minsca. Ale Dynaheir  se dá získat až hodně pozdě. Minsc by každopádně mohl nahradit třeba i dočasně toho paladina, neboť toho potkám tuším za chvilku a on má vedlejší úkol právě s její záchranou, takže by stejně v partě měl být.

Ale jestli sedí tydle tabulky:

Minsc

Průměrná úroveň partyÚroveňZlatoXPŽivotyDovednosti ve zbraníchVybaveníKouzla
1,00 - 1,991   258211 (max: 11)Obouručák++
Palcát+
Dlouhý luk+
Kožená zbroj
Obouruční meč
Boo
2,00 - 2,9922276619 (max: 22)Obouručák++
Palcát+
Dlouhý luk+
Kožená zbroj
Obouruční meč
Boo
3,00 - 4,9949142233 (max: 44)Obouručák++
Palcát+
Dlouhý luk++
Pokovovaná kožená zbroj
Obouruční meč
Boo
5,00+636512452 (max: 66)Obouručák++
Palcát++
Dlouhý luk+
Pokovovaná kožená zbroj
Obouruční meč
Boo

Dynaheir

Průměrná úroveň partyÚroveňZlatoXPŽivotyDovednosti ve zbraníchVybaveníKouzla
1,00 - 1,991   45206 (max: 6)Prak+Hořící ruce, Magická střela
2,00 - 2,9922638011 (Max: 12)Prak+Hořící ruce, Magická střela
3,00 - 4,99411003021 (max: 24)Prak+Hořící ruce, Magická střela, Smrdící mrak
5,00+6406530   31 (max: 36)Prak+, Hůl+Hořící ruce, Magická střela, Smrdící mrak, Rozmazání, Ohnivá koule

Tak je to asi jedno. Minsca bych měl získat ještě případně v čas a i kdybych jej získal na 2-3 úrovni party, přijde jen o 3 životy (což já stejně snažím při postupu moc nepodvádět a neberu jen max životů, co jde, jen pokud se to vysloveně nepovede, tak hru načtu. Od 3 úrovně výš by již ztrácel poměrně dost životů, zhlediska max možných.

U Dynaheir pak zdá se na tom nezáleží vůbec.

Ale díky těm tabulkám chápu trochu víc ten systém. Řekl bych, že na Neeru, jakožto nepůvodní postavu, se tedy nejspíše asi nevztahuje.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #230 kdy: Srpen 12, 2020, 01:24:16 »

Podle mě to opravdu závisí na skutečné hodnotě levelu postav v družině a nikoliv na celkovém množství zkušeností. Dříve jsem si akorát myslel, že hra bere v potaz jen level hlavního hrdiny, což byl asi opravdu omyl. U EE edice mohou být ještě drobné změny, které to mohou různě modifikovat. Jestli ti průměr party vychází na level 2, tak ten bard (Garrick?) je asi správně (tak nějak by se do toho ještě vešel). U Neery to nehraje roli vůbec, protože companioni přímo z obsahu EE (jsou celkem 4) se řídí jinými pravidly.

Dynaheir lze zachránit ještě před levelem 3, takže ta ztráta nebude tak velká a navíc osvobození Dynaheir je celkem snadný úkol (obecně nejhorší ztrátu jsem zažil právě se dříve zmíněným Kivanem, kdy ty HP stály opravdu za prd). Dynaheir je navíc asi jediný použitelný kouzelník ve hře pro dobré party. Jinak skutečně, pokud chceš ty různé dvojice rozdělit, tak jednu z postav necháš umřít a pak jí vykopneš z družiny. Často se takhle vyhazoval právě Minsc nebo Khalid :)

To různé propouštění a najímání možné je, levelcapu beztak dosáhneš lehce za polovinou hry, takže zbyde ještě dost zkušeností ke sběru. Akorát si nejsem jistý, jestli když companiona opustíš, tak aby zas nezačal levelovat sám. Já už si to moc nepamatuju, protože ty družiny mám léta velmi stabilní od počátku do konce. Obecně je opravdu blbé, že nemalá část zajímavých companionů se nachází až v pozdějších kapitolách, třeba Skie je až v samotném městě Baldur's Gate.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #231 kdy: Srpen 12, 2020, 01:51:32 »

No teď jsem zkoušel Nashkelu nějakého mnicha a vyhodil paladina. To je asi další nová postava a ten po nabrání měl zase zkušenosti na 2 level, ale byl na prvním, tedy musel jsem jej povýšit, stejně jako toho barda. Pokud by takto fungovali všichni společníci, bylo by to dobrý, ale asi nebudou. Spíše EE verze jim možná dává nějaké bonusy do zkušeností, dle levelu party (úplně zvlášť mimo to, že úroveň party ovlivní i jejich level). Pak by bard asi získal nějaký bonus exp a jelikož již nějaké měl, měl jich dost, aby se povýšil na level 2. Nicméně tím pádem jsem nemohl mít průměr úrovní 2 u party. Možná Imonen ještě nebyla na třetím levelu a byšlo to tedy v průměru těsně pod 2. Nebo nevím. Ale paladin se po opětovném náboru nezměnil. On má expy na 3 úroveň, ale nepovýšil jsem jej. Dobrý je, že když jej hráč vyhodí, obnoví se mu jeho speciální schopnosti, tedy se tak nejspíše může neomezeně léčit.

U Minska to bylo tak, že jsem jej získal na prvním levelu. Mám partu, kde jsou všichni na levelu 2, hrdina na 1, Imonen na 3, průměr 2. Dle tabulky by tedy Minsk měl být na levelu 2, ale není. Na druhou stranu dle tabulky by měl na levelu 1 (při najmutí), mít 258 zkušeností, ale má jich hned po náboru přesné 2000 a do levelu 2 mu chybí 250 zkušeností. Tedy to je nějaké divné a řekl bych, že EE verze todle musela nějak změnit.

Jinak jak jsem se tak na ty možné společníky díval, žádná sláva to není. Chtělo by to nějakou schopnou zlodějku, ale ta snad ve hře není vůbec. Některé postavy člověk získá až pozdě. Viděl bych to tak, že asi nebudu mít stabilní partu, ale že ty společníky budu střídat a měnit. Jaheira s Khalidem poletí určitě, nejspíše jakmile dořeším problém s doly.

Toho paladina mi je i trošku líto vyhazovat, jednak má slušnou sílu a jednak má i docela vysokou charismu, tedy třeba při obchodování se asi hodí (snižuje to asi ceny). Na druhou stranu Minsk je silnější a unese víc (a neustálé přetížení postav mě začíná opravdu hodně vadit), jenže si nemůžu asi momentálně nechat Minska i paladina. Musel bych vyhodit nejspíše tu dvojku, nebo Khalida zabít, pokud beru zlodějku jako nutnost a divošku jako zpestření a někde jsem četl, že by jí hráč asi ani neměl moc často z party vyhazovat, protože jí jinak hrábne v bedně definitivně :). Měla by mít nějaký úkol bo co, po jehož splnění se asi od party stejně oddělí.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #232 kdy: Srpen 12, 2020, 02:01:24 »

Tak jsem to s tím Minskem zkoušel. Povýšil jsem paladina na level 3 a hrdinu na level 2. V partě jsem tedy měl úrovně hrdina-2, paladin-3, bojovník-2, druid/bojivník-2, zloděj-3, divoška-2 (tu jsem vyhodil po náboru Minska). Tedy průměr party 2,3. A Minsk se nijak nezměnil. 

Pořád je na levelu 1 a má 2000 zkušeností a do další úrovně mu chybí 250exp. Tedy se to nejspíše v EE verzi neřídí úrovněmi hrdiny, ani party, ani průměru party, ale získanými zkušenostmi, nebo průměrem získanými zkušenostmi na jednoho člena, za který dostane nový člen bonus do zkušeností.

Tedy třeba u mě je průměr získaných zkušeností v partě na jednoho člena 2966exp. Tedy Minsk asi získal jako bonus třeba 1500exp. Nebo se rstě všem nově přijatým členům exp změní na 2000. Pokud bych měl průměr třeba 3000, získal by exp třeba víc (třeba 2500).

Otázka je, jestli by se pak vylevelil sám, nebo zůstal na první úrovni a já bych si jej mohl povýšit sám dle sebe.

Tak průměr získaných zkušeností na jednoho člena party se to taky neřídí. Zkoušel jsem všechny vyhodit a nechal si jen hrdinu 3812exp a paladina 4766exp a Minsk po náboru měl stejně level 1 a 2000 zkušeností. Tak nevím.
« Poslední změna: Srpen 12, 2020, 02:19:41 od Milhaus »
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #233 kdy: Srpen 12, 2020, 08:39:53 »

V Dragon Age má taky každá postava jinak expy ale zároveď levelujou podle hlavní postavy, takže si myslim že maj nějakej od boku nastřílenej základ + orientaci podle tebe.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #234 kdy: Srpen 12, 2020, 08:48:57 »

No já nevím. Na webech jsou tabulky u některých společníků, jak by měli vypadat na různých průměrných levelech party. Viz výše u Minska a Dynaheir. Ale v EE to nesedí. Nakonec jsem se rozhodl Minska nechat být a vůbec s ním nemluvit a jít do dolů. Až se vrátím, budu již mít více zkušeností, tak jej zkusím najmout, jestli se nějak změní. Všechny postavy již mám na 3 úrovni, takže pokud se to řídí úrovněmi, musí se jistě změnit, až se tam vrátím.

Každopádně musím najít nějakého jiného zloděje, než je Imonen. Ona je lehce přetížená, i když má dva krátké meče, krátký luk, zbroj a 3 lektvary neviditelnosti a nic jiného v inventáři nemá. I ta zlodějka se sílou 13, jak si psala, by byla zlatá.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #235 kdy: Srpen 12, 2020, 08:49:53 »

Zkusím navečer kouknout, jak to vypadá u mě v původní verzi. Už jsem v Cloakwoodu, takže mám vyšší levely v družině.

Mnich je vskutku postava z EE a moc dobře nefunguje. Mnich obecně začne excelovat až na vyšších levelech, takže v BG je to ztráta času. Všechny tyhle nové postavy jinak vydrží s družinou až do konce, Neera má třeba celkem povedenou romanci.

Výhodný zloděj je zprvu akorát Imoen, později jí doplní/může nahradit Safana (to je ta, co jí popisovala Yuyana), ještě později pak Coran a nakonec Alora nebo Skie. Za zlé družiny je to třeba Montaron, což je jeden z té dvojice podivínů, co stojí na cestě do Friendly Arm Inn (oba jsou zlí). Já to vždycky přežil s Imoen. Hodně zajímavý je Tiax, kterého lze nalézt celkem pozdě a je navíc zlý, ale je to celkem výjimečná kombinace - zloděj/klerik.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #236 kdy: Srpen 12, 2020, 09:10:05 »

Safana byla někde u nějakého majáku, nebo něco, né? Tam se dalo jít už asi v první kapitole. Teda myslím. Jenže potíž je v tom, že i ona má své dovednosti hodně nízko a Imonen se již alespoň naučila otvírat zámky a dokáže občas najít i past. Tedy třeba v dole ve třetím patře byly pasti a t našla a zlikvidovala. Ale nevím, jestli by to zvládl jiný zloděj, třeba ta Safana, když bych jí najmul třeba před tím. A nejspíše bude hůř a zámky a pasti těžší. Imonen se třeba dostala v dolech na 4 level, tedy pokud se třeba ta Safana polevelí sama při přijetí a pokud to udělá blbě, pak jí nedokáže nahradit. Pokud by měla jen zkušenosti a level bych jí mohl nastavit sám, tak by jí nahradit mohla. Pokud bude nějak výrazně pod úrovní, asi by to nebyla vhodná náhrada.

Ale zloděj, který vleze do domečku, otevře truhlu, ukradne zbroj, nebo nějakou zbraň a nemůže se hýbat a tedy ani zmizet před strážemi, je prostě na nic. A se svojí sílou i limituje partu jako celek, když nic neunese. Ono není limitující jen nosnost, ale i prostor v batůžku. Tedy můj hero má často inventář plný, nese třeba 16 pokovovaných zbrojí s váhou asi 15, a i přes to by ještě 100 zátěž zvládl. Ti ostatní nesou třeba lehčí věci, třeba zbraně, takže mají taky plný inventář a nejsou ještě přetížení. Imonen vezme dýku a nemůže se hýbat. Jednou jsem jí dal náhrdelník (nevšiml jsem si, že má váhu 1) a dal jej u ní do pytlíku na drahokamy a pak marně přemýšlel, proč je přetížená a šine se jak slimák.

Jako já nemám nic proti omezeným inventářům a nosnosti, ale aby byl rozdíl mezi dvěma lidma 50 nebo 400, to je docela už ujetý. Ono třeba kombinace Minsk + Dynaheirmi asi moc nepomůže, jelikož Misk má sice sílu velkou, ale Dynaheir jí má zas menší, než Jaheira a Khalid. V součtu to pak asi vyjde +/- nastejno. To Neera je docela tažná mula, překvapivě. Na mága toho unese docela dost.

Nejspíše asi po vyřešení těch dolů se vrátím do Nashkelu, zkusím asi vzít mnicha a Minska, místo Jaheiry a Khalida.

IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #237 kdy: Srpen 12, 2020, 09:22:56 »

Milhausi? C:CreateItem ("bag31") ?

Já se s omezenym inventářem naprosto ne****. Necheatuju, ale tohle si odpouštim, to je jen taková berla v rámci sebezáchovy. Itemů je moc a prostoru málo a já ani nevim jestli některý věci k něčemu jsou, páč tu hru neznám.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #238 kdy: Srpen 12, 2020, 09:30:54 »

Tož to já zas nechci cheatovat. Ono to řešení nosnosti a problémů s tím, je jakože součást té hry. I když trochu ujetá. Ale chtěl bych to vyřešit nějak spíše herně. Je tedy taky fakt, že většina věcí nemá moc hodnotu a tak je ani nesbírám, jenže nikdy nevím jistě, co stojí co a co je lepší a co horší, z toho běžného harampádí. Kyje a hole nemají cenu žádnou, dýky, bitevní sekery, helmy, kožené zbroje a nejspíš i některé štíty stojí asi 1 penízku u jakéhokoliv obchodníka a s jakoukoliv charismou a reputací, tedy ty nemá cenu brát, když není místo. Ty ostatní se asi mohou cenově trošku lišit dle těch věcí, ale nikdy nevím, co je lepší a co horší. Ale říkám si, že třeba dvakrátké luky budou dražší, než 1 krátký meč, přitom váží jen o 1 váhu víc, ale berou více prostoru. No a tak to tak při přocházení neustále prohazuji, sbírám a vyhazuji :D. Nakonec z toho mám 55 zlatých celkem a spokojenost :D.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #239 kdy: Srpen 12, 2020, 09:31:28 »

Taky nechci cheatovat, ale chci bojovat s nepřátelema, ne s inventářem.

Podotýkám že žádná moje postava nikdy neodešla z tvorby se silou pod 18.
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 25