Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 18, 2026, 00:10:42
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 25

Autor Téma: Icewind Dale  (Přečteno 67536 krát)

Yuyana

• Zasloužilý člen
Re:Icewind Dale
« Odpověď #210 kdy: Srpen 10, 2020, 14:53:04 »

Jasný, no. Já když vemu co na mě hra posílá, tak můj sorcerer ty kouzla ani nemůže seslat. Ty mágové jsou hodně napřed a maj miliardu namemorovanejch kouzel. Nemám castera schopnýho jít proti nim a je to velmi au. BG je plný mágů a fakt to neni vybalancovaný. Naštestí sorcka už má dispel, takže pojedeme sorcka+archer kombo a nepřátelský mágové tim budou velmi trpět. Pokud jim to bude úspěšně dispelovat. V IWD s tim nikdy nebyl problém, ale pamatuju jak jsem v BG2 měla v partě toho inkvizitorskýho palu čistě jen na dispel.

Jinak je docela hnusně depresivní jak jsem procestovala většinu map a mulťák furt na lv 1. Hra má dva extrémy, buď je za to 35 xp a zabije to jedna postava zbraní kterou neumí, a nebo to vyžaduje zbraně +2 a znehybňuje vše co trefí. V rámci jedný mapy. Magický zbraně sehnat to je taky něco. Ukradli jsme jedno kladivo, když se NPC nedíval. Jinak by klerik asi musel bojovat pěstí. Ostatní postavy maj luky, protože jsou dřevěný. Žádnej vyšší důvod tato volba nemá.

Pokusila se k nám přidat nějaká roguna. Se silou 13, int 16 a cha 17. Z nějakýho důvodu na mě tyhle staty neudělaly dojem. Jsem myslela že jí vemu, splnim jí q a využiju jí na odnos majetku k vendorovi, ale pak jsem si všimla tý síly a z plánu sešlo. A za ten její q nejsou ani expy? Zato ona si hezky vylevelovala, zatim co byla uplně k ničemu, protože neměla zbraň schopnou zranit nepřátele na který chtěla jít. Socka jedna neschopná, bejt mstivá, tak na expy vykuchám jí.
« Poslední změna: Srpen 10, 2020, 14:59:19 od Yuyana »
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #211 kdy: Srpen 10, 2020, 15:35:28 »

Jo no, ty expy moc nerostou. Já to tedy hrál jen chvilku a prošel jen 4 mapy do hospody, ale na 2 level jsem se nedostal. Taky je trochu matoucí ta obtížnost, zvláště po té obtížnosti v IWD, když nepřátelé padají na 1-2 rány a jen můj bojovník sám dokáže vyřídit i 6 nepřátel, aniž by jej zranili. A to hraji na nejvyšší běžnou obtížnost (šílená). Ale bude hůř, no. Přidala se ke mně Imoen, jakožto zloděj se hodí, i když nic neotevře. Pak Khalid a Jaheira, ale nic dalšího už jsem pak nedělal. Momentálně mám tedy vcelku přebojovníkováno.

Imoen byla neustále přetížená, takže se za mnou většinou loudá, mnohdy než došla, už jsem měl mapu proběhlou a tamní obludky vybité. Ale ti dva to asi taky moc nezachrání, vzhledem k jejich síle. Ještě že mám tu sílu 18/100. Todle jsem IWD nějak ani neřešil. :)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #212 kdy: Srpen 10, 2020, 18:56:27 »

V BG jsou jen 3 možnosti, jak z počátku rychle vylevelit. Buďto se držet hlavní linky a projít nashkelské doly, nebo navštívit pobřeží a tady buďto nahánět sirény na pláži nebo golemy z masa v jeskyních. Obojí se náhodně spawnuje během spánku a je za to ranec xp (za obojí tuším 2000 xp). Extrémní variantou jsou běsové (4000 xp) v okolí Durlagovo věže, kvůli kterým je ovšem dobré mít nejprve Dispel. Pokud se nemýlím, tak počet xp roste i se zvolenou obtížností hry. Smysl to ale moc nemá kvůli levelcapu, protože družina pak bude zbytečně silná moc brzy a jedinou výzvou bude akorát tak obsah datadisku.

K těm NPC jen ještě drobná poznámka. Ty lepší kousky lze nalézt bohužel až dost zastrčené a obecně jednodušší to má zlá družina. Já to po letech rozehrál s tím, že konečně poskládám trochu jinou družinu než Jaheira + Khalid a Minsc + Dynaheir apod., jenomže třeba takového Corana na levelu 1 ani nelze dohnat.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #213 kdy: Srpen 10, 2020, 20:54:15 »

Jo jo, pojďme mluvit o společníkách. Protože ta roguna co mě potkala a okradla o expy neni horší kus, to je vyloženej odpad. Naprosto nepoužitelnej bordel a ještě roguna. Mám po krk inteligentních a charismatickejch žen na místech, kam inteligentní a charismatický ženy nepatřej. Mám dost stereotypu "rošťácká sexy roguna". 13/17/10/16/9/17, co to je za staty. Ani dualclassnout nejde. Co chcete dělat s čistou rogunou. Kdyby byla sorcerer. Nebo bard. Vážně, proč neni bard? To by fungovalo a zůstala by v "rošťácký" kategorii. A představte si, jako asi kompenzaci za svou neschopnost umí seslat šarm, kouzlo prvního levelu. Kterejch by měla jako bardka tuny.

Taková Annah z tormenta, kterou tu nerada uvedu jako příklad vypadá jako něco, co sice má směšně nízký staty, ale alespoň to v systému rozdělení šlo kolem svojí classy. 14/18/16/12/10/13 s tim že na ní člověk může hodit nějaký tetování a náramek na sílu. Magický +2 dýky člověk má dřív než jí a dává decentní backstaby. Ano, je strašně slabá a ne moc použitelná. Ale snaží se předstírat že ví co dělá.

Imoen. Oh, Imoen se silou 9. Když jí dáte do aktovky svačinu, tak už jí neunese. 9/18/16/17/11/16. Lidi jí dualujou na mága... protože co jinýho s ní. Šance že efektivně zaútočí fyzicky je 0. Tady se ty jinak zbytečný staty alespoň použijou. Teda inteligence. S tim charismatem nic neuděláte. Kdyby prohodila cha a str, tak by to byla skoro optimální postava. Ale to by asi nebylo realistický, je žena, musí bejt sexy chcípáček.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #214 kdy: Srpen 10, 2020, 22:31:00 »

Osobně moc nechápu jak se v BG a BG2 vedou boje. Já prostě loaduju a čekám na náhodu nebo lítám ze schodů do schodů jako magor. Vážně, jak? Každá nepřátelská skupina má tři mágy nad mym levelem. Všichni tři sešlou HNED plošnej fear nebo zmatení/zmámení a v tu chvíli jsem prohrála. Když to zkusim já, ty kouzla nemaj efekt. Je jedno, kolik mám levelů. Nemůžu ani udělat nějakou příznivu formaci, protože boj hned za schodama. Proto jsem taky ve dvojce nosila toho paladina, protože běžnej dispel neměl efekt a když jsem zvedla level já, zvedli ho i oni a ještě přidali monstra, co jsem nedokázala ani zranit. Podle mě je ta hra prostě blbá, střídá absurdně lehoučký boje s hromadama nepřemožitelnejch mágů. Sakra já se čerstvě naučila kouzla třetího levelu a ještě jsem je ani nepoužila, protože než něco sešlu, už běhám zmateně nebo vyděšeně sem a tam.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #215 kdy: Srpen 11, 2020, 00:19:25 »

Teď jsem zabila dva bazilišky po sedmi tisících expech za kus. A vim kde je jich ještě kýbl. Sedm tisíc? 7000? Za potvoru která jde komplet zneškodnit jednim kouzlem? To je humorný. Zatim nejvíc co jsem kdy dostala.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #216 kdy: Srpen 11, 2020, 00:42:04 »

Ty stavy ovládající mysl jsou docela otravné. Já věděl, proč uvažuji místo kensaie o berserkovi. Ten by v tom stavu zuřivosti na to měl být imunní. Kensai nejspíše rozseká všechno okolo.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #217 kdy: Srpen 11, 2020, 01:54:29 »

Jo, na ty bazilišky jsem zapomněl, ale u nich si moc nevybavuju spawnutí během spánku. Navíc mi přišlo, že jejich počet a druh se generuje nějak náhodně, protože nedávno jsem tam měl hlavně ty menší za 1500 xp, přitom si říkám, že jsem jich na tom palouku vídával i více jak 2. Další bazilišci jsou na střeše Durlagovo věže.

BG a BG2 se v boji docela liší a ještě se navíc liší BG a BG: EE :) V BG: EE mi schodišťová taktika nevycházela, podobně jako útěky ("úhyby") přes dveře. Ideální dispel je parta lučištníků, anebo chodit se zlodějem ve stínu a na inkriminovaná místa pak rozestavit kostlivce (původní BG) - kostlivci schytají první várku všech mysl ovlivňujících kouzel (což na ně nezabírá) a ještě budou zaclánět :) Ve hře se dá najít i +3 prokletý obouručák, co z nositele udělá berserkera, ale ten je pak nebezpečný sobě i družině. Otravnější mi přijdou potvory s jedovým útokem. Teď si totiž nevybavuju, jestli se v BG: EE chovají kouzelníci jako ve dvojce nebo ne, tedy alespoň ti silnější, protože ve dvojce mě nejvíc pila krev jejich schopnost seslat několik ochran najednou už na počátku boje (nedalo se to přerušit). Z BG: EE si akorát podrobněji vybavuji závěrečný bossfight a bossfighty z datadisku, protože probíhají poněkud jinak.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #218 kdy: Srpen 11, 2020, 08:17:38 »

Problém je že nemám ani kostlivce, ani zloděje co se umí plížit (šla jsem přednostně do zámků a pastí) a ani jsem se zrovna v tomhle boji neměla jak rozmístit. Já ovládám svinskou taktiku, ale nemám na ní level a prostředky. Místo dispelu používám na ty mágy magický střely, to jim  většinou sundá zrcadlení a pak je lučištník zastřelí, ale ne tři naráz. Dostanu jednoho a dva mě zabijou.

Ve dvojce jsem používala barda/skalda. Na vyššim levelu dává imunity, je to praktický. Akorát chybí ta obyč 12lv bardí píseň která léčí HPčka.

Byli jsme křivě nařčeni z vraždy, kterou jsme spáchali. Drama. Prej našli na obětech můj předmět. Jsem jim chtěla vysvětlit že A) nevim jak poznali že je to můj předmět a B) kdybych měla nechávat předměty na tom co zabiju tak bych chodila nahá. Já naopak všechny předměty z místa činu milosrdně odnesla.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #219 kdy: Srpen 11, 2020, 08:52:30 »

Jak je to s těmi společníky, řídí se tím, kolik zkušeností hrdina získal, nebo úrovní, kterou má? Já jen, že jsem trošku zmaten. Z té přátelské hospody jsem se vydal na sever pro toho tamního paladina, co zabloudil na rozcestí a nevěděl, kam se vydat. Když jsem jej nabral, byl rovnou na 2 levelu a měl asi cca o 1500exp víc, jak hrdina.

Pak jsem tudle lokaci teda prošel a pozabíjel ty zdejší brouky venku a posbíral jejich ulity (zde se docela právě uplatnila síla hlavního hrdiny a toho paladina, protože jeden váží 100 asi liber (nebo co to je za váhovou jednotku), tedy nejspíše v přepočtu cca 45 kilo. Hrdina zvládl unést 4 (180 kilo) a taky teda síla toho paladina 17, což žádný zázrak není, ale jeden unesl. Každopádně Jaheira a Imonen se dostaly na 2 úroveň. Nakonec jsem to po posledním broukovi zvládl i já, ale nepovýšil jsem se (nechal jsem hrdinu na první úrovni, i když má expy).

V Beregostu se ke mně pak přidal bard, ten měl dost zkušeností, aby se mohl povýšit na druhý level, ale povýšit jsem jej musel já. Tedy byl na první úrovni, ale hned jsem jej jej mohl povýšit na druhou. Hned vzápětí, když z party vyletěl, se přidala Neera, která naopak měla cca o 2000 zkušeností méně, jak hlavní hrdina a především se svými 4 životy naprosto jednoznačně zazářila v partě (já měl 14, ostatní kolem 20 a víc). Neeru si nějak moc nepamatuji, ale působí docela jako sympatický blázen.

Každopádně se jak paladin, tak divoká čarodějka neřídili úrovní, ani získanými zkušenostmi hlavního hrdiny, paladin měl při najmutí 3500 exp (hrdina asi 1500exp), divočák 500 exp (a hrdina něco kolem 2500 exp).

Tedy se to týká až těch pozdějších, nebo je u společníků vždy nastaven nějaký minimální level, který mají vždy nezávisle na hrdinovi a ten se případně zvedne, pokud je na tom hrdina líp? (soudě dle paladina). Tedy ti první mají prostě level 1, zatímco paladin už level 2 atd... A hlavně, řídí se to úrovněmi, nebo zkušenostmi. Pokud bych hrdinu nepovýšil, pokud to nebude nezbytně nutný, mělo by to na ně nějaký efekt?

Jinak Imonen je zlodějka fakt na prd. Povedlo se mi dostat na 3 úroveň a stejně není schopná otevřít všechny zámky na truhlách. Na 2. úrovni neotevřela tak půlku. Když už něco haluzí otevře, tak neunese obsah těch truhle a pokud tam přiběhnou stráže, tak stojí u truhly a nemůže se hýbat :D.

Ale tak alespoň ukradla pro paladina meč bastard +1 v kovárně, to se vyplatilo (jako jedna z mála věcí, co se dalo v tom městě hospod ukrást, i když vyraboval jsem jej téměř celé).
« Poslední změna: Srpen 11, 2020, 08:59:06 od Milhaus »
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #220 kdy: Srpen 11, 2020, 13:25:05 »

Vyhlašuji výběrové řízení na pozici baal spawn.

Bard se v rámci týhle hry nedá použít. Ne proto že by byl špatnej. Ale proto že je nízkej max a... a nejde zvolit píseň co hraje. Prostě to nejde, hraje to co se naučil naposled. Což je nefunční píseň proti fearu. Mág by byl asi praktičtější, když zpěv nemá efekt.

Navíc máme další komplikace. Přemejšlela jsem jestli tu hru zopakovat nebo co jak s tim... a asi zopakovat. Nemá cenu pokračovat. IWD sestava neni optimum pro BG. Ta hra nemá ráda bardy. Hádám že ve dvojce to nebude moc jiný.

Přemejšlim co vzít. Nechci vlkodlaka, i když by byl OP. Řikám si jestli druhýho lučištníka, nebo toho skalda, aby alespoň něco dělal tim zpěvem. Fakt přemejšlim o podpoření ranged damage. Archer je prase. Sorcerer by měl potřebu magie pokrejt. Nekdo ty dispelnutý mágy musí rozstřílet.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #221 kdy: Srpen 11, 2020, 13:29:04 »

Nemá kouzlo zrušení magie i kněz? (dokonce dřív, než mág). Tedy alespoň v iwd jej měla, tuším ve druhém kruhu. S některými těmi ochranými kouzli co má, by kněz mohl na nepřátelské mágy docela slušně platit.

A ty si vytváříš celou partu společníků, nebo jako se rozhoduješ, které společníky do party vezmeš?

edit. ve třetím kruhu.
« Poslední změna: Srpen 11, 2020, 13:35:58 od Milhaus »
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #222 kdy: Srpen 11, 2020, 13:39:57 »

Kněz ho samozřejmě má. Ale kněz je melee a těžko bude v boji něco sesílat. Bardka má dispel a mág ho má a sorcerer ho má, jsme pokrytý. Jen level nebyl. I když škrtnu bardku furt ještě mám čim dispelovat. Pak se do toho "dispelování" vloží archer a bude cedníček.

Stavim celou partu, chtěla jsem specificky zkusit svojí IWD sestavu. Jako v zásadě se probíjíme, i když jsme na menšim levelu a trochu u toho vztekám. Já nerada bojuju s casterama protože sama nerada kouzlim. Ano, ano, vim že nemám v partě nikoho kdo by neměl alespoň nějaký kouzla, byť na většim lv. Deprimuje mě ten polofunkční bard. Neni to chyba barda, problém je čistě a specificky v tom že nejde ovládat tak jak má jít. Postava která nejde optimálně využít je pro mě stresující.

Společníci maj vyhrazenej jeden flek kam se můžou dočasně přidat. Ale po zkušenosti s tou rogunou a několika zlejch postavách nejsem ready z nich stavět partu.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #223 kdy: Srpen 11, 2020, 13:48:16 »

No já nevím, ale je s knězem likvidoval právě mágy (iwd - teď v poslední hře). Ono je lepší jej podle mě stejně nechat ze začátku trošku dál od nepřátel, začaovat na něj ochrany - především právě proti kouzlům, co ovlivňují mysl a podobně (mezi tím, co čeká, až na sebe začarují ochrany nepřátelští mágové). Popřípadě vyčarovat kostlivce (což u něj netrvá tak dlouho). Pak je pokud možno dostat na jedno místo a tím rozptýlením magie vyřídit všechny jejich ochrany naráz a jít do útoku, jelikož mág se knězi neubrání a pokud má i ty ochranný kouzla, nemá jej čím ovlivnit, nebo zabít. Je teda fakt, že já měl knězohraničářku, která pak střílela lukem, ale i kněz by to měl asi dát. Výhoda je, že si ty kouzla může připravit jen do bojů, kde jsou nepřátelští mágové. V bojích, kde jsou třeba silné obludy, mít třeba raději léčivá kouzla, nebo víc vyvolávacích. U mě to i IWD byla nutnost, protože mág to kouzlo neměl a zaklínačku jsem jej neučil.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #224 kdy: Srpen 11, 2020, 14:38:20 »

Kněz má ale jen klasickej dispel, což ve stísněnym prostoru sundá ochrany i ze mě, protože to má rozsah jako prase. Používám v krizi v situaci kdy jsou moje postavy vyřazený. Ne, ne, kněz tankuje, nemá čas na takový věci. Kostry... jsem nenašla že by uměl, myslim že na to asi nemá přesvědčení. Nebo nevim. Ještě jsem je nehledala, nemám ráda vyvolávání a pokud se mu můžu vyhnout, tak vyhnu.
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 25