Jak je to s těmi společníky, řídí se tím, kolik zkušeností hrdina získal, nebo úrovní, kterou má? Já jen, že jsem trošku zmaten. Z té přátelské hospody jsem se vydal na sever pro toho tamního paladina, co zabloudil na rozcestí a nevěděl, kam se vydat. Když jsem jej nabral, byl rovnou na 2 levelu a měl asi cca o 1500exp víc, jak hrdina.
Pak jsem tudle lokaci teda prošel a pozabíjel ty zdejší brouky venku a posbíral jejich ulity (zde se docela právě uplatnila síla hlavního hrdiny a toho paladina, protože jeden váží 100 asi liber (nebo co to je za váhovou jednotku), tedy nejspíše v přepočtu cca 45 kilo. Hrdina zvládl unést 4 (180 kilo) a taky teda síla toho paladina 17, což žádný zázrak není, ale jeden unesl. Každopádně Jaheira a Imonen se dostaly na 2 úroveň. Nakonec jsem to po posledním broukovi zvládl i já, ale nepovýšil jsem se (nechal jsem hrdinu na první úrovni, i když má expy).
V Beregostu se ke mně pak přidal bard, ten měl dost zkušeností, aby se mohl povýšit na druhý level, ale povýšit jsem jej musel já. Tedy byl na první úrovni, ale hned jsem jej jej mohl povýšit na druhou. Hned vzápětí, když z party vyletěl, se přidala Neera, která naopak měla cca o 2000 zkušeností méně, jak hlavní hrdina a především se svými 4 životy naprosto jednoznačně zazářila v partě (já měl 14, ostatní kolem 20 a víc). Neeru si nějak moc nepamatuji, ale působí docela jako sympatický blázen.
Každopádně se jak paladin, tak divoká čarodějka neřídili úrovní, ani získanými zkušenostmi hlavního hrdiny, paladin měl při najmutí 3500 exp (hrdina asi 1500exp), divočák 500 exp (a hrdina něco kolem 2500 exp).
Tedy se to týká až těch pozdějších, nebo je u společníků vždy nastaven nějaký minimální level, který mají vždy nezávisle na hrdinovi a ten se případně zvedne, pokud je na tom hrdina líp? (soudě dle paladina). Tedy ti první mají prostě level 1, zatímco paladin už level 2 atd... A hlavně, řídí se to úrovněmi, nebo zkušenostmi. Pokud bych hrdinu nepovýšil, pokud to nebude nezbytně nutný, mělo by to na ně nějaký efekt?
Jinak Imonen je zlodějka fakt na prd. Povedlo se mi dostat na 3 úroveň a stejně není schopná otevřít všechny zámky na truhlách. Na 2. úrovni neotevřela tak půlku. Když už něco haluzí otevře, tak neunese obsah těch truhle a pokud tam přiběhnou stráže, tak stojí u truhly a nemůže se hýbat

.
Ale tak alespoň ukradla pro paladina meč bastard +1 v kovárně, to se vyplatilo (jako jedna z mála věcí, co se dalo v tom městě hospod ukrást, i když vyraboval jsem jej téměř celé).