Ostrovy Svobody byly docela zvláštní, buď tu byly naprosto snadné a lehké obludy, nebo naopak hodně silní hrdinové. Vyřídil jsem tedy všechny slabé obludy a splnil většinu zdejších úkolů a nechal si jen neporazitelné hrdiny na hradech a v lodičkách na moři. Zbyl mi tak nějaký ork v hradě, který chtěl, abych jej porazil a aby mi dal úkol porazit nemrtvé na jejich hradě, ten mi tedy taky zůstal a pak nějaký drak v hradě v dole, který se mě snažil nalákat nějakou iluzí bílého ptáka. Pak jsem se řekl, že to tu už nebudu dále hrotit a že se když tak vrátím později a vydal se opět do Darionu, dokuničt tuto část a splnit zdejší hlavní úkoly.
Greenwort jsem měl již vyřešený, takže tam nebylo moc co řešit, vydal jsem se tedy do Verlonnské pustiny a dočistil tu vše, co zbylo. Dal jsem tak nakládačku i zdejším hrdinům, zejména upírovi, díky čemuž se ke mně přidala další Valkýrie Regina. Ta měla ráda zbroje a štíty, tak jsem jí nějaké sehnal a dostal jí na 4 úroveň. Jako úkol pro povýšení na 5 level chtěla 10 oblud 5 úrovně, což ale nebyl problém, koupil jsem jí na Ostrovech svobody orské náčelníky. Společně s ní jsem taky konečně mohl dát do držky zdejšímu nekromacerovi na hradě, protože bez ní to nějak nešlo. Tím jsem získal jeho srdce, ale než jsem jej zanesl princi, ještě jsem se stavil za zdejším duchem, který byl v jedné starší pevnosti (byla i v prvním dílu, kde byly docela silní nemrtví). Zde byli tedy docela slabí, jenže to byla past a ten duch mi pomohl se z ní dostat, na oplátku chtěl, abych mu donesl ukázat to srdce a protože sliby plním, stavil jsem se za ním. Ukázala se, že to byla další bouda, připravená dopředu tím nekromacerem z hradu, neboť jakmile se duch dotkl srdce, oživl znovu ten nekromacer a já mu musel dát na tlamu znovu. Ale nevadilo, tyto boje nebyli těžké. Oblast pustin jsem tak měl celou vyřízenou, ve zdejší dračí sluji se dali najmout i draci, dokonce i ten ledový, ale já už dřív vzal do armády draky černé v domnění, že jsou imunní na kouzla nepřátelských hrdinů (jak se ukázalo, tak nejsou a nepřátelé zraňují svými kouzli i je). Srdce jsem tedy zanesl princi a vydal se do oblasti Arlanie.
Arlanie jsem měl již téměř celou vyčištěnou, chyběl mi zde hlavní úkol, tj získat jakousi hůl od zdejších mágů, kteří neposlouchali prince a zlobili ho. Jejich věž byla chráněná nějakým štítem a jediný způsob, jak se za něj dostat, bylo zničit zdejší tři oltáře, respektive jejich strážce. Tyto oltáře byli i v prvním díle, tam byli součástí nějakého vedlejšího úkolu a fungovali trochu jinak, zde to byl boj uvnitř předmětu s gremliními věži a strážci. Všechny jsem je tedy vyklepl a tím se mohl dostat do věže mágů. Ještě jsem zde dorazil některé obludy, co zbyly a pak dal nakládačku hlavnímu mágovi, co se objevil před věží (místo toho štítu). Ten měl u sebe hůl a já tak dokončil tuto oblast a mohl jí zanést princi.
Po té, co jsem mu jí předal, mi chyběl poslední artefakt, kterýmžto byly dračí slzy, které se daly nalézt v Demonisu, tj zemi démonů. Abych se tam dostal, otevřel mi princi portál do této oblasti. Taky jsem měl možnost na jeho hradě koupit nové vojáky, včetně červených draků. Říkal jsem si ale, že tam moc užiteční nebudou, neboť jak známo démoni jsou vůči ohni odolnější, ale zase měl jsem tak či tak draky černé, kteří tu zásadní výhodu z prvních dílů neměli (je zajímavé, že já na ně ale podpůrná kouzla kouzlit nemůžu a ani na nepřátelské černé draky nemůžu použít kouzla, zatímco nepřátelští hrdinové ano). Když jsem nakoukl do země démonů, zjistil jsem navíc, že je tu nepřátelských červených draků docela dost a tak jsem se nakonec vrátil a do své armády místo černých ty červené vzal. Taky jsem se snažil využít dovednosti diplomacie a trochu červené draky namnožit, takže jsem umyslně do bojů šel o 1 draka méně a ten se pak ke mně přidal a oslabil tak nepřátelskou armádu. Vyrobil jsem si jich takto do rezervy asi 4 a nechával je v záloze.
Nutno říct, že pokud mi do teď přišla hra velmi snadná, tak v Démonisu se to změnilo a všechny zdejší obyčejné obludy byli buď velmi silné, nebo smrtící, nebo rovnou nepřemožitelné a boje s nimi (ve snaze nemít žádné ztráty) byly fakt peklo. Když jsem je vyřídil, promluvil jsem se zdejší démonkou na hradě, která mi přislíbila onen artefakt dračí slzy, když jí pomůžu získat smlouvy od nějakých 4 démonů. Tato démonka byla i v prvním díle a mohla se stát mojí manželkou. Ostatně ve třetím se chová, jak kdyby mojí manželkou v jedničce i byla.
Peklo v bojích pokračovalo dále i v Pekle, což byla druhá oblast Démonisu, kde byli oni lordi, které jsem měl přemluvit k podepsání smlouvy. I zdejší nepřátelé byli hodně silní. Problém v bojích zde byl v tom, že jsem musel úplně změnit kouzla, která jsem do té doby používal, jelikož ohnivá koule, ohnivý déšť a podobně by mi proti démonům byly dost naprd. Začal jsem tedy používat kouzla ledová a jakákoliv jiná, krom těch ohnivých. Další problém zde byly démonky a jejich schopnost výměny mého vojáka za vojáka nepřátelského, protože tím mi neskutečně pily krev. Nakonec jsem to ale zvládl, celé peklo vyčistil, dva lordi byli ochotni podepsat smlouvu hned (jednomu jsem přinesl jakousi věc, kterou jsem již našel dřív a druhého ukecal). Dva lordi ale nechtěli a chtěli se mnou bojovat. Oba byli hodnocení jako nepřemožitelní a opravdu byli ultrasilní. Hlavně jeden, který měl velkou smečku kerberosů, mi dělal problémy.
Musel jsem to tedy nechat být a sehnat někde magické krystaly na vylepšení některých kouzel. Oběhnul jsem tedy všechny obchody v pekle a nakoupil zdejší cetky a zničil je, díky čemž jsem získal nějaké krystaly a mohl se naučit kouzlo "Magická pouta" na maximum. Toto kouzlo znemožní používat speciální dovednosti monstrům na několik kol a pokud je na 3 úrovni, funguje hromadně na všechny nepřátelské obludy. To se hodilo na zdejší démonky, které mě tak nemohli vyměňovat vojáky i na démony, kteří nemohli přivolávat další obludy a podobně. Díky tomu jsem mohl dát jednomu z těch lordů nakládačku, nicméně podepsat nechtěl a tak jsem jej zabil. Na druhého lorda s pekelnými psy to ale stále nestačilo a já se rozhodl, že budu muset ještě někde zesílit.
Vydal jsem se tedy na ostrovy svobody a vyřídil tu úplně všechno, krom draka na hradě (toho jsem ani nezkoušel). Zdejší nepřátelé sice byli taky nepřemožitelní, ale ono už je jedno, jestli bojuji s nepřemožitelným démonem, nebo orkem, nebo kostlivcem, nebo pirátem.
Nákupy v Pekle jsem taky získal dost klenotů, abych dostal svojí Christu na 4 úroveň a dostal od ní její úkol, pro povýšení na úroveň 5. Nutno říct, že nebyla zrovna z levného kraje a abych si udržel její přízeň, musel jsem si jí dost vydržovat (zlatokopka jedna), chtěla po mě 1 milion peněz. Naštěstí v té době jsem měl už asi 6 milionů, takže to nebyl zas takový problém.
Na ostrovech jsem tedy vyřídil všechny pirátské lodičky a sebral jim soudky s rumem, které jsem pak vyměňoval za runy síly u jednoho orka (v poměru 1 runa za 3 sudy). Následně jsem vyřídil i orka na hradě a dostal tak úkol se z ničením nemrtvých na hradě a ten jsem potom vzal také útokem a vyřídil je. Překvapivě to ani nebylo zas tak těžké a i když byli hodnoceni jako nepřemožitelní, tak jsem v těchto bojích neměl žádné ztráty.
Když mi to tak pěkně šlo, říkal jsem si, že se zkusím vrátit i na ostrov elfů Merlasser, a vyklepnu tu i onu "Kamennou modlu", tj hrdinu kyklopa, který ale žádné kyklopy v armádě neměl. Nicméně i tak byl hodnocen jako neporazitelný a opět překvapivě nebyl tak silný (hlavně asi proto, že vůbec nekouzlil). Po jeho porážce mě zadavatel (nějaký zdejší druid) překvapil, jelikož tímto neskončilo, ale naopak na to navázaly další úkoly. Nejprve jsem měl promluvit s duchy lesa a zjistit, proč jsou naštvaní. Měli by být 3, nicméně já dva z nich už před tím zabil a třetímu (nějakému hadovi) pomohl. Takže mi stačilo jen za ním zajít a promluvit s ním. Ten mi dal nějaký divný amulet a ten jsem ukázal druidovi. Na to navázal úkol další, měl jsem získat nějaké 3 zdejší cetky, které mi umožní audienci u zdejšího krále. Také se za ním tedy dostat a poradit se s ním, co se děje a co je to za temný amulet. Jednu tu cetku jsem dostal od toho druida. Druhou jsem již měl od zdejšího velitele pirátů a chyběla mi třetí. Tu mi dal zdejší loďař, kterému jsem už dřív pomohl s opravou majáku. Mohl jsem tedy jít ke králi na audienci.
Do hradu mě pustili, ale ukázalo se, že je to tak trošku past a že se z hradu nedá vylézt. Bylo v něm několik slabších nepřátelských orků, ale těm dát nakládačku nebyl problém. Taky tu byla mrtvola zdejšího krále a vedle ní stál duch onoho krále. Překvapivě tedy král nebyl úplně ve své kůži. Povyprávěl mi svůj životní příběh o tom, jak byl za mlada nekromacer a jak z nějakou milenkou chtěli obelstít smrt a jak se mu to později moc nezdálo a tak jej ta milenka zabila a uvěznila v této posmrtné existenci. Pochopitelně chtěl, abych jí vykuchal a poslal i jí na onen svět. K tomu mi poradil cestu do tajného tunelu v hradu, skrz kterou se jednak dalo vylézt ven z hradu a jednak jí tam najít a zničit nějakou knihu smrti nebo co. To jsem taky udělal, dryáda nekromacerka dostala po držce a její temná kniha byla zlikvidována, díky čemuž duch krále zmizel, zdejší les se zřejmě dal do pořádku a všichni elfové mi byli vděční. Ostrov elfů jsem tak zřejmě měl též celý dokončený a již nebylo kde dále bojovat či zesílit a jediný boj, který mi chyběl, byl onen nepřemožitelný hrdina démon s pekelnými psisky.
Vrátil jsem se tedy za ním, před bojem použil nějaká podpůrná cestovní kouzla a pustil se do boje s těma čoklama. Bohužel, stále nemám kouzlo na klonování vlastních vojáků, až mám pochybnosti, jestli ve třetím díle vůbec je. Ale asi jo, protože tento hrdina ho na své psy používal a tím je ještě množil. Nakonec jsem ho ale zvládl jen s malými ztráty. Tím jsem měl vyřešeny všechny 4 démony a jejich smlouvy a mohl jsem se vrátit za zdejší pekelnicí po dračí slzy.
Ukázalo se, že mě démonka krapek podvedla, jelikož žádné račí slzy neměla (a to já na ní byl přitom tak hodný a dokonce jí sehnal jablko, na které měla chuť). Ale poradila mi, kdo tento artefakt má - tj nějaký drak, který žil v jeskyni nedaleko jejího hradu. Tento drak byl tak trošku zvláštní, neboť si otevřel kasíno a byl hazardní hráč. Taky se mě snažil hned přimět k nějaké hazardní hře a chvíli trvalo, než jsem mu vysvětlil, že jdu pro slzy a ne kvůli hazardu. Jakmile to pochopil, hned na mě zaútočil. Opět vcelku těžký boj, opět se jej ale dalo zvládnout beze ztrát. Získal jsem tak poslední artefakt pro prince a mohl se za ním vydat do Greenwortu.
Když jsem mu jej dal, naprosto "překvapivě" se ukázalo, že je zlej a že chce obsadit celý svět a že já mu v tom nevědomě pomohl tím, že jsem mu sehnal tři nejmocenštější artefakty. P5emlopuval mě, ať se k němu přidám a jsem jeho sluha - velitel jeho armád zla. Když se mi to nezdálo, nabízel mi i místo královského šaška, ale i to jsem musel odmítnout. Když pochopil, že nejsem jeho fanoušek, napadl mě s velkou armádou. Respektive já jej napadl ve snaze jej zastavit (v dialogách nebyla jiná možnost). Tento boj byl opravdu hodně těžký a zvládnout jej beze ztrát vlastních vojáků byl opravdu oříšek. Nakonec se mi to sice povedlo, ale jak se ukázalo, bylo to zbytečné. Po té, co jsem mu zabil i posledního lidského vojáka, totiž zakouzlil armageddon, žím jednak zranil mnoho mých vojáků a jednak se mu na bojišti objevila armáda nemrtvých. Ve stejný okamžik ale zasáhla Mista, další valkýrie, vytáhla mě z tohoto boje a já se objevil v Arlanii i s celou svojí armádou (přesně tou, jakou jsem měl na začátku boje).
Taky se ke mně přidala, takže jsem měl už okolo sebe 5 krásných koček, co mi pomáhaly. Mista měla ráda artefakty, bohužel jsem jich ale hodně zničil kvůli magickým krystalům na zlepšování kouzel a tak jsem jich neměl dost, abych jí je daroval a vytáhl jí na 4 úroveň. Dosáhla 3 úrovně, a zbývají artefakty bylo nutné někde sehnat.
Jak se ukázalo, Arlanie se docela změnila. Jednak se obnovila co se pokladů a svatyň týče a jednak se tu objevily i nové obludy. Jednak armády nepřátelských elfů a jednak silnější armády nemrtvých. Trošku jsem to tu tedy proletěl a vybral co se dalo a stavil se ve zdejší věži mágů. Zde byl nějaký mág Rezo, který chtěl zachránit od nemrtvých, což jsem i udělal, ale ukázalo se, že to byla chyba. Protože po jeho záchraně mi řekl, že to on povolal elfy, ostatně se tam i nějaký objevil a dal mi nějakou kytku, díky čemuž se všichni nepřátelští elfové stali neutrálními a nešlo s nimi bojovat. Načetl jsem hru...
...jal jsem se čistit celou oblast od nepřátelských elfů a nemrtvých. Díky diplomacii jsem i doplnil jezerní víly (kterých mi asi 1000 chybělo a nebylo je kde koupit) a ještě jsem si udělal zásobu asi 600. Ve zdejších armádách nebyl problém, aby jich bylo i 6000 a tedy přes diplomacii jsem jich získal přes 600 za jeden boj. Když jsem tedy celou Arlanii vyčistil od elfů a všech nemrtvých, co se tu objevili, šel jsem za mágem do věže. Ten po mě chtěl, abych jej zachránil před nemrtvými, což jsem taky i udělal (tento boj moc těžký nebyl, na rozdíl od těch volně se potulujících nemrtvých, kteří byli mnohem silnější). Objevil se tam nějaký elf, dal mi nějakou kytku a chtěl po mě, ať zlikviduji nemrtvé na pláži, neboť se tam nemohou vylodit připlouvající elfové. Na mapě se zase začaly potulovat armády elfů (ty, které jsem před tím vyřídil), ale tentokráte byly již neutrální. Na pláži pak stáli 4 nepřátelské jednotky nemrtvých, které ale příliš silné nebyli. Když jsem je zlikvidoval a elfové se mohli vylodit, šel jsem dát řeč zase s mágem ve věži. Ten mě poslal na průzkum Greenwortu, abych zjistil, co je tam zajímavého.
V Greenwortu nic zajímavého nebylo, snad krom toho, že před hradem zdejšího zlého prince stál můj brácha Erik společně ještě se 4 dalšíma hrdinama. Zdá se, že mu hráblo definitivně, neboť vedl armádu nemrtvých a stal se sluhou zdejšího prince zlouna. Bojem to neskončilo, já odešel zpět do Arlanie o tm poreferovat mágovi.
Mág mě poslal uzavřít alianci se zdejším velitelem elfů na hradě. Bohužel přesně na tom hradě, kam jsem si uskladnil v kasárnách červené draky, co jsem si je naškudlil v Démonisu a ti pochopitelně zmizeli a není je kde koupit, takže mi díky rostoucímu vedení 1 chybí. Tento vůdce elfů mi moc nevěřil, ale situace mi hrála do karet, neboť nějaká loď, na kterou čekal se ztratila a on potřeboval zachránit její posádku. Poslal mě tedy jí najít na ostrov gryfů nedaleko. (nevím, proč tam nezašel sám, nebo tam neposlal své vojáky). Ostrov gryfů jsem měl již očištěný, nicméně se zde po zadání úkolu otevřela nová jeskyně, do které šlo jít. I v této jeskyni byli nemrtví, které šlo vykuchat. Taky jsem zde našel přeživší dívku, dceru onoho velitele, zjevně přesně tu, kterou chtěl zachránit. Celá situace měla ale malej háček, jelikož jí tak trošku pokousal pavouk a ona byla otrávena a chtěla lék, který dokáží připravit jen elfové na ostrově Merlasser. Stavil jsem se za jejím, říct mu, že jsem jí našel a že chce lék, ale jej ani nenapadlo za ní někoho do jeskyně poslat, aby jí pomohl, naopak se divil, proč ztrácím čas mluvením s ním, místo abych šel pro protijed. Musel jsem tedy vyrazit na Merlasser, tam promluvit s bylinkářem, ten mi řekl, že potřebuje jed onoho pavouka, tak jsem musel zase vrátit do Arlanie a oné jeskyně, kde se objevil pavouk (slabý), které jsem tedy zabil, získal jeď, zase zajel na Merlasser za bylinkářem, ten mi udělal protijed a s ním jsem se tedy opět musel vrátit do té jeskyně a zachránit dceru a dovést jí na hrad velitele. Celá záchranná akce i se 4 plavbami po moři tak trvala 2 dny herního času

. (asi ta otrava nebyla tak vážná).
V této době můj hrdina dosáhl 50 úrovně a jeho zisk talentových run se hodně zpomalil. To ale nevadilo, jelikož já strom dovedností mága měl již celý komplet naučený a nejdůležitější schopnosti v těch dalších stromech jsem taky uměl. Také růst hodnoty vedení klesl na 250 za úroveň. Maximální úroveň je zřejmě 70.
Po té jsem čekal, že uzavřeme alianci, ale velitel nechtěl. Prej o tom bude jednat jen s královnou Amélii a ta je někde pryč (zřejmě u trpaslíků). Poslal mě tedy k nim do dolů.
Stavil jsem se ještě znovu v severských ostrovech, abych pomohl jednomu zdejšímu mluvícímu medvědovi-člověkovi, který po mě chtěl, ať najdu nejlepšího mága v Arlanie a já jej tedy konečně našel. Potřeboval jsem od něj hrst chlupů. Když jsem šel za ním, byl u něj kostěný drak (slabý) a ten měl u sebe štít, který chtěla najít Mista. Dal jsem jí ho tedy, ale ještě mi chybí brnění. Těžko říct, kde se ve hře nachází. Získal jsem tedy chlupy, ty zanesl mágovi, ten připravil lék, mezi tím se na tu párty přidala nějaká démonka a já s ní musel zatočit a konečně jsem tedy měl lék pro toho medvěda. Nicméně jsem mu jej nevezl, místo toho jsem se vydal do těch trpasličích dolů.
Nejprve jsem tedy prošel nějaké tunely, kde byli nějací velmi slaboučcí nemrtví a o trochu silnější nepřátelští trpaslíci. Všechno jsem tu vykuchal a dostal se do další lokace trpasličích dolů - Nového Kordaru. Zde jsem pokecal s králem, který o královně Amélii nic nevěděl, ale řekl že se zeptá v Kordaru a mezi tím mě zaúkoloval zabíjením nějakých nemrtvých. To jsem si ale nechal zase na příště.
Můj hrdina je momentálně na 53 úrovni s hodnotou vedení kolem 20 tisích.