King's Bounty jak asi hodně lidí zde ví vyšli v původních dílech někdy kolem roku 1990 a zřejmě z nich hodně čerpali heroesy. Ostatně je to jejich zjevný předchůdce, dělali na něm zjevně i stejní autoři atd. Posléze vyšli díly nové. Já ten původní díl nikdy nehrál, ale začal jsem nyní hrát ty novější.
V těch dílech je trošku zmatek a v podstatě jediné, čím se dá asi řídit je rok vydání, pokud to člověk nesleduje a nevyzná se v tom.
Co jsem tak pochopil, tak posloupnost by měla být asi taková:
King's Bounty: The Legend (2008)
- zřejmě z těch nových první díl
King's Bounty: Armored Princess (2009)
- zde si nejsem úplně jistý tím, jestli je to díl druhý, nebo samostatně hratelný datadisk k prvnímu dílu, každopádně je to samostatná hra, která na první zřejmě nějak navazuje.
King's Bounty: Crossworlds (2009)
- todle je rozšířená verze Armored Princess, tedy měla by obsahovat vše, co Armored Princess, plus něco navíc.
King's Bounty: Warriors of the North (2012)
- zřejmě asi třetí díl
King's Bounty: Warriors of the North - Valhalla Edition (asi 2012)
- zřejmě přidává do hry nějaké věci
King’s Bounty: Warriors of the North - Ice and Fire (asi 2012)
- zřejmě nějaké DLC
King's Bounty: Dark Side (2014)
- zřejmě asi čtvrtý díl
King's Bounty: Dark Side - Premium Edition (2014)
- pravděpodobně jen edice, která obsahuje nějaké DLC
Ve verzi na steamu je zřejmě zmatek i v jazycích, jelikož steam píše, že čeština není podporována, ale první díl (Legenda) v češtině je. Nevím jak je to u těch dalších dílů, ale našel jsem
stránku, kde překlady jsou na všechny díly. Tak nevím.
----------------------
Já tedy začal hrát ten zřejmě díl první z nových The Legend. Hra je opravdu hodně podobná Heroesům. Jsou zde velmi podobné obludy a podobně. Ačkoliv zřejmě má hra za sebou jinou mytologii světa a odehrává se v jiném universu, tak je to skoro stejné.
Rozdíly tu ale jsou docela zasádní v systémech hry. Asi největší rozdíl je v tom, že na mapě se hrdina pohybuje v reálném čase, nikoliv na tahy. To má pozitivní vliv na to, že se hra netáhne jak sopel, nicméně má to i negativní projev (občas). Člověk někdy prostě musí utíkat před obludami, které jsou silnější.
Další zásadní rozdíl je, že tu nejsou žádné hrady, které by hrát budoval a kde by vyráběl jednotky a podobně. Místo toho jsou zde různě po světě budovy, kde lze vojáky kupovat. Toto má pak vliv zřejmě na způsob uvažování hráče o své armádě. Protože obchodníci mají většinou jen omezený počet vojáků, co prodávají a pokud si hráč oblíbí nějaký typ vojáka a často jej ztrácí, časem obchodníkovi dojdou a už je nelze koupit. To hráče víceméně nutí, aby nepoužíval pořád ty stejné vojáky, ale aby si stavěl armádu dle situace. Například pokud mě čekal nějaký těžší boj, kde jsem věděl, že budu mít ztráty asi velké, své stávající vojáky (o které jsem nechtěl přijít) jsem dal do kasáren, najal obludy, které běžně moc jsem nepoužíval a nepřítele sejmul i s většími ztráty. Různé obludy se také zřejmě hodí do různých prostředích a na různé nepřátelé, tedy i z tohoto pohledu to lze měnit. Nevýhodou toho je, že pokud chce hráč používat určitý typ vojáků a hra jej zavede na místa, kde je nikdo neprodává, musí kvůli obnově armády cestovat docela daleko a hodně se kvůli tomu naběhá, což dost zdržuje hru. Řešením je používat obludy místní (typické pro danou lokaci) a hra se tím asi snaží i hráče k tomu donutit, nicméně někdy mi to třeba moc nevyhovuje a dost mě to štve. Například na Ostrovech svobody, což byli pirátské ostrovy jsem si oblíbil zdejší piráty. Získal jsem i manželku, která je vylepšuje a dělá je silnějšími a i předměty, díky kterým jsou rychlejší atd. Pak jsem se ale dostal do lokace trpaslíků, kde piráti samozřejmě nejsou, navíc je tu hodně střeleckých jednotek, takže se i zvýšili ztráty na vojácích a tak musím furt běhat na ostrovy pro piráty, nebo najmout zdejší trpaslíky (pro které ale nemám ta vylepšení).
A další rozdíl je celkový systém, který ovládá velikost armády, jakou hráč může mít. V Heores v podstatě nebylo omezení, jak velkou armádu hráč měl, jediné, co to řídilo byl čas a to, kolik vojáků dokázal vyrobit v hradech, nebo sehnat v jiných budovách. Ve všech se navíc vojáci co týden obnovovali, tedy hráč mohl nasyslit i na prvním levelu megaarmádu (to, že zesilovaly i obludy na mapě a že mu to tak tedy bylo na prd, ponechme stranou). Tady je to jinak. Hrdina má ukazatel "Vůdcovství", které určuje, kolik vojáků může mít. Každá obluda má určitý požadavek na tuto hodnotu. Pochopitelně čím silnější obluda, tím větší ten požadavek je. Hráč pak může mít tolik těchto oblud, kolikrát se vleze její požadavek do jeho hodnoty vůdcovství. Tedy pokud by měl lučišník požadavek třeba 30 a hráč měl hodnotu vůdcovství třeba 300, mohl by mít 10 lučišníků. Hrdina se pak v tomto ukazateli zlepšuje, ať už tím, že najde vlajky na mapě, nebo tím, jak postupuje na úrovních (pokud si to vybere), nebo i předměty. Hodnota tedy roste poměrně pomalu, ale jistě.
Další zásadní rozdíl je v tom, že hráč má pouze jednoho hrdinu, za kterého hraje a nemůže získávat další. Na začátku si může vybrat třídu, za kterou chce hrát (rytíř, paladin, mág), která zřejmě ovlivní, kolik jakých run získá při postupu na vyšší level. Runy lze pak přidělovat ke schopnostem, každá schopnost, kterou se chce hráč naučit má jiný požadavek na tyto runy. Jsou zde runy silové, duchovní a magické a tři stromy dovedností (Síla, Duchovno a Magie). Dovednosti v těchto stromech mají většinou největší požadavky na runy svého typu, ale ne jen na ty, ale je třeba i ty další. Tedy třeba pokud se hráč chce naučit některou dovednost magické školy na vyšší úroveň, bude potřebovat hodně magických run, ale také i nějaké duchovní runy či silové runy. Zřejmě každá třída hrdiny se může učit vše a u všech jsou ty stromy stejné (ale nemám to ověřeno). Já se svým mágem se každopádně můžu učit všem těmto třem stromům. Runy lze najít i ve světě a tak rozvoj dovedností ještě urychlit.
Všechny tyto změny vedou k tomu, že hra je o proti heroesům spíše více RPG hrou, nežli tahovou strategií. Ačkoliv zde boje s obludami probíhají stejně, tak i ten počet oblud a jejich síla je víceméně součástí toho RPG systému a rozvoje hrdiny. Napomáhá tomu i zpsob, jak je udělaná samotná hra, že zde nejsou jednotlivé mise, které by hráč plnil v rámci kampaně, ale že je zde vlastně jeden svět, ve kterém se hrdina neustále pohybuje, plní úkoly (hlavní, vedlejší), kterých je opravdu hodně. Hlavní úkoly hrdinu posouvají dále do světa a otevírají mu nové lokace, zatímco vedlejší jej zesilují a někdy bývají docela dost těžké (hráč musí počkat s jejich plněním, až bude mocnější). Zřejmě v závislosti na tom, jak moc poctivě hráč prochází svět a právě ty vedlejší úkoly, mu pak můžou přijít různě těžké ty úkoly hlavní. Jelikož já třeba prošel vše na ostrovech pirátů docela poctivě (zbylo mi jen pár úkolů) a další část v rámci hlavního děje mi přišla již dost jednoduchá. Ale i zde jsou místa a obludy, které jsou docela silné (ale lze se jim vyhnout).