Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 17:27:15
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: King's Bounty  (Přečteno 33980 krát)

Milhaus

• Zasloužilý člen
King's Bounty
« kdy: Červenec 26, 2017, 11:54:54 »

King's Bounty jak asi hodně lidí zde ví vyšli v původních dílech někdy kolem roku 1990 a zřejmě z nich hodně čerpali heroesy. Ostatně je to jejich zjevný předchůdce, dělali na něm zjevně i stejní autoři atd. Posléze vyšli díly nové. Já ten původní díl nikdy nehrál, ale začal jsem nyní hrát ty novější.

V těch dílech je trošku zmatek a v podstatě jediné, čím se dá asi řídit je rok vydání, pokud to člověk nesleduje a nevyzná se v tom.

Co jsem tak pochopil, tak posloupnost by měla být asi taková:
King's Bounty: The Legend (2008)
- zřejmě z těch nových první díl
King's Bounty: Armored Princess (2009)
- zde si nejsem úplně jistý tím, jestli je to díl druhý, nebo samostatně hratelný datadisk k prvnímu dílu, každopádně je to samostatná hra, která na první zřejmě nějak navazuje.
King's Bounty: Crossworlds (2009)
- todle je rozšířená verze Armored Princess, tedy měla by obsahovat vše, co Armored Princess, plus něco navíc.
King's Bounty: Warriors of the North (2012)
- zřejmě asi třetí díl
King's Bounty: Warriors of the North - Valhalla Edition (asi 2012)
- zřejmě přidává do hry nějaké věci
King’s Bounty: Warriors of the North - Ice and Fire  (asi 2012)
- zřejmě nějaké DLC
King's Bounty: Dark Side (2014)
- zřejmě asi čtvrtý díl
King's Bounty: Dark Side - Premium Edition (2014)
- pravděpodobně jen edice, která obsahuje nějaké DLC

Ve verzi na steamu je zřejmě zmatek i v jazycích, jelikož steam píše, že čeština není podporována, ale první díl (Legenda) v češtině je. Nevím jak je to u těch dalších dílů, ale našel jsem stránku, kde překlady jsou na všechny díly. Tak nevím.
----------------------

Já tedy začal hrát ten zřejmě díl první z nových The Legend. Hra je opravdu hodně podobná Heroesům. Jsou zde velmi podobné obludy a podobně. Ačkoliv zřejmě má hra za sebou jinou mytologii světa a odehrává se v jiném universu, tak je to skoro stejné.

Rozdíly tu ale jsou docela zasádní v systémech hry. Asi největší rozdíl je v tom, že na mapě se hrdina pohybuje v reálném čase, nikoliv na tahy. To má pozitivní vliv na to, že se hra netáhne jak sopel, nicméně má to i negativní projev (občas). Člověk někdy prostě musí utíkat před obludami, které jsou silnější.

Další zásadní rozdíl je, že tu nejsou žádné hrady, které by hrát budoval a kde by vyráběl jednotky a podobně. Místo toho jsou zde různě po světě budovy, kde lze vojáky kupovat. Toto má pak vliv zřejmě na způsob uvažování hráče o své armádě. Protože obchodníci mají většinou jen omezený počet vojáků, co prodávají a pokud si hráč oblíbí nějaký typ vojáka a často jej ztrácí, časem obchodníkovi dojdou a už je nelze koupit. To hráče víceméně nutí, aby nepoužíval pořád ty stejné vojáky, ale aby si stavěl armádu dle situace. Například pokud mě čekal nějaký těžší boj, kde jsem věděl, že budu mít ztráty asi velké, své stávající vojáky (o které jsem nechtěl přijít) jsem dal do kasáren, najal obludy, které běžně moc jsem nepoužíval a nepřítele sejmul i s většími ztráty. Různé obludy se také zřejmě hodí do různých prostředích a na různé nepřátelé, tedy i z tohoto pohledu to lze měnit. Nevýhodou toho je, že pokud chce hráč používat určitý typ vojáků a hra jej zavede na místa, kde je nikdo neprodává, musí kvůli obnově armády cestovat docela daleko a hodně se kvůli tomu naběhá, což dost zdržuje hru. Řešením je používat obludy místní (typické pro danou lokaci) a hra se tím asi snaží i hráče k tomu donutit, nicméně někdy mi to třeba moc nevyhovuje a dost mě to štve. Například na Ostrovech svobody, což byli pirátské ostrovy jsem si oblíbil zdejší piráty. Získal jsem i manželku, která je vylepšuje a dělá je silnějšími a i předměty, díky kterým jsou rychlejší atd. Pak jsem se ale dostal do lokace trpaslíků, kde piráti samozřejmě nejsou, navíc je tu hodně střeleckých jednotek, takže se i zvýšili ztráty na vojácích a tak musím furt běhat na ostrovy pro piráty, nebo najmout zdejší trpaslíky (pro které ale nemám ta vylepšení).

A další rozdíl je celkový systém, který ovládá velikost armády, jakou hráč může mít. V Heores v podstatě nebylo omezení, jak velkou armádu hráč měl, jediné, co to řídilo byl čas a to, kolik vojáků dokázal vyrobit v hradech, nebo sehnat v jiných budovách. Ve všech se navíc vojáci co týden obnovovali, tedy hráč mohl nasyslit i na prvním levelu megaarmádu (to, že zesilovaly i obludy na mapě a že mu to tak tedy bylo na prd, ponechme stranou). Tady je to jinak. Hrdina má ukazatel "Vůdcovství", které určuje, kolik vojáků může mít. Každá obluda má určitý požadavek na tuto hodnotu. Pochopitelně čím silnější obluda, tím větší ten požadavek je. Hráč pak může mít tolik těchto oblud, kolikrát se vleze její požadavek do jeho hodnoty vůdcovství. Tedy pokud by měl lučišník požadavek třeba 30 a hráč měl hodnotu vůdcovství třeba 300, mohl by mít 10 lučišníků. Hrdina se pak v tomto ukazateli zlepšuje, ať už tím, že najde vlajky na mapě, nebo tím, jak postupuje na úrovních (pokud si to vybere), nebo i předměty. Hodnota tedy roste poměrně pomalu, ale jistě.

Další zásadní rozdíl je v tom, že hráč má pouze jednoho hrdinu, za kterého hraje a nemůže získávat další. Na začátku si může vybrat třídu, za kterou chce hrát (rytíř, paladin, mág), která zřejmě ovlivní, kolik jakých run získá při postupu na vyšší level. Runy lze pak přidělovat ke schopnostem, každá schopnost, kterou se chce hráč naučit má jiný požadavek na tyto runy. Jsou zde runy silové, duchovní a magické a tři stromy dovedností (Síla, Duchovno a Magie). Dovednosti v těchto stromech mají většinou největší požadavky na runy svého typu, ale ne jen na ty, ale je třeba i ty další. Tedy třeba pokud se hráč chce naučit některou dovednost magické školy na vyšší úroveň, bude potřebovat hodně magických run, ale také i nějaké duchovní runy či silové runy. Zřejmě každá třída hrdiny se může učit vše a u všech jsou ty stromy stejné (ale nemám to ověřeno). Já se svým mágem se každopádně můžu učit všem těmto třem stromům. Runy lze najít i ve světě a tak rozvoj dovedností ještě urychlit.

Všechny tyto změny vedou k tomu, že hra je o proti heroesům spíše více RPG hrou, nežli tahovou strategií. Ačkoliv zde boje s obludami probíhají stejně, tak i ten počet oblud a jejich síla je víceméně součástí toho RPG systému a rozvoje hrdiny. Napomáhá tomu i zpsob, jak je udělaná samotná hra, že zde nejsou jednotlivé mise, které by hráč plnil v rámci kampaně, ale že je zde vlastně jeden svět, ve kterém se hrdina neustále pohybuje, plní úkoly (hlavní, vedlejší), kterých je opravdu hodně. Hlavní úkoly hrdinu posouvají dále do světa a otevírají mu nové lokace, zatímco vedlejší jej zesilují a někdy bývají docela dost těžké (hráč musí počkat s jejich plněním, až bude mocnější). Zřejmě v závislosti na tom, jak moc poctivě hráč prochází svět a právě ty vedlejší úkoly, mu pak můžou přijít různě těžké ty úkoly hlavní. Jelikož já třeba prošel vše na ostrovech pirátů docela poctivě (zbylo mi jen pár úkolů) a další část v rámci hlavního děje mi přišla již dost jednoduchá. Ale i zde jsou místa a obludy, které jsou docela silné (ale lze se jim vyhnout).
« Poslední změna: Srpen 21, 2017, 06:45:33 od Milhaus »
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
Re:King's Bounty
« Odpověď #1 kdy: Červenec 26, 2017, 12:51:39 »

Můj postup hry byl tedy asi takový, že jsem nejprve prošel počáteční výuku a splnil zdejší zkoušky  na rytíře. Což znamenalo sejmout draka a zachránit princeznu, porazit hrozného nekromacera a najít poklad. K tomu jsem dostal i pár vojáků. Po té jsem byl tedy vzat mezi rytíře a poslán za zdejším králem s tím, že budu jeho hledač pokladů.

Král ze mě udělal Vikomta a následně mě vykopl z hradu a já tedy pro něj začal makat. První lokací, kde jsem se tedy ocitl byl Greenwort, což je zřejmě taková zahřívací lokace. I tak je zde docela hodně úkolů. Oblíbil jsem si ze zdejších oblud, co byly k dispozici Trnovníky, což jsou bojové masožravé rostliny, kde jedna je "bojovník" na blízko a druhá umí střílet. Vedlo mě k tomu ostatně i to, že jsem zde dostal nějaký vedlejší úkol, kde se jich chtěli zbavit na svých zahrádkách, jak tak našel jejich hlavního trnovníka a místo toho, abych jej vyryl i s kořeny, jsem mu pomohl a dovedl mu krávu. Od něj jsem tak mohl kupovat právě tyto rostlinky a nemusel mít moc ohledy na případné ztráty. (jakože i tak jsem se snažil je minimalizovat). Ještě semnou chodili knězi, obrnění královští bojovníci a lučišníci/arcimágové. Začal jsem tedy prmárně plnit hlavně úkoly vedlejší a hlavní moc neřešil a nějak jsem se nechal unést, tekže mě to postupně dostalo i do lokací Verlonského lesa a močálů. I ty jsem celé prošel a splnil zde většinu úkolů, některé jsem ale musel přece jen vynechat a nesplnil je do teď. Je to poměrně dost pobíhání a hledání, co už člověk zvládne za obludy a úkoly a co ještě ne, ale postupně to docela jde. Nakonec jsem šel v rámci hlavního úkolu do poslední zdejší lokace Arlanie. Tam by měl být králův bratr, kterému jsem měl dát královskou pečeť a zjistit, k čemu jí chce. Tato lokace byla z hlediska oblud, co pobíhaly po venku už snadnější (asi tím, že jsem předtím prošel ty ostatní). I tak zde ale byl jeden docela silný hrdina a některé úkoly, které jsem též nedal a které zřejmě dost dalece převyšovali mojí úroveň. V této fázi také bylo potřeba často přebíhat z jedné lokace do druhé, v rámci plnění těch úkolů vedlejších, takže se člověk docela naběhá. Nakonec ale asi až na 4 vedlejší úkoly jsem tedy splnil vše.

Celá tadle část pak končila tím, že mě král v rámci hlavního úkolu poslal na nějaký ostrov, odlétl jsem tam trpasličí vzducholodí. Myslel jsem, že i ostrov bude velká lokace, ostatně na mapě celého světa je vidět několik velkých ostrovů a já prošel jen jeden, ale nebylo tomu tak. Byl to jen malý ostrůvek jen s jedním šamanem a jeho malou želvou, kterážto byla bossem této části hry.

Po její porážce král zjistil, že na nějaký důl zaútočili trpaslíci, kteří byli jinak přátelští. V rámci příprav na válku s nimi jsem tak měl sehnat mapy jejich dolů, které má nějaký pirát na ostrovech svobody a pochopitelně byl jsem to já, kdo jí měl získat. Také mě povýšil a dal mi titul Barona.

Také jsem málem zapomněl, že v rámci nějakého hlavního úkolů jsem získal nějakou tajemnou démonickou skříňku, jistým nedopatřením jsem se stal jejím pánem. Ve skříňce byly polapeny 4 mocné bytosti. Skříňka ke svému provozu vyžaduje vztek, což je jiná forma magické energie a která postupně roste během bojů. Každá bytost pak zřejmě může pomoci během boje svými schopnostmi a celkově má každá zřejmě čtyři tyto schopnosti. Také postupují na vyšší úrovně (podle toho, jak moc je hráč během boje používá) a tím se jim právě otvírají ta kouzla, nebo zesilují. Na začátku ale tyto bytosti nějak odmítají spolupracovat a nejprve je třena je přesvědčit, že jsme kamarádi a že mi mají sloužit. První dva není zas tak těžké ukecat. Pro Zerocka stačilo zabít několik kouzelníků a tím splnit jeho zkoušku. Druhém (ještěrovi Sleemovi) bylo třeba koupit pár pavouků a nakrmit ho. Pak je zde ještě nějaká elektrická žena Lina, která potřebuje dobít baterky a chtěla najít generátor (ten ale nebyl zatím k dispozici) a pak ještě Sekáč (jakýsi kostlivec), který byl strážcem chrámu času, který chtěl najít nějaký artefakt (také nebyl zatím k dispozici). Celkově vzato tadle skříňka tydle bytosti přináší do hry nějaká další kouzla, jejich užitečnost je ale diskutabilní.

Ostrovy pirátů se skládají ze dvou částí (Východní a Západní). Opět je zde mnoho úkolů, oblud atd. Většina se nějak točí okolo pokladů a jejich hledání. Jsou zde od toho i mapy, podle kterých by se měli dát najít. Nutno říct, že jeden jsem nenašel. Zato jsem se oženil se zdejší pirátskou krasavicí. Musel jsem nejprve zabít Krakena (což byla docela velká chobotnice), pak jejího snoubence (což byl čistě náhodou chlapík, který měl mapy, které jsem potřeboval v rámci hlavního úkolu)  a nakonec se nechat rozvést s mojí předchozí manželkou položenou/polozobicí (může se proměňovat na obojí). Už s tou jsem měl čtyři děti, ale tady ta pirátka byla přece jen hezčí, takže jsem udělal čtyři děti i jí :D. Ještě jsem si mohl vzít žábu, ale možná časem. Nutno říct, že ta zombice by byla asi užitečnější, jelikož ve své lidské podobě dávala bonus k iniciativě lupičům a pirátům a ve své zombií podobě zas dávala bonus nemrtvým. Zatímco pirátka zvyšuje jen útok pirátů a lupičů. Žába dává bonus k inteligenci. Ale nevadí, zatím jsem si nechal tu pirátku a časem se uvidí.

Po ostrovech je docela nutné se pohybovat lodí, kterou lze koupit. V první fázi (když sem hráč dopluje), je tu hodně silnějších či hodně silných nepřátel, ale jak to člověk postupně pomalu a le jistě prochází a plní ty vedlejší úkoly atd, tak se opět těm olbudám vyrovnává, takže nakonec jsem sejmul skoro všechno. Ze začátku jsem si například myslel, že piráti (hrdinové), co tu pluli ve svých loďkách po moři budou nepřátelští a že na mě zaútočí hned, jakmile mě uvidí a jelikož měli amrády větší, dost v panické hrůze jsem se jim vyhýbal a snažil se je obeplouvat. Až později jsem zjistil, že i když se tváří jako nepřátelští, tak na hráče jen tak nezaútočí a dokonce s nimi lze vést i dialogy. V podstatě boj musí zřejmě vyvolat hráč.  V tomto ohledu je to v případě hrdinu trochu matoucí obecně (i s těmi, co jsou na souši), jelikož se vždy tváří jako nepřátelé, ale někdy s nimi nelze dělat nic jiného, než bojovat a jindy s nimi lze mluvit a dokonce pro ně plnit úkoly.

Nakonec jsem každopádně tyto ostrovy téměř komplet od pirátů vyčistil, získal i plány dolů a mohl se tak vrátit za králem pro další instrukce. Zjistilo se, že krále podrazil nějaký jeho baron a že trpaslíci stejně jako lidé byli uvedeni v omyl. Můj další úkol tak bylo sejmout toho zrádného barona v jeho hradě a udobřit to s trpaslíky v jejich městě.Cesta tedy vedla do dolů Arlanii, kam mě dříve nechtěli pustit. Zde byl ostatně i hrad toho zrádného barona, kterého jsem samozřejmě i hned vykuchal. Pak bylo potřeba jít dál doly a vylézt na třetím velkém ostrově Kordaru, kterýžto zjevně patřil trpaslíkům. Konkrétně jsem vylezl v Horním Hadaru, ale trpaslíci mají svá města zejména v podzemí, tedy dolním Hadaru. V Horní části jsem ale krom pár oblud a nějakých vedlejších úkolů hlavně našel generátor elektřiny, který po mě chtěla ta blesková lady ze skříňky démonů a tedy jsem mohl v bojích začít využívat i její schopnosti.

V dolní části bylo zas docela dost oblud, nějaké úkoly, nic zvláštního. Navíc zdejší obludy byli spíše již slabší. Nicméně královský hrad, kde bych mohl předložit smlouvu o míru jsem nenašel. Z lokace ale vede tunel někam do další části. Hned po vstupu se ozvala poslední bytost ze skříňky (tj Sekáč) s tím, že cítí, že někde zde by mohl být ten jeho ztracený artefakt. Nicméně tunely jsem zatím neprocházel.

V této fázi jsem na 16 levelu, aktuálně v tunelech používám beholdery, jedovaté pavouky, mořské vlky (silnější verze piráta), lupiče (silnější verzi), královské hady a v záloze mám kněze. Jen při boji se zdejším přerostlým pavoukem (což byl takový boss v rámci ale vedlejšího úkolu), jsem se vrátil k trnovníkům a pak vše vsadil na střelecké jednotky (tedy bojová jednotka byl jen ten trnovník-bojovník), kterého jsem pak pomocí kouzla klonoval a ještě zaséval semínka do mrtvol padlých pavouků okolo. Tam jsem tak nějak tušil, že budou větší ztráty. Ale nakonec to nebylo zas tak hrozné, jelikož primárně umírali především ty klony.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: Červenec 26, 2017, 20:31:20 »

Manželka hrála Warriors of the North a dost si to pochvalovala, občas jsem na hru i koukal. The Legend už jí však moc nenadchla. Hrála za kouzelníka, takže bylo zajímavé sledovat, jak magie funguje v praxi a kolik výhod jí to přineslo. Podobným stylem jsou postavené Heroes Online, kteří se v těhle nových King's Bounty inspirovali. Tam tedy maximální počet jenotek závisí spíše na samotném levelu postavy a jednotky se klasicky staví ve městěch. Mě ten nápad konečného počtu jednotek docela zaujal, taky v různých fázích pak musela armádu různě přestavovat, takže i ty boje pak alespoň nevypadají pořád stejně.

King's Bounty od NWC jsem před pár lety rozehrál, dá se to připodobnit prvním Heroes, ale zas tak daleko jsem se nedostal, abych to mohl porovnat. Přišlo mi to jako něco na způsob nultého dílu, jak bylo tenkrát zvykem.

Jinak pokud jde o ty češtiny, počeštit Warriors of the North nebylo tak úplně triviální, navíc je kupodivu rozdíl mezi Steam a GOG verzí, kde např. nešlo přenést save pozice.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #3 kdy: Červenec 27, 2017, 10:13:57 »

Tak jsem prošel část těch dalších tunelů trpaslíků, ukázalo se, že zde to asi nebude zas tak jednoduché, jelikož jsou plné démonů, kteří jsou docela silní. Jak jednotlivé jednotky, které způsobují docela velká poškození v těch nejslabších verzích, tak i početně jako skupinky. U všech se píše, že jsou silní, nebo hodně silní. Ale našel jsem konečně ten hrad trpasličího krále a předal mu vzkaz od lidského krále a nabídku na mír. Souhlasil, ale jen za podmínky, že zachráním jeho syna v jeho hradě, který obsadili démoni a kolem kterého se i motá silný hrdina démonů. Tak uvidíme. :)

Přišel jsem ale na fígl, jak si doplňovat vojáky snadněji (zejména ty piráty). Ono při učení se hrdiny má možnost se hrdina naučit dovednost Záloha (má dvě úrovně), která mu umožňuje mít 2 pozice pro vojáky navíc. Tito vojáci v těchto pozicích se sice neúčastní boje, ale jráč tam může mít třeba střeleckou jednotku/jednotku na blízko a měnit tyto skupinky vojáků podle situace a nepřátel. Do těchto pozic jde ale dát i velkou zásobu vojáků, protože se na ně nevztahuje limit daný vůdcovstvím. Tedy jsem nakoupil asi 1000 Mořských vlků a dal je do této pozice + ještě asi 190 jako běžnou armádu a jelikož mají docela velké ztráty, tak těch 190 můžu neustále doplňovat, aniž bych se musel vracet na ostrovy. V druhé pozici mám momentálně podobně inkvizitory (ale asi tam dám spíše nějaké bojovníky na blízko). Sice to není vše řešící, ale alespoň trochu to pomůže.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #4 kdy: Červenec 27, 2017, 12:36:03 »

Manželka hrála Warriors of the North a dost si to pochvalovala, občas jsem na hru i koukal. The Legend už jí však moc nenadchla.

Tak já to hraji od prvního dílu a jsem docela zvědavý, jaký hrdina se z toho nakonci vyklube, jakou hodnotu bude mít ve vůdcovství a jakou dá dohromady armádu.

Hrála za kouzelníka, takže bylo zajímavé sledovat, jak magie funguje v praxi a kolik výhod jí to přineslo.

Myslím, že kouzelník bude mít nejspíše hlavně výhodu ze začátku hry, kdy pomocí zejména útočných kouzel může napáchat docela solidní škody. Postupem času ale, jak armády porostou, to mít takový efekt nebude. Možná spíše ta podpůrná, posilující či obranná kouzla, ale v tomto ohledu by na tom mohl být lépe třeba rytíř, nebo paladin, kteří asi dají dohromady lepší armádu a mnoho těch podpůrných věcí asi budou mít přímo pasivně bez magie. Ale nejsem si jistý, jestli všechny třídy hrdinů mají stejné stromy dovedností, nebo jestli se to u jiných liší. Pokud je mají stejné, tak v tom asi zas tak zásadní rozdíl obecně nebude a bude jen záležet na tom, jak bude hráč hrdinu rozvíjet a v čem.

Mě ten nápad konečného počtu jednotek docela zaujal, taky v různých fázích pak musela armádu různě přestavovat, takže i ty boje pak alespoň nevypadají pořád stejně.

Otázka je, jak velkou hodnotu lze dosáhnout a jak velké armády lze vyrobit. Ale je docela možné, že hodně vojáků budeš nutně muset přestat používat už jen proto, že je nikde nekoupíš v dostatečném množství. Oni se i zde jednotky rozdělují do ras. Je tu třeba lidská rasa (její vojáci mi přijdou hrozně slabí).

Ti mají jednotky:
1 level - farmáře s vidlema
2. level - lučišník, šermíř, zřejmě obě verze lupičů
3. level - kněz, vylepšený šermíř
4. level - arcimág, rytíř, jezdec na koni a asi inkvizitor (vylepšená verze kněze, kterou lze jako jedinou po naučení se dovednosti i produkovat, tedy z knězů si může hráč dělat inkvizitory. Nicméně limity stále platí a inkvizitor má dvojnásobný požadavek na velení. Tedy pokud můžeš mít 100 knězů, můžeš povýšit jen 50 inkvizitorů a to se příliš nevyplatí)

jednotku na pátém levelu u lidí jsem nenašel.

Pak jsou tam trpaslíci, nejsem si přesně jistý jejich hiearchií, ale level 1 bude asi horník, level 2 bude trpaslík, level 3 asi dělostřelec, level 4 alchymista, level 5 obr. Možná mají ještě nějaké další.

Další rasou jsou skřeti, u těch jsem potkal zatím jen pár jednotek a hierarchií si nejsem jistý skoro vůbec, pravděpodobně level 1 je goblin, level 2 ork, level 3 ork veterán, level 4 katapult.

Určitě je zde rasa démonů, s tou jsem se ale setkal jen jednou a vůbec nevím, jaké uspořádaní mají a jaké vojáky mají.

Pak nemrtví, tj klasika - level1 - nemrtvý pavouk, asi kostlivec válečník a lučišník, level2 - zombie (dvě verze), level 3 duchové a asi někteří upíři, level 4 lepší upíři, level 5 kostěný drak.

Pak zde bude asi ještě rasa elfů, z nich jsem alezatím viděl jen elfa (což je lučišník asi na 3 levelu) a druida (na levelu 2). Možná k nim patří ještě různé víly, skřítci a dryády a podobně, což budou jednotky na levelu 1 - 3.

Tedy vojáci jsou podobní, ale některé rasy se o proti heroesům liší, některé zde nejsou vůbec (jako třeba kobka).

Pak je zde hodně neutrálních, mezi které patří různá zvířata, atd. Zřejmě složení armády jen z jedné rasy by mohlo mít nějaké výhody na morálce. Naopak nemrtví a démoni mají zřejmě negativní vliv na morálku jiných vojáků (ale lze se naučit dovednost, která to zneguje)

Střelecké jednotky jsou poměrně hodně slabé obecně, ale u lidských jednotek mi to příjde obzvláště a u všech. Bojové jednotky na blízko (lidské), zas vesměs nemají žádné spešl vlastnosti či dovednosti a jsou i celkově slabší, než jiné. Asi je to kvůli příběhu a tomu, jak hra postupuje v rámci něj v před. Tedy čítám, že po trpaslících by mohli přijít na řadu elfové a pak orkové a celkově v tom nějak budou namotaní ti démoni. Problém je ale v tom, že to platí jen u nepřátel, protože ti evidentně nemají ten limit vůdcovství. U hráče je to asi jedno, jaké vojáky má (z které rasy), jelikož má buď třeba 200 pirátů, nebo třeba 100 trpaslíků a podobně. Prostě vždy ten limit to tak nějak v síle sníží a oběcne by se dalo říct, že čím mocnější jednotka, tím slabší celkově je. Tedy je lepší mít 900 trnovníků, než 4 obry od trpaslíků. Kdyby ale mohl mít hráč později třeba 1000 obrů, už by to mohlo být výhodnější (už jen proto, že milion trnovníků asi nesežene). Těžko říct.

King's Bounty od NWC jsem před pár lety rozehrál, dá se to připodobnit prvním Heroes, ale zas tak daleko jsem se nedostal, abych to mohl porovnat. Přišlo mi to jako něco na způsob nultého dílu, jak bylo tenkrát zvykem.
Spíše myslím, že původně chtěli dělat tuto hru a novou značku, ale nakonec se rozhodli z toho udělat heroesy a využít tak značky a světa Might and Magic. Tedy že to bylo víceméně komerční rozhodnutí, co utlo život této hry :), ale heroesy na to asi přímo navázali.

Jinak pokud jde o ty češtiny, počeštit Warriors of the North nebylo tak úplně triviální, navíc je kupodivu rozdíl mezi Steam a GOG verzí, kde např. nešlo přenést save pozice.

U toho steamu je zajímavé, že stem přímo na stránce hry tvrdí, že česká lokalizace není k dispozici, přitom ale po instalaci hry je hra v češtině (není třeba tam češtinu doinstalovávat). Nevím, jak je to u těch dalších dílů.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #5 kdy: Červenec 28, 2017, 10:27:59 »

Tak včera jsem vyřídil většinu démonů u trpaslíků, splnil zdejší úkoly a dokončil i většinu vedlejších úkolů, které mi chyběli z předchozích lokací. Boje s démony jsou docela těžké a nechutné, vždy zde dochází k poměrně velkým ztrátám, nicméně je i zde zřejmě lepší mít více bojovníků na blízko, než na dálku. řekl bych, že to tu platí ještě víc, díky schopnostem démonky a síle démonů. Ona jednotka Démonka umí vyměnit jednotky, tedy například jednotku Démon prohodí s hráčovou jednotkou Arcimág, nebo lučišník a to dělá hned v prvním kole jako první akci (je rychlá a má velkou iniciativu, takže začíná většinou jako první). Pokud má hráč jen jednu jednotku na boj nablízko a zbytek střelecké, nemá problém právě tuto bojovou jednotku prohodit se svojí vlastní a podobně. Tím PC zablokuje hráčovi střelce a sám mu zničí tu jednotku, která je u něj. Navíc ty střelecké jednotky například tím démonem docela drtí. Démoni jako rasa jsou taky zdá se mi docela odolní na oheň, takže mé oblíbené kouzlo ohnivá koule na ně nebyla moc efektivní.

Nakonec jsem přece jen najmul tedy horníky a trpaslíky, ve své armádě si nechal ze střeleckých jen zlé beholdery a na blízko měl ještě královské hady a mořské vlky. S touto armádou jsem pak kuchal nejprve démony v rámci vedlejších úkolů napovrchu a zde tedy vyřešil vše a pak sejmul i démony na hradě, kam vedl hlavní úkol a zachránil tak syna krále a stejně tak jsem vyřídil zdejší silnou hrdinku, která se kolem toho hradu motala a všechny ostatní obludy v tomto patře tunelů. Zbylo mi tak jen patro nižší, kde asi budou démoni ještě silnější (vede sem jeden vedlejší úkol, který už jen dle slíbené odměny bude náročný) a pak nějaká oblast trpaslíků, kam se dá odcestovat lokomotivou. Do té mě ale nikdo neposílal.

Po záchraně prince mi dal i artefakt, který hledal poslední duch skříňky Sekáč a jak tak získal poslušnost všech 4 duchů. Zdá se, že kouzla této bytosti budou asi jako jediná užitečná i v budoucnu, jelikož hned první způsobuje již na základní úrovni 10% ztrátu všech jednotek v napadené skupině. Což sice na pohled není moc, ale v budoucnu, pokud by tam byli stotisícové armády, už by to efekt mělo. Navíc ta schopnost může i postupem na další úrovně zesílit. I druhá schopnost zdá se vcelku užitečná, protože dělá plošné zranění více oblud, ale to bude asi stejné, jako u jiných duchů, tedy příliš slabé do budoucna.

Pak jsem tedy oznámil záchranu prince králi trpaslíků, ten byl spokojen, uzavřel mír a dal mi možnost cestovat zpět pomocí vzduchulodi. Konečně tedy nebylo nutné chodit neustále tam a zpět skrz ty tunely. Také mumlal něco o to, že na dvoře lidského krále nastaly nějaké nepokoje.

Vrátil jsem se tedy za králem oznámit mu úspěch, on měl radost, povýšil mě na hraběte, v jeho hradě jsem mohl začít verbouvat neomezeně rytíře na koni (už dřív jsem mohl farmáře, lučišníky a šermíře - todle se otvírá postupně, ale já lidské bojovníky příliš nepoužívám). Také mi zadal úkol zachránit jeho dceru, kterou unesli elfové a tedy se mám naprosto překvapivě vydat na ostrovy elfů a vymačkat z její královny, kam ju schovala a proč.

Dostal jsem se tak asi na 18 level a s velením asi na 8000 (+/-). Naučil jsem se též magii deformace na max a vylepšil kouzla Stín (umí klonovat jednotku vojáků a je to docela užitečné kouzlo), odrážení bolesti (které budde zřejmě v budoucnu jako jedno z mála efektivních útočných), jelikož vrátí nepříteli přesně to stejné zranění, které sám v předchozím tahu způsobil a na třetím stupni jej umí dokonce z násobit až téměř na dvojnásobek. Teleport. A pak nějaká další. Z magických škol tak jsem se neučil pouze magii pořádku, ale tamní kouzla se mi stejně nezdají být příliš efektivní.
« Poslední změna: Červenec 28, 2017, 10:33:52 od Milhaus »
IP zaznamenána

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #6 kdy: Červenec 28, 2017, 18:54:57 »

Legend mně překvapila, jak je to rozsáhlá hra! Nevím, co me vědlo k tomu, že jsem nastavil největší obtížnost, protože to pak bylo občas úplné peklo na kolečkách. Nakonec jsem to nedohrál, protože už to nešlo jít dál (zbylé souboje jsem neměl šanci dát a nebylo kde brát peníze :) Ale opravdu velmi povedená hra.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #7 kdy: Červenec 30, 2017, 10:35:10 »

Vydal jsem se ještě k trpaslíkům, vydal se do nejnižšího podzemí, kde byli démoni a jejich brána a trochu je tu přece jen ještě pozabíjel. Jen démony přímo u brány jsem zatím nechal být. Byla zde i loďka a jezírko, kde uprostřed byl ostrov s rostlinami, které po mě chtěl chlápek, co vařil pivo (ten jeden úkol, o kterém jsem myslel, že bude těžký, dle odměny). Na ostrůvku byla vidět nepřátelská jednotka démonů, ale nebyla tak silná, takže jsem si říkal, že to zvládnu. Jenže po cestě lodí mě spolkla velryba. :) Uvnitř velryby bylo nějaké zlato atd a také nějaký trpaslík, který tam byl dobrovolně, jelikož hledal samotu na svojí meditaci. Všechno jsem tu tedy sebral a vypadl z velryby ven a na ostrůvku zabil nepřítele, posbíral bylinky a uplaoval do pivovaru pro pivo. Mojí armádu obhoatili rytíři na koni, protože by měli být odolní proti ohni, což jsem si říkal, že by mohlo být účinné na démony, co mají oheň docela rádi. Moc efekt to sice nemělo, ale rytíři na koni nejsou zas tak slabí, i když jich moc nemám.

Pak jsem se vydal ještě lokomotivou do poslední části trpaslíčího ostrova, takového menšího ostrůvku, kde se akumulují všichni trpasličí vědci a které je tak centrem rozvoje. Zde toho moc nebylo, krom nepřátel. Ale ti zas už nebyli tak silní.

Také jsem zjistil, že na hradě zachráněného prince se od něj dají kupovat runy, které se používají na rozvoj dovedností. Jedna stojí 100 tisíc. Nekoupil jsem žádnou, jelikož jsem to dobou neměl tolik peněz, jelikož jsem kupoval vojáky do zásoby.

Nastal tedy čas vydat se na elfí ostrov. Došli mi královští hadi u obchodníků, takže už jich nešlo koupit dost, abych měl plnou armádu. Takže jsem hady musel vyměnit za elfí vlkodlaky, kterých se dalo koupit požehnaně (obchodník jich měl přes 4000).

Když jsem připlul do elfí říše, uvítal mě nějaký zdejší elf zřejmě rybář. Řekl, že jde v jejich říši všechno do kytek (ona tedy jejich říše je samá kytka, ale zde je to myšleno obrazně) a že se tu potulují armády orků, nemrtvých a podobně a že jejich královna na to prdí. Zašal jsem v lokaci Kouzelníků. Od rybáře jsem si i koupil loďku a nejprve projel pláže a pobral nějaké věci, vykopal poklady a tak. Pak už jsem musel do vnitrozemí. CV této části ostrova nebyli tak silní nepřátelé (pohybovali se v hodnocení mezi trochu slabší - shodný), takže jsem celou oblast prošel a vše tu vyřídil. Krom jednoho místa, kde žije nějaký kouzelník a který, když jsem jej chtěl navštívit, na mě poslal příliš silnou armádu. Taky jsem tu potkal šamana, kterýpřed tím ovládal tu malou želvu. I zde byl docela konfliktní a pořád mě chtěl zabít. Zavolal jsem tedy na pomoc želvu, ta mu sebrala nějaký mocný krystal (mě spoustu krytsalů dala) a šaman tak náhle už tak silný nebyl. V rozhovoru jsem jej nechal žít, načež mi slíbil pomastu hned, jakmile nalezne nějaké mocné kouzlo. Pak se u něj dali kupovat v jeho domečku vojáci. Konkrétně rozzuření goblini a šamani. Já si ale v této fázi ještě nechal ty elfí vlkodlaky (byl zde i obchod, kde je prodávali a také jich měli přes 4000). Nicméně vlkodlaci moc silní nebyli. Respektive oni jsou silní, ale jen málo kdy se v konkurenci ostatních mých vojáků dostali do boje. Časem jsem je tedy na zkoušku vyměnil za ty zdejší šamany. Ti jsou bohužel bojovníci na blízko, nicméně mají docela mocné schopnosti - kouzla na dálku, která se jim i během boju obnovují. Například útok sekerama je docela silný, nebo může vyčarovat na bojišti totem, který zraňuje nepřátelé v oblasti jeho dosahu (a také dává docela slušná oškození) a nebo totem, který naopak léči mé vojáky v jeho dosahu. Na totemi také velmi rádi útočí nepřátelští vojáci ve snaze jej zničit, čímž se z totemu pro mě stala i součást taktiky, že jsem jej vždy buchnul před nejsilnějšího střelce a on pak místo na mé vojáky útočil na ten totem, čímž jsem získal třeba kolo navíc. Nevýhodou šamanů ale v této fázi je, že jich je málo (dá se jich koupit jen málo a brzy u toho obchodníka dojdou).

Pak jsem vlezl do další oblasti tisíce řek, kde by měl být královský hrad. Zdejší nepřátelé již byli podstatně silnější, navíc se tu potulovala nepřátelská hrdinka, která byla z mého pohledu extra silná. Postupně se mi ale povledlo i tuto oblast jakštakš vyšistit (ač s docela většími ztráty), krom té jedné hrdinky. Dostal jsem se tak až do hradu královny, nicméně ta byla nějaká bezduchá a moc rozumný pokec s ní nebyl. Její sluha mě informoval, že je nějaká zakletá, že jí vycucl (duševně) nějaký šaman orků a že sídlí v zemi nemrtvých a že pokud s ní chcí mluvit, budu jí muset nejprve zachránit. Do země nemrtvých se dalo projít pomocí jedné knihy na první mapě ostrova elfů, kterou jsem našel už dřív, ale kam jsem neměl odvahu jít.

Potíž této oblasti je, že tu není moc kde najímat vojáky. Na hradě třeba měli 500 dryád (což je také docela zajímavé obluda se zajímavými schopnostmi), které jsem koupil místo vlkodlaků, nicméně i tak mi do plného stavu ještě chyběly. V jednom obchůdoku se dalo koupit jich ještě 200, tedy jsem je dokoupil do plného stavu. Jednotka je to dobrá, jednak má velku iniciativu, jednak umí přivolat trnovníky (v docela velkém počtu) a jednak umí uspat nepřítele, nebo zrychlit spojence. Také jí nepřátelé nevrací útoky a umí létat. Jenže prd vydrží a její zranění je hodně malé. Po chvilce bojování už jsem neměl kde kupovat další, takže musela jít ze hry a na její místo nastoupili ti šamani. Nakonec krom té silné hrdinky jsem tu sejmul asi všechno. Zbývala mi tedy poslední část elfího ostrova "Velký les". Vyplul jsem tam na lodi, abych jej obeplul a podíval se, co tam je a dospěl k závěru, že tady to půjde docela ztuha, jelkož je tu samá silná, nebo velmi silná obluda. Některé jsem sice tedy zabil, ale pak se rozhodl, že zkusím štěstí v říši mrtvých, třeba tam budou slabší.

Nebyli. Naopak, jsou tu ještě silnější. :) I s meček, který zvyšuje útok proti nemrtvým o 30%, bych měl extrémní ztráty. Budu to muset tedy nějak promyslet. Na nemrtvé vezmu do party asi inkvizitory a možná jimi celkově nahradím zlé beholdery, jelikož jejich schopnost poštvat proti sobě nepřátelské jednotky už pomalu přestává fungovat (vzhledem k síle nepřátel). Naopak inkvizitoři by měli mít nějaké extra zranění proti nemrtvým. Nejdříve ale asi projdu ten Velký les. Zdejší enti by měli být zranitelní ohněm (jakožto rostliny), nicméně já nemám žádnou jednotku, která by oheň střílela. Možná lučišníci by mohli střílet ohnivé šípy, pokud bych se naučil jednu schopnost u v bojovnickém stromě dovedností. Nebo je tu ještě kouzlo, které přidává zranění ohněm k útoku, ale to není žádná sláva. Každopádně jednotka Starý ent má 1000 životů a je docela problém je zabít. Navíc cosi střílí, takže pokud má skupinka kolem 10 jedinců, tak způsobují opravdu velké ztráty všemu, na co zaútočí a je nutné jim udělat 10000 poškození.

Každopádně má momentální taktika boje se hodně zakládá na tom kouzle Stín, které dokáže klonovat vojáky s 50% životnosti. Vždy klonuji nejprve rytíře na koni, které pak následne pšolu do řad nepřátel, aby se objetovali. Oni docela vydží a mohou tak zablkovat nepřátelské střelce. Pak spechám s možskými vlky co nejblíž nepřátel a valším kole naklonuji je a ty už pak klonuji do konce boje a skrz klony rozsekávám nepřátelské jednotky. Docela to funguje, většinou. Bývá tam tolik klonu, že mé skutečné jednotky nemají jak útočit, jelikož se k nepřátelům nemohou dostat, ale tak alespoň to šetří mojí armádu před zbytečnými ztráty ještě většími.

Jsem a asi na 20 levelu a Velení mám asi +/- na 11 tisíc.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #8 kdy: Červenec 30, 2017, 10:50:08 »

Legend mně překvapila, jak je to rozsáhlá hra! Nevím, co me vědlo k tomu, že jsem nastavil největší obtížnost, protože to pak bylo občas úplné peklo na kolečkách. Nakonec jsem to nedohrál, protože už to nešlo jít dál (zbylé souboje jsem neměl šanci dát a nebylo kde brát peníze :) Ale opravdu velmi povedená hra.

Já naštěstí dal normální obtížnost a na ty velikosti armád ke konci, jsem docela zvedavý :) Ono to velení roste poměrně dost pomalu, takže uvidíme, kam až naroste :)
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #9 kdy: Červenec 31, 2017, 10:57:30 »

Tak včera jsem prošel tu část elfského ostrova mezi živými a celou jí vyčistil. Přestal jsem se ohlížet na sílu oblud a útočil i na silné, nebo hodně silné, včetně nepřátelských hrdinů. Vybíral jsem si to tedy postupně a vzal si armádu slouženou primárně z elfů a ještě to poladil korunou, co se dala koupit v jednom obchodě, která zvedala velení o 1000. Nakonec se to tedy tak nějak vyrovnalo a krom hrdinů nebyli nepřátelé zas o tolik silnější a celkově jsem ani neměl tak strašné ztráty, jak jsem se obával.

Pak jsem se pustil do čištění i té říše stínů od nemrtvých, zde to šlo podstatně hůř, jelikož v mnoha armádách jsou i draci a všechny jsou hodně silné. I zde jsem to postupně čistil, vyřešil zde i dost úkolů, loďkou obeplul celý ostrov a zjistil, že na zdejších ostrůvkách jsou nějaké vlajky přidávající body do velení (ne že by to nějak zvlášť něco řešilo, ale každej voják dobrej). Dostal jsem se tak až k hradu úhlavního nepřítele a zkoušel na něj i zaútočit, ale moc úspěšné to nebylo. Tam to ale bylo asi spíš tím, že jsem měl špatně složenou armádu pro tento konkrétní boj a že by zde bylo dobré mít alespoň dvě střelecké jednotky (já neměl v tu dobu ani jednu). Ale i tak, ten nepřátelský hrdina je docela silný a neustále svojí magií oživuje již padlé obludy.  Tak uvidíme. Pravděpodobně s tím spíše počkám a zkusím vyvraždit i zdejší zbývající obludy a splnit chybějící úkoly. Hlavně údolí smrti jsem moc neprocházel.

Dostal jsem se na 22 level, naučil se dovednost, která mi umožňuje kouzlit 2x za jeden tak a to na druhý level (tedy můžu to udělat 2x). První 4 kola tak můžu vyčarovat 4 klony oblud, nicméně pak jsem téměř bez many a mohu pak klonování použít už jen 1x. I tak to ale docela slušné mírní ztráty v boji. Oblíbil jsem si zdejší skřetí skřítky (víly), které mají vysokou iniciativu a rychlost a tak, pokud se boje neúčastní draci, vždy začínají. Vždy s nimi přiletím asi do středu mapy a tam je 2x naklonuji a její klony pošlu do útoku na nepřátelské střelce. Následně pošlu dopředu (pomocí běhu) piráty a v dalším tahu naklonuji je. Takto tam bojují 4 naklonované jednotky s nepřítelem, zatímco hlavní armáda čeká, jak to dopadne, případně se přidá, pokud je to vhodné :). Jakmile jsou ta ale draci, tak víceméně vždy začínají kolo svým tahem a pak ta taktika už tak nefunguje a vždy způsobí nějaké ztráty (ne zrovna malé, když je jich třeba 10-15). Moje složení aktuální armády, je mořský vlk, černý jednorožec, rytíř na koni, skřítek a ent.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #10 kdy: Srpen 01, 2017, 07:44:10 »

Včera jsem se rozhodl přejít kompletně na armádu složenou z elfů, kvůli snadnějšímu obnovování. Taky jsem dal kopačky pirátce a oženil se s elfí princeznou. Ta dává elfům plusové body do morálky, nicméně mi není příliš jasné, co morálka dělá a v čem je výhoda. Nějak jsem si rozdílu moc nevšiml. Taky jsem se vybavil jednou trubkou, co by měla zvyšovat iniciativu elfů, aby začínali své tahy dřív.

Bohužel i v tomto předmětu (stejně jako v koruně, co přidává 1000 k velení) se usadili gremlini, což je další prvek, který mě dost štve a tak se snažím obecně takovým předmětům vyhýbat. Ono se u nich postupně zhoršuje "morálka", nebo spíše poslušnost předmětu a pokud klesne na 0, přestane předmět fungovat a nedává tím pádem ony bonusy. Zejména u předmětu, který zvedá velení je to pak nepříjemné, jelikož má pak hráč větší armádu, než na co má velení, přestanou vojáci během boje poslouchat a dělají si, co chtějí. Předmět je možné donutit k poslušnosti, což vyvolá boj "uvnitř" předmětu s oněmi gremliny (takové magické věže) a nějakými vojáky podle toho, k jaké rase daný předmět patří a jak mocný je (podle toho je boj těžký). Pokud má člověk moc vojáků a neposlouchajího, protože přestal předmět fungovat a současně jej chce donutit k poslušnosti bojem, nastane trošku problém, no.

S armádou druidů, entů, černých jednorožců, skřítků a na střídačku dle situace dryád a elfích lučišníků, jsem se tak pustil do oblud v zemi stínů a postupně vykuchal s docela solidními ztráty všechny obludy na jedné mapě, včetně dračích jeskyní,  následně i všechny nemrtvé na mapě druhé. Ještě mi chybí na této mapě oblast s draky, nicméně mě to poněkud přestává bavit, jelikož všechny obludy jsou opravdu silnější, každý boj znamená nějaké ztráty a po každém boji je nutné jít dokoupit vojáky, jelikož pokud to člověk neudělá, jsou obludy tím pádem ještě těžší (když hrdina nemá kompletní armádu). To pobíhání a nakupování vojáků moc zábavné není. Ale zas jsem v údolí stínů našel obchod, kde prodávají černé draky a mohl si dovolit jich celých úžasných 6 koupit. (proti mě ale běžně stojí armády, kde je 15 draků a k tomu odpovídající počet dle velení jiných oblud. Tedy já mám velení asi něco kolem 12000, zatímco nepřátelské armády odpovídají velení asi 30 tisíc :). Dostal jsem se také na 24 level a zřejmě, kdybych zvládl i zbývající draky v okolí, mohl bych se dostat na 25. Víc by to už asi nešlo. Kolem té dračí oblasti se taky motá hrdina, u kterého se píše v rámci obtížnosti, že je pro mě nezdolný a jeho armáda je složená asi ze 150 knězů, rytířů na koni a nekromacerů. Toho tedy asi v této fázi porazit nejspíše nejde. Zkoušel jsem taky útok na hrad zdejšího bosse, ale opět to moc úspěšné nebylo a samotný hrdina je nějak moc silný a i jeho vojáci ty mé kosí jak nic. Nejsem si jist, co přesně se tam má dělat, možná je třeba zničit takový černý šutr uprostřed jeho části mapy, v které by asi měla být duše elfské královny a která zřejmě toho hrdinu posiluje, nicméně ten má přes 20 tisíc životů a k němu se ani přes ty vojáky soupeře nedostanu. No, bude to ještě zajímavé, jelikož mi pomalu dochází možnosti, co udělat, abych byl silnější a spíše to tedy tady bude o správném postupu, než o síle armády a hrdiny. Ale nevím.

Přemýšlel jsem i, že bych najmul nemrtvé, ale něco mi říká, že v tom konkrétním boji by to bylo ještě horší (jelikož by pak oživoval i mé padlé vojáky a přivlastňoval si je) a že by mi to nepomohlo ani proti drakům, jelikož ti útočí ohněm a nemrtví jsou dost ohněm zranitelní.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #11 kdy: Srpen 02, 2017, 12:39:28 »

Včera jsem dokončil konečně elfí ostrov, zbyl mi jen nepřemožitelný hrdina a jedna obluda s 20 černými draky, jinak jsem tam povraždil vše. Získal jsem tak i možnost najímat do armády draky červené, ale černí budou asi lepší, i když jich můžu mít míň (minimálně v tom, že jsou imunní vůči magii). Draci vypadají jako velmi účinná obluda (alespoň podle mých bojů s nimi), ale člověk se s nimi musí trošku naučit zacházet a v těch počtech, co jich mám a vzhledem k počtu nepřátel, je to složitější.

Také jsem konečně vyřídil zdejšího bosse, tj krále nemrtvých na jejich hradě. Nakonec jsem došel k závěru, že je důležité mít v armádě nekromacery a asi ty černé draky. Mé složení armády tedy bylo 6 černých draků, asi 95 nekromacerů, 100 černých jednorožců, 116 bilých jednorožců a asi 53 entů. S nekromacery jsem hned první kolo zablokoval nepřátelské nekromacery, aby nemohli používat své schopnosti (hlavně oživování padlých a to blokování schopností mých vojáků). Pak jsem nepřátelské obludy začal zabíjet a skrz nekromacery je oživovat, aby bojovali na mé straně. Po chvíli tak měli nepřátelé vojáků jen pomálu (používal jsem kouzlo stín na klonování vojáků a ohnivý déšť na ničení nepřátel). Oživovat mrtvé uměl v tom boji ale i nepřátelský hrdina kouzli a také ten černý kámen s duší elfí královny. Jakmile jsem tedy nepřátelé zabil a nešlo je oživit na mojí stranu skrz nekromacery, musel jsem na všechna místa, kde byly mrtvoly, postavit své vojáky a pak už jen draky zničit ten kámen (bez jeho zničení neskončí boj). V tu dobu už ani nepřátelský hrdina nic nedělal a tak to vyloženě jen protáhlo bitvu, protože šutr měl přes 20 tisíc životů. Nakonec jsem neměl ani skoro žádné ztráty na vojácích, přišel jsem jen o jednoho draka a asi 5 bílých jednorožců. Tedy ztráty velice přijatelné, o proti tomu peklu v bojích se zdejšími draky. :)

Po boji byla královna elfů zachráněna a při smyslech, moc mi ale nepomohla, protože unesená princezna byla vzata na ostrov patřící orkům. Na ten ostrov navíc nevede cesta po moři, ani vzducholodí, protože orkové tam provádí nějaké pekelné experimenty. Jak jsem zjistil, jediná cesta vede skrz tunely, které byly kdysi dávno uzavřeny ve spolupráci s trpaslíky, protože v nich žijí zelení draci. Klíč jsem tak dostal za úkol vyzvednout u krále trpaslíků a taky jsem měl poreferovat lidskému králi o situaci.

Lidský král mě povýšil na lorda a umožnil mě najímat neomezeně i rytíře (takže nyní co se lidské armády týče, můžu neomezeně najímat všechny typy vojáků a lidé zřejmě nemají jednotku 5té úrovně). Pak jsem vyrazil za trpaslíkem, ten mě poslal za vědci do té jejich oblasti. Tam mi řekli, že klíč nejprve ukradli orkové a následně, když prchali, jej ztratili a ukradli jej démoni, kteří jej pronesli skrz portál do své země. Klíč je přitom potřebný ne jen na otevření brány do tunelů s draky a k orkům, ale i k uzavření portálu démonů. Další moje cesta tedy povede do země démonů. Už dřív jsem tam zlehka nakoukl a portálem prošel, abych zjistil, jak to tam vypadá a dospěl jsem k názoru, že to tam bude dost peklo. Každopádně to jsem ještě nevěděl, že tem budu muset jít.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #12 kdy: Srpen 03, 2017, 08:13:58 »

Pustil jsem se do řezání démonů v jejich pekle. Zdejší osazenstvo je opět bráno v porovnání s mojí armádou jako silné a byl zde i jeden hrdina extra silný. Bohužel při snaze mu utéct mě pronásledoval až do portálu, ze kterého jsem vyběhl ven a při cestě zpět jej pak už neustále blokoval a čekal tam na mě, takže jsem mu musel dát nakládačku. Boje se zdejšími obludami ale už nebyly tak ztrátové (většinou). I tak mi ale pomalu začali docházet peníze, což bylo dáno tím, že jsem si koupil větší zásobu vojáků, nicméně ne všechny sem vhodné a také nějaké runy u trpasličího prince. Ono mám různě po hradech po světě schované vojáky, co jsem koupil dřív a pak je přestal používat, zde jsem je tedy musel vzít. Zkoušel jsem zejména rytíře na koni, jelikož jsem u trpasličího vědce koupil brnění a zbraň, která vylepšuje o 30% obranu a útok a o 30% útok, jenže to funguje zřejmě jen u lidí. I tak jsem došel k závěru, že rytíři na koni a lidé obecně jsou prostě k ničemu a tak jsem se zase vrátil spíše k elfům a drakům. Akorát skřítky jsem nahradil Lesními vílami (což je skoro totožná obluda, jen je méně zranitelná ohněm, je slabší, ale lze jich mít více).

V bojích s démony tak přišlo na řadu kouzlo zrcadlo bolesti, které se na černé draky nedalo použít a na červené to nemělo smysl. Tady to má smysl velký a může relativně rychle hodně zredukovat nebo úplně zničit nepřátelské obludy. Taktika je taková, že v prvním kole nejprve vyletím vílami asi do poloviny mapy, vytvořím 2x jejich klony, tedy víl mám kolem 3000 a tak vytvořím dvě další jednotky po cca 1500 a těmi zaútočím na nepřátelé a zablokuji hlavně střelce. Původní originální jednotkou se stáhnu. Následně doufám, že PC návnadu spolkne a zaútočí na ty klony. Pokud ano, v dalším kole 2x zakouzlím odrážení bolesti na obludu/bludy, které v předchozím kole dali největší zranění. Není vůbec problém, aby takový démon dal zásah například za 7000 a pomocí kouzla tak dostane zásah třeba 11 tisíc a ze 100 démonu tak zbyde 20. Funguje to prakticky na všechny démony a záleží na situaci, na koho to použít jako první. Démonky mají schopnost přehazovat vojáky, takže s ní je občas trošku potíž.

Každopádně jsem tak s přijatelnými ztráty prošel velkou část pekla. Narazil jsem i na hrad zdejšího velitele, který by měl mít klíč a trochu neuváženě na něj hned zaútočil. Tento boj mě stál skoro celou armádu, přežili jen černí draci a staří enti :). Naštěstí jsem měl již dost peněz, takže jsem jí zvládl obnovit a pokračoval dál v průzkumu pekla, respektive nebe, což je určitá část tohoto pekla.  Moc se to neliší, jen tam člověk různě poletuje na výtahách z jednoho ostrůvku na druhý. Jsou zde dokonce i nějaké vedlejší úkoly, ale ty jsem ještě moc nesplnil. Narazil jsem zde i na další hrad, kde byla pro změnu nějaká svůdná démonka, která mě hned začala svádět. Zjistil jsem, že i ta má zřejmě klíč od portálu a že jsou tedy asi dva. Ten první mi ten démon zničil, když jsem ho sejmul a nevím, jak hlavní úkol navazuje dál, protože jsem to již neřešil. Tadle démonka mi navrhla, že mi klíč dá, když jí porazím v boji a že mi dá ne jen klíč, ale i sebe sama. Tentokráte jsem byl ale uváženější a do boje jsem se nehrnul a rozhodl se nejprve projít zbytek démonského nebe a obnovit armádu. To se mi taky víceméně i povedlo. Chybí možná jedna nebo dvě obludy a dva vedlejší úkoly, které jsem neřešil zatím vůbec.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #13 kdy: Srpen 04, 2017, 08:09:31 »

Tak dokončil jsem část v pekle, zkoušel jsem i najmout zdejší démony, respektive démonku (která se mi hodí i proto, že je to žena a já našel někde prsten, který všem bojovnicím zlepšuje statistiky, což se projevuje i u elfských skřítků, víl a dryád) a pak arcidémona, který se umí teleportovat a je to obluda úrovně 5, mohl  jsem jich mít 12. Démoni obecně se docela hodí na draky, kteří chrlí oheň, protože jsou proti ohni dost odolní (stejně jako tito draci samotní). To jsem ostatně hned využil v jednom z vedlejších úkolů pro démony, kde mě poslali do světa draků pro nějaké vejce a byly zde nepřátelé, které byli složení primárně z rudých a černých draků (+/- tam bylo vždy přes 20 černých a 20 rudých). Z té lokace se navíc nedalo vrátit, respektive když jsem odešel, už nešlo jít zase tam a tak jsem tydle tři nepřátelé se spoustou draků musel zvládnout na jeden zátah. S normálními vojáky by to asi byl problém, ale démoni to ustáli docela dobře a tak jsem je tam povraždil, sebral jim vajca a splnil ten úkol. Arcidémoni ale jinak za moc zřejmě nestojí a moc toho nevydrží, takže je asi brzy vyhodím.

Získal jsem i druhý klíč od svůdné démonky na hradě, dát jí nakládačku nebylo zas tak těžké, jako u toho jejich vůdce. Démonka se pak rozhodla, že chce  být mojí otrokyní :), možná by se dalo jí i vzít za ženu, nevím. Každopádně elfí princezna nějak neplodí děti, ačkoliv to máme dovoleno od velkého stromu a dialog o dětech jsem s ní již několikrát prošel. Nejspíše hře už došly děti, jelikož už jsem jich měl celkem osm a ve hře je to asi omezené. (každé dítě má jiné jméno a dává nějaký bonus hrdinovi), takže jsem jaksi bez bonusů a pořád nevím, k čemu je dobrá morálka, kterou elfí princezna u elfů zvedá. Možná tedy ještě prubnu, jestli se nedá vzít si tu démonku a jaké dává bonusy.

Ještě tu byl nějaký další vedlejší úkol se zamilovanou démonkou a démonským ignorantem, který místo aby lásku opětoval, raději bral nějaké prášky, aby to potlačil. Podstrčil jsem mu tedy jiné prášky a láska v pekle vypukla naplno.

Tím asi tedy tato mapa byla celá a já mohl i uzavřel bránu od pekla, pomocí klíče od démona z hradu, který mi opravil trpasličí vědec. Uzavření brány je ale definitivní a pokud to člověk udělá, už se do pekla nemůže vrátit, což nevím, jestli není chyba (jelikož tam lze najímat ty démony). Save uložený mám, takže si to možná ještě rozmyslím, ale trpasličí král z toho měl docela radost, že válka skončila, tak uvidíme.

Taky jsem mezi tím zaskočil do elfí země a země nemrtvých, kde jsem sejmul nepřemožitelného hrdinu a dokončil zde tedy celkový očistec všeho živého a následně i prošel přes bránu, vedoucí do průsmyku na ostrov orků. Je to nějaký labyrint draků a hned po vstupu mě nějaký drak oslovil a požádal mě, ať zlikviduji nějakého zdejšího draka vůdce, který se rozdělil na více verzí a já tedy musím najít a sejmout všechny. První dva najít nebyl problém, stáli v cestě a nedalo se je minout. Je to vždy hrdina drak s mocnými kouzli, velkým počtem many a pro mě velmi silnou armádou. Porazit se dá, ale vždy to přinese větší ztráty na všech jednotkách, kvůli kouzlům, co kouzlí (používá takové plošné kouzlo). V oblasti jsou i obludy další a celé je to opravdu takové bludiště složené z různých portálů, které hrdinu přenáší z jednoho místa na druhé. Celé jsem to tedy neprošel, původně jsem sem šel jen kvůli penězům, abych mohl najmout démony. Ale nyní už je to asi jediné místo, kam se dá jít.

Stále si nejsem úplně jistý, jaké složení armády bych měl mít. Určitě si nechám ty víly a démonky, učitě si též nechám černé draky, ale zbylé dvě místa budu muset promyslet. Jednotek na 5 levelu můžu mít málo a nejsou tak efektivní, jako bojovníci na blízko těch nižších úrovní (už kvůli počtu). Ideální jsou tedy buď normální enti, démoni, temní rytíři, rytíři. To jsou všechno obludy na levelu 4 a způsobují docela solidní zranění (protože jich můžu mít docela dost). Všichni jsou ale hrozně pomalí a tak se moc často do boje vůbec nedostanou. Také je možnost mít jezdecké jednotky (tj rytíře na koni, nebo obě verze jednorožců), ti jsou ale slabší. Nebo je ještě možnost mít nějaké vojáky na blízko na těch nižších levelech, tedy nejspíše asi na 3, jenže ty zase mají jiné nevýhody a bývají u nich značné ztráty. Také bych asi měl mít alespoň jednu obludu pro boj na dálku, ale ti jsou zase docela slabí všichni (všechny verze mágů i lučišníků) :). Tak uvidím.

Každopádně doufám, že se hra již pomalu ale jistě blíží ke konci, jelikož je to už docela dost dlouhé. Jsem na 27 levelu s hrdinou. Ale něco mi říká, že to ještě dlouho asi neskončí :).
« Poslední změna: Srpen 04, 2017, 08:15:30 od Milhaus »
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #14 kdy: Srpen 07, 2017, 13:28:41 »

Vydal jsem se tedy do dračího labyrintu. Labyrint byl delší, než jsem myslel, ale už to nebylo tak těžké a prošel jsem jej víceméně na jeden zátah bez nějakého vracení se pro vojáky, porazil všechny zdejší inkarnace zlého draka. Občas jsem se zde ztratil a bloudil a hledal cestu, hlavně tedy zpět po té, co jsem našel orský východ.

Ostrov orků byl pak už malý, složený jen z jedné mapy a i ten nebyl zas tak těžký. Orkové jsou sice poměrně silní bojovníci, ale platí u nich, že PC je asi neumí úplně dobře využít, zatímco v armádě hráče jsou hodně užiteční. Já tedy používal orské šamany a veterány. Na druhou stranu zde již nebyly žádné vedlejší úkoly a cesta prostě vedla víceméně jen jedním možným směrem.

Na konci byl nějaký přerostlí ork, nějaká velká loď. Po rozhovoru se skřetem to skončilo bitkou, kde jsem jej musel porazit, abych se pak dozvěděl pravdu o fungování světa a o tom, oč orkům vlastně jde. Celý svět je totiž na velké želvě, zlý drak, který je v podruří ještě zlejšího boha, kterého orkové uctívají, se rozhodl elvu zabít a tím zničit celý svět. K zabití pak potřeboval princeznu Amélii, která je nějakým božím děckem a jejíž slzy mohou želvu otrávit. Proto princeznu nesl na konec světa, aby tam želvu zabil. Orkům se ta představa, že bude zničen svět a s ním i oni moc nelíbila, ale báli se jít proti vůli svho boha a tak alespoň zdržovali a stavěli velkou loď, kterou by odlétli na jiný svět a zachránili se. Proto dělali ty různé lumpárny v zemi trpaslíků a elfů. Loď měl pak řídit ten přerostlí ork.

Nezbývalo tedy, než orky přesvědčit, aby mi pomohli zastavit draka tím, že mi půjčí tu svojí loď i s pilotem a zavezou mě na konec světa. Tam došlo pak rozhodující finální bitvě se zlým drakem, což byl hrdina, který měl armádu složenou s jednotek 5 úrovně v počtech cca 10 kusů. Byly zde dvě skupinky kosěných draků, černí draci, rudí draci, arcidémoni, obři, staří enti. Mudím říct, že ani tento boj nebyl nikterak těžký a spíše jsem čekal nějakého bosse, podobně jako byl třeba kraken, nebo boj s velkou želvou.

Po porážce ještě došlo k rozhovoru s želvou, která mi poděkovala za záchranu i za zachranu jejího dítěte (což právě byla ta želva, kterou jsem potkal před tím). Odvězla nás i s princeznou Amélií zpět do králoství lidí a tím hra skončila.

----------------

Celkově bych to hodnotil tak, že je to docela dobrá hra, až na tu nutnost neustálého chození a schánění vojáků, které hru často neskutežně zdržovalo. Dialogy a celkový příběh je spíše takový dětský a nepůsobí to příliš jako hra pro dospělé, obtížností to ale pro děti moc vhodné není, nebo to příliš jsem neuměl hrát :). Je fakt, že jsem zde udlal určité chyby třeba v rozvojí hrdiny, kde jsem se učil některé dovednosti, které nebyly potřebné a podobně. Po druhé to už ale hrát nejspíše nebudu a tedy nebude moc příležitost to zkusit lépe.

Zajímavé je také celkové vyhodnocení hry, kde hra ukáže hráči různé statistiky a počet bodů, které získal. (který seodvíjí od úrovně hrdiny, počtu dnů, které hrál a podobně). Jsou zde i výsledky, tedy takový žebříček hrdinů, nejsem si jist, jestli jsou to jakože jiní hráči, co hru hráli, nebo jestli je to žebříček napevno daný autory (spíše bych si tipl to druhé), každopádně já skončil až někde na pátém místě od konce, což způsobila jednak obtížnost a jednak herní čas, co uplynul. Skončil jsem na 29 levelu, což bylo celku vyrovnané s ostatními. (ti měli 30tý).
IP zaznamenána