Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 18:58:10
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 11

Autor Téma: Neverwinter Nights 2  (Přečteno 53354 krát)

Milhaus

• Zasloužilý člen
Re:Neverwinter Nights 2
« Odpověď #75 kdy: Březen 15, 2017, 11:55:47 »

U Grbnara se dal získat v akt 1 vliv hlavně v archivech, u těch otázek. Tam se dalo získat +3. Pak u těch dvěří v bývalé trpasličí pevnosti v táboře skřetích zvědů +1. Pak v základně na konci akt1, pokud měl člověk dobrý čarozpyt. V akt2 těch možností zas tolik není, vlastně asi u těch gnomských vlkodlaků. Tam se jej asi vzít vyplatí. Nicméně do tohoto šumného lesa je dobré vzít Elanne (hned při prvním vstupu) a Sanda a toho Grobnara. Do Port Last je dobré vzít Sanda a Bishopa. A do Ember Sanda a Elanee.

Do pevnosti bylo určitě dobré vzít Bishopa (při tom útoku na ní). Jelikož ten tam mohl získat hodně bodů do vlivu.

Co se týče bojování, já myslím, že se to týká konkrétního specifického povolání. Ne, že je řeč o povolání zaměřeném na boj. Jinak by to nedávalo podle mě smysl. Tedy trpaslík by měl být opravdu bojovník, ne paladin a podobně. Je spíše možné, že to bonusové povolání devítky se do toho nepočítá, jelikož to je přece jen velmi omezené a velmi specifické povolání.

Khelgara je dobré přesvědčit (při tom úkolu a rozhovoru v chrámu), ať se mnichem nestane. Je lepší jako bojovník, než jako mnich. Ale vyžaduje to u něj dostatečný vliv, aby se úkol splnil. Jinak řekne, že si to ještě rozmyslí. Co se týče rozhovorů před bojem, zdá se, že tě tedy navštívili úplně jiné postavy, než mě a že i todle bude nejspíše podle vlivu, jaký na postavy máš. Tedy bude to nejspíše Sand vs Qara (navštíví tě ten, u koho máš vyšší vliv). Já hodně na vlivu u Qary pracoval a hodně jej zvedal, takže ačkoliv jsem u Sanda získal všechny možnosti, kde vliv získat, pořád jej mám větší u ní. Ty asi ne. A pak je to Elanee vs Neeshka. Tam jsem pracoval u obou, abych získal max vliv, zřejmě jsem na tom o trochu lépe u té Neeshky. Elanee ostatně měla v dialogu jakýsi žárlivý výstup, ale já romance nijak nerozvíjel a ani nemyslím, že to jde. Alespoň ani u Neeshky ani u Elanee nemám žádné takové možnosti. U Grombara i přes to, že jsem využil všech dostupných možností, jak vliv získat, mi stejně vliv selhal u některých situací. Třeba u soutěže na loutnu mi to nepřehrál znovu (ale já si to pamatoval). Nebo před tím bojem, pokud šel bojovat hrdina, mi mohl složit písničku, ale taky tam vliv selhal. Přitom si nemyslím, že bych u něj ten vliv mohl zvednout nějak jinak.

Myslím, že u bojovníků s těžkou zbrojí na obratnosti nezáleží, jelikož samotná zbroj je limituje.

Co se týče bugů, tak já na nic nenarazil. Ono s Qarou proběhnou dva útoky před hospodou. Nejprve hned, jak jí získáš, tě někdo napadne. Ten boj skončí masakrem a v rozhovoru následně můžeš získat vliv (ten rozhovor musíš sám vyvolat, ale otevře se ti tím další možnost dialogu). V tuto chvíli přes tyto volby bys tak měl můct získat k vlivu +3 a +3 (za dvě témata na ty různé postavy). Hned na to můžeš zase vlézt do hospody, zase vylézt a opět by tě měli napadnout další studenti (tentokráte jich je mnohem víc a boj docela masakr). Když by měla hlavní mluvící postava z nich umřít, tak se boj přeruší a dojde tam nějaký ten mistr z akademie, který ty studenty pošle pryč. Ty si zase můžeš pohovořit s Qarou. Na toto konto se ti pak při určitých situacích při přecházení z lokace do lokace spustí animace jak se tento mistr baví s čarodějnicí z Luskanu o tom, že chce Qaru zabít. Ta vytvoří nějakou kopii Qary, která pak bude partu pronásledovat a bude docházet k náhodným setkáním s tímto tvorem při cestát z lokace do lokace (Qara musí být v partě). Todle se děje v akt1 a akt2. Respektive rozhovor kouzelníka s čarodějnicí (proběhnou celkem dva) v akt1, první útok toho tvora až v akt2. Myslím, že todle musíš stihnout dřív, než se ta čarodějnice stane velvyslankyní Luskanu v Letohradě a než tě král pošle na Gariuse (do citadely). Jaký je pak další vývoj si nejsem jistý. Mě ten tvor napadl 2x, určitě mě napadne ještě jednou a pak se to asi posune někam dál. Myslím, že všechny tydle akce se asi váží i na vliv, která hráč u Qary má. Hlavně ty útoky před hospodou.

Co se týče toho sklepa u  Aldanona, tak tam se mi nikdo z banditů nevzdával. Já je pobil dřív, než stihli zabít ty sluhy a mluvil se mnou ten sluha. Pravděpodobně pokud ti sluhové umřou, pak tě musí posunout dál nějaká jiná postava, takže je možné, že se na to konto tidle bandité vzdají a řeknou ti o tom oni.

Obchodníci Port Llast jsou hlavně šíleně drazí. Jsou to nejméně výhodní obchodníci ve hře. Celkově je dobré si v akt2 věci spíše šetřit a moc je neprodávat. Hlavně ty magické, u kterých se při obchodu píše cena 10tisíc. Jelikož u těchto obchodníků je ten limit takto nastaven a víc od nich nedostaneš. Jakmile máš ale pevnost, můžeš tam získat kováře a zbrojíře, také obchodníky další (jeden je přímo v hlavní budově) a ti mají ty limity nastaveny výš. Třeba obchodník přímo v citadele (nějaký zločinec) měl limit u zbraní 15tisíc a víc mi nedal za žádný předmět. Jelikož jsem mu prodal spousty těch šutrů a dalších zbytečností (protože měl dobré ceny) a já potřeboval prachy na opravu pevnosti, tak to byl první obchodník ve hře, kterému došly peníze :D. Ten kovář/zbrojíř má ale ještě ty limity výš a je jim možné prodat tytéž věci až za 20 tisíc (tedy ty, za které by si u jiných obchodníků získal 10tisíc a u obchodníka přímo v Citadele 15tisíc).

Já začal tu Citadelu budovat a již mám postaveno vše, co lze postavět v akt2. Procenta času se pohybují asi tím, jak často člověk vleze do hlavní budovy Citadely a promluví tam s tou velitelkou. Stavba budov na to vliv nemá. Nicméně to, jak hráč staví budovy a vylepšuje vojáky, má vliv na samotnou efektivitu vojáků, zejména ve speciálních akcích. Pokud je jich málo, jsou špatně vycvičení, nebo mají špatné vybavení, tak jsou méně úspěšní. Procenta času jako taková pak nemají moc vliv, hra na hráče čeká, vždy se ta procenta zastaví na určité hodnotě, dokud hráč nesplní nějaký úkol. Nicméně posun času má vliv právě na ty vojáky (jejich počet, výcvik) a taky na stav okolí a počty obchodníků a rolníků a s tím spojené zisky z daní. Tedy při každé návštěvě je dobré zjistit stav vojáků, jejich počty a určit jejich práci, co budou dělat, případně zvolit tu akci speciální.

Vyšlo mi z toho tedy, že jako první krok jsem postavil kovárnu, následně vojákům v pevnosti zadal, ať verbují nové členy. Zde při tom výběr hráč navíc musí zvolit, koho všechno mají verbovat. Od nejpřísnějších kritérií, až po amnestii (tedy zločince a podobně). Zde navíc platí, že kritéria se dají vždy snížit, ale nedají se zvednout. Pokud tedy hráč zvolí amnestii, tak už to nelze nastavit na výběr jen těch nejlepších. Zde jsem asi udělal chybu a u této volby jsem měl být na počátku přísnější (já zvolil amnestii). To má pak asi vliv na morálku a poslušnost vojáků. Na amnestii jsem to měl nastavit až v pozdější fázi. Ale neva. Následně jsem při výlezu z budovy dal zadat stavbu silnic a odešel pro lidi, co jsem mohl získat. Tedy nejprve do Studni pro seržantku a horníky, pak do Vysokého útesu a Pevnosti Locke pro řemeslníky a pak do Port Last pro horníky. Pak jsem se zase vrátil do pevnosti. Horníci tu ještě nebyli, tak jsem vlezl do pevnosti, dal zadat stavbu lepších silnic, vylezl ven, poslal horníky pro rudu (zde je dobré mít v partě Bishopa, pro rudu poslat tu babu a druhého horníka "přesvědčit" ať zůstane. Což by mělo dát vliv k Bishopovi. Hned na to jsem tedy vlezl zase do pevnosti, vylepšil vojákům zbraně na max a zbroje na hodně dobré (chybí nejlepší zbroje, neboť nemám rudu). Z hlediska vybavení tedy vojáky v akt2 zřejmě již vybavit nešlo. Šel jsem do pevnosti, přiřadil seržantku na rekrutování, pokecal s Grobnarem o výtvoru a dal mu tu jednu část (tu knížku). Opět jsem pokecal s velitelkou, objevili se mi tam nějací dobrodruzi, kteří vyrazili na misi. Taky jsem dostal speciální akci s vesnicí půlčíků, tak jsem tam poslal půlku posádky. Vylezl jsem zase ven, nechal postavit obchod a někam cestoval (ne do úkolové části), vrátil se, kapitánka mi řekla, že máme dost rekrutů, ale že moc netrénují, takže jsem vojáky přeřadil na trénink (a i seržantku). Taky se mi dala dopis od těch dobrodruhů, jak pokračují ve své akci.

Došly mi peníze, tak jsem vyrazil na úkol. Úkol zadává Zhjaeve a je to o nějakých obřadech, kde hrdina získává speciální schopnosti. Celou tu lokaci jsem zde vyřešil, získal 4 požehnání (4schopnosti), taky získal spousty krámů. Sebou jsem vzal Bishopa a pracoval na jeho vlivu. Nejprve jsem domluvil s orky, že zabiju šamana nepřátelského kmene v pevnosti u řeky (a od jednoho zdejšího orka získal žebro, což je docela dobrá věc, jelikož přidává 2 odbornosti navíc, jednak houževnatost a jednak boj poslepu, přitom stačí jí mít jen v inventáři). V pevnosti jsem potkal nějakého zdejšího hňupa, který chtěl také zabít zdejšího šamana. Souhlasil jsem tedy. V druhém patře jsem narazil na vězně, který měl potřebu vše ničit a rozbíjet (ne jen nepřátelé, ale i dveře a truhly). Pustil jsem jej ven ale až po té, co jsem celé toto patro prošel a vše tu pozabíjel a vybral. Ve třetím patře již byl ten šaman. Nejprve jsem mu slíbil, že zabiju velitele orků (+1 k Bishopovi), následně jej zabil a celé třetí patro vykuchal. Zbývaly už jen poslední dveře, za kterými byla obřadní socha. U těchto dveří je několik možností, jak je otevřít. Buď získat obřadní předměty (meč, štít a žezlo) bývalého majitele pevnosti. Štít měl jeden kapitán skřetů, to nebyl problém. Žezlo měl šaman. Též žádný problém. Nicméně meč nikde nebyl a neměl jsem ho. Ten meč má ten jeden skřet, co chtěl zabít zdejšího šamana a co čekal venku před pevností. Tedy bylo nutné jít za ním a buď mu ukázat hlavu šamana, čímž se to obešlo bez boje a on šel dovnitř pevnosti, kde se jej dalo přesvědčit, ať mi meč dá (bez boje), nebo jej šlo zabít ať už venku, nebo uvnitř. Já zvolil zabití venku, jelikož je za to více zkušeností.

Měl jsem tak všechny tři předměty potřebné na otevření posledních dveří. Nicméně tyto dveře lze otevřít i jinak. Při prvním pokusu o jejich otevření (bez předmětů), se spustí past, která hrdinu zraní a doběhne ten magor z druhého patra, co je chce rozbít. Hráč jej může varovat, že je tam past, čímž nezíská nic. Nebo jej může nechat, ať do dveří chvíli buší a pak ho přerušit (čímž získá vliv u Shandry (+1)), nebo jej nechat bušit tak dlouho, dokud je neotevře (přitom umře), a tím získat vliv u  Bishopa (+1) a ztratit vliv u Shandry (-1). Další možností je ty dveře rozbít sám a otevírat je tak dlouho, dokud se nerozpadnou. Hrdina při tom bude sice zraňován a je dost možné, že upadne do bezvědomí, ale to nijak nevadí. Pokud se mu to povede, získá vliv u Zhjaeve (+2). Já tedy volil zisk vlivu u Bishopa. K vlivu u Bishopa šlo získat i v lokaci Důl na drahokamy při rozhovoru s jedním duchem o vlastenectví. Celá tadle lokace mi tedy zvedla vliv u Bishopa. (stále ale není dostatečně velký, aby mi řekl vše o své minulosti). Nakonec jsem ještě vůdci orků řekl, že je šaman mrtvý.

Poslední místo bylo projít teleportem, který se otevřel po získání těch 4požehnání. Překvapivě jsem se ale ocitl v rodné vesnici, která byla srovnána se zemí a všichni zde mrtví. Zřejmě todle, nebo ještě chvíle před tím (než se spustí animace, jak do vesnice přišel Ammon s démony), je poslední příležitost, jak zde splnit některé ty úkoly (říct matce o synovi, přinést truhlu z chrámu v černojezerní čtvrti knězi). Já to splněno měl, takže jsem pokračoval. U Shandry se dřív dal získat vliv rozhovorem o tom, odkud pocházím a že jsem z vesnice), tady měla rozhovor, který na to navázal a opět se dal u ní zvednout dost vliv. Všichni ve vesnici tedy byli mrtví, já se musel vydat zase do bažin do zdejších ruin, tam narazil na nějakého toho požírače a zničenou sochu, kterou někdo ale použil už přede mnou a tak získal její požehnání. Což je dost průšvih, jelikož bez všech požehnání nelze Krále stínů porazit. Každopádně ten, kdo požehnání získal, že živý a tedy je naděje, že jej najdu, on se přidá a společně dáme Králi stínů na držku. Momentálně to ale řešit nelze a tak jsem dostal úkol najít úkryt Ammona.

Vrátil jsem se do pevnosti. Všechno prodal, získal velkej balík peněz a postavil všechny zbývající budovy. Silnice, opevnění na max, nakonec jsem si nechal místnosti uvnitř Citadely, tedy nejprve knihovnu, pak západní křídlo a nakonec svůj pokoj). Taky jsem vzal do pevnosti Deekina jako obchodníka, u kterého jsem koupil další pytel s 80% snížením váhy. V Citadele jsem v západním křídle našel klíč, v mojem pokoji díky němu otevřel truhlu a sní získal pytel se 100% snížením váhy. Mám tedy poněkud přepytlováno. Ale ono se to hodí, ne ani kvůli váze, jako spíše kvůli chaosu v inventáři. V knihovně jsem posbíral různé svitky a návody.

Velitelka mě poslala jako spešl akci vybrat daně, taky se do mé země řítil nějaký zlobr, takže jej mí vojáci sejmuli a já získal jeho zbraň. Taky přišli ti dobrodruzi a tak jsem je poslal na pátrání po Králi stínů. Vojáci se již vycvičili, tak jsem je poslal hlídkovat na cesty a do okolí, aby se trochu zvedla bezpečnost a já tak získal více obchodníků a farmářů. Seržantku jsem jim předělil taky. Hra mi poslala promluvit si s Aldanonem do Citadely o úkrytu Ammona, nejprve stál před zamčenou knihovnou, ale když jsem mu jí opravil, byl uvnitř. Tam jsem ale včera tedy skončil a nemluvil s ním.

« Poslední změna: Březen 15, 2017, 12:01:36 od Milhaus »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #76 kdy: Březen 15, 2017, 13:17:07 »

Co se týče bojování, já myslím, že se to týká konkrétního specifického povolání. Ne, že je řeč o povolání zaměřeném na boj. Jinak by to nedávalo podle mě smysl. Tedy trpaslík by měl být opravdu bojovník, ne paladin a podobně. Je spíše možné, že to bonusové povolání devítky se do toho nepočítá, jelikož to je přece jen velmi omezené a velmi specifické povolání.

Pokud by to devítku ignorovalo, tak jsem na tom pořád stejně, protože ochránce mi postavu taky nijak nepenalizuje. Rozdíl oproti paladinovi je přitom stejný jako u devítky, tedy 10:2. Zkušenosti mám úplně stejné, jako všechny ostatní postavy. Leda by se prestižní povolání nepočítala do penalizací vůbec, což už bohužel nezjistím, protože další povolání už nepřiberu. Ale možná ještě zkusím nějaký starší load a zkusím dobrat třeba šamana, co to udělá.

Myslím, že u bojovníků s těžkou zbrojí na obratnosti nezáleží, jelikož samotná zbroj je limituje.

Tím se také utěšuju :) Potíž je to ovšem zrovna u defendera, kde je to podmínka pro feat Uhýbání. Přitom to je zrovna typická postava, která pak bude stát v přední linii v těžké zbroji. Hlavně já si vybral zlatého trpaslíka, takže mám už v základu o 2 body obratnosti méně. Na tohle je to opravdu blbá subrasa.

U Qary jsem stihl jen ten druhý souboj proti skupince a tím to zcela skončilo. Od té doby mě nikdo další nenapadl. Mě tam totiž na konci asi ani žádný rozhovor nevyběhl.

Ve sklepě u Aldanona mi přežil ten pojmenovaný sluha, který si to pelášil pryč od boje. V tu chvíli mě právě dostihla ta zlodějka a po pár ranách přešla do modu dialogu. Jenomže já si šel popovídat s tím sluhou a v tu chvíli se na pozadí znovu spustil boj a ostatní postavy tu zlodějku zabily. Je možné, že to hra blbě vyhodnotila a měla všechny sluhy za mrtvé.

Zbytek ohledně Citadely pročtu, až budu zas o kus dál :)
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #77 kdy: Březen 15, 2017, 13:33:22 »

Ten dialog Qarou se ti nespustí sám. Ty jej musíš vyvolat a promluvit si s ní. (pravým talčítkem), ale díky tomu, že potkáš ty postavy, máš možnost se jí na to zeptat a pak správnými volbami v tomd ialogu získat vliv. Pravděpodobně právě tím, že ten vliv získáš, se otevře to druhé napadení studenty (tech tam je asi 15 a všichni čarují současně hned na úvod boje, tedy během 2 vteřin je celá tvá parta mrtvá, pokud jí špatně nastavíš). Na druhou stranu je to sranda, jelikož je to víceméně o tom, kdo zakouzlí dřív, jestli Qara nebo oni. :).

Já nevím, jak přesně se třída zbroje počítá. Pravděpodobně se bere obratnost jako celek (celá její hodnota), k tomu se přičte brnění a předměty, které OČ zvedají. Ve finále tak má většinou větší OČ třeba zloděj v lehké zbroji, než bojovník v plátové zbroji.

Zbroj má ale vliv na maximální bonus za obratnost, který se nejspíše používá při jiných akcí. Tedy třeba při otevírání zámků, odstraňování pastí, střelbě a dalších. U toho asi v těžké broji tedy moc nezískáš. Plná plátová zbroj je samozřejmě nejlepší zbrojí ve hře (dává nejvyšší OČ a přitom limituje bonus v obratnosti méně, než ty poloplátové a podobně). Jiná věc jsou odbornosti. Obratnost je tuším potřebná i na boj se dvěma zbraněma a další. Pokud má ale postava rasový postih k obratnosti, myslím, že se pak počítá, jak kdyby měla obratnost na dané úrovni. Tedy máš-li obratnost na 10 a postih -2 za rasu, pak hra to bere tak, že máš obratnost na 12 (z hlediska jejího zvedání předměty). Použít předměty na zvednutí obratnosti by ti ale nepomohlo, aby ses mohl naučit odbornost.

Co se týče více povolání, ono se to projevuje, jak se ta slabší povolání zlepšují. Třeba já si toho u zaklínače na první a druhé úrovni taky nevšiml, projevilo se to víc, až když jsem byl na třetí (už jsem nezískal těsně novou úroveň současně s ostatními). Nyní se to projevilo ještě víc.  Přitom hra je v tomto dost matoucí, jelikož požadavky na nový level (to číslo) je u postav stejné, ale liší se v množství získaných exp.

Já u toho boje ve sklepě všechny nejprve omráčil smrtícím mrakem, takže se nehýbal nikdo, pak jsem všechny zabil,a le nikdo se mnou ani mluvit nechtěl.
« Poslední změna: Březen 15, 2017, 13:38:18 od Milhaus »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #78 kdy: Březen 15, 2017, 13:50:57 »

Na Qaru tedy ještě kouknu, ale v dialozích nic navíc neměla. Přijde mi, že mele už jen pořád to smé dokola, jak nemá ráda, když jí někdo říká, co má dělat apod.

Obourukost má taky jako řídící vlastnost obratnost, to jsem zrovna včera řešil u Shandry. Střelci mají jinak u mě lehčí zbroj právě kvůli penalizaci ze zbroje. U sebe jsem chtěl právě zkusit to, jestli pomůže zlepšit vlastnosti předměty, ale nedostal jsem se ani na to minimum :) Jestli to nejde, tak tím je to zcela vyřešeno.

U levelů tedy uvidím, jak se to bude tvářit dál.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #79 kdy: Březen 15, 2017, 14:35:54 »

No, ono je ale možný, že tím výběrem toho povolání si ale naopak tu odbornost získal automaticky, i když na ní nesplňuješ požadavky. Některá povolání to tak mají, že na určitém levelu nějakou odbornost získají. Třeba hraničář má rychlou střelbu, i když nemá střelbu z blízka a podobně. Zde je pak navíc divné to, že i když postava odbornost získá automaticky, tak při postupu na vyšší level se ve výběru odborností pořád objevuje a je možné si jí vybrat a naučit se jí (ačkoliv to logicky nemá žádný smysl). Na to je třeba si dát pozor a pořádně si přečíst, jaké odbornosti a kdy a na jakém levelu se dané povolání automaticky naučí, ať se něco neučíš zbytečně.

U takových povolání, které mají vysokou moudrost, se pak možná vyplatí nahradit obratnost moudrostí (tj je tam nějaká odbornost "ZEN střelba", která to způsobí. (třeba u druidů a kleriků by se to asi vyplatilo). Nebo u hodně obratných povolání je dobré nahradit sílu obratností (to je zase ta odbornost "Finty se zbraní". Na tvém místě bych se tak raději podval do odborností na kartě postavy, jestli tvůj hero ten perk uhýbání už náhodou neumí. Protože mi jinak nedává smysl, proč by to měla být odbornost toho povolání, vzhledem k tomu, že se jí muže naučit každý. Ty odbornosti pak mají ještě své vyšší levely, třeba oborukost a pak je vylepšená obourukost a ještě se na ně občas váží další odbornosti, které jí nějak zlepšují.

U qary to asi musíš stihnout v té první kapitole, je možné, že pak už o tom nemluví. Nevím.
« Poslední změna: Březen 15, 2017, 14:39:30 od Milhaus »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #80 kdy: Březen 15, 2017, 17:42:01 »

Kdepak, ani manuál nezmiňuje Uhýbání jako rasový bonus nebo bonus povolání. Podle mě je to opravdu takhle schválně. V přehledu naučených featů ho určitě nemám, to jsem kontroloval hned jako první, když se mi to neobjevilo v nabídce. S moudrostí by se vybruslit dalo i u mého trpaslíka, základ pro Zen by se dal složit z bonusů za levelup a hlavně ve hře je pak dost bonusových předmětů, které by se určitě uplatnily jako dodatečný příspěvek k bonusu. Chvilku jsem zvažoval, co s moudrostí udělat, protože jako paladin v ní mám kupodivu jen 11 bodů :)
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #81 kdy: Březen 15, 2017, 20:54:52 »

Dneska jsem shodou okolností zahlídl na webu multiclass složený ze čtyř povolání, přičemž jedno byla Letohradská devítka, takže tohle povolání se opravdu do propočtů neuvažuje a je to jen jakýsi bonus. Teoreticky bych tedy mohl ještě jedno povolání dobrat :)

Jinak s těmi featy za levely v některých povoláních je to dobrá poznámka, s tímhle jsem vůbec nepočítal. Paladina se to asi netýká, ale myslím, že třeba u hraničářů už by to mohl být problém.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #82 kdy: Březen 16, 2017, 07:12:28 »

Navštívil jsem úkyt Ammona a pochoval Shandru, před ním u zkoušek jsem trochu zabodoval u vlivu u Bischopa(2), Neeshky(1) a Elanee(1). Uvnitř pak jasně u Neeshky(6 a dalo by se 8, kdybych měl vyšší hodnotu výsměchu), Elanee (+3) a Grombar (+3). Dostal jsem se tak do třetí kapitoly.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #83 kdy: Březen 16, 2017, 07:44:51 »

Mě čeká posun ve hře až dneska, včera už jsem se k tomu nedostal.

Jinak jsem zrovna koukal do manuálu pro dvojku a je v něm jedna prima větička, která vysvětluje vše ohledně mého multiclassu - prestižní povolání se do výpočtu XP penalizace nepočítá.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #84 kdy: Březen 16, 2017, 09:47:08 »

No každopádně tady ty multiclass, jak to mám já, jsou k ničemu. Je to přesně tak, jak jsem si myslel. Nejsem silný ani v druidovi, ani v zaklínači. Zaklínačská kouzla jsem ani na levelu 5 ještě ani jednou nepoužil a stále jsem teprve u kruhu kouzel 2. I když se naučím třeba na 6-8 levelu zaklínače již kouzla trochu použitelná na boj (ohnivá koule a podobně), tak mi budou v danou chvíli již k ničemu, protože budou příliš slabá (ona jejich síla se odvíjí od úrovně povolání). Současně už ale viditelně i kouzla druidská slábnou a nejsou tak efektivní na nepřátelé. Společník zvíře také slábne a nestihá a dostává nakládačku. A to jsem byl teprve v druhé kapitole. Ve třetí se obtížnost zvýší. Já tedy s boji problém nemám, ale ta postava je prostě viditelně slabší, než ti mí společníci. Celkově todle není postava vhodná třeba do datadisku. Přemýšlím, jestli se nevrátit před tu část, kde jsem se rozhodl učit zaklínače a vykašlat se na to. Ale to bude nejspíše někde na začátku druhé kapitoly. Moc mi nepříjde logické, že taková oslabená postava, má pak ještě postih ve zkušenostech a tedy se rozvíjí pomaleji. Je pravda, že ta kombinace může mít větší arzenál kouzel, což by mohla být asi jediná výhoda, ale slabších a tedy jich musí více zakouzlit.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #85 kdy: Březen 16, 2017, 11:46:45 »

Mě multiclassy původně moc nesedly, ale díky tomu, že od 3. edice D&D se na to jde jinak, tak mě to zaujalo více. Osobně bych se ovšem kombinaci kouzelnických povolání vyhnul. Mě spíš sedí kombinace bojovník + něco, kdy ta kouzelnická část tvoří podporu pro tu bojovnickou. Už v dobách Baldurů jsem uvažoval, že by možná bylo lepší se vzdát samotného paladina a tvořit ho spíše jako dualclass nebo multiclass bojovník + klerik. Řeší to právě i problém s přesvědčením. Blbé je to jen u setů, které jsou určené konkrétnímu povolání, popř. specifické questy.

Můj současný Divine Champion, kterého po celou dobu označuju mylně za ochránce, je taky docela zajímavá alternativa, která jakoby sjednotí dvě odlišné cesty vývoje ke svatému bojovníkovi. Bojovníka v podstatě převede na určitý typ paladina a čistokrevnému paladinovi rozšíří bojovnickou část. V prvním případě je tu opět větší volnost v přesvědčení, ale to si možná můžu dovolit nyní i já. Teoreticky bych nyní mohl ztratit zákonné přesvědčení a nic by to nemělo ovlivnit. Ale raději to nebudu zkoušet :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #86 kdy: Březen 16, 2017, 14:59:21 »

No, podle mě to ani takto nemá smysl a i když kobinuješ bojovníka s kouzelníkem, nic nezískáš a i tak bude tvá postava slabší, než když bys hrál čistě za bojvou nebo čistě za kouzlící postavu. Třeba klerik je ze své podstaty bojovník a můžeš jej i vyvíjet jako bojovníka, tedy naučit ho odbornosti na jiné zbraně a rozvíjet mu boj. Nosit těžkou zbroj umí a neovlivňuje to u něj zřejmě kouzla (tedy neselžou). Je to tedy skoro to samé, jako paladin. Rozdíl je jen v tom, že jeho dominantní vlastností je moudrost, zatímco u paladina je to charisma a od toho se odvíjí jejich kouzla. Klerik jich má samozřejmě víc.

Smysl by to mělo možná u toho zloděje + něco (boj/magie). Jenže jak jsem zjistil, rozvíjet zloděje skoro nemá význam. Ze začátku až v podstatě po celý druhý akt jsem byl schopen otevřít všechny zámky a většinu pastí. Postupně pasti zvýšily náročnost, takže se mi je odstraňovat již nedařilo, ale zase již to nehrálo takovou roli. (navíc jsou ve hře dobré předměty, které tyto dovednosti zvyšují). A na otevření truhel je i kouzlo, které se může mág/zaklínač naučit. Postupem času je ten zloděj spíše ale přítěž (na tom jednom levelu), ale je to jediné povolání, které může pasti opravdu odstranit.

U kouzelníka/zaklínače, je třeba brát v úvahu, že jakékoliv brnění jim znesnadňuje kouzlení. Tedy pokud by to člověk chtěl kombinovat třeba s bojovníkem, pak ztratí tu hlavní výhodu bojovníka. Může ale zkusit hrát za mnicha, který také nepoužívá brnění. Ale nemyslím, že postava třeba mnich (10)/čaroděj (10) by byla lepší, než čaroděj (20) nebo mnich (20). U těch středních povolání, ať už kouzlících nebo nekouzlících je to relativní. Tedy třeba druida a kouzelníka by mohlo mít smysl kombinovat (nebo třeba kouzelníka a hraničáře, případě barda a čaroděje, barda a druida), u jednoho získá přírodní schopnosti, které jinak nezíská a u druhého kouzla (v případě barda inspirace, tedy třeba bard+druid je dobrá varianta, druid vyvolá obludy, bard je zesílí). Jenže pořád to není výhodné a je lepší hrát jen za barda nebo jen za druida. Jediná varianta je to jedno povolání zlepšit opravdu jen trošku, třeba barda jen na pár levelů, získat jen některé inspirace a pak se na něj vykašlat.

Prestižní povolání pak si myslím sami o sobě ta původní nedokáží nahradit. Třeba snad ani jedno nemá svoje vlastní kouzla (svoji knihu kouzel) a pokud už některá  magii používají, pak jí přímo vyžadují. Tedy třeba varianta, že by člověk hrál nejprve za bojovníka a pak přidal pomocí prestižních povolání kouzla, moc reálná není. Opačně by to jít mohlo, pokud by s tím ale hráč již fakt od začátku počítal a vyvíjel kouzelníka podle toho (čímž by si ale celou tu postavu rozhodil).

Co se týče setů a magických věcí, může to ovlivnit dovednost Používání magických předmětů, která umožní postavě nosit i věci, které jsou specificky určené pro konkrétní povolání. (za předpokladu, že základní verzi té věci postava umí používat). Tedy třeba Neeshka a Grombar tuto dovednost automaticky zvedají, mohou nosit střední zbroje a některé ty zbraně, takže vše, co je střední zbroj a zbraň kterou umí, můžou nosit. Počínaje rukavicemi pro mnicha, konče speciálními brněními pro ty prestižní povolání (co prodává Deekin),

U paladina, pokud ztratíš přesvědčení, to zřejmě způsobí, že nebudeš moci používat své božské schopnosti. Tedy ne jen, že nebudeš můct růst v úrovních, ale i příjdeš o některé dovednosti (zřejmě). Jako třeba to přiložení rukou, nebo odvracení nemrtvých. Tam na tom přesvědčení zdá se mi záleží hodně.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #87 kdy: Březen 16, 2017, 15:42:56 »

U paladina, pokud ztratíš přesvědčení, to zřejmě způsobí, že nebudeš moci používat své božské schopnosti. Tedy ne jen, že nebudeš můct růst v úrovních, ale i příjdeš o některé dovednosti (zřejmě). Jako třeba to přiložení rukou, nebo odvracení nemrtvých. Tam na tom přesvědčení zdá se mi záleží hodně.

Ale v tom je právě kouzlo Divine Championa. I kdybych o to přišel ztrátou přesvědčení, zůstane mi to vlivem prestižního povolání. Nicméně ztrátu přesvědčení si musím nejprve vyzkoušet. Pro mě konkrétně to má výhodu i v tom, že díky nízké moudrosti netěžím z jejího bonusu, takže jsem v podstatě nekouzlící paladin.

Co se týče setů a magických věcí, může to ovlivnit dovednost Používání magických předmětů, která umožní postavě nosit i věci, které jsou specificky určené pro konkrétní povolání.

Jenomže to je omezeno na povolání barda a zloděje. Pokud bych to chtěl použít u sebe, tak nemůžu.

Multiclass nemusí být nutně využit k získání nějaké extra převahy, stačí si to třeba spojit s hodnotou inteligence a jejího vlivu na bonusové dovednostní body (x-krát dle povolání + y-krát bonus z inteligence). Vhodným rozložením povolání si tak lze přihrát výhody v úrovních dovedností. Samozřejmě výhody multiclassu u party-based her jdou stranou, ale smysl má právě asymetrický multiclass, tedy to, co popisuješ. Proto podle mě existuje XP penalizace. Podle mě je to jakási pojistka proti nadměrnému vychýlení z rovnováhy.

Navíc jak jsem psal předtím, multiclass může lépe pořešit meziobory. V tomhle je modularita třetí edice výhodná. Někomu třeba nemusí vyhovovat hrát za čistého hraničáře, tak si vybere multiclass bojovník/klerik a pořeší si patřičným způsobem atributy, skilly a featy.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #88 kdy: Březen 17, 2017, 11:14:03 »

Pořád si myslím, že to není výhodné, jelikož mnoho schopností a věcí se odvíjí od levelu povolání, ne od levelu postavy. Třeba kombinace druid+bojovník by ti nevytvořila hraničáře a je víceméně jedno, jak bys ta povolání rozvíjel. Hraničář by byl silnější. To multiclass by díky druidovi mělo více kouzel, než hraničář jako takový, ale to by mu bylo prd platný.

A stejně tak si to myslím o těch dovednostech. Dovednosti v té hře sice hrají roli, pořád ale výrazně menší, než level povolání. Tedy ani zde se to nevyplatí. A logicky když už něco takového člověk dělá, tak na tom chce být přinejmenším stejně, jako kdyby to nedělal, ne-li lepší. Jelikož obtížnost hry se zvedá a pokud hráč rozvíjí jen to své povolání (ať už jakékoliv), přesně to odpovídá hře a s těmi schopnostmi by to měl v klidu dávat. Jakmile začne tvořit multiclass, už mu ani jedno a ani druhé povolání nebude stačit.

Já to včera zkoušel rozehrát od začátku za toho kněze, stejně jsem potřeboval nascreenovat nějaké ty události s vlivem. A kněz je opravdu hodně podivné a modulární povolání. Hodně to dělají dvě domény, které si na začátku hráč vybírá. Já si třeba vybral doménu "Zvířata", díky čemuž jsem právě hned na prvním levelu získal zvířecího společníka a na třetím levelu t-rexe. Pak jsem si vybral doménu "Oheň", která i na 5 levelu dala do knihy kouzel ohnivou kouli (což hlavně ve střední fázi, tj kapitola1-2, je ultimátní kouzlo. Koupil jsem si plnou plátovou zbroj, přičemž zbroj nemá vliv na selhání kouzel (ani ohnivé koule).

Jedinej problém jsou vlastnosti, respektive síla a nosnost. Jelikož mám nosnost 130 a samotné brnění váží 50. Tedy ačkoliv v inventáři krom zbraní nic nemám, tak nic neunesu. Řeší to tedy společníci a pytel od Galena v pevnosti Locke (s 40% snížením váhy), ale stejně to není dobré.

Začal jsem se kvůli tomu více zajímat o tvorbu věcí a brnění, což je v této hře kapitola sama o sobě. Ideální by bylo si vykovat plnou plátovou zbroj z mithrilu, pak jí případně očerovat, aby dávala nějaké bonusy k obraně atd. V Letohradu jsem i získal dva pruty a návod na kování, nicméně potřebuji 3 a třetí zřejmě jen tak neseženu :). Když jsem to tak ale zkoumal, zjistil jsem, že ta tvorba věcí a zejména magických zbrojí a zbraní (je třeba na to perk), je docela zajímavá. Třeba se dá udělat opasek obra z +6 k síle atd. Což se hodí, vzhledem k tomu, že bonusy z předmětů do vlastností se nesčítají. Tedy pokud člověk nemá vyloženě magický předmět, který potřebuje, pak by bylo ideální si vyrobit plášť s charismou +6, opasek se sílou +6, asi boty na obratnost +6 a podobně a vybavit tak všechny společníky. A to přitom recepty v té knize zrovna na toto, mi nepřišli ani tak náročné na požadavky na postavu. Tedy by se dali ty předměty vyrobit poměrně brzy, pokud člověk sežene přísady (což bude asi problém).

Celkově jsem se tedy dostal s tím knězem na jeden zátah až do Letohradu. šlo to hodně rychle, což bylo dáno tedy tím, že teď vím přesně kde a co a taky to jde s tím knězem poměrně rychle. Postupoval jsem i trochu jinak a nejprve nabral všechny tři společníky (tedy i Elanee) a až pak plnil ty různé úkoly a lokace po cestě. Díky tomu jsem Elanee získal již na 5 levelu a na 6tém levelu jí naučil též dinosaura. Tadle smečka dvou dinosaurů je pak v podstatě nezastavitelná v této fázi hry. V Letohradě jsem tedy ještě splnil první část pro hlídku, dokud jim nevyhořela budova v docích a splnil všechny vedlejší úkoly, krom Neeshky.  Velice zajímavé jsou v tomto ohledu boje s nemrtvými s tou dovedností Odvracení nemrtvých. Třeba Hřbitov u pevnosti Locke jsem prošel stylem (všichni hlídají na místě) a jen hlavní postava vlítně mezi nemrtvé, nechá se max obklíčit, zakouzlí odvrácení nemrtvých, zabije na jednu ránu třeba 20 nemrtvých :). Na počet odvracení za den má vliv charisma, je tedy dobré to kombinovat s kouzlem Orlí nádhera, nebo Božská síla (nebo jak se to jmenuje). Zajímavé také bylo, že nemrtvý v Vysokého útesu již byli podstatně odolnější a na ně už toto kouzlo tak nefungovalo (pouze je to omráčilo). V hrobce v Letohradě to ale zas na některé fungovalo (třeba zombie). Každopádně to zas tolik nevadilo, protože to tak či tak řešila ohnivá koule, která řeší všechny problémy. Možná jsem si mohl vybrat i doménu ledu a tím získat kouzlo ledová bouře.

S Qarou je to tak, jak jsem říkal. Když jí získáš do party (poprvé jí potkáš před hospodou), tak ona se přímo do party nepřidá, ale jde do té hospody, kde si s ní můžeš promluvit. Tím získáš +6 k vlivu u ní. viz:
http://www.jpeg.cz/images/2017/03/17/s6eq3.jpg
Pravděpodobně na to konto, že si u ní zvedl vliv, se před hospodou odehraje první setkání se studenty, které musíš zabít. Hned po něm můžeš promluvit s Qarou a získat další +3 k vlivu
http://www.jpeg.cz/images/2017/03/17/Ooz8.jpg

Pak zase vlízt do hospody a zase vylézt a měli by tě přepadnout další studenti. Zde všechny pobít  toho se jménem si ideálně nechat až na konec. Jakmile by mělo dojít k jeho smrti, dojde tam nějaký ten učitel z akademie a zastaví to. Hned na to si můžeš opět promluvit s Qarou a získat další 3 body do vlivu:
http://www.jpeg.cz/images/2017/03/17/rb5Go.jpg

Tedy hned po jejím zisku můžeš vliv u ní zvednout na 12. Ten učitel, co ten boj zastaví, pak právě bude chtít Qaru zabít.

Zajímavé taky je, že jsem začal jako neutrál a už v Letohradě jsem byl neutrálně dobrý :). Mě to teda nevadí, ale je to zajímavé.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #89 kdy: Březen 17, 2017, 17:29:22 »

Já zatím pokračuju dál. Nejprve jsem v pevnosti postavil vše, na co jsem měl peníze, ale některé stavby jsou finančně tak nákladné, že si budu muset vydělat další peníze (utratil jsem asi 200 000 zl). Jde o nějaké vylepšení cest a nějaké extra stavby v Citadele. Hned poté jsem oběhl všechny oblasti a najmul kohokoliv, kdo šel najmout (chtěl jsem vzít i tanečnici z Měsíční masky, ale to jaksi nejde :) ).

Do Citadely už jsem se nevracel a místo toho jsem v doprovodu Zhjaeve vyrazil do ruin. Po pár bojích mi všichni poskočili na level 15. Šlo to poměrně snadno, takže jsem se nakonec rozhodl posunout obtížnost na D&D. V družině mě doprovází ještě Khelgar, Shandra a Neeshka, takže spolu s Khelgarem si střídáme u tužších bojů roli tanka. Oba trpaslíci umí nově opičí sevření, takže mohou být vybaveni válečnou zbraní a štítem.

Prošel jsem zatím jen chrámem a teď jsem v dolech, kde se to hemží nemrtvými.
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 11