U Grbnara se dal získat v akt 1 vliv hlavně v archivech, u těch otázek. Tam se dalo získat +3. Pak u těch dvěří v bývalé trpasličí pevnosti v táboře skřetích zvědů +1. Pak v základně na konci akt1, pokud měl člověk dobrý čarozpyt. V akt2 těch možností zas tolik není, vlastně asi u těch gnomských vlkodlaků. Tam se jej asi vzít vyplatí. Nicméně do tohoto šumného lesa je dobré vzít Elanne (hned při prvním vstupu) a Sanda a toho Grobnara. Do Port Last je dobré vzít Sanda a Bishopa. A do Ember Sanda a Elanee.
Do pevnosti bylo určitě dobré vzít Bishopa (při tom útoku na ní). Jelikož ten tam mohl získat hodně bodů do vlivu.
Co se týče bojování, já myslím, že se to týká konkrétního specifického povolání. Ne, že je řeč o povolání zaměřeném na boj. Jinak by to nedávalo podle mě smysl. Tedy trpaslík by měl být opravdu bojovník, ne paladin a podobně. Je spíše možné, že to bonusové povolání devítky se do toho nepočítá, jelikož to je přece jen velmi omezené a velmi specifické povolání.
Khelgara je dobré přesvědčit (při tom úkolu a rozhovoru v chrámu), ať se mnichem nestane. Je lepší jako bojovník, než jako mnich. Ale vyžaduje to u něj dostatečný vliv, aby se úkol splnil. Jinak řekne, že si to ještě rozmyslí. Co se týče rozhovorů před bojem, zdá se, že tě tedy navštívili úplně jiné postavy, než mě a že i todle bude nejspíše podle vlivu, jaký na postavy máš. Tedy bude to nejspíše Sand vs Qara (navštíví tě ten, u koho máš vyšší vliv). Já hodně na vlivu u Qary pracoval a hodně jej zvedal, takže ačkoliv jsem u Sanda získal všechny možnosti, kde vliv získat, pořád jej mám větší u ní. Ty asi ne. A pak je to Elanee vs Neeshka. Tam jsem pracoval u obou, abych získal max vliv, zřejmě jsem na tom o trochu lépe u té Neeshky. Elanee ostatně měla v dialogu jakýsi žárlivý výstup, ale já romance nijak nerozvíjel a ani nemyslím, že to jde. Alespoň ani u Neeshky ani u Elanee nemám žádné takové možnosti. U Grombara i přes to, že jsem využil všech dostupných možností, jak vliv získat, mi stejně vliv selhal u některých situací. Třeba u soutěže na loutnu mi to nepřehrál znovu (ale já si to pamatoval). Nebo před tím bojem, pokud šel bojovat hrdina, mi mohl složit písničku, ale taky tam vliv selhal. Přitom si nemyslím, že bych u něj ten vliv mohl zvednout nějak jinak.
Myslím, že u bojovníků s těžkou zbrojí na obratnosti nezáleží, jelikož samotná zbroj je limituje.
Co se týče bugů, tak já na nic nenarazil. Ono s Qarou proběhnou dva útoky před hospodou. Nejprve hned, jak jí získáš, tě někdo napadne. Ten boj skončí masakrem a v rozhovoru následně můžeš získat vliv (ten rozhovor musíš sám vyvolat, ale otevře se ti tím další možnost dialogu). V tuto chvíli přes tyto volby bys tak měl můct získat k vlivu +3 a +3 (za dvě témata na ty různé postavy). Hned na to můžeš zase vlézt do hospody, zase vylézt a opět by tě měli napadnout další studenti (tentokráte jich je mnohem víc a boj docela masakr). Když by měla hlavní mluvící postava z nich umřít, tak se boj přeruší a dojde tam nějaký ten mistr z akademie, který ty studenty pošle pryč. Ty si zase můžeš pohovořit s Qarou. Na toto konto se ti pak při určitých situacích při přecházení z lokace do lokace spustí animace jak se tento mistr baví s čarodějnicí z Luskanu o tom, že chce Qaru zabít. Ta vytvoří nějakou kopii Qary, která pak bude partu pronásledovat a bude docházet k náhodným setkáním s tímto tvorem při cestát z lokace do lokace (Qara musí být v partě). Todle se děje v akt1 a akt2. Respektive rozhovor kouzelníka s čarodějnicí (proběhnou celkem dva) v akt1, první útok toho tvora až v akt2. Myslím, že todle musíš stihnout dřív, než se ta čarodějnice stane velvyslankyní Luskanu v Letohradě a než tě král pošle na Gariuse (do citadely). Jaký je pak další vývoj si nejsem jistý. Mě ten tvor napadl 2x, určitě mě napadne ještě jednou a pak se to asi posune někam dál. Myslím, že všechny tydle akce se asi váží i na vliv, která hráč u Qary má. Hlavně ty útoky před hospodou.
Co se týče toho sklepa u Aldanona, tak tam se mi nikdo z banditů nevzdával. Já je pobil dřív, než stihli zabít ty sluhy a mluvil se mnou ten sluha. Pravděpodobně pokud ti sluhové umřou, pak tě musí posunout dál nějaká jiná postava, takže je možné, že se na to konto tidle bandité vzdají a řeknou ti o tom oni.
Obchodníci Port Llast jsou hlavně šíleně drazí. Jsou to nejméně výhodní obchodníci ve hře. Celkově je dobré si v akt2 věci spíše šetřit a moc je neprodávat. Hlavně ty magické, u kterých se při obchodu píše cena 10tisíc. Jelikož u těchto obchodníků je ten limit takto nastaven a víc od nich nedostaneš. Jakmile máš ale pevnost, můžeš tam získat kováře a zbrojíře, také obchodníky další (jeden je přímo v hlavní budově) a ti mají ty limity nastaveny výš. Třeba obchodník přímo v citadele (nějaký zločinec) měl limit u zbraní 15tisíc a víc mi nedal za žádný předmět. Jelikož jsem mu prodal spousty těch šutrů a dalších zbytečností (protože měl dobré ceny) a já potřeboval prachy na opravu pevnosti, tak to byl první obchodník ve hře, kterému došly peníze

. Ten kovář/zbrojíř má ale ještě ty limity výš a je jim možné prodat tytéž věci až za 20 tisíc (tedy ty, za které by si u jiných obchodníků získal 10tisíc a u obchodníka přímo v Citadele 15tisíc).
Já začal tu Citadelu budovat a již mám postaveno vše, co lze postavět v akt2. Procenta času se pohybují asi tím, jak často člověk vleze do hlavní budovy Citadely a promluví tam s tou velitelkou. Stavba budov na to vliv nemá. Nicméně to, jak hráč staví budovy a vylepšuje vojáky, má vliv na samotnou efektivitu vojáků, zejména ve speciálních akcích. Pokud je jich málo, jsou špatně vycvičení, nebo mají špatné vybavení, tak jsou méně úspěšní. Procenta času jako taková pak nemají moc vliv, hra na hráče čeká, vždy se ta procenta zastaví na určité hodnotě, dokud hráč nesplní nějaký úkol. Nicméně posun času má vliv právě na ty vojáky (jejich počet, výcvik) a taky na stav okolí a počty obchodníků a rolníků a s tím spojené zisky z daní. Tedy při každé návštěvě je dobré zjistit stav vojáků, jejich počty a určit jejich práci, co budou dělat, případně zvolit tu akci speciální.
Vyšlo mi z toho tedy, že jako první krok jsem postavil kovárnu, následně vojákům v pevnosti zadal, ať verbují nové členy. Zde při tom výběr hráč navíc musí zvolit, koho všechno mají verbovat. Od nejpřísnějších kritérií, až po amnestii (tedy zločince a podobně). Zde navíc platí, že kritéria se dají vždy snížit, ale nedají se zvednout. Pokud tedy hráč zvolí amnestii, tak už to nelze nastavit na výběr jen těch nejlepších. Zde jsem asi udělal chybu a u této volby jsem měl být na počátku přísnější (já zvolil amnestii). To má pak asi vliv na morálku a poslušnost vojáků. Na amnestii jsem to měl nastavit až v pozdější fázi. Ale neva. Následně jsem při výlezu z budovy dal zadat stavbu silnic a odešel pro lidi, co jsem mohl získat. Tedy nejprve do Studni pro seržantku a horníky, pak do Vysokého útesu a Pevnosti Locke pro řemeslníky a pak do Port Last pro horníky. Pak jsem se zase vrátil do pevnosti. Horníci tu ještě nebyli, tak jsem vlezl do pevnosti, dal zadat stavbu lepších silnic, vylezl ven, poslal horníky pro rudu (zde je dobré mít v partě Bishopa, pro rudu poslat tu babu a druhého horníka "přesvědčit" ať zůstane. Což by mělo dát vliv k Bishopovi. Hned na to jsem tedy vlezl zase do pevnosti, vylepšil vojákům zbraně na max a zbroje na hodně dobré (chybí nejlepší zbroje, neboť nemám rudu). Z hlediska vybavení tedy vojáky v akt2 zřejmě již vybavit nešlo. Šel jsem do pevnosti, přiřadil seržantku na rekrutování, pokecal s Grobnarem o výtvoru a dal mu tu jednu část (tu knížku). Opět jsem pokecal s velitelkou, objevili se mi tam nějací dobrodruzi, kteří vyrazili na misi. Taky jsem dostal speciální akci s vesnicí půlčíků, tak jsem tam poslal půlku posádky. Vylezl jsem zase ven, nechal postavit obchod a někam cestoval (ne do úkolové části), vrátil se, kapitánka mi řekla, že máme dost rekrutů, ale že moc netrénují, takže jsem vojáky přeřadil na trénink (a i seržantku). Taky se mi dala dopis od těch dobrodruhů, jak pokračují ve své akci.
Došly mi peníze, tak jsem vyrazil na úkol. Úkol zadává Zhjaeve a je to o nějakých obřadech, kde hrdina získává speciální schopnosti. Celou tu lokaci jsem zde vyřešil, získal 4 požehnání (4schopnosti), taky získal spousty krámů. Sebou jsem vzal Bishopa a pracoval na jeho vlivu. Nejprve jsem domluvil s orky, že zabiju šamana nepřátelského kmene v pevnosti u řeky (a od jednoho zdejšího orka získal žebro, což je docela dobrá věc, jelikož přidává 2 odbornosti navíc, jednak houževnatost a jednak boj poslepu, přitom stačí jí mít jen v inventáři). V pevnosti jsem potkal nějakého zdejšího hňupa, který chtěl také zabít zdejšího šamana. Souhlasil jsem tedy. V druhém patře jsem narazil na vězně, který měl potřebu vše ničit a rozbíjet (ne jen nepřátelé, ale i dveře a truhly). Pustil jsem jej ven ale až po té, co jsem celé toto patro prošel a vše tu pozabíjel a vybral. Ve třetím patře již byl ten šaman. Nejprve jsem mu slíbil, že zabiju velitele orků (+1 k Bishopovi), následně jej zabil a celé třetí patro vykuchal. Zbývaly už jen poslední dveře, za kterými byla obřadní socha. U těchto dveří je několik možností, jak je otevřít. Buď získat obřadní předměty (meč, štít a žezlo) bývalého majitele pevnosti. Štít měl jeden kapitán skřetů, to nebyl problém. Žezlo měl šaman. Též žádný problém. Nicméně meč nikde nebyl a neměl jsem ho. Ten meč má ten jeden skřet, co chtěl zabít zdejšího šamana a co čekal venku před pevností. Tedy bylo nutné jít za ním a buď mu ukázat hlavu šamana, čímž se to obešlo bez boje a on šel dovnitř pevnosti, kde se jej dalo přesvědčit, ať mi meč dá (bez boje), nebo jej šlo zabít ať už venku, nebo uvnitř. Já zvolil zabití venku, jelikož je za to více zkušeností.
Měl jsem tak všechny tři předměty potřebné na otevření posledních dveří. Nicméně tyto dveře lze otevřít i jinak. Při prvním pokusu o jejich otevření (bez předmětů), se spustí past, která hrdinu zraní a doběhne ten magor z druhého patra, co je chce rozbít. Hráč jej může varovat, že je tam past, čímž nezíská nic. Nebo jej může nechat, ať do dveří chvíli buší a pak ho přerušit (čímž získá vliv u Shandry (+1)), nebo jej nechat bušit tak dlouho, dokud je neotevře (přitom umře), a tím získat vliv u Bishopa (+1) a ztratit vliv u Shandry (-1). Další možností je ty dveře rozbít sám a otevírat je tak dlouho, dokud se nerozpadnou. Hrdina při tom bude sice zraňován a je dost možné, že upadne do bezvědomí, ale to nijak nevadí. Pokud se mu to povede, získá vliv u Zhjaeve (+2). Já tedy volil zisk vlivu u Bishopa. K vlivu u Bishopa šlo získat i v lokaci Důl na drahokamy při rozhovoru s jedním duchem o vlastenectví. Celá tadle lokace mi tedy zvedla vliv u Bishopa. (stále ale není dostatečně velký, aby mi řekl vše o své minulosti). Nakonec jsem ještě vůdci orků řekl, že je šaman mrtvý.
Poslední místo bylo projít teleportem, který se otevřel po získání těch 4požehnání. Překvapivě jsem se ale ocitl v rodné vesnici, která byla srovnána se zemí a všichni zde mrtví. Zřejmě todle, nebo ještě chvíle před tím (než se spustí animace, jak do vesnice přišel Ammon s démony), je poslední příležitost, jak zde splnit některé ty úkoly (říct matce o synovi, přinést truhlu z chrámu v černojezerní čtvrti knězi). Já to splněno měl, takže jsem pokračoval. U Shandry se dřív dal získat vliv rozhovorem o tom, odkud pocházím a že jsem z vesnice), tady měla rozhovor, který na to navázal a opět se dal u ní zvednout dost vliv. Všichni ve vesnici tedy byli mrtví, já se musel vydat zase do bažin do zdejších ruin, tam narazil na nějakého toho požírače a zničenou sochu, kterou někdo ale použil už přede mnou a tak získal její požehnání. Což je dost průšvih, jelikož bez všech požehnání nelze Krále stínů porazit. Každopádně ten, kdo požehnání získal, že živý a tedy je naděje, že jej najdu, on se přidá a společně dáme Králi stínů na držku. Momentálně to ale řešit nelze a tak jsem dostal úkol najít úkryt Ammona.
Vrátil jsem se do pevnosti. Všechno prodal, získal velkej balík peněz a postavil všechny zbývající budovy. Silnice, opevnění na max, nakonec jsem si nechal místnosti uvnitř Citadely, tedy nejprve knihovnu, pak západní křídlo a nakonec svůj pokoj). Taky jsem vzal do pevnosti Deekina jako obchodníka, u kterého jsem koupil další pytel s 80% snížením váhy. V Citadele jsem v západním křídle našel klíč, v mojem pokoji díky němu otevřel truhlu a sní získal pytel se 100% snížením váhy. Mám tedy poněkud přepytlováno. Ale ono se to hodí, ne ani kvůli váze, jako spíše kvůli chaosu v inventáři. V knihovně jsem posbíral různé svitky a návody.
Velitelka mě poslala jako spešl akci vybrat daně, taky se do mé země řítil nějaký zlobr, takže jej mí vojáci sejmuli a já získal jeho zbraň. Taky přišli ti dobrodruzi a tak jsem je poslal na pátrání po Králi stínů. Vojáci se již vycvičili, tak jsem je poslal hlídkovat na cesty a do okolí, aby se trochu zvedla bezpečnost a já tak získal více obchodníků a farmářů. Seržantku jsem jim předělil taky. Hra mi poslala promluvit si s Aldanonem do Citadely o úkrytu Ammona, nejprve stál před zamčenou knihovnou, ale když jsem mu jí opravil, byl uvnitř. Tam jsem ale včera tedy skončil a nemluvil s ním.