Já si pořád myslím, že na konci hraje roli i náhoda, ale můžeš jí hodně dopomoci. To já společníky během mise střídám, pokud vím, že se tam něco bude dít a zkouším ty varianty. Dělám si takovou tabulku všech těchto situací, které mění vliv a snažím se je ověřit, jestli fungují a jak. Třeba bylo zvláštní v tom Klanu Okodlabů, že si tam narazil na polomrtvé orky. Casavira musels mít sebou, takže pokud si je zabil, ti klesla obliba u něj. Stejně tak, pokud s tebou byl Khelgar a Elanee. Nciméně podle těch stránek, kde jsou tabulky těch událostí, pokud si je nechal žít, měl si získat vliv u Khelgara a Elanee (u obou), ale to nefungovalo. Buď získal vliv Khelgar, pokud byl v partě, nebo Elanee, pokud Khelgar v partě nebyl. Nebo u bílých vlků by měla Elanee získat +3 k vlivu. Jednak při oslovení, že řekneš, že jim nechceš ublížit (to mi nefungovalo) a pak, když je necháš jít (to fungovalo). Tedy u tohoto dungeonu, vzhledem k povinnosti mít Casavira v partě, bylo třeba nejprve vzít Neeshku a Elanee a dojít až do třetího patra k mrtvolám, tím si získal správnými volbami Neeshka +1, Elanee +3, Casavir +2. Pak vyhdoit z party Neeshku, vzít Qaru a jít k tomu knězi na konci. Zde opět záleží, jestli je Qara v partě nebo ne. Pokud ano, získáš po rozhovoru s knězem vliv u ní (správnými volbami), pokud není v partě, získáš vliv u Casavira. Qara je ale důležitější, takže zde je ta volba jasná. Pak ještě Casavir získá vliv po nalezení toho posla, takže celý dungeon může ovlivnit vliv u party Neeshka +1, Elanee +3, Qara +1, Casavir +4. To je maximum co z toho vytřískáš a je to ideální řešení. Pokud se ti nechce měnit parta a vracet se, pak je nejlepší již od začátku /při rozhovoru s Casavirem když se přidá) vybrat partu Neeshka +1, Elanee +3, Casavir +5. Ani tím o body vlivu nepříjdeš, jen je dáš jiným postavám.
Grobnar jako postava je super a má super dialogy a je s ním sranda, moc použitelný v boji není, na druhou stranu je to bard a má inspirace, takže taková kombinace Druid+Druid+Bard+Zaklínač, která dohromady se skládá ze 7 postav (tedy s vyvolanými společníky) může být docela dobrá a ty inspirace se tam silně projeví. Taky může nosit i předměty, které jsou určeny pro jiná povolání. Super je třeba dialog s tím koboldem bardem v obchodní čtvrti, co byl v nwn1 v datadisku, pokud je v partě Grobnar, ukáže se, že je velký fanoušek toho Delkina (nebo jak se jmenuje). Taky může nosit skoro všechny zbroje, co má ten kobold na skladě, tedy i ty, která jsou určená pro specfická povolání. Taky má ten kobold luk, který je přímo stvořený pro barda a řekl bych přímo pro Grobnara. Vím jistě, že mě v minulých hrách nikdy nezradil. Třeba teď bych měl jít v rámci hry do archivu a tam by měl Grobnar získat nějaký vliv.
Když se naučíš odbornost "Opičí sevření" tak můžeš nosit oboruční zbraň v jedné ruce. Tedy dvě oboruční zbraně v každé ruce (s nějakým postihem). Kdž nosíš dvě zbraně, tak máš i postihy za to a záleží na velikosti postavy a velikosti těch zbraní. Čím menší zbraň v druhé ruce máš, tím líp. Tedy i u člověka budeš mít menší postih s kobinací Dlouhý meč+krátký meč a ještě menší v kombinaci Dlouhý meč + dýka. Pro trpaslíky, lidi, elfy a podobně je ale ideální velikost ta zbraň střední (tedy jednoruční zbraň) a pokud jim dáš do každé ruky válečné kladivo (tedy zbraně velké), měli by ten postih mít ještě větší, než třeba k kombinaci Dlouhý meč + Dlouhý meč. Tím, že trpaslíka zvětšíš o dvě čísla ale jej změníš na velikost, že optimální zbraň by měla být velká nebo obří, tedy by se ty postihy mohli snížit. Ale ať je to jak chce, tak po zvětšení dává Khelgar výrazně větší zranění, nicméně je současně o dost víc zranitelný. Přitom to kouzlo vydrží docela hodně dlouho, vždy skočilo až odpočinkem.
Savy je dobré dělat vždy na jinou pozici a nepřepisovat je. Vždy na začátku každé lokace, nebo před koncem nějaké významnější části. Přepisovat je dobré ten save dočasný (jeden). Já tak mám v podstatě celou cestu pokrytou a teoreticky se můžu vrátit kamkoliv během hry.