Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 19:39:24
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 2 3 [4] 5 6 ... 11

Autor Téma: Neverwinter Nights 2  (Přečteno 53378 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Neverwinter Nights 2
« Odpověď #45 kdy: Březen 09, 2017, 16:34:46 »

Zlodějské bonusy by se mi zrovna dneska hodily :) Po setkání s Logramem jsem se vydal k mystickému zrcadlu v lesích, což bylo něco pro Elanee, ale poté jsem se zase stočil k jihu a Starovýří studni. Cestou jsem potkal gnómského barda, co se mi hned nakýbloval do hospody jako najmutelná postava. Nechal jsem ho být a šel jsem do tábora šedokabátníků.

Následovala dlouhá pasáž, která se točí okolo dvou orčích kmenů, přičemž jsem poměrně brzy narazil na Casavira a chtě nechtě jsem ho musel zaměnit za Neeshku, čímž jsem přišel o možnost páčit truhly. Původně jsem plánoval, že to pak projdu ještě jednou s Neeshkou, ale hned v první jeskyni (štola) jsem narazil na rudu, se kterou nešlo nijak výrazně interagovat. Postupně jsem tuhle rudu našel i v dalších dvou jeskyních. Vzpomněl jsem si u toho, že z ní budu moci teprve něco tvořit, takže se do jeskyní budu určitě vracet, proto jsem si extra vycházku s Neeshkou zatím rozmyslel :)

U Casavira se poměrně snadno získávají body vlivu a Khelgar s Elanee jsou také očividně spokojení. S Khelgarem je tu i několik vtipných vsuvek. Připomnělo mi to Pána prstenů a Gimliho. Cestou jsem zachránil pár horníků a narazil na "prvního" zvěda z Hlubiny.

Matně si vybavuju, že ten první je falešný, ale odhalit ho na místě nešlo. Dopomohla spíše náhoda, protože jsem toho cestou posbíral tolik, že jsem musel kvůli přetíženým postavám zpět do tábora. Cestu mi přehradil právě tenhle týpek v doprovodu orků. Šéfa menšího orčího klanu v jeskyni jsem nechal být, taky mi o chvilku později připravil své vlastní překvapení u většího šéfa, kterému patolízalsky přispěchal na pomoc. Nebýt Casavira, tak bych ho býval zabil hned při prvním setkání, ale nechtěl jsem riskovat ztrátu vlivu. Ono to oekům stejně nepomohlo :)

Elanee jsem totiž na 8. levelu naučit T-rexe a to v kombinaci s vyvolaným lítým divočákem začalo výrazně měnit poměr na bojišti. AI je sice hrozná, ale po pár bojích jsem se naučil, jak ty dvě potvory využít. Khelgara jsem navíc docvičil taky do maxima, co mohl. Zajímavé je, že tenkrát jsem si společníka u Elanee vůbec nevšiml.

V jeskyních jsem ovšem narazil i na jednu nepříjemnost. S oblibou nechávám Elanee sesílat blesk, ale v dungeonech je vysoká šance, že to trefí i nějakou truhlu, čímž se znehodnotí část jejího obsahu, takže je potřeba s tím zacházet opatrně. Rozbitý předmět je akorát na vyhození.

Průzkum jsem zakončil porážkou zdejšího šéfa nekromantů a vysvobozením pravého posla. Tím pro mě nastal čas návratu do Letohradu. Za sebou mám skoro 26,5 hodin a přede mnou je další pasáž ve městě. Měl bych asi navštívit Sanda a pak teprve pokračovat po hlavní lince. Jinak pokud jde o obchodování, na to má asi výrazný vliv charisma, protože můj trpaslík získává vyšší výkupní ceny než ostatní.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #46 kdy: Březen 10, 2017, 07:43:46 »

Já šel zrovna podobně, taky jsem vyrazil z Letohradu kvůli poslovi, také jsem šel nejprve s Eleane k zrcadlu, kupodivu zde žádný vliv nezískala. šel jsem tedy též ke studni, po cestě jsem potkal toho ukecaného barda, ale na rozdíl od tebe jej vzal do party místo Neeshky. (věděl jsem, že jí v danou chvíli nebudu potřebovat, protože u ní vliv nezískám a naopak bych jej spíše ztratil). Místo abych řešil ty klany Kostilamů, jsem totiž šel nejprve k Trpasličím zvědům, což lokace, kam musí jít Khelgar.

Zde se dá u něj získat i hodně bodů do vlivu, díky této lokaci lze splnit jeho dvě zkoušky pro chrám, na konci v tunelech je právě jedna ruda (u rudy stačí jen chvíli stát, dokud hra neoznámí, že postava našla rudu, později ve hře se k ní není nutné vracet a navíc to ani nemusí jít. Pokud se hráč dostane do druhé kapitoly, tak některé tyto lokace zmizí na vždy a už se nepůjde vrátit). Na konci byli zamčené dveře, kde kdybych měl i Neeshku, ztratil bych vliv buď u ní, nebo Khelgara.

Takto jsem nechal dveře otevřít Grombara, díky čemuž jsem u něj získal 1 bod vliv. Khelgarovi jsem přenechal rukavice (+4 do vlivu) a pak mu je i v inventáři nasadil). Vzpomněl jsem si, že bych jej měl primárně orientovat na válečná kladiva, protože těch je ve hře nejvíc a jedno naprosto unikátní, přímo stvořené pro něj, které lze později získat. Tím je také rozhodnuto, že mnich se nestane (já jej potřebuji jako válečníka).

Nyní bych měl jít do toho klanu Kostilamů (kde si byl ty). I zde hodně záleží na správné kombinaci společníků a navíc je nutné je často měnit. Třeba do klanu kostilamů by měla jít určitě Neeshka, protože tu může 1 bod do vlivu získat u falešného posla. Do té další lokace, kam musí jít Casavir, je to horší, měla by tam jít Eleane, Khelgar i Qara, kvůli různým událostem, kde mohou získat vliv a které se vzájemně nekříží. Hlavně u Quary se hodí opravdu každý bod. Já u ní zatím získal body v rozhovoru po těch různých útocích studentů u hospody (3+3+3+3), v zadní uličce jsem jí nechal zapálit oheň a pak jí ještě poděkoval (to je situace přímo pro ní stvořená a získá tam na rozdíl od ostatních 2 body vlivu, místo 1ho (1+1). Tedy jsem u ní na 14ti (mám u ní zřejmě nejvyšší vliv ze všech společníků), nicméně zrovna u ní to ani zdaleka nestačí, navíc nějaké body asi i ztratím v kombinaci s Bishopem.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #47 kdy: Březen 10, 2017, 10:54:03 »

Eh, tak ty trpaslíky jsem jaksi minul :) Zrovna jsem vlezl do Act II a nemám z toho právě dobrý pocit, protože samozřejmě nemůžu z města a zradu v podobě uzavření některých lokací čekám. Naštěstí jsem teprve na začátku, takže můžu loadnout před osvobozením Shandry.

Neeshka mi zrovna zadala úkol s vykradením sběratele, tak jsem zašel do Černojezerní čtvrti a stihl si popovídat s malířem. Hned jsem za náklonnost k Shandře získal minusy u Neeshky a Elanee :) Potom to provedu celé jinak. Když jsem to hrál předtím, tak jsem se snažil Shandru naklonit v domění, že je to romancovatelná postava, ale asi to nemá význam. Vrátím se tedy před Act II a dokončím pár bodů kolem. Hlavně tu rudu a truhly.

Jinak na osvobozující akci jsem Bishopa doplnil Neeshkou a Quarrou. Docela se mi zadařilo u něj získat body a nikoho nenaštvat. Jako družina jsme byly ale slabí, Bishop je sice dobrý ranař, ale jak Quarra nemá čas na vykouzlení ochran apod. tak je to v tahu. Neeshka je v podstatě jen do počtu, byť jsem jí vyzbrojil rapírem +3. Asi nakonec dostane luk. S Bishopem jsme tedy jen dvě bojeschopné postavy. U porážky Zeeaire jsem musel docela taktizovat, abych získal převahu. Šestice strážců je dost nepříjemná, obzvláště ti dva kouzelníci.

Svýho paladina od včerejška učím Letohradskou devítku (8 paladin / 3 LD). Ani nevím, díky čemu se mi to připojilo do nabídky, má to navíc jen 5 levelů, ale když už jsem to začal, tak to dokončím. Chtěl jsem původně jít do trpasličího obránce, což je něco, co jsem měl v Neverwinter Online, ale blbě jsem rozhodil staty. Vlastně až tak blbě, že moc na výběr nemám :)

Kladiva a palcáty jsou to hlavní, čemu dávám přednost, těch hezkých kousků mám docela dost už teď. V Letohradu jsem navíc zjistil, že nejlépe se prodává u Sanda, nabízí opravdu skvělé ceny. Škoda jen, že jsem v té době neměl jasno, co si hodlám nechat a co prodat. Možná to teď budu mít šanci ještě napravit.

Edit: tak mám smůlu, z horské lokace se záchranou Shandry není cesty zpět. Musel bych se ve hře vrátit o mnohem větší kus.
« Poslední změna: Březen 10, 2017, 11:03:22 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #48 kdy: Březen 10, 2017, 12:36:07 »

Tak ty boje v té hře moc těžké nejsou, pokud máš kouzelníka, musíš jej za každou cenu ochránit před nepřáteli (lze nastavit i mod ochranné sesílání - nebo tak nějak, které je sice náročnější a kouzlo může selhat, ale nenaštve to nepřátelé). K tomu lze využít třeba i oslabující kouzla (která třeba nepřítele omráčí, nebo zpomalí a podobně, to mají hlavně druidi).

Bojovat na blízko by měla ideálně jen 1 postava (v partě), ty ostatní by měli umět i kouzlit, nebo být dobří ve střelbě). Na začátku boje, pokud nejsi přepaden, je dobré všechny vybavit střelnou zbraní, pak vzít kouzelníka a třeba v móodu skrývání zaútočit jako první na skupinu nepřátel (nějakým hromadným kouzlem). Pak hru pauznout, nastavit u všech společníků, aby stříleli nebo kouzlili na nepřátelé a zase se přepnout zpět do kouzelníka a ovládat jeho kouzla (nenechat to na PC). Jakmile nepřátelé doběhnou ke skupině, přepnout zbraně na boj na blízko u většiny společníků a jen kouzelníka se snažit držet stranou. Případně používat některé ty kouzla v okolí postavy (jako je třeba blesk, nebo u zaklínače výbuch ohně). V době, kdy nepřátelé doběhnou, je také dobré říct zvířecímu společníkovi, ať zaútočí na nejbližšího nepřátele (do té doby bývá většinou lepší mít u něj nastaveno, ať tě následuje).

Někdy to ale lze udělat naopak. Třeba společníka (zvířátko) kouzelníků a zaklínačů můžeš přímo ovládat (narozdíl od zvířat druidů a hraničářů), takže na něj můžeš začarovat nějaké ochrany a posilující kouzla (a třeba i kouzlo "zvětšit postavu", co má zaklínač) a poslat jej k nepřátelům, aby je vyprovokovalo (dál od skupiny). Když se nepřátelé jím začnou zabývat a obklíčí ho, zasypat ho hromadnými kouzli (ohnivá koule a podobně).

Neeshka jakožto zloděj by rozhodně měla mít luk a ne moc silné brnění (brnění jí zhoršuje bonus k obratnosti, tedy pokud nemůže získat nebo odstranit nějakou past, tak je dobré na ní ne jen začarovat kouzlo kočičí elegance, ale i jí brnění sundat).

Já bych se na tvém místě rozhodně vrátil i o větší kus, protože jinak nezískáš dostatečný vliv u Khelgara a nikdy nevyřešíš ten jeho úkol. Navíc pokud si ty rudy minul, tak je to také velmi špatné, jelikož ty potřebuješ u své pevnosti (posíláš tam pak horníky, kteří jí těží a díky tomu zlepšuješ vybavení svých vojáků). Je ale možné, že si ty rudy "našel" a jen o tom nevíš, protože sis toho nevšiml v tom výpisu událostí (ono to jinak hra neoznamuje a nic jiného se s tím dělat nedá). Já nevím jistě, které lokace se uzavřou a jestli vůbec, ale mám za to, že ty, které jsou dostupné v první kapitole, pak již dostupné nebudou a s tím i spojené vedlejší úkoly.

Letohradskou devítku jsi myslím získal za to, že si dokončil tu část za Městskou hlídku. Kdyby si dohrál za zloděje, dostal by si nějaké jiné bonusové povolání (Stínový zloděj, nebo tak nějak).
« Poslední změna: Březen 10, 2017, 12:41:58 od Milhaus »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #49 kdy: Březen 10, 2017, 18:42:38 »

Vracet se už opravdu nebudu, pokud si to dobře pamatuju, nevyšlo mi to zcela ideálně ani tenkrát, tak se nechám překvapit, co z toho vzejde. Dobrou hodinu jsem přerovnával inventáře a prohraboval se předměty ... zrovna tohle se mi opakovat rozhodně nechce :) Časem beztak hru rozehraju úplně znovu a za jinou postavu, takže spíš zvažuju, že proteď ani nebudu pokračovat datadiskem.

U souboje se Zeeaire je problém hlavně v tom, že mi Zeeaire u hlavní postavy sníží sílu, čímž se postava díky naplněnému inventáři přetíží a při ústupu ze dveří způsobí docela paniku - přizasekne Bishopa a Neeshku. Chvilku tedy trvalo, než se mi podařilo je srovnat. Bojovat uvnitř místnosti nemá smysl.

Zatím to hraju víceméně kontaktně s vlastní postavou včele bitvy a zbytek nechávám na PC. Moc se mi do toho montovat nechce. Kdysi jsem občas kouzlící postavy převzal, ale teď se snažím vyhýbat i pauze. Elanee je na tohle ideální. Některých zbraní je mi docela líto, že je mám a nemám pro ně moc využití, tak jsem třeba tu Neeshku nechal běhat s dobrým rapírem. Shandra už je vyzbrojená silnou kuší, navíc je zatím nesmrtelná, takže mám k dispozici nový taktický prvek :D

Mě v tomhle ohledu nakonec jednička sedla lépe, kde jsou ti parťáci opravdu spíše jen do počtu a jde s nima dělat naprosté minimum věcí. Pro vedení družiny mě tu chybí jednoduchost BG nebo IWD, kde mě přebírání kontroly mezi postavami přijde naprosto přirozené. Tady mě to nějak neláká.

Vykradení sběratele se mi zatím nezdařilo, nemohu projít přes poslední bod - krb. Ke všemu jsem se docela podivil, do jaké situace jsem se dostal a že se to zatím neodrazilo na mém paladinském statutu. Replika obrazu cosi nazančuju, že bych dotyčného týpka asi neměl tolik litovat, ale ze ctihodného člena hlídky zlodějem ... ?
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #50 kdy: Březen 10, 2017, 20:01:27 »

Zkoušel jsem ještě zjistit, jaký mám u koho vliv, ale nenašel jsem, kde se to píše?
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #51 kdy: Březen 10, 2017, 20:39:48 »

Tak to já se snažím mít právě kontrolu nad bojem a hlavně nad kozelníky. Ono když si vezmeš, že na vyšší obtížnosti kouzla zraňují i parťáky a že kdyby třeba Qara prdla ohnivou kouli do středu skupiny, tak zabije všechny, tak je třeba se to naučit mít to podkontrolou. Nemluvě o tom, že společníci jsou pitomci a používají kouzla zbytečně tam, kde není třeba a pak tam, kde potřeba je, je nepoužívají. Když bych to nechal jen na Qaře, tak boj potrvá půl hodiny, ona bude během chvilky bez kouzel a nic nezabije. Takto po 4 kouzlech není co řešit, když se nepřátelé nejprve nalákám na jedno místo a pak je zraňuji zarás :).

Předměty je dobré dávat nějaké postavě, kterou sebou moc nevodíš a která je v krčmě, nebo je prostě prodávat. Případně je nechat v krčmě v těch pracovních stolech. Ono nemá cenu ty předměty moc šetřit, jelikož tam stejně nejsou žádné extra super a očarovaných je ve hře hodně. Já třeba sebou nenosím skoro nic, ale já mám tedy nosnost 100. Tedy já ani skoro nic neunesu.

Na odstranění nějakých těch negativních stavů (jako snížení síly) může pomoci kouzlo obnova (měla by jej mít Elanee).

To, jaký máš u koho vliv, nijak nezjistíš, to si musíš pamatovat, nebo si to někam zapisovat. Důležité jsou hlavně ty neutrální postavy. Ty dobré si myslím že asi jen tak nezradí.

S tím, že si nezískal ty rukavice trpaslíků (ocelové pěsti) a nepomohl jim a tedy ani nepomohl Khelgarovi, si myslím, že by to mohlo mít i dohru ve třetí kapitole, kde pevnost Ocelových pěstí navštívíš.
« Poslední změna: Březen 10, 2017, 20:43:58 od Milhaus »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #52 kdy: Březen 10, 2017, 22:47:39 »

Plošný kouzla si hlídám, vlastně je nemá ani jeden kouzelník namemorované :) Já bych řekl, že friendlyfire je volitelně nastavitelný, ale hraju zatím tak, jako by byl aktivní (což asi není). Někde v menu jsem totiž zahlídl přepínač, ale kouknout zrovna nemůžu (sedím v práci).

Mě to opravdu po těch letech přijde v ovládání nějak těžkopádné, asi jsem si dost odvykl. Nejspíš nakonec vypnu AI a budu povely rozdávat manuálně. Ještě udělat něco s tou kamerou.

S Khelgarem uvidím, jak se to vyvrbí. Vůbec si nevybavuju, že by mi to nějakou další lokaci ukázalo. Přitom jak si to napsal, tak jsem si vybavil, že se měl s někým setkat. Potkal jsem ovšem akorát Carsomyra. Podle všeho se mi zítra po jednom rozhovoru zase zpřístupní mapa světa, tak uvidím dle situace a kdyžtak to loadnu ještě před záchranu Shandry.

Stoly v hospodě mě jako úschovna napadly, ale měl jsem obavy, aby mi to pak při nějakém přechodu mezi akty nezmizelo. Teoreticky se opravdu vyplatí prodat toho maximum ještě před tím, než se Sand přidá do družiny, protože ta jeho kopie v krámku už pak zase nabízí běžné ceny výkupu. Zatím to dělám tak, jak píšeš, ukládám věci k postavě, co jí běžně neberu.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #53 kdy: Březen 11, 2017, 00:37:18 »

Nakoukl jsem na Gamebanshee, jak je to s těmi extra povoláními za službu a za zloděje je to opravdu Stínový zloděj (Stínový zloděj z Amnu). Těžko říci, nakolik se to vyplatí sjet za zloděje a pak si tohle vybrat namísto klasické zlodějské třídy, popř. tu tímhle přerušit. Moc mi teď nedává smysl ani Letohradská devítka, kde mi to tedy alespoň nese o jeden dovednostní bod na level více.

Když už jsem byl u toho, tak jsem nakoukl na poměry zrady na konci hry. Autor uvádí extra pětici - Neeshka, Sand, Qara, Grobnar a Ammon Jerro. Přitom u Ammona píše, že ten nikdy nezradí, ale pravděpodobně přijdeme o Sanda nebo Quaru. U Neeshky pak rozhoduje čistě vliv, podobně u Grobnara. U Bishopa pak jde o úspěšnost ukecávání. Když vezmu, že napoprvé hráč těžko může odhadnout všechny situace, kde koho zrovna brát a jak se chovat, tak by to finále mohlo být jinak docela zuřivé :D Takhle to dává jistou naději, že je potřeba opravdu bojovat jen o ty neutrály a dát si pozor i na Grobnara, kterého se mi moc sebou teda tahat nechce :) Charaktery s dobrým přesvědčením zůstanou na mé straně nejspíše už z principu.

U Grobnara si vybavuju, že je ve finále celkem důležitý a onehdá jsem kvůli tomu loadoval. Zarazila mě však jiná věc, kterou jsem zahlídl před několika dny jinde, pár postav prý finále přežije a mělo by se objevit v datadisku. Vybavuju si, že několik zmínek během datadisku padlo, ale na nikoho konkrétně jsem tuším nikdy nenarazil. Romanci zastoupila místo Elanee ta rudá čarodějka.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #54 kdy: Březen 11, 2017, 01:51:25 »

No nevím, podle mě můžou přežít všichni, pokud nezradí. A lze docílit toho, že nezradí ani Sand a ani Qara. Grobnar mě myslím nezradil nikdy, ale toho si ani moc nevybavuji, že ve hře byl. Podle mě můžou zradit i ti dobří, nicméně to by si ty musel být obzvláště zlý a tedy z jejich pohledu horší, než Garius. Pokud ale člověk nedělá vyloženě něco, co se jim nelíbí a alespoň nějakou reputaci získá, pak by asi zradit neměli. S Grobnarem bude spíše potíž v tom, že je málo příležitostí u něj vliv získat a tam, kde to jde, ho hráči často nevodí (pokud jej vůbec berou do party). Takže na konci může zradit prostě jen proto, že hráč ho skoro nezná.

Vypínat úplně inteligenci není příliš výhodné. Je dobré, pokud postavy reagují na nepřítele (nějak). Je ale vhodné povypínat všechny kouzlení a podobně. Ono vypnout UI se dá i tlačítkem v levém dolním rohu (dočasně). Lepší je ale kombinovat to nastavení UI a hlasové příkazy. Když třeba v UI máš nastaveno, že při následování postava neútočí, tak opravdu nebude útočit a bude čekat na povel (dokonce se tě bude ptát "Mám útočit?")

Při nastavení obtížnosti "Dle D&D" se zapne zraňování společníků pomocí kouzel. Je tam ještě vyšší obtížnost, než ta. V normální obtížnosti (výchozí nastavení) je to ale vypnuto.

Bonusové povolání jsou úplně k ničemu. Minimálně ta devítka určitě. Stínový zloděj ale taky, jak jsem se tak na to díval. Ono to jakože přináší především bonusové dovednosti, které zřejmě ani jiná povolání nemají (nebo ne tak dobré), ale nemyslím, že je to užitečné. Třeba Devítka má schopnost bránit spojence. Pokud máš tedy v partě třeba mága a chceš ho ochránit před zraněním, tak asi použiješ tu schopnost na něj. Tím on získá asi 30% původního zranění, ty asi 50% (nebo tak nějak) a mág má větší šanci, že přežije. Na každém tom levelu z těch 5 pak asi získává nějakou takovou schopnost.

Mě se líbí trpaslík, když na něj člověk začaruje Zvetši osobu :). V ruce má dvě válečná kladiva, po zvětšení navíc nejspíše získá sílu a nejspíše i ztratí nějaké ty postihy za dvě dvojruční zbraně v každé ruce a pak je z něj docela slušná mlátička :D. Ještě jej ale budu muset naučit boji se dvěma zbraněmi (zatím na to nemá asi obratnost).

Co se týče přesunů z kapitol, ono když si hru pocitvě ukládáš pokaždé na jinou pozici (nejlépe na začátku každé lokace a pak na konci nějakých větších částí) a pak ještě na jednu dočasnou pozici během bojů v těch lokacích, tak se nemůže nic stát a nemůžeš o nic přijít. :)
« Poslední změna: Březen 11, 2017, 02:11:11 od Milhaus »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #55 kdy: Březen 11, 2017, 05:57:11 »

Co jsem pochopil, tak on to bral jako nejčastější výsledek napříč různými rozehrávkami apod., takže je to víceméně jen statistika. Když si člověk dá pozor, tak určitě se Sandem a Quarou vybruslí taky, ale asi to pak chce opravdu měnit družinu i během jedné mise. Mě tohle přijde trošku divné, protože v tom hlavně ty dotyčné situace nevidím vždy.

Grobnar může na konci docela potrápit. Mě to došlo při osvobozování Shandry, kdy v jeskyni před svatyní narazíš na konstrukt. Jakožto gnóm je jediný, kdo ho dokáže opravit a tím pádem je zároveň i jeho pánem. Mě opustil zrovna kvůli tomu, že jsem mu věnoval málo pozornosti :) Jenomže ono nejde jen o ty mise, ono je potřeba si ho i vyposlechnout a to je u něj mnohem horší :D

Zvětšení trpaslíka jsem ještě nezkoušel, ale tohle je zrovna hezky popsané v trilogii Žoldáci od Salvatora, kde společně s tím výrazně narůstá síla. Penalizace za obourukost se podle mě v tomhle případě počítá klasicky dle poměru mezi velikostí zbraně a velikostí postavy, tedy analogicky jako je tomu např. u meč vs dýka v případě elfa/člověka. Paladin měl kupříkladu tuhle legrácku v Neverwinter Online jako dovednost, ale bylo to hodně limitováno časem, takže to byla ve výsledku zbytečná investice dovednostních bodů (bylo to tuším 5-7 sekund a pak zase splaskl).

Save jedu standardně na 3 pozice - začátek mise, průběžný a významné okamžiky (např. klíčové dialogy, boje apod.). Uteklo mi akorát pár míst, ale k nim se zase můžu snadno dostat z nejbližšího předchozího save, takže tohle mám celkem dobře podchycené ;)
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #56 kdy: Březen 11, 2017, 14:47:09 »

Já si pořád myslím, že na konci hraje roli i náhoda, ale můžeš jí hodně dopomoci. To já společníky během mise střídám, pokud vím, že se tam něco bude dít a zkouším ty varianty. Dělám si takovou tabulku všech těchto situací, které mění vliv a snažím se je ověřit, jestli fungují a jak. Třeba bylo zvláštní v tom Klanu Okodlabů, že si tam narazil na polomrtvé orky. Casavira musels mít sebou, takže pokud si je zabil, ti klesla obliba u něj. Stejně tak, pokud s tebou byl Khelgar a Elanee. Nciméně podle těch stránek, kde jsou tabulky těch událostí, pokud si je nechal žít, měl si získat vliv u Khelgara a Elanee (u obou), ale to nefungovalo. Buď získal vliv Khelgar, pokud byl v partě, nebo Elanee, pokud Khelgar v partě nebyl. Nebo u bílých vlků by měla Elanee získat +3 k vlivu. Jednak při oslovení, že řekneš, že jim nechceš ublížit  (to mi nefungovalo) a pak, když je necháš jít (to fungovalo). Tedy u tohoto dungeonu, vzhledem k povinnosti mít Casavira v partě, bylo třeba nejprve vzít Neeshku a Elanee a dojít až do třetího patra k mrtvolám, tím si získal správnými volbami Neeshka +1, Elanee +3, Casavir +2. Pak vyhdoit z party Neeshku, vzít Qaru a jít k tomu knězi na konci. Zde opět záleží, jestli je Qara v partě nebo ne. Pokud ano, získáš po rozhovoru s knězem vliv u ní (správnými volbami), pokud není v partě, získáš vliv u Casavira. Qara je ale důležitější, takže zde je ta volba jasná. Pak ještě Casavir získá vliv po nalezení toho posla, takže celý dungeon může ovlivnit vliv u party Neeshka +1, Elanee +3, Qara +1, Casavir +4. To je maximum co z toho vytřískáš a je to ideální řešení. Pokud se ti nechce měnit parta a vracet se, pak je nejlepší již od začátku /při rozhovoru s Casavirem když se přidá) vybrat partu Neeshka +1, Elanee +3, Casavir +5. Ani tím o body vlivu nepříjdeš, jen je dáš jiným postavám.

Grobnar jako postava je super a má super dialogy a je s ním sranda, moc použitelný v boji není, na druhou stranu je to bard a má inspirace, takže taková kombinace Druid+Druid+Bard+Zaklínač, která dohromady se skládá ze 7 postav (tedy s vyvolanými společníky) může být docela dobrá a ty inspirace se tam silně projeví. Taky může nosit i předměty, které jsou určeny pro jiná povolání. Super je třeba dialog s tím koboldem bardem v obchodní čtvrti, co byl v nwn1 v datadisku, pokud je v partě Grobnar, ukáže se, že je velký fanoušek toho Delkina (nebo jak se jmenuje). Taky může nosit skoro všechny zbroje, co má ten kobold na skladě, tedy i ty, která jsou určená pro specfická povolání. Taky má ten kobold luk, který je přímo stvořený pro barda a řekl bych přímo pro Grobnara. Vím jistě, že mě v minulých hrách nikdy nezradil. Třeba teď bych měl jít v rámci hry do archivu a tam by měl Grobnar získat nějaký vliv.

Když se naučíš odbornost "Opičí sevření" tak můžeš nosit oboruční zbraň v jedné ruce. Tedy dvě oboruční zbraně v každé ruce (s nějakým postihem). Kdž nosíš dvě zbraně, tak máš i postihy za to a záleží na velikosti postavy a velikosti těch zbraní. Čím menší zbraň v druhé ruce máš, tím líp. Tedy i u člověka budeš mít menší postih s kobinací Dlouhý meč+krátký meč a ještě menší v kombinaci Dlouhý meč + dýka. Pro trpaslíky, lidi, elfy a podobně je ale ideální velikost ta zbraň střední (tedy jednoruční zbraň) a pokud jim dáš do každé ruky válečné kladivo (tedy zbraně velké), měli by ten postih mít ještě větší, než třeba k kombinaci Dlouhý meč + Dlouhý meč. Tím, že trpaslíka zvětšíš o dvě čísla ale jej změníš na velikost, že optimální zbraň by měla být velká nebo obří, tedy by se ty postihy mohli snížit. Ale ať je to jak chce, tak po zvětšení dává Khelgar výrazně větší zranění, nicméně je současně o dost víc zranitelný. Přitom to kouzlo vydrží docela hodně dlouho, vždy skočilo až odpočinkem.

Savy je dobré dělat vždy na jinou pozici a nepřepisovat je. Vždy na začátku každé lokace, nebo před koncem nějaké významnější části. Přepisovat je dobré ten save dočasný (jeden). Já tak mám v podstatě celou cestu pokrytou a teoreticky se můžu vrátit kamkoliv během hry.
« Poslední změna: Březen 11, 2017, 15:06:57 od Milhaus »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #57 kdy: Březen 11, 2017, 16:16:04 »

Savy je dobré dělat vždy na jinou pozici a nepřepisovat je. Vždy na začátku každé lokace, nebo před koncem nějaké významnější části. Přepisovat je dobré ten save dočasný (jeden). Já tak mám v podstatě celou cestu pokrytou a teoreticky se můžu vrátit kamkoliv během hry.

Samozřejmě, přesně takhle to mám ;)

Nakonec jsem se přeci jen vrátil, byť to je spíše kvůli dvou rudám, které se mi nezapsaly a ve dvou truhlách jsem našel exotické zbraně +2. Trpaslíci jsou totiž dostupní i v Act II, takže s Khelgarem není potřeba pospíchat. Zmizí však vše ostatní, např. Starovýří studna. Když už jsem však v tom, tak jsem se po lince Khelgara vydal.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #58 kdy: Březen 11, 2017, 18:24:52 »

Jo, zjistil jsem, že když dovedeš Shandru do hospody z farmy a ta je pak následně přepadená, tak věci ze stolů zmizí (pravděpodobně se celá ta lokace zde změní a je jiná). Tedy před touto událostí je dobré ty věci z těch pracovních stolů vzít. Já to měl naštěstí uložený těsně před posledním rozhovorem s ní na farmě, kdy jsme šli do hospody :)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #59 kdy: Březen 11, 2017, 18:45:19 »

Jenom k tomu prvnímu odstavci, teď už to mám komplet, tak jsem si ho mohl pročíst. Ono když do podzemí s knězem vezmeš Khelgara, tak ono za to sice nic u něj není, ale má k tomu prima komentář :) V tomhle je ta hra úžasná, že má propracované všechny možné varianty. Když jsem teď dělal úkol pro Khelgara tak to družiníci komentovali docela jinak, než předchozí družina, kde už byl Sand (teď jsem musel mít Bishopa, protože jsem použil save před návštěvou vesnice Ember). Za ty vlky jsem taky tuším dostal body jen po jejich propuštění.

Pomalu jsem změnil taktiku v boji a prokousal se volbami nastavení AI u postav. Neeshka a Bishop dostali luky a upravil jsem jim vzdálenost. Khelgar mi dělal krytí nablízko - je jakoby o pár kroků vzadu a chvilku vyčkává, čímž se všechno nejprve nahrne na mě a on se přidá až poté. Tím mi to tolik nerozhazuje soustředění na konkrétní protivníky. Neeshka s Bishopem po většinu času útočí do chumlu kolem mě, ale občas se přeci jen rozhodnou pálit i na protivníky kolem (obzvláště pokud jde o střelce). Je to rozhodně mnohem příjemnější hraní, akorát budu muset sám sebe lépe obrnit. Jako tank úplně ideální nejsem, ale v případě nouze funguje prohození s Khelgarem, někdy dokonce přiběhl Bishop a trochu mě vyléčil. Postupně se dostane i na ostatní parťáky.

Naběhl jsem zpět do Letohradu a pustil se znovu do přehrabování inventářem. Po včerejšku už mi to šlo o poznání rychleji, takže celková ztráta za load zpět nebude tak velká - tipuju -1,5 hodiny.

Teď jsem akorát stihl tvůj poslední post :) Pro dnešek jsem se zarazil zrovna před tímhle bodem. Zvažoval jsem, že bych ty stoly využil, ale raději je tedy nechám být. Ona se hospoda jakoby resetne, to je vidět při pohledu do pokojů, které jsou najednou plné lidí, takže to asi bere i obsah kontejnerů.
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: 1 2 3 [4] 5 6 ... 11