Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 19:39:29
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 [2] 3 4 ... 11

Autor Téma: Neverwinter Nights 2  (Přečteno 53379 krát)

Milhaus

• Zasloužilý člen
Re:Neverwinter Nights 2
« Odpověď #15 kdy: Březen 01, 2017, 08:40:41 »

No, ono Quaru nemusíš nutně vodit v partě, důležité je, aby byla v hospodě u toho příbuzného, co používáš jako základnu. Pak si jí můžeš vzít kdykoliv a vést s ní i dialogy kdykoliv. Podle mě se nedělí o zkušenosti, ale všichni získávají stejné. Ostatně je tam limit, kolik parťáků můžeš vodit, tuším 3, tedy když jí vezmeš, tak už jeden ten parťák musí zůstat v hospodě. Já bych určitě ale Quaru vodil i v partě, v případě bojového hrdiny. Hlavní ale je, aby byla na některých úkolech. Tuším, že hráč má v určité fázi jít na tu akademii, odkud jí vyhodili. A tam by měla být určitě. Stejně tak Neeshka v těch stokách, kde se něco řeší s těmi grázly, se kterými nemá vyřešené účty, nebo Elanee s druidy svého kruhu, až za nimi budeš mít jít (až budeš mít pevnost) a podobně. Také jsu ve hře určité události, které by ty postavy měli vidět, nebo je naopak vidět raději neměli. Třeba na jednom místě jsou nějací zranění orkové, které můžeš nechat umřít. Pokud je necháš žít, ne jen, že tě to posune ke zlu, ale naštveš tím Khegara a Casavira (pokud to uvidí).

Hra u těch věcí dokonce myslím hráči oznamuje, že získal u někoho vliv, nebo ho ztratil. Tedy pokud uvidíš postava -1 bod, je něco špatně :). Pokud mineš místa, kde některá postava mohla získat +1 bod, je to taky špatně.

Na konci při tom rozhodování, kdo zradí a kdo ne, hraje roli i náhoda. Tedy zdá se mi, že jsem to zkoušel víckrát pomocí load/save a občas někteří zradili a někteří ne a různě se střídali. Pravděpodobně hra volí náhodné číslo od 1-100 a to, jak jsi oblíbený u dané postavy zvedá maximální hodnotu, jaké číslo může padnout, aby tě postava nezradila. Tedy budeš li oblíbený třeba u Neeshky na 80%, pak může padnout jakékoliv číslo od 1-80 a nezradí. Pokud padne víc, máš smůlu. Pravděpodobně u některých postav je už na začátku ta hodnota nastavena výš, u některých níž. Tedy třeba u trpaslíka, Elaney a asi Zhjaeve a Casavira je asi výš, takže tě nezradí tak snadno, na druhou stranu i oni tě zradit můžou a taky je můžeš naštvat (tedy tu původní hodnotu snížit). Tipl bych u nich, že hodnota by mohla být nastavená tak na 90/60/70/80. Neeshka by mohla mít tak 50, Quara/Sand budou ještě níže a mají vyšší pravděpodobnost zrady, takže u nich by to mohlo být tak na 30/40 na začátku. Můžeš je ale v těch úkolech a dialogách hodně získat na svojí stranu. No a Bishop je asi nejníže, toho bych tipl tak na 10-20 a je obtížné ho získat. Černokněžník Ammon Jerro tuším nezradí nikdy. Možná u některých záleží i na tom přesvědčení. Je to tedy jen můj odhad a ruku do ohně bych za to nedal.
« Poslední změna: Březen 01, 2017, 08:59:50 od Milhaus »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: Březen 01, 2017, 09:54:34 »

Na limit jsem zrovna narazil. Šel jsem právě do hospody, vyslechl si velmi zajímavý nadávkový rozhovor mezi Neeshkou, Khelgarem a Quarrou a při odchodu z hospody jsem zjistil, že jsem vskutku limitován na 4 postavy :) Venku ovšem čekalo komando z akademie, takže jsem nakonec Quarru vzít musel. S ní se v rozhovoru objevil jistý náznak, že by to šlo vyřešit i mírově, bez ní to automaticky končilo krveprolitím. V hospodě jsem tedy nechal Neeshku, Quarra jí bojově v pohodě nahradí. Horší je to teď s Khelgarem, pořád ho držím level 4 a začíná dost zaostávat. Možná to pak právě prohodím a vezmu po Letohradu Neeshku namísto Khelgara.

Stavové zprávy se snažím číst, ale někdy na to zapomenu. Hlídám si spíš posuny v přesvědčení. Elanee mi přišla hodně loajální i předtím, Jerro taky. S Elanee jsem měl navíc romanci, ona je to taková analogie Jaheiry a to doslova. Neeshka ovšem často přebírá v rozhovorech iniciativu, což mi přijde jako dobré znamení :) Navíc si začínají s Khelgarem rozumět. U Khelgara jsem vzal už včera iniciační úkoly na mnicha, ale zatím nemám ani ponětí, kde to splnit. Vyjma vztahů v družině, ty jsou jasné. Celkově to vypadá na pěkně dlouhý úkol. Já ho asi předtím ukecal, že se vlastně mnichem stát nechce, protože takovou péči jsem mu určitě nevěnoval. Zaběhnu ještě do chrámu, jestli zlepšení vztahů s Neeshkou už nebude mít nějaký vliv.

Zrovna se chystám komplet dořešit bandity ve městě, takže ještě zvažuju, že bych se nejdříve s Neeshkou podíval na ten její úkol. Ulička se mi asi trochu bugla, ale o to méně jsem musel bojovat :)

Ještě jsem zapomněl jednu věc. Včera jsem si v Měsíční masce popovídal s jednou tanečnicí a zrovna jsem přitom zazoomoval s kamerou. Už vím, kde se v Zaklínači vzala Shani :D Ona je jí ještě docela podobná kapitánka stráží, ale tahle tanečnice musela být hodně velkou inspirací. Přitom jsem si myslel, že na Zaklínače byla použita první Aurora a CD Projekt měl licencovaný jen engine bez assetů. I když těžko říci.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #17 kdy: Březen 01, 2017, 10:41:41 »

No z Khelgara uděláš mnicha v tom chrámě, co je v Letohradě. Je tam nějaký mnich, který ho může zasvětit. On pak musí splnit nějaké zkoušky a pořád nechápe, že mnich není od toho, aby se super pral, ale že je od toho, aby se duchovně rozvíjel. A právě s tímto mu musíš pomoci, pokud chceš, aby byl mnich, nebo ne pokud jej chceš jako bojovníka.

Celkově si pamatuji, že v těch dungeonech bylo hodě různých událostí, kde hráč udělal nějaké rozhodnutí, které pak ovlivnilo vliv na společníky, ať už pozitivně nebo negativně. Často bývají protichůdné, tedy u některé postavy body získáš a u jiné ztratíš. Tedy může tam dojít ke sporu, že třeba Elanne cce jednu věc, zatímco Quarra druhou a podobně. Podmínkou samozřejmě je, aby ta postava byla u toho rozhodnutí přítomna. Celkově tak v principu jde o to vědět, kde ta rozhodnutí jsou a mít sebou v tu chvíli postavy, u kterých tím rozhodnutím vliv získáš největší a současně nemít v partě postavy, u kterých bys vliv ztratil. Navíc se někdy nevyhneš, že jsou přítomny postavy protichůdné, takže musíš i balancovat. Například pokud chceš, aby tě nezradil ani ten Bishop, tak jej musíš získat a on je zlý, tedy pokud jej v některých situacích podpoříš, ztratíš tím vliv u jiných postav. Cílem je pak mít  v tu chvíli takové, kterým to vadit moc nebude (třeba neutrální) a nebo pokud jim to vadit bude, aby jim to nevadilo příliš, případně aby se u nich snadno dali získat body do vlivu jinde, nebo mít postavy, které jsou loajální víc již odpočátku a u kterých ztráta vlivu tolik nevadí. Jako dá se to hrát tak, že tě na konci opravdu nikdo nezradí, tuším ani ten Bishop, myslím že se mi to tak jednou povedlo, i když to bylo i dílem té náhody a po nějakém tom save/load. Respektive on nebojoval po mém boku, současně ale nebojoval proti mě.

Z logiky věci bys tak měl asi více podporovat ty postavy, kterým jsi lhostejný na počátku nejvíc a u kterých je vyšší šance, že tě zradí (Quarra, Sand, Bishop) a přitom u sebe nemít postavy, kterým by jejich podpora vadila v těch situacích. Ono tydle postavy se tuším u těch rozhodnutí zrovna snesou, jelikož Quarra a Sand jsou tuším neutrální, takže když uděláš nějaké zlé rozhodnutí kvůli zisku vlivu Bishopa, nemělo by jim to vadit a možná nějaký bodík i získáš u nich. Sand je hodně namyšlený a arogantní a potřebuje mít pocit důležitosti, takže v dialogách s ním jej musíš takto podporovat a to jeho ego mu hladit. Quarra je pomstychtivá nestabilní mrcha, tudíž jí můžeš podporovat v tomto smyslu. Bishop je zlý a využije každou příležitost k usnadnění si práce, takže jej můžeš získávat tímto. Neeshka zase vidí zisk a má ráda, když něco dostane zadarmo. Není ale zlá a není ochotná pro zisk jít přes mrtvoly. Můžeš jí ale naštvat, když jí neumožníš získat peníze, aniž by to někomu ublížilo. Elanee je hodně duchovní a spojená s přírodou, tedy pokud jakkoliv zneuctíš přírodu, nebo jí ublížíš, naštveš jí. Stejně tak nemá ráda právě hamižnost, protože jí nechápe, proč lidé shromažďují majetek (jakožto elf) a v tom je právě ve sporu s Neeshkou. Khelgar je bojovník a má rád boj, tedy pokud se budeš vyhýbat dobrému boji, moc si u něj nešplhneš. Casavir je paladin, tedy ten preferuje jen zákonné dobro a cokoliv jde proti řádu nebo dobru, je špatně. Zhjaeve je dobrá a je obtížné u ní získat body vlivu. Stejně tak u Ammon Jerra, který je zase zlý. Událostí ve hře, kde lze získat body do vlivu u těchto postav je jen málo. Ale zase to není asi důležité, protože mám za to, že nezradí nikdy.
« Poslední změna: Březen 01, 2017, 10:51:48 od Milhaus »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #18 kdy: Březen 01, 2017, 13:10:28 »

Sanda jsem zatím potkal jen v hospodě, stejně tak Bishopa, který odmítl se se mnou bavit.

Quarra je zmatený neutrál, Neeshka je pravý neutrál, Khelgar a Elanee jsou neutrální dobro. Quarra by se tedy měla snést s Neeshkou, ale v přítomnosti Khelgara a Elanee to bude horší. Naproti tomu Neeshka je čistý neutrál, takže by měla zkousnout vše :) Elanee mě tedy překvapila, já mám nějak zafixováno, že druid musí být true neutral a ono stačí jen jakékoliv neutrální přesvědčení. Všiml jsem si, že hra v určitých klíčových momentech jakoby počítá se složením družiny a pořád je možnost si doběhnout družinu popřeskládat, např. rozhovory a boje s bossy. To chce ale opravdu znát, kde se co může pokazit. Každopádně začnu více rozmýšlet, jakou družinu budu na jakou misi brát.

Jinak jsem teď zjistil, že Neeshka v hospodě získala normálně zkušenosti na další level, aniž by byla v družině, takže hra nejspíše odložené hrdiny nepenalizuje, podobně jako tomu bylo v Mass Effect. To je vzhledem k výše uvedenému docela dobré zjištění. Navíc to vysvětluje, proč mi tenkrát finální souboj dal díky zrádcům tolik zabrat, když mi je hra trénovala za zády :D

Cestou do hospody jsem před chvilkou narazil na vlka, což byl ve skutečnosti přeměněný druid. Elanee se ho ujala a získal jsem u ní bod. Díky vlkovi mi to hodilo další úkol, který je pro Elanee přímo šitý. Tohle bylo docela jasné, ale obávám se těch méně jasných setkání.

Mám teď za sebou rozprášení gangu pašeráků a hra mě posílá mimo Letohrad. Časomíra ukazuje 19 hodin 37 minut.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #19 kdy: Březen 01, 2017, 13:39:39 »

No u tohohle ale nezáleží jen na přesvědčení, ale i na zájmech těch postav. Tedy klidně se může stát, že nějakým rozhodnutím získáš vliv třeba u Khelgara a ztratíš u Elanee. Například pokud tě hra postaví před rozhodnutí, jestli rozsekat na kusy nějaké zvíře. Elanee a Neeshka jsou ve sporu kvůli majetkuchtivosti, tam je to také jasné a myslím, že to místo, kde by si mohl u Neeshky bod získat a u Elanee ztratit si již minul. Quarra zase má problém snést se sama se sebou, natož s ostatními.

U přesvědčení navíc nutně nejde ani o to dobro/zlo, ale spíše o řád/chaos. To je mnohem horší. Tedy zákonně dobrá postava se snadněji dostane do sporu v zájmech s zmateně dobrou, než třeba zákoně zlá se zákoně dobrou.

Ono zákoně dobrá postava je v podstatě takový pachatel dobra, který ho udělá klidně i proti vůli toho, komu pomáhá a zabije každého, kdo by se pokusil ho v páchání dobra zastavit. Třeba kdybych to měl přirovnat k ME2, tak zákoně dobrá byla Samara. Konala dobro, ale neměla by problém zabít policajtku, pokud by jí v jejím dobru bránila.

Úplným opakem je pak zmateně zlá (s tou by se postava měla vyloženě nesnášet). Třeba v ME2 by to byl asi Grunt. V NWN2 je zákoně dobrý Casavir (a už jen tím je sám o sobě nebezpečný). Zmateně zlý je Bishop. Tedy tyto postavy jsou pravé opaky a podle toho vypadají jejich vzájemné vztahy a Bishop i reaguje na to, jaké vztahy máš s Casavirem. Ty sám jsi ale taky zákoně dobrý, tudíš Bishop bude mít nejspíše velké problémy i s tebou. Pravé opaky jsou také zákoně zlé vs zmateně dobré (černokněžník Ammon vs Khelgar/Elanee). Ale jak už jsem říkal, v této hře jde spíše o zájmy těch postav, než o přesvědčení, i když přesvědčení může také trochu napovědět.

Sand se k tobě přidá v průběhu, když tě bude tuším obhajovat u soudu a právě u toho soudu a následné cestě (kde by měl jít s tebou), u něj můžeš získat vliv, nebo naopak ztratit. Je to nejlepší mág ve hře, lepší než Quarra, ovšem rozvoj je složitý. Ale právě u něj se to dá naučit, jak ho rozvíjet. Bishop tě pak bude povinně doprovázet na některých misích, opět u něj můžeš ztratit nebo získat vliv u té mise první a také dle dialogu můžeš hodně ztratit u společníků.

Na konci hry si hra ty společníky, co tě zradí rozvine na maximum dle sebe. Dá jim také vybavení, pokud jim ho vezmeš. Určitě je dobré si společníky rozvíjet podle sebe a ani u Khelgara nemá význam čekat na to, až bude mnich. On se celý restartuje a všechny přidělné věci se mu zruší, když se stane mnichem. Pak jej budeš můct rozvinout na odpovídající level v mnichovi. Také to bude znamenat, že nebude můct používat některé zbraně a zbroje (se mi zdá).
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #20 kdy: Březen 02, 2017, 04:39:28 »

Samara má při složení slibu Shepardovi zajímavou průpovídku, kde se zmíní o dodržení slibu, ale pokud by Shepardův zájem šel proti jejímu přesvědčení, tak po skončení přísahy Sheparda zabije. Klidně tedy bude páchat zlo. V NWN 2 tenhle vztah nahrazuje vliv. Existence justikářek není zrovna v souladu s pravidly lidí, takže to má ještě další rozměr. Spíš je docela zajímavé, že asarijské zákony umožňují rozpor ve výkladu, kdy si zákonně dobrá postava v podobě policejní důstojnice v podstatě podepíše rozsudek smrti, když Samaru zatkne. Přitom k tomu rozporu obě přistupují zcela pragmaticky.

Já se obecně řídím spíš linkou dobro-zlo, vykreslování paladinů jako fanatiků mi nikdy nesedlo :) Klika je, že NWN umožňuje hráči určitou volnost, než mu na přesvědčení sáhne. Pro mě by třeba zabití onoho bezbranného vlka byl jasně zlý čin, protože iniciativa by vzešla ode mě a to nikoliv z důvodu sebeobrany. Ale je pravdou, že mě škatulkování v D&D nikdy moc pod vousy nešlo a v Baldur's Gate jsem byl třebas rád, že to z pohledu družiny hrálo víceméně nepodstatnou roli.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #21 kdy: Březen 02, 2017, 05:48:44 »

Našel jsem hezkou tabulku, viz Companions: Neeshka, kde je dobrá poznámka k přesvědčení Neeshky. To samé popisuje záznam na NWN2Wiki. Ona je designovaná jako chaotic přesvědčení, ale ve hře vystupuje jako neutral, což je dáno kvůli mechanikám. Je zajímavé, že by hra nakonec ty interakce řešila třeba výpočty (?). Anebo je to prostě jen skutečně jistá berlička směrem ke zdánlivé vyváženosti v companionech. Ale každopádně to ukazuje, že ta přesvědčení nemusí sedět. Jak už jsem psal předtím, mě nikdy ten systém škatulkování v D&D nesedl a očividně to někdy nesedne ani designérům. Charakter vs přesvědčení mohou být mnohdy v překvapivém rozporu.

Na GameBanshee je navíc v tabulce i souhrn všech bodů, které zvyšují u Neeshky vliv, což si pak dodatečně pročtu, abych měl přehled, co jsem kde mohl udělat jinak.

Edit: pročetl jsem si začátek tabulky tedy to, co už mám za sebou a kdybych se měl býval o náklonost Neeshky snažit už od počátku, tak jsem snad přišel o statut paladina ještě před Letohradem :D Hráč si najmutím Neeshky může paradoxně přitížit, když pak skáče jedno minus za druhým. V Letohradu bych to asi rychle vykompenzoval, ale tohle balancování není nic pro mě. Měl jsem jít raději do klerika.
« Poslední změna: Březen 02, 2017, 06:46:57 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #22 kdy: Březen 02, 2017, 07:01:12 »

No ale to přesvědčení docela v těch hrách sedí. Ono taky neukazuje na to, jaké má postava cíle a co považuje za dobré, ale spíše způsob, jak ten svůj cíl bude prosazovat. Tedy zákoně by měla prosadit to své za každou cenu, bez milosti k tomu, co mu stojí v cestě. A jelikož paladini jsou boží bojovníci, kteří bojují z přesvědčení o vyšším dobru, tak to jsou fanatici.

Já třeba v těch hrách často začínal jako neutrálně dobrý, nebo neutrální a končil jako zmateně dobrý, jelikož řád mi nějak neseděl a právě zabít třeba zraněného zlého nepřítele, mi nepřišlo jako projev dobra. Ale ono to jako má svojí logiku. Zmatený reaguje na situaci a dle situace a podle toho mění své cíle, zákonný má svůj cíl a toho se drží. Nicméně udržet linku dobro/zlo je poměrně snadné, vyznat se v tom, co je řád a co chaos je o dost složitější.

Samara v ME2 právě je zákoně dobrá, jenže z hlediska příběhu nemůže Sheparda zradit během hry a zabít jej, tak to autoři vyřešili dosti krkolomně tou přísahou, kdy jakože Samara bude dělat do konce mise vše, co jí přikáže, jako jeho otrok. Nicméně hráč může paradoxně zradit jí.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #23 kdy: Březen 02, 2017, 07:44:31 »

No ale to přesvědčení docela v těch hrách sedí. Ono taky neukazuje na to, jaké má postava cíle a co považuje za dobré, ale spíše způsob, jak ten svůj cíl bude prosazovat. Tedy zákoně by měla prosadit to své za každou cenu, bez milosti k tomu, co mu stojí v cestě. A jelikož paladini jsou boží bojovníci, kteří bojují z přesvědčení o vyšším dobru, tak to jsou fanatici.

A to je právě ten problém, já jsem chaotik jak vyšitej :D Zraněného nepřítele bych taky nedorazil, byť by mi klidně křišťálová koule tvrdila, že se nikdy nepolepší. A přesně tohle mám pořád ve zvyku promítat i do postav ve hře. Za paladiny hraju hlavně ze setrvačnosti, ale přizpůsobuju si je podle sebe, teprve v sérii NWN jsem s tímhle přístupem narazil. V PT jsem to třeba neřešil, ten byl dost modulární a naopak bylo zajímavé sledovat, kam jsem to s tou volností dotáhl. Vlastně to bylo mnohem lepší, protože jsem ta rozhodnutí činil dle svého svědomí, nikoliv cíleně, kdežto u NWN už je cítit určitý tlak.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #24 kdy: Březen 02, 2017, 10:36:54 »

Tak na začátku si můžeš vybrat přesvědčení, které ti jakožto hráči sedí a podle něj pak povolání, které sedí k tomu přesvědčení. Zrovna paladin je pro to třeba postava, kterou jsem nikdy moc nehrál a která mě nebavila. To mě už více bavilo hrát za zlého a zkoušet tu hru z tohoto pohledu.

A to je právě ten problém, já jsem chaotik jak vyšitej :D Zraněného nepřítele bych taky nedorazil, byť by mi klidně křišťálová koule tvrdila, že se nikdy nepolepší.
A když bys věděl, že spáchá něco zlého? Třeba takového Hitlera, kdyby si měl možnost jej zabít dřív, než zabije miliony lidí, udělal bys to?
« Poslední změna: Březen 02, 2017, 10:42:31 od Milhaus »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #25 kdy: Březen 02, 2017, 13:22:03 »

Hitler je docela extrém :D Záleželo by dost na okolnostech, za jakých jsem se k tomu nachomýtl. Jestli jsem po něm šel z nějakého důvodu od počátku, nebo jestli se mi to naskytlo jako vedlejší příležitost. Obecně nejsem moc proto, ovlivňovat životy masy lidí, ať v dobré, či špatném smyslu tím, že "preventivně" zasáhnu. Beru to tak, že tohle je věc, která mi jako jednotlivci nepřísluší.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #26 kdy: Březen 02, 2017, 13:33:22 »

No jo, Hitler je taková klasická otázka na dilema, co je dobro a co zlo, jestli vražda jednoho (v dané chvíli nevinného) člověka, nebo nechat zabít miliony. Ale moc dobrý příklad to není, jelikož my známe jen alternativu, že Hitler se dostal k moci a udělal co udělal a víme, že to bylo zlé. Pokud by to ale šlo změnit, ať už jeho zničením, nebo změnou v něco jiného, stejně by bylo nejasné, jestli je to "dobré". Jelikož ono kdyby nenastala 2. světová válka, mohlo by se stát ještě něco mnohem horšího, co my nevíme. 2. světová sice byla hrozná, ale dopadla dobře a do dnes se zřejmě díky ní drží relativní mír.

Ale ten příklad by mohl být třeba nějaká fiktivní postava ve hře. Když bys věděl, že ta postava udělá dále v příběhu něco strašného a ty jí můžeš zastavit dřív, než to udělá a(než to udělat vůbec chce), zastavil bys jí? V době, kdybys jí jakože zabil, by byla nevinná a nic by neprovedla. To je třeba složité. Zákoně dobrá postava ve hře, pokud by se takto mohla vrátit do minulosti by jí zabila určitě. Chaoticky dobrá by se jí asi snažila změnit a nedopustit tím, aby to zlé spáchala.

Ale obecně u těchto her si myslím, že to přesvědčení hraje spíše tu roli, abys měl důvod to hrát víckrát a zvýšil prostě znovuhratelnost. Správně by ses měl striktně držet toho přesvědčení, které si na počátku zvolíš a všechny volby by mu měli odpovídat a prostě se takto vžít do té role toho hrdiny. I s tím, že to pak logicky bude mít následky, které se ti nemusí líbit. Když budeš hrát příště, za jiné povolání a za jiné přesvědčení, budeš prostě postupovat jinak, budeš si hrát třeba na toho zlého a podobně, což povede k jinému průběhu hry a jiným následkům. Ostatně NWN2 můžeš tuším dohrát za zlo, tedy přidat se k hlavnímu zlu a vykuchat všechny svoje parťáky.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #27 kdy: Březen 02, 2017, 13:51:00 »

To je u mě klasická situace po dohrátí hry, kdy je známo, které akce co ovlivnily. Při druhém hraní už vím, že za to mohla ta či ona postava, ale je opravdu zajímavé, že v řadě případů se ani poté nerozhodnu pro její likvidaci. A kolikrát se mi opravdu stane, že se v takové situaci pozastavím a rozvažuju nad ní. V tomhle se mi líbí, když mi hra umožní postavu odstranit jen z hlavního dění nenásilnou cestou, jako třeba Udinu v ME nezvolit radním, byť efekt je celkem nulový :) Obvykle mám tendenci zasáhnout i do sporu, kde by tu špinavou práci za mě odvedla jiná postava.

U mě se řada opakovaných rozehrávek her kolikrát podobá jako vejce vejci, mění se mi akorát povolání. V Baldurech jsem se max. pokusil o true neutral a ve dvojce jsem to jednou dohrál za zlo (změna v pekle), ale tím stylem, že jsem se dál choval jako dobrá postava. Ostatně ono v datadisku už moc možností projevit se jako zloun není.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #28 kdy: Březen 02, 2017, 14:11:43 »

Zajímavé todle dobro vs zlo bylo v Kotorech, hlavně Kotor2 se tímto docela hodně zabývá. V jedničce můžeš hrát za zlou postavu a navíc ke zlu stahnout i své společníky. Hlavně jedna tamní postava, dívka (Bastila), je v tomhle ohledu docela zajímavá postava, jelikož ona sama na konci zradí a přidá se ke zlu a hráč vlastně ovlivňuje to, čím bude.

Dvojka to ale ukazuje v důsledcích. Máš tam jakože "učitelku", která ti ukazuje, co způsobí, když uděláš to či ono a jaké to má následky. V tomto to jde docela do hloubky a asi je to důvod, proč se mi ten díl líbí víc.

U obou těch dílů je opět Bioware vs Obsidian. Jednička od Bioware má docela dobrý příběh atd atd (nicméně třeba pro mě byl dost čitelný a tušil jsem, co se stane), ale něco tomu chybělo. Dvojka měla příběh trochu "slabší", neboť tam nebylo žádné "epické" odhalení, nicméně měla něco, co první díl neměl (právě asi tu hloubku). Tam tedy na začátku přesvědčení nevolíš, ale mění se ti v průběhu hry podobně jako v ME. Ale i tak ta dvojka nabízí zajímavý pohled na to dobro/zlo :).

Já většinou hraji za dobro, i když nechci. A jediná věc, která mě může přimět hrát to jinak, je právě to, že to chci hrát za vyloženě čiré zlo. A Hra to tedy musí i umožnit. Protože často to ve hrách bývá tak, že když hraje hráč za zlo, nemá žádné úkoly a možnosti.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #29 kdy: Březen 04, 2017, 12:20:10 »

Kotor je celým jménem Sar Wars: Knights of the old republic? Tohle jsem nikdy pořádně nesledoval. Přidal jsem si to na GOGu do knihovničky, tak se k tomu snad taky někdy dostanu. Což mě tak připomíná, že mám ještě někde nevyzvednutý bundle z univerza Star Wars, na to bych měl taky kouknout.

Včera jsem si vytáhl CZ manuál k Pool of Radians: Ruins of Myth Dranor, že si v něm pročtu pasáže, které jsou v NWN manuálu trošku hutnější a ne tak jasné, abych si porovnal případné příklady atd., ale nakonec jsem zjistil, že manuál k NWN je to nejlepší, co zatím k D&D 3 u her vyšlo :D Dobrý je ještě manuál k Temple of Elemental Evil, ale v něm jsou postavy limitované na level 10, takže tam chybí třeba prestižní povolání. Budu muset ještě kouknout na manuál k Icewind Dale II, ale ten bude asi hodně podobný tomu z PoR.
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: 1 [2] 3 4 ... 11