Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 20:40:03
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 30

Autor Téma: Komponenty k novému PC (2016)  (Přečteno 79171 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #135 kdy: Srpen 08, 2017, 11:24:49 »

S těmi i3 to není nereálné, pořád existuje několik možností, jak je omezit oproti plnohodnotnému i7, ale i tak by to byl dost velký skok vpřed. Osobně si myslím, že Intel možná i7 jako 4jádra definitivně zařízne a přejde u nich min. na 6jádra. Tam je totiž ještě jedna prima věcička a to je omezení chipsetem desky. V mainstreamu bude dost lidí se socketem 1151, stejně jako já a dost jich bude mít 1xx řadu, do toho možná ani ten nový i3 beztak nepůjde, protože na i7 6jádro mohou zapomenout i majitelé 2xx chipsetů. Ve výsledku to tedy zas taková (cenová) výhoda být nemusí. Intel v tom dělá docela bordel a to bude určitě odezva na Ryzen, zuřivě vymýšlejí, jak odpovědět a přitom nejít s cenou extra dolů a přiznat barvu.

Cyrix byl zajímavý procesor, pár známých ho mělo jako alternativu Pentií I. Já sám jsem vsadil spíše na AMD a pak šel rovnou do K6-2. Už tenkrát byl Intel předražený a kdo nechtěl přecházet na Pentium II nebo skončit nakonec "jen" u Celeronu, neměl moc na výběr. Ze spoda, tedy od Pentií I ho tlačilo K6 a Cyrix, do Celeronů mu pak vrtala K6-2, která navíc mohla běžet nativně na FSB 100 MHz. Odpadly tak případné problému s grafickými kartami u přetaktovaných Celeronů, kdy bylo potřeba udržovat děličky FSB a modlit se (tohle se ostatně později na chvilku vrátilo paradoně s Athlony/Durony :)). Výhoda AMD a Cyrixu byla navíc v tom, že si dokázal poradit s původním Socketem 7 a vyždímat z něj maximum. Upgrade tedy v případě těchto dvou procesorů nemusel být tak dramatický, jako při přechodu na Pentium II/Celeron. Je potřeba také zmínit existenci dvouprocesorových desek, kdy bylo osazení Cyrixem podstatně levnjším řešením.

Jenomže tomu tak nějak nepřála doba a ten úsek, kdy se tohle odehrálo byl moc krátký. S příchodem Pentia III vytvořilo AMD mnohem silnější konkurenci a ve světě IT nastala cenová revoluce a na všechna ta předchozí levná řešení začal usedat prach. Cyrix pokud vím neměl na Athlon/Pentium III odpověď vůbec, ale jestli se nemýlím, později je zkoupila Via a vytvořila vlastní procesor, který se přímo spájel se základní deskou, takže to tvořilo takový základní komplet. Taktem to bylo něco lehce přes 1 GHz. Intel na to jakoby bokem odpověděl Atomem, který byl sice určený pro mobilní trh, ale dokázal pokrýt i to řešení Via, protože tyhle komplety byly dobré leda tak pro specializované věci, jako je přehrávač videa apod. a v tom byl Atom přeci jen vyspělejší a měl za sebou hlavně pevnější podporu v podobě silného Intelu.

Dneska je mnohem zajímavější sledovat snahu Qualcommu, který také pokukuje po platformě x86/x64 a navíc na to jde chytře. Nejde mu o to vytvořil procesor na intelí architektuře, ale naopak dostat do této pozice svůj ARM procesor a k tomu se spolčil s Microsoftem, který v tom zase vidí příležitost, jak se konečně vítězoslavně probít do mobilní sféry. ARM procesor by měl totiž dostat možnost platformu x86 emulovat, což znamená, že příslušná Windows 10 na procesoru ARM by mohla bez problémů spouštět 32-bit aplikace pro intelí platformu, tedy v podstatě vše, co je dosud pro Windows 10 dostupné a má to 32-bit variantu programu. Časem by došlo určitě i na x64, čemuž zatím brání menší výkon ARM procesorů. Otevírá to však znovu příležitost i pro NVidii a Tegra čip.

Nezaútočí to tedy na výkonná řešení od Intelu/AMD, ale může si to dost ukrojit ze segmentu levnějších PC, hlavně tedy notebooků a v neposlední řadě tabletů (vůbec teď neuvažuji možnost, že by to mohla být dokonce další revoluce ve způsobu využívání IT prostředků). A tady je nově dost výrazným konkurentem Intelu právě AMD a to už je pro Intel mnohem horší situace, protože Intel mobilní segment ztratil a teď se mu ještě začíná kupit konkurence ve sféře PC :) Pokud tedy u Intelu nastala panika, budou muset pánové hodně rychle vychladnout a přijít s nějakým kontruktivním řešením, čímž není další zamotávání v kompatibilitě nebo výhrůžky soudy.

Pokud jde o Vegu, ta je pro mě prozatím do určité míry zklamáním a vzhledem k současné situaci jsem i celkem rád, že jsem na ní nakonec nečekal. Zajímavá by mohla být teprve cenou, ale současná těžební horečka celý trh s grafickými kartami dokonale pokřivila. V NVidia nakonec udělali velmi dobře, když před pár měsíci vydali Titan a šli s cenou tak agresivně dolů. Dokázali trh zasytit a pro Vegu zbylo jen málo prostoru. Jestli má být ten mainstream model za stejnou cenu, co 1070 před pár měsíci a jen o nějakých 20% výkonější než právě 1070, pak to není zrovna výhra, protože nereference beztak vyjdou až o několik měsíců později a navíc díky té těžební horečce to bude s cenou všelijaké. Důvod pro upgrade bude malý. Spíš mě překvapila reakce AMD, kde se toho chytli a zaměřili ladění karty pro mining. Ale tak proč ne, vydělají na tom více a to grafická divize AMD potřebuje v současné chvíli více.

Mě se na tom všem jen líbí, jak se ještě před pár měsíci na některých webech tloukli v prsa, že to bude technologická revoluce, která posune herní vývoj zas kupředu, hlavně ten masový nástup DirectX 12 a najednou ten herní byznys nemá důvod nic měnit, protože nebude na čem ty úchvatné technologie předvádět :D Celé ty hádky o technologii, nástupu vícejader apod., byly prostě jako vždy předčasné. Herní vývoj přeci nebude předbíhat dobu. Dokud nebude příslušný trh saturovaný patřičným výkonem, jsou to prostě zbytečné náklady navíc. Ale dobrá, s tou těžební horečkou opravdu nikdo počítat nemohl, ale tak to zase v životě chodí, že se stávají nepředvídatelné věci.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #136 kdy: Srpen 08, 2017, 11:41:17 »

Tak on Intel musí něco dělat. AMD právě vydává své ryzeny pro nižší třídu a ty jsou 4 jádrové a s přehledem zřejmě strčí do kapsy i5ky. Navíc budou zřejmě cenově nastaveny tak, aby byly opravdu velmi levné. Pokud by intel přišel o tuto část segmentu trhu, je v háji. Ono totiž nejvíce peněz nevydělává highend, ale spíše ten lowend (jak u procesorů, tak u grafik). A tady mu takříkajíc šlape AMD na krk.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #137 kdy: Srpen 09, 2017, 21:58:25 »

Napadlo mě dneska schválně kouknout, jak by to cenově vyšlo se stavbou multimediálního centra, což je věc, po které pokukuji od dob, co se mi odporoučelo moje kombinované DVD. S bednou by problém nebyl, výběr je docela solidní, ale pak jsem koukl na nabídku malých desek pro AM4 a v úvahu připadají jen microATX, které se dají sehnat i pod 2000 Kč. Nicméně v součtu by to byla docela drahá legrace. Tipuju v pohodě 15 000 Kč, ale tady by se možná vyplatilo počkat na Ryzeny s integrovanou grafikou. Další variantou je jít do starších komponent, ale když už něco takového stavět, tak bych právě raději šel do Ryzenu. No, ve finále vyfouknu prach z jiného DVD přehrávače a vytáhnu balík DVDček :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Lord Owl

• Host
« Odpověď #138 kdy: Září 13, 2017, 09:15:14 »

Napadlo mě dneska schválně kouknout, jak by to cenově vyšlo se stavbou multimediálního centra, což je věc, po které pokukuji od dob, co se mi odporoučelo moje kombinované DVD.

Ahoj. No tak jestli myslíš multimed. centrum na přehrávání video/audio/připojení internet (aka Youtube), tak k takovému stačí dokoupit externí DVD mechaniku a bude ti to hrát tvá DVD. Já mám doma pár let Xtreamer SideWinder 3, ten už se ale nevyskytuje. Tato obdobná centra stojí od 3 do 8 tisíc a není potřeba je skládat :-)
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #139 kdy: Září 14, 2017, 07:13:53 »

Multimediální cetrum jakožto PC ani nevyžaduje moc drahé komponenty v PC, akorát to chce co nejmenší a nejtižší a tedy takové, co moc nevydávají teplo, v čem to je ale dražší jsou spíše ty doplňky. Ono to k tomu pak chce nějakou kvalitní audio soustavu, zřejmě i nějaký nas server a další věci. DVDčka jsou v dnešní době již dost mimo hru, ale je fajn mít veškerý multimediální obsah na jednom místě a přístupný ze všech zařízení (včetně mobilů atd).
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #140 kdy: Říjen 06, 2017, 12:20:16 »

Koukal jsem teď na nově nastupující Intel řadu procesorů a Ryzen s tím asi opravdu slušně zahýbal. i7 v Coffee Lake + analogická deska, co teď mám, tak jsem v součtu jen o nějakých 1500,- výše, přičemž ta i7 má už 6 jader :) To vůbec není špatný, když si vezmu, že předtím by tohle v pohodě atakovalo hranici 25 000,-
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #141 kdy: Říjen 06, 2017, 12:34:40 »

Jo no, Intel teď působí, že je tak trochu v křeči. Nerad, ale musí :).
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #142 kdy: Říjen 17, 2018, 22:47:41 »

Ahoj, rozhodl jsem se Vás požádat o radu, protože tomuhle moc nerozumím.

Mám 5 let starej herní notebook, je sice pořád dostatečnej, ale už dost topí, hučí a všechno mu trvá (to by mi zas tak nevadilo), ale je pravda, že takovýho novýho Assassína nebo loňskýho Wolfensteina 2 už moc nedává. Jede to na nejmenší detaily tak 20 FPS, což uznáte, že není žádná hitparáda. Tak přemejšlím o něčem novým a šel bych do stolního počítače s klasickým casem. Jde jenom o case, protože monitor, myš a klávesnici mám, stejně jako mám externí disk, na kterým mám veškerý data, takže v počítači bych měl disk jenom na systém, hry a nějaký dočasný soubory. Abych se přiznal, tak skládáním počítačů zas tak nerozumím a vím, že vyšší číslo je lepší, ale nevím, jestli to má pro mě význam. Jestli bych vůbec něco extra využil. Nemusím mít nejnovější věci na plný detaily, ale bylo by fajn mít něco s výhledem na pár let, že by to utáhl v pohodě aspoň na střední detaily. Je pravda, že ten Assassín je na ty nejmenší detaily strašně rozplizlej, ale zase nepotřebuju u všech nových her (i do budoucna) realistický stíny nebo nějaký úžasný odlesky vodní hladiny.

Posílám specifikace mýho noťasu, abyste věděli. Ale jak říkám, doteďka dával všechno úplně v pohodě, i dva roky starý hry to na střední až vyšší detaily dával v pohodě.

MSI GE70
Typ procesoru: Intel Core i7
Velikost operační paměti [GB]: 8
Typ pevného disku: HDD
Interní paměť [GB]: 750
Grafická karta: NVIDIA GeForce GTX 660M
Velikost grafické paměti [MB]: 2 048
Generace procesoru: Ivy Bridge - 3. generace
Model procesoru: 3630QM(2.4/3.4GHz 4jádra/8vláken)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #143 kdy: Říjen 18, 2018, 10:17:38 »

Ahoj, pokud si vystačíš se středními detaily a bude se jednat navíc jen o FullHD, pak je to jednodušší. Otázkou totiž je, kolik do toho chceš vůbec investovat?

Já bych šel asi následující cestou:

CPU: AMD Ryzen 2600 (bex X, navíc má i boxovaný chladič)

RAM: 8-16 MB DDR4 (podle rozpočtu, ale 8 je minimum)

Grafika: NVidia GTX 1060 (model s 6 GB paměti) anebo bych šel s ohledem na technologie a budoucnost do Radeonu 580, který je navíc o něco levnější, ale pozor na 4 GB modely (raději 8 GB, příplatek je minimální a jistota je jistota ;))

Deska: tady bych to moc nehrotil, klidně se vyhni herním super-duper deskám, protože u nich připlácíš za blbosti, potřebuješ hlavně desku se socketem AM4 a pokud možno s plnou velikostí kvůli možnému budoucímu rozšíření (zvuková karta, TV tuner apod.). Já vím, na desce se nemá šetřit, ale pokud půjdeš rovnou do nového chipsetu X470, tak ta cena bude s přehledem atakovat hranici 4k Kč. Alternativou je stále chipset B450. Výrobci MSI, Gigabyte, Asus, popř. zajímavý je Asrock, který rád experimentuje a někdy nabízí zajímavá vylepšení za slušný peníz. Pro mě se bohužel nezbavil té nálepky experimentátora :), ale jinak je to kvalitní a zavedený výrobce.

Zdroj: u mě jednoznačně Seasonic okolo 500-550 Wattů, popř. dobré a levné jsou i Corsairy

Skříň: u skříně si ohlídej hlavně to, aby se do ní vešla delší grafická karta, ale jinak podobně jako u desky, hlavně nekupovat nějaké levné plechy

Alternativou je samozřejmě platforma postavená na Intelu, ale to opravdu záleží na rozpočtu. Navíc si osobně myslím, že než se poohlížet po i5, tak si raději doplatit za Ryzen 2700. Nové i7 už je cenově trochu jiná liga a hlavně vzhledem k tomu úvodnímu požadavku na hraní je to zbytečné. Milhaus se asi taky přidá, tak tu budeš mít hned názory dva. Pak kdyžtak můžeme zkusit společně sestavit něco konkrétního.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #144 kdy: Říjen 18, 2018, 22:20:54 »

Super, díky.

Mohl bys mi doporučit nějakej konkrétní celej case? Je pravda, že vidím výhodu v tom, že bych mohl časem měnit jen některé komponenty a nemusel bych kupovat celý PC znovu a notebook tuhle možnost moc nemá.

Je pravda, že monitor mám "jenom" 27" FullHD 1920*1080, což mi stačí, nepotřebuju 4K. Peníze naopak takový problém nejsou, ale úplně se mi nechce vyhodit 20 tisíc za herní PC, když bych ho stejně nevyužil a stačil by mi třeba jen za 12. Nebo nevím, právě tomu nerozumím, proto se ptám.:-)
IP zaznamenána

Lord Owl

• Host
« Odpověď #145 kdy: Říjen 19, 2018, 07:38:16 »

No 20 tis. si osobně myslím nejsou vyhozené peníze do herního PC. To se spíš blíží k minimu, co do toho lze dát. Prostě za 12 tis. složíš PC tak na strategie (nic proti nim):D
Jinak co se týče Intelu, nezapomeň že investicí do tohoto procesoru si dobrovolně degraduješ 10 procent deklarovaného výkonu, neboť Intel musí (a dost dobře neumí) záplatovat chyby: Meltdown a Spectre.
Osobně vyčkávám na vhodný investiční okamžik, dost si pohrávám s myšlenkou integrované grafiky u Ryzenu, ale furt nevím, jestli mi to utáhne třeba tebou zmíněného Wolfa2. Strategie určitě ano. Chce to ovšem silnou podporu procesoru a taktů pamětí, takže šetřím co to jde.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #146 kdy: Říjen 19, 2018, 08:44:31 »

Bych počkal, až intel uvede na trh ty nové procesory a jaké (hlvně v těch nižších cenových kategoriích I5). Pak by mohly klesnout i ceny stávající generace procesorů střední generace. I když pokud by to mělo být tak, jak nyní, tak ceny těch stávajících rostou. Podobně bych počkal nějaký čas po vydání 2060, protože i tam by ceny grafik 1060TI mohly klesnout (podobně i 1070, která by se mohla možná stát cenově dostupnější.

Pořád obecně platí, že u her má největší vliv grafika. Procesory mají obecně dostatečný výkon, aby uživili i 2 grafiky (s vyjímkou tedy některých typů her). Určitě bych se vyhnul grafikám integrovaným (ať už od AMD tak intelu). Protože to jsou grafiky z řad neherních. Nějaká ta hra se na tom sice zapnout dá, ale velmi špatně. Pro FPS hry je minimum herní hrafika na té úrovni 1060 (pokud chce momentálně hrát na plné nastavení a nemuset grafiku měnit za rok za jinou).

Největší problém co se ceny týče, jsou ale paměti ram. DDR4 jsou neuvěřitelně drahé.
« Poslední změna: Říjen 19, 2018, 08:52:19 od Milhaus »
IP zaznamenána

Lord Owl

• Host
« Odpověď #147 kdy: Říjen 19, 2018, 12:05:21 »

to Milhaus:  moje taktika směřuje asi tak, že nákup procesoru s integr. grafikou (jedině AMD - ta má integrovanou Radeon Vega, intel nebrat - nemá nic za tu cenu) umožní uživateli nějaký dejme tomu 1-2 roky hraní s tím, že pak se mu časem pod pařát dostane grafika externí (která bude v poměru cena/výkon hodně dobrá - subjektivně), kterou osadí a vypne integrovanou grafiku. Ve výsledku by tak upgradem mohl zatáhnout mezeru na dalších pár let.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #148 kdy: Říjen 19, 2018, 12:17:25 »

Pokud by člověk neřešil rozpočet vůbec, nějaké to šestijádro od Intelu by přišlo v úvahu, jenomže byť procesor vyjde na 8 - 10 000,- (i5 nebo i7), tak deska je dalších 5 - 6000,- Já se obávám, že Intel nebude chtít slevovat. Na trhu je v současné době několik generací Intelu a ty ceny jsou +/- stejné. Už jenom deska + CPU + RAM by v pohodě vyšlo na 20 000,- Schválně zkusím nahodit tu sestavu s Ryzenem:

Základní deska: ASUS PRIME B450-PLUS (2699 Kč)
CPU: AMD RYZEN 5 2600 (4390 Kč)
RAM: HyperX 8GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Predator Series (2259 Kč) nebo HyperX 16GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Predator Series (4179 Kč)
Disk SSD: Kingston A400 240GB 7mm (1099 Kč)
Disk HDD: WD Blue 2TB (1739 Kč)
Zdroj: Seasonic Focus Plus 550 Gold (2339 Kč)
Skříň: Corsair 330R Carbide Series Titanium Edition (2469 Kč) ... skříň je hodně o preferenci, mě se třeba líbí tyhle typy a Corsair o něco levnější než Fractal Design, dobrá skříň však vždy bude okolo těch 2000 Kč

Zatím to tedy vychází na 14 735 Kč bez RAM, s 8 GB RAM je to 16 994 Kč a s 16 GB RAM pak 18 914 Kč. A nyní grafická karta (schválně jsem vybral podobné tovární provedení):

AMD: MSI Radeon RX 580 ARMOR 8G OC (6990 Kč)
NVidia: MSI GeForce GTX 1060 ARMOR 6G OCV1 (7599 Kč)

Pokud si tedy vystačíš jen s 8 GB RAM a vezmeš Radeon 580, tak cena vyjde zhruba na 24 000 Kč. Pro hraní ve FullHD dostačující, ale osobně bych už ty 2000 Kč na 16 GB RAM přihodil. Pod 20 000 Kč se to opravdu moc sestavit nedá. Na skříni můžeš ušetřit tak 500 Kč, nepoužít SSD (-1000 Kč), okleštit zdroj (-500 Kč), ale to jsou jen optické zásahy. V případě Intelu by ta cena šla citelně nahoru. Takže tohle pro představu myslím stačí ;)

Lord Owl: ani s tou Vegou si moc nepomůžeš. Ono to nebude úplné ořezávátko, ale dedikovaná karta je přeci jen něco jiného, protože ten čip můžeš doplnit další elektronikou, která udělá také své. Na testy integrované Vegy jsem sice nekoukal, ale ani na to FullHD hraní to moc nebude. Do notebooků je to asi fajn, do stolního PC bych si to nepořídil.
« Poslední změna: Říjen 19, 2018, 12:24:07 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #149 kdy: Říjen 19, 2018, 13:50:27 »

V případě intelu bych šel asi do něčeho takového:
https://www.czc.cz/233846,246249,217063,191710,233498,215406,204479,225370,187659/kody

Cena poskočila na 29 tisíc.

Skříň: - SilentiumPC Regnum RG1W Pure Black, okno, černá - 849,-
jsem tedy více šetřil, protože mi příjde, že u tohoto PC by bylo dát za skříň 2tisíce docela luxus a zde s tím rozpočtem se každá kačka hodí. I tak bych u skřiní nekupoval ty nejlevnější. Vybraný model je s oknem, protože mi parametrově přišel v té cenové hladině nejlepší (ne kvůli oknu), ale lze si pořídit i podobný bez okna jen o něco málo horší a malinko dražší. Ale ta skříň by prostě neměla být žádné vyložené ořezávátko z papíru, současně to není žádný luxus.

Zdroj: nJoy Legion 600, 600W - 1600,-
Vykašlal bych se na certifikace 80+ gold, platinum a podobné nesmysly. Bral bych to čistě prakmaticky, že u PC na hry nebudeš na spotřebu a efektivitu zdroje tolik hledět (a ono to stejně zas takový vliv nemá, to bys musel ten počítač mít v provozu 24 hodin denně). Naopak bych chtěl trošká víc výkon, než je doporučeno třeba u grafiky. Tedy 600w mi přijde optimální. Ten vybraný je modulární, tedy lze nepotřebné kabely odpojit a nemít je namačkané v PC. Měl by splňovat všechny požadavky na zdroj v herním PC a má 3 letou záruku (tedy i když to není moc známá značka, dá se to řešit). Za výhodu považuji i velikost ventilátoru, díky které se méně zasírá a může fungovat na nižší otáčky a je tedy i méně hlučný.

Základní deska - ASRock Z390 PRO4 - Intel Z390, 3 399,-
krom tedy odpovídajícího socketu 1151, hraje roli u desek čipset. Tento by měl být nejnovější. Také jsem si dal podmínku, aby procesor uměl M.2 pro připojení SSD disků a měl nejnovější USB konektory. V rámci těchto požadavků jsem se snažil šetřit, takže je to nejlevnější deska, která je splnila.

Procesor: Intel Core i5-8600 - 7 991,-
je tedy I5, nemá Hyper-threading (to mají I7), což je vlastně funkce, která rozdělí fyzická jádra na dvě virtuální vlákna. Je to hlavní rozdíl mezi I5 a I7 v podobné cenové relaci. HT přitom u her není nijak zvlášť výhodný a hráči jej většinou vypínají, protože oni potřebují max výkon fyzických jáder a hra stejně neumí využít jáder 8 částečně (napůl). V aplikacích, které často přistupují k procesoru s méně náročnými požadavky, může být HT výhoda, protože nevadí, že vlákno funguje jen na 50% výkonu jádra a současně se zpracují 2 operace. Tento konkrétní je novější, tedy má 6 fyzických jáder, což by mělo bohatě na hry stačit.

Chladič: SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2, 649,-
K procesoru bych přídil i lepší chladič. U chladíču záleží na velikosti, protože se nemusí vlézt do skířně a také mohou být někdy v konfliktu s některými pamětmi RAM (s větším chladičem). Ten co jsem tam dal by ale neměl mít problém.

RAM - HyperX Fury Black 16GB (2x8GB) DDR4 2666, 3 571,-
Tam jsem tedy dal 16GB a trošku vyšší frekvence. Obecně u pamětí záleží na typu (DDR3, DDR4 atd), kde u nových desek a procesorů je nutné mít DD4, i když DDR3 by technicky výkonostně taky stačily. Pak záleží na velikosti a počtu modulů. Třeba procesory této levnější kategorie, fungující na socketu 1151, mají dual-chanel - tedy dvojkánálový řadič, kde přistupují ke dvoum modulům současně a tím zrychlý přístup. Je tedy dobré zapojovat pmaěti v páru (například 2x4GB, nebo 4x4GB, nebo 2x8GB). Pak i záleží kolik slotů deska má, zde tedy 4, tedy by se dala použít ona kombinace 4x4GB, nebo 2x8GB. Většinou se používá ta 2xněco, kvůli případnému rozšíření o další paměti, ale v principu je to jedno, protože jen těžko budeš PC o paměť rozšiřovat a pokud, tak stejně o všechny moduly. Ale ono je stejně levnější to 2x8GB. Další věci, u kterých záleží je frekvence, časování a spotřeba. Čím vyšší frekvence a čím nižšší časování a čím nižší spotřeba, tím lépe. Frekvence je z těchto věcí nejdůležitější.

Teoreticky můžeš koupit 2x4GB a pak to časem rozšířit o další 2x4GB, nicméně bys měl vědět, že ty moduly musí být stejné. Ideálně od stejného výrobce, ale hlavně stejné parametricky (frekvence, časování, spotřeba) a ono i tak s tím bývají mnohdy problémy.

Grafická karta: MSI GeForce GTX 1060 6GT OCV1, 6GB GDDR5, 7 199,-
Zde jsem vybral nejlevnější kartu, která se mi v této kategorii líbila. Tydle karty se dají i relaitvně snadno taktovat, MSI k tomu přímo dodává nástroj Afterburner, tedy u karet tolik nezáleží na tom, jak jsou nastaveny z výroby (jaké frekvence mají). Nicméně chlazení důležité je, né ani kvůli efektivitě jako takové, ale spíše kvůli hlučnosti. Některé působí spíše jako vysavač.

SSD: ADATA XPG SX8200, M.2 - 240GB, 1 849,-
Zde bych už spíše šel do M.2 disků, než do klasických, které se zapojují přes sata konektor. Jsou rychlejší (díky tomu, že právě vynechali sata) a cenově hodně dostupné.

HDD: Seagate BarraCuda - 2TB, 1 689,-
- tam bych tedy asi spíše šel do 7200 otáčkového, protože ty méně otáčkové mě docela unavují. Ale záleží i na tom, co bys s takovým diskem dělal. Já na něm třeba občas upravuji videa a podobně. Pokud máš ale externí disk s daty, tak jej můžeš vynechat.

Je to herní počítač, který není žádné ořezávátko, sopučasně to ale ani není žádné luxus dělo.

Je také dobré vědět, že nové procesoru od Intelu (a zřejmě i AMD), již asi nepodporují starší windows, krom windows10. Tedy můžou být dost značné potíže se zajištěním ovladače a správným fungováním třeba ve Win7. Pokud by si rád hrál starší hry, které mnohdy ve win10 nefungují, pak bys měl s tímto PC docela problém. WindowsXP je již úplně mimo, protože pro něj nevyrábí ovladače ani nVidia.

------------------
to Milhaus:  moje taktika směřuje asi tak, že nákup procesoru s integr. grafikou (jedině AMD - ta má integrovanou Radeon Vega, intel nebrat - nemá nic za tu cenu) umožní uživateli nějaký dejme tomu 1-2 roky hraní s tím, že pak se mu časem pod pařát dostane grafika externí (která bude v poměru cena/výkon hodně dobrá - subjektivně), kterou osadí a vypne integrovanou grafiku. Ve výsledku by tak upgradem mohl zatáhnout mezeru na dalších pár let.

To už by bylo lepší si koupit nějakou starší grafiku z bazaru (dočasně), ale z té třídy kategorie herní. Ty karty nejsou moc drahé a víceméně se s nimi mnoho her dá dobře hrát. Časem jí vyměníš za lepší. Obecně pokud bych ale chtěl dělat upgrade PC a již PC měl, pak by začal ono upgrade grafikou. I třeba u 5 let starého PC, bych nejprve vyměnil grafiku, pak šetřil a koupil zbytek PC. Ona ta grafika udělá nejvíc ve hrách.

« Poslední změna: Říjen 19, 2018, 14:06:33 od Milhaus »
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 30