V případě intelu bych šel asi do něčeho takového:
https://www.czc.cz/233846,246249,217063,191710,233498,215406,204479,225370,187659/kodyCena poskočila na 29 tisíc.
Skříň: - SilentiumPC Regnum RG1W Pure Black, okno, černá - 849,-
jsem tedy více šetřil, protože mi příjde, že u tohoto PC by bylo dát za skříň 2tisíce docela luxus a zde s tím rozpočtem se každá kačka hodí. I tak bych u skřiní nekupoval ty nejlevnější. Vybraný model je s oknem, protože mi parametrově přišel v té cenové hladině nejlepší (ne kvůli oknu), ale lze si pořídit i podobný bez okna jen o něco málo horší a malinko dražší. Ale ta skříň by prostě neměla být žádné vyložené ořezávátko z papíru, současně to není žádný luxus.
Zdroj: nJoy Legion 600, 600W - 1600,-
Vykašlal bych se na certifikace 80+ gold, platinum a podobné nesmysly. Bral bych to čistě prakmaticky, že u PC na hry nebudeš na spotřebu a efektivitu zdroje tolik hledět (a ono to stejně zas takový vliv nemá, to bys musel ten počítač mít v provozu 24 hodin denně). Naopak bych chtěl trošká víc výkon, než je doporučeno třeba u grafiky. Tedy 600w mi přijde optimální. Ten vybraný je modulární, tedy lze nepotřebné kabely odpojit a nemít je namačkané v PC. Měl by splňovat všechny požadavky na zdroj v herním PC a má 3 letou záruku (tedy i když to není moc známá značka, dá se to řešit). Za výhodu považuji i velikost ventilátoru, díky které se méně zasírá a může fungovat na nižší otáčky a je tedy i méně hlučný.
Základní deska - ASRock Z390 PRO4 - Intel Z390, 3 399,-
krom tedy odpovídajícího socketu 1151, hraje roli u desek čipset. Tento by měl být nejnovější. Také jsem si dal podmínku, aby procesor uměl M.2 pro připojení SSD disků a měl nejnovější USB konektory. V rámci těchto požadavků jsem se snažil šetřit, takže je to nejlevnější deska, která je splnila.
Procesor: Intel Core i5-8600 - 7 991,-
je tedy I5, nemá Hyper-threading (to mají I7), což je vlastně funkce, která rozdělí fyzická jádra na dvě virtuální vlákna. Je to hlavní rozdíl mezi I5 a I7 v podobné cenové relaci. HT přitom u her není nijak zvlášť výhodný a hráči jej většinou vypínají, protože oni potřebují max výkon fyzických jáder a hra stejně neumí využít jáder 8 částečně (napůl). V aplikacích, které často přistupují k procesoru s méně náročnými požadavky, může být HT výhoda, protože nevadí, že vlákno funguje jen na 50% výkonu jádra a současně se zpracují 2 operace. Tento konkrétní je novější, tedy má 6 fyzických jáder, což by mělo bohatě na hry stačit.
Chladič: SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2, 649,-
K procesoru bych přídil i lepší chladič. U chladíču záleží na velikosti, protože se nemusí vlézt do skířně a také mohou být někdy v konfliktu s některými pamětmi RAM (s větším chladičem). Ten co jsem tam dal by ale neměl mít problém.
RAM - HyperX Fury Black 16GB (2x8GB) DDR4 2666, 3 571,-
Tam jsem tedy dal 16GB a trošku vyšší frekvence. Obecně u pamětí záleží na typu (DDR3, DDR4 atd), kde u nových desek a procesorů je nutné mít DD4, i když DDR3 by technicky výkonostně taky stačily. Pak záleží na velikosti a počtu modulů. Třeba procesory této levnější kategorie, fungující na socketu 1151, mají dual-chanel - tedy dvojkánálový řadič, kde přistupují ke dvoum modulům současně a tím zrychlý přístup. Je tedy dobré zapojovat pmaěti v páru (například 2x4GB, nebo 4x4GB, nebo 2x8GB). Pak i záleží kolik slotů deska má, zde tedy 4, tedy by se dala použít ona kombinace 4x4GB, nebo 2x8GB. Většinou se používá ta 2xněco, kvůli případnému rozšíření o další paměti, ale v principu je to jedno, protože jen těžko budeš PC o paměť rozšiřovat a pokud, tak stejně o všechny moduly. Ale ono je stejně levnější to 2x8GB. Další věci, u kterých záleží je frekvence, časování a spotřeba. Čím vyšší frekvence a čím nižšší časování a čím nižší spotřeba, tím lépe. Frekvence je z těchto věcí nejdůležitější.
Teoreticky můžeš koupit 2x4GB a pak to časem rozšířit o další 2x4GB, nicméně bys měl vědět, že ty moduly musí být stejné. Ideálně od stejného výrobce, ale hlavně stejné parametricky (frekvence, časování, spotřeba) a ono i tak s tím bývají mnohdy problémy.
Grafická karta: MSI GeForce GTX 1060 6GT OCV1, 6GB GDDR5, 7 199,-
Zde jsem vybral nejlevnější kartu, která se mi v této kategorii líbila. Tydle karty se dají i relaitvně snadno taktovat, MSI k tomu přímo dodává nástroj Afterburner, tedy u karet tolik nezáleží na tom, jak jsou nastaveny z výroby (jaké frekvence mají). Nicméně chlazení důležité je, né ani kvůli efektivitě jako takové, ale spíše kvůli hlučnosti. Některé působí spíše jako vysavač.
SSD: ADATA XPG SX8200, M.2 - 240GB, 1 849,-
Zde bych už spíše šel do M.2 disků, než do klasických, které se zapojují přes sata konektor. Jsou rychlejší (díky tomu, že právě vynechali sata) a cenově hodně dostupné.
HDD: Seagate BarraCuda - 2TB, 1 689,-
- tam bych tedy asi spíše šel do 7200 otáčkového, protože ty méně otáčkové mě docela unavují. Ale záleží i na tom, co bys s takovým diskem dělal. Já na něm třeba občas upravuji videa a podobně. Pokud máš ale externí disk s daty, tak jej můžeš vynechat.
Je to herní počítač, který není žádné ořezávátko, sopučasně to ale ani není žádné luxus dělo.
Je také dobré vědět, že nové procesoru od Intelu (a zřejmě i AMD), již asi nepodporují starší windows, krom windows10. Tedy můžou být dost značné potíže se zajištěním ovladače a správným fungováním třeba ve Win7. Pokud by si rád hrál starší hry, které mnohdy ve win10 nefungují, pak bys měl s tímto PC docela problém. WindowsXP je již úplně mimo, protože pro něj nevyrábí ovladače ani nVidia.
------------------
to Milhaus: moje taktika směřuje asi tak, že nákup procesoru s integr. grafikou (jedině AMD - ta má integrovanou Radeon Vega, intel nebrat - nemá nic za tu cenu) umožní uživateli nějaký dejme tomu 1-2 roky hraní s tím, že pak se mu časem pod pařát dostane grafika externí (která bude v poměru cena/výkon hodně dobrá - subjektivně), kterou osadí a vypne integrovanou grafiku. Ve výsledku by tak upgradem mohl zatáhnout mezeru na dalších pár let.
To už by bylo lepší si koupit nějakou starší grafiku z bazaru (dočasně), ale z té třídy kategorie herní. Ty karty nejsou moc drahé a víceméně se s nimi mnoho her dá dobře hrát. Časem jí vyměníš za lepší. Obecně pokud bych ale chtěl dělat upgrade PC a již PC měl, pak by začal ono upgrade grafikou. I třeba u 5 let starého PC, bych nejprve vyměnil grafiku, pak šetřil a koupil zbytek PC. Ona ta grafika udělá nejvíc ve hrách.