Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 22:03:14
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 30

Autor Téma: Komponenty k novému PC (2016)  (Přečteno 79340 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #120 kdy: Březen 02, 2017, 18:57:00 »

Zahlídl jsem první testy Ryzenu v hrách a i 1800X zůstává zřetelně pozadu za i7 6700K. Začíná se tak naplňovat původní prognóza, se kterou původně přišlo na konci minulého roku samo AMD, že dotáhli architekturu Sandy Bridge. Tohle je ve skutečnosti o kus lepší výsledek, ale není to zas takový trhák, jaký se z Ryzenu poslední týdny začal dělat. Cenově ten procesor vůči Intelu prostě sedí tam, kde má a v současné chvíli nemá pro hry smysl ani argumentovat větším počtem jader. Je to hezký výsledek, gratulaci si to jistě zaslouží, ale obavy o to, že bych s i7 6700K šlápl vedle, jsou nyní liché, takže mohu zůstat i nadále v klidu :)

Mimo hry to může být jinak, ale to je oblast, která mě nikterak netrápí. Nicméně pro někoho, kdo by zrovna nyní zvažoval upgrade a dokáže více jader využít, je to určitě dobrá volba. Osobně mě na Ryzenu vadí jediná věc a to oficiální podpora ovladačů jen pro Win10. Jsem zvědav i na další testy, co teď budou vycházet, přeci jen by to chtělo vidět více her apod.
IP zaznamenána
This is the end ...

Adam23

• Pokročilý
« Odpověď #121 kdy: Březen 03, 2017, 17:26:54 »

No jsem zvědavej, jak to bude s tim kurzem koruny, taky bych chtěl udělat nějakej upgrade (SSD a tak), ale bratr mi to 'zakázal' :)
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #122 kdy: Březen 03, 2017, 17:49:31 »

Myslím, že jak to bude s kurzem koruny a co se bude dít, momentálně neví nikdo jistě :). Očekávají se značné turbulence, než se situace nějak stabilizuje. Ale obecně, co jsem zachytil info od ekonomů, tak všichni se schodují, že koruna zesílí (asi cca na 25-26 korun za EURO). Jenže samotné euro hodnotu mění a nejspíše i měnit bude, pokud Británie oznámí odchod s EU se vším všudy. Jak to ale bude vůči dolaru, který také mění kurz, to je otázka.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #123 kdy: Březen 08, 2017, 11:16:48 »

Jenom taková zajímavost ... poskytovatel hostingu by rád, abych přešel na novější verzi PHP, tak jsem si tu upgradnul lokální server kvůli testování na PHP 7 a po spuštění přehledu mi systém zahlásil, že používám build Windows 7 pro AMD64 :D Možná je to ve skutečnosti zkratka pro něco jiného, ale pobavilo mě to.

Edit: kdepak, on to myslí vážně, opravdu je dole v přehledu AMD64 architektura :D Mno, na to že to jede na i7 ...
« Poslední změna: Březen 08, 2017, 21:29:18 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #124 kdy: Březen 13, 2017, 07:04:31 »

Ještě takový drobný dotaz na pamětníky :)

Potřebuju chladič na Socket A, ale podmínkou je trojúchyt. Kdysi jsem nějaký pěkný kousek pořídil, ale už si nevybavuju název. Sám mám doma Spire Falcon II, ale jen s jednoduchou sponou, což je třeba kvalitní chladič, jenomže bych potřeboval něco možná o fous výkonějšího a podobně tichého (do zálohy mi míří Barton 3200+). Pamatujete si na nějaké kokrétní názvy? Od Cooler Masteru jsem něco v archivu našel, ale Titan se mi moc nelíbil. Pak si pamatuju, že dobré chladiče na Socket A dělal třeba ještě Artic Cooling. Teoreticky bych na to mohl samozřejmě hodit Hyper Z, co mi tu zůstal, ale to mi přijde docela přehnané :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #125 kdy: Březen 13, 2017, 18:39:09 »

To by mě trefilo, našel jsem vhodný podvozek, že bych tomu jen vyměnil ventilátor, ale dotyčný e-obchod mezi tím klekl :)

Jinak procesor dneska dorazil, ale úplně nadšeně jsem na něj nekoukal. Vypadá trošičku oštípaně, což byla vždy Achillova pata těhle Athlonů. Nejspíše to tam měli někde naházené na hromadě. Piny má v pohodě.

Edit: obchod naběhl, tak mám fungl nový chladič a uvidím, jestli to za to stálo. Říct si za dopravu s dobírkou 200,- je na naše poměry docela dost.
« Poslední změna: Březen 13, 2017, 19:19:46 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #126 kdy: Březen 16, 2017, 14:42:32 »

AMD nakonec oznámilo nižší verze Ryzenů už na 11. dubna, ale podle některých informací nepotěšila struktura jejich vnitřního uspořádání. V tom nejhorším případě bude i 4jádro složeno ze dvou defektních bloků/jader R7, tedy 2+2. U 6jader 3+3. V takovém případě nemá smysl o těhle verzích uvažovat a prostě sáhnout rovnou po 1700 a výše, čímž mě tedy AMD zklamalo. Z pohledu herního výkonu to podle mě nebude díky tomu žádné terno. Na druhou stranu chápu, že se chtějí zbavit i defektních kusů, ale jestli jich mají tolik, že díky tomu mohou nižší verze Ryzenů vyrábět už teď, tak to také o něčem svědčí. Začínám nabývat přesvědčení, že je to celé zbytečně uspěchané.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #127 kdy: Březen 21, 2017, 08:05:16 »

Balíček s chladičem včera dorazil. Jde o Titan, konkrétně typ TTC-CU9TB/SC, chladič je tedy měděný. Ono vůbec mě překvapilo, že se dá dneska ještě sehnat fungl nový chladič na Socket A (462), ale po přečtění pár recenzí už jsem se divit přestal :) TTC-CU9TB/SC nepatřil mezi dobře hodnocené kousky. Byť je celoměděný, tak v testech příliš neexceloval a nohy mu podrážel i hlučnější ventilátor. Ten je sice vybaven externí regulací, ale pokud to má něco chladit, tak se to prostě musí točit. Nevýhodou ventilátoru je hlavně jeho velikost, protože namísto běžnějšího 80 mm je TTC-CU9TB/SC osazen 70 mm ventilátorem. Odtud pak pramení nutnost vyšších otáček. V záloze mám proto připraven obdobný ventilátor od Thermaltake.

Chladič sám o sobě mě překvapil. Už jenom krabička naznačuje, že to svého času nebylo myšleno jako lowend. Mě vyšel lehce pod 200 Kč, ale co jsem našel, původní cena byla něco málo přes 900 Kč. V takovém případě se vůbec nedivím, že od toho někdo chtěl adekvátní výkon a komfort. Obsahem je krom regulátoru ještě stříbrná pasta, což ve mě vzbudilo vzpomínky doby dávno minulé - tuhle pastu jsem používal svého času při několika upgradech. Shodou okolností jsem jí měl u jiného chladiče od Titanu. Chladič sám o sobě vypadá lépe, než na propagačních fotografiích a je znát, že je z mědi. Váhou trumfne i větší hliníkové chladiče, váží totiž skoro 500 g. Doporučená váha chladiče pro Socket A je přitom 300 g :) Takže klasika, na vlastní risk :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #128 kdy: Březen 30, 2017, 05:39:17 »

Duben se pomalu blíží a tolik vyhlížená odpověď Intelu na Ryzen na sebe nakonec nenechala dlouho čekat ... Intel Core i7-7740K potvrzen, půjde do desek platformy X299 se socketem LGA 2066. Jestli si opravdu někdo myslel, že Intel 4jádra pohřbí, tak tady má odpověď ;) Celá ta legrace díky tomu nakonec vyjde dráž, než současnost na patici 1151. Tolik ke konkurenčnímu tlaku Ryzenu :)

Čekal jsem od Intelu přinejmenším stagnaci cen, zlevnění určitě ne, ale tímhle dal Intel jasně najevo, že se cítí pevný v kramflecích (spíše potřeboval uklidnit akcionáře). Jelikož se předpokládá, že cena i7-7740K bude víceméně shodná s i7-7770K, dá se zcela logicky očekávat, že 6jádra zůstanou taktéž na svých cenách. AMD to možná přihraje nerozhodnuté uživatele, ale kdo bude chtít Intel, bude holt muset zatnout zuby a připlatit si.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #129 kdy: Březen 30, 2017, 07:11:33 »

No, todle není odpověď na AMD, myslím, že tenhle procesor Intel plánoval již dřív, je toi vlastně i7-7770K, pouze s triple channelem a tedy vyšší propustností pamětí. Taková nejlevnější varianta pro tyto desky. On pokud chce člověk tříkanálové paměti, respektive řadič, tak za procesor zaplatí nehorázné peníze.

Podle mě by ale reakce na AMD měla teprve přijít, jelikož ten nejdražší rizen prostě je konkurencí pro procesory za 35 tisíc. A když by sis měl koupit stejně výkonný procesor. který je o 20 dražší, tak už si to rozmyslíš. Ale todle nejsou procesory pro mainstrem, ale spšíe pro servery a podobně, tedy určeny do profisektoru. Tenhle i7-7740K, ačkoliv je na dražší platformě, je pořád pro obyčejné lidi - nadšence, kteří chtějí X299 se socketem LGA 2066, ale nechtějí kupovat procesory za 30 tisíc.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #130 kdy: Březen 31, 2017, 05:54:40 »

Mě spíš překvapilo to 4jádro jako takové, kdybych šel do HEDT já, tak bych šel do 6jádra, když už bych ty peníze měl, tak by mě to asi nevytrhlo, obzvláště pokud tu bude nějaký cenový analog i7-6800K. Tedy něco na způsob i7-7740 za 10k, i7-78xx za 15k. Celková investice by pak odpovídala kombinaci AM4 s Ryzen 1800X, což je pak čistě psychologická bitva, kdy se běžný uživatel dostane na vážky. Jinak si moc nemyslím, že by Intel chtěl něco v segmentu desktopů měnit, on jakoby svou alternativu má, pro něj bude asi opravdu palčivější profisektor. Ryzen 1600X může, ale taky nemusí překvapit, rozdíl na 6jádro od Intelu by za předpokladu platnosti té mé úvahy byl v rozmezí 7-10 000 Kč, což by výhra byla.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #131 kdy: Březen 31, 2017, 08:13:57 »

Tak on to tak dělá intel vždy a udělal by to nezávisle na AMD, je to takové propojení, kde v tom středním segmentu tento procesor představuje highend, zatímco v tom vyším lowend. Užitečné to je, pokud chce člověk využít právě ty výhody těch lepších desek, jako tříkanálový řadič a podobně a přitom nechce dávat za procesor 15 tisíc, protože to na hry nepotřebuje. Celkově je to ale spíše pro nadšence, co neví co s penězi. Jak dělali ty různé testy ve hrách, tak tento konkrétní procesor by v těch testech měl být teoreticky nejlepší (pokud právě využijí výhod toho čipsetu). Ty procesory jsou ale jinak si myslím totožné.

Já si pořád myslím, že AMD s 1800x nemíří na tyto procesory, ale právě na ty vyšší a tam Intel jen těžko sníží cenu z 35 tisíc na 15 ze dne na den. Bude to chtít jiný koncept toho procesoru, aby přidal více jáder, udržel výkon a nezvedl spotřebu a přitom snížil náklady a udržel si ty masivní zisky, co má.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #132 kdy: Srpen 08, 2017, 06:44:51 »

Pokud by todle byla pravda: Z Core i7 bude Core i3, Intel chystá 4C / 8T model, tak to udělá opravdu dost vítr v procesorech od intelu a jejich cenách a ve výsledku by museli výrazně slevnit i procesory vyšší (nebo opravdu radikálně zlepšit).

Todle už jsou zjevně reálné reakce na procesory od AMD, zdá se, že po letech vypukla "válka" a  vývoj procesorů se opravdu pohne dopředu :)
IP zaznamenána

Lord Owl

• Host
« Odpověď #133 kdy: Srpen 08, 2017, 07:48:01 »

No válka procesorů je dobrá věc, u grafik se moc neválčí (AMD nestíhá), navíc u grafik prý nějací bitcoin-spekulants nakupují nové high-modelyk, a E-shopy (hráči) se k nim pak dostanou dráž.
chtělo by to třetího operátora.....  Vzpomínáte na Cyrix? To byla konkurence panečku :-)
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #134 kdy: Srpen 08, 2017, 09:24:47 »

Tak na těžení by měly být lepší ty od AMD, jelikož by měly mít vyšší propustnost paměti. nVidia tak nějak celkově moc ty herní grafiky na výpočty nedělá, pokud tedy nepočítám titány, ale to už je cenově někde jinde.

Řekl bych ale, že i v grafikách se AMD trošku zvedlo, chtělo by to ještě přidat, ale není to tak hrozné a stěžejní je tam pak cena. U procesorů je to jiné, po buldozeru chtělo AMD s výkonnými procesory úplně skončit s tím, že se jejich vývoj nevyplatí a že bude dělat jen méně výkoné a mobilní. To jim vydrželo 7 let, no. (když nepočítám ty trapné pokusy o procesory).
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 30