Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 20:42:37
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: Windows 10 a nečekané peripetie, aneb konec desítek se blíží ...  (Přečteno 19949 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *

Po dnešku opravdu nevím, co si mám o Windows 10, potažmo Microsoftu myslet. Vlastně to vím naprosto přesně a vůbec se mi to nelíbí.

Ráno jsem se odhodlal vyřešit několikaměsíční problém s nefunkční aktualizací na vyšší verzi Win10. Z počátku to vypadalo nadějně, od jisté verze už desítky obsahují i speciální nástroj, pokud by ten defaultní selhal, ale to co na mě po pár minutách vybafl, mi docela vyrazilo dech - na tento počítač nelze Windows 10 nainstalovat!! Ano, ten počítač, co na něm ty zpropadené desítky už více jak rok běží!

Nevzdal jsem to a začal pátrat. Na vině by prý mohl být antivir, tak jsem se pustil do boje za vypnutí Avastu. Hm, boj je to správné slovo, Avast se totiž chová skoro jako vir a nelze ho jen tak snadno odstavit :D Jo, kdeže jsou ty doby rychlého a spolehlivého prográmku, který měl uživatel pod kontrolou. Dnes jde ve šlépějích polity desítek, možná jí dokonce překonává. Napoprvé se nepodařilo a ukázalo se to jako fatální chyba.

Jiná rada zněla, spustit desítky rovnou v "čistém" stavu, jenomže ten Avast tam jaksi zůstal. Postupoval jsem jinak přesně podle návodu na stránkách Microsoftu a po restartu jsem ztuhl. Počítač nenabootoval ... Ztuhl jsem o to více, že nemám žádnou zálohu disku, instalační DVD apod. Hodil jsem proto do mechaniky DVD s Win 8.1, ale nakonec instalaci neodklikl. Místo toho jsem otevřel notebook s WinXP a začaly hrátky s iso Win10 64-bit. Legrace je totiž v tom, že tenhle obraz DVD obsahuje jiný formát dat, který je pod WinXP nečitelný, takže jsem dlouho tápal v temnotách a snažil se věřit, že ty desítky minut zdánlivé nečinnosti vypalovacího software nečekám zbytečně. Společně s tím jsem se pokusil o bootovací flashku, ale to selhalo definitivně.

DVD bylo nakonec opravdu bootovatelné a jednoduchou posloupností kliků jsem poměrně rychle obnovil start původní instalace. O nic jiného jsem se ani nepokoušel, protože verze image je už podstatně novější než to, co mám doma v PC. Ztrátu dat prostě nyní riskovat nechci.

Velký kus dne jsem tak zaplnil nejen touhle opravou, ale i hledáním důvodů nefunkčního update. Závěr je celkem triviální a vlastně to jen potvrdilo moji domněnku z počátku té Microsoftí akce. Jedna věc jsou bezpečnostní aktualizace, které se v pohodě instalují, ale druhou je aktualizace jádra a spol. A tady je právě zakopaný pes. Můj PC sice na počátku splňoval podmínky pro přechod, ale první velká aktualizace ho už za kompatibilní nepovažovala. Na věky věků jsem tak odkázán na původní verzi desítek. Novější prostě neprojde přes kontrolu kompatibility, tím pádem ani Anniversary update.

Je to zajímavé, protože poplach se mezi uživateli začal šířit až ve chvíli, kdy byly zmíněny požadavky právě pro Anniversary patch, ale ono se přitom tohle děje už delší dobu ;) Těžko říci, zda-li bych mohl provést čistou instalaci z toho DVD. Podle mě ne, protože je o 6 subverzí jinde a navíc nemám odvahu to zkoušet. Když neprošla kontrola u nižších subverzí, těžko projde u vyšší. Jsem celkem rozhodnut to zabalit a vrátit se k Win 8.1. Udělám si zálohu a pak to zkusím ještě z toho DVD desítek, to jen tak pro klid duše. Možná to odpískám až tak, že nainstaluju obraz WinXP.

Od Microsoftu je to docela sviňárna, ale čekal jsem to, byť jsem doufal, že to tentokrát dopadne jinak. Takže zklamán nakonec jsem. Holt nikdy není nic zadarmo, ani bezplatný upgrade!
IP zaznamenána
This is the end ...

Adam23

• Pokročilý
Re:Windows 10 a nečekané peripetie, aneb konec desítek se blíží ...
« Odpověď #1 kdy: Srpen 09, 2016, 20:39:46 »

To mi ***** záda :D Já si svoje Win7 ubránil zuby nehty.

E: Jako opravdu to nechápu, v práci jsem chtěl někomu upgradovat Win8 na Win10, no a co myslíš, po strašně dlouhý době instalace, instalace neproběhla, a to je počítač dělo.
« Poslední změna: Srpen 09, 2016, 20:57:03 od Adam23 »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: Srpen 09, 2016, 21:30:17 »

Nj, to mám za tu zvědavost :D Naštěstí se nic neděje, jen se budu muset o rok vrátit, což zkousnu. Čekám, že OEM klíče časem nenápadně odříznou, ale to se mě naštěstí netýká. Svým způsobem to bude úleva, protože to nepochopitelné hrabání na disk a aktivita na síti je něco, co u desítek stále nedokážu pochopit. Určitě nejde o nějakou pokoutnou aktivitu Microsoftu, spíš je to známka hardwarových obtíží, resp. nějaký skrytý konflikt ovladačů. Opravdu není nic užasnějšího, než když se PC v noci sám od sebe probere z režimu spánku a do rána je naplno aktivní :D

U novějších počítačů je to ještě méně pochopitelné, tam by to snad mělo jít nainstalovat bez problému. Jenomže problémy jsou i u nich. Buď rád, že jsi nedoinstaloval ;)
IP zaznamenána
This is the end ...

flash

• Starší člen
« Odpověď #3 kdy: Srpen 09, 2016, 23:22:28 »

ja teda se tady obvykle chovam slusne, protoze elemira povazuju za seriozniho a inteligentniho cloveka..ale....to jsou k*ndy v tom Microsoftu ze to svet nevidel..pardon:)...
« Poslední změna: Srpen 09, 2016, 23:25:36 od flash »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: Srpen 10, 2016, 06:30:22 »

V pohodě, včera jsem taky docela vypěnil a pořád mám chuť něco ostřejšího napsat :D Dlouho se mi nestalo, že by mě u PC něco takhle vytočilo.

Koukal jsem pak ještě do diskuse na Alzu a někdo tam měl přesně tu poznámku, že reinstall lze provést jen z té verze, která byla použita k upgrade a zbytek si to pak případně dotahá samo. Tuhle verzi samozřejmě nemám a vlastně je to v tuhle chvíli i jedno. Vzpomněl jsem si u toho na hlášku Microsoftu, že desítky jsou poslední verzí Windows a dále už se budou dolaďovat jen patchi. Nyní je krásně vidět, jak to bude v praxi vypadat. Někdo bude mít build 10xx, jiný 15xx apod. Jak jsem včera četl, on ten Anniversary update taky není pro všechny bezbolestný :)

Docela by mě zajímala nějaká statistika, kolik lidí s podobnou konfigurací jako mám já, vlastně na Windows 10 přešlo. Podle mě to nebude velké číslo. Mě totiž přijde, že nás spíš hodili přes palubu a to právě kvůli minoritě. Z počátku jsme se jim hodili do tabulek, to když potřebovali dosáhnout na nějaké vyšší číslo počtu uživatelů, ale to jim stejně nevyšlo, takže teď už nemají důvod se přetvařovat.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #5 kdy: Srpen 10, 2016, 16:07:04 »

Pokud má i ta starší verze windows10 aktualizace a záplaty, asi bych zůstal u ní, než přešel zpět na win8. Protože to výjde prakticky na stejno. Ale 8čky jsou moc velká divočina.

Celkově je asi nejhorší možný způsob udělat to, že má člověk v PCnějakou dobu 8čky/7čky a udělá upgrade a pokračuje dál na tomto systému. Tam by měl ten člověk vždy provést čistou instalaci win10. Tedy nejprve provést onen upgrade a aktivovat 10ky, tím by něměl potřebovat cdklíč na 8čky, který zejména majitelé notebooků stejně nemají a pak celý systém odstanit, vymazat disky a nainstalovat desítky znovu.

Nejsem si jistý tím, že je třeba původní verze 10ek, ale nemyslím si to. Pokud by si s tím tedy chtěl něco dělat, určitě bych zkusil nejnovější verzi 10 nainstalovat jako čistou instalaci. A určitě bych si udělal USB instalaci přes ten jejich nástroj. To funguje.

Pokud jde ale o herní PC, pak bych určitě volil 7čky. Pokud je nemáš, tak 10ky. Windows8 je tam tak říkajíc systém navíc, který je odsouzen k zániku.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: Srpen 10, 2016, 17:53:06 »

Nepamatuju si přesně, kdy jsem na osmičky přešel (někde od verze 8.1), ale po celou dobu jsem s nima byl spokojený. Na té samé instalaci pak celý rok běžel upgrade na Windows 10 bez větších obtíží, takže v tomhle ohledu to vyšlo nastejno. Ona čistá instalace OS už pro mě zas tak výhodná není, protože to obnáší řadu nastavení a obnovování licencí dalšího software, co mám. V tomhle už to není taková legrace jako dříve.

U desítek jsou aktualizace obecně problematické, protože desítky se na nic neptaj a instalujou. Bezpečnostní záplaty jsou sice hezké, ale to jádro systému dodnes nemá pořešenou kompatibilitu s určitou skupinou zařízení a to jsem právě čekal od nových verzí. Ne všechny osmičkové ovladače jsou totiž v desítkách použitelné. Nehledě na to, že někdy jsou to dokonce původně sedmičkové ovladače. Tohle se mi právě na tom nelíbí, teď už prostě nevím, co od toho systému vlastně čekat. Čistou instalaci jinak samozřejmě ještě zkusím, zajímá mě, jak to dopadne.

Pokud bych sehnal krabicovou verzi sedmiček, pak by to bylo asi ideální, ale do FFP verze desítek bych teď nešel.

Jinak u toho notebooku mám taky prima zkušenost, právě kvůli absenci klíče :) Po obnově osmiček ze zálohy po definitivním kiksu desítek, si desítky normálně vyžádaly klíč.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: Srpen 10, 2016, 21:06:12 »

Tak jdu na to :) Kdybych se náhodou nějakou dobu nehlásil, tak jsem prohodil oknem i počítač :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #8 kdy: Srpen 11, 2016, 00:42:34 »

Tak stačí sehnat ten klíč, nemusíš mít krabicovou verzi na 7čky. Je stejně vysoce nepravděpodobné, že bys pak ty sedmičky používal ještě na nějakém jiném PC, než na tom stávajícím. Tedy by teoreticky stačila jakákoliv verze 7ček. Ale měl bys pohnout s kupováním, protože ty sedmičky rychle vymizí, po té co skončila ta možnost upgrade zdarma.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: Srpen 11, 2016, 07:25:49 »

OEM verzi se vyhýbám záměrně, už delší dobu nevěřím své desce, takže pokud odejde, budu nucen kupovat licenci znovu. Proto se tak urputně držím toho, co tu mám doma k dispozici. Ono vyhodit 3-4 tisíce za OEM funglovku jen tak oknem se mi nechce a u toho přeprodeje klíčů docela váhám (ty s tím máš Milhausi zkušenosti?).

Jinak k té čisté instalaci. Hned na úvod prozradím, že proběhl v plném rozsahu. Mezi tou poznámkou na Alze a dalšími update se nejspíše zas přihodilo něco dalšího. I když ono tam šlo možná skutečně jen o reinstall, tedy tu variantu, kdybych to chtěl obejít např. upgradem pomocí toho jejich nástroje, protože ten problém by zůstal stále stejný. Reinstall samozřejmě umožňuje i instalační DVD, ale z toho windowsího nástroje to bude určitě pohodlnější. Nicméně mám tu prázdný systém a celá ta peripetie je tedy ještě přede mnou.

Čistá instalace však ukázala pár zajímavostí, kterých bych si asi jinak nevšiml. Předně jde o ta jednotlivá čísla verzí. Desítky používají dvojí značení, což mi původně uniklo. Pětimístné číslo je verze samotného buildu a čtyřmístné je verze toho všeho kolem. Původně jsem měl build 10xxx, po čisté instalaci je tam build 14xxx, nikoliv tedy 6 subverzí, ale nakonec jen 4 ;) Stejně to asi bylo i v tom druhém případě, 12xx vs 1607. Jestli je v tom Anniversary update netuším, průvodce aktualizacemi mi nic nového už nenabízí. I po instalaci bylo třeba stáhnout pár záplat - byť je to DVD staré pár dní, tak vyšly 3. Nabízelo mi je to už včera před instalací, akorát ve verzi pro ten můj build.

Anniversary update zmiňuju schválně, včera jsme tu s kolegou probírali peripetie některých uživatelů, kteří používají více jak jeden pevný disk. Před instalací jsem tedy provedl něco, co bych normálně nedělal. Že instálor umí zobrazit všechny disky v PC, asi nikoho nepřekvapí, ale že je zobrazí i tehdy, když je v BIOSu odpojíte, to už překvapit může. Desítky ve skutečnosti ignorují BIOS mnohem více. Byly doby, kdy jsem tomuhle směru vývoje fandil, ale když jsem to viděl v praxi, tak už mi to tak skvělé nepřišlo. A to právě v souvislosti s výše naznačenými problémy.

O co u vícediskových PC jde? Anniversary update prostě může bez ptaní zrušit tabulky všech ostatních disků, logicky vyjma toho systémového a tím běžným uživatelům připravit hodně horké chvilky během obnovování struktury dat (pokud to vůbec zvládnou). Tohle je dost o důvěře, protože tím padá jeden stupeň ochrany. Neznám nikoho, kdo by před aktualizacemi šel a odpojoval disky fyzicky. Nehledě na to, že tohle chování update by asi čekal málokdo. Bez ohledu na to, kdo za to může, je to pořádný průšvih. V osmičkách si mohl uživatel přihodit něco podobného, ale to jen vlastní blbostí (ano, mluvím z vlastní zkušenosti :D ).

Problém bude asi stále stejný a tím jsou nekompatibility ovladačů. Včera jsem se shodou okolností od našeho IT dozvěděl, kolik PC ve firmě je vlastně pro desítky nevhodných. Důvodem už je třeba jen specifický software, kdy renomovaní výrobci měřící a automatizační techniky prostě nemají v desítky důvěru. Nikdo nejspíše nestojí už jen o ty nepředvídatelné aktualizace :) Ale to jsem teď odbočil. U mě zůstalo vše při starém, ale jak jsem již psal, Anniversary update se mi nejspíše minul.

Zatím mám tedy čistý systém a zvažuju, co s ním dále. Jestli se ještě v roce 2016 řeší potíže Windows čistou instalací, tak jsme se zase vrátili do minulosti. Kdo mi zaručí, že za rok nebudu kvůli dalšímu buildu provádět čistou instalaci znovu? Doby, kdy jsem měl čas se v PC rýpat, jsou dávno pryč. Opravdu nemám chuť se teď věnovat obnově všeho, o co jsem touhle instalací přišel. Když už mám tu energii něčemu věnovat, tak rozhodně nečemu prověřenému.
IP zaznamenána
This is the end ...

golfin

• Nováček
  • *
« Odpověď #10 kdy: Srpen 11, 2016, 11:57:43 »

No, dlouhý a mnoho informací. Ale ze začátku jsem si všiml nemožnosti bootování systému. Na to existuje docela spolehlivý způsob už od sedmiček, který funguje i u desítek. Je třeba ale mít jakýkoliv systém, sedmičky, osmičky či desítky na DVD. Nabootujeme z DVD a přejde se do příkazového řádku. Tam se spustí dva příkazy: bootrec /fixMbr  a bootrec /fixboot . Podrobný návod naleznete zde. K desítkám bych řekl ještě jednu věc. Souhlasím s tím, že to není dobrý OS. To co tu padlo je víceméně pravda. Asi u každého stroje se chovají jinak. Microsoft se snaží vládnout a mít monopol, nicméně, desítkama bych řekl, že začali kopat svůj hrob. Například jsem v minulosti používal obnovování pomocí bitové kopie, nástroj zabudovaný ve windows. U desítek už to dělat nemohu a přešel jsem na clonezilu. Anniversary Update (build 14393) zatím nemám, aktualizace mi jej nenabízí. Ale to je zřejmě dáno politikou microsoftu, kdy uvolňuje aktualizace podle lokací světa. Uvidím co mi to udělá s noutbukem. Ale pravděpodobně si udělám novou zálohu do clonezily a pak zkusím stahnout nový build z microsoftu a provedu novou čistou instalaci. Až siudělám čas. Jenže pro mě to znamená instalaci dvou systémů, protože používám často linux. *usmál se* V každém případě windows 10 považuji za jeden z nejhorších systémů a navíc politiku microsoftu za zlodějskou a natolik egoiistickou, že už dlouho přemýšlím o přechodu pod linux. Mac OSx bohužel nemohu využít. I když pro práci grafika je to nejlepší volba, ale finance jsou druhá věc.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #11 kdy: Srpen 11, 2016, 13:10:38 »

OEM verzi se vyhýbám záměrně, už delší dobu nevěřím své desce, takže pokud odejde, budu nucen kupovat licenci znovu. Proto se tak urputně držím toho, co tu mám doma k dispozici. Ono vyhodit 3-4 tisíce za OEM funglovku jen tak oknem se mi nechce a u toho přeprodeje klíčů docela váhám (ty s tím máš Milhausi zkušenosti?).

no, dá se sehnat i klíč na plnou verzi.Popřípadě takové ty legalizační sady, kdy máš v PC jakože nelegální 7čky a koupíš si legální klíč. Nemělo by to stát 3-4 tisíce. Pochopitelně tydle klíče jsou diskutabilní, na kolik jsou vlastně legální. Obecně se říká, že jsou to právě ty klíče s notebooků, které jejich majitel nedostane, protože tam se používá multilicence výrobce, nicméně kopie někde musí být vedena, takže těm výrobcům pak ty klíče zbydou. Ale není to tak u všech a funguje to. Většinou. :)

Myslím, že obecně u všech systémů od  MS platilo, že se čas od času definitivně posrali a bylo nutné je přeinstalovat, PC vyčistit o svinstva, které se nesmazalo a začít znovu. Tím ugrade z osmiček na 10 nicméně v PC zůstane ne jen sajrajtz používání, ale navíc i záložní soubory osmiček (aby ses k nim mohl bez nutnosti instalace vrátit) a taky ovladače. 10ky pak prostě převezmou ovladače z osmiček a už se moc nezabývají tím, že jsou novější nebo lepší pro desítky. (jakože on není zas takový rozdíl mezi ovladači v 7čkách, 8čkách a 10kách, spíše je rozdíl, jak 10ky přistupují k hardwaru.). U mě to třeba znamenalo, že po upgrade vše fungovalo jak má. Následně se 10ky jednoho krásného dne sámy aktualizovaly (pochopitelně v době, kdy jsem měl rozdělaný projekt v práci a restart mi jej smazal), já došel k počítači a nechápal, co se děje, protože celý systém byl rozhozený a zrovna když byl největší frmol, přestaly fungovat tiskárny. Jedna se chovala, jak kdyby v PC byla nainstalovaná 2x, druhá tam nebyla vůbec, profily v nastavení k jedné nešli použít (uložit), protože je desítky zablokovaly atd. Nainstaloval jsem tedy tytéž ovladače znovu (na 7čky, 8čky i 10ky byly od výrobce stejné), vše začalo fungovat, jen třetí síťová tiskárna se jaksi zpomalila a to se mi rozchodit do původního stavu nepovedlo. Po nějaké době jsem došel k PC a zjistil, že je zace jakýsi celý rozhozený, opět aktualizace, opět nečekaně zrovna v době, kdy jsem nejvíc potřeboval na PC dělat, opět nešly tiskárny. Opět stejný proces.

Nicméně jak jsem již říkal, vrátit se na 8čky není dobrá volba. Ono to moc smysl nedává, jelikož jsi na tom v podstatě stejně, jako u těch desítek, jen s horší podporou a méně záplatami. A čím méně lidí 8čky bude používat (jakože takových lidí, co je používají moc nebude), tím menší zájem bude u MS je aktualizovat a udržovat. 8čky byly velmi neoblíbené již od začátku a moc lidí je nechtělo. Něco podobného proběhlo kdysi u winxp, vist a 7ček. Visty taky všichni nenáviděli a byly tak defakto mrtvé dřív, než XPčka.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: Srpen 11, 2016, 14:35:56 »

4golfin: Já právě důvod netušil. Ono když vypadne bootování, tak to většinou alespoň něco napíše, tohle byl spíš nějak zamrzlý start, jako by tam něco viselo a nepustilo systém dál (ctrl + alt + del nefungoval).

4Milhaus: O těch tiskárnách ten náš ajťák zrovna včera taky mluvil. Vypadal z toho docela otřeseně ... i když on tak asi vypadá normálně :) Image disků jsem si kvůli obnově dělával na XP, ale to se muselo pokazit fakt už hodně, abych to obnovoval z toho. U osmiček a toho upgrade mi to přišlo zbytečné, protože ten systém je právě pořád pěchovaný novými věcmi a neochotu aktualizovat se to samozřejmě taky neřeší. Ten návrat z bodu obnovy na osmičky jsem bohužel nezkusil, to mě nenapadlo. Přitom by mě docela zajímalo, kolik toho v těch desítkách po upgrade z Windows nakonec je. U sousedky mi třeba tahle varianta kiksla - při pokus o návrat to regulérně zatuhlo.

Uvažuju nad tím už od rána a do toho se mi zas namotaly další věci, resp. jsem zase po letech zabředl do něčeho, co jsem nechtěl :D Teď jsem se zrovna dostal k těm diskům a jejich správě. Je to nakonec komplikovanější, než jsem si myslel. Ono se toho za ta léta změnilo podstatně více. Včera jsem totiž divně koukal na způsob rozdělení toho systémového disku a teď tu pomalu louskám témata typu GPT, UEFI apod. Celkem mi teď některé ty pojmy z Anniversary update začínají dávat větší smysl. Ale celkově už to jde tak nějak mimo mě :)
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: Srpen 11, 2016, 17:42:47 »

Tomu říkám správné načasování :D ... Secure Boot Vulnerability Exposes Windows Devices to Attacks
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: Srpen 11, 2016, 21:25:21 »

Po dnešku už v tom mám teda docela hokej. Některé věci jsem si ujasnil, některé mi tak jasné ještě nejsou a do toho jsem zapomněl heslo na fórum :D

Před chvilkou jsem znovu koukal na rozdělení disku a ono to bude asi trošku jinak. Na první pohled to vypadá divně, ale je to standardní dělení s MBR. Ono jak jsem se dočetl, bez podpory UEFI by mi z GPL rozvržení nešel natáhnout systém a u mě se očividně natahuje BIOSem. Zmatený jsem jen z toho, jak ho desítky s načtením disků obcházejí? Když je mám zakázané, tak přeci BIOS nemůže odeslat odkaz na MBR ... Je tedy fakt, že moje deska má dva BIOSy, možná to souvisí s tím. Nikdy mě nenapadlo pátrat, k čemu je to dobré. Každopádně jsem zase o pár témat moudřejší. Jak už to opravdu nesleduju, tak si připadám chvilkama jak Alenka v říši divů :) Chyba popsaná v článku výše se mě tedy nejspíše vůbec netýká.

Aktualizace je jinak opravdu bez Anniversary update, kontroloval jsem to vůči seznamu na stránkách Microsoftu. msinfo32 totiž neukazuje poslední číslo za tečkou, takže jsem porovnával přímo čísla KB. Možná mě to ten update ani nenabídne, protože ten má souviset zrovna s UEFI, jestli jsem to správně pochopil, tedy konkrétně se Secure boot. V tomhle si musím ještě udělat jasno.

Pořád si nejsem jistý, co přesně provedu, ale golfin už mě minule nakousl s Linuxem. Nostalgie je potvora, takže celé odpoledne jsem zvažoval dualboot a nakonec jsem se pro něj definitivně rozhodl. Po letech se tak částečně vrátím k linuxu. Ono to má určitou výhodu, protože mám pár restů i v tomto ohledu. U Windows dám asi ještě jednu šanci desítkám, nicméně jejich primárním účelem budou hlavně hry. Opravdu se mi už nechce obnovovat vše, takže to prostě nějak osekám a uvidím. Pokud nakonec půjdu do Win7, tak mám beztak čas.

Musím přiznat, že někde v skrytu duše se mi čistou instalací trochu ulevilo. Je fakt, že za ty 2,5 roku jsem přeci jen občas použil nějaké ty jednoúčelové věci, které pak někde zůstaly viset, takže bůhví, co se kde mohlo dostat do konfliktu. Dneska jsem navíc díky tomuhle všemu mohl přemítat o více věcech a hlavně si je v hlavě srovnat, což považuju za velmi přínosné.

Co naplat, když vás prostě nic nenutí nad věcmi uvažovat, tak ten mozek zakrňuje. Je opravdu hezky vidět, jak čas ubíhá, tak se ze mě fakt stal pouhý uživatel :)
IP zaznamenána
This is the end ...