Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 18:38:56
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: Windows 10 a nečekané peripetie, aneb konec desítek se blíží ...  (Přečteno 19920 krát)

Milhaus

• Zasloužilý člen
Re:Windows 10 a nečekané peripetie, aneb konec desítek se blíží ...
« Odpověď #15 kdy: Srpen 11, 2016, 23:51:21 »

Tak já mám na domácím herním PC už roky dualboot 7ček a XPček (64bitových). Nicméně je fakt, že xpčka jsem už nepoužil tak dlouho, že ani nevím, jestli vůbec fungují. Taky bych to měl přeinstalovat a začít znovu, abych PC vyčistil, ale nechce se mi :).

U desítek a osmiček jsem měl tak nějak vždycky dojem, že MS se snaží sám co nejvíce uživatele odříznout, nebo mu znemožnit cokoliv nastavovat, nebo dělat. Veškeré ovládání a nstavení změnil, část nastevení je v jednom místě část v druhém, je v tom neskutečný bordel a pokud vyloženě člověk nehodlá měsíc trávit čas zjišťováním, co kde a jak, tak nakonec tu roli tupé ovce raději přijme a prostě se tím nezabývá, protože to je jediné možné řešení, jak si udržet rozum. On jako MS udělal ty systémy stylem, že je dokáže nainstalovat a používat i úplný debil po obrně mozku, jenže i zkušení IT se v něm ve skutečnosti nevyznají a mají z něj husí kůži, zvlášť, když najednou začnou dělat něco, co nemají.

A bude hůř, protože navíc jak se zdá, bude každá ta verze 10tek jiná a bude se i jinak chovat. A zatímco dřív stačilo se prostě řídit verzí windows, popřípadě je aktualizovat/změnit na nejlepší, tak nyní už to stačit nebude.

Zas je ale vcelku logické, že nároky windows10 se s novějšími verzemi budou zvyšovat a že MS prostě neudrží kompatibilitu ani v rámci těch desítek, natož mezi třeba desítkama a sedmičkama. Jen jsem tedy nečekal, že k tomu dojde tak rychle.
IP zaznamenána

golfin

• Nováček
  • *
« Odpověď #16 kdy: Srpen 12, 2016, 10:48:59 »

Co naplat, když vás prostě nic nenutí nad věcmi uvažovat, tak ten mozek zakrňuje. Je opravdu hezky vidět, jak čas ubíhá, tak se ze mě fakt stal pouhý uživatel :)

A to je právě ten neskutečně hnusnej přístup microsoftu k zákazníkovi. Přímo počítá s tím, že to bude laik, pouhý uživatel. Prostě kupuj, nekecej nám do toho a užívej si našeho nej OS. Nasrat.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #17 kdy: Srpen 12, 2016, 13:09:06 »

Osobně se děsím hlavně budoucnosti, až se např. rozhodnu koupit nový PC. Tam už prostě volba nebude. Z toho co teď vidím mi zatím vychází, že kompatibilita se bude asi "řešit" těmi výročními patchi. Tedy kdo už nebude splňovat podmínky, bude mít k dispozici už jen bezpečnostní aktualizace. Otázkou pak je, jak se na tohle budou tvářit výrobci hardware, resp. ovladače. Potažmo jak to bude vypadat za 10 let právě s tímhle mým počítačem :D

Jinak už mám lepší náladu. Instalační DVD pro Slackware jsem si připravil už včera a ráno se pustil do dělení disku. Zase jsem o jednu zkušenost bohatší, protože jsem trošku více nahlédl pod pokličku toho, proč byl ten disk tak zvláštně rozdělen.

Pro systém už dlouhou dobu používám 500 GB disky, z původní dvojice mi však zůstal už jen jeden. Netuším jak to bylo u Win8, ale ten včerejší stav byl nejspíše výsledkem kombinace Win8 -> upgrade -> Win10. Celkem se jednalo o 3 primární oddíly, z nichž první (jen 350 MB) slouží pro systém, druhý nese instalaci systému a třetí byl bod obnovení. Když jsem tohle zkopíroval a nainstaloval desítky, tak ten třetí oddíl odpadl. Pravděpodobně se tedy původně vytvořil během upgrade na Win10 a nesl zálohu nastavení pro případ návratu k Win8 (oddíl měl 450 MB). Windows 10 tedy asi vyžadují dva primární oddíly, i když možná by se daly donutit k instalaci do jednoho oddílu, popř. na logické jednotky.

Zmiňuju to hlavně kvůli tomu, že je potřeba to brát v úvahu při plánování multibootu. Jen připomenu, že MBR disky umí max. 4 primární oddíly, nebo kombinaci 3 primárních a jednoho rozšířeného oddílu. Pokud by nějaký testovací systém vehementně toužil po instalaci do primárního oddílu, bude k dispozici už jen jeden volný.

Protože jsem na neužitečnost toho 450 MB primárního oddílu přišel až po nové instalaci desítek, nechal jsem to již tak. Časem se to dá když tak nějakým softíkem spojit, zvětšit apod. Dělení jako takové jsem jinak prováděl linuxovým fdiskem. Za celou tu dobu jsem s tím měl problém jen jednou a to ještě v dobách, kdy jsem používal multiboot s Windows 98. On tenhle fdisk má totiž výhodu v tom, že s ním lze velmi jednoduše provést nastavení filesystému rovnou a naformátovat to celé až později. Oproti DOSovému fdisku to byla vždy sympatičtější utilitka.

Díky tomuhle jsem si tedy 3 primární oddíly vyčerpal a vše ostatní už muselo do rozšířeného oddílu. Mám tam připravený úsek pro další systém (XP? :) ), pak zavaděč XOSL, linux a nakonec sdílený prostor ve FAT32 pro přenos dat mezi Linuxem a Windows. Netuším jak dalece je na tom podpora zápisu na NTFS, ale jde hlavně o zvyk. Musím říci, že jsem si schéma rozdělení disku musel i nakreslit, nějak jsem odvykl takovémuto členění, obzvlášť pak dopočítávat velikosti.

Windows 10 jsem tedy nainstaloval první, šlo to opět úplně v pohodě, akorát jsem musel opravit drobnou chybku v příznaku primárního oddílu pro desítky, protože jsem to okopíroval i s OEM rezervací. Tu si tam ale dá instalátor sám až později. Na rezervovanou particii totiž instalovat nejde :) Instalátor desítek klasicky obsahuje vlastní fdisk, takže to byla otázka chvilky. Horší to bylo po instalaci, neboť mi během aktualizace něco kikslo a pak se to chvilku vezlo v kolečku restartů a obnovení, ale to není nic výjimečného. Ono těch aktualizací je přeci jen víc najednou, takže se něco podobného dá očekávat. Hlavně že se to dokázalo samo srovnat. Možná jsem tomu trochu pomohl, když jsem hned po instalaci zapnul filtr Windows SmartScreen.

Teď akorát přemítám, jestli mám hned pokračovat Linuxem, nebo si nejprve připravit XOSL. Zavaděč linuxu prdnu jako obvykle na particii s Linuxem, takže na MBR sahat nyní nebudu. Hlavně jsem rád, že to probíhá takhle hladce :)
« Poslední změna: Srpen 12, 2016, 13:23:46 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #18 kdy: Srpen 12, 2016, 17:03:25 »

Úplně bezbolestné to nebylo :) Osmičky nebo desítky si docela "uzpůsobily" MBR. XOSL se mi nechytil, navíc jsem docela zápasil s tím, jak se k jeho instalaci vůbec dostat (pokud je na diskovém oddílu a má být čitelný z DOSového bootu, musí být ten oddíl naformátovaný na FAT, FAT16 - nikoliv FAT32!!). Jinak to např. bootovací CD Win98 nenačte. Přitom jsem definitivně zjistil, že moje deska není ochotná z flashky bootovat. Zkusím si s XOSL ještě pohrát, ale jak se později ukázalo, LILO to pobere mnohem snáze a krom vzhledu to je ucházející :)

U LILO jsem právě přišel na tu podivnou MBR, ale utilitka mi rovnou poradila, jak to přiopravit (budu na to muset taky ještě kouknout detailněji). Původně jsem chtěl dokonce odpojovat datové disky, kdyby se náhodou tahalo ještě něco z nich, ale nebylo to nakonec třeba. Je nutné to opravovat z bootu z DVD, ale kdysi jsem hrátky s LILO prováděl často, takže mi to už ani nepřišlo.

U Slackware jsem jinak pro zjednodušení zvolil full instalaci, aby to bylo co nejrychlejší. Systém se rozběhl bez problémů a stejně tak naběhlo KDE. Stačilo pár úprav v konfiguraci a mám tu i češtinu apod. Dříve to nebylo o moc složitější, ale stejnak mě překvapilo, jak to naběhlo bez sebemenšího zaškobrtnutí. Měl jsem trochu obavy právě o grafické rozhraní, přeci jen to bývala někdy docela alchymie :) Opravdu hodně věcí už si to umí nastavit samo. Přitom Slackware je docela slušný dinosaur :D

U osmiček jsem zaznamenal ještě jednou podobný pád, jako u té aktualizace, nějaký konflikt s přerušením. Neinstaloval jsem však zatím žádné vlastní ovladače, je dost pravděpodobné, že se tam hádá něco defaultního.

Zatím nebudu do obou systémů moc zasahovat, od poledne přeci jen zvažuju, že bych ten disk ještě jednou přerozdělil a strčil desítky na jeden oddíl. Chci to však nechat pár dní být, ať se ukáže, jestli to bude v tomto provedení stabilní.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #19 kdy: Srpen 12, 2016, 20:15:03 »

já na hrátky s party disku používám todle: https://www.partitionwizard.com/free-partition-manager.html

Nicméně mám za to, že 350MB part bude při windows10 vždy. Ale ono obecně v dnešní době není problém koupit víc disků na systémy. Popřípadě se dá třeba linux, nebo xpčka botovat i z usbčka, tedy pokud deska umí bootovat z usb, jakože to by měla umět snad každá novější 10 let.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #20 kdy: Srpen 12, 2016, 21:57:09 »

Kupodivu mě to bootování z USB nejde, byť BIOS různé varianty USB zařízení nabízí. Bavil jsem se včera s kolegou, že je to možná vázané na konkrétní porty, ale pod stůl se mi lézt nechtělo :) Doporučoval mi 1 nebo 2.

Pomalu se rozhlížím, jak to bude s hraním a docela mě překvapilo, kolik her je na GOG upravených pro Linux. Zatím jsem to tedy nezkoušel, protože netuším, jestli jsou to všechno nativní porty, nebo to bude s něčím spřaženo (např. Wine). Mám mezi tím takové věci jako je Zaklínač 2, LoX, Baldur's Gate apod. Zástup DOSovek pak vynechám, to budu teprve testovat na DOSBoxu, takže si pro to připravím svoje balíčky. Podle nabídky to vypadá, že je to primárně odladěné pro Ubuntu, ale to je jen detail. Je fakt, že už jen u těch DOSovek bych si vystačil na hooodně dlouho :) Ale masochista být zase nechci. Můj notebook s WinXP je prostě  to, co mi k tomu vyhovuje nejvíce. Staré Might and Magic však zkusit určitě chci, jsem zvědavý, jaký to bude rozdíl oproti tehdejším pokusům s emulací.

Particie už asi tedy předělávat nebudu, taky si právě myslím, že ta 350 MB část je nutná. Jenom je mi záhadou, že ona je jakoby nečitelná. Zkoušel jsem se do ní dívat, píše to, že je zaplněná, ale nic tam není vidět :D Zítra nainstaluju Avast a Bandicam, pak se zase pomalu vrhnu do těch všemožných klientů k hrám. Málem jsem zapomněl, že mám rozehrané MMX. Nějak jsem si tu na stole zaskládal poznámky :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #21 kdy: Srpen 13, 2016, 01:06:40 »

Jen pro zajímavost ... zprovoznit DOSBox pod linuxem není až tak triviální. Slackware sice má jistou formu balíčkovacího systému, ale jinak je to klasika kompilací ze zdrojáků. Obtíž nastala ve chvíli, kdy jsem se mu snažil chybějící závislosti doplnit. Mylně jsem se domníval, že mohu bez obtíží sáhnout po 64-bitových knihovnách, neb jsem si obecně myslel, že mám 64-bit kopii Slackware. A nemám :D Netuším jestli jsem včera usínal, nebo se jen překlepl, ale co už. Chybka odhalena a vše je zase ve starých kolejích.

DOSBox se spouští celkem hezky, jen je potřeba mountovat body připojení trochu jinak. Je to kombinace DOS a linux formátu cest adresářů, např.

mount c: /home/userxxx/hry

Cvičmo jsem zkusil spustil demo MM3. DOSBox se v tomhle případě dotáže na formu spuštění (grafika vs zvuk), ale je to takové divné. Běží to o poznání pomaleji a bez ohledu na kombinaci zvukovek jde jen zvuk, hudba nikoliv. Čekal jsem, že DOSBox na Windows z čehosi těží, ale vzhledem k síle mého procesoru bych čekal poněkud svižnější emulaci i mimo domovskou platformu, Škoda že tu nemám přímo instalačku plné hry,musel bych kvůli tomu rebootovat. Nechám to tedy na zítřek.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #22 kdy: Srpen 13, 2016, 02:04:09 »

U dosboxu si můžeš nastavit výkon procesoru. Pokud vím, tak on úmyslně procesory zpomaluje (aby to pro hru vypadalo, že je to starší PC a nejela příliš rychle, nebo rovnou nespadla). Ale tydle takty se dají nastavit. Ať už ručně v souboru s nastavením, nebo některou z těch kláves přímo během hry. Ale nejsem si už jistý kterou.

Osobně používám tu nástavbu dfend, ale nevím, jestli na linuxu funguje. Dosbox se mi nechce nastavovat, zvlášť, když bych musel u každé hry to dělat spešl.

Popřípadě existuje toto: http://members.quicknet.nl/blankendaalr/dbgl/
což je něco podobného, jen to zřejmě funguje i pod linuxem, ale nemám s tím zkušenosti.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #23 kdy: Srpen 13, 2016, 10:26:42 »

Je to cpucycle, to mám. Nastavil jsem to stejně jako na Windows na 8000, ale efekt není moc zřetelný. Přičítám to spíš tomu demu samotnému, navíc trojka má tendenci se jakoby škubat. Díly 3-5 používají dekryptaci souborů on the fly a u trojky to zrovna není plynulé. Hezky to řeší Jeffův patch, což je v podstatě crack.

Na DBGL kouknu. Všechno spouštím na jeden konfigurák, což moc ideální opravdu není :)
IP zaznamenána
This is the end ...

golfin

• Nováček
  • *
« Odpověď #24 kdy: Srpen 13, 2016, 11:20:29 »

Jak jsem psal v jiném tématu DosBox neznám. Ale myslím si že v linuxu bude horší variantou, než je PlayOnLinux. Ať už je instalován na ubuntu, fedoře, či jiné verzi linuxu. I když, co jsem zatím pochytil, Dosbox je emulátor na hodně starší hry. Myslím i starší než šestka MM. Je fakt, že se o Dosboxu na wiki ubuntu zmiňují. Ale jak říkam, nemam zkušennost. Co se týče gog verzí her, ty jsou po playonlinuxem hojně používány. Já sám jsem jen zkoušel instalovat pod gog verzi baldurs gate dvojku, ale vlastní instalačku. Taky to šlo.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #25 kdy: Srpen 13, 2016, 14:19:22 »

DOSBox je čistokrevný emulátor, jehož účelem je emulovat prostředí MS-DOSu. V tom je právě jeho síla. Je to opravdu určené pro velmi staré hry, které jsou pro (MS)DOS naprogramovány. Ne všechny DOSovky běhaly později i pod Windows a i u těch co běhaly, je použití DOSBoxu výhodnější. Tu svoji úlohu zvládá opravdu velmi skvěle.

Jinak jsem před chvilkou zkoušel svoje instalačky MM3 a MM5 přetáhnout a spustit pod linuxovým DOSBoxem. S výsledkem jsem naprosto spokojen, běží to úplně stejně jako v DOSBoxu na Windows. Skutečně úžasný pocit slyšet po těch letech konečně funkční hudbu ve starých MaM :) Přesně tohle byl důvod, proč jsem se k jejich hraní dostal až minulý rok. Možná kdybych se o DOSBox zajímal už tenkrát, mohlo to dopadnout jinak, protože DOSBox v té době už existoval a možná už tenkrát tohle bravurně zvládal. No, na druhou stranu, emulace je emulace, pokud si dobře vybavuju, moc zrychlovat pomocí cpucycle mi nešlo :D Ostatně dotyčný počítač je vedle mě ve skříni, možná to ze zvědavosti zkusím zopakovat :D

Nj, tím ovšem jaksi padl důvod pro návod, protože až na pár odlišností v mountování je použití linuxového DOSBoxu stejné. Zkoušel jsem i ten DBGL (na WinXP) a vypadá to dobře. Nikdy jsem tyhle pomůcky nezkoušel, ale má to docela slušné možnosti nastavení a líbí se mi i ta katalogizace her.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #26 kdy: Srpen 14, 2016, 21:08:45 »

Schválně jsem na Slackware zkusil spustit něco z těch GOG instalaček a neuspěl jsem :) Ty instalátory už počítají s určitou konfigurací, podle mě je to opravdu primárně pro Ubuntu, takže bych musel pořešit nejprve docela dost závislostí a upravit některé odkazy, např. pro DOSBox. Asi by bylo hezké vidět tu např. Zaklínače 2, ale jak jsem psal, masochista zrovna nejsem. V dnešní době bych to asi mohl přenechal nějakému z balíčkovacích systém, ale to holt není ono. A dělat to ručně je zas na docela dlouho. No, někdy to přeci jen zkusím.

Ono pokud jde o Ubuntu, nikdy jsem tuhle distribuci v lásce neměl. Původní myšlenka byla dobrá, ale nějak se to zvrtlo. Přijde mi, že Google tohle se svým Androidem dotáhl dokonce do extrému. Rozhodně se tomu však nedá upřít, že možná právě díky tomu počet linuxových desktopů narůstá. Vůbec bych se nedivil, kdyby SteamOS vycházel právě z Ubuntu. Pro mě je však ta svoboda mnohem podstatnější. Jenomže ono je to vždy něco za něco. Už před lety někteří z nás tušili, že unifikace distribucí bude muset probíhat tímhle směrem, protože jinak se to mezi běžné uživatele nedostane. Nijak mě to proto nepřekvapuje. Nakonec to paradoxně dopadlo tak, že unifikace se nevydala Windowsovským směrem, ale zkopírovalo to koncept Apple, který se teď snaží dohnat právě i Microsoft. Jóóó, kdyby tohle tenkrát věděli někteří z křiklounů žabomyších válek linux vs Windows :D Jenomže doba je opravdu jiná a snad se mnozí poučili. SteamOS by nakonec mohl být dobrým kompromisem.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #27 kdy: Srpen 15, 2016, 08:36:19 »

Uběhlo už několik dní, co jsem do desítek nezabloudil, takže bylo na čase kouknout, co se děje. A něděje se nic :D Po Anniversary patchi ani vidu ani slechu. Začal jsem proto pomalu instalovat základ věcí, co budu určitě potřebovat a podle rozsahu uvidím, jestli z toho neudělám záložní image.
IP zaznamenána
This is the end ...

golfin

• Nováček
  • *
« Odpověď #28 kdy: Srpen 15, 2016, 09:49:56 »

GOG není určen primárně pro linuxové distribuce. GOG především odstraňují DRM z instalací her. To kde se to spustí je na zákazníkovi s tím, že mají udělanou databázi co lze spouštět pod linuxem. Navíc Tito poláci se začali pouštět nejen do starých her, ale i do nových projektů. Vlastnictví patří CD Projektu.

Jinak, jaký linux jste si instaloval? Za zmínku stojí i Fedora. Akorát člověk musí mít určité znalosti. SteamOS zní zajímavě, do budoucnosti to bude mít předpokládám velkej přínos.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #29 kdy: Srpen 15, 2016, 09:56:43 »

Psal jsem to o kousek výše, používám Slackware ;) Fedora má RadHatí uspořádání konfiguráků, což mi nevyhovuje. To samé měl Mandrake a jiné odvozeniny.
IP zaznamenána
This is the end ...