OEM verzi se vyhýbám záměrně, už delší dobu nevěřím své desce, takže pokud odejde, budu nucen kupovat licenci znovu. Proto se tak urputně držím toho, co tu mám doma k dispozici. Ono vyhodit 3-4 tisíce za OEM funglovku jen tak oknem se mi nechce a u toho přeprodeje klíčů docela váhám (ty s tím máš Milhausi zkušenosti?).
Jinak k té čisté instalaci. Hned na úvod prozradím, že proběhl v plném rozsahu. Mezi tou poznámkou na Alze a dalšími update se nejspíše zas přihodilo něco dalšího. I když ono tam šlo možná skutečně jen o reinstall, tedy tu variantu, kdybych to chtěl obejít např. upgradem pomocí toho jejich nástroje, protože ten problém by zůstal stále stejný. Reinstall samozřejmě umožňuje i instalační DVD, ale z toho windowsího nástroje to bude určitě pohodlnější. Nicméně mám tu prázdný systém a celá ta peripetie je tedy ještě přede mnou.
Čistá instalace však ukázala pár zajímavostí, kterých bych si asi jinak nevšiml. Předně jde o ta jednotlivá čísla verzí. Desítky používají dvojí značení, což mi původně uniklo. Pětimístné číslo je verze samotného buildu a čtyřmístné je verze toho všeho kolem. Původně jsem měl build 10xxx, po čisté instalaci je tam build 14xxx, nikoliv tedy 6 subverzí, ale nakonec jen 4

Stejně to asi bylo i v tom druhém případě, 12xx vs 1607. Jestli je v tom Anniversary update netuším, průvodce aktualizacemi mi nic nového už nenabízí. I po instalaci bylo třeba stáhnout pár záplat - byť je to DVD staré pár dní, tak vyšly 3. Nabízelo mi je to už včera před instalací, akorát ve verzi pro ten můj build.
Anniversary update zmiňuju schválně, včera jsme tu s kolegou probírali peripetie některých uživatelů, kteří používají více jak jeden pevný disk. Před instalací jsem tedy provedl něco, co bych normálně nedělal. Že instálor umí zobrazit všechny disky v PC, asi nikoho nepřekvapí, ale že je zobrazí i tehdy, když je v BIOSu odpojíte, to už překvapit může. Desítky ve skutečnosti ignorují BIOS mnohem více. Byly doby, kdy jsem tomuhle směru vývoje fandil, ale když jsem to viděl v praxi, tak už mi to tak skvělé nepřišlo. A to právě v souvislosti s výše naznačenými problémy.
O co u vícediskových PC jde? Anniversary update prostě může bez ptaní zrušit tabulky všech ostatních disků, logicky vyjma toho systémového a tím běžným uživatelům připravit hodně horké chvilky během obnovování struktury dat (pokud to vůbec zvládnou). Tohle je dost o důvěře, protože tím padá jeden stupeň ochrany. Neznám nikoho, kdo by před aktualizacemi šel a odpojoval disky fyzicky. Nehledě na to, že tohle chování update by asi čekal málokdo. Bez ohledu na to, kdo za to může, je to pořádný průšvih. V osmičkách si mohl uživatel přihodit něco podobného, ale to jen vlastní blbostí (ano, mluvím z vlastní zkušenosti

).
Problém bude asi stále stejný a tím jsou nekompatibility ovladačů. Včera jsem se shodou okolností od našeho IT dozvěděl, kolik PC ve firmě je vlastně pro desítky nevhodných. Důvodem už je třeba jen specifický software, kdy renomovaní výrobci měřící a automatizační techniky prostě nemají v desítky důvěru. Nikdo nejspíše nestojí už jen o ty nepředvídatelné aktualizace

Ale to jsem teď odbočil. U mě zůstalo vše při starém, ale jak jsem již psal, Anniversary update se mi nejspíše minul.
Zatím mám tedy čistý systém a zvažuju, co s ním dále. Jestli se ještě v roce 2016 řeší potíže Windows čistou instalací, tak jsme se zase vrátili do minulosti. Kdo mi zaručí, že za rok nebudu kvůli dalšímu buildu provádět čistou instalaci znovu? Doby, kdy jsem měl čas se v PC rýpat, jsou dávno pryč. Opravdu nemám chuť se teď věnovat obnově všeho, o co jsem touhle instalací přišel. Když už mám tu energii něčemu věnovat, tak rozhodně nečemu prověřenému.