Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 18:37:01
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 85 86 [87] 88 89

Autor Téma: Koutek úvah a rozjímání o hrách  (Přečteno 279192 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #1290 kdy: Únor 13, 2026, 10:45:49 »

Cluebook k Might and Magic 5 úspěšně dorazil, takže nyní mám komplet všechny cluebooky ke starým dílům série. Plus samozřejmě české příručky k dílům 6-9.

Trochu už chápu, proč to celnice zadržela, byť asi na první pohled muselo být zřejmé, že jde o knížku (byl to typický kartón na balení knih, jaký se používá i u nás). Obsah mě ovšem překvapil. Uvnitř jsem totiž našel zatavený cluebook i s cenovkou.

Podle aukce šlo o použitou knížku, takže ta fólie mě překvapila, ale na cedulce je poznámka, že jde o již použitý produkt. Jen to obchod asi tímto způsobem chrání před okolními vlivy. Cena mě překvapila taky, protože odpovídala tomu, co bylo v aukci. Původně jsem si myslel, že obchod záměrně uvádí fake slevy, aby to vypadalo, že prodává výhodněji, ale na cenovce je krásných 89.99 AUD, tedy původně uvedená cena.

To bych za to určitě nedal, ale obchod chtěl jen polovinu a to už šlo :). Knížečka je v celkem dobré kondici, takže jsem nakonec se svou volbou spokojený. Horší by to bývalo s celnicí, pokud bych to nechal řešit poštu, pak už by to moc dobrá cena nebyla :D.

IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1291 kdy: Únor 15, 2026, 10:53:05 »

Zdenek-V přehodnotil strategii. Nové aukce běží za výrazně nižší cenu, řekl bych polovinu té původní, což už u některých titulů dává větší smysl.

Nicméně ta Ultima Underworld II se nyní dostala příhozy na hodnotu 1159 Kč. Kdyby to na těch 12 stovkách vydrželo, tak bych asi ještě přimhouřil oko, ale jestli to někdo vyšponuje na 2000 Kč, tak si ten salát fakt zaslouží. Pro mě by to bylo neakceptovatelné i za těch 1200 Kč. Leda by to byla poslední dostupná krabice UUII na světě :).

Mě ovšem teď zajímá, jak dopadnou aukce, které končí dnes a je mezi nimi právě většina původně nadhodnocených nabídek:

Descent to Undermountain

Might and Magic VI The Mandate of Heaven

Might and Magic Millennium Edition

Baldur´s Gate Siege of Dragonspear Collectors Ed.

a teď ty nadhodnocené salátovky:

Might and Magic 3 Isle of Terra

Heroes of Might and Magic 3 Compilation

Podle jedné přehledové fotky to fakt vypadá jako pozůstatek sbírky, ale moc nerozumím tomu, proč si někdo do sbírky pořizoval krabičky, které jsou v celkem hrozném stavu nebo jsou nekompletní (viz ty různě chybějící mapy apod.). To mi moc smysl nedává.

Edit: já myslel, že vidím blbě, ale on Zdenek-V upravuje cenu aukce za chodu (?!). Netušil jsem, že to vůbec jde, ale je to zajímavé.
« Poslední změna: Únor 15, 2026, 14:07:28 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1292 kdy: Únor 15, 2026, 14:06:27 »

Kdyby náhodou Descent to Undermountain klesl na cca 1600 Kč, tak jsem ochotný o tom uvažovat :) ... to pro případ, že by to tu Zdenek-V četl ;).

Jinak já pak ty odkazy v předchozím příspěvku ještě zpětně zaktualizuji podle nových nabídek, aby bylo vidět, jak se to změní.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1293 kdy: Únor 15, 2026, 22:27:25 »

Tak jsem právě někomu přizvedl aukci k Baldur's Gate + BG Tales of the Sword Coast :). Počáteční nástřel byl zhruba to, co bych za tu krabici rád dal (necelých 13 stovek). Byla pořád v celkem dobré kvalitě, tak jsem usoudil, že dám dokonce 1650 Kč jako limit. Ale někdo jí chtěl holt víc :D.

Byla to jedna z mála věcí, co bych od Zdenka-V vzal, ale měl jsem jasný limit a nad 1700 Kč bych nešel. V tomhle mám holt vycvičenou sebekázeň a limit je prostě limit, což se po "modernizaci" aukcí na Aukru hodí. No, jako jo, láká to přihazovat, ale fakt to chce se kousnout a nenechat se strhnout. Obzvláště u něčeho, co dokážu na eBay sehnat jen o něco dráž v lepší kvalitě. A ani se mi v tomhle případě nechtělo původního přihazujícího trápit, protože se mnou očividně nepočítal a už vůbec nepočítal, že se cena takhle zvedne.

Pravda, jednou jsem takto někomu osladil nákup SoundBlasteru AWE 32, kdy dotyčný zaplatil jen o 200 Kč méně, než by zaplatil v jiné nabídce za Kup teď! Ty dvě stovky by mě na jeho místě za ty nervy opravdu nestály :D. I když ke konci jsem taky zatínal zuby, protože se mi to mohlo vymstít a mohl jsem to taky vyhrát :D.

Jinak ty výše uvedené aukce běží dál pod stejnými odkazy, takže není nutné nic aktualizovat. Tipuji, že okolo čtvrtka se ceny některých poníží a možná to pak zafunguje podobně jako u té Baldur´s Gate + BG Tales of the Sword Coast. Je pravdou, že při nižším vstupu je ochota lidí přihazovat větší a přitom je reálné, že to nakonec přeci jen někdo vyšponuje.

Pro mě je ve hře už jen ten Descent, protože pro tenhle měsíc mám jiné priority a nerad bych se od nich odchyloval.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1294 kdy: Únor 18, 2026, 22:29:10 »

Pomalu už se mi to tu schází, ale efekt nákupů na eBay nebyl úplně takový, jak jsem si myslel ;).

Doplňky k US edici MM6 Milenium jsou ok, vlastně jsou naprosto skvělé. Takhle zachovalé mapy jsem opravdu nečekal. Bohužel, část ohledně Heroes 3 je plachta z Heroes Milenium, takže nejde o originál vložitelný do Heroes 3 krabice (je to jedna obří plachta obsahující potisk všech plachet Heroes 1-3). Jsem za ní rád, to ano, ale ... ale, vlastně je to jedno :D.

Prodejce krabičky US edice MM6 Milenium se bohužel neozývá, takže nevím, na čem jsem. Bez něj to nezkompletuju, nebo budu muset sáhnout po jiné nabídce.

US manuál k Daggerfallu je ve skutečnosti úplně stejný manuál jako u UK edice, akorát je navíc vložený do pevných ozdobných desek. Už jsem jednou dokonce UK balení s touhle verzí manuálu viděl, takže tady jsem myslím trefil do černého a nyní mám krabičku Daggerfallu kompletní.

Chybí mi už jen Magicword / Iconlist pro Wizardry 6. V amiga verzi ho mám, ale u PC verze chyběl. Jedna možnost se nabízí, ale zvažuji, jestli jsem ochotný za to dát tolik peněz.

Další kompilace zatím neplánuji, už bych se chtěl neúplným nabídkám raději vyhýbat :D.

Edit: uf, eBay mi oznámil, že moje MM6 Milenium už je zabaleno, tak snad už se brzy vydá na cestu. Prodejce mi přitom na mou zprávu ani neodpověděl, ale jak jsem se koukal, on má s komunikací obecně problém a zásilky posílá opožděně celkem pravidelně. Hlavně už aby to bylo na centrálním skladu, ať mám jistotu. O tuhle krabičku bych opravdu nerad přišel, obzvláště když jsem si to předkompletoval.

Edit 2: nakonec jsem se rozhoupal i k nákupu Wizardry 7 Gold. Našel jsem jedno slušné factory sealed a povedlo se mi dohodnout si nižší cenu o 11 USD. Dostal jsem se tak pod 1500 Kč, ale poštovné a DPH to stejně dost přizvedly. Jsem proto rád, že na to kupující přistoupil. Škoda, že jsem se k tomu neodhodlal už před léty, kdy byla větší nabídka a přijatelné poštovné.

Z těch dražších plánovaných věcí mám tedy prozatím vše a teď si budu muset rozdělit nové priority. Descent to Undermountain bych stále rád, ale to kdyžtak počká. Ve hře je krom toho kompletace série Heroes of M&M, ale to si asi rozdělím do celého roku. Pořád totiž zvažuji Gold Boxy, minimálně sérii PoR a k tomu přemýšlím o prvních Wizardry - naštěstí bude nejspíš trvat, než narazím na vhodné nabídky, takže letos to asi nebude :D. Každopádně Heroes bych letos rád dokončil, jednička a dvojka jsou mnohem menší problém než trojka a ta už je na cestě.
« Poslední změna: Únor 20, 2026, 22:51:23 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1295 kdy: Únor 20, 2026, 06:33:02 »

Tak Pc - Might and Magic VI The Mandate of Heaven(retro 1998) Test Big Box už jede od koruny (minule za to chtěl 2499 Kč). Pořád platí, že ta krabička není v top stavu, ale nyní už je to rozhodně lepší nabídka než předtím.

Jsem zvědav, jestli od koruny půjdou pak i další aukce, které končí v neděli.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1296 kdy: Únor 20, 2026, 07:44:17 »

Teď jsem shodou okolností narazil na web https://dosgames.com/game/magic-carpet/, o kterém sice už nějakou dobu vím, ale nevšiml jsem si jedné drobnosti ... on uvádí odkazy na původní stránky vývojářů. Jde tedy většinou o odkazy do Archive.org, ale to je jasné. Přesně o něčem takovém jsem uvažoval pro dungeony.cz, protože ty odkazy bývají občas k nezaplacení a kolikrát je na nich možné najít i věci, které se už dávno ztratily kdesi v minulosti.

Edit: když už jsem byl v tom hledání, tak jsem narazil ještě na jednu zajímavou stránku ... The Cutting Room Floor. Jedná se o Wiki, kde se shromažďují informace o nepoužitém nebo jinak zajímavém obsahu v různých hrách. Sérii Might and Magic najdete zde. U šestého dílu je zmínka o flétně, o které si někteří mysleli, že má ve hře nějaké tajné využití ... opravdu nemá ;).
« Poslední změna: Únor 20, 2026, 10:17:03 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1297 kdy: Únor 26, 2026, 14:01:39 »

Docela se mi tu už zásilky z eBay kupí, ale doposud jsem mohl do katalogu přidat jen Arx Fatalis a doplnit Daggerfall. Dneska mi k tomu dorazily Heroes of Might and Magic 3, ale ty budu ještě doplňovat (minimálně plakát s přehledem hradů bych rád získal, aby to bylo kompletnější). Při té příležitosti bych rád stejným způsobem doplnil krabičku datadisku Armageddons Blade. Usilovat o US verze datadisků nebudu, stačí mi, to co mám, ale chtěl bych to mít prostě kompletnější. Nejhorší je, že v tomhle ohledu se nemám moc čeho chytit. Po eBay kolují různé kompiláty a těžko říci, co je ještě originál a co jen náhodná směska, co někdo našel v šuplíku a teď to prodává jako komplet.

Od Zdenka-V jsem si nakonec pořídil oficiální příručku k Oblivionu (revidovaná verze zahrnující i PS3). Docela mě překvapilo, že nikdo nepřihazoval, takže jsem jí získal dost levně. Na eBay se obvykle prodává o dost dráž. Stav odpovídá stáří, tyhle příručky prostě nebyly určeny pro používání :D. Ne, je to dobré, jen pár drobných poškození. Listy ve vazbě drží. Překvapilo mě, jak velká knížka to ve skutečnosti je. Jsem tedy spokojený. Musím rovnou dodat, že to Zdenek-V velmi dobře zabalil, je vidět, že k těm předmětům má vztah.

Zpětně jsem pak zaregistroval, že aukce Ultima Underworld 2 skončila a výsledná cena jen lehce překročila 1200 Kč, takže se to zastavilo skoro přesně tam, kde jsem to předpovídal ;). Je to o trochu méně než polovina původně požadované částky, ale je to reálnější. Za 1200 Kč už jde ten stav skousnout.

Mimochodem, někdo draží Anvil of Dawn. Bohužel je to německá edice, ale za tu cenu by to třeba někdo mohl uvítat.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1298 kdy: Únor 26, 2026, 22:48:23 »

Využil jsem rovnou příležitosti a zkusil jsem se Zdenka-V zeptat na ten Descent to Undermountain, kolik by byl případně ochotný slevit. Pro úplnost, aktuální cena aukce je nastavena na 2997 Kč. Částku jsem se nedozvěděl, ale měl jsem nadhodit rozumnou nabídku, tak jsem po pečlivé úvaze navrhnul 1750 Kč. Ta krabička prostě není top a tak mi to přišlo adekvátní, dokonce je to ode mě možná ještě docela velkorysá nabídka. Odpověď už ale nepřišla, takže asi nic :). I když čekal jsem alespoň nějakou reakci. Holt počkám, co se bude dít s aukcí dál, ale začínám zvažovat, že půjdu spíš do US edice hry.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1299 kdy: Březen 03, 2026, 07:10:55 »

Odpověď jsem nakonec dostal, ale návrh zůstal pořád dost vysoký, tak jsem to prozatím uložil k ledu. Nad 2000 Kč se mi jít nechce. V tomhle ohledu si totiž nejsem jistý, že by ta cena byla pro mě obhajitelná. Minimálně nyní ne.

Každopádně mezitím skončila aukce na Pc - Might and Magic VI The Mandate of Heaven(retro 1998) Test Big Box a byl jsem dost překvapený z výsledku. Cena se kupodivu vyšplhala z počátečních nízkých hodnot až na skoro 2300 Kč, což je v podstatě už jen kousek od původně požadovaných 2500 Kč. Je prostě vidět, že aukce jako taková má svůj efekt, ale nejsem si jistý, zda-li si ti, co to vyhnali tak nahoru, vůbec uvědomili, že ta krabička je poškozená. Za 1200-1400 Kč možná ještě fajn, ale cokoliv přes 2000 Kč mi přišlo už mimo.

Navíc jsem si všiml, že nabídka aukcí Zdenka-V se zase lehce rozrostla, takže mi opět přijde, že jde spíše o regulérního obchodníka, než-li o sběratele který rozprodává svou sbírku. Nacenění nejspíše funguje tak, že čím je krabička kompletnější, tím vyšší částka to je. Ty naoko výhodné aukce jsou totiž vesměs nekompletní kousky. Cena pak citelně klesá jen u "ležáků", co nejsou zrovna v dobré koncici, jako ta UU2. A někteří se pak na to nachytají jako u MM6 výše.

V nabídce se třeba nově objevili https://aukro.cz/pc-the-settlers-iv-retro-2000-test-big-box-7109287200 za zdánlivě pěkných 1299 Kč, ale je to jen krabička a CD. Plný obsah je ovšem toto (tu němčinu si odmyslete, EN verze bude stejná ;)).

Vzhledem k tomuto zjištění přemýšlím, jestli to má vůbec smysl dál sledovat.
« Poslední změna: Březen 06, 2026, 21:21:19 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1300 kdy: Březen 03, 2026, 10:47:16 »

Ještě k té aukci salátové UU2. Jako mě to šokuje doteď :) Já bych to nekoupil ani za pětikilo. Když už si pořizuji nějaký bigbox, tak to musí být nějaký velmi dobrý stav. Mám samozřejmě nějaké výjimky, kdy třeba u goldbox her akceptuji nějaké opotřebení, což je pro tuto sérii úplně typické. Ale takový salát u UU2? To radši nic :)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1301 kdy: Březen 03, 2026, 12:21:47 »

UU2 mezi těmi saláty vskutku vedla :D. Někdy by mě opravdu zajímalo, co ty lidi vede k tomu, že si to koupí. Drobné poškození bych pochopil, dokonce dokážu pochopit, že někdo skousne i hrubší poškození jako u té MM6, kde je ten okraj vysloveně sedřený, ale pro mě by to byla už stopka. Vzhledem k tomu, jak je ta krabička MM6 odolná, tak to ani nelze označit za běžné poškození, tohle prostě někdo doslova vydřel a mě by to štvalo.

Černé a zlaté krabičky od SSI (a jiných beru), to je prostě náchylné. U těhle krabiček je úspěch, když to má zachovalý obrázek vpředu a vzadu a jsem spokojený. Ale taky to nemůže být vykousané, rozsedlé apod.

U deformací krabiček jsem ochotný k drobným ústupkům jen u factory sealed, ale i tak se tomu spíš vyhýbám. Mám tu jen dvě takové, z toho jednu jsem vzal, protože je poměrně těžko sehnatelná a moc mě nestála (česká edice Pool of Radiance: Myth of Drannor). U Wizardry VII Gold jsem si už raději počkal, dokud se neobjeví něco pěkného. Většina factory sealed je různě zdeformovaných a tu hodnotu to má opravdu jen zabalené :).

Další věc jsou různé fleky. Neuhlídal jsem si to akorát u Lands of Lore, kde to tuším nebylo úplně zřejmé, ale dost to svědčí o prostředí, ve kterém ta krabička přebývala. A právě u Descent to Undermountain od Zdenka-V je uvnitř vidět několik rezavých fleků. Proto se mi za to nechce dávat tolik.

Pořád je to sbírka a jako taková by měla mít nějakou úroveň. A hlavně, když už to dneska vyjde tak draho, tak přeci nebudu kupovat salátové kousky už jen z tohohle důvodu ;).
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1302 kdy: Březen 03, 2026, 16:56:37 »

Odložím si sem pár odkazů k moderním krokovacím dungeonům ...

Dungeon Ward
Burial Stone
Islands of the Caliph
WANDUN -Wanderers&Dungeons-
Labyrinth: The Wizard's Cat
Duskfall
Cryptmaster
Chronicles of Vaeltaja
Crossing the Sands

Od rozehrávky Operencie, tedy spíše od pokusu rozehrávky Operencie, jsem to přestal nějak sledovat, ale pár zajímavostí se po roce 2020 přeci jen objevilo a možná je na čase se na pár z nich lépe podívat ;).

Pak tu mám ještě jednu připravovanou věc z českých luhů a hájů (Paper Dungeon), ale tohle spadá spíš do kategorie "nezájem". Mám u toho navíc trošku problém s jedním z autorů. Už dávno u mě neplatí, že bych naivně oddělovat dílo od tvůrce, protože je to tak přeci správné, a tak mám ty PROTI hned dva. Nicméně v rámci férovosti hru zmínit musím. Třeba se z toho nakonec vyklube něco solidního, co bude někoho bavit.

Možná to teď vypadá, že jsem zapomněl na Legends of Amberland, ale z toho už se stala třídílná série a ještě se k ní dostaneme, protože tu budu určitě rozehrávat. Ostatně první díl vyšel už v roce 2019, tedy před seznamem výše.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1303 kdy: Březen 06, 2026, 22:12:25 »

Ahoj, díky za seznam, podívám se na něj. Po shlédnutí videa k Underkeepu jsem chtěl stejně napsat, tak píšu sem. Musím říct, že já to mám jinak, mě ty klony Grimrocku bavily hodně (Dungeon of Dragon Knight, The Fall of Dungeon Guardians, Heroes of the Monkey Tavern), ale je pravda, že jsem byl na vlně dungeonů a já prostě nevyžaduju, aby hra přišla s něčím novým a neokoukaným, ale každej to máme jinak. Naopak třeba zrovna ten Dungeon of Dragon Knight mi přišel ještě lepší jak původní Grimrock. Tam hodně vycházeli vstříc komunitě a tenhle přístup se mi prostě líbil. Jinak bych určitě doporučil Vaporum, případně Vaporum Lockdown. Původní Vaporum mě ale přišlo lepší, i když to je možná tím, že to bylo česky a to pro mě udělá vždycky hodně z toho zážitku. Každopádně doporučuju se na Vaporum aspoň podívat..

A děkuju za tipy na další hry, na ty se podívám zase já.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1304 kdy: Březen 08, 2026, 20:31:15 »

Ahoj, tady asi ani tak nejde o to, že bychom to měli každý úplně jinak, jde opravdu hlavně o ten přístup. Tady se prostě láme ta věc, kdy máš na jedné straně klasického kobkaře se zkušenostma a na druhé straně hráče, co je vlastně ani ta hloubka herních mechanik nezajímá. Tím pádem se ta hodnocení (náhledy) nemohou logicky vzájemně prolnout. Mě pořád uniká pointa, proč bych měl hrát dungeony, když mě vlastně ta hra jako dungeon ani nezajímá? ;)

Dungeon of Dragon Knight má své světlé chvilky, ale z pohledu mechanik je to zoufalý nedodělek, což je normálně ta část, u které očekáváš, že bude funkční a (ideálně) i perfektně odladěná. Kvalit Grimrocku nedosahuje ani okrajově, ale to je právě to, že na tu hru koukám jako na pokus o klasický dungeon. Dungeon of Dragon Knight nemá nic, čím jiným by mě mohl zaujmout.

Vaporum jsem zkoušel, ale nesedlo mi zasazením. Herně mi to přide jako mix, takže se ani nedivím, že ti dvojka sedla méně, protože u ní byl jasný posun ke klasickému dungeonu.
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: 1 ... 85 86 [87] 88 89