Hm, konečně jsem se dostal k porovnání obsahu disket u Might and Magic I a výsledek je překvapivý ...
Pokud zkusím svou vlastní kopii spustit, tak se mi hlásí jako neoriginální software a v případě HDD instalace hra zamrzne ještě v intru. Naproti tomu záloha image z Archive.org od Digitoxina funguje bezproblémově.
Porovnáním jsem zjistil, že Digitoxinova záloha je v podstatě shodná s binárkami použitými v instalaci z GOG, tedy jinými slovy se nejspíše jedná o binárky vydané původně v edici Might and Magic Ultimate Archives (1997). Rozdíl je jen v souboru MM.EXE, který má upravenou jednu výzvu - hra už rovnou počítá s tím, že jde o HDD instalaci a místo výzvy k výměně disket se zobrazí výzva ke spuštění hry (Enter). Podle datumů je možné říci, že jádro IBM konverze pochází z 18.11.1987 (engine + datové soubory, pár věcí je dokonce už ze září apod.).
A teď přijde to překvapení. Jádro mé verze je z 13.10.1987. Je tedy o měsíc a kousek starší! Soubor MM.EXE je menší a datové soubory jsou také odlišné. Kdyby šlo jen o chybu, tak bych čekal rozdíl jen v jednom nebo pár souborech, ale ono to celé vypadá na jinou verzi. Mate mě akorát ten spouštěcí soubor MM.EXE, protože to vypadá, že je nějak chráněný a nejspíš to souvisí se samotnou disketou. Napadlo mě, že by obsah mohl být neoriginální, ale proč by někdo přehrával originální diskety něčím, co nefunguje?
Je to trošku zvláštní, protože Digitoxin má u sebe v tabulce uvedenu copy protection (CP) a obraz diskety 1 má označen s přívlastkem [cr], což je crack. Já si přitom myslel, že cílem těhle snah je vytvořit originální image. Jestli jsem tomu navíc správně porozumněl, tak případná ochrana je určitý sektor diskety, takže pokud by to byla kopie 1:1 tak by to přeci mělo fungovat? Nebo, že by tohle zreplikovat nešlo?
Dobrá, dejme tomu, že MM.EXE v Digitoxinově archivu je cracklý a tudíž už není potřeba mít originální disketu. Potom ale zůstává záhadou, proč mám na disketě jinou (starší) verzi datových souborů?

Edit: stáhl jsem si další obrazy disket z archivu TOSECu, ale po datové stránce je to stále shodné s Digitoxinem. Mírně se liší jen spouštěcí binárka, ale to je pravděpodobně dané konkrétním provedením cracku. Je jedno, jestli jde o obrazy 5.25 nebo 3.5 disket.
Popravdě mi přijde divné, že by NWC distribuovali nejprve jednu várku disket s jednou verzí a po měsíci by došlo ke změně (upgradu). Jaký by to mělo důvod? Cožpak si majitelé té předchozí verze nezasloužili patch? Jsme teprve v roce 1987, to si přeci nemohli jednoduše stáhnout z internetu

.
Rozumím tomu, že v Ultimate Might and Magic Archives se objevila až ta verze z 18.11.1987, protože je novější a nejspíš něco opravovala. Nebyl tedy důvod se vracet ke starší verzi. Image disket pak pochází až z druhé poloviny 90. let, což se dá taky pochopit, verze z 18.11.1987 byla prostě nejrozšířenější.
Hodně teoreticky a spekulativně ... možná tu mám něco, co ani oficiálně nevyšlo. Nedává mi to opravdu smysl. Ale smysl mi naopak dává, že jsem se nějakým zázrakem dostal k jakési řekněme propagační, verzi. Určené např. pro novináře. Mezitím se finální verze dále finišovala a do výroby šla až po úpravách. Trochu by tomu nahrával i fakt, že TOSEC se snaží archivovat všechny dostupné verze, takže pokud by to moje bylo nějak známé, tak to určitě archivují a pak bych to našel v archivu mezi ostatním.
Nativně to asi nerozchodím, ale jelikož tomu jde předhodit cracklou binárku z 18.11.1987, tak si pohrávám s myšlenkou, že bych tu verzi zkusil rozehrát a podíval se, co je v ní případně jinak.
Edit 2: ta ona to asi až taková speciálka nebude, na podobný rozpor jsem totiž narazil i u MM2

... viz příspěvek ob jeden níže.