Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 20:43:24
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 84 85 [86] 87 88 89

Autor Téma: Koutek úvah a rozjímání o hrách  (Přečteno 279330 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #1275 kdy: Leden 31, 2026, 14:25:49 »

Já kupoval až krabici se základní hrou a datadiskem v jednom (v CZ krabici), kupodivu si ani nevybavuji, v jaké formě u nás vyšla jednička, protože tu mám jako komplet s datadiskem v Keep case. Podobně se mi minula kombinovaná krabička Icewind Dale + datadisk. Tenkrát jsem tomu nepřikládal takový význam :).

Jedna z mých vůbec prvních krabicovek byly tuším Age of Wonders. Pokud tedy vynechám hry z Levných knih, protože u nich už datumy nákupu nezařadím.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1276 kdy: Leden 31, 2026, 20:04:12 »

No, já si to docela pamatuju, je to na 5 CD s datadiskem, Big Box, ještě k tomu byla na jednom CD jako bonus taková utilitka, která umožňovala skloňování jména hlavní postavy. Takž Ivan / Ivanovovi / Ivanem, atd., bylo to docela fajn. Kupoval jsem to za nějakých 8 stovek, tuším.

IceWind Dale jsem pak měl v takový tý kolekci PC klasika nebo něco, ale to mi asi nevadilo. Já ty Big Boxy nevyžadoval, šlo mi spíš o tu hru. :)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1277 kdy: Leden 31, 2026, 20:22:33 »

Cenu BG2 si právě nevybavuji, tu jsem obšlehl od Richmonda s tím, že pak zkusím dodatečně najít fakturu. Kde jsem to kupoval, to už taky nevím. V JRC jsem kupoval tuším jen datadisky k Neverwinter Nights 2. U nás holt herní obchody nebyly a jediné JRC bylo (a možná ještě pořád je) ve Varech.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1278 kdy: Leden 31, 2026, 20:41:39 »

Nevím, kdy jsi to kupoval, ale já už to tenkrát kupoval přes e-shop normálně snad na dobírku. anžto jsem snad tenkrát ještě ani účet neměl..
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1279 kdy: Leden 31, 2026, 21:16:14 »

To už je hodně dlouho a v mailu jsem nenašel žádný záznam (Seznam měl kdysi havárii, takže mi zmizel kus historie). Leda bych tu našel fyzickou fakturu / paragon. Podle mě to bylo někdy okolo 2003.

Icewind Dale si pamatuji jen proto, že jsem ho kupoval tenkrát u Flashe v obchodě a měl jsem po cestě nazpět "fajn" příhodu. Stejně tak si vybavuji Morrowind. Z e-shopů pak až ty věci z Xzone atd., ale na Xzone jsem taky nenakupoval hned od začátku. MM8 si třeba jistý nejsem. Vybavuji si jen cenu, ale nevím, jestli jsem kupoval u Flashe nebo tenkrát v jednom obchůdku v Paladiu, kde jsem kupoval i CDčka. Levné knihy mi pak splývají úplně - jak ceny tak datum. Poslední klasický big box byl Lionheart, který mi tenkrát Martin Schovanec sháněl cca 1/2 roku, až snad pro něj někam zajel, jen abych nepřišel zkrátka, protože u nás už byl skoro všude vyprodaný :D.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1280 kdy: Únor 01, 2026, 02:28:47 »

Ty jo, to jsou zážitky. ;D

No, já to kupoval taky někdy tuším 2002 - 2003. Ale dost věřím, že v tom Big Boxu ještě budu originál účtenku mít. I když už to bude možná vybledlý..
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1281 kdy: Únor 02, 2026, 14:35:44 »

Pomaličku se skrze sbírku dostávám k dalším věcem a dneska mě docela mile překvapily "nové" schopnosti Windows 11.

Už od počátku Elemir's Page zápasím s jednou věcí a tou je převod textů z dokumentace ve formě obrázků nebo pdf do normálního textu, abych s tím mohl dále pracovat. Doposud jsem to řešil otrockým přepisováním (tam kde to nešlo vůbec) nebo částečnou kopií textů a následnou postúpravou vynechaných znaků. Je to zdlouhavé, někdy i dost nudné. Samozřejmě, mohl jsem nasadit OCR, ale schopnější programy nebývaly zdarma, tak jsem to holt takto neřešil.

Doposud mě vlastně ani nenapadlo nasadit do boje mobilní technologie, protože v tomto ohledu jsem dost konzerva a už nerad zkouším nové věci. Přesto jsem se k tomu dokopal a při té příležitosti jsem zjistil, že schopný OCR je součástí přímo Windows 11. Chtěl jsem si totiž přeložit kus journalu k Pool of Radiance, tak jsem to nejprve vzal čistě přes mobil, ale jelikož ten text potřebuji i k úpravě, tak jsem přemýšlel, jak to udělat pokud možno přímo v PC.

Původně jsem chtěl udělat printscreen obrazovky a ten jako obrázek nechat přelouskat nějaký online OCR. Jenomže ono mi to u printscreenu nabídlo možnost uložit přímo text a k mému překvapení je text kompletní. Tedy minimálně ten úsek, co jsem zkoušel, nevyžaduje dodatečnou úpravu, takže za mě prima výsledek.

Nechtěně se mi tak do rukou dostala skvělá hračka, ale hlavně mi to otevřelo nové možnosti, kvůli kterým jsem se doposud některým hrám vyhýbal, tedy abych byl přesný, vyhýbal jsem se jim kvůli komplikovanějšímu deníčkování. Přišlo mi totiž škoda, že nemohu deníčky snadno doplnit o informace z doprovodných materiálů. A to nyní najednou můžu :).

Jako jo, asi mi toho za ta léta uteklo víc, ale musím přiznat, že ač mám smarthone už nějakých 5 let, tak teprve nyní zjišťuji, že bych ho mohl využívat i na jiné věci :). Nebýt však oné skandinávské edice Armageddons Blade, tak nevím, nevím ... :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1282 kdy: Únor 03, 2026, 13:08:58 »

Při psaní popisků ke sbírce jsem narazil ještě na jednu věc, která se týká verzování releasů, potažmo toho, co ta média vlastně obsahují. V řadě případů se mohu přesvědčit napřímo, ale několik věcí nevlastním a tak je mou jedinou šancí prohledávání archivů. V tomto ohledu se mi v posledních pár letech stal mocným pomocníkem přímo Internet Archive.

Sem tam se dají najít nejenom samotné image, ale autoři k tomu občas přikládají i scany / foto krabiček, což je pro mě užitečné. Obzvláště u her, které nejsou tak dobře zdokumentovány na MOCAGH nebo na OldGames, popř. u nich není fotodokumentace ani na MobyGames.

V případě New World Computing jsem narazil na stránku New World Computing / The 3DO Company PC CD Image Collection, kterou spravuje uživatel Digitoxin. Krom CD image jednotlivých her tu má hezky přehlednou tabulku jednotlivých releasů a to právě včetně verzí. Kdysi jsem si pro vlastní potřebu smolil něco podobného, ale hodně věcí jsem podchycených neměl.

Krom CD image spravuje i New World Computing PC Floppy Disk Image Collection, což možná někdo ocení více ;). Já třeba MMI v IBM/PC vlastním, ale z mých disket hru spustit z nějakého důvodu nejde (protipirátská ochrana??). Třeba se mi konečně podaří zjistit důvod.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1283 kdy: Únor 04, 2026, 21:03:31 »

Ultima Underworld II je doma :D. Bylo to zabalené opravdu perfektně a v reálu je ta krabička v ještě lepší kondici, než jsem čekal. Nějaký ten škrábanec na sobě má, ale na fotkách to vypadalo víc rušivěji (spodek krabičky). Sehnat úplně bezvadnou krabici by bylo nad moje síly a hlavně pak už jde o úplně jiné ceny. Takže jsem nadmíru spokojený, protože mám nejen US verzi, ale ještě v tom mám cluebook ... pravda, je docela tenký, ale i to se počítá :D.

Mimochodem, prodejce to umístil do velké krabice, obalil vnitřek silnou vrstvou papíru, do toho vložil krabičku UU2 obalenou v miralonu a uvnitř krabičky pojistil vše proti posunutí, takže se v ní nic nemohlo pohnout. Je prostě vidět, že jsou prodejci, co si tu cenu předmětu a možné poškození během dopravy uvědomují. Vyšší cenu dopravy si v tomto případě mohu ospravedlnit tak, že se mi to vyplatilo a krabička došla v perfektním stavu.

Včera přišla i Pillars of Eternity v pouzdře (edice dobrodruha). Taky velmi dobře zabalené. Krabička je na boku mírně natrhlá, ale taky mě stála pod 500 Kč a nijak mi to ani nevadí. Každopádně mohu říci, že ta krabička za to stojí a lituji toho, že jsem si to nepohlídal už tenkrát, když se tahle edice prodávala.

A do třetice dorazilo CD Gamestar Pro a něm Stíny nad Rivou ;). Českou edici mám, ale za 50 Kč jsem to prostě musel koupit. Budu mít tak hned dvě CD s českou verzí Shadows over Riva, což není vůbec na škodu.

Čtvrtá a zatím poslední věc dorazila před pár dny. Byla to jewel case edice Siege of Avalon, vyhraná za 169 Kč. Rád bych i plnohodnotnou krabičku, ale ta cena byla opravdu zanedbatelná, takže tu budu mít kdyžtak zálohu.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1284 kdy: Únor 04, 2026, 21:46:12 »

Když už jsem v tom ... v pondělí jsem začal s úpravou některých částí Elemir's Page a mám v plánu pár nových témat, které bych chtěl na web zapracovat. Nechci tím ale dávat naději, že se v mém postoji něco změnilo, a že Elemir's Page znovu ožijí novým obsahem :D. Můj focus míří hlavně na starší díly série a věci kolem, plus nějaké věci okolo kompatibility, emulace apod.

Osobně si nemyslím, že psaná forma má dneska ještě takový význam, ale holt jsem jednou takto začal, tak to zkusím zase alespoň o kousek posunout.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1285 kdy: Únor 06, 2026, 23:24:29 »

Hm, konečně jsem se dostal k porovnání obsahu disket u Might and Magic I a výsledek je překvapivý ...

Pokud zkusím svou vlastní kopii spustit, tak se mi hlásí jako neoriginální software a v případě HDD instalace hra zamrzne ještě v intru. Naproti tomu záloha image z Archive.org od Digitoxina funguje bezproblémově.

Porovnáním jsem zjistil, že Digitoxinova záloha je v podstatě shodná s binárkami použitými v instalaci z GOG, tedy jinými slovy se nejspíše jedná o binárky vydané původně v edici Might and Magic Ultimate Archives (1997). Rozdíl je jen v souboru MM.EXE, který má upravenou jednu výzvu - hra už rovnou počítá s tím, že jde o HDD instalaci a místo výzvy k výměně disket se zobrazí výzva ke spuštění hry (Enter). Podle datumů je možné říci, že jádro IBM konverze pochází z 18.11.1987 (engine + datové soubory, pár věcí je dokonce už ze září apod.).

A teď přijde to překvapení. Jádro mé verze je z 13.10.1987. Je tedy o měsíc a kousek starší! Soubor MM.EXE je menší a datové soubory jsou také odlišné. Kdyby šlo jen o chybu, tak bych čekal rozdíl jen v jednom nebo pár souborech, ale ono to celé vypadá na jinou verzi. Mate mě akorát ten spouštěcí soubor MM.EXE, protože to vypadá, že je nějak chráněný a nejspíš to souvisí se samotnou disketou. Napadlo mě, že by obsah mohl být neoriginální, ale proč by někdo přehrával originální diskety něčím, co nefunguje?

Je to trošku zvláštní, protože Digitoxin má u sebe v tabulce uvedenu copy protection (CP) a obraz diskety 1 má označen s přívlastkem [cr], což je crack. Já si přitom myslel, že cílem těhle snah je vytvořit originální image. Jestli jsem tomu navíc správně porozumněl, tak případná ochrana je určitý sektor diskety, takže pokud by to byla kopie 1:1 tak by to přeci mělo fungovat? Nebo, že by tohle zreplikovat nešlo?

Dobrá, dejme tomu, že MM.EXE v Digitoxinově archivu je cracklý a tudíž už není potřeba mít originální disketu. Potom ale zůstává záhadou, proč mám na disketě jinou (starší) verzi datových souborů? :D

Edit: stáhl jsem si další obrazy disket z archivu TOSECu, ale po datové stránce je to stále shodné s Digitoxinem. Mírně se liší jen spouštěcí binárka, ale to je pravděpodobně dané konkrétním provedením cracku. Je jedno, jestli jde o obrazy 5.25 nebo 3.5 disket.

Popravdě mi přijde divné, že by NWC distribuovali nejprve jednu várku disket s jednou verzí a po měsíci by došlo ke změně (upgradu). Jaký by to mělo důvod? Cožpak si majitelé té předchozí verze nezasloužili patch? Jsme teprve v roce 1987, to si přeci nemohli jednoduše stáhnout z internetu :).

Rozumím tomu, že v Ultimate Might and Magic Archives se objevila až ta verze z 18.11.1987, protože je novější a nejspíš něco opravovala. Nebyl tedy důvod se vracet ke starší verzi. Image disket pak pochází až z druhé poloviny 90. let, což se dá taky pochopit, verze z 18.11.1987 byla prostě nejrozšířenější.

Hodně teoreticky a spekulativně ... možná tu mám něco, co ani oficiálně nevyšlo. Nedává mi to opravdu smysl. Ale smysl mi naopak dává, že jsem se nějakým zázrakem dostal k jakési řekněme propagační, verzi. Určené např. pro novináře. Mezitím se finální verze dále finišovala a do výroby šla až po úpravách. Trochu by tomu nahrával i fakt, že TOSEC se snaží archivovat všechny dostupné verze, takže pokud by to moje bylo nějak známé, tak to určitě archivují a pak bych to našel v archivu mezi ostatním.

Nativně to asi nerozchodím, ale jelikož tomu jde předhodit cracklou binárku z 18.11.1987, tak si pohrávám s myšlenkou, že bych tu verzi zkusil rozehrát a podíval se, co je v ní případně jinak.

Edit 2: ta ona to asi až taková speciálka nebude, na podobný rozpor jsem totiž narazil i u MM2 :D ... viz příspěvek ob jeden níže.
« Poslední změna: Únor 07, 2026, 22:00:26 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1286 kdy: Únor 07, 2026, 00:35:13 »

Ještě si tu odložím pár věcí ...

Dneska jsem narazil na zajímavý začínající blog/stránku Dungeon Crawl Classics.

Stalo se tak při hledání podrobností k Where Are We?.

Vedlejším efektem byl nález Gridmongeru.

K tomu jsem narazil na jeden zajímavý(?) mod k MMI, viz Might & Magic 1 - Graphics Overhaul Mod ... popravdě mě to nijak nenadchlo, ale za zmínku to stojí.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1287 kdy: Únor 07, 2026, 22:33:19 »

Tak jsem zkoumal mé vlastní obrazy disket dále, a když už jsem si myslel, že jsem přišel té záhadě na kloub (viz edit před předchozího příspěvku), tak jsem na úplně stejný problém narazil u MM2 :D.

Vypadá to, že archivy (TOSEC ani Digitoxin) nejsou kompletní. Ostatně Digitoxin má ten nesoulad už ve své tabulce, kde má paradoxně údaje o počtu obrazů správně, ale chybí mu právě ty image. Když se totiž podíváte na MM2 (Book Two), tak Digitoxin má v tabulce image verze hry 1.00 a verze hry 1.01. MM2 přitom vyšla na třech disketách formátu 5.25 o velikosti 360 Kb (v1.00 i v1.01). Poté vyšla ještě v jedné edici a to na jedné disketě formátu 3.5 palce (verze hry 1.01).

Když jsem však chtěl obsah disket porovnat, tak jsem zjistil, že u verze hry 1.00 chybí v obou archivech disketa č. 1. Jaké pak bylo překvapení, když jsem zjistil, že právě ta moje disketa je ona chybějící v1.00 :). Časový odstup mezi oběma verzemi jsou 2 měsíce - v1.00 Květen 1989 a v1.01 Červenec 1989.

Díky tomuhle zjištění si říkám, že stejná situace nejspíš nastala i u jedničky, kde také vyšly hned dvě verze hry po sobě a já mám holt štěstí, že v obou případech vlastním už verze 1.00. Ve výsledku si také říkám, že z pohledu gameplaye tu asi moc velký rozdíl nakonec nebude a půjde spíše jen o kosmetické úpravy. Přesto mě rozehrávka jedničky ve verzi 1.00 docela láká :D.

Edit: už tomu začínám rozumět :D. Základem redumpů jsou data z KryoFluxu, ze kterých jsou pak sestaveny image ve formátu img. Jelikož redump neumí odstranit/replikovat/zkopírovat (?) copy protection, tak do img jsou sestaveny jen ty redumpy, u kterých existuje crack nebo ho nepotřebují (bez cracku jsou ty raw data z KryoFluxu opravdu jen archivací pro studijní účely).

Prohlídkou redumpů jsem pak přišel na to, že Digitoxin tam Disketu 1 z MM2 v1.00 má, akorát jí nemá přetvořenou v img, protože k tomu zřejmě nesehnal crack. Ale tady v tom případě zrovna těžko říci, mě v1.00 naběhla i bez cracku, nicméně to budu muset ještě blíže prozkoumat.

Podstatné teď pro mě také je, že moje v1.00 u MM1 je v základu nehratelná, protože v tomhle případě crack nemám. Takže i když mám obraz diskety 1:1, tak mi to prostě spustit nejde.

Edit 2: dělám pokroky, sice drobné, ale holt je to pro mě nová neprozkoumaná oblast. Po mnoha pokusech jsem konečně trochu pochopil, jak data z KryoFluxu fungují a jak je rekonstruovat. Zrovna mám před sebou image diskety č.1 pro MM2 v1.00. Datumy souborů odpovídají mé disketě, ale zatím vidím jen soupisku souborů, jejich velikosti a datum vzniku. Chybí ovšem obsah. Každopádně spouštěcí soubor MM2.EXE se zdá stejný, ale tady bych teď potřeboval reálný obsah.

Edit 3: nakonec jsem na to musel jít jinou cestou a to přes software k emulátoru Gotek. Nicméně realita je opravdu komplikovaná a nakonec jsem stejně nedospěl k ničemu novému. Ukázalo se totiž, že disketa č. 1 pro MM2 je opravdu chráněná - hra se spustí, ale odmítá ukládat save pozici. Potřeboval bych tedy cracklý MM2.EXE k verzi 1.00, což je dneska asi nesehnatelná záležitost. Původně jsem si myslel, že by obraz diskety vytvořený 1:1 měl stačit, ale je to očividně mnohem komplikovanější. Tím pádem jsem se dostal na konec svých možností / schopností.

V obou případech, MM1 a MM2, mám tedy data k verzi 1.00, ale jako spouštěcí soubor bych musel použít binárku z verze 1.01. No a u toho si říkám, jestli by to vůbec mělo reálný smysl? Pořád bych totiž musel mít na paměti, že to není originální kombinace a tím pádem to může mít vliv na případné změny v gameplayi, které bych díky tomu mylně přisuzoval verzi místo enginu.
« Poslední změna: Únor 08, 2026, 22:48:31 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1288 kdy: Únor 11, 2026, 07:07:50 »

Nějaké resumé tedy mám, ale proč se s tím vlastně tak patlám, když jsou k dispozici léty prověřené verze 1.01? Zkrátka je mi líto, jak některé věci postupem času mizí a zapomíná se na ně. Přemýšlím totiž, že bych zde vytvořil archiv starých dílů série pro všechny platformy, aby si to každý mohl pohodlně stáhnout odsud a nemusel se zabývat tím, jestli je ta verze správná a funkční. Zároveň jsem chtěl lidem nabídnout výběr.

Ono je to opravdu komplikované. Ve svých archivech mám sem tam věci, které jsem kdysi odněkud získal, ale ty zdroje už dnes neexistují. Podobně je to s různými archivy, které před léty znamenaly průlom na poli herní archeologie, ale dneska už je taky nenajdete. Sem tam se objeví něco na Archive.org, ale těžko říci, jakou to bude mít trvanlivost a hlavně jde kolikrát o uživatelské kompiláty, které taky nemají jasnou historii. Ostatně stačí se začíst do mého deníčku k Bard's Tale, kde na počátku řeším jednotlivé konverze a originalitu image disket (Character disk). Ani stránka věnovaná přímo sérii Bard's Tale v tom nemá zcela jasno a kombinuje zdroje.

Dobrým zdrojem přitom bývaly OldGames.sk, ale od té doby, co na nich downloady nefungují, tak hodně věcí nenávratně zmizelo. Na druhou stranu tu z toho nechci dělat vysloveně abandonware. Spolu s tím bych zde asi konečně vytvořil sekci věnovanou emulaci, což je další věc, kterou mám už léta v plánu.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1289 kdy: Únor 12, 2026, 10:44:14 »

Včera mi celnice odchytila balík z Austrálie s cluebookem k Might and Magic 5. Chyběla deklarovaná cena zboží a pošta kupodivu nikam nepospíchala. Opět mi tam viselo doplnění údajů pro celní řízení, ale tentokrát jsem se nedal :D.

Zprvu jsem byl dost obezřetný a nechtěl jsem si uzavřít jakoukoliv cestu, takže jsem poštovní formulář nechal bez povšimnutí a začal jsem pátrat po celnici (https://celnicka.cz). Popis postupu proclení vypadal snadno a stejně tak aplikace a nápověda k ní. Problém nastal akorát u adresy dodavatele.

Naštěstí jsem to kupoval z kamenného obchodu, který má jasnou adresu, takže jsem to na Googlu vyhledal, ale bylo to poněkud zbytečné. Dodatečně jsem zjistil, že stačí poště na ten formulář zastoupení kývnout a pak zvolit, že si to proclím sám. Pošta mi totiž vygenerovala podklady včetně adresy prodejce :D.

Pro přihlášení do celní aplikace jsem využil svoje ověřené MojeID, protože Identitu občana nemám. Vyplnění formuláře pak bylo celkem rychlé a srozumitelné. Použil jsem k tomu fakturu z eBay, kde je vše potřebné k dispozici včetně čísla IOSS (plátce DPH - pro potvrzení o zaplacení DPH). Celnice mi obratem zásilku pustila, takže by měla dál putovat bez jakýchkoliv dalších poplatků ... tedy alespoň pošta dostala pokyn k uvolnění zásilky :). Celní řízení by totiž mělo být se vším všudy zdarma, jen pošta si prostě v případě zastupování účtuje docela drsné poplatky. Přitom nevím proč, když jsem třeba dopravu už jednou zaplatil (platí se poplatek za zastupování + cca 200 Kč dobírka, takže nic zanedbatelného).

Při té příležitosti jsem dozvěděl i jednu smutnou novinku, od 01.07.2026 se bude uplatňovat clo i na zásilky do 150 EUR mimo EU. Půjde o 3 EUR za každou zásilku, což není takový problém, ale ve výsledku to znamená, že proclívat bude muset každý. Leda by to eBay zahrnula do poplatků. Tím lépe, že jsem si to natrénoval ...

Mimochodem, ten problém s častým clením nastal i díky tomu, že eBay posílá zásilky rovnou do ČR, kdy to pak prochází přes celnici u nás. Dokud to chodilo přes Německo, tak bylo proclívání bezproblémové.

Edit: poště to trvalo pár hodin, ale údaje trackingu jsou aktualizované a nyní už by nic nemělo bránit doručení :).
« Poslední změna: Únor 12, 2026, 15:47:51 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: 1 ... 84 85 [86] 87 88 89