Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 20:42:29
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 83 84 [85] 86 87 ... 89

Autor Téma: Koutek úvah a rozjímání o hrách  (Přečteno 279328 krát)

Richmond

• Zasloužilý člen
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #1260 kdy: Leden 19, 2026, 09:03:10 »

Gratulace k US verzi UU2. Pro mě byla tahle verze natolik atraktivní, že jsem vlastně prodal tu evropskou a šel do americké. A zpětně jsem tomu strašně rád.

Co se týče limitů, já už pohříchu nenakupuji bigboxy vůbec. Ty částky se totiž vyšroubovaly na šílené hodnoty a moje tehdejší limity (1500 - 2000) byly rychle překonané. Stále mi chybí některé zásadní věci (MM1 a MM9 abych měl sérii komplet, DM1, Ultima 4,6 a 7), ale obávám se, že k nim už neseženu vůli (resp. ochotu) zaplatit takové sumy.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1261 kdy: Leden 19, 2026, 16:42:11 »

Díky :). Akorát mi to dorazí až příští měsíc, je tam nějaký časový skluz, ale o tom jsem věděl dopředu. Snad mi to dorazí v dobrém stavu. Mezitím jsem na Aukru sehnal krabicovku Wizardry 8, což byl také můj dlouhodobý záměr.

Jinak už si opravdu musím hodně rozmýšlet, co chci. Pořád jsou věci, které bych v nějaké podobě chtěl a bohužel jsou to ty dražší kousky, které jsem dříve opomenul (když byly levné) a teď to holt budu muset skousnout. Jenomže k tomu mi pořád naskakují další a další možnosti, takže se musím hodně krotit a držet se spíš plánu.

Ultimy mě naštěstí nikdy moc nelákaly, už jen proto, že to byla drahá sranda i před těmi 10 lety (i když jednou jsem měl možnost koupit komplet factory sealed 1-5 nebo 6 pro c64 ... za krásných 15 000 Kč, což vlastně nebylo zas tolik, ale doma bych to hodně blbě vysvětloval :D). Rád bych ovšem dokompletoval Heroes 1-3 v samostatných edicích, abych měl svět Might and Magic co nejlépe podchycený.

DM 1 bych rád, ale těžko říci, to bych musel mít velkou kliku. Naopak bych postupně rád dokoupil i starší Wizardry a možná dokonce Bard's Tale. Někde na okraji mám Gold Boxy, ale u nich bych se spokojil s nějakou kompilací. Nemám k tomu takový vztah (zatím) a hlavně se to blbě shání v nepoškozeném stavu. Co jsem koukal, tak ta zlatá barva dost trpí, stejně jako černá barva u Beholderů. Rád bych sehnal i nějaké české kobky, ale to je deska spíš nemožné. Moje momentální meta jsou ovšem Wizardry 7 Gold. Ani ne kvůli té hře, ale líbí se mi ten cover s Vi Dominou, takže ideálně ještě factory sealed.

Chvilku jsem přemýšlel i nad BioWare hrami, jako že bych si dokompletoval krabici Baldur's Gate, ale odsunul jsem to spíš hodně na okraj. Leda by se někde objevilo něco levného a v ucházejícím stavu.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1262 kdy: Leden 21, 2026, 21:01:55 »

Wizardry 8 (CZ) dorazily v perfektním stavu. Nějaká ta oděrka na krabičce samozřejmě je, ale jinak to přesně odpovídalo popisu. Prodávající to navíc dobře zabalil - bublinková fólie a přesto ještě karton. Tím pádem mám trilogii 6,7,8 konečně komplet.

Akorát je škoda, že jsem si tu krabičku nekoupil už tenkrát, když jsem hru před vydáním sledoval. Jenomže pak jsem si řekl, že dříve či později stejně vyjde na cover CD Levelu nebo jiného časopisu a já jí tak koupím levněji :). Ze stejného důvodu jsem tenkrát odignoroval krabičky Might and Magic 6 a 7. Navíc jsem rád, že jsem sehnal CZ edici Wiz8, což mě ale třeba u MM6 teď o to víc mrzí, protože počeštěná krabicovka MM6 je docela vzácnost.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #1263 kdy: Leden 22, 2026, 19:08:28 »

Ad cenová hranice

S limitem je to těžké, nejvíce jsem zaplatil za System Shock, 2500 Kč a to jsem jej kupoval u nás na Aukru. Druhá nejdražší hra byla Genesia a to spíše omylem, protože kdybych věděl, že mi to chytne celní správa a navýší cenu na 2400, tak jsem to nebral, navic jsem zjistil, že stačilo počka a na eBayi se tehdy vyrojilo nečekaně tolik kusů, že jsem to mohl mít za polovic.

Psychologická hranice je pro mě tedy 2000 Kč včetně pošty a daně. Běžně se nezdráhám utratit 1500, cokoliv navíc vždycky strašně zvažuji. 2000 bych překročil jen u toho, co zoufale sháním a stále nemám, což by byly hry asi jako Ultima 4, Ravenloft: Strahd's Possession, The Elder Scrolls: Arena, The Elder Scrolls: Daggerfall. Dost ještě pokukuji po Heroquest 2: Legacy of Sorasil. Pokud byse ale cena už blížila 3 000, tak je to pro mě automatická stopka s úvahou, co všechno jiného mimo hry, co pořád odkládám, bych za ty 3 000 mohl mít.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1264 kdy: Leden 23, 2026, 10:26:02 »

Jak teď doplňuji sbírku na OldGames, tak mi právě sem tam něco vytane na paměti, že bych asi taky ještě měl pořídit, ale to se dá kdyžtak oželet. Docela mě na eBay překvapuje, že jak je něčeho málo, tak to automaticky jde cenou nahoru, i kdyby to bylo salátové vydání. A když pak je těch nabídek zase více, tak se najednou objeví i lépe zachovalé kousky za 1/2 až 1/3 ceny. Takže to okrajové mi pořád vyjde do 2000 Kč. Druhá věc je, že některé nabídky mi přijdou, že jsem je tam viděl už 2 roky zpátky :). Třeba u té UU2 se to moc nehnulo a výběr je +/- stejný i za podobnou cenu. Ale teď mám alespoň o starost méně.

Taky do toho už nechci tolik investovat. Kompletaci produkce New World Computing jsem třeba vzdal, protože Inherit Earth nebo Nuclear War jsou dlouhodobě moc vysoko. Kdybych k těm hrám měl alespoň vztah, tak je to něco jiného, ale kupovat to jen kvůli kompletaci? Ostatně bylo by to jen pro můj pocit, jiný význam to nemá. Stejně tak bych třeba rád původní Neverwinter Nights, ale s tím se mohu rovnou rozloučit - už 10 let nazpět to bylo přes 4000 Kč.

U mě byla největší investicí Neverwinter Nights Collector's Edition a teď ta Ultima Underworld 2, která mi s dopravou vyšla nakonec podobně jako ta NWN. O něco levnější byly Tunnels and Trolls. To jsou všechno hry, kde jsem přesáhl hranici 3000 Kč, ale zůstal jsem ještě pod 4000 Kč. Nad 4000 Kč bych asi ani nešel. U Wizardry 8 se mi taky vyplatilo pár let počkat a nabídka nakonec přišla, takže stejně tak to bude určitě i u Heroes 1/2/3 :).

IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1265 kdy: Leden 25, 2026, 15:07:25 »

Musím přiznat, že mě poslední dobou pár nabídek na eBay doslova rozesmálo. Třeba ta následující na Knightmare ...

Knightmare By Mindscape ~ Original Boxed Amiga Game

Schválně, jestli poznáte, co je špatně? ;)

Spoiler: ukázat
Přiložená mapa patří do krabičky Eye of the Beholder.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1266 kdy: Leden 27, 2026, 10:01:39 »

Vždycky jsem si myslel, že hlavní sběratelské šílenství se na PC točí okolo Ultim, ale v průběhu let je postupně dohnaly další série, což není úplně dobrá věc ... a hlavně dobrá věc v kombinaci s mou snahou cokoliv kompletovat :).

V létě 2017 jsem od Flashe získal UK edici The Elder Scrolls: Daggerfall. Krásné zachované balení, které mělo jen jednu vadu - chyběl v něm User's Guide. Sám už bych asi normálně Daggerfall nesháněl, protože cena starších TESů byla vždy taky poněkud větší, ale Flash mi to nabídl za necelých 800 Kč, takže tomu nešlo odolat. Třeba ten manuál někdy někde seženu sólo ...

A sehnal! Sice ne UK verzi, protože UK verze Daggerfallu je poslední dobou celkově vzácnější, ale sehnal jsem US verzi manuálu, který je na pohled hezčí, ale holt to není originál příslušenství UK edice. Původně to navíc vypadalo, že ho získám poměrně levně, v aukci byl totiž jen jeden přihazující a cena se zastavila na necelých 4 USD. Jenomže ten sviňák nahodil maximální bid na 39.99 USD, takže jsem se skřípěním zubů nahodil 45.00 USD a šel spát.

Nechal jsem tomu prostě volný průběh, už takhle se celková suma vyšplhala přes 1600 Kč a to mi za 90-stránkovou knížečku přišlo dost. Skoro jsem si říkal, že bych tu aukci raději projel a vlastně jsem s výhrou ani nepočítal. Jaké pak bylo ranní překvapení, když jsem zjistil, že dotyčný už dál nepřihazoval a je to moje! :) ... ale tak když zas vezmu, že jsem na krabičce dost ušetřil, tak jsem na tom pořád dobře. Nicméně hledání nekončí, pokud bych získal ještě UK verzi User's Guide, tak bych byl spokojenější (klidně i českou verzi).

Tím ale šílenství okolo Dagerfallu ještě nekončí. Existují další dvě položky, které by bylo záhodno získat, z toho jednu bych rád vlastnil zcela určitě. První položkou je neoficiální průvodce od Prima Games - Daggerfall: Unauthorized Strategy Guide. To je ta snažší část. Horší je to s oficiální příručkou The Daggerfall Chronicles, kterou bych právě rád získal. V dobrém stavu vyjde dost draho, ale třeba se mi taky jednou poštěstí.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1267 kdy: Leden 27, 2026, 11:49:58 »

Teď mě na Aukru docela zaujala nabídka https://aukro.cz/uzivatel/Zdenek-V/nabidky, kvůli anonci bigboxů, ale popravdě jsem se musel trochu zasmát ... hlavně u cen :).

Mě tam tenhle uživatel skáče do nabídek celkem pravidelně, ale ani jednou mě to nezaujalo. Důvodem jsou různě sežvýkané anebo nekompletní krabice. Přijde mi, že je to nějaký dovoz (směska) ze zahraničního bazaru a tady to pak dostane nějakou cenu - docela by měl zajímal klíč, podle kterého onen uživatel krabice naceňuje. Jen pro ilustraci:

Pc - Baldurs Gate + BG Tales of the Sword Coast (1996) Test Big Box ... pokud to s příhozy skončí někde dole, tak se to dá ještě skousnout, protože krabice v lepším stavu a bez obsahu se dá celkem sehnat.

Pc - Baldur´s Gate (retro 1998) Test Big Box ... cena by nebyla špatná, pokud by nechyběl kus obsahu.

Pc - Baldur´s Gate 2 Shadows of Amn (retro 2000) Test Big Box ... bez mapy?

Pc - Shadowlands, pc 286 a výš, disketa 3,5 (retro 1992) Big Box ... za tuhle edici moc drahé.

Pc - Ultima Underworld 2 Labyrinth of Worlds, pc 386 (1992) Big Box ... 2500 Kč jsem nedávno dal za US krabičku včetně cluebooku, obojí ve výborné kondici.

Pc - Descent to Undermountain (retro 1998) Test Big Box ... ano, to bych rád, ale tohle je cena tak možná za factory sealed :D.

Pc - Might and Magic 3 Isle of Terra, 10x disketa 5,25 (1991) Big Box ... tuhle věc vlastním 2x, ani se neodvážím spočítat, kolik jsem dle tohoto nacenění vydělal ;). Nebýt té promáčklé krabičky, tak je to celkem slušné balení, ale rozhodně ne za 6000 Kč.

Pc - Baldur´s Gate Siege of Dragonspear Collectors Ed.(retro) Big Box ... tohle je každopádně zajímavá věc, ani jsem netušil, že něco takového vydali. Alespoň jedno plus, že jsem se dozvěděl něco nového.

Docela by mě zajímalo, jestli je to opravdu tak výhodný byznys, že by třeba teď přišla vlna retro sběratelství?, ale pak si pořád říkám, že není nic složitého na tom kouknout na eBay a hledat tam. České aukce a bazary mají jen tu výhodu, že je tu levné poštovné. Nicméně to si zase někteří kompenzují vyšší cenou za hru. Ostatně tohle dříve dělali angláni (dokud byli v EU) - US krabice nacenily vysoko, takže tím smázli výhodu nižšího poštovného a absenci cla. Přitom oni měli díky výjimce s USA dopravu z Ameriky levnější.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1268 kdy: Leden 27, 2026, 11:59:26 »

Ale mám tu ještě jednu věc, pokud by to někdo znal, tak bych uvítal reference ...

Na Amazonu jsem našel dvojici příruček k Baldur's Gate 3:

Baldur's Gate 3 – The Complete Official Strategy Guide and Walkthrough

Baldur’s Gate III Walkthrough & Strategic Guide – 50th Anniversary Edition

Má to někdo a mohl by mi prozradit, jestli se něco z toho vyplatí? Těch příruček je samozřejmě celá řada, holt se na tom chtěl přiživit kde kdo, ale tyhle dvě mají docela slušné hodnocení.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1269 kdy: Leden 28, 2026, 16:59:41 »

Už se pomalu blížím ke konci dokumentace své sbírky a musím říci, že to má i světlé stránky. Jak jsem se několikrát stěhoval, tak se mi pár věcí porůznu zatoulalo a teď se mi je daří postupně nacházet. Původně jsem si myslel, že moje Might and Magic VI: The Mandate of Heaven Special Edition není kompletní, ale dneska jsem našel chybějící MM6 část balení, takže to mám nakonec komplet ... mimochodem, nedávno jsem to viděl v kompletu vystavené za 25 000 Kč. Bylo to samozřejmě přestřelené, ale krásně to ilustruje celou situaci okolo nárůstu cen za krabicovky. Mě to před necelými deseti lety stálo necelých 900 Kč.

Kdybych to měl jako investici, tak by to bylo asi zajímavé. Nicméně o to víc mě děsí, jak s mou sbírkou naloží potomci, až tu jednou nebudu :D. Očekávám, že to nejspíš komplet vyhodí :D.

Edit 2: manuál k MM8 je přítomen v elektronické podobě na CD 1. Stejně jako čeština ve formě patche - hra je originálně v EN.

Poslední kritická věc, co postrádám, je cluebook k Might and Magic V: Darkside of Xeen. Zakoupený ho mám, protože je v registru nákupů, ale asi se mi někam zatoulal. Úplně kompletní asi nemám ani balení Might and Magic 8 v CZ edici (manuál), ale to je hodně velká historie a tak si nejsem jistý, jestli uvnitř manuál byl nebo nebyl.

Přemýšlím také, co s příručkami (Prima Games), protože jich mám haldu.

Edit: tak cluebook k Darkside of Xeen jsem asi nakonec ani nikdy nevlastnil. Prohledal jsem kvůli tomu vše možné, včetně hodně starých úložišť a podle všeho jsem tenkrát tu aukci minul? No, je to možné, protože jinak nechápu, proč bych ho založil mimo zbylé dva cluebooky. Nevadí, shodou okolností jsem v noci narazil na jeden zachovalejší exemplář za přijatelnou cenu - tedy na dnešní poměry.

Zbývá tedy už jen případný manuál k MM8. I když po dnešku si říkám, že jsem prošel opravdu vše a nikde nic. Samozřejmě si vzpomínám, že mi chybí i jiné věci, jako třeba manuál ke Quake II: Ground Zero, ale ten mohl kdysi skončit klidně ve sběru.

Edit II: manuál je přítomen v elektronické podobě na CD 1, stejně jako čeština (lokalizační patch). Shodou okolností je to ta samá čeština, co se objevila na BonusWebu. Bohemia Interactive měli totiž chvilku exkluzivitu a pak už se k češtině dostal každý. Víc toho asi nenajdu, byť chybějící bude zřejmě i jewel case, ale taky je možné, že CD byly jen v plastovém obalu. Holt tak daleko už moje paměť nesahá :).
« Poslední změna: Leden 30, 2026, 00:04:00 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1270 kdy: Leden 30, 2026, 01:28:02 »

No a po včerejšku, který tak krásně uplynul mám o trošku chudší konto. Jako obvykle, nijak jsem se nechtěl pouštět do velkých akcí, ale zase jsem měl docela kliku, byť teď zpětně si říkám, že jsem se měl spíš krotit.

Základní poučka zní: "nekupovat balení po částech!!" Ne že by to nešlo, ale vždycky mi to vyšlo dráž, než kdybych si počkal. Jenomže člověk si u toho pak také říká, že se ta šance už nemusí opakovat :D. Problém je posledních pár let v ceně dopravy, protože ta může hravě přesáhnout cenu samotného zboží, ale o tom už jsem psal. Kompletace krabičky po částech tedy logicky představuje větší zátěž na poštovném a je potřeba si to dobře promýšlet.

Cílem byla ovšem Might and Magic Milenium Edition v US edici. Je to moje dlouholeté přání, ale moc se mi ho nedařilo splnit. Místo US edice jsem kdysi sehnal UK edici v dobré kondici a myslel jsem si, že to už nechám být. Jenomže UK a US edice se dost liší a jak už asi tušíte, US edice jsou v případě Might and Magic prostě etalonem a je to přesně ten typ edice, kterému chcete dát přednost. Tady to prostě platí dvojnásob, protože UK edice bývají různě šizené, např. obsahují černobílé doprovodné materiály místo barevných (viz UK edice Might and Magic VII) nebo neobsahují mapy (viz UK edice zmíněné Might and Magic Milenium Edition). Není důvod si té hry kvůli tomu nevážit, ale zamrzí to. Pro porovnání se můžete podívat na Ringovu US verzi sedmičky viz Might and Magic VII.

UK edice Might and Magic Milenium Edition obsahuje pátý, šestý a sedmý díl série. K dispozici jsou tištěné manuály k šestce a sedmičce, manuál pro pátý díl je přítomný v elektronické podobě na CD pětky. V balení chybí tištěné mapy. Když se na celou edici podíváte podrobněji, tak zjistíte, že je to vlastně směska materiálů z jiných Ubisoftích distribucí, akorát je to dané do nové krabice. Přidaná hodnota tedy skoro nula. Jen snaha vydělat na přebytcích. Přesto mám svým způsobem tuhle edici rád :).

US edice Might and Magic Milenium Edition obsahuje oproti tomu čtvrtý, pátý, šestý a sedmý díl série. Tedy o jeden díl více a je to logické, když už je tam pětka, tak proč ne i čtyřka? Tištěné manuály chybí, ale zase jsou zde přítomny tištěné barevné mapy. V rámci úspor jde ovšem o oboustranný tisk. Manuály jsou pak přítomny v eletronické podobě na CD, stejně tak i jednotlivé cluebooky (hintbooky). Na US edici se můžete podívat prozatím na stránky MOCAGH. Už na první pohled tu vidíte tu přidanou hodnotu.

Předevčírem jsem při hledání na eBay narazil na pár exemplářů US edice, ale opět mě to moc nepřesvědčilo. Jediná ucházející a kompletní byla factory sealed za nějakých 6000 Kč :D. To se prostě nemění, US edice byla vždy dražší a v dobrém stavu se hůře shání. Většinou těm nabídkám něco chybí - krabička nebo mapy, popř. je to celkově salátové vydání. Podařilo se mi v tom ovšem najít jednu celkem zachovalou krabičku včetně CD, ale bez obsahu. Jako zázrakem někdo jiný nabízel mapy a doprovodné materiály v aukci, do které se nikdo nehrnul. Kombinací obou nabídek bych získal prakticky dokonalé balení. Mělo to ale pár háčků.

Nejprve jsem musel vyhrát onu aukci a poté si znovu dobře promyslet, jestli jít do té zachovalé krabičky. Co naplat, že by mě vyšla levně, když poštovné činilo 1100 Kč !! Alternativou bylo vzít horší krabičku s méně zachovalým obsahem a obsah pak zaměnit. Cenový rozdíl byl ale zanedbatelný.

Aukci jsem nakonec vyhrál snadno, byl jsem jediný, kdo přihazoval. Za 84 Kč jsem získal doprovodný obsah k Milenium Edici včetně manuálu a instalačních pokynů k Heroes of Might and Magic Milenium Edition (včetně plakátu jednotek a hradů k Heroes III). S dopravou i VAT jsem za to zaplatil 605 Kč. Jo, to je holt doprava z USA. Hned poté jsem si do košíku hodil krabičku s CD, ale u ceny jsem se docela zarazil. S dopravou a VAT jsem byl rázem na 2400 Kč. A to je právě na tom to zrádné! Nápad jsem měl dobrý, ale ve výsledku mě to celé stálo lehce přes 3000 Kč a to jsem na počátku v plánu neměl. Jenomže jakmile jsem vyhrál aukci s doplňky, tak už nebylo kam couvnout.

Na jednu stranu jsem rád, že se mi to pořád podařilo sehnat celkem levně, za komplet ve stejné kvalitě bych dal určitě více, ale taky si říkám, jestli mi to za to opravdu stálo. Stát se ještě může cokoliv, v horším případě dorazí jedno nebo druhé poškozené, takže je to zároveň ode mě dost risk. Poprvé tak mám u nákupu do sbírky smíšené pocity.

Na počátku jsem měl totiž sen, že bych zkompletoval co největší sbírku her/edic od New World Computing, jenomže časem se z toho stala dost drahá sranda. Pokud vynechám konzole a japonské počítače, tak v současné době mi ze série Might and Magic chybí jen pár kousků: Ultimate Might and Magic Archives, Might and Magic VI Limited Edition (UK i US edice) a US verze MM6 a 7. Mluvím teď navíc čistě o verzích v angličtině, tedy o jakémsi základu edicí, takže bych si vlastně měl ještě pořídit sólo EN verzi MMIX.

U série Heroes jsem na tom hůře, ale u nich by mi stačilo zkompletovat jen samostatné hry/datadisky a na kompilace se vykašlat. A vynechat i Chronicles, které už asi ani v krabičkách zkompletovat nejde.

Pokud bychom se bavili také o hrách, kde NWC působili jen jako distributor, tak z nich mi chybí Nuclear War, Zephyr, Inherit the Earth a Iron Cross. Poslední dvě by se ještě jakž takž daly, ale Nuclear War do nedávna několik let visela na eBay za nějakých 5000 Kč a to nejsem ochotný za to dát. Teď je tam zrovna jedna factory sealed pro Amigu za 30 000 Kč :D.

Říkám si proto, jestli už není čas skončit? Místo skupování edicí Might and Magic jsem se už dávno mohl přeorientovat na další hry a mít díky tomu druhově mnohem bohatší sbírku. Milenium Edition asi bude poslední, byť MM6 a 7 v US edicích asi budu vyhlížet i nadále.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1271 kdy: Leden 30, 2026, 05:34:14 »

A pak tu mám ještě jednu takovou zvláštnost, která krásně demonstruje, jaké komplikace mohou jednotlivé verze přinášet. Před 10 lety jsem na eBay (UK) zakoupil následující edici datadisku Armageddons Blade k Heroes of Might and Magic III: The Restoration of Erathia. Šmahem jsem jí označil za UK edici, ale pořád mi něco vrtalo hlavou. Na vinně byla má nepozornost.

Krabička svým vzhledem a obsahem totiž nápadně připomíná US edici hry, což prozradí velikost a výraznost nadpisu. Zmátl mě akorát vícejazyčný popis na zadní straně krabice a později jsem si všiml i neznámého loga distributora one2play. Teprve poté jsem si pořádně prohlédl jazykové verze textu a všiml jsem si, že jde o skandinávské jazyky + angličtinu. Nakonec se tedy ukázalo, že jde o skandinávskou edici hry distribuovanou společností Multi Media Norden.

Pro mě osobně to splňuje kritéria na angličtinu, protože hra v základu v angličtině je. Trojice skandinávských jazyků je opravdu jen v krátkém popisném textu na zadní straně krabice a ten samý text je tam právě i v angličtině.

Jenomže teď vyvstala otázka o unikátnosti obsahu :). Do rukou se mi tím pádem dostala do určité míry raritka, kterou nemám s čím porovnat. Na druhou stranu si říkám, že by mi dotyčný přeci neposílal prázdnou krabičku, kterou by narychlo doplnil o US verzi obsahu, protože obsah se opravdu tváří jako originál US příslušenství. Vím, že k tomu chybí rozpis hradů a jednotek, který bych pro změnu rád dodal sám, ale teď nevím, jaký druh by tam měl být a jestli CD bylo nebo nebylo v jewel case. Škoda, že se nemohu podívat na nějaký dobový shop ve Finsku, Dánsku nebo Švédsku.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1272 kdy: Leden 30, 2026, 12:45:10 »

Tak se mi nálada zas o něco zlepšila ... :D

Kromě her pořád ještě dokupuji starý hardware a sem tam kouknu, jestli někde nemají k dispozici  GeForce 7600 GT pro AGP. Je to jedna z výborných a asi i nejvýkonnějších karet pro AGP, ale kdysi jsem jí poslal dál. V noci jsem prošvihl jednu aukci na 7600 GS, která by mi teoreticky stačila, tak jsem se schválně podíval, jak se to má ve světě no a málem bych omdlel :D. V porovnání s tím si začínám myslet, že 3000 Kč za Milenium Edition zas tak moc nebylo :D

Přijde mi, jako bych vylezl z nějaké nory a vše co má nádech retra, hrami počínaje a hardwarem konče, se najednou stalo cílem různých spekulací a přemrštěných cen, čehož jsem si předtím nějak nevšímal. Určitě to musí být cílené, protože ty samé verze do PCI-e stojí pořád stejně, tedy jinými slovy málo. Dělítkem je prostě slot AGP a příslušná architektura. To samé třeba procesory do slotu A ... Athlon XP 3200+ hravě překoná cenu současných nižších modelů Pentia.

Pochopím to u starých architektur jako je Amiga, ale u PC? Vždyť těch komponent bylo vyrobeno mraky a nejde tudíž o žádnou vzácnost. Vzácnost z toho dělají jen ti prodejci, kteří se prostě najednou snaží předehnat, kdo tomu nafaří největší cenu a ostatní ho pak následují. Tohle je fakt divná doba nebo divná móda. Když si vzpomenu, jak mi kamarád před haldou let u svého skladu "náhradních" dílů tvrdil, že tu má ukryté milióny v hardware, tak jsem se tomu jen zasmál, ale z dnešního pohledu měl vlastně pravdu.

No, jdu raději dokončit fotodokumentaci sbírky ...
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1273 kdy: Leden 30, 2026, 16:47:03 »

Je mi jasné, že ten můj monolog vypadá vtipně, ale co už ... :D

Moc daleko jsem nepokročil, protože jsem při kompletním přepracování záznamu k Might and Magic VI: The Mandate of Heaven Special Edition (viz sbírka) našel zajímavé informace o obsahu a vztahu Special Edition k Limited Edition (co se CD týče). Vzpomínáte si třeba na to, že dřív po internetu kolovaly verze Clouds of Xeen, co byly spustitelné přímo pod Windows? Tak zrovna to jsem na CD našel. Asi je fakt na čase, abych některé informace tady na webu aktualizoval.

Úspěch, tedy alespoň částečný, jsem zaznamenal i se zkoumáním mé verze datadisku Armageddons Blade pro Heroes of Might and Magic III. Klasické hledání nikam nevedlo, ale pak jsem nasadil AI a světě div se, našel jsem sám sebe :D ... hned první shoda byla odkaz na můj vlastní záznam na OldGames.sk :D. Dobrá, koukl jsem dál a našel jsem dalšího majitele, který tuhle verzi prodává na portálech:

https://www.tradera.com (Švédsko)

a

https://www.dba.dk (Dánsko)

U sebe jsem zjistil, že CD a manuál jsou opravdu US verze, což se snadno pozná podle číselného označení obou předmětů Pcosi-5051-001. Jelikož nemá CD v originálním jewel case a také mu chybí přehled jednotek a hradů, tak si říkám, že minimálně ten jewel case v krabici asi opravdu nebyl. U přehledu hradů a jednotek si stále nejsem jistý, za mě chybí, ale teď už alespoň vím, že obsah je opravdu US edice, protože by byla velká náhoda, že bychom ho tam měli oba dodatečně dodaný ;). Každopádně to moje balení je v lepší kondici.

Nyní tedy hledám přehled jednotek a hradů s označením Pcosi-5051-001.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1274 kdy: Leden 31, 2026, 14:11:17 »

Ty jo, tak na to teď koukám a třeba tu krabicovku Baldur's Gate 2 snad ještě někde mám. To jsem měl tu krabicovku Bix Box ještě z www.chcihry.cz, to byla snad moje první originálka, kterou jsem si kupoval jako Big Box. Teda měl jsem tři, společně s Disciples 2 a Fallout Tactics.
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 83 84 [85] 86 87 ... 89