No a po včerejšku, který tak krásně uplynul mám o trošku chudší konto. Jako obvykle, nijak jsem se nechtěl pouštět do velkých akcí, ale zase jsem měl docela kliku, byť teď zpětně si říkám, že jsem se měl spíš krotit.
Základní poučka zní: "nekupovat balení po částech!!" Ne že by to nešlo, ale vždycky mi to vyšlo dráž, než kdybych si počkal. Jenomže člověk si u toho pak také říká, že se ta šance už nemusí opakovat

. Problém je posledních pár let v ceně dopravy, protože ta může hravě přesáhnout cenu samotného zboží, ale o tom už jsem psal. Kompletace krabičky po částech tedy logicky představuje větší zátěž na poštovném a je potřeba si to dobře promýšlet.
Cílem byla ovšem Might and Magic Milenium Edition v US edici. Je to moje dlouholeté přání, ale moc se mi ho nedařilo splnit. Místo US edice jsem kdysi sehnal UK edici v dobré kondici a myslel jsem si, že to už nechám být. Jenomže UK a US edice se dost liší a jak už asi tušíte, US edice jsou v případě Might and Magic prostě etalonem a je to přesně ten typ edice, kterému chcete dát přednost. Tady to prostě platí dvojnásob, protože UK edice bývají různě šizené, např. obsahují černobílé doprovodné materiály místo barevných (viz UK edice
Might and Magic VII) nebo neobsahují mapy (viz UK edice zmíněné
Might and Magic Milenium Edition). Není důvod si té hry kvůli tomu nevážit, ale zamrzí to. Pro porovnání se můžete podívat na Ringovu US verzi sedmičky viz
Might and Magic VII.
UK edice Might and Magic Milenium Edition obsahuje pátý, šestý a sedmý díl série. K dispozici jsou tištěné manuály k šestce a sedmičce, manuál pro pátý díl je přítomný v elektronické podobě na CD pětky. V balení chybí tištěné mapy. Když se na celou edici podíváte podrobněji, tak zjistíte, že je to vlastně směska materiálů z jiných Ubisoftích distribucí, akorát je to dané do nové krabice. Přidaná hodnota tedy skoro nula. Jen snaha vydělat na přebytcích. Přesto mám svým způsobem tuhle edici rád

.
US edice Might and Magic Milenium Edition obsahuje oproti tomu čtvrtý, pátý, šestý a sedmý díl série. Tedy o jeden díl více a je to logické, když už je tam pětka, tak proč ne i čtyřka? Tištěné manuály chybí, ale zase jsou zde přítomny tištěné barevné mapy. V rámci úspor jde ovšem o oboustranný tisk. Manuály jsou pak přítomny v eletronické podobě na CD, stejně tak i jednotlivé cluebooky (hintbooky). Na US edici se můžete podívat prozatím na stránky
MOCAGH. Už na první pohled tu vidíte tu přidanou hodnotu.
Předevčírem jsem při hledání na eBay narazil na pár exemplářů US edice, ale opět mě to moc nepřesvědčilo. Jediná ucházející a kompletní byla factory sealed za nějakých 6000 Kč

. To se prostě nemění, US edice byla vždy dražší a v dobrém stavu se hůře shání. Většinou těm nabídkám něco chybí - krabička nebo mapy, popř. je to celkově salátové vydání. Podařilo se mi v tom ovšem najít jednu celkem zachovalou krabičku včetně CD, ale bez obsahu. Jako zázrakem někdo jiný nabízel mapy a doprovodné materiály v aukci, do které se nikdo nehrnul. Kombinací obou nabídek bych získal prakticky dokonalé balení. Mělo to ale pár háčků.
Nejprve jsem musel vyhrát onu aukci a poté si znovu dobře promyslet, jestli jít do té zachovalé krabičky. Co naplat, že by mě vyšla levně, když poštovné činilo 1100 Kč !! Alternativou bylo vzít horší krabičku s méně zachovalým obsahem a obsah pak zaměnit. Cenový rozdíl byl ale zanedbatelný.
Aukci jsem nakonec vyhrál snadno, byl jsem jediný, kdo přihazoval. Za 84 Kč jsem získal doprovodný obsah k Milenium Edici včetně manuálu a instalačních pokynů k Heroes of Might and Magic Milenium Edition (včetně plakátu jednotek a hradů k Heroes III). S dopravou i VAT jsem za to zaplatil 605 Kč. Jo, to je holt doprava z USA. Hned poté jsem si do košíku hodil krabičku s CD, ale u ceny jsem se docela zarazil. S dopravou a VAT jsem byl rázem na 2400 Kč. A to je právě na tom to zrádné! Nápad jsem měl dobrý, ale ve výsledku mě to celé stálo lehce přes 3000 Kč a to jsem na počátku v plánu neměl. Jenomže jakmile jsem vyhrál aukci s doplňky, tak už nebylo kam couvnout.
Na jednu stranu jsem rád, že se mi to pořád podařilo sehnat celkem levně, za komplet ve stejné kvalitě bych dal určitě více, ale taky si říkám, jestli mi to za to opravdu stálo. Stát se ještě může cokoliv, v horším případě dorazí jedno nebo druhé poškozené, takže je to zároveň ode mě dost risk. Poprvé tak mám u nákupu do sbírky smíšené pocity.
Na počátku jsem měl totiž sen, že bych zkompletoval co největší sbírku her/edic od New World Computing, jenomže časem se z toho stala dost drahá sranda. Pokud vynechám konzole a japonské počítače, tak v současné době mi ze série Might and Magic chybí jen pár kousků: Ultimate Might and Magic Archives, Might and Magic VI Limited Edition (UK i US edice) a US verze MM6 a 7. Mluvím teď navíc čistě o verzích v angličtině, tedy o jakémsi základu edicí, takže bych si vlastně měl ještě pořídit sólo EN verzi MMIX.
U série Heroes jsem na tom hůře, ale u nich by mi stačilo zkompletovat jen samostatné hry/datadisky a na kompilace se vykašlat. A vynechat i Chronicles, které už asi ani v krabičkách zkompletovat nejde.
Pokud bychom se bavili také o hrách, kde NWC působili jen jako distributor, tak z nich mi chybí Nuclear War, Zephyr, Inherit the Earth a Iron Cross. Poslední dvě by se ještě jakž takž daly, ale Nuclear War do nedávna několik let visela na eBay za nějakých 5000 Kč a to nejsem ochotný za to dát. Teď je tam zrovna jedna factory sealed pro Amigu za 30 000 Kč

.
Říkám si proto, jestli už není čas skončit? Místo skupování edicí Might and Magic jsem se už dávno mohl přeorientovat na další hry a mít díky tomu druhově mnohem bohatší sbírku. Milenium Edition asi bude poslední, byť MM6 a 7 v US edicích asi budu vyhlížet i nadále.