Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 18, 2026, 01:37:21
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 78 79 [80] 81 82 ... 89

Autor Téma: Koutek úvah a rozjímání o hrách  (Přečteno 279832 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #1185 kdy: Září 20, 2022, 20:23:04 »

Ano, konkrétně jde o dvojku z CD32 :)
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1186 kdy: Listopad 02, 2022, 13:12:43 »

Po dlouhé době jsem si zase vzpomněl, že jsem kdysi backnul Realms Beyond: Ashes of the Fallen, protože jsem nechtěně zavítal na připravovanou stránku hry na GOG. Přitom jsem si uvědomil, že veškerá emailová komunikace od vývojářů už taky delší dobu nefunguje a tak jsem se začal pídit po tom, co se stalo. Ne, že bych to netušil předem, ale pořád jsem ještě tak trochu doufal. Podle dostupných informací studio Ceres Games krachlo a spolu s tím došlo ke zrušení všech informačních kanálů, které byly na hru navázány. Realms Beyond se tak zařadil k dalším z mých "promarněných investicí". Nejvíc mě na tom mrzí asi to, že se Ceres Games neobtěžovali vydat oficiální vyjádření.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1187 kdy: Listopad 05, 2022, 03:33:31 »

Origin mě dnes upozornil, že končí, a je nahrazenej něčim, co má nesmírně nápaditej název "EA app for windows". To se bude mezi Steamem a Galaxy krásně vyjímat. Oceňuju, kolik práce dali do toho názvu. Jinak teda appka nic moc, naštěstí to nemusim používat, protože všechno co mám na "EA app for windows" stejně spouštim přes Steam. Ale mrcha Origin, kterej jsem vždycky nenáviděla, mi bude chybět. Minuta ticha za to oranžový kolečko.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1188 kdy: Březen 06, 2023, 12:38:47 »

Dneska jsem si při prohlížení internetu všiml dvou aktuálních zajímavostí, které souvisí s mým videem k Eye of Beholder ...

1) podobně jako existuje automapovací utilitka All-Seeing Eye pro EOB, tak existuje i automapovací utilitka Where Are We? pro Might and Magic 1-5, Wizardry 1-5 a Bard's Tale 1-3.

2) GOG používá v případě EOB 3 32-bit verzi enginu, která nevykazuje technické potíže typické pro původní 16-bit verzi. Samotný DOSBox by tedy na tu zázračnou plynulost neměl mít vliv, což budu muset ještě otestovat (já to to hrál jen v té GOG verzi).
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1189 kdy: Březen 08, 2023, 13:46:05 »

Ahoj, měl bych takovou prosbu na ty, kteří jsou počítačově značně zdatnější, než jsem já. Což není těžké. Konečně se mi podařilo získat hru, kterou jsem měl sehnat někdy před dvaceti lety. Jenže tenkrát jsem neměl na originálku peníze a pak jsem se k ní už nikdy nedostal. A bohužel ani k té originálce. Jedná se o Shadow Company: Left for Dead . Dokonce se mi podařilo ji i na první dobou spustit, i když bez hudby, dabingu a videí, ale co se dá dělat..

Ale k mému problému. Hra je to již opravdu stará a běhá v rozlišení 640 x 480, což by mi opravdu graficky nevadilo. Co je ale problém, jsou předělové obrazovky mezi misemi, které jsou otřesné a nečitelné. A takhle hra na youtube nebo screenshotech rozhodně nevypadá. Ve složce se hrou jsem našel i nějakou utilitku, která asi pomáhá vyladit grafickou stránku, ale tomu právě moc nerozumím. Jelikož hra poměrně dost dlouho loaduje původní načtení, tak by jednotlivé pokusy a zapnutí / vypnutí jednotlivých možností byly opravdu na strašně dlouho.

Připojuju pár názorných screenů a prosím o radu. Je snad jasné, že tlačítka by měla být čitelná a např inventář formou tabulky opravdu rovný.

https://ibb.co/wpRgDH6
https://ibb.co/LRxKQyd
https://ibb.co/kGQ4t8V
https://ibb.co/M9pwcMn
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1190 kdy: Březen 09, 2023, 09:15:57 »

Nevím, co za prográmek k tomu máš, ale problém bude v grafickém výstupu hry (Glide nebo starý DirectX). Zkus si stáhnout nějaký wrapper (např. DgVoodoo 2) a rozbal ho do adresáře s hrou včetně příslušných knihoven. Můžeš si pak zkusit pohrát s konkrétním nastavením wrapperu, ale mělo by stačit, když hru jenom spustíš. Párkrát jsem DgVoodoo 2 používal, ale většinu toho co hraji, umí DirectX rozeznat.

Edit: kousek zpět, ona je to D3D hra :). Takže si z wrapperu do adresáře hry nakopíruj oba úvodní soubory (dgVoodooCpl.exe a dgVoodoo.conf) a pak obsah adresáře MS/x86 (všechny zde přítomné knihovny). Pak si spusť dgVoodooCpl.exe, jdi do části DirectX a zruš zaškrtnutí u dgVoodoo Watermark, zmáčkni Apply a poté hru normálně spusť.
« Poslední změna: Březen 09, 2023, 09:42:10 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1191 kdy: Březen 11, 2023, 05:10:04 »

Ještě taková drobnost, předpokládám, že si nezapomněl nastavit spouštěcímnu souboru kompatibilitu s Windows 98? ;)

Jinak k "vzácnosti" té hry ... ISO hry je třeba léta vystavené na MyAbandonware - Shadow Company: Left for Dead.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1192 kdy: Březen 11, 2023, 13:14:42 »

Stáhl jsem a nainstaloval původní kopii Eye of the Beholder 3 z roku 1993 a rozjel jsem jí pod DOSBoxem-X v defaultním nastavení a při nějakých 4000-6000 cyklech. Ve hře je vidět docela zřejmé lagovaní, kdy hra místy načítá. Přechod hřbitov - les je třeba krásným příkladem. Moc svižně nejde ani boj, i když to je možná jen můj pocit. Moc daleko jsem se navíc nedostal, protože v kryptě mě potvory velmi snadno udolaly :D. Zkusím teď vzít GOG verzi a importnout do ní tuhle družinu.

DOSBox asi není úplně ideální pro podobné testy, ale očividně to opravdu plynule nejede.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1193 kdy: Březen 12, 2023, 22:01:13 »

Elemir:

Dobře, abych byl upřímný, občas se mi to nějakou záhadou najít našlo, ale nikdy se mi nepodařilo byť jen nainstalovat nebo spustit. Samozřejmě jsem si stáhl soubory z odkazu, co jsi poslal, ale ISO nejde nainstalovat a Retail verze nejde spustit, takže tak. Tohle byla první verze, kterou se mi podařilo rozchodit. Trochu mě štve, že tam není ten dabing, protože věřím, že kvůli absenci hlasu žoldáků přicházím o dost z kouzla hry, ale co se dá dělat. Zatím jsem po dvou misích a dost mě to chytlo. Na to, jak stará hra to je.

Jinak co se týče řešení, mýho problému, tak se mi nakonec podařilo to nějak kuriózně zprovoznit, i když to teda bylo martýrium. Zaprvé jsem stáhnul ten DogVood 2 a nastavil, co jsi napsal. Plusem bylo to, že se hra podařila spustit a vpravo dole skutečně bylo logo DogVoodu. Navíc problém s rozhašením a "rozstříháním obrazu" se vyřešil. Nicméně to dopadlo takhle:

https://ibb.co/Z8nvBP9
https://ibb.co/Hrt0xZL
https://ibb.co/znWWdv9

Nicméně jsem měl ještě v zámyslu hru zkusit rozjet na svým záložním notebooku, jestli třeba nebude chyba v PC. No - na jednu stranu to vyřešilo můj problém. Hra v předělech mezi misema vypadá už v pořádku. Na druhou stranu to zase rozhasilo samotnou hru.

https://ibb.co/85knH86
https://ibb.co/VvS9JHW

Ale co, jsem rád, že to funguje. Hra jde naštěstí ukládat i mezi misema v obrazovkách nákupu vybavení a najímání žoldáků, takže můžu hrát na PC, pak hodit sejv na flešku, na notebooku nastavit management mezi misema, uložit, a sejv opět hodit do stolního PC. Já vím, je to vopruz, ale jsem rád, že to funguje..

Na nějaký přeinstalovávání a přenastavování DirectX se radši moc necítím. Každopádně díky moc za radu, Elemire.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1194 kdy: Březen 13, 2023, 00:20:16 »

Ten odkaz jsem postnul hlavně kvůli té diskuzi pod článkem, protože je tam vysvětlena část možných problémů a postupy řešení. ISO se dá stáhnout třeba i z jednoho abandonware portálu v Mordoru, ale k tomu se mi sem odkaz dávat nechtělo ;).

Co jsem z toho pochopil ... CD/ISO je chráněno StarForce, takže jakékoliv pokusy o instalaci pod Win10/11 jsou předem ztracené. Proto se to instaluje např. ve VirtualBoxu pod Windows XP. Hotová instalačka se pak překopíruje do hostitelského systému a dále se pracuje s ní. Hra však ke spuštění vyžaduje vložené CD/ISO, takže opět past. Tohle vyřeší noCD crack, ale zároveň s tím přestanou fungovat animace a spol. A to i tehdy, pokud jde o plnou instalaci hry, proto to nejde ani v tom ripu (ten je navíc osekaný).

Vychází mi z toho, že výsledek je hodně o štěstí. Ještě bych místo D3D zkusil přeci jen Glide, protože jsem si všiml, že hra má pro něj knihovnu. Jinak reinstalace/přenastavení DirectX asi není moje rada ... ;). Ostatně nemyslím si, že by to k něčemu bylo.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1195 kdy: Březen 14, 2023, 13:08:36 »

Něco na tom asi bude. Já to CD dřív měl i napálené, ale zase mi to nešlo spustit, protože mi to nebralo crack. Na záložním notebooku mám právě Windows 8, dostal bych se i k hodně starému notebooku, který má ještě Windows XP, ale zase je problém s tím, že u toho novějšího nefunguje CD mechanika a originální CDčko stejně nemám.

Obecně je spíš problém, že se mi k té hře nepodařilo dostat před 15 - 20 lety a teď to hodně horko těžko plácám, aby to vůbec šlo. I když je pravda, že některé straší hry rozjedu v pohodě i na moderních systémech..

A nějaký ten VirtuaBox, to je pro mě úplně španělská vesnice. Jako ještě nastavit u souboru režim kompatibility pro Windows XP, beru. Do ničeho složitějšího se raději nepouštím..

Ale každopádně díky moc za rady.:-)
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1196 kdy: Březen 14, 2023, 15:38:52 »

Podle toho prvního příspěvku a těch screenů podpůrné aplikace, co si sem dával, by bylo možná řešení tam některé věci přenastavit, neboť ty asi způsobují ty deformace obrazu. Pokud hra funguje původně v rozlišení 640 x 480 a spouštíš jí v rozlišení 1920:1080, tak už jen tím měníš poměr stran z 4:3 na 16:9, což může samo o sobě způsobit deformace.

Jinak podle té apky je jasné, že ta instalačka umí fungovat bez čehokoliv dalšího, takže bych nic dalšího nepoužíval a jen zkusil různá nastavení, zejména filtrování textur a podobně na této stránce: https://ibb.co/kGQ4t8V
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1197 kdy: Březen 18, 2023, 17:44:34 »

No je pravda, že přepínání obrazu, vyhlazování hran, barevná hloubka, změna rozlišení a tak, se promítne výhradně jen do hry, přímo do bojové části. Obrazovka se zadáním mise, výběru žoldáků, plánování, vybavení, atd. je pořád v rozlišení 640x480 s poměrem stran 4:3. To se neupravuje.

Bohužel hra občas padá nebo zamrze ve fázi, kdy je možný pouze restart PC (naštěstí takový ten měkký přes Ctrl+Alt+Delete), ale teď mi bohužel zamrzla přímo při ukládání a tím se mi nějak poškodily sejvy.:-(

Bohužel tahle ripnutá verze nepodporuje ani cheaty, kdy jsem si chtěl přeskočit první čtyři odehrané mise, abych to nemusel hrát celé od začátku úplně znovu.

Ale asi budu muset.:-(
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1198 kdy: Březen 24, 2023, 01:13:02 »

Tak zase otravuju..

Podařilo se mi dostat se k dost starýmu notebooku s Windows 7, ale ani tam se mi hra nepodařila jakože z CDčka nainstalovat. A to ani pod kompatibilitou (Setup.exe, Autorun.exe) pod Windows XP (Service Pack 2) ani Windows 98.

Bylo by složité to nějak vyřešit a nastavit přes ten VirtualBox s Windows XP? Možná bych pod tím zkusil rozjet i ten MM IX, kde by snad šly konečně dělat screeny.

Anžto k notebooku s mechanikou a hlavně Windows XP se mi už asi dostat nepodaří nikdy..
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1199 kdy: Březen 24, 2023, 06:33:57 »

VirtualBox ti s hraním nepomůže, protože tam je problém s 3D grafikou, kterou se mi nepodařilo rozjet (hru jde nainstalovat, ale nejde jí spustit). Naopak jsem jí rozjel pod Windows 98 na DOSBoxu, ale to má zase tu nevýhodu, že DOSBox to nezvládne spustit plynule. Na nativním hardware na Windows 7 bude opět záležet právě na hardware. 100% řešením by byl asi až hardware kompatibilní s Windows XP.

U toho VirtualBoxu by možná šlo tu 3D grafiku rozhýbat pomocí externích ovladačů, ale celkově jde o experimentální funkci a nikdy jsem neměl potřebu se v tom víc rýpat, takže s tím moc zkušeností nemám. MMIX jdou pod VirtualBoxem i bez úprav.
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: 1 ... 78 79 [80] 81 82 ... 89