Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 18, 2026, 00:44:27
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 76 77 [78] 79 80 ... 89

Autor Téma: Koutek úvah a rozjímání o hrách  (Přečteno 279713 krát)

Milhaus

• Zasloužilý člen
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #1155 kdy: Únor 01, 2022, 21:36:46 »

Ono to hlavně dělalo problémy při těch velkých aktualizacích.

O problémech s mikrofonem a USB nic nevím, to bude asi spíše výrobcem mikrofonu a ovladači, né? Ono je asi lepší natáčet video zvlášť a mluvené slovo zvlášť do souboru a až pak to v editoru spojit. Nevím, jaký program na to používáš, ale třeba bandicamu to šlo tak nastavit, i to mohlo mít vliv.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1156 kdy: Únor 01, 2022, 22:45:05 »

Jedná se o zdokumentovaný problém, který se týká kondenzátorových USB mikrofonů (navíc Rode není ledajaká značka, aby něco takového riskli). Asi to nedělají všechny, ale rozhodně nemám plánu zahodit mikrofon za 4500 Kč a zkoušet jiné jenom kvůli tomu, že to na Windows 10 nejde.

Windows 10 vyžadují vysoký gain na vstupu, což pak dělá problémy s post úpravami (přebuzení), protože už není moc kam jít. Windows 7 pracují v pohodě s poloviční hodnotou. Ostatně kondenzátorový mikrofon mám právě proto, abych od něj mohl sedět dále. To je právě ta trágedie. USB mikrofony obvykle drivery nemají, s tím se jaksi nepočítalo a pokus o softwarové řešení mě taky výsledkem zrovna nenadchl. Bandicamem samozřejmě nahrávám a v něm právě zvuk přeskakoval.

Každopádně Windows 10 jsou pryč, takže mám o problém méně :) Předpokládám, že časem to budu řešit znovu, ale to bude spíš až s novým hardwarem a na Windows 11.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1157 kdy: Únor 01, 2022, 22:50:12 »

Koukám, že máš v mikrofonu investováno. Já vždycky používala mikrofon na sluchátkách, řikám si, že nejsem profesionální zpěvák :-D. Fakt je, že ale lidi s nekvalitnim mikrofonem by se měli v online hrách banovat.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1158 kdy: Únor 02, 2022, 08:40:38 »

Ono to právě chtělo nahradit všechna ta chrastítka něčím jiným, protože čím kvalitnější je záznam, tím méně práce s tím pak je. Velkou výhodou je právě to, že mikrofon vezmu, postavím někam bokem a víc si ho nemusím všímat. Ta cena je vyšší kvůli velikosti membrány, on je to v podstatě studiový mikrofon. Má to ale i svoje mouchy. USB je totiž už sám o sobě kompromis.

Dneska už bych šel asi jinou cestou. Sluchátkové mikrofony nejsou nic moc, ale dělají se malé kondenzátorové mikrofony s úchytkou za ucho, které mají slušný přenos zvuku. Popř. se dělá jakoby sluchátkový set, kdy se rameno mikrofonu normálně nalepí na mušli sluchátka. Stálo to nějakých 1500 Kč. Pro mě to moc není, protože já sluchátka během nahrávání sundavám.

Edit: málem bych zapomněl, reinstalace po tolika letech byla taky zajímavá. Nejdřív jsem si nevzpomněl, že musím v BIOSu zapnout možnost instalace Windows 7 (kvůli verzi USB) a po instalaci jsem pak pro změnu zápasil s ovladači od Intelu, protože jsou zazipované poněkud zajímavým způsobem - mají blokaci, která obsahu souboru říká, že by se na něj mělo pohlížet jako na nedůvěryhodný (normálně pravé tlačítko myši -> Vlastnosti a dole u atributů je tlačítko Unblock). Pokud se zip neodblokuje a ovladač zároveň spouští nějakou službu po startu, tak to bude otravovat s bezpečnostním hlášením. Byla to pro mě úplná novinka. Nevybavuju si, že bych tohle před lety řešil. Hned jsem kvůli tomu musel sahat do registru. Ale jinak asi dobrý, teda až na tu haldu aktualizací a to jsem si dopředu stáhl neoficiální Service Pack 2.
« Poslední změna: Únor 02, 2022, 08:56:11 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1159 kdy: Únor 02, 2022, 12:53:11 »

Uf, tak jsem skoro v tom samém bodě, jako před upgradem na Windows 10. Ale musím říct, že jsem si normálně začal dělat poznámky, co na co a jak jsem použil. Jak jsem byl zvyklý na instalační CD, tak jsem si vůbec neuvědomil, kolik věcí ty CD instalátory dělají za mě. Teprve teď jsem třeba zjistil, co se mi před nějakým rokem potento se zvukovkou a čím přesně jsem to měl opravit. Ale to podstatné je, že mikrofon opět funguje dle mých představ :) Dokonce mi ho systém detekoval lépe, než když jsem ho poprvé vybalil ... holt teď jsou ty USB asi nainstalovány pořádně :D

Už jenom vyzkoušet, jak bude fungovat Bandicam, protože mám stejnou novější verzi jako předtím na Windows 10, tak potřebuju mít jistotu, že problém není v ní. Audacity se zatím tváří, že je vše OK.

Úplně nejmíň se těším na instalaci herních klientů.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1160 kdy: Únor 02, 2022, 19:55:34 »

Mě mikrofon na uchu na sluchátkách vyhovuje maximálně, ale musí bejt sklápěcí. A to je sakra stále větší problém. Nějaký gumový možná ohejbací cosi, co mě furt bodá do krku? Ne, díky. Integrovanej ve sluchátku? Abych zněla, jako že mluvim z vedlejší místnosti? Fakt výrobci nemaj rozum. Jinak já sluchátka nesundavám, kolikrát je mám na uších i vypnutý, jsem zvyklá.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1161 kdy: Únor 02, 2022, 21:33:03 »

https://www.alza.cz/audio-technica-atgm2-d5856923.htm ... něco takového, ale to, co přímo myslím, vyráběli nějací týpci v zahraničí a mělo to v názvu něco společného s nějakým broukem :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1162 kdy: Únor 07, 2022, 14:07:34 »

Po pár dnech dalšího ladění jsem přišel na to, že nová verze Bandicamu postrádá jednu prima věc, kterou naštěstí mohu oželet, ale pak je tu ještě jeden detail, se kterým to souvisí, a který byl na Windows 10 naopak fajn.

Emulátory, tedy alespoň DOSBox a WinUAE, umí jako výstup využít DirectX a Windows 10 pak tohle okno bere jako nativní DirectX aplikaci. Pro Bandicam to znamená, že takové okno lze nahrávat v režimu DirectX, což je docela výhoda. Odpadá tím přepínání režimů. Windows 7 tohle jaksi neumí.

Pro hraní nových her jsou pak desítky lepší, to bylo vidět už během betatestu a není to jen novější verzí DirectX. Právě proto je škoda, že to má zas jiné stinné stránky. Docela by mě zajímalo, jak nahrávání videí řeší jiní, ale předpokládám, že ten, kdo to myslí s publikováním videí vážně, tak to nejspíše řeší hardwarově, tedy externí (nezávislé) zachytávání obrazu a zvuku, jinak se těm lagům a posunům asi vyhnout nedá.

Upřímně jsem ale zvědav na jinou věc, a to je důvod, pro který budu ochotný pokus s přechodem na Windows 10 zopakovat. Už dlouho jsem nerozehrál nic nového a začíná to být obecně čím dál větší bída. Možná tam někde v dáli se rýsuje až TES VI. Baldur's Gate 3 už taky nelze brát jako novinku.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1163 kdy: Únor 12, 2022, 05:35:49 »

Nejsem si jist, jestli jsem to tu už někde psal, tak to vezmu hezky po pořádku. OtherSide Entertainment si v průběhu pandemie prožilo pár turbulencí, na které si zadělávalo v podstatě už od release nechvalně proslulého Underworld Ascendant. OSE po všech údajných peripetiích začali konečně v listopadu 2020 rozesílat fyzické odměny naslibované v KS kampani a poslední zásilka vyrazila na cestu někdy v únoru 2021. Poté se ještě pokusili o drobný spam s nabídkou free účtu k jednomu MMO ze "spřátelené" firmy (hra se jmenuje Crowfall a bylo to v květnu 2021, tedy chvilku před release hry? ... ale to je jedno, beztak je to další MMO srágora ;)).

Nejzajímavější události v OSE se však odehrály už v roce 2019, konkrétně v únoru, kdy se OSE rozloučili s vydavatelem Starbreeze Studios, který hru spolufinancoval (Starbreeze Studios se dostali do finančních potíží a OSE odkoupili práva). OSE si pak hru patlali vlastními silami s tím, že mají dostatek peněz, ale už rok poté, tedy v únoru 2020, OSE z ničeho nic vývojářský tým vyházeli. Prý došly peníze :D

Holt injekce ukradená z peněz na Underworld Ascendant dávno došla a z vlastní kapsy se jim to platit nechtělo. Škodolibě jsem se nad tou zprávou pousmál, protože mi bylo silně proti srsti, že moje peníze z KS Underworld Ascendant šly na vývoj něčeho, co mě vůbec nezajímalo. Všichni celou dobu věděli, odkud byl SS3 dotován, ale přesto se kolem toho mlžilo. Dneska už je to vlastně jedno. Vývoj SS3 ovšem nešel tak hladce, jak si OSE představovali a blížící se katastrofu prostě nedokázali odvrátit.

V květnu 2020 prodalo OSE práva na hru společnosti Tencent s tím, že sami to dál nezvládnou. Od té doby je celkem ticho po pěšině. OSE údajně pracují pod hlavičkou Tencentu dál, ale osobně bych spíš řekl, že Tencent s nimi ve skutečnosti nepočítá. To studio fakt nemá co nabídnout. Na jednu stranu to je docela smutný pohled na tehdejší veterány herního průmyslu, ale na druhou stranu si za to můžou sami! Litovat je rozhodně nemůžu a nebudu, už jen za to jejich arogantní chování při release Underworld Ascendant.

Moc slavně na tom není ani remake jedničky, který tvoří Nightdive Studios a termín vydání neustále posouvají.

Edit: Tencent vlastní jen práva na System Shock 3, práva na značku jako takovou vlastní nadále Nightdive Studios ... to jen pro úplnost, kdyby to z toho nebylo jasné ;)

« Poslední změna: Únor 12, 2022, 06:02:10 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1164 kdy: Únor 23, 2022, 05:47:09 »

Když už jsem se vrhl do Zaklínače 2, tak jsem chvilku poté zhlédl i druhou sérii Zaklínače na Netflixu, protože jsem usoudil, že je už možná nejvyšší čas :)

Musím přiznat, že je to poněkud rozpačitý zážitek. Netflix se tentokrát hodně držel při zemi, zejména co se týče erotiky, kterou byla první série dost protkaná. Popravdě mi to nijak nechybí, osobně mi to přišlo v první sérii už docela přestřelené. Jenomže nyní hlavní postavy navíc tak nějak zevšedněly a nikdo nad nikým nevyčnívá. Z Yennefer se stala ukňouraná puťka, což je dost v kontrastu s tím, jak vystupuje v knihách nebo jak jí známe z herní předlohy. Ostatně Triss na tom není o mnoho lépe. Tečku tomu zasadil Eskel, který má být stejně starý jako Geralt, ale ten herec vypadá spíš jako teenager a rozhodně nepůsobí jako zaklínač (narozdíl od Lamberta, až si říkám, že si někdo ty dvě postavy spletl). Příběh samotný má konečně chronologický průběh, není to tedy přeskakování sem a tam, ale abych byl upřímný, v některých částech jsem se ztratil, protože nyní mi pro změnu přijde, že scénárista hodně přeskakuje a události na sebe navazují jinak než bylo v knize, popř. k sobě lepí události z jiných časových rámců, ale vypráví je tak, jakoby šly po sobě.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1165 kdy: Duben 28, 2022, 20:56:11 »

Dneska jsem měl opět velmi zábavný den. Ráno jsem se rozhodl, že bych se mohl vrhnout na reinstalaci obou verzí Windows a nacpat je na jeden disk (SSD). Konverze SSD na systém GPT (dříve jsem totiž instalaci Windows 7 provedl tak, že jsem provedl klon z HDD disku s MBR) byla výzvou sama o sobě, ale to nebylo ještě to nejhorší. Jakákoliv instalace poté skončila tím, že jsem nebyl schopný načítat zavaděč z toho SSD.

Vyřešit se mi to nepodařilo, ale postupně jsem přišel na to, že hlavní zavaděč je na disku, kam jsem předtím nainstaloval Windows 10. Je na něm totiž UEFI část (tzv. EPS partition), kterou si BIOS pokaždé vyžádá a odmítá jí brát odjinud. Řešením by zřejmě bylo tenhle disk i s EPS zrušit a pak by Windows 10 pravděpodobně nainstalovali EPS na ten SSD, ale už se mi nechtělo s tím dále laborovat. Holt je to zřejmě cena za hybridní volbu v BIOSu, která umožňuje jen kombinaci legacy + uefi nebo jen uefi (bez ní nelze pro změnu instalovat Windows 10). Pokud je někde v systému uefi partition, tak to prostě volbu legacy z té první varianty ignoruje.

Je to zvláštní, protože pokud je možné disk na GPT převést, tak by neměl mít problém s uefi (některá starší SSD prý GPT nepodporují). Chtěl jsem to hlavně kvůli rychlosti, protože boot desítek z HDD je opravdu citelně pomalejší, ale přežiju to :) Asi se k tomu vrátím až časem s novým (větším) SSD. Je pravdou, že dualboot je docela raritka, ale pro mě to prostě význam má a ještě dlouho mít bude. Kdyby na tenhle PC šli nainstalovat XP, tak je tu mám taky ;)

No, samozřejmě by to šlo elegantně obejít skrze upgrade sedmiček, protože pak Windows 10 vezmou i zavaděč umístěný v MBR (nemusel bych ten disk nijak upravovat). Poté bych jen změnil licenční čísla a sedmičky nainstaloval znovu do jiné partition.

Nicméně tohle celé jsem prováděl ještě z jednoho důvodu. Nějak mi totiž blbnou Might and Magic 6. Když kliknu na spouštěcí soubor, tak strašně dlouho trvá, než se hra spustí. 7 ani 8 to nedělají.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1166 kdy: Srpen 15, 2022, 13:29:12 »

Konečně jsem se vymanil z alkoholové prokrastinace, kterou jsem si začal úspěšně budovat před nějakými 12 lety a začal jsem se proto znovu prohrabovat různými resty. Vrátil jsem se tak třeba k jednomu hodně starému nápadu a při té příležitosti jsem se dostal zcela nečekaně k doméně rpghry.cz :D Ne, že bych s ní měl nějaké plány, ale zakládal jsem si novou doménu (adresu) pro svůj vlastní projekt a jen tak cvičmo jsem si vyzkoušel, kolik z těch letitých domén, které celkem pravidelně sleduji, je stále ještě v rukou nějakého držitele. Občas tohle prostě dělám.

Ona totiž kdysi vznikla u pár domén celkem paradoxní situace, kdy dotyčnou doménu někdo platil i poté, co už samotný web přestal existovat. Jedním z možných vysvětlení byla spekulace s cenou, což dává smysl, ale osobně si spíše myslím, že část těch držitelů si ty domény podržela prostě jen proto, aby si nikdo jiný nemohl na dané adrese vytvořit svůj vlastní web, který by těžil z předchozí dobré reputace. Oním případem je např. baldursgate.cz. Na této adrese sice časem nový web vznikl, ale předtím byla dlouho nepoužívaná a změnila hned několik majitelů. Ale to, co mě nejvíce překvapilo, byla právě adresa rpghry.cz, která je stále zaregistrovaná, leč pod někým jiným než je Dave de Sade.

Každopádně adresu, co jsem potřeboval já, jsem nalezl volnou. Nicméně podrobnosti sdělovat nebudu. Jsem docela zvědavý, jestli je možné dneska začít tzv. na zelené louce, aniž bych využil záměrného prolinkování. Jinými slovy mě zajímá, jestli si lidi ten projekt dokáží najít sami ;) Ono mi to poskytne i dost času, abych stihl vytvořit nějaký obsah a ujasnit si, co s tím dál. Doménu jsem si předplatil jen na rok, abych si vyzkoušel, jestli u toho vůbec vydržím. Pořád jsem toho názoru, že duplikování obsahu, myšlenek, přístupu apod., nemá smysl. Místo toho je lepší využít již existující projekty.

Pro mě je to hlavně šance si připomenout, jak se vlastně web tvoří a konečně dodržet i to málo "správných" postupů, na které jsem vždy kašlal.

Edit: mimochodem, když už jsem zmínil Dave, tak jsem objevil jeden starý FightClub z roku 2012:

« Poslední změna: Srpen 15, 2022, 14:06:06 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1167 kdy: Srpen 17, 2022, 11:03:47 »

Při hledání informací o Siege of Avalon jsem narazil na jednu zajímavost - server FilePlanet.com je "stále" funkční. Není to tedy v plné funkcionalitě jako dříve, ale funguje. Popravdě mě to překvapilo, protože FilePlanet skončili v roce 2012 spolu s uzavřením mateřské GameSpy. Práva a obsah pak spadly pod IGN a ti měli provozovat už jen archiv. Nicméně co si vybavuju, tak ten archiv byl nepoužitelný. Dokonce mi z paměti vypadlo, že běžel stále na adrese fileplanet.com, proto to překvapení.

Současná doména (zřejmě)  okolo roku 2018 změnila majitele a někdy kráce předtím dostal její archiv možnost vyhledávání a to je právě věc, která tuším v tom původním archivu chyběla. Podle informací na VOGONS by to mělo být nyní semeniště malware, ale jako takové se mi to prozatím nejeví. Stahování probíhá tak, že si nejprve musíte stáhnout manažer, který v sobě obsahuje identifikaci toho, co budete stahovat, a přes něj se pak stáhne požadovaný soubor. Ani jedna z těchto věcí není ničím infikovaná, na druhou stranu, možná jsem měl jen štěstí ;) Pochybnosti vzbuzuje možná ten mezičlánek v podobě download manažeru, ale to taky není nic neobvyklého (tedy z pohledu minulosti).

Když už jsem zmínil ten VOGONS, tak zmíněný příspěvek hovoří ještě o kompletním archivu FilePlanet na webu Archive.org, o který se postaral ArchiveTeam. Kýžený obsah je pak na stránkách Archive Team FilePlanet Save. Tuhle iniciativu jsem zaregistroval už v době "zániku" FilePlanet, ale problém byl, že jste museli vědět, co konkrétně hledáte - nejlépe znát ID dotyčného souboru, a podle toho si pak stáhnout patřičnou složku, ve které bylo vaše ID obsaženo.

Díky portálu Quaddicted je nyní možno v archivu omezeně hledat a to pomocí dvojice odkazů, kam doplníte požadovaný parametr:

https://www.quaddicted.com/stuff/fileplanet/fileplanet.php?filename=XXX

https://www.quaddicted.com/stuff/fileplanet/fileplanet.php?directory=XXX

- za parametr XXX dosadíte třeba kus názvu souboru nebo hry. Např. u Siege of Avalon je to:

https://www.quaddicted.com/stuff/fileplanet/fileplanet.php?filename=avalon

Zrovna Siege of Avalon se dá docela dobře hledat přímo v Archive.org, ale samotný archiv FilePlanet přeci jen obsahuje i věci, které se jinde těžko shánějí - třeba zrovna funkční demo Siege of Avalon.
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1168 kdy: Srpen 17, 2022, 13:45:46 »

Fíha! Nový web! Jako první co mě napadlo...dungeony.cz :) A tam "Test". Že by? I ten link na Fight Club o dungeonech navnadil. Byla by to špica, ale asi to bude trochu jiný projekt.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1169 kdy: Srpen 17, 2022, 18:18:30 »

Hm, teď nevím, co k tomu dodat ... ;) :)
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: 1 ... 76 77 [78] 79 80 ... 89