Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 18, 2026, 01:46:38
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 71 72 [73] 74 75 ... 89

Autor Téma: Koutek úvah a rozjímání o hrách  (Přečteno 279865 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #1080 kdy: Duben 15, 2021, 21:08:00 »

Když na Cadavera koukám s odstupem času, tak je mi celkem jasné, proč jsem tenkrát tuhle hru z paměti zase vytěsnil. Dneska už by to mohlo dopadnout lépe :D Prima video, koukl jsem na nějakých 10 minut a schválně Cadavera taky zkusím, tak ať si to zase nespoiluju. Vzpomněl jsem si u toho pohybu ještě na jednu hru, ještě ze ZX Spectra, ale název už mi dávno vypadl.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #1081 kdy: Duben 15, 2021, 22:02:06 »

2Elemir: Knight Lore?
IP zaznamenána

Karol13

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #1082 kdy: Duben 16, 2021, 10:47:19 »

Z toho videa mám husiu kožu a tŕpnu mi prsty na rukách (ktoré sa snažia držať v strehu pripravené ťuknúť v ten správny moment)
Pekelná hra je to hovorím, pekelná hra.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1083 kdy: Duben 16, 2021, 12:20:52 »

Ringo: Knight Lore nebo něco podobného jsem taky měl, ale v tom, co myslím, se procházelo normálně sever, jih, západ, východ a při přechodu mezi mapami se zobrazila jen výseč cca 3x3. Já to zase určitě někdy najdu, až budu listovat webem :) Z dob osmibitů si bohužel vybavuju jen pár názvů.
IP zaznamenána
This is the end ...

tono

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1084 kdy: Duben 16, 2021, 14:15:52 »

jj Knight Lore bola hra ešte na ZX Spectrum. Každá miestnosť bola v jednej farbe + čierna. Trochu sa to podobalo na Cadavera.
IP zaznamenána

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #1085 kdy: Duben 16, 2021, 19:29:57 »

2Elemir: tady je seznam rohovkových adventur podobných Knight Lore

https://www.giantbomb.com/knight-lore/3030-2300/similar-games/
IP zaznamenána

Karol13

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #1086 kdy: Duben 17, 2021, 00:11:02 »

Len tak zo zvedavosti som si pozrel tie podobnosti ku Knight Lore. Pri Fairlight II bola ozaj bohatá obrázková galéria. Ku koncu aj kazety.
Ah jaj. Ten čas beží. Ešte včera som kazety s programami a hrami považoval za pridrahé a luxusné, než aby som ich mohol vlastniť, alebo čo i len požičať. Úplne vážne som kazetové počítače a samotné kazety bral ako niekto berie Ferrari alebo dvojmesačnú dovolenku na Maledivách. A dnes je to starožitnosť, ktorá aj keď má svoju zberateľskú hodnotu, v skutočnosti 99% tých kaziet ležia na smetisku.
Nie len o hrách, ale aj svete ako takom to čosi vypovedá.
(Možno aj to prispieva k môjmu skepticizmu až odmietaniu nových hier, a prehrabávním sa v GoGu a podobných stránkach... len to zapláta dieru po nenaplnených snoch z doby, ktorá sa už nikdy nevráti a ja už nikdy nebudem mať dopriate zažiť jej lesk ani krásu.)
IP zaznamenána

jvempire

• Nováček
  • *
« Odpověď #1087 kdy: Duben 17, 2021, 10:46:33 »

2Ringo: Z toho seznamu jsem hrál jen Zaxxon a samotné Knight Lore, pěkně opomenutá kategorie.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1088 kdy: Duben 17, 2021, 13:19:03 »

Tak to byl asi Pentagram, to mě přijde z toho přehledu povědomější. U té druhé hry akorát přemýšlím, jestli ono to nebylo na c64, který jsem měl chvilku pučený a možná jsem to viděl spíš na něm. Ale jinak je to docela k zamyšlení, emulátory ZX Spectra fungují dobře, tak by možná stálo za úvahu zkusit zabrousit s deníčky i do těchto vod :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #1089 kdy: Duben 18, 2021, 14:09:14 »

Mě ta kategorie rohovek právě vždycky fascinovala, docela je to i těžko zařaditelné do žánru, protožeje to obvykle kombinace puzzle, adventura a RPG, ale nejde to zařadit jasně konkrétně ani do jednoho z toho úplně jasně :-) Skoro by se dalo říci, že je to žánr sám o sobě.

Knight Lore mám v plánu už dlouho, jen se bojím toho osmibit feelingu, kdy v těch hrách nebylo přesně rozeznatelné, kde ještě jde šlápnout a kde ne, aby z toho nebyla smrt :-)

Jinak Knight Lore patří do stejné série jako ten Pentagram, je to série Sabreman:
Sabre Wulf 1984
Knight Lore 1984
Underwurdle 1984
Pentagram 1986

Název Sabre Wulf docela napovídá, odkud Bitmapové čerpali inspiraci pro Cadavera. Hrad se jmenuje Wulf, poslední král Wulf III. a pod :-)

Jinak jsem se teda fest rozepsal v retro recenzi na Cadavera, tak snad je to aspoň trochu zajímavé povídání :-)
https://ringohrani.blogspot.com/2021/04/cadaver.html

« Poslední změna: Duben 18, 2021, 14:30:34 od Ringo »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1090 kdy: Květen 22, 2021, 14:46:31 »

Tak jsem se opět tak nějak dostal do bodu, kdy jsem jednu hru dohrál a nedaří se mi vybrat jinou. Musím říci, že v posledních letech tahle situace nastává čím dál častěji. Když jsem pak před pár dny prohlížel vlastněné hry na všech digitálních platformách, tak jsem nabyl dojmu, že moje letité předsevzetí s doháněním restů je akorát boj s větrnými mlýny. Už teď je mi jasné, že některým hrám ani nedám šanci.

Problém začal ve chvíli, kdy jsem se v rámci různých dalších akcí pouštěl do dalších a dalších nákupů, přičemž jsem si pořizoval i hry, u kterých jsem si nebyl tak úplně jistý, že je chci opravdu hrát. Jde třeba o hry vycházející z popularity Infinity her, potažmo isometrických her. Jedním příkladem za všechny je The Age of Decadence. Tuhle kapitolu jsem měl přitom původně uzavřít s Pillars of Eternity. PoE mě nechytly a ještě hodně dlouho bude trvat, než se do jejích dohrátí ukecám. Pak tu máme Tyranny, Pathfinder, Baldur's Gate III atd. Jo a nesmím zapomenout ani na Dragon Age, což mělo být vlastně samo o sobě varováním, že tahle éra už je za mnou.

Když mě StriderCZ upozornil, že jsem v rámci výčtu dungeonů vydaných za poslední dekádu vynechal Operencii, tak jsem si uvědomil, že těch očekávaných her je vlastně až moc, ve finále jenom skupuju něco, co mě něčím zaujalo, ale už k tomu nemám patřičný vztah. Občas kolem nějaké hry vznikne krátkodobý hype, ale varováním je potom už je to, že se o té hře přestane zase brzy mluvit. Vemte si, jaká očekávání budila Baldur's Gate III a je ticho po pěšině. To samé Solasta, která navíc věrněji implementuje D&D 5e, ale zase nemá za sebou takovou minulost jako BG. Možná je na čase tuhle éru definitivně pohřbít.

Nemalou část nakoupených her pak tvoří strategie, což je žánr, kterému jsem se dříve hodně věnoval, ale tahle éra je pryč a opět je to čistě jen o tom, že dokupuju jen pokračování her, které mě tenkrát bavily nebo jsem je měl v plánu hrát. Například Age of Wonders. Dodneška jsem se v jedničce nikam nepohnul, ale to mi nijak nebránilo koupit i dvojku a trojku :) A přesně takhle mi ten seznam bobtná.

Nevím, budu muset udělat nějaký řez a jeho součástí bude nejspíše i to, že zaříznu nákup nových her, pokud to opravdu nebude něco, co chci momentálně hrát a jsem přesvědčený, že mě to bude bavit (vyjma dungeonů, ale k tomu se vrátím za chvilku). Samozřejmě, že jsem v nedávné době udělal nečekanou chybu a potají jsem si koupil Kingdom Come, že s velkou slávou odemknu deníček až po nějakých 30-40 hodinách, ale s hrou jsem vydržel pouhých 10 minut! Vynadal jsem si akorát do idiotů, protože už z prvních minut mi bylo jasné, že hraju za imbecila a to opravdu není nic, na čem bych chtěl v dnešní době ulítávat. Opět, první dojem, a je rozhodnuto. Už prostě nechci nic lámat přes koleno, i kdyby to měla být jinak špičková hra. Jakmile mě to nezaujme hned, tak to nemilosrdně smetu ze stolu.

Můj katalog her je zkrátka příliš velký a krom nerozehraných her se mi tu hromadí i ty načaté a nedohrané. Současný herní vývoj má pro mě naštěstí jednu výhodu, ono toho pro mě moc zajímavého nevychází, tedy v souladu s tím, co jsem před chvilkou popsal. Pokud bych ty hry kupoval cíleně, tak jsem si pořídil akorát BG III. Naopak je tedy na čase odmáznout alespoň to, co jsem načal a u nových her se spíš orientovat směrem k dungeonům. Ostatně s tím jsem před nějakou dobou začal, akorát jsem zase skákal od jednoho k druhému.

Je to docela radikální krok, ale pokud se chci z těch restů vůbec kdy vyhrabat a zároveň si nedělat nové, tak to jinak nepůjde. Zrovna teď mi třeba na mysl přišla série Risen vs Greedfall. Risen 2 a 3 mě moc nezaujaly, podobně jako Arcania, kdežto Greedfall ano. Pokud bych však trval na plnění restů, tak se ke Greedfallu dostanu někdy v budoucnu a opět to bude na úkor něčeho jiného. Když k tomu připočítám, jak mi začíná děravět pamět, tak hrát hry jenom proto, abych si je odškrtl, je hovadina. Jo, o co to bylo v devadesátkách jednodušší, když jsem měl k hrám jen omezený přístup a skoro vše jsem pečlivě dohrával ... :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1091 kdy: Květen 23, 2021, 10:45:33 »

Začal jsem pracovat na souhrném přehledu vlastněných her, abych v tom měl lepší přehled a zatím jsem předběžně zpracoval seznam her na GOGu ... Hry vlastněné na platformě GOG. Už na první pohled je vidět, že je to docela tragédie :)

Předběžně jsem dovyplnil i ochotu daný titul hrát. Ne automaticky neznamená, že jsem danou hru definitivně zavrhl, ale spíše s ní nepočítám. Nevím pak je možné ano, ale za určitých podmínek. I tak je ten seznam plánovaných her dost nabobtnalý.

Jak už jsem psal, vlastněné hry na GOGu jsou mnohdy zálohou toho, co mám i fyzicky, takže jakmile zpracuju i seznam her na CD, tak by to nemělo být o moc větší. U ostatních platforem je výhoda, že jsou na nich většinou hry, které už jsem dohrál, výjimkou je akorát Steam. Výsledkem by měla být trošku jinak koncipovaná tabulka, ale to nějaký čas potrvá.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1092 kdy: Květen 23, 2021, 12:17:38 »

Máš slušný množství her v kategorii nehráno-ne :-D. Některý řadim mezi svoje oblíbence, byť naprosto chápu důvody, kvůli kterejm by to někdo jinej nehrál.

Zpracovala jsem velmi jednoduchou screenshot formou svůj seznam "aktuálně nainstalováno". Jsou vtom tituly co jsem zatim nehrála, moji oblíbenci, který nehraju, ale mám je nainstalovaný ze sentimentality, a taky věci, co si občas ráda zopakuju. A simsy, který nespadaj ani do jedný kategorie, ale mám místo na disku a stáhnout to trvalo hrozně dlouho.

Samozřejmě vlastnim další hry, ale ty buď nejsou nainstalovaný, nebo jsou přes emulátor, a ty skladuju jinde. Tohle je fotka mejch vysouvacích zástupců. (Nechápu, jak můžou mít lidi na ploše víc jak 4 ikony, mě osobně to stresuje :-D, takže používám takový ty složky na liště, co se vyrolujou když se na ně klikne. Je to uklizenější.)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1093 kdy: Květen 23, 2021, 12:36:06 »

Tomb Ridery jsem třeba zatím odpískal, leda by pak na to zbyl čas a tak to bylo podobně i s dalšími akcemi. Úplně původní myšlenka byla odehrát od řady her alespoň první díly, pokud jde o série, ale to nemusí o té sérii říct nic důležitého. Obzvláště když lepší jsou třeba ty poslední díly. U některých her jsem si pak udělal dobrou představu dle poznámek na fóru, takže není nutné je hrát. Nic víc by mi to beztak nepřineslo.

Výhodou je, že k mnoha hrám jsem se dostal za levno, takže až tak velké množství peněz v tom nemám. Škoda, že jsem se akorát nechal občas strhnout ke zběsilému nakupování. Kolikrát bylo předem jasné, že se k tomu nedostanu - po zkušenostech s předchozími nákupy. Jenomže to je nejvíce vidět až nyní, když jsem si ten seznam začal skutečně prohlížet :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1094 kdy: Květen 23, 2021, 13:08:49 »

S Tomb Riderama to mám podobně, no :-D. Holt byly laciný, a jednoho dne, až bude dovolená, jako děcka jsme to hrávali.

Některý první díly sérií jsou pro mě naprosto nehratelný, nebo jen s obtížema. Zvlášť u starších titulů, kde ty hry prostě... vypadaly jinak, co si budeme povídat. Jmenovitě, z toho co mám nainstalovaný, jsou to Heroes of Might and Magic, Thief, Darksiders, Disciples, Tomb Rider, Quake a Might an Magic (samozřejmě simsy, ale to je samozřejmost, ta hra nemá moc co do sebe v žádnym díle :-D). Překvapivě Blood Omen jednička celkem je prima hra, byť je docela těžký se k ní dostat, a vyžaduje patch kterej zabírá 2x tolik co základní hra. Vážně, GoG má zbytek série, ale jedničku ne? U hry, která je tak příběhová, že je to prakticky skoro film? Ostuda.
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 71 72 [73] 74 75 ... 89