Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 23:23:17
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 61 62 [63] 64 65 ... 89

Autor Téma: Koutek úvah a rozjímání o hrách  (Přečteno 279540 krát)

Milhaus

• Zasloužilý člen
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #930 kdy: Březen 01, 2020, 22:55:30 »

Tak Lariani to možná myslí dobře, jenže ono to prostě funguje jinak, no.

Ono je to prostě stejné, jako u Ufa, nebo falloutů. U obou autoři nových her tvdili, že plně chápou ty původní hry, co je na nich dobré, jejich atmosféru a co na nich hráče bavilo a že se pokusí přenést ten zážitek do nového engine, aby původní hráči si je mohli zahrát na nových strojích a noví hráči okusit, jak se dělaly hry kdysi a zjistit, jestli by je bavily, když tam nebude zábrana v ošklivé grafice.

Ve finále z toho vznikly věci, které jsou prostě nepochopitelné. Především u toho Ufa je to až absurdní (zvlášť, když tu novou hru pojmenovali úplně stejně, jak se jmenoval první díl). Z té původní hry opravdu zůstal jen název, veškerá hratelnost a prostě vše, co dělalo tu hru takovou, jaká byla, odstranili. Na druhou stranu vznikly a stále vznikají nové značky, které UFO v té původní podobě připomínají mnohem víc a mají k němu hodně blízko. Prostě pro staré fandy je třeba udělat novou značku, pro nové zlikvidovat starou. (pochopitelně tydle nové značky recenzenti vždy sestřelí jako hnus, zatímco ty hry, co vznikly likvidací staré značky, vychvílí do nebes)

Fallout od Bethsedy to samé. Trošku to zachránil Obsidian s NV, ale pak přišlo definitivní KO v podobě 4 dílu. (opět vznikají nové značky, které mají původním falloutům mnohem blíž.)
« Poslední změna: Březen 01, 2020, 23:02:28 od Milhaus »
IP zaznamenána

Chidlink

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #931 kdy: Březen 01, 2020, 23:10:37 »

No já myslím, že to jak se tváří postavy při mluvení a nebo jak vyjadřují pocity je celkem fajn. Je to obrovský skok pro Larian a muselo jim to dát spoustu práce a schramstnout celkem dost peněz. Kritizovat hru za "podivnou barevnost" je dost zvláštní, ale chápu že každému se líbí něco jiného a někdo další by si zas měl seřídit kontrast na monitoru.
Já myslím že zrovna Lariani dokázali, že nepotřebují známou značku, aby se jejich hry osvědčili, to už dokázali s D:OS 1 a 2. No a Baldur's Gate III se to jmenuje proto, že je to pokračování Baldur's Gate I a II. Dostali na to přímo zakázku. A to jestli to je pokračování se pozná podle příběhu a podle lore hry a ne podle toho, jak máš zrovna nastavený kontrast na monitoru :D To že tam jsou tahové souboje, já osobně považuju za plus.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #932 kdy: Březen 01, 2020, 23:32:08 »

Mimochodem, když už je řeč o hrách, co vyšly v 98 roce a bonuswebu, tam proběhla předminulý rok docela zajímavá anketa.
viz: https://www.idnes.cz/hry/magazin/revolucni-rok-1998-ve-hrach-zvolte-tu-nejlepsi.A180723_225143_bw-magazin_bze

Z toho jasně vyplývá, že fallout2 je lepší, než Baldury  :P. Nicméně ten Half-Life je dost mrzutý. Might & Magic VI skončilo až 7dmé (ovšem jeho popisek odpovídá kvalitě tohoto webu). Ale všechny takové známé hry vyšly v tom roce a ten rok, byl docela nadupaný.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #933 kdy: Březen 01, 2020, 23:49:31 »

Kritizovat hru za "podivnou barevnost" je dost zvláštní, ale chápu že každému se líbí něco jiného a někdo další by si zas měl seřídit kontrast na monitoru.

Tušíš alespoň trochu, jak vypadá Sword Coast po Spell Plague? Seřízení monitoru možná pomůže tobě, ale ostatní tvou radu nepochopí ;) Anebo jinak, tušíš vůbec, co to Spell Splague je??

Já myslím že zrovna Lariani dokázali, že nepotřebují známou značku, aby se jejich hry osvědčili, to už dokázali s D:OS 1 a 2. No a Baldur's Gate III se to jmenuje proto, že je to pokračování Baldur's Gate I a II. Dostali na to přímo zakázku.

Zakázku na to nedostali, Swen se jen usilovně snažil o licenci k DnD  (5e). Dostal ji, a udělal D:OS3. Pokračování BG 3 to není ani náhodou, ale to ti vysvětlovat opravdu nebudu, každý má možnost si to najít / a vysvětlit si sám. D:OS byly brány jako revoluce, a tak to mělo i zůstat. Je to podobné tomu, jakoby Lariani tvořili pokračování EOB III ... proboha, i to SSI to nepěkně schytalo. Lariani se měli držet D:OS a byl klid.

A to jestli to je pokračování se pozná podle příběhu a podle lore hry a ne podle toho, jak máš zrovna nastavený kontrast na monitoru :D To že tam jsou tahové souboje, já osobně považuju za plus.

Viz výše, co ty víš o lore? Forgotten Realms je svět, který překračuje tvoje znalosti, a proto ti unikají ty nuance, proč v tom někdo lore FG nevidí.

Proboha, nezkoušej učit orla lítat. Jsi hippster, já tomu rozumím, ale jak jsem psal, ne každý tvoje nadšení sdílí a mnohdy jde o lidi, co o FG ví mnohem více jak ty.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #934 kdy: Březen 01, 2020, 23:57:19 »

Divinity má dlouhou historii a v tom světě vyšlo hodně her. Ale až OS se konečně chyly a prolomily ledy a tak Lariani začali být známí. První hra z toho světa (Divine Divinity) vyšla už v roce 2002.

Ale osobně moc nechápu, proč když se jim konečně po těch letech povedlo tu značku dostat do známosti široké masy lidí a udělat tak hru vhodnou pro 21 století, proč u ní nezůstanou a dál si jí nebudují.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #935 kdy: Březen 02, 2020, 00:08:00 »

Přesně tak, namísto toho to zazdí tím, že D:OS3 propagují jako BG 3. Takhle si hodit vidle do reputace, to se jen tak nevidí :/
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #936 kdy: Březen 02, 2020, 00:10:38 »

Myslím, že ten svět Divinity má své značné limity a rozhodně není ani vzdaleka tak propracovaný, jako Forgotten Realms. To se prostě nedá moc srovnávat. Ale podle mě je stejně prostě stěžejní to, že Baldury jako značka jsou mnohem známnější, než Divinity kdy bude a tedy mají mnohem větší komerční potenciál. Oni mohli se domluvit, že udělají hru z Forgotten Realms  a nebudou to Baldury. Prostě by měli licencovanou hru s pravidly D&D a v tom světě, ale to neudělali.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #937 kdy: Březen 02, 2020, 00:30:30 »

Já osobně si myslím, že pokud by získali kontrakt na hru z prostředí DnD (obecně), tak to samo o sobě už by byl úspěch, který by je vyšvihl do popředí, v tomhle jsme určitě za jedno. BG je prostě jasný trademark, ale Lariani mohli dokázat, že tuhle berličku prostě nepotřebují a hned bych si jich vážil mnohem více. Namísto toho si DnD spojili hned s BG, jak ostatně měli v plánu už od počátku a výsledek je nyní vidět. Takže ano, případná noname hra z DnD mohla mít mnohem větší úspěch.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #938 kdy: Březen 02, 2020, 01:23:10 »

Tak je otázka, jestli to chtěli Lariani, nebo Wizards of the Coast. Z těch rozhovorů to není úplně jasné. Swen zřejmě chtěl dělat hru založenou na nějakých pravidlech, nejlépe D&D a nejlépe ve světě Forgotten Realms. Asi je v něm pořád uložena křivda, že jej vyšoupli z tvorby jejich první hry ze světa Dark Eye kvůli Diablu a místo toho tak museli dělat Divinity.

Ale to komerční rozhodnutí, že udělají Baldury 3 a ne třeba Icewind Dale 3, nebo Neverwinter Nights 3, nebo další díl Eye of Beholder a podobně, nebo prostě další hru v pořadí z toho světa, někdo musel udělat. Přitom, pokud BG3 se odehrává 100 let po dvojce, pak nejde ani mluvit o pokračování v příběhu. A odkazy na dění v BD tam klidně mohly být úplně stejné.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #939 kdy: Březen 02, 2020, 12:40:56 »

Ságu Neverwinter a Icewind Dale zpracovávají jiná studia, takže Baldur's Gate zůstala z té trojice jediná volná. Eye of the Beholder nebo Ravenloft asi ani nebyly na pořadu dne, navíc jsou zakomponovány do MMO verzí DnD (Neverwinter Online nebo Dragonshard). Konec konců je možné, že WotC neudělili jen licenci, ale rovnou to spřáhli se značkou BG, nicméně já mám pocit, že někde se psalo, že Swenovi šlo o to, získat licenci přímo na BG.

Celkem rozumím tomu, že se s rostoucím napětím objevují bojovníci jako je Chidlink, co budou Lariany bránit do roztrhání těla ;) Lariani totiž vstoupili na tenký led. Tvoří hru, která výrazně rozdělila komunitu BG pozitivních a nemají to ani 100% jisté u komunity okolo D:OS, protože D:OS 3 je namontováno na Forgotten Realms. Určitě nebudu jediný, co tu hru kupovat nebude, minimálně si počkám na výraznou slevu, takže finančně ta hra může být docela propadák. Navíc narozdíl od jiných současných her z DnD (typicky MMO) nebude obsahovat berličky v podobě nákupu doplňků za reálné peníze apod. Nedávalo by to ostatně moc smysl. WotC tak mohou Larianům licenci zase snadno odejmout.

Pokud jde o možnost pokračovat 100 let po původním příběhu, klidně by to šlo pojmout jako exkurzi do míst, která byla s původní ságou spojená. Pořád tu zůstalo na živu dost postav, které pamatují tohle období a někde na pozadí by se mohl odehrávat jednoduchý příběh. Nicméně nelze očekávat, že Baldur's Gate bude nějaké sluníčkové město, Neverwinter byl v té době z většiny zničen, po kraji se potulují hordy ze Shadowfellu a armády z Thaye. Přitom Baldur's Gate není zas tak daleko od Neverwinteru (i když tady ještě záleží na tom, kam přesně těch 100 let od BG dopadlo).

Když to teď tak vezmu, ukázka je venku, uběhlo pár dní a o BG 3 diskutujeme už asi jen my tady, přitom zrovna nás tahle hra moc nezajímá :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #940 kdy: Březen 02, 2020, 15:17:28 »

Už jsem tu navrhl mnohem lepší téma, než se hádat o BG, je todle mnohem lepší!

Mimochodem, když už je řeč o hrách, co vyšly v 98 roce a bonuswebu, tam proběhla předminulý rok docela zajímavá anketa.
viz: https://www.idnes.cz/hry/magazin/revolucni-rok-1998-ve-hrach-zvolte-tu-nejlepsi.A180723_225143_bw-magazin_bze

Z toho jasně vyplývá, že fallout2 je lepší, než Baldury  :P. Nicméně ten Half-Life je dost mrzutý. Might & Magic VI skončilo až 7dmé (ovšem jeho popisek odpovídá kvalitě tohoto webu). Ale všechny takové známé hry vyšly v tom roce a ten rok, byl docela nadupaný.

Což je mimo jiné důkaz, že jestli si fallouta ještě nehrál, měl bys! Ale jako nechcu te nutit. Ale prostě musíš.
IP zaznamenána

Chidlink

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #941 kdy: Březen 02, 2020, 15:28:05 »

Falouta jsem hrál jenom F:NV :)  Pokud teda ta reakce byla mířená na mě :D Spíš se chystám Wasteland 2 a Wasteland 3 který brzy výjde, bohužel bez češtiny :(
Fallout 1 a 2, tam bohužel nedokážu už překousnout tu grafiku. Já vím že to zní povrchně, ale to už pro mě není :)
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #942 kdy: Březen 02, 2020, 15:49:22 »

Já to teda myslel na Elemira, ale platí to i na tebe. Zrovna nedávno vyšel mód, který umožňuje hrát jedničku v engine dvojky a ona dvojka je technicky vychytanejší (něco na úrovni gothic1 a gothic2).
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #943 kdy: Březen 02, 2020, 15:52:42 »

U Wasteland  vyšel remaster jedničky, což by možná bylo dobré začít. Dvojku podle mě nemá smysl hrát, pokud si nehrál některý z těch dílů Wasteland 1, Fallout1 nebo fallout2. Tam ti bude asi dost věcí unikat.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #944 kdy: Březen 02, 2020, 17:02:39 »

Na Falout taky jednou dojde ;) Ráno jsem udělal úplně jinou věc a rozhodl jsem se, že namísto pokračování v D:OS 1 prubnu dvojku. Zatím mohu pochválit hlavně povedenou češtinu, která je už přímo součástí hry. Jsem zvědav, kam až to dotáhnu.

No, v tom množství her a žánrů roku 1998 je úspěchem už jen to, že se hra vejde do TOP 20 přehledu. Obzvláště když jsou v tom zahrnuty konzolovky. Half-Life je podle mě jasný, přeci jen ty 3D akce mají větší hráčskou základnu a Half-Life byl hodně skloňovaný už tenkrát. Osobně bych ale čekal, že někde nahoře bude i Unreal. Metal Gear Solid na úrovni MM6 je ovšem překvapení, na to, jak byla ta hra hypovaná, tak teda nic moc :D
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: 1 ... 61 62 [63] 64 65 ... 89