Ad krabice - co se týče nejhezčího motivu na krabici, tak asi jednu z nejhezčích jsem prodal a to proto, že mi hra nesedla (jedná se o Legend), i když měla původně všechny předpoklady být jednou z nej, jaké jsem si kdysi v 90. letech v podstatě vysnil. A vše zabil bohužel akční soubojový systém.
Čili je jasné, že třeba má forma sběratelství je jen o tom mít tituly, které mám rád, dohrál jsem je a v plánu je je dohrát podruhé, i když je ten plán samozřejmě nesmyslný, protože drtivou většinu z toho podruhé hrát nestihnu. Takže raději zůstanu u toho, že jde o klíčové tituly, které hodnotím 80% a výše a je v tom navíc i nějaký ten srdcový zápal.
Vlastně abych pravdu řekl, krabicemi si kompenzuji dobu, kdy jsem ty krabice chtěl a neměl jsem na ně. Takže se jakoby vracím v čase a každou takovou koupenou krabici si nahrazuji ten moment, kdy jsem v 90. letech instaloval a pak hrál boží hru, ale byl jsem připraven o zážitek si prohlédnout její originál krabičku, prolistovat manuál, čili fyzicky si to tak nějak osahat :-) Kdysi jsem si tyto momenty nahrazoval psaním okrasným písmem názvů her na štítcích na Verbatim disketách :-)
To, že pak krabice skonči ve skříni a x let se na ni nepodívám, je už druhá věc, převládá takový ten hřejivý pocit, že to mám :-) Ale je pravda, že k mnoha krabicím jsem se nezachoval úměrně tomu, jak jsem se na ně těšil nebo jakou mají aktuální rare hodnotu na trhu a týká se to vesměs her, které jsem ve své době neměl, a tudíž jsem je před tím nehrál, ale strašně jsem po nich toužil s tím, že to bude pecka. Jenže jak se mi ta hra dostala do rukou, zjistil jsem, že to až taková pecka není a není to takové, jak jsem si představoval. V takovém případě jsem absolutně neřešil raritnost dané hry a poslal jsem takovou krabici klidně do prodeje. Jiný sběratel by byl rád že daný kousek má a neřešil by, jaká je samotná hra, klidně by ji nikdy nehrál. Já holt nejsem na kvantitu, spíše naopak, mít jen pár, ale o to pro mě osobně maximálně ceněných kousků. A navíc jsem zjistil, že jsem s tím sběratelstvím značně polevil, jako bych už, čím jsem starší, nemusel mít všechno. Úvahy, že si to do hrobu nevezmu jsou prostě s ubývající svíčkou čím dál silnější a místo abych třeba uvalil 3000 za krabici s hrou, tak to utratím za něco, co si užiji aktuálně hned, poslední dobou více vrážím prachy do nějakého toho cestování po přírodě, výletech a pod. a úvahy, co bych místo těch utracených peněz mohl mít něco fyzického do sbírky, vytěsňuji, ať už jde o hry, hudební CD nebo knihy :-)
U nových her v krabicích, tak poslední, co jsem koupil, byl Might and magic X. Bohužel mám u nových her problém s tím, že krabice nekrabice, stejně instalujete hru z nějakého klienta dané firmy. Takže takové to fyzično u her - mám ty data na disketách nebo CD - se jaksi rozplynulo (i když protiargumentem by mohlo být, na co to mám na CD, když je v budoucnu třeba už stejně nepůjde přečíst a vlastnictví dat je pak zbytečné, stejně jsem závislý na datech z netu).
Co se týče té něčí aukce na oldgames na adventuru Ve Stínu Havrana...
tady trochu odbočím - nejsem ten, který by někomu vyčítal cenu, sám to řeším stylem poptávka/nabídka. Chceš, ber, nechceš, nech být. Ale tady v tomto případě má prodejce trochu velké oči a vyloženě z toho srší touha vydělat. Já se třeba držím při prodejích návratností nákladů. Hodně lidí mi posílalo třeba přisprostlé maily, jak si můžu dovolovat na Aukru prodávat to či ono tak draho a že mi pošlou maximálně 1/3 z ceny a to navíc včetně poštovného, doslova se mi agresivně vnucovali, abych jim to s takovou slevou poslal. To jsem si o nich vždycky říkal, tak buď to sakra chceš a zaplatíš cenu nebo se na to vykašli, ne? Prodávám jen za tolik, kolik jsem za to utratil na eBayi, nepřirážím nic extra navíc, proč bych měl být pak ztratný na takových vyděračích. Co mě pak pobavilo u jednoho komentu v mých referencích na Aukru, tak mi tam někdo napsal, že vše ok, akorát mívám dražší poštovné, než by mohlo být. To jsem fakt čuměl, protože obvykle jsem poštovné ještě dotoval a doplácel ze svého, protože bylo dražší, než jsem si určil. O balném nemluvě, ony i ty krabice, bublinky a páska něco stojí.
Ale zpět k Ve Stínu Havrana - Absolutně opomíjí, že za 1. Je to česká hra, 2. Je to adventura, čili jednorázovka. Sběratelů adventur je strašně málo. I přes to, že se najdou sběratelé právě ryze české kolekce krabicovek, tak cena 10 000 myslím nebude přijatelná pro nikoho. 2000 Kč je podle mě max. a třeba osobně pro mě, by´t mám adventury rád, tak bych z mého pohledu za adventuru dal maximálně tak osm kil. 2000 už je na nějakou pořádou RPG hru :-)
Sakra, to jsem se zase rozepsal, to se nebude chtít nikomu číst :-)