Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 23:23:24
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 55 56 [57] 58 59 ... 89

Autor Téma: Koutek úvah a rozjímání o hrách  (Přečteno 279542 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #840 kdy: Prosinec 27, 2019, 11:09:41 »

Už jsem to někam psal, pro příští rok Wizards of the Coast připravují release hry z prostředí Icewind Dale pod názvem Dark Alliance, kde bude hrát hlavní roli Drizzt Do'Urden (prý proto, protože je nejznámější a nejoblíbenější postavou Forgotten Realms). O hru se má postarat montrealské studio Tuque Games, které se v říjnu k WotC připojilo. Vypadá to, že ve WotC se konečně probudili a opět se zaměří i na videohry.

Na konci článku ‘Dark Alliance’ Is The New D&D Game Starring Drizzt Do’Urden se dokonce můžete dozvědět, že WotC by rádi vydávali hru každý rok ... no, nadšení je jedna věc, ale ta kvalita a provedení bude mnohem klíčovější. Dark Alliance bude totiž mnohem více zaměřena na kooperaci vícero hráčů, takže po různých čistokrevných MMORPG tu máme opět pokus o jakýsi hybrid, údajně návrat ke kořenům, ale jak to s těmi kořeny vypadalo, všichni víme. Kooperace je jen moderní zaklínadlo, které jaksi přestává fungovat a v MMORPG ze světa D&D se čím dál více objevují sólisté, takže skutečný trend je jiný. Proto zřejmě Lariani pracují na singleplayerových Baldur's Gate III, aby si WotC otestovali, která z těch cest bude ta pravá.

Mě osobně trailer Dark Alliance ničím nenadchl, je to klasická tuctovka, která nejspíše vychází z těch různých MMORPG a zachránit jí může jedině hratlenost a kvalitní příběh - ten je sice inspirován Salvatoreho novelami, ale jinak jde o in house práci týmu Tuque Games (tohle studio podle MobyGames vydalo jen jednu jedinou hru na konzole).

IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #841 kdy: Leden 17, 2020, 19:28:58 »

Před dvěma dny vyšly na GOG s drobným spožděním Wizardry: Labyrinth of Lost Souls. Cena je celkem přívětivá, jediným problémem může být asi ta japonská stylizace (no, vlastně to je jen jeden ze dvou problémů, druhým je obsah hry, viz dále). Chvilku jsem to zkoušel hrát, abych se podíval, jak hra vypadá a hlavně jak funguje (pokračovat zatím nebudu, na to opravdu nemám dostatek volného času :)).

Tvorba postav probíhá klasicky po vzoru Wizardry 6/7, akorát je tu jedna drobnost navíc a tím je 5 pokusů na jakýsi reroll statů. Postavy v družině se pak skládají tak, že levá obrazovka je přední řada, pravá obrazovka je zadní řada. Víc k tomu nemá smysl psát. Zkompletovaná, nebo lépe řečeno potvrzená družina, se poté objeví ve městě, které slouží jako hub pro jednotlivé výpravy/úkoly. V tomhle ohledu je blíže starším Wizardry (během levelupu lze totiž navíc ztrácet i body statistik).

Do dungeonu pod městem se dá vstoupit i bez úkolu, tedy nikde jsem nic nebral, jen jsem to zkusil, zajímalo mě čistě jen to, jak se bude ve hře bojovat. A tady jsem zlehka narazil, protože ovládání družiny je docela kostrbaté. Základem je sice klávesnice, ale v tom defaultním rozložení je dost neintuitivní. Jinak jsem vydržel celkem dost soubojů, ale nepodařilo se mi třeba zjistit, jak se uložit k odpočinku, takže mi postavy postupně slábly, až jsem nakonec o jednu přišel. Navíc jsem si nedělal mapku, takže jsem k tomu ještě zabloudil :D Podle mého odhadu je to první patro hodně rozlehlé, šance na nalezení východu je tedy pro změnu hodně malá. Ovšem to nevadí, co jsem chtěl vidět, to jsem viděl a časem se ke hře třeba vrátím. Zatím mě to moc neláká.

Na první pohled bych řekl, že Wizardry: Labyrinth of Lost Souls jsou hodně podobné sérii Elminage, takže to bude mít asi i podobná úskalí a kdo vzdal Elminage, tak asi vzdá i tenhle klon Wizardry. Mě osobně chybí nějaký hlubší význam, kvůli kterému by mělo smysl se do hry ponořit (ne jen důvod, že si to chci odškrtnout jako dohrané). Proteď si říkám, proč hrát tohle a nerozjet místo toho raději některý ze starších regulérních dílů Wizardry? Hlavní rozdíl je podle mě opravdu jen v té přidané grafice.
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #842 kdy: Leden 18, 2020, 08:49:33 »

Asi ti odpovídí kvalifikovaněji flash. Já jsem furt v těžkém dilematu, zda to vzít (ve slevě) nebo ne. Herně by mě to asi sedlo, jde jen o to skousnout tu hrůznou stylizaci (plus hekání při soubojích) a zřejmě i divoké klávesnicové ovládání. Na FB ve skupině dungeon crawlers se o tom docela diskutovalo a je tam tedy hodně lidí, co prostě spojení Wizardry a manga berou jako herezi.

UPDATE: Tak jsem si pročetl komenty na Gogu a autoři k mému úžasu aplikovali systém level-upu postav, kdy může dojít ke ztrátě statistik (náhodně), tedy přesně jak tomu bylo u dílů 1-3. :)
« Poslední změna: Leden 18, 2020, 09:19:23 od Richmond »
IP zaznamenána

flash

• Starší člen
« Odpověď #843 kdy: Leden 18, 2020, 23:39:31 »

Aha. Ono se to uz resi :) Ted jsem to napsal do navstevni knihy.

Ukoly zadaji ruzni lide v hospode, guilde a tak. Pro hlavni ukol se musi do kralovskeho palace. Mapa prvnich pater se da koupit u obchodnika. Dalsi mapy pater pak najit v dungeonu.
Majoritni duvod proc to hrat je vyzva a jakasi starobylost vseho, coz je podle me pro dungeon tohohle typu idealni. Mel by zacit bavit rozvoj postav a ziskavani vybaveni a nutno rict ze i pribeh, ackoliv neni buhvijak rozvetveny, je celkem fajn.
Ony ty patra nejsou kdovijak rozlehla tusim ze jsou to klasicke 20x20 policek mapy, ale jsou na vsech svetovych stranach pruchozi, takze pokud tam neni zed ale chodba lze prochazet do nekonecna, trochu zvlastni, a bez mapy totalne matouci. Odpocinek v dungeonu tusim neni vubec, clovek si musi vystacit s kouzly a predmety a kdyz vse dojde je treba jit zpet do mesta kde za poplatek lze odpocivat na ruzne zpusoby:) Hra pak obsahuje zkratky ktere vyrazne zkrati cestu zpet do spodnejsich pater.
Jelikoz jde puvodne o konzolovou hru dalo se cekat ze ovladani na kalvesnici bude kostrbate. Co jsme to pred chvili zkousel tak se to na K+M da, ale ke komfortu gamepadu to ma daleko.

Ja vrele doporucuji, je to skvely hardcore dungeon ktery s pribyvajicimi patry vtahuje vic a vic a bez legrace se v nem da stravit desitky az stovky hodin. Ale neni to nutne, samotna hra pribehove zas tak dlouha neni. Ale nabizi vzasade dve hlavni dejove linie, kazda v jednom dungeonu.
Je skoda do tech jap dungeonu nakonec neproniknout, opravdu jsou dobre a hlavne jich je fakt hodne, coz pro hrace ktery tyhle hry rad hraje je na mnoho let o zabavu postarano. Na stylizaci se da zvyknout. O herezi samozrejme jde ale jinak o nic nejde, jsou to jen dva druhy obrazku, bylo by skoda tomu nedat sanci :)
A take vas muzu ubezpecit ze tohle je oproti Elminage Gothic opravdu jen na rozkoukani a mam prave za to ze by to mohl byt pro mnohe dobry zpusob jak se k te Elminage dostat, protoze ten zpusob hrani je skutecne podobny, jen Lost Souls je daleko lehci a casualnejsi.
Tim nechci vypinat hrud ale fakt je ten ze Elminage Gothic povazuju za takoveho krale klasickeho dungeon hrani v te puvodni syrove forme z daleke minulosti :)
Na zaver bych jeste dodal ze bych byl rad kdyby si Lost Souls koupilo co nejvic lidi a diky tomu byl vydan i druhy dil ktery vysel jen v japonsku a ja jednoho dne nemusel ztratit nervy a nekoupil ho v japonstine a sebemrskacsky se s tou rozsypanou rejzi trapil jako v pripadne Final fantasy XII a Busin Zero (pokracovani Wizardry Tales of the Forsaken Lands) :)

Ted jeste odbocim. Nedavno jsem zkousel fandovsky remake Daggerfallu na Unity enginu a musim rict ze jsem prekvapen jak dobre to je. V zakladu bez dalsiho modovani to pripomina ten puvodni, jen to lip bezi a lze to hrat ve vyssim rozliseni. Pripadne modovani tomu da modernejsi graficky kabat. (trava, 3d stromy, kopce a krajina, 3d objekty a tak)
Jeden obrazek co jsem narychlo udelal. Textura povrchu je zakladni, zatim se mi nechtelo stahovat velky balik novych textur. Hustota travy a vseho mozneho jde pak v nastaveni menit. Zatim jsem se s tim moc nebabral, ale asi to udelam poradne nekdy, protoze bych si TES II jeste jednou rad zahral.
https://imgur.com/IqvsFHf
« Poslední změna: Leden 19, 2020, 00:21:19 od flash »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #844 kdy: Leden 19, 2020, 03:31:50 »

Ony ty patra nejsou kdovijak rozlehla tusim ze jsou to klasicke 20x20 policek mapy, ale jsou na vsech svetovych stranach pruchozi, takze pokud tam neni zed ale chodba lze prochazet do nekonecna, trochu zvlastni, a bez mapy totalne matouci.

Samozřejmě, že jsem hned takovou chodbu objevil a chodil jsem stále "dokola" :) Tušil jsem v tom podobnou zradu, ale beztak bych se odtamtud nevymotal, protože jak jsem hned na počátku plaval v ovládání, tak jsem po chvilce ztratil přehled kolikrát a kam jsem se otočil. Do toho jsem udělal pár kroků a bylo vymalováno :D

O něco zjednodušené mi to přijde, upřímně mě překvapilo, kolik soubojů jsem zvládl, než to začalo být krizové. Dokonce jsem se v pohodě utkal s upířími netopýry, což je v šestce dost nepříjemný protivník. Potvory mi jinak skákaly od levelu 1 až po level 7. Z počátku je asi potřeba u postav nabrat pár levelů kvůli kouzelníkům, jinak jsou v družině jen do počtu. A zrovna to kouzlení je ke všemu ještě krkolomné na ovládání.

Možný pokles statistik u levelupu mi moc smysl nedává, protože ukládat lze všude, takže při špatné konstelaci levelupu je možné hru nahrát a poslední souboj si zopakovat. Na druhou stranu, existence takové mechaniky mi potvrdila, že s družinou není potřeba se tolik piplat. Pokud bych to nechal při levelupu čistě na náhodě a měl jó smůlu, tak mi to tu postavu beztak degraduje.

Mě to zatím při rozhodování mezi Wizardry 1-5 vs Lost Souls (popř. Elminage) přijde podobné, jako vybírat si mezi originálními MMI - II a jejich SNESovou verzí.

Ad Daggerfall: nevím, jestli je to ono, ale před lety začal někdo dělat v Unity předělávku terénu, což vypadalo hodně podobně, ale pak jsem to časem pustil z hlavy. Vypadalo to docela zajímavě, rozhodně o dost lépe, než podobný pokus s Ultimou Underworld.
IP zaznamenána
This is the end ...

flash

• Starší člen
« Odpověď #845 kdy: Leden 19, 2020, 17:01:42 »

Ono diky sesti postavam bys stejne nikdy metodou save/load nedocilil toho aby ty statistiky neklesly. A v pripade celkem tezkych bossu by slo i o dost velky opruz.
Ona ta hra nejak balancuje celkovy soucet bodu ve statistikach versus konkretni level postav a jejich povolani, kdyz nektera udela level. Ale ve skutecnosti nejde o nic cim by se clovek mel nejak stresovat. Levelu je 99 a protor tam je velky. Nestalo se mi ze bych mel nejaky vyrazny problem pri prestupu ne jine povolani diky nedostacujicim statum. Obvykle stacilo udelat level ci dva a prestup na jine povolani sel udelat. Samozrejme asi se stat muze ze bude nekde chybet bodik a ne a ne ho ziskat, ale pocitam ze to budou spis vyjimky.
Hra i nahodne prideluje pocet HP na level ktery vychazi z vitality. Ale funguje to tak ze driv nebo pozdeji postavy s vysokou vitalitou budou mit vetsi pocet HP nez ty z nizsi. Pet levelu po sobe dostane 3 nebo 5 zivotu navic, a najednou pri tom sestem jich dostane 45. Po padesatem levelu neni problem mit bojovniky z nekolika tisici zivoty.
On taky existuje figl kdyz clovek meni povolani. Treba postava na 20 levelu ma 400 zivotu a prejde na jine povolani. Tim spadne zpet na level 1, ale zivoty se ji snizi jen tusim o 50%. Takze potom kdyz opet dosahne levelu 20, nema tech 400 zivotu jako predtim, ale treba 550. Takhle se to da tocit dokola dokolecka. Samozrejme to vyzaduje grind a stoji to dost casu :)
« Poslední změna: Leden 19, 2020, 17:12:47 od flash »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #846 kdy: Leden 19, 2020, 18:35:04 »

Zkusím to ještě zprovoznit na notebooku, že bych si to kdyžtak bral pro ukrácení dlouhé chvíle na noční, u toho bych mohl zvesela grindovat a ničemu by to nevadilo :)
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #847 kdy: Leden 31, 2020, 09:44:44 »

Vyzkoušel jsem GOG galaxy 2.0 v beta verzi a musím říct, že to vypadá na opravdu velmi užitečný nástroj. Integrace všech ostatních knihoven u všech obchodů zdá se funguje dobře.

Osobně jsem tedy zkoušel jen steam, uplay a origin, ale všechny hry se opravdu integrovaly do knihovny programu, stahli se i informace, jako odehraný čas, dosažené úspěchy a podobně.

Hry je možné zobrazit všechny, nebo je možné je zobrazovat na jednotlivých platformách, odkud jsou (každý má spešl položku v menu), taky je možné je různě filtrovat, podle žánrů a podobně, lze jim i přiřadit vlastní tágy a pak je filtrovat. Pokud má hráč hru 2x na dvou různých platformách, tak se mu to i na kartě hry zobrazí a pak si může vybrat, z které platformy to chce nainstalovat a hrát.

Nezkoušel jsem tedy žádnou hru z jiné platformy stahnout a nainstalovat, ale zkusil jsem spustit ty hry, které jsem již nainstalované měl, konkrétně ze steamu vikingy a to fungovalo.

Řekl bych obecně, že to je konečně program, který dává smysl používat, protože ty jednotlivé programy u každého výrobce mě dost štvou.

Nejsem si jist, jak je to s nákupem her na různých platformách, to nejspíše přes to nepůjde, ale to by zas tolik nevadilo.
« Poslední změna: Leden 31, 2020, 10:14:16 od Milhaus »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #848 kdy: Únor 02, 2020, 08:04:05 »

V předvánočním čase a na přelomu roku svět ve velké tichosti obletěla poměrně znepokojivá zpráva ohledně stavu studia Otherside Entertainment (OSE). Netýkala se kupodivu hry Underworld Ascendant, která je beztak už po smrti, ale naopak se týkala System Shock 3! Ještě v září minulého roku uvolnili OSE nový teaser na hru, který měl údajně pocházet již z alpha verze hry, nicméně o pár měsíců později si pozorní hráči povšimli, že Austinské studio, zodpovědné za vývoj SS3, postihla vlna propouštění.

Teoreticky to nemusí ještě nic znamenat, hra údajně přešla do alpha fáze a pracovat se tak bude zřejmě už jen s tím, co ve hře je, ale odchod programátorů přeci jen nic dobrého nevěstí. K tomu skepse zachvátila i oficiální fórum OSE a místní komunitní manažerku Sam. Nicméně na odpovědi Sam na oficiálním fóru je zajímavá ještě jedna věc. Ona sice potvrdila, že Austinský tým na hře výrazně pokročil, tudíž se dá odtušit, že ten zářijový teaser není vysloveně blamáž, ale na druhou stranu je z toho cítit, že tu svou práci rozhodně nedokončil.

Ne, že bych něco takového nepredikoval (obzvláště po katastrofě jménem Underworld Ascendant), ale rozhodně jsem nečekal, že OSE do historie vstoupí jako studio postavené na lžích. Jsem akorát zvědav, jestli alespoň remake prvního System Shocku budou schopní dotáhnout do konce, protože i na tom údajně usilovně makají :) ... i když, na tom vlastně dělá jiné studio, takže nic - beru zpět :D

Edit: sakriš, drobná úprava textu - úplně jsem zapomněl, že Sam je žena :) Mimochodem, Sam neboli celým jménem Sam Luangkhot, taktéž OSE opustila a od listopadu pracuje pro ZeniMax.

Edit 2: v diskuzi na RPGCodexu jsem našel vyjádření jednoho z (propuštěných) vývojářů SS3 a hra skutečně nebyla ve stavu, kdy by jí mohl převzít jen nějaký tým "ladičů", pořád toho dost chybělo a to včetně obsahu. Nyní už na hře nemá kdo pracovat, tolik tedy k aktuálnímu vývoji SS3. Sice nemohu ověřit, kdo konkrétně ten vývojář je, ale SAM se zmiňovala o vlně příspěvků propuštěných vývojářů na RPGCodexu, takže to bude zřejmě opravdu autentické vyjádření někoho z bývalého týmu OSE Austin.
« Poslední změna: Únor 02, 2020, 12:11:42 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #849 kdy: Únor 05, 2020, 19:47:09 »

Včera mi dorazila velká knížka k Assassínům, sice má lehce naťuklý růžek, ale co už, to je riziko nákupu na eshopech ;) Ono to určitě spadne i mě :D Graficky je opravdu povedená, tak teď jsem ještě zvědavý na text, prý je v tom dost chyb v překladu.

No a dneska mi dorazily Baldur's Gate: DA I a Champions na PS2. Jak jsem očekával, není to factory sealed, ale CD/DVD (?) vypadají netknutě, stejně tak manuály, takže tu vyšší cenu přes Game2k si pro sebe v pohodě obhájím. Byla to jednak sázka na jistotu a o nic jsem se nemusel starat.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #850 kdy: Únor 06, 2020, 03:22:26 »

Dovolím si sem na chvilku přetáhnout Richmondem načatou debatu o crpgaddictově rozehrávce Blade of Destiny z Knihy návštěv, protože Chester se zas o kousek posunul a mě to prostě nedá a musím se k tomu rozepsat :)

V posledním příspěvku s názvem Realms of Arkania: Road Trip začíná Chester mnohem pozitivněji, což mě trošku překvapilo, ale ono je to spíše jen účelové, protože ta kritika z minulého článku se prolíná i sem. On totiž na Blade of Destiny kritizuje často věci, které jsou ale na té hře přesně tím, co tu hru dělají výjimečnou. A o to zvláštnější je, že zmiňuje své oblíbené Baldur's Gate, protože BG nejsou zas o tolik odlišné (vysvětlím dále).

Mě osobně pomalejší levelup nijak nevadil, efekt to má, stejně jako nečekám, že si z každého dungeonu přinesu hnedle kupu artefaktů. BG je v tomhle ohledu třeba příznivější, ale také je to hra, která drží level níže při zemi a z počátku nabízí podobný, byť tedy podstatně menší a chudší openworld. Na druhou stranu se nemohu ubránit dojmu, že Chester ještě nepostřehl, jak předměty identifikovat, protože pár lepších kousků už by měl mít (a že je to v té hře dokonce poznat v bojích).

Jenomže on se v těch bojích plácá. Kouzla mu přijdou k ničemu, protože je málo many a mana se regeneruje velmi pomalu ... mno, pomalá regenerace many alespoň hráče naučí rozmýšlet a opatrný hráč si pak najde, že kouzla jako blesk jsou velmi užitečná pro zvýšení šance na zásah, tím pádem ke zrychlení boje a přitom je lze sesílat s vysokou šancí na úspěch (při dalším levelupu se hráč zaměří patřičným směrem). A pak tu máme ještě ty flaštičky s jedy a artefaktové zbraně.

Na druhou stranu tomu jeho pocitu tak trochu rozumím. Kdybychom opravdu dneska vzali Blade of Destiny a postavili ho vůči Baldur's Gate, tak tu máme podobný trend zjednodušování jako třeba mezi staršími a novějšími díly Might and Magic. BG přináší v jádru podobný zážitek, ale je jednodušší a uživatelsky přívětivější. Může to být podobný efekt, jako bylo u mě hraní Areny až poté, co jsem si důkladně prošel poslední tři díly TESů. Ale Chester přeci musel podobné pocity zažívat u mnoha dalších her, proto je mi záhadou, proč to najednou ventiluje zrovna u Blade of Destiny.

V tom příspěvku popisuje ještě pár zajímavých věcí. První je třeba cesta z Phexcaeru do Skellelenu přes horský hřeben a údolní bažiny. Kdyby s tím měl trpělivost, tak by získal úžasný alchymistický svitek, ale on ne, on musí loadnout zpět v Phexcaeru a jít jinudy, no a pak popisuje, jak je alchymie ve hře užitečná akorát kvůli rozprodeji bylinek. Už jenom ten princip loadu ukazuje, že není ochotný přistoupit na pravidla hry, což je podle mě docela problém.

Další bod, přechod přes hory v zimě možný je, jenom se to musí zkusit. Zimní výbava je správné řešení, a kdyby to právě zkusil bez ní, tak na to přijde. Pokud si dobře pamatuju, tak zrovna u Rybonu, popř. o kousek jižněji vede horská stezka, která je bez výbavy neschůdná ne proto, že by hra hráče do hor vůbec nepustila, ale postavy postupně umrznou (vzniknou fatální nemoci apod.), což by vyřešila právě ta zimní výbava. Nemyslím si, že bych třeba v tomto měl zrovna jenom štěstí, nebo jsem trefil "jiný" zimní měsíc. Navíc bych řekl, že na západní pobřeží se dá i v zimě dostat lodí, ale tady už si moc jistý nejsem. U mapy jsem docela zvědav, jak si s tím poradí, protože skutečně stačí méně dílků (tuším 7) a pak už jen najít správný výchozí bod (jeden, ten lehčí, přitom už asi definitivně odepsal).

Herní čas u něj tipuji tak ke 40 hodinám, nicméně mám takový pocit, že do herního času opravdu nezapočítává vše. 2 hodiny na dungeon mi přijdou trošku divné, obzvláště když si stěžuje na zdlouhavost bojů, ale rozhodně mi to přijde mnohem věrohodnější než to, co sesmolil u Might and Magic I :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #851 kdy: Únor 06, 2020, 07:26:44 »

Ad Blade of Destiny - já bych jeho kritiku pochopil jen v případě prázdnoty těch měst. Tohle jsem tak trochu i já kdysi naťuknul v recenzi, že prostě spousta míst je ve hře samoúčelných, ale nic v nich člověk nenajde, jsoutam, jen aby tam byly a vé kupce sena se skrývá pak někde místečko, které popošoupne hráče dále.  V tomhle směru bych chápal, že pro spoustu hráčů to bude opruz. Musím se dokonce přiznat, že pod hrůzou časového omezení na tuším dvě zimní sezóny ve hře, necelé dva roky ve hře tedy, jsem měl po ruce Cluebook a když jsem dorazil do nějakého města, tak jsem si o něm přečetl, jestli tam je i jiné zajímavé místo než obchody. Městům, kde nemělo být vůbec nic jsem se rovnou vyhnul. Protože těch měst je tolik, a když z 90% vchodů vám otevře protivný xicht, tak je to sice reálné, ale ve hře to začne být kapku otrava. Přes to je hra přehlednější a přívětivější než třeba Fate Gates of Dawn, který do toho přidal ještě obludný rozsah měst, v kterých taky nic moc nebylo kromě pár klíčových obchodů a trenérů.

To je vlastně ale první a poslední neduh této hry a Chester to dal hře rovnou sežrat se vším všudy a porovnává jí s Baldurs Gate, kterou považuji za rozhodně horší než Blade of Destiny po stánce zábavy a možností. Blade of Destiny je opravdu koncipován jako dračák dle stolních pravidel a převádí je na comp velice důstojně. Chester hrává šílenosti typu kopie první Ultimy o 8 barvách, které bych nehrál ani náhodou a je to v pohodě a tady si zgustne na hře, která v rámci možností přinesla do hry spoustu zajímavostí, které soudobé RPG prostě neměly.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #852 kdy: Únor 06, 2020, 08:22:56 »

Já si pak ještě pročetl tu diskuzi pod příspěvkem a lidi se mu tam docela snaží některé aspekty hry osvětlit, ale mě osobně přijde, že on má prostě jasno. Asi bych čekal poněkud pádnější argumenty.

Ta města bych taky uznal, to mě přišlo nedodělané. Je to do určité míry nevyužitý potenciál hry, přinejmenším v těch velkých městech s tím mohlo být naloženo lépe. Jsem zvědav, jak BoD ve finále dopadne.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #853 kdy: Únor 06, 2020, 10:33:14 »

Řekl bych, že Baldury a Realms of Arkania jsou zcela odlišné hry, které se ani nedají příliš srovnávat. Jedna je akční RPG a druhé je taktické RPG. Pokud jej baví více hry typu Baldurů, pak je dost možné, že jej nebudou třeba boje v Realms of Arkania bavit. Pak je to i otázka věku a generace, Baldury patří do nevější generace her.

A taky jsou to pravidla hry a svět. Ačkoliv já to tak nikdy nebral, co jsem pochopil, lidé dost prožívají, jestli je to z univerza Forgotten Realms. Někteří se dokonce považují za znalce tohoto světa a zajímá je veškeré dění v něm. Někteří odmítají poznat jiné světy, protože jim přijde, že znát jeden je až dost.

Realms of Arkania se odehrává v univerzu Arkanie a opět u něj platí, že se někteří lidé považují přímo za znalce tohoto světa, znají všechny hry a události v něm a již nechtějí znát jiné.

Samotný systém pravidel The Dark Eye je dost odlišný od Dugneons and dragons.

Z toho bych usodil, že je dost možné, že ten dotyčný Chester považuje vnitřně Realms of Arkania za konkurenci Baldurům, ale ani ne tak z pohledu hry, jako spíš toho univerza a prostě jako celku a tak má možná potřebu to sejmout víc, než jiné hry. A možná si i proto odmítá do toho světa Arkanie dostat a přijmout i její pravidla.

Je tedy taky fakt, že Realms of Arkania je jakožto hra ve všech aspektech těžší a komplexnější a ono se snadněji přechází z těžšího (složitějšího) na snadnější, než naopak. I když jak se to vezme, no.
IP zaznamenána

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #854 kdy: Únor 06, 2020, 11:06:17 »

No to všechno by sedělo, jenže Chester hraje RPG od totálních vykopávek, na které ani já staromilec nesáhnu. Baldursům on fandí, ale ty už hrál dávno, hodně dávno, než rozjel ten svůj projekt dohrát to všechno od začátku. A tím pádem se dávno musel setkat z těžšími, těžkopádnějšími a oproti Baldursum mnohem primitivnějšími kousky. Ty klony Ultim, to není žádná sranda, vezměme si třeba The Magic Candle 1, který je pro něj z těch stařešin taková ta TOPka. Prokousat se jen do ovládáním, to je dost solidní maturita.

Ono je dost možné, že je Chester vyčerpán, že některými hrami se už zabývá dost na sílu. To rozpoložení kolikrát člověka dovede k názoru - tohle je blbost, to nehraji, nebudu se s tím zdržovat a jen kvůli momentálnímu rozpoložení odstřelí třeba hru, kterou by mohl za tři roky považovat za jednu z nej, co kdy hrál.
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 55 56 [57] 58 59 ... 89