Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 23:30:08
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 53 54 [55] 56 57 ... 89

Autor Téma: Koutek úvah a rozjímání o hrách  (Přečteno 279581 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #810 kdy: Září 16, 2019, 12:57:39 »

Včera jsem se dokopal k záznamu Retro Nation k trilogii Ishar (viz video níže). Výborně připravené, ale je tam pár nepřesností ke Crystals of Arborea, možná z neznalosti nebo jen z nepozornosti, ale to jen na okraj ;) Možná jsem taky jenom blbě slyšel já :D

Mě na tomhle projektu strašně zaujalo, jak se jednak posunuli jeho samotní aktéři vpřed a jak se jim podařilo krásně vychytat díru na trhu. Pokud to tedy lze takto napsat. Dodnes si prostě ve spojení s Pavlem vybavím jeho video z gameplaye Grimrock II, u kterého jsem doslova rostl, a proto krásně ten posun vidím. Ani mi nevadí, že se v těch videích na můj vkus málo hraje, ale vecpat tolik informací do 1,5 hodiny už nějaký trénink vyžaduje a je vidět, že to perfektně vyladili a hlavně působí jako dvojka poměrně přirozeně - zkrátka se na to dobře kouká a poslouchá :)

Na webu, nebo i v tom videu, padlo něco o podcastech, což mi připomnělo, že s nimi krom Michala Rybky spolupracuje i Jarda Konáš. To je týpek, kterého zná asi dost lidí spíše ze Streamu, kde uváděl Hudební masakry. Krom toho Jarda ještě minulý rok vytvářel obsah kanálu Pařan Jarda pro CZC, kde mě zaujal videem k sérii Heroes of Might and Magic:

IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #811 kdy: Září 16, 2019, 13:46:12 »

Aeolwyn’s Legacy ... připravovaná hra od Tima Langa, takový Might and Magic IX ještě jednou a lépe ;)

Tim Lang byl v dobách NWC leveldesignérem u MM6-7 a mimochodem se objevil v rozhovorech u Matta Chata ohledně zániku NWC nebo právě neúspěchu MMIX, viz třeba:

IP zaznamenána
This is the end ...

tono

• Zasloužilý člen
« Odpověď #812 kdy: Září 16, 2019, 15:42:38 »

Začiatkom roku som videl nejaký MM talk of Matt, ale nejak mi nedošlo že robia hru na jej motívy :)  Podľa toho dema to vyzerá sľubne. Najviac mi to momentálne pripomína MM8 v novom kabáte.
IP zaznamenána

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #813 kdy: Září 16, 2019, 19:15:00 »

Ishar v Retro Nation jsem skouknul živě a i následující povídání o krokovacích dungeonech. Artefakt s Isharem musím pochválit, kluci se snažili získat co nejvíc informací i z facebookové skupiny o dungeonech. Vyloženě je to baví a souhlasím, že trefili perfektně mezeru na trhu. Navíc si vybírají správně tituly, které nejsou mainstreamové a v pozadí vývoje je nějaký příběh.
(akorát škoda, že Pavel moc nemusí Wizardry...obecně mi přišlo v tom povídání o krokovacích dungeonech, že to není jejich hlavní kategorie :)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #814 kdy: Září 16, 2019, 20:03:05 »

tono: ono je to snad 5 videí, ale nějak jsem to úplně minul, takže jsem si toho všiml až teď :)

Richmond: to myslíš asi dodatek pro patrony? Já viděl jen to video a bonus na konci v podobě té plošinovky. Pavel myslím ty Wizardry opravdu nemusí a s tím se vezou i Might and Magic (někde o tom mluvili, akorát si nejsem jistý, jestli to byl Pavel nebo někdo další z původní redakce Levelu). Mám pocit, že ani jedné z těch sérií ještě nevěnovali pozornost ani pod původním retrem na Games.
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #815 kdy: Září 16, 2019, 20:13:41 »

jo bonus je vlastně pro patreony (já jim posílám 5 usd). Ten , kdo se trochu otirá o sérii might and Magic, je Petr Poláček. aspoň to tak činil v jednom Labůžu, věnovaném rpg. Oba překvapivě kladně hodnotili Ultimy (samozřejmě ty novější).
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #816 kdy: Září 17, 2019, 11:48:29 »

Schválně jsem si prohlédl, kdo co k retru napříč našimi herními portály dělal a pokud zůstanu u RPG a blíže 90. létům, tak za zmínku stojí opravdu jen Retro GamesPlay na Games.cz, ale i tak toho kupodivu zas tolik není (beru jen profi weby).

Pavel s Petrem dělali retro k Wizards & Warriors, takže přeci jen něco k Wizardry v retru padlo:

Jinak tady je ten legendární stream z Grimrocku II :D

Na Labůžo s Poláčkem musím kouknout, to mi asi uteklo.
IP zaznamenána
This is the end ...

tono

• Zasloužilý člen
« Odpověď #817 kdy: Září 17, 2019, 12:54:46 »

Ten "legendárny" stream z Grimrocku 2 je fakt zúfalý. To už račej nejaký ten speedrun :)
Inak tá úvodná melódia v hre je nádherná 8)

IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #818 kdy: Září 17, 2019, 15:26:00 »

Grimrock je po mechanické stránce výborně udělaný a reaguje svižně a plynule, takže ono to k tomu přímo vybízí. Když je například potřeba zvládnout nějakou sekvenci úkroků a ještě v určitém rytmu, tak se na ten engine dá naprosto spolehnout.

Mě teď v souvislosti s tím vytanul na mysli jeden článek k nějaké novější Dark Soulovce, kde byla docela zajímavě popsána změna v soubojovém systému, která vlastně vyžaduje i změnu myšlení při boji, nikoliv jen změnu taktiky. Princip tkví v tom, že hráč umírá tak dlouho, dokud se nenaučí přesnou sekvenci pohybů a úderů, kterou musí samozřejmě nejprve objevit. Netuším, jak to pak vypadá v praxi, protože se pod tím dá představit vše od jednoduché kombinace až po nějaké bizardnosti.

A proč mě to vlastně v souvislosti s Grimrockem napadlo? Oba Grimrocky mi totiž přijdou jako prvotřídní mechanický stroj, kde vše pracuje naprosto dokonale a tím pádem předvídatelně (stačí jen chvilku pozorovat), což mi tak úplně nesedlo. Utancovat více nepřátel najednou není třeba problém, protože boj má jasný rytmus a stejně tak pohyb nepřátel, v principu si stačí v duchu počítat a podle toho pak provádět jednotlivé akce. U puzzlů je to ovšem zase plus.
IP zaznamenána
This is the end ...

tono

• Zasloužilý člen
« Odpověď #819 kdy: Září 17, 2019, 16:45:18 »

V pôvodných souls hrách má každý nepriateľ svoje "kombo" ktoré sa snaží hráč si zapamätať. Ale napríklad v Demons souls do každého opakovaného pohybu, hra občas náhodne vloží nejaký atypický pohyb. Dobre to vidieť napríklad u bossov. Ono keby každý enemák neustále menil svoje pohyby, táto hra by bola už definitívne nehratelná. Takisto aj keby zrušili to, že v momente keď robíš kotúľ si v podstate nezraniteľný.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #820 kdy: Září 17, 2019, 18:34:00 »

To bude asi to, co měl na mysli, že z toho vypadává ten prvek náhody, který by to rozhazoval. Hodně podobně to mají mýtičtí bossové v AC: Odyssey, tam je to taky tak, že odpozoruješ jednotlivá komba, abys věděl, jak je poznat a jak se tomu vyhnout a přitom jsou ta komba zároveň dobře čitelná. Chyba vlastně vzniká spíš díky tomu, že něco špatně načasuju nebo prohodím typ útoku. Dokonce i ty kotouly fungují stejně, když je uděláš ve správný okamžik, tak tě klidně mohou zalít plameny, ale nic se nestane, protože se to bere jako úspěšně zablokovaný útok.

V Odyssey naštěstí nejsou nějak rozměrní bossové, co jsem třeba v nějakých Souls hrách viděl, takže je možné bosse dotlačit jen k některým kombům a nebát se, že mi hrozí třeba zalehnutí klidně i na druhém konci bojiště. Bossovi jde tedy osekat jeho taktické možnosti, ale tady bych řekl, že Odyssey zná i náhodný útok, akorát to není tak devastující. Dobrým příkladem byl Kerberos, který při boji zblízka ztratí jedno kombo (pro boj na dálku), ale zase může zároveň útočit náhodně kousnutím, takže se zranění podle mě úplně eliminovat nedá.
IP zaznamenána
This is the end ...

tono

• Zasloužilý člen
« Odpověď #821 kdy: Září 18, 2019, 07:18:03 »

V niektorých častiach DS je ešte mechanizmus, že keď bossovi klesne zdravie zhruba na polovicu, zmení taktiku boja. Zrýchli kombá, pridá kúzla, alebo ak boli predtým dvaja získa od toho prvého jeho silu atď. Niektorý bossovia sú zase nevyspytateľný. Napríklad v DS2 je jeden "demon niečo" (bol to nejaký prerastený červ) a ten sa celý čas tváril že len tak laškuje. Občas sa prevalil, alebo vypustil fireball ale to bolo všetko. Nedával ani veľké poškodenie, ale zrazu len ham a moja postava bola v jeho tlame :) To však nebolo všetko. Keď ma vypľul, všetky moje zbrane, zbroj aj prstene boli pekne uložené v inventári a ja som ostal pre ním úplne nahatý :)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #822 kdy: Září 18, 2019, 07:56:19 »

To v AC: Odyssey taky okopírovali :) Někde okolo poloviny zdraví boss pozmění taktiku a změní se mu jeho komba. Právě když se tím ten boj ještě více ztíží, tak s tím už pak mám problém, protože se mi rychle unaví prsty a už nedokážu pořádně klikat myší :D Cokoliv, co je delší jak 10 minut, je už problém. Dost mi to vadilo i v Zaklínači 3, kde navíc u bossů nehraje roli, jak "dobře" je Geralt vytrénovaný, takže ten boj je +/- pořád stejně dlouhý.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #823 kdy: Září 20, 2019, 10:24:44 »

Teď jsem se dostal ještě k jednomu videu ze začátků Retra na Games.cz a to k videu na trilogii Eye of the Beholder:

Právě u tohohle videa je vidět ten ohromný posun, začíná to třeba tím, že souboje jsou označovány za tahové, klerik podle Pavla těží z vysoké inteligence apod. ;) Ono je pravdou, že to takhle působí poněkud humorně, ale když jsem si třeba sám zkoušel z počátku první gameplay videa, tak řada těch videí jsou ve skutečnosti až xy-tý pokus, protože udělat chybu nebo se chytnout špatně zvolených termínů, je opravdu snadné. A i tak kolikrát po uploadu zatuhnu, protože objevím něco, co je špatně :) U mě je výhoda, že to video mohu točit opakovaně, kdežto u live streamů by ta příprava musela být mnohem pečlivější a to je to, co se klukům podařilo ovládnout na výbornou.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #824 kdy: Září 20, 2019, 16:29:23 »

Jo, člověk někdy naseká chyby, někdy už paměť neslouží. Já třeba napsal u EoB 1 lord z Waterdeepu v jednotném čísle, ale je jasné, že je to tam konkláve více lordů, již zřejmé z intra, ale já nějak bral toho jednoho chlapa na trůnu a vlastně jsem o detailech příběhu vůbec neuvažoval do hloubky celého rozsáhlého funkčního světa FG (jednou si ty manuály prostě i tak budu muset přečíst. :-)

Nicméně tahový souboj u EoB v tom videu, to je bota jak blázen. Já jsem si trochu už u Labůža, kde byl Dobrovský a vzpomínali na RPG, říkal, fajn vzpomínání, ale chlapci v tom asi mají už docela guláš, možná velké pracovní nasazení už nestačí na to, aby si pamatovali detaily nebo to i jako recenzenti prostě někdy museli hrát letem světem, aby toho co nejvíce prošli a pak o tom mohli něco napsat. Když jsem v Labůžu poslouchal, jak všichni ti, kteří stáli u zrodu těch časáků, co jsem tak hltal, plantají 6 díl Wizardry se sedmým, osmý si pletou se sedmým a stejně tak u Ultimy si pletli sedmičku a osmičku, tak jsem se chvílemi usmíval, chvílemi jsem měl stres z toho, že bych je strašně chtěl opravit, že je to prostě jinak. Asi jeden z důvodů, proč na ty videa koukám fakt jen výjimečně a mám raději, když si něco můžu přečíst (tam sice člověk taky mnohdy narazí na faktické chyby, ale autor má alespoň více možností si během psaní dohledat a upřesnit. V live videu ta šance není a co bylo vyřčeno, bylo vyřčeno.

Ishar trilogie byla hodně dobře připravená, hlavně co se týče faktů o autorech, oba znali dobře ty jména a kdo se na čem jak podílel a jak k tomu dospěl. Nicméně trochu škoda, že odbyli a odstřelili Ishar 3 jako něco out, byl to totiž stále špičkový a hezký dungeon. A adorace open worldu po Might Magic 1, 2, a hlavně 3 v Isharu, který přišel s tímhle až po M&M, zněla taky dost nespravedlivě. V době Isharu nebyl venkovní prostor, po kterém se chodilo po čtvercích prostě nic nového, ani převratného, Ishar se odehrával na jednom ostrově, kde byly dva dungeony, vesnice, město a vodní usedlost, Might and Magic 3 se odehrával na 4 větších ostrovech a dvou menších souostrovích a na každém byly města a mnoho dungeonů.

Vzhledem ale k tomu, že kromě faktických informacích o autorech a způsobu vzniku Ishar trilogie, jsem se už vlastně ze samotného hraní hry nedozvěděl nic nového, protože jsem trilogii dohrál, tak mě snad více bavilo koukat na tu pětiminutovku s plošinovkou :-D
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 53 54 [55] 56 57 ... 89