Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

  • Březen 28, 2024, 19:57:14
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 33 34 [35] 36 37 ... 82

Autor Téma: Koutek úvah a rozjímání o hrách  (Přečteno 129578 krát)

Yuyana

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 2237
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #510 kdy: Únor 07, 2018, 18:12:27 »

To je prima že házíš ženy, homosexuály a zoofily/pedofily do jedný skupiny. Bezvadný, vážně. Zníš jako velmi tolerantní člověk.

Řekněme si otevřeně. To že ve hře neni možný hrát za ženu nepovažuju za problém. Jo když ženský postavy běhaj v bikinách zatim co chlapi maj plný pláty, to už podle mě JE sexistický. Pokud je to jen volba a můžu se oblíct, je mi to jedno.

S černochama je to jednoduchý. Byli velmi dlouho ignorovaný a ve hrách/seriálech se skoro nevyskytovali, navzdory faktu, že jich maj v americe požehnaně. Amerika NECHÁPE, že existujou lokality, kde černoši téměř nežijou, a jejich nepřítomnost je tedy realistická. Jakožto čecha by mě ani nenapadlo mít černou postavu, protože je prostě kolem sebe nevidim. Možná by mě napadlo mít asiata, protože ty potkávám.

Myslim si ale, že pro autory hry neni tak těžký dát postavám různý barvy pleti. Asi nikdo kdo má víc jak dvě mozkový buňky nebude trvat na tom, že ve hře musí bejt postava co znásilňuje ovce, postava co souloží s mrtvejma a úchylnej pán v kabátě co chytá před školkou malý děti.

Co se týče různejch sexuálních orientací, pokud neni hra nějak romanticky orientovaná, může mi to bejt jedno a nemusim orientaci postav vůbec znát. Opět nepovažuju za problém aby mi třeba žena dala quest na zachránění její manželky, tim je problém pokrytej a neni nutný to dramatizovat.

Pokud hra je romanticky orientovaná tak by tam samozřejmě měly bejt různý možnosti. Podle BioWaru jsou homosexuální romance celkem slušně využívaný, takže zájem je... a přiznávám se bez mučení, měla jsem v DA jednu heterosexuální romanci a to jsem to dohrála milionkrát.
IP zaznamenána

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #511 kdy: Únor 07, 2018, 19:35:29 »

Já to neháži do jedné skupiny. Jde o to, že pokud si jedna skupina stěžuje, že ve hře není zastoupena a proto hru považuje za diskriminační a to vede dokonce k nižším známkám v hodnocení hry ze strany recenzentů, nebo dokonce k výzvám k bojkotu takové hry, pak si přece může každá taková skupina stěžovat, že v té hře není zastoupena a vždy hru považovat za diskriminační. Ale autor si přece může udělat hru jakou chce a jak to cítí, pokud neporuší určitá pravidla. Například pokud by ve hře přímo vybízel k diskriminaci či nenávisti vůči určité skupině lidí, pak bych řekl, že je to problém, ale pokud ta skupina ve hře není, tak to přece není diskrimance. Zvláště, když to odůvodní příběhem a jeho napasování.

Já hrál třeba RPG hru, kde lze hrát jen za hlavní hrdinku ženu, taky jsem jí nepovažoval za sexistickou, ačkoliv ze své podstaty nebyl důvod, aby tam nebyl i muž jakožto hlavní hrdina. Autoři se rozhodli tak, jak se rozhodli. Ale podle této logiky je to sexistická hra, protože tam není hlavní hrdina chlap, respektive tam není ten výběr.

No a pak když tu logiku tedy použiješ na všechny menšiny či skupiny obyvatel, které jsou nějak postihovány, tak pak už by si mohl stěžovat každý. Od oněch žen, černochů, homosexuálů až po ty extrémy v podobě různých sexuálních úchylek (ani oni nemůžou za svojí úchylku a svým způsobem je pro ně hra na PC dost možná jediný způsob, jak se legálně "uspokojovat" romanticky i sexuálně. Ale oni si toto nevybrali dobrovolně. Pokud by to tedy byla "romantická" hra (pokud tak hry od BioWare s nadsázkou budeme nazývat), pak by tam měli mít i oni tyto "možnosti". Ale domnívám se, že vetšina her není o romancích a to včetně těch od Bioware, nebo by alespoň neměla být. Dřív to bylo jen spestření po dialogové stránce, aby ty postavy získaly trochu reálnější charakter, v dnenšní době mi přijde, že na tom stojí skoro celá hra (zrovna třeba Dragon age 3 mi přišlo, že se před vydáním neřeší nic jiného, než to, s kým bude možné mít romanci a kdo má jakou orientaci). To už je dost za hranou, dle mě. Ale z toho článku mi vlastně vyplývá, že pokud by to ve jejich hrách nebylo, byly by to hry diskriminační, protože by diskriminovali homosexuální menšinu. Tedy ne že, to tam dát můžou, ale oni musí.

A ono to hodnotí němci a ne američani. Podobně to dle článku vyčítali třeba Zaklínači, že tam není černoch a zřejmě i to že, tam není hlavní hrdinka žena. Dle mého by měli hodnotit zaklínače3 nižšími známkami v recenzích z jiných důvodů, než zrovna z těchto.

IP zaznamenána

Yuyana

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 2237
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #512 kdy: Únor 07, 2018, 20:10:32 »

Neee, vůbec.

Podívej, obecně jsou skupiny který si stěžujou. A to vůbec nic neznamená. Mimochodem ty skupiny jsou na obou stranách. Stačí se podívat na zmiňovaný DA3. Jeden, JEDEN jedinej gay v sérii, jedna jediná věta, ve který to autor postavy oznámil světu (u všech romancovatelnejch postav byla oznámená sexuální orientace dopředu) a hned byly všude palcový rudý titulky. Takovýho řevu jsem v životě neviděla. Protože si jeden chlap dovolil bejt gay. Hned byly kecy o tom jak za chvíli budeme mít hry plný zoofilů a pedofilů a já nevim čeho. Všichni tady víme že to je nesmysl. Každej chápe, že jediný co tyhle námitky znamenaj je "mě se to nelíbí a snažim se prosadit svojí sebehloupějšíma námitkama, a co by tomu řekly dětičky".

Zaklínače jsem nehrála, ale kdysi jsem četla kus knížky. Nedokázala jsem se dostat přes prvních pár stránek, bylo to uplně jetý. Taky jsem o tý hře slyšela zajímavý a nelichotivý věci.

A ano, lidi zajímaj romance ve hrách a řešej to. Nevidim důvod proč ne. Stejně tak lidi zajímaj romance ve filmech a seriálech. Že tebe to nezajímá... je furt dost her bez nich.

Každej člověk si může udělat hodnocení podle svýho. A ano, pokud mě třeba baví hrát za ženskou postavu (nebaví) a nemůžu, pak je pro mě hra míň lákavá, a pokud se mě někdo zeptá na názor, tak mu ho sdělim a dám hře nižší hodnocení. Tak to chodí. Autoři her věděj, co se prodává a který prvky her hráči využívaj. To je rozhodující faktor.
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #513 kdy: Únor 07, 2018, 20:34:06 »

Základní problém je v tom, že my tomu hejtu nemůžeme rozumět už z principu. Když se v Americe rozvířila Gamergate, málokdo tomu věnoval pozornost, protože to považoval za naprosto absurdní kauzu. Tedy absurdní z našeho pohledu. Jenomže jak je vidno, mladí američané to berou smrtelně vážně a rozhodně se nevzdali. S uprchlickou krizí se pak ta idea multikulturalismu a nadržování menšinám rozšířila do Německa, které je i 70 let po 2. světové válce "otřesené" z možné nálepky rasistů a xenofobů. Zprvu se zdálo, že křičí jenom nějaká menšina, která je jen prostě dost hlasitá a ona je to svým způsobem pravda, jenomže téhle menšině se dostalo podpory z vládních míst a to už je jen krůček od toho, aby ostatní došli přesvědčení, že to tak opravdu je.

Z mého pohledu je to mor, který představuje zosobnění plíživého zla a zlo jak známo plodí jen další zlo, viz kauza MeToo. Ještě před pár lety by nikdo nevěřil, že se v dnešní době uchýlíme k novodobému pálení čarodějnic, tedy v tomto případě by se slušelo říci čarodějníků (a teď skutečně bez smajlíku, protože tohle opravdu není žádná ironie nebo druh humoru). Zdánlivě nevinná akce se zvrtla v něco, co možná překvapilo i některé její protagonisty. Tohle je totiž jenom začátek.

Humorné je naopak to, že netoleranci kritizují obzvláště Američané, kteří jaksi zapomínají na svou vlastní krvavou historii, která navíc stále ještě neskončila (viz rušení části rezervací z důvodu těžby nerostných surovin apod.). Nebo tu máme ty Němce, kteří za 2. světové přinejmenším v tichosti " přihlíželi" likvidaci celých etnik. Mnohem humornější pak je, když nás Američané poučují o naší vlastní historii. Chyba je, že podobným snahám necháváme prostor a ještě větší chyba je, že na to reagujeme. Každá ideologie jednou skončí a bude to tím dříve, čím méně si toho budeme všímat. Zdravý rozum snad opět vyhraje. Je šílené, když menšiny dokážou ovlivňovat život většiny, ale výsledek bude pro menšiny zdrcující, stejně jako kdykoliv v minulosti. Ony samy si pod sebou podřezávají větev, protože tolerance je dosti vrtkavá dáma.

Dan v tomhle sklízí hlavně to, co si sám zasel, protože on zticha nezůstal a musel se do těch diskuzí zapojovat. Zaklínače 3 to poškodit nemohlo, ale u KCD se opravdu může stát, že se stane exemplárním příkladem, protože doba se zase o kousek posunula a dneska je módní hry potápět. A to je podle mě hlavní důvod. Kauza o menšinách apod. se tu využije čistě účelově, protože k potopení hry je holt potřeba zapojit všechny skupiny. Podle mě totiž nikdy nešlo o ta témata jako taková, to jen někteří využili jejich vedlejšího efektu.

Každý hráč má pořád možnost svobodné volby, nikdo nikoho nenutí hrát něco, co se mu z nějakého důvodu příčí a stejně tak by hráči neměli vývojářům diktovat, jak by jejich hra měla vypadat, aby oni byli spokojení. Pokud jde o ty homosexuální postavy, dokud mi je hra vysloveně nenutí (např. do družiny), tak jich může být kolik chce. A to je podle mě to důležité, hra by mi měla dát především volbu. Pokud s tím nejsem spokojený, tak to prostě nebudu hrát a nebudu to chodit někam rozmazávat. Mě spíš vadí to nucené vkládání odlišných postav do her, kdy to pak působí jako pěst na oko - postava vám hned v druhé větě oznámí, že je to transka a aniž byste se na cokoliv ptali, tak vám poví celý svůj příběh a důvody (viz Mass Effect: Andromeda). Pokrčil jsem nad tím rameny, cosi si pomyslel a šel dál. Přece kvůli pár ujetým větám nepřestanu hrát a začnu hejtit Bioware ;)
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 568
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #514 kdy: Únor 07, 2018, 20:40:39 »

A ano, lidi zajímaj romance ve hrách a řešej to. Nevidim důvod proč ne. Stejně tak lidi zajímaj romance ve filmech a seriálech. Že tebe to nezajímá... je furt dost her bez nich.

Romance v crpg hrách...Za mně fakt ne. Dokonce to u mně znamaná stopku pro hru. Takhle jsem zavrhnul třeba i první Dragon Age. Za to, že tam byla MOŽNOST dávat dárečky, že tam byla MOŽNOST mít romantiku s kýmkoliv byla pro mě příliš. Já obecně mám problém, když moje postavy mají vůbec obličej (preferuju spíš jen jméno), natož aby vyznávali lásku!! :)) Ale já už novejm hrám nerozumím delší dobu a hrám od Bioware už vůbec ne. Takže tyhle moderní vychytávky jsou pro ty mladý :)
IP zaznamenána

Yuyana

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 2237
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #515 kdy: Únor 07, 2018, 21:14:27 »

Citace
Romance v crpg hrách...Za mně fakt ne. Dokonce to u mně znamaná stopku pro hru. Takhle jsem zavrhnul třeba i první Dragon Age. Za to, že tam byla MOŽNOST dávat dárečky, že tam byla MOŽNOST mít romantiku s kýmkoliv byla pro mě příliš. Já obecně mám problém, když moje postavy mají vůbec obličej (preferuju spíš jen jméno), natož aby vyznávali lásku!! :)) Ale já už novejm hrám nerozumím delší dobu a hrám od Bioware už vůbec ne. Takže tyhle moderní vychytávky jsou pro ty mladý :)

Tohle je zrovna kapku extrém, ale tak co, no. DA je z velký části o dialogách (mimochodem dárečky nejsou romantická záležitost a romantika nejde s kymkoliv), osobně to hraju na boj, ale stejně kolikrát někoho sbalim, jen tak, ono to nestojí moc času :-D. Já naopak ve hrách nějaká obličeje potřebuju, nechápu lidi co hrajou třeba hru s tankama... je to tank, proboha, čim je to zajímavý :-D. A to mluvim jako někdo kdo je z takový techniky v reálu nadšenej.

***

Lidi maj tendenci zapomínat, že maj svobodnou vůli... a že lidi kolem nich jí maj taky. Ano, pořád si myslim, že by hry neměly vyzývat k nějaký nesnášenlivosti a neměly by bejt vyloženě sexistický (nepřítomnost žen nepovažuju za sexistickou), ale jinak prostě ignoruju to co se mi nelíbí a tim je to pro mě vyřešený. Nikdy by mě nenapadlo třeba jít na fórum hry která se mi nelíbila a někoho tam napadat.

Co se týče nepřítomnosti žen, tak teď jsem měla období červenýho trpaslíka, kterej je naprosto super, nevidim na něm nic sexistickýho, a kdyby tam vrazili nějakou ženu, protože nějaká menšina někde řvala, tak bych byla velmi rozladěná, mírně řečeno.

***

Podtrženo shrnuto, vždycky bude někdo řvát. Uplně vždycky.
IP zaznamenána

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #516 kdy: Únor 08, 2018, 01:51:42 »

Jenže tady to může mít následky pro hru samotnou, ať už pozitivní (ona negativní reklama je taky reklama), tak i negativní. A já si nemůžu pomoci, hodnotit - recenzovat do časopisu, kde tu recenzi pak čte mnoho lidí a někteří jí možná berou i vážně, že je hra špatná, protože v ní nejsou černoši, je prostě ujetý. A vyzývat kvůli tomu k bojkotu hry, to je už naprostý extrém. V podstatě tito lidé vnucují lidem, co si mají myslet a ne jen hráčům, ale i autorům. Snaží se jiným říkat, co je správné a co špatné a ohání se trendy. Prostě tam musí být černoši, protože takový je trend, že ve hrách jsou černoši. Já proti černochům nic nemám, dokázal bych si představit hru jen s černochama, například kdyby se odehrávala v Africe v minulosti. Ale vynucovat si tam bělochy? A jak už jsem říkal, pak by mohla každá skupina chtít, aby tam byla. A todle je třeba hra historická a to z našich končin. A ono v té době třeba neměly ženy zrovna dobré postavení ve společnosti. Pokud by do té hry tedy dali třeba emacipaci tak, jak jí známe dnes, vlastně by se od historie odklonili. Za dob křesťanů upalovali za kdejakou blbost (a zejména ženy, které měly svojí hlavu - viz ono Kladivo na čarodějnice), pronásledovali a upalovali židy a vlastně kohokoliv, kdo byl jiný, s homosexuály se křesťané nevyrovnali do dnes.
A teď se má hra odehrávat v křesťanské Evropě ve středověku. To samo o sobě musí dle dnešních trendů dopadnout skandálem, protože nic tam nebude, jak říkají dnešní normy. Respektive nemělo by být. A nevím nevím, jestli by se těm kritikům líbilo, kdyby tam tedy nějakého černocha dali a pak z něj udělali otroka, protože to by tak odpovídalo tehdejšímu náhledu lidí. A pokud to má být autentický (netvrdím že realistický), pak by asi ti lidé tam s tím černochem hodně rychle zatočili. A to ani nemluvím o muslimech.

Myslím, že hry by se měly hodnotit podle jiných kritérií.

Co se týče romancí ve hrách, pokud je to jako okrajová záležitost, aby NPC postava dostala nějaký charakter a hráč si k ní udělal nějaký bližší vztah, pak mi to nevadí. Ale hry by neměly být simulátorem vztahů. Člověk hraje hry proto, aby se skrz ně stal něčím, čím není. Tedy pokud hraje třeba za paladina potírajícího veškeré zlo lidstva, asi by neměl potřebu takovou hru hrát, pokud by tím paladinem skutečně byl. Proto je to hra, že si člověk hraje na něco, co není. A proč si má člověk hrát na romantické vztahy s fiktivníma postavama? To nemůže mít vztah skutečný? U pedofilů bych to jako jediných bral, ti nemůžou mít skutečný vztah. Ale heterosexuál, i homosexuál si přece může najít skutečného partnera a mít skutečné emoce. Hry přece jsou od toho, aby si člověk od těchto věcí odpočinul a ne aby je tam vyhledával. A já chápu, že se to lidem líbí, je to snadné ve hře sbalit holku nebo kluka, rozhodně snadnější, než ve skutečnosti, jenže to není reálné, mnohdy ani uvěřitelné, protože to má od skutečnosti tak daleko, že to prostě víc už ani nejde. A pokud tedy hra staví jen na romancích a neřeší se rok před vydáním nic jiného, než romance, pak je asi něco špatně.
« Poslední změna: Únor 08, 2018, 02:04:00 od Milhaus »
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #517 kdy: Únor 08, 2018, 06:51:47 »

Osobně jsem se nesetkal s hrou, kde by romance vyplňovaly podstatnou část hry, ale romance jsou ve skutečnosti součástí řady her, ať už si to připouštíme nebo ne ;) Pokud si do party-based hry zvolíme mužský a ženský charakter, už to samotné může cosi naznačovat. Ostatně já to třeba dělám záměrně, moje charaktery nejsou žádné studené čumáky, když spolu tráví většinu času a koneckonců přespávají v jednom pokoji ... Není podstatné, jestli hra romance aktivně podporuje, to byl třeba u Bioware her skutečně jen bonus navíc a ke všemu bonus volitelný. Podstatné je, jak na ty postavy samy nahlížíme. Hraju si svou vlastní roli a o tom to hraní přeci je, to přeci nezávisí na situaci/postavení v mém reálném životě. U simulátorů je to asi jinak, ale to nemohu posoudit. Nedokážu si totiž představit, proč bych simulátor "reálného" života vůbec hrál. Nemá to pro mě žádnou přidanou hodnotu.

Jinak ještě k tomu tématu menšin a zájmových skupin. Mě se vždycky líbilo, jak mají tyto skupiny plnou pusu demokracie, ale ostatním by svoje názory nutili klidně násilím. Pokud jde o to křesťanství a homosexualitu, to je poměrně kontroverzní téma. Stačí jen zmínit vysoké procento homosexuálních kněží v řadách katolické církve.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #518 kdy: Únor 08, 2018, 12:49:55 »

Tak já sledoval dění před vydáním DA3. Čekal bych, že se bude řešit, o čem hra bude, jaké bude mít herní mechaniky, jaký příběh, jaký děj, jaké úkoly, ať už hlavní, nebo vedlešjí, jací tam budou nepřátelé a podobně. Místo toho autoři každý týden/měsíc zveřejňovali společníka a to, jakou bude mít sexuální orienatci a jestli s ním bude možné mít vztah. A to samé řešili i lidé samotní. Nikdo neřešil, o čem bude hra jako taková, řešilo se jen to kdo s kým. Já už to pak nesledoval a hru jsem nehrál, protože mi t stačilo, ale pokud i po vydání hry lidé řešili, jestli je tam někdo homosexuál a hodnotili hru podle vztahů a společníků, tak pak je to hra o vztazích a společnících a vše ostatní okolo je jen omáčka, aby se neřeklo.

Mě osobně to třeba nevadilo ve hrách ve stylu: Vydali novou hru, vím, že v ní nějací společníci budou, ale nemám tušení jací, jakého pohlaví, o sexuální orientaci mě ani nenapadlo přemýšlet. Hraju za mága, takže musím sehnat bojovníka a zloděje, aby doplnil mé chybějící dovednosti, což je hlavní účel těch postav a společníků. Potkám ženu zlodějku, která je milá, ale vztahy neřeším a vůbec mě to nezajímá. Pak ale v jednu chvíli se dialogy s ní změní a vznikne tam z její strany "zájem" a napětí. V tu chvíli se začnu zajímat, jestli je nebo není s takovou postavou možná romance a až v tuto chvíli mě to začne zajímat. Ani ne kvůli té postavě, ale spíše kvůli té možnosti. Zkusím tedy vést dialogy tak, abych to "napětí" zvýšil, do konce hry se mi třeba ani žádný vztah nepodaří s ní mít (on ve hře ani nemusí být, jen o tom nevím) a já přemýšlím, jestli jsem neudělal něco špatně, nezvolil nějaký dialog či věc jink, než jsem měl. Tím se ta postava stane zajímavá a já si jí zapamatuji, ať už k romanci dojde nebo nedojde a tím ona "romance" splnila účel. Při příští hře můžu to postavu vzít znovu, abych zjistil, jak to tedy je, ale taky se na ní můžu vykašlat, protože sám budu hrát za zloděje a místo ní vezmu vožralýho trpaslíka bojovníka, který má dobré hlášky a arogantního mága, kterej na něj vtipně reaguje. Na konci hry budu hru hodnotit podle náplně, podle toho, jestli mě to bavilo či ne, maximálně jako bonus přičtu tuto postavu, která se mi líbila, ale nebudu hru hodnotit podle toho, jestli jsem mohl nebo nemohl mít vztah, protože jsme měli úžasnou romanci a sex, nebo dokonce protoe je postava lezba.

Ale u Bioware to zřejmě posunuli o kus dál. Mimochodem tím taky nasadil určitý trend a dle logiky kritiků her bez černochů, kde černoši ve hře být musí, protože je to trend, tak logicky v každé hře, kde jsou společníci a romance, musí být i homosexuální romance, protože to je trend a pokud to tak není, je to diskriminační hra. Takže pokud to autoři dělat něchtějí (například proto, že se jim to nehodí do děje), ak by tam raději žádné romance dávat neměli. Nicméně i tak tu bude diskriminační, protože tam nejsou homosexuální romance. Takový třeba Elex, kde jsou možné vztahy s Cajou a Zmijí, jsou velmi diskriminační (když pominu to, že jsou současně i dialogy vedoucí ke vztahu s nimi i velmi hloupé).


Co se týče menšin, ono demokracie není o tom, že většina vládne a menšiny musí zalézt a přestat existovat. Demokracie je o komunikaci a hledání kompromisu, tedy většina musí znát  chápat problémy menšin a musí se snažit najít takové řešení, které jim pokud možno co nejvíce vyhoví a současně nijak výrazně neomezí tu většinu. Míra omezení je ona tolerance, tedy to, jak moc je většina ochotná se "omezit", ukazuje na velikost té tolerance. Jsou samozřejmě věci, kde ustoupit nelze a kde většina si prosadí svou. Ale pokud ta většina ani nekomunikuje a vůbec nehledá kompromis a místo toho volá po radikálním okamžitém řešení, pak se nejedná o demokracii, ale totalitu většiny. A ono je chyba si myslet, že v demokratických volbách může někdo vyhrát a někdo být poražený. Pokud to tak je, pak ta demokracie nefunguje. Jelikož správně by měli po volbách vyhrát obě strany, jelikož volby by měli být právě ten moment, kde se nejvíce diskutuje, kde to nejvíce lidí zajímá a kde se ty problémy mohou nastolit a hledat i jejich vhodné řešení. Platí ale, že zákony jsou nad tolerancí a že ani většina, ani menšina nesmí tyto zákony porušovat. A to jak v rámci diskriminace, tak i v rámci pozitivní diskriminace. Ono pozitivní diskriminace je dobrý způsob, jak upozornit na problém nějaké menšiny, který nechce většina vidět, natož řešit. Nicméně je to taky způsob velmi nebezpečný, protože se to může velmi lehce otočit proti té menšině, zejéma tedy těmi lidmi z opačného názorového spektra, ke kterým se přidají ti ostaní mezi.

V USA mají třeba problémy s černochy. Vše to vychází z nevzdělanosti a nepoužitelnosti těchto lidí (něco asi jako cikáni u nás, jen ve větší míře). U nich to ale vychází z rasismu v minulosti, kde černoši nemohli studovat a byli považovaní za podřadné a na těžkou práci, kterou nechce nikdo dělat (pokrok sice byl, že nebyli už otroci, ale jejich postavení se o tolik nezlepšilo). Pak dokonce na vysoké studovat mohli, jenže pořád pocházeli z chudých vrstev obyvatel a na studia neměli peníze, tedy jim to bylo prd platné. Když se ekonomice a průmyslu dařilo, byli tito lidé potřební a měli práci (tu nejpodřadnější), když se ale ekonomice dařit přestalo, začli být navíc, stali se nezaměstnanými a tedy naprosto vyloučenými od společnosti. Tím tam taky začala být stale větší kriminalita a agresivita, protože člověku bez nějaké budoucnosti je všechno jedno a to zase mělo odezvu z opačné strany. Tím vznikli chudinské čtvrti černochů, kam se běloch ani neodváží vkročit a vznikl novodobý rasismus, který ale zejména pramení z odlišného společenského postavení a protože člověk má tendenci soudit nikoliv jednotlivce, ale skupiny, je pak logicky každý černoch špatný, protože už jen barvou pleti splňuje hlavní kritérium oné škatulky: nezaměstaný, nevzdělaný, agresivní kriminálník. V takové situaci je logické, že se snaží černchy ukázat i v jiném světle a ukázat i ty dobré, aby se tenhle pohled změnil a lidé neodsuzovali všechny, ale aby ty škatulky udělali alespoň dvě. Tedy je možné zde použít onu "pozitivní diskriminaci" a snažit se tak najít a ukázat lidem ty lepší z nich a že nejsou všichni tak zlí. Jenže se to nesmí přehnat. A odsuzování hry (nějakého díla) jako rasistické, protože v ní nejsou černoši, je už právě hodně za tou hranou. Pochopil bych ještě odsuzování hry(díla), která ukazuje ony stereotypy, proti kterým se bojuje.
« Poslední změna: Únor 08, 2018, 13:01:56 od Milhaus »
IP zaznamenána

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #519 kdy: Únor 08, 2018, 13:52:09 »

Zajímavý projekt o RPG hrách, sice není kompletní, ale jsou tam uvedeny RPG hry od roku 1975 až po současnost. Docela by se to mohlo i hodit, když někdo hledá nějakou hru starší a základní informace o ní, bohužel tam ale nejsou všechny a je to v PDF formátu, což je taky dost na prd.
https://crpgbook.files.wordpress.com/2018/02/crpg_book_1-0-1.pdf
IP zaznamenána

Yuyana

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 2237
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #520 kdy: Únor 08, 2018, 13:54:48 »

Bioware že řešil jen společníky? Protože jednou týdně vydali údaje? A co všechny ty herní videa co zveřejnili? Navíc se jednalo o třetí díl v sérii, takže bylo celkem jasný, jak ta hra bude vypadat. A ten text o společníkách byl pomalu na celou stránku. Z toho byly dvě věty o romancovacích možnostech. Jestli to někomu přijde moc, tak má ten někdo problém.

Ano, fanoušci to řešili. A co měli řešit jinýho? Podívej se do fandomu libovolnýho seriálu co fanoušci řešej. Přečti si nějakou fanfikci. O čem to je? O sexu a minimálně 70% je slash.

A i na tom fóru se mluvilo o jinejch věcech. hodně lidí kritizovalo některý herní mechaniky, jako třeba nutnost držet klávesu k útoku. Jenže takový téma ti dlouho nevydrží. Prostě vztahy jsou důležitá součást života a lidi to zajímá, no. Ano, můžou mít reálnej vztah a dokonce ho často maj. Stejně tak můžeš mít reálnej meč nebo reálný sportovní auto... reálnej tank je asi nepravděpodobnej.


V DAI je jedna černoška, je to nána a nikdy by mě nenapadlo jí brát do týmu. Ale je tam. Pak jsou tam samozřejmě vedlejší postavy, ale ty nikoho nezajímaj. Asiati ovšem vesele chyběj. Naproti tomu mm6 je má :-D. Vidíte, taková pokroková hra.
IP zaznamenána

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #521 kdy: Únor 08, 2018, 14:29:05 »

Jenže u DA obecně je co díl úplně jiná hra. DA1 byla hodně odlišná od DA2 a od DA3 tak nebylo vůbec jasné, co od toho čekat. A já nepotřebuji k tomu, aby mě hra zajímala informace o tom, co za společníky tam bude a jakou mají romancovatelnost, to by ostatně mělo být překvapení. A todle mi prostě už příjde mimo (stejně jako to o seriálech atd, jak píšeš). Řešit virtuální vztahy mi už prostě příjde mimo rámec her (nebo v případě třeba seriálů, filmů atd mimo rámec jich).

A skutečný meč mít můžeš, ale nemůžeš s ním rozsekat tisíce nepřátel na maličký kousíčky, ať už proto, že jsou fantasy a neexistují, nebo proto, že by to byla vražda člověka (pokud je nepřítelem člověk). Stejně tak závodní auto, sice si jej teoreticky můžeš koupit (poklud na to máš peníze), ale závodit s ním většina lidí reálně nebude, jednak nemají na to schopnosti a odvahu a jednak jen velmi omezený počet závodníků se dostane mezi nejlepší a do nejlepších závodů. Vztah může mít každý a je to každodenní součást lidského života. Bylo by rozumnější tedy řešit ten reálný, než ten fiktivní. Todle mě fascinuje, že lidé jsou ochotni řešením těchto neexistujících věcí a problémů a které řešení tedy ani nemají, ztrácet tolik času.
IP zaznamenána

Yuyana

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 2237
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #522 kdy: Únor 08, 2018, 16:31:35 »

Jak jsem řekla, vydali videa kde se hrála hra. Nevim o žádnym kde by se řešily romance. To že vyšel o každý postavě článek tě nenutí ho číst. Lidi často zajímá to, co znaj z reálu, tak to prostě je. Ne každej má momentálně vztah, ne každej je v něm spokojenej, někdo chce zkusit něco jinýho...

Obávám se, že tady ztrácíš čas řešením něčeho, na co žádný řešení neexistuje.
IP zaznamenána

Richmond

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 568
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #523 kdy: Únor 08, 2018, 16:48:28 »

Yuyana: Já to myslel obecně, napsal to dobře Milhaus. Hra (rpg), která ještě nevyšla a už se u ní řeší možné vztahy, je prostě špatně. Já osobně hraju cRPG kvůli dobrodružství, které mě vtáhne a zároveň ode mně očekává nějaké úsilí. Tohle už nacházím v novějších hrách jen velmi těžko. Romance do toho určitě nespadají. Dragon Age jsem kdysi šanci dal, ale právě ty dialogy mi hru znechutily ještě na samém začátku, takže jsem hru následně odinstaloval a plastovou krabici jsem dal někam do skříně. Vím ale, že většina lidí, co hrají tyhle nové biowarovky to vyžaduje, tak proč ne. Naštěstí mám co hrát, ale kroutit hlavou snad můžu! :))

Milhaus: Felipeho projekt jsem dával do obecné diskuse asi před 2 dny. Za mně je to naprosto skvělá kniha, kterou přečtu určitě celou. Kompletní to asi být ani nemůže, protože pořád něco vychází. Ale pojali to vskutku velkoryse, 528 stran!
IP zaznamenána

Yuyana

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 2237
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #524 kdy: Únor 08, 2018, 17:05:11 »

Je špatně že lidi zajímá něco jinýho než tebe? :-D
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 33 34 [35] 36 37 ... 82