Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 22:21:01
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 89

Autor Téma: Koutek úvah a rozjímání o hrách  (Přečteno 279458 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #180 kdy: Květen 04, 2016, 12:29:24 »

Do Nordmaru jsem se naučil chodit hned na začátku, je to pak o fous zajímavější. Skřeti z Nordmaru jsou opravdu vytrvalí. Jediný problém u skřetů a taky goblinů, jsou jejich šamani. Na začátku je ta jejich koule v podstatě instant kill. Kolikrát jsem ani nevěděl, odkud to přilítlo. Ve Varantu už jsem obvykle býval silnější, takže temní mágové už mi moc zavařit nedokázali, byť třeba nemrtví klerici jsou taky kapitola sama o sobě.

U osvobozování měst je jedno překvápko, ale to asi víš. Kupodivu se u toho dá vytvořit velmi podobná situace k té s kovárnou v Nordmaru.

Na inteligenci docela perfektně doplatili draci. Vlastně ono se to týká všech těch rozměrných potvor vyjma obrů. Pro útok z dálky se dá často odhadnout taková vzdálenost, kdy se dá perfektně strefovat a potvora se hýbe maximálně "odrazem" střelou. Nejspíš to souvisí s tím podivným couváním a vracením potvor, protože když už potvora moc zmizí z dohledu, tak se zas vrátí a obvykle i s plným zdraví. Mě to vždycky přišlo tak, že oni sice začnou jakoby utíkat, ale jakmile jsou dostatečně daleko, tak hra prostě ty stávájící zruší a spawne to znovu.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #181 kdy: Květen 04, 2016, 13:43:51 »

No, já chodím vždycky jako první do Varantu. Ten celý projdu a vykuchám, pak udělám Myrtanu a nakonec Nordmar. Jako poslední pak řeším věci, které mění vztah frakcí k hráči, tedy ty různé revoluce ve městech atd, kterými dokončím to získávání oblíbenosti. Teda vždycky, jen jednou se mi to povedlo dotáhnout tak daleko. Většinu her jsem skončil ještě v Myrtaně před tím, než jsem s Cupe Dun přeplaval do Larga.

Nicméně hra za mága je nuda. To je tak snadné, že už to snad ani snadnější nemůže být a je nejasné, jestli to má vůbec smysl hrát. Zajímavé je to jen na začátku v tom Varantu, kde ještě hráč nemá regeneraci many. To ale zvládne relativně rychle a od té chvíle už nic moc. Je to ale jediný způsob boje, kde je znát, že se hrdina zlepšuje, jak se učí starobylé znalosti.

Hra za bojovníka je pro mě nehratelná. Před CP šlo vše prostě umlátit a i když měli nepřátelé početní převahu, ostatní počkali, než hrdina umlátí jednu, pak přešel na druhou atd. S CP útočí současně více nepřátel, čímž je nejde umlátit, současně je ale alespoň pro mě ten boj nepoužitelný. Při hře za lučišníka je to asi nejzajímavější. Je to stále hratelné (ono se dá prostě všechno ustřílet), současně to ale nemá žádný smysl to dělat. Protože je jedno, jestli hrdina na levelu 1 se základním lukem, nebo jestli je hrdina na levelu 85, s lovem na 400 a s nejlepším lukem ve hře a se všemi podpůrnými perky. Výsledek boje je pořád +/- stejný. Na druhou stranu při hře za mága si člověk může dovolit pak rozvinout všechno. Tedy já jsou v současnosti mág se starobylými znalostmi kolem 450, manou přes 500, silou přes 300, lovem přes 220, umím mistrovsky bojovat s meči a dvěma zbraněmi, ovládám luk, kovařinu, alchymii. Ale jediné, co ve hře reálně používám, je ohnivá koule, kterou jsem se naučil na 6 úrovni. Vše ostatní je víceméně zbytečné. Ještě teda používám kouzlo spánek, na vykrádání místností s NPC postavami. A ještě kouzlo léčení na doplňování životů. Jinak nic.

Jiná otázka, která část hry je těžší, jestli Nordmar, nebo Varant. To těžko říct. Ve Varantu jsou sice většinuou takové ty silnější verze oblud, jako silnější vlci, prasata, nosorožci, tygři atd, nicméně je jich na jednom místě většinou málo. Zatímco ve Varantu jsou slabší vlci (kojoti), jinak jsou ale obludy tam srovnatelně silné, jenže jsou ve výrazně větším počtu. Třeba smečky lvů čítají klidně i 10 kusů a každý z nich je stejně silný, jako šavlozubý tygr (kterých v Nordmaru na jednom místě potkáš maximálně 4). Tedy dle všeho je Varant asi těžší.

Každopádně teď to budu muset nějak vymyslet s těmi revolucemi/ničením táborů. Jsem nějak na 54 reputaci u skřetů i lidí. Tedy nejprve se asi zaměřím na skřety, předám kalichy (61), pak zničím jeden tábor (69) a pak nejspíše s Leem vykucháme krále a zničíme hlavní město (76). Myslím, že lze zničit dva rebelské tábory, aniž by je to definitivně naštvalo. Pak bych měl obrátit strany a vykuchat všechny skřety ve všech městech a osvobodit Myrtanu. Čímž bych se měl u rebelů dostat nad 75. Nebo bych možná mohl vykuchat všechny rebely a získat tu skřetí zbroj od toho jejich bosse a až pak změnit strany a vykuchat skřety. A podobně v poušti bych už nyní mohl osvobodit všechna města a získat tak chybějící reputaci u nomádů na 75. :D. Od hashasínů už nic nepotřebuji a vyždímal jsem od nich vše, co šlo, ač to stálo život dva mágy vody.

Tedy svět gothicu3 nyní čeká masakr a krev poteče proudem :D.

Co se týče inteligence, oni neutíkají, oni pochodují po zpátku ve snaze najít cestu k hrdinovi, jenže nemůžou udělat ten jeden krok, aby se mu zaskousli do krku, protože nepřekonají 1cm schod. Hlavně ve Varantu na dunách, jim to dělá velké potíže.
Obluda se dá trefit, i když se již ztratí z dohledu (musí to být těsně po té, co jí ty už nevidíš, ale víš, že tam je). Ale to lze jen lukem. Hra si nepamatuje počty životů oblud a NPC postav.Nikam je neukládá. Respektive pamatuje si jen ty, které jsou v dohledu (a těsně za ním). Jakmile tento prostor opustí, nebo uložíš a načteš hru, plně se obnoví jejich zdraví. Docela směšně tak působí kouzlo "léčit jiného", kterým by si mohl léčit společníka.

Nejlepší je ale stejně kýchající kostlivec.
« Poslední změna: Květen 04, 2016, 13:50:51 od Milhaus »
IP zaznamenána

JCMurphy

• Starší člen
« Odpověď #182 kdy: Květen 04, 2016, 16:00:38 »

Gothic je nádherná ukázka dekadentního vývoje...

jednička? awesome!
dvojka? taky awesome!
trojka? byl jsem nějak za půlkou a ten otevřenej svět a psychografika mě nasrali
čtyřka? vím že existuje, ale nikdy jsem to ani nechtěl hrát, stačilo si přečíst recenze...
IP zaznamenána
Zura ja nai, Katsura da!

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #183 kdy: Květen 10, 2016, 08:24:22 »

Windows 10 mohou pohřbít inovaci, obává se majitel proslulé firmy, to už je celkem druhý výstup Sweeneyho k aktivitám Microsoftu.

Zrovna včera jsme se nějak bavili na téma rozšíření Windows 10. Netuším jestli podnětem byla nějaká zprávička v televizi, či co. Microsoft hodlá v létě ukončit bezplatný upgrade, nově by se tak měly desítky začít prodávat (cena víceméně kopíruje model u Windows 8.1). Ono na tom není nic překvapivého, vědělo se to po celou dobu. Stejně tak se dobře ví, že Microsoft by rád vytvořil vlastní funkční ekosystém obdobný třeba Apple. Dalo se tedy čekat, že Microsoft místy začne tlačit na pilu a utahovat smyčku.

Z počátku to vypadalo perfektně. Kdo chtěl přejít, tak prostě přešel. Přechod byl bezproblémový a v prvních měsících bylo vše naprosto v pořádku, v mnoha ohledech došlo k posunu k lepšímu. Problém začal teprve s jednou z pozdějších aktualizací a od té doby začaly různé problémy s kompatibilitou. Potíž je opravdu v tom, že uživatel nemá ve W10 nad aktualizacemi žádnou kontrolu. Ve jménu bezpečnosti jsou mu prostě jakákoliv práva upřena. Je to krásná ukázka toho, jak se ušlechtilé cíle mohou snadno změnit v diktát, nebo chete-li v totalitu. Jenomže narozdíl od našich starostlivých představitelů EU, tenhle diktát je předem promyšlený a nesleduje jen bohulibé cíle.

Problém opravdu spočívá v těch nekontrolovatelných aktualizacích, kterými lze v mžiku změnit prakticky jakoukoliv funkcionalitu Windows 10, kupříkladu zakázat binární kód Win32. V principu nejde ani tak o to, jestli to Microsoft někdy v budoucnu udělá nebo ne. Podstatné je už jen to, že tu ta možnost vůbec je. Minimálně z toho může mnoho lidí znervóznit. Málokdo má přeci rád nejistotu, obzvláště pokud může mít takto fatální důsledky. Sweeneyho vztyčený varovný prst tak sice cílí velmi dobře, avšak podle mě přichází tak trochu s křížkem po funuse.

Pro Microsoft je to podle mě poslední šance, jak by mohl s vlastním řešením prorazit a proto už se nevzdá. A to i za cenu podobných útoků ze strany herního průmyslu. Krásnou ukázkou byla stupňující se "agresivita" oné aktualizace, která W10 nabízela. Dost mě třeba překvapilo, že dokáže obejít nastavení uživatelských práv. Smysl byl naprosto jasný a stahování smyčky v podobě datových formátů už je jen logický a očekávatelný krok. Mě osobně to nijak nepřekvapuje a v principu mě to ani nikterak nevadí. Je to zkrátka Microsoftí vize budoucnosti a každý se může svobodně rozhodout - tedy zatím (?).

Návrat ke starším verzím Windows může být totiž ošemetný, resp. může po uživatelích vyžadovat mnohem více ostražitosti. Tak trochu z obliga jsou akorát Windows XP, které už Microsoft pustil k vodě. Jenomže k vodě je pouštějí i výrobci hardware a nepoužitelné jsou pro hry s podporou DirectX > 9. Podobný scénář nakonec čeká i Windows 7 a 8.

I kdyby nakonec Microsoft od svých vizí ustoupil, bude to jen dočasné. Na všech možných frontách mu ujíždí vlak a ten vlak má stále ještě šanci dohnat. Právě proto si ale taky myslím, že to nejmenší, co Microsoft nyní potřebuje, je uživatele ještě více naštvat. Ono v té nejistotě, která se teď začala tolik skloňovat, vlastně žijeme po celou dobu, co tu s námi Windows jsou. A stejně tak jsme byli svědky různých varování, která přicházela s každou novou verzí.

Z pohledu současného vývoje her jsou Windows jen část trhu, nebo lépe řečeno je to jen podíl z celkového zisku pro herní společnosti. Nejedná se o zanedbatelný podíl, proto se o něj hraje, třeba zrovna tak, jak to Sweeney předvedl, ale tento podíl není ani esenciální (i když akcionáři mají o tomhle zajisté jinou představu :) ). Spíš mi přijde, že se herní průmysl snaží ukázat, co všechno dokáže ovlivnit. Je to takový paradox. Microsoft je obviňován ze zpomalování pokroku (inovací), ale přitom ho v tom pokroku brzdí právě ti, co ho za to kritizují. Pro mě by bylo mnohem pochopitelnější, kdyby všichni nechali Microsoft udělat to, co zamýšlí a pokud to bude špatně, ať se uživatelé prostě rozhodnou sami. Pochybuju, že by Microsoft potopil sám sebe.

Já vím, je to mnoho témat najednou, ale to je výsledek toho, že jsem nikdy neměl potřebu podobně věštecky předvídat a kombinovat, co všechno se může a nemůže stát. Od počátku jsem smířený s tím, že pokud chce Microsoft něco udělat, tak to prostě udělá a budu to řešit až to udělá. Nejvíc by se podobných případných kroků měly bát spíše velké instituce, které jsou na produktech Microsoftu závislé.  A opět zdůrazním, ta nejistota tu byla vždy.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #184 kdy: Květen 10, 2016, 15:03:55 »

No, pokud jde o PC a hraní her, mají windows téměř monopol. Valve sice pořád něco kuje s linuxem, ale to je jen zanedbatelné. Není tedy pravdou, že si PC hráč může vybrat. Naopak, tím, že svazují directx s windows a že tedy DX12 nebude pro Win7/8, že DX11 nebyl pro win vista, že DX10 nebyl pro winxp, hráče vyloženě nutí, aby přešel na ten nejnovější systém. Vetšinou s nákupem nového PC, nebo grafické karty, která daný DX podporovala. DX12 je trošku jiný, využili by jej nejspíše alespoň částečně i majitelé starších karet, ale pokud nepřejdou na WIN10, mají smůlu. V minulosti to vždy znamenalo, že ačkoliv existoval DX10, DX11, hry se dělali pro DX9 a vývojáři nechtěli riskovat nativní nepodporu winXP/vist atd.

Windows10 je jiný pouze v tom, že je možné na něj přejít pro majitelé win7/8 zdarma a že žádný další windows11,12 atd nebude. Tedy pokud nyní člověk přejde na 10ky a pokud nebude měnit PC, bude tento systém mít na vždy. Ale je to vázáno na ten PC, tedy se ve skutečnosti toho zas tolik nezměnilo, o proti minulosti. Stejně hráč bude potřebovat upgrade PC, stejně bude kupovat nový systém.

Naopak u firem si myslím, že na tom MS bude stále hůř a hůř, protože on ten linux s trochou snahy dokáže windows nahradit už nyní a pokud nepoužívají nějaké opravdu spešl extra programy, které by na linuxu nešli, nebo neměli alternativy, tak jim v tom víceméně nic nebrání. Je to zadarmo, což je super a vypadá to a ovládá se to stejně, jako ty starší systémy (windowsxp, 7). Přitom právě toto je ten trh, který je pro MS stěžejní a pokud přijde o něj, může to zabalit. Protože zde má onu pomyslnou jistotu zisku/příjmů. U domácích PC, kde se pirátí a krade a kde na to nikdo nepříjde, tu jistotu nemá.

Tedy osobně souhlasím s tím, že je to z velké míry právě MS, který brzdí vývoj. Jednak jeho nové verze windows nepřináší nic, co by vývoj posunulo (krom změn ovládání k horšímu), jednak rezignoval na lepší funkce a možnosti, ale zaměřil se na lepší možnosti, jak PC uživatele ovládat a mít pod kontrolou (což nejsou zrovna funkce, které by znamenali vývoj, zvlášť, když je jen kopíruje). Pokud se mu povede udělat uzavřenou platformu jako má apple, bude to naopak cesta zpět ve vývoji a PC se tím stanou na hraní her definitivně zbytečné (lepší bude konzole), zpomaluje i vývoj tím directemx a jeho vazbou na nový systém, na který ale hodně lidí nepřejde/nepřešlo, protože k tomu nemají důvod atd atd.

Myslím, že řešení je jediné. Musí vzniknout pro MS a windows na PC pro hraní her nějaká skutečná alternativa - nějaká skutečná konkurence, aby si uživatel mohl vybrat. Pak by MS dostal sadu, musel by jít do sebe. Do té doby se situace nezmění a nehne a MS si bude dělat co chce. Ať už se to uživatelům jejich produktu líbí, nebo nelíbí, protože právě ví, že oni nepřejdou jinam a že dřív nebo později je přejít na ten nový systém dotlačí.
IP zaznamenána

flash

• Starší člen
« Odpověď #185 kdy: Květen 11, 2016, 01:42:21 »

tak ono to zhorsovani Win 7 zacina byt videt uz ted. napriklad pouzivat IE ve win 7 zacina byt utrpeni, ja ho pouzival bez problemu a ted nadavno jsem presel na google chrome. Ono to neni jen ze strany MS ale i ze stran dalsich. Kuprikladu na win7 si uz clovek nepusti video v 1080p na youtube, pokud pouziva IE prohlizec, jeste nedavno to slo normalne, v tomhle pripade se dava vina flash playeru, ale panbuvi jak to ve skutecnosti je, protoze na Win 10 to jde. Taky mi prijde ze IE je daleko min bezpecnejsi, zrovna nedavno se mi znazil dostat vir do pocitace na strankach Doupete, neuveritelny. A to byla posledni kapka k tomu abych IE definitvne zatratil.

Ta strategie MS dat win 10 lidem zadarmo je naprosto dabelska, a rozsirilo se to jako cholera.
Skoda ze Steam zatim nedokaze s tim svojim Steam OS nijak konkurovat, klidne bych si ho na hry poridil, i za cenu dualniho bootovani. Dle udaju steamu ma uz pres 40% hracu win 10, pocet hracu s win 7 klesl na 35%. Jakmile se da neco lidem zadarmo, je to v prdeli:)
« Poslední změna: Květen 11, 2016, 01:51:44 od flash »
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #186 kdy: Květen 11, 2016, 03:36:00 »

Zadarmo, myslíš jako třeba google chrome? Protože to je panečku virus na úrovni win 10 :-D. Agresivní cpaní se všude, v tom by mohli soutěžit, a chrome by vyhrál, protože jsem ho odinstalovala 5x, aniž jsem ho instalovala. Desítkám se patrně nevyhnu, s novym počítačem, ale chromu ano.

IE snad nikdo nepoužívá posledních patnáct let, ne? Lidi mě nepřestávaj šokovat.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #187 kdy: Květen 11, 2016, 08:06:38 »

tak ono to zhorsovani Win 7 zacina byt videt uz ted. napriklad pouzivat IE ve win 7 zacina byt utrpeni, ja ho pouzival bez problemu a ted nadavno jsem presel na google chrome. Ono to neni jen ze strany MS ale i ze stran dalsich. Kuprikladu na win7 si uz clovek nepusti video v 1080p na youtube, pokud pouziva IE prohlizec, jeste nedavno to slo normalne, v tomhle pripade se dava vina flash playeru, ale panbuvi jak to ve skutecnosti je, protoze na Win 10 to jde. Taky mi prijde ze IE je daleko min bezpecnejsi, zrovna nedavno se mi znazil dostat vir do pocitace na strankach Doupete, neuveritelny. A to byla posledni kapka k tomu abych IE definitvne zatratil.

tak IE by v háji již od své 6 verze. Tam MS poněkud usnul na vavřínech. Ne jen, že ten prohlížeč byl nebezpečný, ale on ani z hlediska funkcí neměl na konkurenci ani v nejmenším. A tím, že jej MS nevyvíjel, přišel o většinu jeho uživatelů. Pak sice přišli pokusy s IE7, 8, 9, 10, jenže to bylo vše snad ještě horší. Bezpečnost se sice zlepšila, nicméně funkcionalita byla na bodě mrazu a nakonec ani ta bezpečnost nebyla nic moc. V momentě, kdy se Opera stala free a nemuselo se za ní platit, tak byl IE jediný prohlížeč, který nebyl zadarmo a který se platil. Měl omezení jen na windows a navíc v různých verzích jen na určité verze windows. Tedy opět zde MS udělal nesmyslný krok, místo, aby se snažil o univerzálnost a funkčnost na všech platformách, to vázal jen na ten svůj produkt se snahou podpořit novou verzi windows. Tím zakrněl. V 10kách to zabalil definitivně a vyrobil "nový" prohlížeč. Nicméně ten je stejně nepoužitelný, jako IE a opět je vázán jen na desítky.

Celý web přechází z flash na html5 a je snaha flash zlikvidovat úplně. I ze strany adobe. Jenže tím, že se prohlížeče právě váží na systém, byl v 7čkách starý IE a nová verze na něj už nešla nainstalovat (ta z těch 8ček). Tím neuměla html5 a proto v ní nešla videa z youtube, které definitivně přešlo z flash na html5. Tento problém bude stále častější u všech webů.

Nicméně chrome vesměs vznikl právě proto, že MS s IE6 nebyl schopen nic dělat a google vycítil šanci, přesvěčit ty davy, co jej používají, aby je získal. Osobně o tom prohlížeči mám své pochybnosti.

Ta strategie MS dat win 10 lidem zadarmo je naprosto dabelska, a rozsirilo se to jako cholera.
Skoda ze Steam zatim nedokaze s tim svojim Steam OS nijak konkurovat, klidne bych si ho na hry poridil, i za cenu dualniho bootovani. Dle udaju steamu ma uz pres 40% hracu win 10, pocet hracu s win 7 klesl na 35%. Jakmile se da neco lidem zadarmo, je to v prdeli:)

Ono to ale tak úplně zadarmo není. A MS si dobře spočítal, že na tom nijak netratí, když to udělá. Steam OS je linux, ten lze používat už dnes, na steamu jsou už pomalu i hry na linux, ale není jich moc a většina autorů své hry stále váže na DX. Dokud to tak bude a dokud bude DX jen pro windows, asi se na tom nic nezmění.
IP zaznamenána

flash

• Starší člen
« Odpověď #188 kdy: Květen 11, 2016, 09:54:11 »

Tak ja jsem prohlizece nikdy nijak zvlast neresil, IE jsem pouzival vzdycky  a zadny vyrazny potize jsem s nim nemel, zrejme proto ze moje pozadavky na prohlizec jsou minimalni. Ale videa na YT me stvala, nejen kvuli absenci 1080 ale po par minutach se zacli tak trhat ze se na to nedalo koukat. To ze je google smirak mi je uplne jasny, ale ode me nic nevysmiruje, tedy aspon nic co by me melo nejak vadit, v pocitaci mam jen hry ktery hraju, tak at si to uzijou:) Leda ze by vysmirovali moje hadky s Juju v knize navstev, to by byl jiste prusvih :D
Jinak mi prijde ze funguje jak potrebuju, takze se tim zacnu zabyvat zase az bude delat neco co se mi nelibi. Spousta programu rado instaluje chrome jako jejich soucast, pokud si clovek nevsimne a nezrusi zatrzitko, nekdy to je tak nevyrazny ze se to da prehlidnout, mozna proto jsi ho mela nekolikrat v pocitaci.

Me by zas az tak nevadilo prejit na win 10 (ono to tak stejne driv nebo pozdeji dopadne) ale dost me vadi urcita nekompaktibilita at uz s nekteryma novejsima hrama tak s temi starymi.
Rikal jsme si ze DX12 bude mozna ten duvod proc prejit na win 10, ale ani u nej nejsou zatim herni vysledky takove jak se zpocatku zdalo.

To ze Steam OS je linux vim, jen zatim u vetsiny her vykazuje horsi vysledky nez windows, coz urcite nebude duvod si ho porizovat.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #189 kdy: Květen 11, 2016, 11:17:55 »

No, pokud jde o PC a hraní her, mají windows téměř monopol. Valve sice pořád něco kuje s linuxem, ale to je jen zanedbatelné. Není tedy pravdou, že si PC hráč může vybrat. Naopak, tím, že svazují directx s windows a že tedy DX12 nebude pro Win7/8, že DX11 nebyl pro win vista, že DX10 nebyl pro winxp, hráče vyloženě nutí, aby přešel na ten nejnovější systém.

O DX12 si právě myslím, že jeho vliv už nebude tak výrazný. Herní průmysl si ty Microsoftí veletoče dost užil, takže stále hledá alternativu, která by se stala novým "standardem". Ještě před érou DirectX to bylo rozhraní Glide a z něho vzešlé OpenGL. Problém, anebo obráceně chytrý tah Microsoftu, byl v tom, že Microsoft dokázal nabídnout programátorsky přívětivější řešení a rovnou i ohromný herní trh (nastupující dominance Windows). Přesto OpenGL přežilo a AMD tuhle myšlenko začalo v roce 2013 realizovat ve vlastním projektu - Mantle. Přitom ta idea je stále stejná a DX12 se paradoxně inspiroval v ní. Je to poměrně velký obrat.

Pokud by Microsoft svou platformu ještě více uzavřel, jenom by tím podle mě celý odklon od DX urychlil. Pro ty minulé a současné hry není skoro nutnost na Windows 10 přecházet. Popř. to nebude příliš velké množství her, o které by hráči přišli. V tomhle právě vidím tu volbu. Samozřejmě to nakonec může dopadnout úplně stejně, jako tomu bylo i v minulosti, ale spíš cítím, že tentokrát už ke změně dojde. Posledních několik let je navíc potřeba počítat se stále rostoucím vlivem konzolí.

Ve firemní sféře je to bez debaty. Je to hlavní zdroj příjmům z licencí a naprosto chápu, proč v ní má Windows dominanci. Sám bych se asi pro tuhle možnost rozhodl, protože faktem je, že v souhrnu se stále jedná o celkem levné řešení.

Myslím, že řešení je jediné. Musí vzniknout pro MS a windows na PC pro hraní her nějaká skutečná alternativa - nějaká skutečná konkurence, aby si uživatel mohl vybrat. Pak by MS dostal sadu, musel by jít do sebe.

SteamOS není třeba špatnou myšlenkou, ale je to jen první kapka, která možná něco změní, nebo taky ne. Vsázel bych spíše na tu druhou možnost. Obecně není důvod používat SteamOS, prakticky ho lze nahradit jakoukoliv desktopovou verzí linuxové distribuce. Zůstal tu ovšem stále stejný problém - malé povědomí o linuxu. Je až s podivem, kolik lidí používá mobilní hardware s Androidem, ale na desktopu používají Windows a linux z principu odmítají. Není to tedy trh, který by velké vývojáře zajímal. Malé však již ano a těm SteamOS může pomoci. Jenomže tomu zase nenahrává fakt, že Valve, potažmo Steam, má dost odpůrců právě v této části herní obce.

Pokud jde o ty horší výsledky běhu her na linux vs Windows, které uvedl flash, tak to je celkem logické. Ani vývojáři grafických karet nemají potřebu se linuxu věnovat. Přesto v minulosti idSoft své hry tvořil primárně pro linux a linuxové verze těchto her běžely svižněji. Jenomže idSoft byl mezi ostatními vývojáři spíše kuriozita.

V téhle souvislosti mě napadlo, že mnohem zajímavější variantou by bylo, pokud by se čistý linux objevil na konzolích.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #190 kdy: Květen 11, 2016, 11:41:14 »

Tak on u těch her na linux od valve je spíše problém v tom, že je zpětně předělávají z directux a zajišťují tak kompatibilitu. Popřípadě používají některé ty virtuální programy, které částečně prostředí windows napodobí, pak zachytávají příkazy, které jdou do DX a převedou je do opengl. V neposlední řadě byl dlouho i problém s grafickými kartami a ovladači a podporou od velkých výrobců. Ale todle by mohl právě ten pokus od valve překonat.

A ono jak se ukazuje, od Valve byl ten zájem o linux logický a svým způsobem bojuje o přežití. MS totiž chce jít ještě dál a hry chce prodávat a distribouvat přes ten jejich obchod ve win10. Nedávno okolo toho byla slušná kauza, jak ty hry tam nefungují a jak je to celé na hovno. Jenže pokud to bude exlusivní, nebo bude hru vyvíjet MS, tak jinde koupit nepůjde. A pokud MS doladí ty nedostatky a zanče to fungovat, bude mí Valve dost problém. Ne ani kvůli hráčům, že by to chtěli, ale on jim MS víceméně nedá na výběr, pokud udělá MS uzavřeným (čehož jsou schopní).

Tedy osobně ty snahy od Valve jen a jen podporuji, ačkoliv steam obecně moc rád nemám a spíše se mu vyhýbám. Jen to chce dotlačit výrobce velkých enginů a her, aby DX nevyužívali a nabídli jim nějakou otevřenou alternativu. Jakože ten poslední pokus OpenGl (Vulkan) byl jakýsi rozpačitý, dle výsledků. Ale todle je asi jediná možnost.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #191 kdy: Květen 11, 2016, 14:15:37 »

Pokud se nemýlím, tak Valve má jednu obrovskou výhodu a tou je, že nemá potřebu se zpovídat akcionářům. Ono to chce hlavně někoho, kdo si může dovolit experimentovat. Buďto pokryje ztráty z jiných zdrojů, nebo prostě s tím rizikem rovnou počítá.

Mě se ta myšlenka SteamOS taky líbí. Mimo jiné tím, že uživatel zůstává svázaný jen Steam klientem. Tedy Valve se to nesnaží více uzavřít. Ale opravdu to chce hlavně podporu ze strany dalších vývojářů.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #192 kdy: Květen 11, 2016, 15:10:06 »

Tam ale zase hraje tu roli ten direcx12 a jeho podpora. On DX12 by měl přinést značný posun v tom, že je to nízkoúrovňové rozhraní, tedy by měl zvýšit výkon, současně být ale složitější pro vývojáře. Mantle s tímto začal, jak si psal, jenže ten nemá potřebnou podporu. V tom je zase problém ve výrobcích HW. NVidia nikdy mantle nepodpoří, Intel také ne. Navíc spolupracují více s MS obecně a tedy udělají vše proto, aby Mantle zadupali do země a nikdy se z toho nestal nějaký standart. Raději budou podporovat ten directx, ačkoliv i u něj je problém v tom, že výrobci grafických karet jej nepodporují tak, jak by měli. Respektive nVidia zdá se u svých produktů lže v tom, že má plnou podporu DX12 - v oné asynchroní funkčnosti (shadery) - což mimo jiné způsobuje i špatné výkony, nebo rozdílné - kolísavé výkony, pokud s nimi výrobce hry počítá). Zatím tedy tuším asi jen jedina hra, která opravdu nativně podporuje DX12, fungovala lépe na kartách od AMD. Do toho je tu ještě ten Vulkan, který by mohl být řešením, mohl by být univerzálním, neměl by být problém, aby měl podporu od všech výrobců i vývojářů, jenže ten zase nepustí MS. Další velkou roli zde hrají konzole. Obě se přizpůsobily, že mají mnohem blíže PC a konvertování na PC je tak snadnější. Problém je v tom, že se přizpůsobili k PC před vznikem těchto api (vulkan, DX12, Mantle). Respektive AMD se nepovedlo do konzolí Mantle protlačit. A ačkoliv také fungují nízkoúrovňově, tak úplně jinak. A to zas bude brzdit tento vývoj. Nejednoduší bude dělat hry pro DX11.

Také je super, že se mi potvrdilo, že nová generace konzolí bude do tří let od vydání mrtvá (nedostačující). Jestli opravdu Sony udělá novou, výkonnější verzi, bude ještě sranda.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #193 kdy: Květen 11, 2016, 22:11:16 »

A flash má opět přístup "je mi to uplně jedno", proč mě to nepřekvapuje :-D.

Jsem si jistá, že se nainstaloval s jinejma programam, jenže já nejsem typ, co jen kliká další a nečte, takže mi přijde divný, že bych si nevšimla, co instaluju.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #194 kdy: Květen 11, 2016, 22:15:37 »

Chrome se do PC dostane, ať už chceš, nebo nechceš. Tomu nelze uniknout.
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 89