Podařilo se mi zas o něco pokročit, ale bohužel jsem se vlastní chybou dostal, řekněme, do slepé uličky, takže se budu ještě v save vracet. Příliš jsem pospíchal po lince Akt V, až jsem vynechal podstatný úsek a znenadání vlítl rovnou do Epilogu. Vlastně si nejsem tak zcela jistý, zda-li jsem neminul ještě něco (např. nemohu najít trpasličího zubaře, pro kterého jsem měl další zuby -> nanešěstí jsem jeden asi potratil, takže není zas tak podstatné ho najít).
Její veličenstvo strigaNa hřbitově mi zbyla už jen krypta se strigou a dvě trofejové potvory (bruxa Lilly a garkain Vesper). Obě trofeje lze získat v pohodě, akorát blbé je, že vzít lze jen jednu, takže jsem to stejnak musel udělat nadvakrát. Mistr lovčí se nachází u druidů v jeskyni, je to tedy pro vyzvednutí odměny kousek. Jenomže jsem od něj obdržel pouze peníze, což mě tak napadá, že on má asi ještě nějakou další volbu rozhovoru po oznámení všech zakázek. Naneštěstí budu stejnal loadovat, jak jsem zmínil výše, tak ho zkusím prokecnout ještě jednou.

U krypty už čekal Velerad, který mě chtěl aktivně doprovodit dovnitř, ale nikam jsem nespěchal. Hezky jsem si odpočinul do půlnoci a pak si pořešil trofej Lili. Teprve po 3:00 jsem vlezl do krypty. Fígl je celkem jednoduchý. Protože chci Addu odčarovat, musím se strigou v kryptě vydržet od půlnoci do rána a to je dost náročné na utíkání. Hra si celkový čas nehlídá, takže čím později tam vejdu, tím kratší dobu mi to zabere. Velerad se mnou samozřejmě nešel jen tak, okamžitě za mnou zavřel mříž

Striga už čekala u svého sarkofágu, takže začala klasická hra na kočku a myš. Obíhal jsem kolem sarkofágu a snažil si strigu nepustit k tělu. Z minula vím, že zabít jí není obtížné, ale to jsem opravdu nechtěl. Dvakrát se jí podařilo mě omráčit, ale zranění z toho bylo lehké, nic co by nepořešila přirozená regenerace. Je to opravdu jen o té koordinaci pohybu, protože v průběhu času zhasíná postupně 5 svíček na sarkofágu a každé zhasnutí znamená, že je Geralt přesunut přímo naproti strize, takže je potřeba po ukončení animace okamžitě uhnout.

Povedlo se, hodiny uběhly rychle (co svíčka to 1 hodna, v tom je ten fígl, já to smrskl do hodin dvou

) a Adda opět přišla k sobě, mnohem pokornější a vděčná. Sice jsem jí slíbil doprovodit na povrch, ale ona cestu zvládla sama. Ze sarkofágu jsem sebral Osrittův deník a rovnou si odskočil přes Poutníkův kámen do tajné chodby, kde jsem sebral Minstrelovi poznámky, předmět potřebný pro dokončení zbroje. Jak vidno, za rebely lze zbroj dokončit až po "porážce" strigy.
Jenom ještě v rychlosti k Osrittovo deníku. Osritt je ten týpek, co ho v intru hry striga zabije, když ho Geralt rozváže a nechá prchnout. Byl to ctitel Addiny matky, který nikdy neunesl, že měla poměr se svým bratrem (Foltestem) a ještě nenarozené dítě proklel. Adda se narodila mrtvá a byla pohřbena ve Starém hrádku, což bylo původní sídlo Foltesta. Jenomže nebyla zas tak úplně mrtvá, sedm let rostla a sílila jako striga. A zbytek už znáte

Pokud jde o to, kdo kletbu obnovil, tak ten se nám za chvilku představí sám

Starý hrádekVelerad mi za vyřešení strigy poskytl ocelový meč D'yaebl a nasměřoval mě na Starý hrádek, kde prý najdu řešení problému se Salamandrou. Bohužel jsem se nechal příliš unést a zapomněl se vrátit do Staré Wyzimy, aby mi kovář vyrobil zbroj. Naštěstí mám jeden prozřetelný save

Hned na začátku mě uvítal de Wett a nechtěně se přiznal, že to byl on, kdo obnovil Addinu kletbu. Nikoliv pro slávu Salamandry, on se chtěl s její pomocí dostat jen k moci a pak Salamandru odkopnout - naivní blázen

Udělal jsem tedy to, co by udělal i Azar a de Wetta zabil. V podhradí krom potvor nic zajímavého není, ale po cestě nahoru k hrádku je to samý mutant a dokonce Azar s "oživenou" Raylou Bílou. Tu na mě úspěšně poštval, ale i když je Rayla docela tuhá, pár Igny to pořešilo za mě. Tužší byl spíše boj s mutanty na nádvoří, ale do toho už zasáhl i Yevinn a pár trpaslíků.

Yevinn mi poté ukázal cestu do katakomb, kde jsem se postupně prosekal až k cestě do laboratoře. Opět mě odchytil Azar a seslal na mě kostěje, což je takový tuhý přerostlý krab. Jenomže dost pomalý, tak jsem s ním kroužil kolem pilíře a smažil ho Igni. Občas jsem si i sekl, ale je to riskantní, umí pár triků, jak mě omráčit, povalit, oslepit ... prostě nic žádoucího pro boj

Po jeho smrti jsem získal ingredienci pro mutagen. A tady mám i ten spásný save

Další setkání s Azarem následovalo o kus dále a tentokrát to byli dva tuzí přerostlí mutanti, ale opět pomalí. Taktika velmi obdobná, akorát jsem podcenil finále. Myslel jsem si, že si poté budu moci odpočinout, takže jsem se pustil i do přímé konfrontace mečem. Byla to chybka, po boji mě Azar teleportoval rovnou k sobě na "finální" bojiště. Naštěstí mi na pomoc přispěchal Berengar, který se mi takto odvděčil za mírové řešení v Akt IV. Naneštěstí moc nevydržel (Berengar je normálně smrtelný) a není divu, Azar nám do první konfrontace na Blatech nějak zesílil a umí podobné fintičky jako kostěj. Podpálení nefungovalo, naštěstí umím rychle utíkat, takže to skončilo u klasické honičky, občas jsem ho povalil Aardem a párkrát si sekl. Trvalo to sice dlouho, ale k úspěšnému cíli to vedlo taky

Přišlo mi, že tenkrát jsem ho porazil mnohem snadněji, dokonce Berengar přežil - asi jsem měl přeci jen už lépe potrénováno, protože si pamatuju, že ani de Wett se nezmohl na odpor, tentokrát jsem s nim normálně bojoval). Každopádně tuhle část si dám kvůli zbroji ještě jednou.

Venku mě opět čekal Yevinn, se kterým jsem poté odplul do Wyzimy na schůzku s Foltestem. Přítomem byl i Radovid (vlastně Addu jsem nakonec zachraňoval pro něj

), protože oba panovníci mezitím uzavřeli spojenectví s cílem rozprášit Řád a jeho Agenty. Ostatně o vlivu velmistra Jakuba jsem se dozvěděl právě u Azara, po jeho smrti jsem použil zrcadlo v laboratoři, Jakub v něm žádal o posily mutantů. Rád by nastolil nový řád, akorát mu v tom překáží jedna věc - já

Honba za velmistremI nová Wyzima je v žalostném stavu. Hra se přesune do Klášterní čtvrti, ale je to tu samá barikáda a oheň. Cestou jsem narazil na Sigfrieda v doprovodu mutantů, nezbylo, než-li ho zabít. Je to stejný fanatik jako velmistr. Postupně jsem se tak v kombinaci průchodu přes ulice a domy dostal do čtvrti nelidí a od umírajícího rytíře získal klíč do stok. A tady jsem se zasekl, ve stokách je totiž Zeugl ...

Uvědomil jsem si, že tenkrát tu se mnou byla Triss, která nás průběžně léčila, ale nyní mám po boku Yevinna

Taktiku si vybavuju, ale asi nejsem opravdu ještě dostatečně vycvičený. Level mám 38, talentů dost, takže zítra s tím něco udělám. Celková herní doba je zatím necelých 52 hodin, pokud se vrátím ke staršímu save, přijdu o cca 2 hodiny.

Jenom ještě poznámka k obyvatelům. Ve Wyzimě se dá narazit na pár známých - Vasku, Poustevníka, Novicku ze špitálu a Vivaldiho (ve sklepě je ghúl Vetela a otravná dívenka z Bahnic). Novicka mi připomněla jednu pasáž příběhu, pověděla mi totiž příběh Carmen, která se nyní chystá vdávat. Během léčby Vincentovo lykantropie jsem od Carmen zjistil, že její pravé jméno je Helga, ale už mi to nedocvaklo. Jedná se o zapuzenou dceru otce Fury, což byl onen fanatický kněz ohně v Podhradí. Zmiňovala se o ní Abigail.