Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 17:31:14
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: (Elemir) - Zaklínač: Enhanced Edition  (Přečteno 42869 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:(Elemir) - Zaklínač: Enhanced Edition
« Odpověď #15 kdy: Červen 23, 2015, 19:26:45 »

Obchodní čtvrť

Obchodní čtvrť je poměrně rozlehlá, chvilku to chce prolézat křížem krážem a zkoušet prokecávat různé obyvatele. Kupodivu si tuto čtvrť z předchozí hry moc nevybavuju, narozdíl třeba od Klášterní čtvri, přijde mi taková méně zajímavá. Přitom se tu postupně odehraje řada zajímavých událostí. Možná je to tím, že oproti Kláštěrní čtvrti je tu toho méně k navštívení.

Vedle nevěstince, banky a radnice tu stojí za zmínku určitě velké tržiště. Brzy jsem pochopil, že tu není něco v pořádku a obchodníci jsou tlačeny do členství v cechu, který je podezřele ždímá o zboží, což mi prozradil obchodník poblíž hospody Nový Narakort (viz Leevaurdenův banket). Další kupec pro mě měl přímé varování, ať se nepletu do záležitostí Salamandry, jenomže to je právě to, co dělat chci  a taky musím :) Na tržišti se dá jinak sehnat prakticky vše, čímž pádem není nutno se do Kláštěrní čtvrti nikterak vracet kvůli zásobám. Navíc mám truhlu i v Novém Narakortu.

Přesto mě to zpět pořád táhlo. Za prvé mě tam hnal úkol od Triss s vyhledáním magického zřídla a za druhé nedořešená romance s půlelfkou. Dalo to zabrat, ale našel jsem jí :) Při první návštěvě slumů jsem asi neprokecl úplně všechny, protože v domě hned vedle hospody je přes den hrdlořez, který má pro mě kšeft se strašidelným domem ve slumech (dům u hradeb vedle Beraniny). Teprve teď jsem si to řešení vybavil. Je to samozřejmě past a po pobití celé bandy jsem osvobodil právě onu půlelfku, která mi lámanou řečí poděkovala a odešla do čtvrti nelidí. Vydal jsem se za ní a po úspěšné lekci základů elfštiny jsem jí pro změnu předvedl něco svého :) Vincent Meis mě pak ohledně trofejí odkázal na Mistra lovčího, který je nyní v Obchodní čtvrti (už jsem na něj narazil).

Vlastně ohledně vracení to není úplně přesné, protože do Klášterní čtvrti mě budou hnát ještě dva úkoly, z toho jeden hlavní. Leevaurden se zmínil, že bych si měl o základně Salamandry ve Wyzimě promluvit s někým, kdo čile obchoduje s fisstechem a jen tak bokem zmíníl žalářníka Šémka. Ale na to je teď čas. Druhým úkolem je zaklínačská zakázka na neklidného ducha a taky bych si rád promluvil se Sigfriedem, abych věděl, jak na tom jsem ve spojitosti s Řádem Planoucí růže. Raymondův dům obsadil trpasličí zubař Zahin Schmartz, zajímavá postavička, co vykupuje zuby všemožných potvor.

V Obchodní čtvrti jsem postupně narazil na dvě šlechtičny, co pro mě měly neslušný návrh, jednu se mi povedlo namísto požadované trofeje z nestvůry klasicky uplatit 230 orény (i Modroočka mě vyšla na 500 orénů :) ), u druhé zatím netuším, co přesně požaduje (pravděpodobně chyba v překladu). O dvou úřednicích na radnici vím už od minula, akorát sehnat dva diamanty je problém. Naštěstí je na tržišti kupec, který je jako na potvoru prodává a navíc mi poskytne radu, po čem bohaté ženy touží :D Když už jsem ty ženy načal, od Marigolda jsem v hospodě sehnal úkol - donést mu jeho loutnu, kterou si "zapomněl" u Rozalindy Pankierové. Jó, akorát mi to vyklopil až poté, co jsme se řádně opili. Otce jsem uplati 22 orény a s Rozalindou si promluvil, nebyla třeba jí nějak složitě přemlouvat ;)

Shodou okolností bylo okolo osmé večer, takže jsem Marigoldovi v hospodě loutnu předal a počkal si na jeho koncert ... no, musel jsem nejprve z hospody vyjít a zas se vrátit, jinak skript nehodlal proběhnout. Obecně tu pár skriptů považuju za poněkud vadně implementovaných, ale naštěstí to nemá na děj žádný vliv, kord když se to dá pořešit takto jednoduše. Marigold zahraje jednu instrumentální skladbu a je po všem. V tu chvíli mi došlo, jak Zaklínač 3 recykluje určité nápady z jedničky a akorát je v trojce poněkud vyšperkoval - oslava u Shani vs pitka na Kaer Morhen, koncert Marigolda vs bardské vystoupení v Novigradu ... přijde mi, že si v tomto ohledu CD Projekt RED splnil to, co mu jednička technologicky ještě naplno neumožnila. A je to sympatické, protože není nutné být za každou cenu originální. Pokud bych chtěl být akurátní, ona ve dvojce je taky jedna prima pitka ;)

Hospoda je samozřejmě útočištěm bijců, takže jsem si rovnou zaboxoval a při meditaci pak ještě utratil jeden bronzový talent za dovednost tvrdá játra (zkracuje opilost). Ze speciálních esencí jsem si navíc uvařil 3 mutageny, dva přidaly po jednom bronzovém talentu, třetí dodal dovednost lepší regenerace v noci. Postupně jsem se totiž dopracoval až na level 20 a skončil se 47 bronzovými a 8 stříbrnými talenty. Pomalu se blíží chvíle, kdy bych se měl rozhodnout, jakým směrem výcvik Geralta povedu. Kikimory pod bankou ukázaly, že už začínám bojově zaostávat. Před hospodou jsem pak pobral ještě všechny zaklínačské zakázky, k čemuž mám hned taky pár postřehů.

V trojce se tak nějak v tichosti předpokládá, že Geralt už jednotlivé potvory a trofeje zná, ale v jedničce se lze naučit pomocí dovedností jen základy, které se pak jen velmi pozvolna doplňují (pokud tedy vůbec). Nejrychlejší a nejefektivnější je proto nakupovat knížky bestiářů, jenomže to leze dost do peněz :D Čas od času nějaká rada vypadne z obyvatel, podobně jako v Podhradí i tady jsem našel dvě "instruktorky" (měsťanky v hospodě, jedna mi za pivo pověděla něco o baziliškovi, druhá za kravské mlíko o wyvernách).Podobné je to pak i u alchymistických ingrediencí. Peníze tedy hrají v jedničce poměrně velkou roli a není jich nazbyt, ale přesto mi celá zdejší ekonomika přijde vybalancovaná a mnohem uvěřitelnější.

Po cestě jsem v jedné dílně narazil na zvláštního alchymistu, který se mnou zavedl řeč na Kalksteinovu knihu o metamorfóze. Chvilku jsem se chytal, ale pak jsem stejnak udělal chybu. Knihu jsem nakonec zakoupil a příště si půjdu pohovořit znovu :) Chtěl po mě i jeden kus červené meteorické rudy, kterou lze shodou okolností vyhrát i v pěstním souboji v hospodě. Rudy mám jinak dost, asi by nebylo od věci si nechat už něco vykovat. U zbroje je to horší, to je pro mě pořád ještě majlant (5000 orénů - já stěží balancuju na hranici 4000 orénů).

Protože toho pro dnešek už bylo tak akorát, chtěl jsem na závěr už jen promluvit s Triss o magickém zřídle, ale kupodivu nebyla v noci doma. Při té příležitosti jsem si při noční procházce musel osvěžit paměť - ve čtvrti vládne stanné právo. Naštěstí lze za příslib zabíjení kikimor získat od velitele glejt. Ono toho v podstatě moc nezbývá, mám takové tušení, že na Blatech to půjde už celkem rychle a budu na pokraji Akt IV. Každopádně jsem zas trochu posbíral "špionážní" informace, on má Radovid namířeno do Wyzimy, ale Temérie a Redanie jsou opravdu v současné chvíli na ostří nože. Čeká se tedy na oficiální potvrzení míru. Proto také není Foltest přítomen ve městě. Pokud jde o onen podivný obchodní cech, kupodivu se nejspíše nejedná o Salamandru, kupec naznačoval, že takovouhle spotřebu zboží by mohl mít Řád. Uvidíme, kam mě to ráno zavede.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: Červen 24, 2015, 08:07:03 »

V noci jsem zjistil, že k EE edici mám i guide od autorů, takže jsem lehce nakoukl na části, které mám už za sebou. Zajímal mě hlavně vliv různých rozhodnutí a tady jsem zjistil, že se od minulého hraní trochu liším. Ono se to nezdá, ale třeba Akt II dokáže být v závislosti na jednotlivých rozhodnutích celkem proměnlivý a i při dobře rozehraných souvislostech se dá snadno odklonit na nějakou defaultní cestu.

Strašně to láká nahrát starší save, ale prostě volby byly takové, jaké jsem dal a holt zas někdy příště :D Trochu mě uklidnilo, že volbě frakcí jsem se vyhnout nemohl a vlastně jsem rád, že jsem částečně zkopíroval dřívější hru, protože jsem si tak nechal volbu otevřenou až do poslední možné chvíle. Překvapilo mě, s jakými až detaily designéři počítali. Hlavně klika je v tom, že tohle do další rozehrávky 100% zapomenu :D

Taky to má ovšem jedno negativum ... zjistil jsem, že některým protagonistům už hezkou řádku příspěvků przním jméno :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #17 kdy: Červen 24, 2015, 18:33:56 »

Napadlo mě vyzkoušet si, jak bude video v příspěvcích fungovat, tak pár vzorků pro zhlédnutí ... ;) Prim budou mít samozřejmě screenshoty, ale jsou určité věci, které lze prostě vyjádřit jen videem - hlavně tu atmosféru. Českým titulkům vs český dabing se nijak nepodivujte, nakonec jsem si zvykl a je to dobré, když zrovna píšu poznámky a nekoukám na text ;)

Úvodní intro ke hře Zaklínač - odkletí princenzy Addy. Můžete se trochu pokochat, bohužel to kvalitu nějak pomršilo, ale to je na straně YouTube, Bandicam můžu jen chválit.

Příběhové romance v Akt III

V třetí kapitole lze pokračovat v jedné z hlavních romancí (Shani vs Triss) anebo také v žádné ... Rozhodující je, koho určíme Alvinovi za opatrovatele. Musím říci, že nyní už tak nějak rozumím, proč je Yennefer v trojce ústřední ženou příběhu (vyjma Ciri), CD Projekt RED prostě jedničkou nastavil určitý trend, který pak ve dvojce žehlil a trojka je už jen logický důsledek. V jedničce prostě kraluje sympatická Shani.

1) Pokračování romance se Shani po volbě Shani jako opatrovatele Alvina. Samozřejmě až po řádné konzultaci s přáteli nad hrníčkem něčeho ostřejšího ;) Volby dialogu jsou spíše morálního rázu, ale proč si neužít?

2) Pokračování romance s Triss po volbě Triss jako opatrovatele Alvina. Samozřejmě až po řádné konzultaci s přáteli nad hrníčkem něčeho ostřejšího ;) Volby dialogu jsou spíše morálního rázu, poněkud přibrzděné, holt Triss nemá zas takové pochopení, tak proč riskovat? (záměrně jsem koncové volby změnil, aby to nebylo úplně stejné, jako u videa se Shani).

« Poslední změna: Červen 24, 2015, 18:45:48 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #18 kdy: Červen 26, 2015, 08:01:18 »

Opatrovník pro Alvina

Hledání opatrovníka pro Alvina je další klíčový bod pro hru, protože se tím určuje, za koho budete ve hře kopat ... teda ne doslova, vlastně jde o to, kdo bude kopat za vás :) Volíte si tím totiž budoucí partnerku, která sehraje určitou klíčovou roli a vybrat si lze samozřejmě jen jednu, ta druhá se automaticky naštve.

Po objevení a aktivaci všech zřídel ve městě se Triss podaří určit, že magickým zřídlem je Alvin, toho času umístění v Lebedově lazaretu. Při vstupu do kláštěrní čtvrti mě zastavila Shani a sdělila své obavy ohledně mého spolčení s Triss - řekla to trošku drsněji, ale Triss o Shani taky nemluví zrovna ukázkově ;) V Lazaretu už čeká Marigold a překvapení, Alvina unesla Salamandra. Marigold je naštěstí sledoval, takže po rychlém boji jsem Alvina osvobodil a hra na mě hned bafla s rozhodnutím, komu má Marigold Alvina dovést. Samozřejmě jsem zkusil obě varianty, abych mohl doplnit romance, co si vedu v samostatném příspěvku, takže pro bližší info doporučuju kouknout tam, nebo na videa u předchozího příspěvku.

Se skřípěním zubů jsem nakonec zůstal u romance s Triss. Autoři udělali chybu, když sem Shani dávali, protože ta volba je potom mnohem těžší. Hlavně proto, že Shani je sympatičtější charakter, bohužel tu musím mít na paměti věci, které vyplynou až z dalších dílů - dlouhověkost Geralta a jeho neplodnost. V principu je tedy Triss mnohem logičtější volba. Na druhou stranu, romance jsou dobrovolné, paradox vyplyne až ve chvíli, kdy se bezhlavě pouštíte do každého podobného dobrodružství :) Shani totiž na tu první noc nezapomněla a hezky mi to vyčinila.

Alvin není z Triss taky zrovna unešený, u Shani se mu líbí více, leč zase ... vzhledem ke svým schopnostem potřebuje spíše dohled čarodějky. Co jsem tak vyrozumněl podle trojky, u Ciri to bylo stejné (postarala se o ní Yennefer) a Alvin je zde jakousi analogií. Docela by mě zajímalo, nakolik CD Projekt RED uvažoval u jedničky o dalších dílech, když pak musel tolik věcí "odklánět" :D

Každopádně je tu ještě jedna věc, která se dá celkem snadno zapomenout, protože to pro hru jako takovou nemá příliš význam (tedy alespoň pro mě to předtím nemělo) a to je zmínka o Laře Doren, nositelce Starší krve. Tohle je věc, která je možná známá hráčům, co četli Sapkowského knihy, pro mě to vyplynulo až obráceně z trojky. Už v jedničce se totiž kupodivu o Laře mluví jako o genetickém experimentu, ne moc vydařeném, protože v linii jejího potomstva se sice nachází magicky obdaření jedinci (plus další schopnosti atd. atd. ...), ale ti jsou zároveň těžko zvladatelní ... zkrátka mají svou hlavu :D A to samozřejmě nebyl původní záměr "šlechtění". V trojce je pak v Avallac'hovo laboratoři vidět celý rodokmen, na jehož formování se tento elf také podílel.

Pár vedlejších úkolů ...

V Obchodní čtvrti se dá narazit na pár vedlejších úkolů, ale je tu i pár neúkolových odměn. Nebudu to brát chronolicky, v podstatě to není nutné a takhle to bude alespoň i přehlednější. V dílně alchymisty se mi konečně podařilo dokončit rozhovor na téma metamorfózy a získal jsem tak pár dobrých svitků na petardy. Za jeden kus červené rudy jsem dostal další. Při pozdějším rozhovoru s Kalksteinem jsem se dozvěděl, že už má novou teorii a předrecituje předpoklad existence atomů :)

V hlavní lince jsem se pustil po stopě Salamandry, kdy mě Šémko odkázal na jistého Anguse, který postává někde ve Slumech. Angus je slušný vydřiduch, tak jsem mu místo platby pohrozil a když začal utíkat, tak jsem ho sledoval až do jeho domu, kde došlo na souboj. S glejtem jsem se vydal do tajné varny ve stokách a po získání dalších dokumentů jsem musel čelit slušné přesile. Už docela přituhuje, ale trénink dovedností si schovávám až na Blata. Nakonec zbyl už jen šéf zdejší pobočky, který už čekal ve stokách na překladišti. První základna tedy zničena.

Noční potulka obchodní čtvrtí přinesla dva zajímavé momenty - mnoho kikimor a zázračného léčitele. Když jsem se napůl zraněn dostal do čtvrti, kde přes den sídlí Mistr lovčí, najednou mě někdo uzdravil. Chvilku jsem spekuloval, jestli jsem jen nelevelnul, ale nikoliv. Koukl jsem dolu a u hospody byli vidět akorát členové Salamandry. Postupně jsem se probil tedy až dolu a v hloučku kikimor rozeznal toho záhadného dobrodince - Triss se nad ránem vracela z hospody :D Vůbec jsem netušil, že ve hře funguje podobný skript, kdy mě v bojovém režimu bude přátelská postava léčit, aniž bychom plnili společný úkol. Takový opravdu milý okamžik.

Když už jsem u té hospody, uvnitř lze přes den narazit na Patrika z věže, což je rytíř Řádu, který hledá svou ztracenou sestru. Podle popisu není pochyb, jde o kurtizánu Modroočku. Rozhovor s Paní noci mi přinesl trochu jiný pohled na věc a protože to bývala koneckonců milenka našeho společného přítele, souhlasil jsem s jejím romantickým návrhem. Patrik to ovšem nerozdýchal a opět tu byla práce pro můj ocelový meč. Nevím, co má proti obcování s upíry ... :D Dovolil jsem si k tomu udělat i krátké video, některé rozhovory opravdu stojí za to a je na tom krásně vidět ten nečernobílý svět Zaklínače.

Pokud někdo pozornější našel něco, co se mu na videu nezdá, tak přiznávám, video je poskládáno ze střihů, vybíral jsem co nejlepší variantu boje, aby to působilo efektivně a hlavně, aby to nebylo zbytečně natažené právě o boj. Nemám Geralta moc vycvičeného, ale volba správné taktiky tu dělá opravdové divy a samozřejmě to chce i trochu štěstí, protože ty alpy umírají celkem snadno, takže je potřeba je před rytířy docela aktivně chránit (není to důležité, ale když už, tak ať přežijou všechny).

Pokud by někoho zajímalo, jak by to vypadalo obráceně, tedy pokud bych se vrhl na upíry, tak vězte, že velmi tuze :) To se mi podařilo v minulé hře, kdy jsem neznal souvislost s Regisem, navíc jsem neměl tu podporu od rytířů, bojoval jsem jen sám za sebe a měl co dělat (to omráčení je opravdu svinstvo). Na videu je vidět ještě jedna věc, za prvé chybka u romance - ty dcerky jsou, jak už jsem poznamenal výše, typově alpy, kdežto ve videu se za Geraltem najednou objeví bruxa (Paní noci). Druhá je práce s modely postav, když se Geralt začne vůči postavám natáčet, tak jakmile začne postava mizet ze zorného pole, dojde k jejímu optické ztluštění (je to vidět i na tom videu). Taková zajímavost, ale nejde si toho nevšimnout.

Zpět na Blata

Dříve či později se cesta na Blata stane nevyhnutelnou. Ve městě toho opravdu vcelku už moc nezbývá a mimo město vedou krom hlavního úkolu i skoro všechny zaklínačské zakázky, což je nyní hlavní zdroj příjmu. Problém je v tom, že zakázky se týkají ingrediencí potvor, které ještě ani pořádně neznám, tudíž jsem nejprve musel dostudovat patřičnou literaturu a protože jsem to vzal rovnou i s herbáři, tak se mi nebezpečně snížil rozpočet. Knihy lze naštěstí odprodat zpět, sice za zlomek původní ceny, ale pořád lepší než drátem do oka :) U kováře jsem si za 1000 orénů nechal vykovat meč ze 3 kusů červené meteorické rudy.

Na nábřeží jsem potkal vyplašeného týpka, co mu bratra v bažinách roztrhali topivci a on by rád rodinný prsten, co nosil jeho bratr. V přístavišti na Blatech jsem pak pro změnu potkal Carmen, ta zas míří za druidy, protože její milý se mění ve vlkodlaka. Poslal jsem jí domu, vyřídím to holt za ní ;) Vaska mě zas pro změnu poreferovala o nových pořádcích, které zde zavádí Salamandra. Do toho je tu celkem tuho - samá tužší verze masožravek a kikimory.

Chvilku jsem zkusil bojovat, ale nakonec jsem se jen prosekal do druidského hájku. Krom staršího druida tu byl i Hierofant. Od něj jsem získal radu na vlkodlačí nákazu a rovnou ho obral v kostkách (je to další z profesionálů, De Wetta ve Wyzimě už jsem porazil - překvapilo mě spíš, že se se mnou De Wett vůbec bavil, poté co jsem pomohl Talarovi). Více se mi toho za současného stavu nepodařilo, nezbývá, než si najít klidné místo a začít meditovat nad rozdělením talentů ... :)
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #19 kdy: Červen 26, 2015, 14:05:24 »

Tak, já tu jen vyhodim tenhle oficiální obrázek k The Sims 3 Supernatural.

[ Invalid Attachment ]

Tak jako tematicky.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #20 kdy: Červen 26, 2015, 21:58:56 »

Hm, hezké, Geralt skoro jak vyšitý :D

No, zkusil jsem ještě večerní po pracovní posun a zasedl k ohýnku ... jsem level 22, volných 50 bronzových a 12 stříbrných talentů. Vzal jsem to tak, že do dovedností odvozených od atributů jsem nacpal vše (zbyly jen mutagenní pozice), do stylů mečů jsem dal jen do předposlední pozice, protože finále je za extra efekty, což je pro mě teď celkem nevýznamné a ze znamení zbylo už jen na Igny. Aard mám docela pocvičený. Prostě ono to láká, ale na vše talenty nejsou. Je potřeba se prostě profilovat. Trochu neštěstí je, že bych se bez skupinového stylu obešel, ale atribut, který tohle ovlivňuje, je jinak celkem zajímavý. Těch 16 bodů navíc mě proto už nijak nevytrhne.

Bronzové talenty budou přibývat dále, nakonec se tím dá zvednout i hodně zbylého. Rozhodující začínají být stříbrné talenty, protože to už je úzká specializace a nakonec i zlaté talenty, což je už ten top, na který ještě nemám. Proto mě to vlastně teď ještě netrápí. I tohle rozdělení bronzových talentů vedlo k tomu, že na Blatech v podstatě kraluju. Padly všechny tři trofejové potvory (wyverna Moa, archespora Kokakcydium a vlk Woref). Změna je hodně znát. Tím ale nechci říci, že neumírám, občas se přepočítám i tak, nedá se na to prostě 100% spolehnout ;) A je to dobře, trojka v tomhle právě dost zklamala ... a přitom je to úplně jiný systém boje.

Stojím před táborem Salamandry na Blatech, sundal jsem první hlídku a zatím se zastavil na mágovi. Ne že by byl nějak tuhý, jen mě překvapil svou dovedností, která mi připomněla, že konec Akt III nebude zadarmo ;) Konečně ovšem začínám zas na sebe vydělávat, sice jsem získal dohromady jen 1000 orénů, ale v mém rozpočtu je to hodně citelná částka ;)
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #21 kdy: Červen 27, 2015, 07:37:17 »

Vlastně si tak říkám, že by nebylo od věci se tu o stromu dovedností rozepsat více. Svého času to na mě zapůsobilo dost děsivě, obzvláště když si vezmete, že v Zaklínači hrajete už samo o sobě za poměrně specifické povolání a k tomu tu najednou máte haldu zaměření, které výrazně mění taktiku. Trénovat všechno nelze, na to zkrátka není dostatek talentů (určitě do toho bude zasahovat i zvolená obtížnost hry), což je pak nejvíce vidět u vyšších verzí talentů (stříbrné a zlaté). Ve hře je tedy potřeba najít určitý kompromis a profilovat se jen v něčem. Bohužel, ani Zaklínači se nevyhly OP dovednosti, zkusím se k tomu na závěr vrátit.

Základní strom dovedností sestává ze 4 atributů,

Síla
Obratnost
Výdrž
Inteligence

pěti znamení

Aard
Queen
Yrden
Axie
Igni

a 3 stylů boje pro každý druh meče

Silný ocelový
Rychlý ocelový
Skupinový ocelový

Silný stříbrný
Rychlý stříbrný
Skupinový stříbrný

Každá z výše uvedených položek představuje samostanou větev, která je odstupňována do pěti úrovní (nováček, pokročilý, ...). Každá z úrovní pak ještě představuje svou samostanou větev (viz vypůjčený obrázek stromu Inteligence z Witcher Wiki).

Na úroveň 1 a 2 se používají bronzové talenty, na úroveň 3 a 4 stříbrné talenty a na úroveň 5 zlaté talenty. Odtud také plyne, že k vyšším úrovním se jen tak nedostaneme, protože distribuce talentů a jejich typů závisí na dosaženém levelu postavy. Některé dovednosti se dokonce nelze ani za talenty učit, k jejich aktivaci je třeba vypít patřičný mutagen (obvykle vyrobený z přísady, získané ze speciálního monstra).

Aby to nebylo tak jednoduché, tak ještě prozradím, že jednotlivé větve dovedností jsou provázané. Nikterak komplikovaně, ale pro hru to má docela znatelný dopad. Např. úroveň Síly ovlivňuje odemčení stylů v Silných stylech meče, Obratnost pro změnu v Rychlých stylech, Výdrž zas ve Skupinových stylech a Inteligence má vliv na znamení a je klíčová pro alchymii. Napoprvé to opravdu může zaskočit, ale chce se to prostě nenechat tím větvením odradit :)

Základ spočívá v rozhodnutí, jakou váhu chceme dát boji s mečem před znameními. Celý systém je totiž poměrně modulární. Pro vyšší úrovně dovednosti není potřeba vyplnit celou větev úrovně, každou dovednost lze tedy poměrně snadno dostat na druhou úroveň atd. a pak se teprve rozhodovat, co ve hře více používáme a na to se teprve specializovat. U atributů se to třeba vyplatí plnit rovnou celé, ale u mečů už moc ne. Jak jsem poznamenal v předchozím příspěvku, skupinový styl je pro mě třeba tak trochu na okraji zájmu. Důvodem jsou pocvičená znamení Aard a Igni, která mi při boji se skupinou významně pomohou. A takhle přesně potom vypadá rozhodování při tréninku dovedností. Znamení jsou doplňkem k boji s mečem, ale také se mohou snadno stát hlavním bojovým prostředkem.

A tady právě narážím na OP dovednosti. U Zaklínače se jedná třeba o znamení Igni. Postupnou specializací na Igni a Inteligenci se dá dostat do stavu, kdy s lehkou pomocí lektvaru pro obnovu výdrže dosáhneme takměř na kontinuální sesílání kruhu ohně s poměrně fatálními následky pro oponenty. Nevybavuju si to už přesně, ale finále bylo díky tomu takměř fraškou, obzvláště když si to pak dáte do souvislosti se začátkem dvojky, kde Geralt působí zase jako zelenáč. Ale pokud jde o samotné vybalancování hry, tak to je velmi dobré,  pokud člověk vysloveně nepase rovnou po něčem takovém, dá se to dokonce celkem minout volbou jiného zaměření. Zas na druhou stranu to nádherně dokresluje celý Geraltův progress, kdy na konci stojí opravdový neohrožený hrdina bez bázně a hany.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #22 kdy: Červen 27, 2015, 13:47:50 »

Pomaličku začnu testovat screenshoty, tak snad to půjde bez problémů :) Začal bych zajímavými postavami a hlavně těmi, které mají ve hře unikátní model. Nepůjde tedy o všechna příběhová NPC, ale i tak toho je celkem dost. Zatím jsem to dosnímal až do Akt III, možná pak narazím na další duplicity, ale ty už zpětně opravovat nebudu.

Prolog

Pro ilustraci tu mám oblíbenou partičku z Kaer Morhen. Akorát jsem zapomněl vyblejsknout Lea, tak ho zkusím dodat později (obecně, unikátních modelů ve hře zase tolik není a Leo má zrovna svůj). K zaklínačům na Kaer Morhen patří i Triss, je to jedna z mála čarodějek, která zná cestu do této pevnosti.

Vesemir

Lambert

Eskel

Náš Geralt

Geralt je poměrně proměnlivý podle zbroje, kterou má aktuálně na sobě. Na začátku ovšem začíná v košili.

Triss v kožené zbroji

Triss v šatech (Akt III)

V šatech vypadá Triis o poznání lépe, ale druhému dílu to může jen stěží konkurovat. Když si prohlížím další Trissiny screenshoty, tak mi příjde, že je málo proměnlivá i ve výrazu. Aurora engin toho mnoho nedovoluje, ale Shani mi třeba tak statická nepřijde.

Společné foto na pohřbu Lea

Magister a Azar Javed

Dva hlavní záporáci prvního dějství, kteří prostupují hlavním příběhem.

AKT I

Shani

Se Shani se lze setkat hned na začátku Akt II. K dispozici je jen jeden model vzhledu, ale je na ní prostě něco kouzelného, proto si také dovolím k ní nasázet více screenshotů.

Alvin

O Alvinovi je celé úvodní video Akt I.

Kalkstein

Kalkstein je další nepřehlédnutelnou postavičkou, kterou lze nalézt hnedle v hospodě.

Zoltan

K trpaslíkovi Zoltanovi vede trochu delší cesta, poprvé se objeví v rybářské osadě v Podhradí ... jako obvykle až po uši v problémech.

Mistr lovčí

Tak na tuhle postavičku nesmím zapomenout, v Akt I je nepostradatelným sběratelem trofejí, později se přesune do Wyzimy.

Divoký hon

S přízrakem Divokého honu se lze setkat během řešení úkolu pro kupce Leuvaardena. Objeví se víceméně proto, aby Geraltovi připomněl svou přítomnost.

AKT II

Druhé dějství se nám rozroste o dalších pár unikátních postav, které v té záplavě NPC bezpečně rozeznáte:

Vincent Meis

- kapitán stráží a v druhém dějství přebírá i roli Mistra lovčího

Sigfried

- rytíř Řádu Planoucí růže

Raymond Maarloeve

- soukromé očko

Talar

- zdánlivě obyčejný překupník, jehož identita se odkryje v Akt III

Marigold

Samozřejmě, na bardího přítele Geralta se nesmí zapomenout ;)

Mimo Wyzimu, v oblasti Blat, lze narazit na další dvě zajímavá NPC.

Morenn

Vzhledem k tomu, že Morenn má poměrně odvážný model, musel jsem kvůli zachování jisté míry diskrétnosti použít vhodnější kompozici scény :)

Yewin

- vůdce Veverek na Blatech

Akt III

V třetím dějství už je to slabší, ale něco se přeci jen najde.

Velerad

- starosta Wyzimy (nenechte se zmást vzhledem, který je stejný jako vzhled zrádce v intru u odkletí Addy, video tuším pochází z doby před příběhem jedničky, první odkletí Addy, i když Velerad není zrovna žádný svatoušek ;))

Hrabě de Wett

- ochranka princezny Addy

Princezna Adda

- dcera krále Foltesta, potomek incestního vztahu Foltesta se svou sestrou

Paní noci

Chvilku jsem zvažoval, zda-li jí do seznamu uvést, protože se jedná o kombinaci dvou "běžnějších" modelů. Paní noci je bruxa (druh upíra), v lidské podobě má shodný model s Carmen (majitelkou něvěstince ve Slumech), v té upíří pak klasický model bruxy (opět, vzhledem k jisté míře diskrétnosti odhalím jen z části ;))

« Poslední změna: Červen 28, 2015, 15:19:45 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #23 kdy: Červen 27, 2015, 14:21:41 »

Aby té diskrétnosti nebylo zas příliš ... :)

Nemohl jsem si odpustit následující trojici snímků, které jednotlivě možná dokážou překvapit, ale když je máte takto hezky popořádku, nelze se ubránit dojmu, že všechny ty ženy mají ve skutečnosti stejnou postavu :)

Triss

Shani

Adda

« Poslední změna: Červen 28, 2015, 15:23:37 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #24 kdy: Červen 27, 2015, 17:04:53 »

Po malém rozjezdu tedy přistoupím k jednotlivým kapitolám příběhu. Je opravdu z čeho vybírat a díky tomu, že jsem se tomu nevěnoval průběžně, bude toho i dost najednou. Rozdělil jsem to proto na tři samostatné příspěvky.

Kaer Morhen

Z počátku jsem se screenshotům příliš nevěnoval, navíc Kaer Morhen je prologem a tutorialem v jednom, takže to poměrně rychle odsýpá a krom samotné pevnosti tu toho zatím k vidění moc není. Hra mě sem ještě jednou zavede, takže není kam spěchat.

Trissin pokoj

Okolí Wyzimy

Akt I už je poněkud zajímavější, protože se dostaneme do blízkosti hlavního města Temerie - Wyzimy. Krajina může pro někoho vypadat otevřeně, ale ve skutečnosti se jedná o propojené koridory, které jsou ohraničeny plůtky.

Zoltan v potížích ...

Jeden z mnoha deštivých dnů.

Onen zmíněný plůtek, který vymezuje oblast pohybu.

Ta kamenná stavba je jeden ze živelných kruhů, přes podobné stavby se učí zaklínačská znamení.

Ačkoliv je Podhradí rozlehlé, část vesnice díky nákaze osiřela. Někde nestihli ani odstranit mrtvá těla, což potom dokonale láka mrchožrouty.

Typický podvečer na nábřeží.

Doba příšer začíná (drápem přeškrtnutý ukazatel denní doby).

Na stopě Bestie.

Vesnická vědma osobně.

Přituhuje, Salamandra ničí důkazy.

Sblížení s Abigail si nese své následky.

Na scénu přichází Bestie.

Vesničané mi útěk Abigail neodpustili ...

« Poslední změna: Červen 28, 2015, 15:33:16 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #25 kdy: Červen 27, 2015, 17:21:24 »

Wyzima

Následující výběr snímků je pouze ze samotného města v rámci Akt II, na Blata dojde za chvilku.

Čekání ve vězení.

Velmi, ale opravdu velmi překvapený utopenec ...

Co vše se nenajde ve stokách?

Trojice záběrů ponurých stok.

Konečně venku.

Trojice snímků podvečerního nábřeží.

Večerní návštěva Slumů.

Oblíbený roh poprvé.

Oblíbený roh podruhé.

Carmen

I duchové mají své dny ...

A opět jeden deštík, NPC se před sprškou aktivně schovávají.

Návštěva trpasličí ubytovny.

Bruno Vivaldi, bývalý majitel Vivaldiho banky.

Unavená sestra v Lebedovo špitálu.

Městský hřbitov.

Rozmluva s Vincentem Meisem.

Příprava na pitvu.

Mířím na večírek k Shani, řeč je o Marigoldovi.

Děvčata se mají opravdu ráda :)

« Poslední změna: Červen 28, 2015, 15:39:17 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #26 kdy: Červen 27, 2015, 17:42:40 »

Blata poprvé, podruhé ...

Většina snímků je z Blat v Akt II, ale ke konci jsou i záběry z Wyzimy v Akt III a opětovný návrat na Blata.

Příjezd do přístaviště. Je jedno, zda-li je krásný den, prší, nebo je noc, potvory jsou aktivní nonstop.

Uvítání.

Návštěva cihelny v doprovodu Dědka.

Vesnice cihlářů. Ženy byste venku hledali marně, krom Vasky jsou všechny uvnitř domů.

Bažina. To roští napravo ohraničuje okraj mapy.

Dědkova chýše. Vpředu je vidět hlouček masožravek.

Další živelný kruh.

Druidský háj. Později se zde objeví Hierofant, který Geralta zná díky vyprávění druida Myšilova (hraje významnou roli v třetím díle ságy).

Masožravka v akci.

Ani Blatům se déšť nevyhýbá.

Rozhovor se Sigfriedem po jednom splněném úkolu. To jsme byly ještě přátelé.

Akt III brzo směřuje k volbě frakce. Nakonec nezbylo, než-li volit menší zlo a přidat se na stranu elfů. Co by si beze mě počali?

Jenom taková kuriozitka ze začátku Akt III. Triss přes zrcadlo promlouvá k této čarodějce, jejíž identita je zahalena tajemstvím.

« Poslední změna: Červen 28, 2015, 15:44:40 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #27 kdy: Červen 28, 2015, 07:02:40 »

Základnu Salamandry na Blatech jsem už taky pořešil, jejich vůdce Roland Bleinheim padl a pomalu bych měl asi pomýšlet na návrat. Pořád tu mám ovšem nedořešený úkol se ztraceným chlapcem z cihlářské vesnice. Zkoušel jsem prolézt zdejší jeskyni, ale krom nově se objevivších kurolišků tu nic nebylo. Matně si pamatuju, že to mělo něco společného s oltářem vodních pánů, ale k tmuhle řešení jsem zatím nedorauil. Přeci jen, po práci toho času na hraní už moc není, takže se mi to hezky kouskuje :)

Jakmile to však budu mít, budou v podstatě Blata kompletní a podobně i Wyzima, protože v ní už budu jen sdělovat splnění jednotlivých úkolů. Počitadlo herního času přesáhlo 28 hodin, přičemž to párkrát zablblo, takže skutečnost bude asi lehce přes 30 hodin, přitom v Akt III jsem nakonec zas tak málo času nestrávil. On je sice přímočařejší, ale pořád je tu co dělat.

Trošku se obávám jen jedné věci a to jsou hráči pokeru. Obešel jsem každého, ale pořád mám takový pocit, že jich tu musí být více. Budu tedy muset ještě jednou preventivně všechny významné postavy obejít, jestli mezitím u některé tahle možnost nepřibyla.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #28 kdy: Červenec 01, 2015, 11:24:01 »

Předchozí dva dny se mi poněkud rozkouskovaly, navíc do Akt IV jsem vlítl až včera a stihl ho i celý dokončit, nechal jsem si tedy psaní až na dnešek a postupně doplním i screenshoty. Natípal jsem toho na deníček zbytečně moc, mám v tom i balast kolem, takže chvilku potrvá se tím vším probrat :)

Salamandra opouští Wyzimu

Ke konečnému řešení Salamandry je ještě dlouhá cesta, ale pro Akt III jsem se přiblížil už velmi natěsno. Cestou jsem v nelegální herně narazil na Kostera, což je první z řady švindlířů, se kterými si mám zahrát poker. A taky je vlastně jediný v tomto aktu. Sázky už významně narůstají a tím pádem i zisk. Jenomže s penězi je to pořád jak na houpačce. Ještě než jsem se vydal s informacemi za Triss, stavil jsem se nejprve u obchodníka s knihami a postupně dokoupil a naučil se vše, co u sebe měl. Později jsem zjistil, že k některým knihám se dostanu i zdarma, ale ne zrovna k těm nejdražším.

Všechno to vlastně začalo s alghúlím morkem pro Kalsteina. Pořád mi nebylo jasné, proč ho nemám, když jsem po cestě zabil už tolik alghúlů. Nj, protože nemám alghúla v bestiáři :D Do určité míry je to neštěstí, protože některé potvory se vyskytují ve větším jen v počátku aktu a pak už se spawnujou poskrovnu. Naštěstí jsem na hřbitově na 3 narazil. Opravdu se vyplatí nejprve si bestiář doplnit a pak se dát teprve do průzkumu. Pokud to samozřejmě peněženka dovolí. Při té příležitosti jsem zjistil i jednu nepříjmenou věc - mám sice truhlu plnou k prasknutí, ale obsah nemá příliš valnou cenu. Rozprodal jsem všechny duplikované cennosti a stejně mi to o tolik nepomohlo. Hotovost mi stále kolísá mezi 2-3 tisíci orény. Dobrá, na zaklínače docela jmění, ale jeden nikdy neví, kdy zas budu mít neočekávané výdaje. Na druhou stranu znám už asi kdejakou potvoru, bylinky a minerály, takže nyní už by měly peníze jen přibývat :)

S Triss jsem pár vět prohodil, ale protože dost je toho o čekání, tak jsem si šel ještě popovídat s Carmen na téma jejího milého (vlkodlaka) - nic mi neprozradila. Samozřejmě jsem dopořešil i zbytek úkolů, takže tohle byl jediný, který mi zůstal. Další schůzka s Triss a Leuvaardenem už byla konkrétnější a s pomocí velitele stráží jsem se dostal do uzavřené části Wyzimy, kde je zdánlivě poslední základna Salamandry. Udělal jsem si save a odevzdaně nakráčel do domku ... stejně, jako je nepříjemný boj s Bestií v Akt I, tak tady nečeká o nic příjemnější setkání. Zdejší šermíři Salamandry jsou tužší a hlavně mají k dispozici mága a kde je mág, tak hrozí setkání s ifrítem, tedy prohazování meče (ocelový vs stříbrný). Navíc je to ve velmi stísněném prostoru. Při prvním hraní to byl bod, kde jsem musel talenty rozdělit a potrénovat. Nyní jsem tak nějak připravený přišel, vlastně asi úplně stejně jako předtím :)

Základem úspěchu je mága Aardem omráčit a zabít jako prvního. Ve světnici je pak schodiště do sklepa, na které se dá nacouvat a nečelit tak plnému útoku bojovníků. Aard nebo Igni pak pořeší zbytek. Když už víte, jak na to, dá se to udělat i bez lektvarů, ale pořád je to hodně o štěstí, jak dopadne omráčení mága (někdy toho ifríta stihne vyvolat hodně brzy). V tuhle chvíli prostě chybí ty možnosti boje z druhého nebo třetího dílu. Byť ono i v jedničce lze docílit zajímavých efektů, např. mága omráčit, zabít a skupinku bojovníků po vzoru Bruce Leea přeskočit saltem :) Někdy se prostě zadaří a hra vyhodnotí posloupnost stisku kláves k mé plnné spokojenosti.

Ve sklepě jsem dorazil další spící, ale už podstatně jednodušší várku bojovníků a nahoru se šel kouknout trochu blíže na Hartmannovo zrcadlo. Když jsem do domku totiž vstoupil, mág zrovna zrcadlo aktivoval a s kýmsi na druhé straně mluvil. Z onoho týpka se vyklubal Radovid Strohý, který mi pogratuloval ke krásně bitce a trochu si se mnou popovídal. Geralt sice paměť ztratil, ale my už přeci víme, kdo je Radovid :) Triss mi ho později pomohla vystopovat, takže jsem si s ním mohl promluvit přímo a nakonec ho jako krále Redanie i identifikovat. Skutečně si dělá zálusk na Addu. Je zajímavé, že v jedničce působí celkem normálním dojmem na to, že v následujících dílech je vykreslován už jen jako fanatik.

Venku mě čekalo další překvapení, vlkodlak. Ovšem zcela na mé straně. Samozřejmě, kdo dával pozor, nemohl si nevšimnout obav Vincenta Meise z úplňku a jeho absence v těchto dnech. Je to opravdu on a tím pádem můžu pokročit v léčbě jeho lykantropie přes Carmen, což se mi také hned druhý den (a i ty následující), stalo hlavní náplní. Košile z Kozího pysku nepomohla, lektvar, který mi poté uvařil Kalkstein, taky ne (pannenskou slzu mi poskytla jedna zdravotnice v Lebedovo špitálu), zabral až rozhovor. Vincent si to v hlavě srovnal a své touhy být vlkodlakem se zřekl. Napadlo mě u toho, že kdybych pro Kalksteina asi nedělal zaklínačské zakázky, možná by mi nepomohl a tohle bych asi nesplnil, protože jednotlivé možnosti léčby se odkrývají postupně. Vincenta je samozřejmě možné v podobě vlkodlaka zabít. Lze tak totiž získat vlkodlačí chlupy, které jsou důležité pro jeden mutagen, bez něhož nelze odemknout jednu dovednost v bronzovém stromu. Je to navíc jediný vlkodlak ve hře, ale je to prostě tak, jak už tvrdila Paní noci, je potřeba dobře volit ;)

Hra v tuhle chvíli už nabere rychlý spád, schůzku v hospodě předchází poslední bitva se Salamandrou, kde mi Vincent s bojem pomohl a nahoře už čekalo sezvané trio - Triss s Leuvaardenem a Yaevinn, kterého jsem u Vivaldiho o pomoc požádal (Sigfried logicky odmítl). Schůzku nám ale přerušil De Wett, takže nás Triss musela narychlo odteleportovat na hlavní základnu Salamandry, tedy mě a Yaevinna. Bojovat dole má význam jen na úplném začátku, pak se beztak všichny spawnují, takže je jednodušší popadnout krystal, otevřít portál a až posily rozmělní ostrahu teleportu, jít si promluvit s Azarem Javedem. Triss na mě seslala zajímavé kouzlo z mágovo knihy z bažin, které jsem hned docenil. Azar se mě pokusil sundat jediným kouzlem, ale to se jaksi odrazilo :) Pak mi i s Magistrem zmizeli z dohledu. Magistra jsem našel v jeskyni kousek dále a moc nevydržel, k tomu se podivil, že umím šipky z kuše odrážet, ale tím jeho podlost neskončila.

Magistr dokázal kouzlem ovládat kikimoří královnu, ale jeho poslední tah se mu moc dobře nevyvedl. Vlastně by byl býval asi raději, kdybych ho zapíchl sám, protože si na něm kikimoří královna s chutí smlsla :D Nj, ale co teď, nerad bych skončil podobně. Naštěstí tohle je pasáž, kterou si velmi dobře pamatuju, takže navolit Aard a jít za sebou strhávat důlní podpěry ... ona hra na to sama upozorní, spíš jde trošku o čas. Nakonec to bylo v pohodě i tak, loadnul jsem jen jednou, protože jsem zasypal sám sebe :D Z mrtvoly kikimory jsem si vzal Magistrovu pozůstalost a vyšel ven.

Na nábřeží už ovšem čekalo překvapení, sice ne tak velké, díky neodeslanému dopisu od Magistra, ale stále překvapení. Princezna Adda osobně. Jenomže nikterak přátelská, Salamandra jsou její spojenci, to ona osnovala plán, jak se zmocnit v nepřítomnosti svého otce trůnu a teď se jí to poněkud rozsypalo. Byl jsem proto odsouzen k okamžité smrti, ale jakožto odsouzenec jsem využil posledního přání - polibek od princezny. Adda neodmítla a tím jsem ušetřil čas pro Triss, která me mězitím stihla odteleportovat ... do Bahnic.

Akt IV - Bahnice

Co bych vám tak o Bahnicích pověděl? Je to v podstatě venkov jak vyšitý ;) Jak bylo Podhradí na možnosti volného pohybu omezené, tady konečně přichází na řadu rozlehlé oblasti, tedy na poměry hry. Je to opravdu příjemná změna. Oblast je rozdělena na 3 samostatné loadovací celky, břeh (tady začínám), samotnou vesnici a pole. Podle pozdějších událostí, nejsem nejspíše příliš daleko od Wyzimy, ale zdejší oblast má pod kontrolou bohyně s příznačným názvem Paní Jezera. Ostatně, ty vodní plochy kolem Wyzimy jsou ve skutečnosti okraje jednoho velkého jezera. Paní Jezera má opravdu značný vliv a moc nad myslí lidí, žijí tu v jakési symbióze jak lidé a nelidé, tak i vodní lidé. Podle vyprávění krčmářky je v jezeře utopeno velké město, které kdysi bývalo jejich domovem, ale za trest bylo potopeno a nyní slouží vodním lidem. Vzpomeňte si na Vasku na Blatech, ta taky hovořila o vodních pánech. Úcta k Paní Jezera je tu velká a ona toho nikterak nezneužívá.

Jenomže jak už to ve světě Zaklínače bývá, ani růžová není růžovou a vodní lid se sám dostal na zcestí. Jistý Dagon se jmenoval sám sebe bohem a stáhl na svou stranu část vodního lidu, který nikterak neusiluje o mírové soužití s lidmi na souši. Je to časově poněkud roztahaný konflikt, ale to je dáno spíše tím, že je potřeba se nejprve dostat do vesnice a tedy pořešit i další věci kolem :) Na břehu lze najít ještě malou dívenku, která mě seznámila se zdejším okolím a drby, o kousek dále se koupe najáda (vypadá stejně jako Morenn na Blatech), na břehu stojí i rybářova chýše (Král Rybář, vrátím se k němu později) a dále po břehu je i jeskyně, ve které se krčí tlupa hladových elfů s Toruviel v čele (jedna z mála postav, kterou si vybavuju ze seriálu ;)). Ostatně od ní má Marigold tu loutnu, co jsem musel tak "pracně" získat zpět od Rozalindy Pankierové ve Wyzimě :)

Najáda má problém se Zefirem, který jí ukradl náhrdelník, dar od Paní Jezera. Zefir býval svého času schopný zloděj, ale při posledním lupu přecenil své plavecké dovednosti a utopil se. Stal se z něj sice utopenec, ale veškeré předchozí zlozvyky mu zůstaly. Toruviel pak pro změnu požaduje 5 kusů chleba, na které mi dala i peníze (ty ovšem stačí jen na 4 kusy). Udělal jsem tu navíc jednu chybu v romanci, pozapomněl jsem na jednu elfku, což právě souvisí s těmi chleby. Uvědomil jsem si to docela pozdě a vracet se ke staršímu save už se mi nechtělo. Akt IV má totiž jedno specifikum, vzejdou z něj celkem 3 možnosti romancí, které proběhnou až v Akt V, takže i díky tomu nelze v jedné hře získat všechny kartičky.

Cestou do vesnice jsem narazil na kryptu a uvnitř konečně na zaklínače Berengara. Vida, je žívý a zdravý, navíc tak nějak na duši poznamenaný svým předchozím jednáním. Ale nevybalil to hned, jednotlivé útržky z něj padaly jak z chlupaté deky po celý Akt IV. Skutečně se spolčil se Salamandrou, ale byla to spíše volba z rozumu. Zaklínači na Kaer Morhen pro něj představují stejně omezující společnost, navíc se cítí svou rolí zaklínače ukřivděn. Připomnělo mi to jeden rozhovor s Lambertem v trojce. Magistr pro něj tedy nebyl nic jiného, než-li spolehlivý zaměstnavatel. Nesouhlasil úplně se vším a pokusil se o útěk, ale byl znovu chycen a donucen spolupracovat. Byl to on, kdo prozradil, kde hledat zaklínačská tajemství a mutageny, stejně tak to byl on, kdo pomáhal Kalksteinovi nebo vesničanům v Podhradí. V Bahnicích se namočil do mírové smlouvy mezi vesničany a vodním lidem, čímž ve skutečnosti maskoval pravý důvod - byl poslán vyhledat Alvina. Musím přiznat, že po znalosti dalších dílů a toho různého filozofování nad posláním zaklínačů a osobnosti samotného Geralta, jsem mu a jeho důvodům rozumněl mnohem lépe. Na konci jsem ho nechal v poklidu odejít, což jsem udělal i tenkrát ;)

Každopádně setkání mělo ještě jeden efekt, v kryptě byla část Havranovo zbroje (legendární zaklínač) a tím pádem jsem mohl s různými řemeslníky na toto téma promluvit. Její hledání je rozprostřeno na více kapitol, navíc její vlastnosti závisí na zvolené frakci ve hře. Stejně jako hra v Akt IV připravuje 3 možnosti romancí, tak tu jsou i tři volby, jak se zachovat vůči frakcím. Ono to ve skutečnosti oboje souvisí, ale nebudu předbíhat.

Úvod ve vesnici zahajuje pro změnu Marigold, od kterého jsem získal dopis od Triss a mohl jí pro změnu napsat svůj (romance tím získává pevnější obrysy). Později jsem narazil i na Alvina, takže informace od obou mi dokreslily předchozí paralelní děj. Poté, co mě a Yaevinna Triss teleportovala, vtrhli k ní ozbrojenci De Wetta, jenomže doprovázeni Magistrem. Alvin nechtěně využil svých teleportačních dovedností a zmizel kdesi na polích mimo Wyzimu, kde ho později našla Alina, dcera starosty a osvojila si ho (vím, moc rychlé, ale hra o tom tak mluví). Magistr se pokusil Triss vyslýchat, ale odskákal to jeho rozkrok, pak se s pomocí magie dostala pryč. Mezitím zjistila, kde se Alvin nachází a jakmile jsem se dostal do obětí Addy, přenesla mě tam :D

Alvin je u Aliny spokojený, jenomže ta se má vdávat za kupce Juliána a ten z něj nadšený není. Respektive z jeho magického nadání. Navíc se jedná o snňatek z rozumu, Juliána miluje ve skutečnosti Alinina sestra Celina, Alinu pak pro změnu její tajný ctitel Adam. V průběhu děje se to celé zamotá, nehledě na to, že jsem si s Celinou střihl vlastní romanci :) Tedy až poté, co jsem tu za cukrovou panenku svedl jinou místní vesničanku :D Napětí mezi oběma sestrama postupně narůstalo až do chvíle, kdy Celina Alinu nešťastnou náhodou zabila (po pádu se smrtelně uhodila do hlavy). Z Aliny máme v tu ránu polednici. Naneštěstí se Celina přizná Adamovi a ten jí poté na polích probodne a máme tu pro změnu půlnočnici. Na žádost Juliána jsem se pokusil z Aliny kletbu sejmout, první pokus se zrcadlem ale moc nevyšel, tak musel na pomoc přispěchat Marigold se svým umem:

Na videu je hezky vidět, jak si lze jednotlivé části úkolu krásně načasovat a není potom potřeba na nic čekat. Hra s časem pracuje celkem volně, je tu pár skriptů, které opravdu čekají, ale někdy stačí namísto pár dní počkat např. jen jeden den. Extrém je odkletí strigy, ale to už je kapitola V, takže ještě dost času :D

Protože části okolo polednice se odehrávají na polích, plnil jsem postupně i další věci, které s návštěvou pole souvisely. Jsou zde např. dvě trofejové stvůry pro starostu - kněz vodních lidí Tajo a v kryptě starý nekrofág Ureus. S Poustevníkem si lze popovídat na téma Svatého Grálu (pokud jste předtím navštívili Paní Jezera) a získat od něj úkol na zažehnanání duchů u druidské modly (objevuje se zde i Divoký Hon, který lze zahnat zapálením kořene mandragory). Odměny jsou tři, líbila se mi vlastní chýše, ve které jsem poté našel amulet na zažehnání sklorentomorphů (prostě takových velkých a tuhých stonožek :) ). Sice jsem měl 4 ulovit, ale dále už jsem se s nima potýkat nechtěl, takže se to tak trochu hodilo. Podobně je to i s dárky od najády, ta zas jako bonus věnuje stužku proti utopencům.

Jinak Poustevník je také hráčem pokru a jde se na něm docela napakovat, což oceníte ve chvíli, kdy zjistíte, že za 800 orenů prodává recept na mutagen z Dagona (není úplně nutné kupovat, dostal jsem ho nakonec i od Berengara, asi za ta "smířlivá" slova). Nepočítá se to ovšem do zápasů, narozdíl od Marigolda, který se vám najednou k hraní kostek přizná. Stejně tak elf Chireadan (v táboře Toruviel). V tu chvíli jsem měl úkol s kostkami splněný. Marigolda jsem obral dokonce tak, že mu došly peníze :D

Z dalších zajímavých vedlejších úkolů je potřeba zmínit kameníka Harna, který opravuje most poblíž cesty na pole. Skřítci mu jeho dílo pořád kazí a tak nezbylo než navštívit zdejší vědmu o radu. Uvnitř chýše nebyl nikdo jiný, než-li Abigail, akorát už se moc nechtěla znát k našemu románku v jeskyni :) Poslala mě pro kočičí obojekt do krypty na polích, což pak skřítky usmířilo a Harm dostal čtyřlístek jako talisman.

Akt IV není už tak rozlehlý, jako předchozí části, po zhruba 5-6 hodinách končí. Neřekl bych, že je toho v Bahnicích málo, ale Geralt už je prostě natolik schopný, že to odsýpá - příliš jsem ho nevylepšoval, pořád jsem dovednostma max. na úrovni 2 a problémů málo (levelem jsem přehoupl magickou třicítku). Ještě, než se vrhnu do závěru, musím se zmínit o posledním z vedlejších úkolů, kterým jsem vlastně celý akt začal - problémy v soužití ras.

Paní Jezera jsem navštívil už nedlouho po příjezdu na ostrov, znal jsem tedy to pozadí okolo rytířů, kteří se vydali hledat Grál (ano, je to opravdu inspirováno legendou o Svatém Grálu). Paní Jezera zůstala sama jen se svým Králem Rybářem, který mi pro tuhle cestu poskytl loďku. O něco později pak Paní Jezera sehrála významnou roli právě v mírové smlouvě, protože umožňuje alternativu k její tvorbě. Vlastně se tím předejde dalšímu potencionálnímu konfliktu. Díky darům od lidí a vodních lidí lze získat její krev, kterou lze vylákat Dagona a poté ho porazit. Kněz mi sice ze začátku za svou variantu sliboval odměnou meč, ale protože tu jde primárně o kartičku, Paní Jezera vyhrála :D Odměny jsem tak dostal hned dvě a škodný jsem tedy rozhodně nebyl:

Předáním meče nastane i samotné finále Akt IV, protože mezitím vesnici obsadí Toruviel a vezme si vesničany za rukojmí. Po příjezdu na břeh mě tak zastaví Bílá Raila, řekněme templářka, která sem napochodovala s oddílem Řádu planoucí růže. Jenomže ani ona nemá primárně v zájmu vesničany zachraňovat, jde jí čistě jen o pomstu na Veverkách. Veverky totiž v mezičase ve Wyzimě povstaly (což ale zapříčinala krutost Řádu) a došlo k občanské válce. Nicméně je ochotná se dohodnout a nechala mě s Toruviel promluvit. Jenomže velitel oddílu má pro takový případ rozkazy přímo od Sigfrieda a zatímco jsem se domlouval, vesnici přepadli i přes protest Raily. Hra teď umožňuje alespoň pro mě dvě možnosti řešení, jejichž klíčem je Alvin a tady na chvilku odbočím.

Alvin mě od chvíle, co došlo k smrti Aliny, doprovázel na břehu a na polích. Místy došlo i na pár rozhovorů, kdy jsem mohl zvolit nějakou variantu odpovědi, ale těžko teď posoudit, jaký to má efekt. Trissin dopis doprovázel i dwimeritový náhrdelník, který jsem Alvinovi předal -  Triss si od amuletu slibovala, že jeho schopnosti dokonale utlumí. Jenomže Alvinův stav se poněkud zhoršil, začal více slyšet hlasy odjinud a v noci trpět nočními můrami a předtuchami. Od dětí ve vesnici jsem se dozvěděl, že Alvin neumí mizet jen v reálném čase, ale umí se časem i přeouvat. Zajímavá byla v tomto ohledu rozmluva s krčmářem, kterou jsem pochopil až teď. Pověděl mi zajímavý příběh o princezně zaklínačce, která se stala čarodějkou. Shodou okolností se jmenovala Cirilla :D V podstatě se tu tedy příběh tak nějak opakuje, akorát že čarodějkou je nyní Triss a zřídlem je chlapec.

Bez ohledu na další dění, Alvin po přepadení vesnice zmizí teleportem buhví kam. Na mě pak zbylo rozhodnutí, zda-li s Marigoldem zdrhneme a znepřátelíme si obě frakce, nebo elfům pomůžu. Rozhodl jsem se pro pomoc elfům. Odtud se pak totiž odvíjí budoucí romance s Toruviel. V případě prostého zdrhnutí bych se stal neutrálním. A na to se vážou i vlastnosti Havraní zbroje. Po boji jsem nastoupil do loďky k Marigoldovi a Králi Rybáři a odjel do Wyzimy. U sochy Paní Jezera se se mnou rozloučilo štěně ...
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #29 kdy: Červenec 02, 2015, 03:09:20 »

Dokončení Akt III

Pověstná žlutá mlha (Blata).

Netvrdil Talar, že se nikam nestěhuje? Postel je fuč.

Moje skladiště.

Rozhovor s Leuvaardenem o skoncování se Salamandrou ve Wyzimě.

Hartmannovo zrcadlo. Povšimněte si, že Radovid se tváří, jako by byl fyzicky přítomen (ten zelený kruh pod postavou).

Vincentovo druhé já.

Rozhovor s Triss o Laře Dorren.

Král Radovid osobně.

Počátek Radovidovo šílenství?

Láska nejenom hory přenáší - Vincent a Carmen

Filozofický rozhovor mezi mnou, Magistrem a Azarem Javedem. Tématem je vliv čarodějek na politiku.

Překvapený Magister.

Pro změnu překvapený Geralt.

Nepovedená poprava.

IP zaznamenána
This is the end ...