Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 16:21:56
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: (Elemir) - Zaklínač: Enhanced Edition  (Přečteno 42844 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
(Elemir) - Zaklínač: Enhanced Edition
« kdy: Červen 15, 2015, 15:52:08 »

Hodně jsem v noci zvažoval, kam vrhnout pozornost nyní. Nedohraných her stále zůstává kupa, ale od prosince už mám za sebou hodně her s herní dobou 100+ a logicky se dostavila i únava. Není problém rozehrát další dlouhou hru, ale nemám už jaksi sílu hrát něco, kde budu muset mít po ruce tužku a papír a opravdu se hře naplno věnovat (pokračovat v Realms of Arkania nebo TES: Arena). Začal jsem tedy vybírat z her, které mi v tomto ohledu pomohou ;)

Upřímně, Zaklínač není žádná hardcore záležitost, jeho síla spočívá v příběhu a hratelnosti. Problém je spíš v tom, že to je hra, kterou jsem jako jiné už dříve dohrál (rok 2011). Trn z paty mi to tedy nevytrhne a seznam nedohraných her se díky tomu neztenčí, ale mám s ním i postranní úmysly ;) Na vinně je samozřejmě v současné chvíli aktuální třetí díl a snaha zasadit ho do kontextu. Uvědomuji si, že jsem se k trojce hodnocením možná nezachoval nejlépe, ale to neposoudím do té doby, než si celou trilogii zkusím znovu a začnu na ní nahlížet právě z pohledu nejnovějšího dílu.

Problémem všech herních sérií je totiž to, že se jen těžko vymaňují ze stínu prvního dílu. Obzvláště tehdy, pokud se liší i samotný gameplay a vývojáři inovacemi zrovna nešetří. Už mezi jedničkou a dvojkou vznikla citelná propast, která hráče rozdělila. Ale to by v případě Zaklínače nebyla ještě žádná tragédie. Přesto mi těch otazníků u trojky vzniklo více a rád bych si je teď sám pro sebe osvětlil :)

Nechci ten úvod nijak natahovat, sdělím už jen jednu věc a to, že jsem konečně pořešil tvorbu screenhotů z her, takže Zaklínač bude nejspíše první, kde se konečně krom textu dočkáte i obrázků :D Vím, ještě jsem úplně neodladil fórum, ale to už snad bude ta nejmenší překážka ...
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
Re:(Elemir) - Zaklínač: Enhanced Edition
« Odpověď #1 kdy: Červen 16, 2015, 21:23:18 »

na žádný díl zaklínače bych momentálně asi neměl morální sílu :). Asi to nechám řádně odležet. Jednička je ale asi podle mě díl nejlepší. Pak asi trojka, poslední je u mě dvojka.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: Červen 16, 2015, 22:03:48 »

Mě to nakonec nedalo a musel jsem rozehrát :) Určitě nebudu pospíchat, chtěl bych to projet ve volnějším rytmu. Zatím jsem dorazil do hospody v oblasti před Wyzimou a popovídal si s Kalkensteinem. Úplně jsem zapomněl, jaký to byl opičák :D Hlavně si musím zase osahat ovládání, přeci jen je to něco jiného a k tomu prohlížím jednotlivé nabídky v rozhraní.

Akorát se směju u dabingu. Dal jsem si samozřejmě český + české titulky (kdybych náhodou nestíhal :) ), ale opravdu se to nedá poslouchat. Kalkenstein dokonce v jednu chvíli říkal něco jiného, než bylo psáno, což byl ale prostě klasický přeřek, když zaměnil podobné slovo. Budu to muset asi přehodit minimálně do aj. Je to komické hlavně i z toho důvodu, že CD Projekt používal pro dabing stále ty samé herce, takže v tom slyším jak Might and Magic IX, tak třeba i Icewind Dale :D

Jednička ve mě určitě zanechala nejhlubší dojem, což je teď hezky vidět. Líbil se mi její systém a komplexnost a v tom se ani teď nic nezměnilo. U dvojky a trojky hodně váhám, pořád jsem nakloněný spíše dvojce.

Každopádně chci změnit některé volby, takže tentokrát vemu romanci s Triss. Kupodivu mi najednou už tak nesympatická nepřijde :D Zítra sesmolím report. Popsal jsem si to po papírkách a zapomněl je doma, tak jsem to raději vynechal. Obrázků mám taky něco natípáno a přemýšlel jsem, že bych možná vytvořil i nějaké srovnání společných lokací napříč díly. V trojce mě třeba zamrzel okleštěný Kaer Morhen (pokoje uvnitř apod.).
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: Červen 17, 2015, 07:50:02 »

Ještě než začnu, tak pár drobností ...

Na jedničce mě vždycky fascinovalo úvodní intro, kterým si CD Projekt nastavil laťku i do budoucna. Scéna ukazuje odkletí princezny Ady (byla zakletá ve strigu). Dneska už je na tom sice vidět zub času, místy to působí prkenně, ale to nic nemění na tom, že je to stále úchvatná podívaná. Když si vemu, co tu CD projekt vůbec dokázal z enginu vymáčknout, tak musím smeknout.

Použitý engin s prozaickým jménem Aurora byl původně určen pro ságu Neverwinter Nights (2002), takže v době vydání Zaklínače (2007) už to nebyl zrovna žádný hit, navíc je zde použita původní verze ("dvojku" si pro sebe připravil Obsidian Entertainment, když pracoval na Neverwinter Nights 2, takže to bude asi důvod, proč nebyla použita i u Zaklínače). Ostatně CD Projekt si jí také uzpůsobil. Aurora je hlavně pověstná kvůli tzv. žluté mlze, což souvisí se způsobem omezení dohlednosti - vzdálenější objekty postupně mizí v takovém žlutém oparu. Netuším ani, jak je to přesně s podporou 32-bit barevné hloubky, protože např. úvodní lokace na Kaer Morhen má takový ten typický nádech do šediva (pamětníci karet Voodoo už asi tuší ;)). Nicméně dost věcí lze nastavit, takže jsem neváhal a rovnou zvolil i vysoké detaily.

Jednička není ještě tak dynamickým RPG, jako její potomci, dost věcí se tedy odvíjí i od správného vývoje postavy. Nikterak jsem neváhal a zvolil proto střední obtížnost. Dost dobře si vybavuju pasáže, kde jsem se před lety slušně zapotil a myslím, že ani nyní to nebude jiné :) Holt rozdělování talentů na poslední chvíli se moc nevyplácí.

Zpět do Kaer Morhen ...

Po úžasném intru tu máme intro ještě jedno ;) Jakmile jsem si zvolil obtížnost, hra mě seznámila s aktuálním dějem formou videa, kde Geralt není zrovna ve své kondici ... píše se rok 1270, 5 let po Velké válce. Geral v knižní předloze končí v nějakém zapadákově, kde je těžce raněn, Yennefer je fuč a Triss se snaží, seč může (nečetl jsem, tak kdyžta prosím omluvte nepřesnosti). Eskel s Vesemirem Geralta najdou a dopraví na hrad Kaer Morhen, kde už čeká Lambert, Triss a Leon (nový Vesemirův učeň, kterého před 6 lety přijal).

Kaer Morhen je poměrně dobře zapamatovatelnou lokací, obzvláště když jsem si v něm dost času užil i v trojce (tutorial, bitva ve třetí kapitole). Byl jsem proto zvědavý, jak se na něj budu dívat nyní. V intru jsem si ihned povšiml jedné zajímavosti - vegetace. Nikdy předtím mě to nedošlo, ale ty všudypřítomné borové lesy byly vidět už v jedničce. Hrad slouží jako tutorial i zde, takže než jsem se nadál, musel jsem tasit meč, tedy nejrpve si jeden rezavý vytáhnout ze cvičného panáka a pobít první várku sedláků.

Zaklínači padli v nemilost, což si Vesemir dokonale prožil na vlastní kůži i dříve. Jenomže tentokrát to nebyli jen sedláci. O chvíli později vtrhl na hrad hlavní voj - žoldáci tajemného spolku Salamandry. Doprovod jim činili celkem tři mágové, Savolla, Magister a jeden neznámý, který jim očividně velel a z něhož měla Triss veeelmi špatný pocit (identifikovala ho jako Zerikánského čaroděje). Přivedli si sebou i chiméru, což je taková přerostlá kudlanka ;)

Nastala tedy mírně zuřivá bitva, kdy jsem se musel probojovat k centru hradu a ochránit zaklínačskou laboratoř. Vetřelcům se nějak zachtělo mutagenů. Později jsem se dozvěděl, že ani Triss nemá do laboratoře přístup a ctí zaklínačká tajemství. Paradoxně to teď bylo na škodu, tedy zbylo to na mě :D A máme tu první rozhodnutí.

Když jsem dorazil na centrální nádvoří a otevřel vstup odstatním, musela ho Triss po chvilce provizorně uzavřít (zasypat). Jenomže k obklíčení už mnoho nechybělo i tak a dostal jsem tedy možnost, ke které skupině se přidám. Zda-li půjdu s chlapci čelit chiméře, která mezi tím na nádvoří vtrhla, nebo pomůžu Triss a Leovi s laboratoří. Pro hru jsem si vybral druhou možnost, ale samozřejmě jsem si osvěžil pamět i loadem a první možností.

- za Triss (hlavní výběr)

Za Triss následuje uvnitř hradu souboj se Savollou. Nic složitého. Při cestě sem jsem od Vesemira dostal letvary Hrom (posílení útoku) a Vlaštovku (pověstná regenerace zdraví), Triss mi pak vrazila Puštíka (doplnění energie). Savollu tedy stačilo v podstatě jen uklikat ... no, teď mě napadá, že kdo nehrál, tak asi nemá moc ponětí o bojovém systému ve hře. Boj se skládá ze sekvencí, které jsou odvislé od správného klikání (je označeno změnou kurzoru), takže boj je spíše o sledování kurzoru. Žádné úskoky apod. Do toho se pak míchá rychlý, silný a skupinový mód boje, který zde hraje mnohem významnější roli (špatný mód zde znamená, že protivníka ani nezasáhneme). Taktický rozměr se tedy rozhodně nikam nevytratil ;)

Cesta je volná, takže kupředu. Vlastně ne, ten tajemný mág není žádné ořezávátko a díky Kruhu živlů přede mnou vztyčil magickou bariéru. Triss z toho zrovna nadšená nebyla - ne z té bariéry, ale že jí Vesemir o Kruhu živlů jaksi zapomněl říci :) Cesta zpět se trochu zavalila, ale Leo mi ihned pověděl cosi o znameních, že prý Aard by byl dobrý. Leč smůla, Geraltova zranění byla doprovázena rozsáhlou amnésií, takže byl rád, že si vůbec pamatoval, co dělat s mečem. Leo je ovšem kliďas a tak mi pověděl o Kruhu živlů, ten je shodou okolností v kryptě kousek odtud. Díky němu jsem se naučil Aard a mohl si cestu zpět prorazit.

Ovšem čekalo mě nemilé překvapení, Triss podcenila svoje síly a skončila s vážnějším zraněním. Bariéra je sice fuč, Savolla mrtev, ale hlavní záporák mi mizí portálem, nechal mi tu akorát Magistra. To je takový typický podvraťák, byť v těch lenonkách vypadá právě jako John Lennon :D Dostal k tomu velmi zajímavý nápad, že si vyzkouší, jestli zaklínači opravdu umějí odrážet šipky z kuše ... no, jak kteří, Leo bohužel ne, neb to nebyl ani plnohodnotný zaklínač. Pomstu už jsem nestihl, Magistr zmizel v portálu.

Jak se později ukáže, smrt Lea nebylo jediné neštěstí, zmizely i mutageny.

- za Vesemira

Vesemir se s ostatními pustil do chiméry a žoldáků. V této variantě Geralt Aard umí, protože ho musí již od počátku používat. Díky rozezvučení zvonů se totiž chiméra stává zranitelnou a rozezvučet je lze jedině znamením. Hodí se proto i lektvar Puštík, který doplňuje energii. Boj nikterak náročný a celá tahle pasáž se vlastně omezuje jen na něj. Po boji následuje stejná sekvence s Magistrem, jako za Triss a Leo umírá, Triss je také těžce raněna.

- zpět do příběhu

Úkol je jasný, postavit Triss na nohy. K tomu je potřeba sehnat přísady na speciální lektvar. V tuhle chvíli je tedy čas na průzkum hradu a pokecat si se všemi zaklínači. Od Vesemira jsem se dozvěděl ještě o Berengarovi, ale ten už před lety někam zmizel. Určitě stojí za to si všechny dialogové volby proklikat, osvětlí to pár věcí a hlavně, pořád jsme v tutorialu, takže to ukáže i pár činností, zde konkrétně meditaci a přípravu lektvarů. Nebudu zabíhat do podrobností, ale meditovat lze u ohně nebo u přátelského NPC (v dialogu je speciální ikonka). Během meditace pak lze připravovat lektvary. Oproti trojce je to trochu změna, protože v ní lze meditovat kdekoliv. Rozdíl je pak i v lektvarech, protože délka trvání efektů je v jedničce delší, konzumovat je lze stejně jako v trojce i během boje (vlastně tohle trojka převzala, protože ve dvojce se museli lektvary pít předem a právě během meditace). V určitých chvílích se tak Geralt stává celkem nesmrtelným ... ale opravdu jen někdy, ono samozřejmě záleží na situaci.

Na nádvoří jsem sebral krom poslední ingredience i oko chiméry, což jak si matně pamatuju je přísada pro nějaký mutagen. On i systém mutagenů je tu poněkud jinak. Nic proti zjednodušování, ale trojka už to trochu přepískla, v jedničce a ve dvojce mi strom dovedností a investice mutagenů přijdou mnohem zajímavější. Triss jsem výlečil a následovala moje oblíbená pasáž a naše dubová postel ve věži :D Úspěch či neúspěch je tuším dán tou předchozí volbou, komu v boji pomůžu, ale jistý si tím úplně nejsem. Celkově je zajímavé, jak se po odehrané dvojce a trojce ten můj vztah k Triss změnil :D Mno, ale nedlouho poté jsem musel opět zakolísat. Pasáž na Kaer Morhen končí a v následující lokaci mě uvítala Shani ...

Poblíž Wyzimy

Cesta mě zavedla do oblasti Wyzimy, ale vstup do města je uzavřen kvůli karanténě (mluví se tu katriónském moru - zní mi to podobně, jako ten mor, co řešila Keira v trojce). Vše začíná videem, kde služebná Karolína chrání svého svěřence Alvina. Bohužel, do hospody to stihne jen Alvin (netuším proč, ale hospoda je obehnaná dřevěnou hradbou a u ní stojí poněkud natvrdlí strážní). Shani mě vřele uvítala a Alvina se ujala, tedy až poté, co z Alvina v tranzu vypadlo Ilithino proroctví o Bílé zimě. Pokud se vrátím k Shani, je hezké, jak nám jí vývojáři vyobrazili. Obecně, je potřeba vzít v úvahu stáří hry a technickou úroveň. To, co předvedla dvojka, je prostě o pár řádů výše, ale přesto jsou modely postav v jedničce dobré. Ale o modelech to samozřejmě není. Shani je další sexy zrzka a charakterově je od Triss odlišná (mají hodně společného, ale Triss je prostě čarodějka s vlohama pro intriky ;)). Vůbec se nedivím, proč jsem si jí předtím vybral.

Hospoda se pro mě stala dočasným útočištěm, odkud budu v následující dny provádět svůj průzkum. Venku jsem si z tabule sebral zakázky a v hospodě promluvil s alchymistou Kalkensteinem. U zakázek je trošku rozdíl, není potřeba si chodit povídat se zadavatelem, tomu stačí jen výsledek. Tudíž žádná srdceryvná xy-tá variace na stejné téma. Stejně tak žádná šipečka a návod formou podúkolů (v deníku možná něco bude, ale jak už to bývá, v uzavřených lokacích člověk stejně časem proleze vše, takže dříve či později na příslušné řešení úkolu narazím tak jako tak ;)). Za zmínku stojí ještě servírka Vesna Hood, kde jsem si dovolil menší flirt, tuším z ní totiž další kartičku do sbírky ... :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #4 kdy: Červen 19, 2015, 08:18:11 »

Tuším, že volba co uděláš, jestli budeš bránit laboratoř, nebo bojovat na dvoře, má vliv na to, k čemu se tvý nepřátelé dostanou. V té druhé lokaci před bránou pak podle toho potkáš obludy a přehraje se ti krátká animace. Pokud bráníš laboratoř, budou obludy slabší, pokud bojuješ na dvoře, získají nepřátelé nějaké mutageny a vytvoří si pomocí nich nějaké zmutované obludy, které pak právě na tom mostě potkáš.

Vesnou Hood je možné získat kartičku, ale jen za určitých okolností. Vím, že jsem to při první hře minul. Ona některou denní dobu (asi v noci) stojí venku a chce jít domů, přepadnou jí banditi a hráč jí musí doprovodit. Pak si může domluvit rande v mlýně. Celé to video má pak pěkný závěr, kdy sedláci sledují mlýn a baví se o tom, že by měli najmout zaklínače, protože v mlýně zase straší. :)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: Červen 19, 2015, 08:41:14 »

Aha, já si i minule vybral obranu laboratoře, tak tohle mi úplně uniklo. Tak zas příště :D

Na mlýn si pamatuju, to se mi právě předtím povedlo a video mě dobře pobavilo :), akorát jsem netušil, že to souviselo s Vesnou Hood. Vybavuju si totiž, že jsem tam u jedné kartičky řešil problém s jídlem, vínem apod., tak jsem si myslel, že až tohle je ono. Jsem zatím na začátku, takže tohle mám ještě před sebou, přeci jen mi některé pasáže ve vzpomínkách už splývají.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: Červen 19, 2015, 15:45:54 »

Je to tak, musel jsem jí zachránit. S tím jídlem jsem si to zapamatoval dobře, akorát už jsem si nevzpomněl, že to bylo s Vesnou :D Ta druhá dívka je obyčejná vesničanka z podhradí (sídlí kousek od vesničky) a požaduje květiny (tulipány z mrtvoly, co se najde poblíž vchodu do jeskyně).

Našel jsem už i Zoltana a hned zjistil, že inventář je omezený. To budu zase běhat sem a tam mezi lootem a obchodníky :)
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: Červen 20, 2015, 10:13:00 »

Po okolí Wyzimy

V hospodě jsem toho už moc nepořešil, neb začala noc a tak jsem se vydal ven. Kousek za branou jsem narazil na Vesnu Hood, v nechtěném doprovodu, který záhy umřel na ostří mého meče. Při té příležitosti jsem zjistil, že na zbraních zrovna nevydělám. Inventář je dost malý, tam se nevejdou a postava má jen omezené sloty na sekundární výzbroj.

Což mě tak napadá, kdo od počátku hledá, kde mám stříbrný meč, hledá marně ;) Celý první akt je Geralt závislý jen na ocelovém meči, kterým mlátí i monstra. Nikdy jsem se však nedostal do situace, kdy by to bylo extra na obtíž ... samozřejmě vyjma trofejních potvor, tedy minibossů. U nich už je potřeba více taktizovat.

Vesna mě rovnou poprosila, zdali bych jí nedoprovodil domů, což je docela štreka, až do podhradí. Cestou je to samozřejmě samotný barghest a jejich počet postupně přibývá. Není problém udržet na živu sebe, ale chránit Vesnu je místy hodně o štěstí. Několikrát jsem musel loadnout a změnit přístup. Ovšem rozlučka už byla pěkná, pokud chci, sejdeme se zítra večer u mlýna a mám donést lahev vína :D

K mlýnu jsem rovnou zašel, čekal jsem nějaké utopenecké překvapení na břehu, ale nic tam nebylo. Vzal jsem to proto na druhou stranu a vešel do jeskyně s echinopsi. Kdysi jsem na ní narazil nějak omylem a pozdě, teď jsem to vzal při jednom a odnesl si z jedné potvory požvýkanou lebku jednoho dobrodruha. Pak mi došlo, proč jsem sem lezl později.

Celý problém je Geraltova znalost monster a tudíž trofejí. Ve hře se to dá nahnat čtením příslušných knížek, tedy docela dost platit, nebo jde prokecávat vesničany a občas za nějaký dárek přijde i bonus v podobě přípisu do bestiáře/herbáře. Docela jsem to podcenil. Ono takhle lze totiž obejít jednu příbehovou pasáž, ke které je potřeba získat speciální prsten (jednu verzi má babka ve vesnici, později se k tomu dostanu). Na 5. levelu už má postava dostatek bodů, takže může ve stromě Inteligence doplnit patřičné talenty, jenomže to bych si je nesměl syslit :) (rozdělil jsem je skoro až na konci aktu I).

Do večera dlouhou, tak jsem to vzal zase zpět do hospody, kde už nastalo ráno a objevilo se pár nových lidí. Zkusil jsem si pěstní souboje a díky Zoltanovi se nechal zasvětit do kostkového pokeru. U pěstních soubojů jsem chvilku tápal, jak jsem zvyklý z trojky, tak jsem hned začal zuřivě klikat a ono to tu samozřejmě takhle nejde :) Spolu s kostkami mi to vyneslo počáteční jmění. U hospodského Olafa jsem už začal pomalu využívat i truhlu pro přebytečný loot. Bylo to užitečné ještě z jednoho důvodu, zjistil jsem, že nemám přečtené zakázky na potvory, proto se na toto téma se mnou nikdo nebavil. Ostatně číst je potřeba jakoukoliv písemnost, aby se zapsala, vyjma úkolových předmětů (zatím).

Declan Leuvaarden mě zaúkoloval s nalezením svého přítele, dobrodruha, který šel lovit echinopsi do jedné jeskyně. Vida, našel jsem, viz výše, takže teď už mu jen najít důstojné místo pro pohřeb. O tom by mohl vědět Velebný pán v podhradí. Nezbývalo, než se za ním konečně vydat. Když už jsem u toho, cesta do podhradí vede kolem stanoviště Mistra lovčího, to je lidský protějšek zaklínače, ale dost vyčůraný. Od něj lze získat zakázky na trofejní potvory (utopence u řeky a ghúla v kryptě). Geralt z něj vyklepl ceny za lov a docela se podivil, jak lidi zaklínače oškubávají - nevím, zdali to zabralo, ale Geralt začal dost tvrdě nadhazovat ceny.

Velebný pán je typický zmr_, jak už jsem psal výše, dá se tomu docela vyhnout, ale to bych si na to musel vzpomenout dříve. Che po mě v noci doručit ohně do pěti kapliček věčného ohně ... jj, církev Věčného ohně a jejich svatý plamen, který všechny zachrání před Bílou zimou. Za odměnu mě nechá pohřbít dobrodruhovi ostatky do krypty pod kaplí. Pokud chci navíc do města, můžu od něj získat glejt, ale teprve tehdy, až pomohu s problémy 3 dalším lidem - strážný Mikul, překupník Haren a kupec Odo.

Kapličky šly zatím stranou, blíží se večer :D Cestou jsem to vzal sice přes jednu vesničanku, které jsem vrazil tulipány, ale Vesna už čekala před mlýnem. Chtělo to trochu přemlouvání doprovázené vínem, ale večer stál za to :D Komentáře lidí z protějšího břehu o strašení a potřebě najmout zaklínače byly dobré :) Ostatně je to zajímavé, u jedničky se směju častěji a plno hlášek nebo Geraltovo reakcí mi přijde vtipnějších. V trojce se z něj stal docela suchar. Přitom to určitě není prostředím, po kolena ve všudy přítomném marastu jsem i tady.

Nejsem si teď úplně přesně jistý, jak jsem postupoval dále, ale myslím, že vzhledem k blížící se půlnoci jsem si to zamířil rovnou za mlýn a pobil zdejší utopence včetně topivce Nadira (trofej pro Mistra lovčího). Pak už jsem to tak nějak doklepal až do rána.

Počestní občané Wyzimští

Je na čase vrhnout se do plnění úkolů pro Velebného pána. Zadní cestou kolem slumů jsem se dostal na most, kde stráží Mikul. Idiot už od pohledu. Vlastně možná více srab, než idiot. Nedaleká krypta je zamořena ghúly a nikomu se do toho nechce (klíč jsem dostal až od Mikula, dříve tam jít nelze). Jasně, práce pro zaklínače za 200 orénů (Mikulův měsíční plat). Kdybych nevěděl, co mě v kryptě čeká, asi bych byl překvapený. U vchodu ležela mrtvá dívka a poblíž jejího těla lahvička s jedem. Co ghúly přivolalo bylo tedy jasné. Vymlátit je nebyl žádný problém, akorát jsem zapomněl na nějaký zdroj světla a nemohl se proto vydat moc daleko od vchodu. Našel jsem akorát kruh živlů pro znamení Igny. Nevadí, tím je splněno, další ghúly jsem si podal až poté, co jsem si vyrobil lektvar Kočku. A když už jsem byl přitom, za polorozpadlou zdí si poměřil síly s alghúlem Ozzrelem (další trofejní kus pro Mistra lovčího). Kdysi jsem tuhle potvoru úplně vynechal, protože mě nedošlo, že ty polorozpadlé stěny lze bořit Aardem. I tak mi ale přijde, že jsem kryptu neprošel úplně celou.

Cestou za Mikulem mě už čekalo menší překvapení a důsledek jednoho rozhodnutí. Na mostě se objevil Kalkenstein a pár týpků se ho snažilo oloupit. Mno, pár týpků ... Salamandra. Samozřejmě pobít :D Následující video a Kalkensteinova otázka mi osvětlily předchozí volbu při boji na Kaer Morhen (za Vesemira vs za Triss). Díky mé volbě ukradli jen spisy, nikoliv mutageny, pro jejichž výrobu nyní schánějí vhodné vybavení. S mikulem je třeba nyní mluvit opatrněji, ne kvůli tomu, co se na mostě stalo, ale kvůli kryptě (nejprve si zahrát poker a pak teprve mluvit, Mikul je klíčová postava pro turnaj a po rozhovoru na téma krypty se naštve, tak proč čekat na další příležitost?). Mrtvá dívka v kryptě byla Ilsa, jeho "snoubenka", která umřela za podivných okolností. Všichni mají nějakou podivnou potřebu poukazovat na vesnickou vědmu Abigail, které se zatím záměrně vyhýbám :)

Další v pořadí byl Haren Brogg, překupník, nebo lépe řečeno pašerák. Jeho úkol je jednoduchý, večer pomlátit všechny utopence v doku, protože mu poškozují zboží. Jednoduchý jen zdánlivě, protože po dobře odvedené práci se mi tu najednou vyloupli Scoia'tael (Veverky), tedy pověstný elfí odboj. Ukázalo se, že Haren je tzv. havekář, obchodník, který poskytuje zboží partyzánům. Nechal jsem elfy zboží odnést, boje už bylo pro dnešek dost. Nakonec se s tím i tak trochu počítá, Haren mi to v zápětí osvětlil.

Mezi tím jsem tak nějak splnil úkol s kapličkama, kam se musí jít opravdu až v noci, jinak nelze svíčky na oltáře umístit. Samozřejmě to proti barghestům nepomohlo, ale Velebnému pánovi to stačilo. Za odměnu jsem odnesl ostatky dobrodruha do sklepa a poprvé se střetl s projekcí Divokého honu. Osud je asi předurčen, ale to se teprve uvidí. Následovala bitva s duchem Lea, který mi pověděl cosi o tom, že v mých šlépějích jde smrt. Nic nového pod Sluncem. Declan byl rád, zaplatil a zbyl mi už jen kupec Odo.

Odo je pijan a očividně za tím skrývá černé svědomí. Má problém na vlastní zahradě, ale než jsem se do toho mohl pustit, řádně mě opil :D Holt smlouvání o ceně bývá někdy drsné :D Naštěstí už jsem dostatečně zesílil a s echinopsi bojoval už dříve, nic co by kombinace Vlaštovky s dobře mířenými ranami nevyřešila. Kytky byly jen dvě. Vybral jsem odměnu a šel ven. Odův pes tam na něco štěkal, ale těžko říci na co ... no, na kopci už stála bestie :) Ale v tuhle chvíli ještě nezaútočí, jen spawnuje barghesty. Narazil jsem na ní po cestě několikrát.

Doupě Salamandry

Příběh se pomalu uzavírá, Velebný pán mi nejen poděkoval, ale prozradil i úkryt Salamandry. U Abigail, kterou jsem nedlouho předtím navštívil, jsem se přes Alvina dozvěděl něco málo o původu Bestie, takže to vše začalo pomalu zapadat. Velebný pán mě odkázal na hostinského Olafa, který má u sebe klíč od staré hospody ve vesnici. Je dobré tam jít, protože v hospodě už čeká Shani v obklíčení podivných individuí, co nebohého hostinského podřizli. A jsme doma, jeden mi v domnění, že patřím k nim prozradí, jak to bylo s Ilsou a jaký podíl na tom měl Mikul. Jenomže se sekli a já pro změnu posekal je :) Vzal jsem klíč a opět za pomoci meče prošel přes starou hospodu až do podzemí.

Jaké pak bylo překvapení, když tu byl Alvin v doprovodou dalších dětí. Prý je sem poslal Velebný pán. Heh, zmr_ jeden, stačilo, že jsem nahoře v hospodě objevil zásilky od Harena, který očividně obchoduje s každým, tedy i se Salamandrou. Přes rozpadlou stěnu jsem se dostal do další části jeskyně a tady pro změnu narazil na Abigail. Nj, ani se jí nedivím, že má z vesničanů strach. Asi nejsem první, komu věnovala svou kartičku, ale je to jedna z velmi zajímavých postaviček.

Vyklopila mi svou verzi příběhu, která víceméně zapadá do toho, co jsem sám doposud zjistil a viděl. Mikul je jasný, Odo zapíchl svého bratra, protože se obával o ztrátu jeho peněz, když se začal dvořit Abigail, Velebný pán vyhnal svou dceru, která se nyní živí ve Wyzimě prostitucí a Haren je udavač, co zradil Veverky. Došlo na Leova slova ...

Bestie

Venku už čekal hezký dav, co chtěl Abigail lynčovat. Mohl bych jí vydat, ale jako kdysi, i nyní jsem se rozhodl jí zachránit. Těžko říci, co by se stalo, pokud bych jí vydal a vlstně mě to ani moc netrápí :) Velebný pán couvl před ostřím mého meče a zdánlivě poklidnou cestu nám přerušila až samotná Bestie.

Je to první okamžik, kdy zalitujete, že nemáte na zádech stříbrný meč :D A byl to taky první okamžik, kdy jsem rozdělil pár talentů, hlavně jsem vsadil na posílení Aardu. I tak jsem musel několikrát loadovat, Bestie není žádné ořezávátko a pořád kolem sebe spawnuje barghesty. Abigail sice z počátku vypomůže s léčením, ale moc dlouho nevydrží (naštěstí upadne jen do bezvědomí, takže jí nezabijou definitivně). Párkrát jsem Bestii skoro usekal, ale to její oslepování je hrozné. Nakonec zabral jeden z Aardů, co jí ochromil a pak už je to jen o té jedné ráně z milosti. Jenomže tím to nekončí. Velebný se jen tak nevzdává a tak následuje boj s davem. Naštěstí je to už jen formalita a hlavně lze taktizovat. Problém s bossy je totiž zejména v tom, že hra vymezí malý okruh bojiště (ohnivá stěna), ve kterém se můžu pohybovat a u bestie je to opravdu velmi malé na to, co všechno se uvnitř kruhu děje. Vlastně se tam všichni vzájemně pleteme pod nohy :D

Uf, je po všem, ale pohled to není zrovna radostný. V podstatě všichni jsou mrtví. Co jsem nezabil já, zabila Bestie, přesně jak předpovídal Leo. Nicméně z mrtvoly Velebného jsem sebral glejt a konečně se dostat do Wyzimy.

Akt II začíná

Mikul už čekal u mlýnské brány, glejt převzal, ale v zápětí mi předvedl, jak pokřivéný charkter má - prostě jsem se v něm nespletl. Vřele mě uvítala městská přepadovka a já skončil ve vězení. Pěstním soubojem jsem si sice vybojoval právo lovu kuroliška ve stokách a tím i propustku na svobodu, ale otázka je, nakolik je to výhra? Chvilku předtím totiž z vězení propustili Magistra, frnkl mi těsně před nosem ... grrr.

Stejně jako jsem v Akt I běhal s ocelovým mečem, tady jsem vyfásl pro změnu jen stříbrný meč :) V animaci jsem seskočil dolu, zapíchl podiveného utopence a o kousek dále se seznámil se Sigfriedem, rytířem Řádu planoucí růže (ano, církev Věčného ohně, ale pro rytíře). Snažil se mi vypomoci, ale spíš jen překážel. Na rytíře moc nevydrží, takže byl každou chvíli v bezvědomí. U prvního ohníčku jsem si odpočinul a vydali jsme se dále. Kurolišek se brzy ukázal sám a docela mě překvapila jeho velikost. Něvěděl jsem, jestli se nemám spíš smát :D Ale to nic nemění na tom, že to nebylo zrovna ořezávátko, pár dobrých zásahů měl.

V jednom slepém rameni stok jsem našel mrtvého rytíře s podivným klíčem a dopisem. Klíč je od doupěte pod stokami, které jsem nikdy předtím neobjevil. Uvnitř se to hemžilo kultisty nějakého kultu pavouka, ale nic zajímavého jsem neobjevil. Využil jsem tedy východu ve stokách, který mi Sigfried otevřel a šel jsem konečně na čerstvý vzduch.

Shrnutí

Do Wyzimy jsem napochodoval na levelu 9, kousek od 10, který znamená můj přerod ze začátečníka v profesionálnho zaklínače a tím se pro mě otevírá další etapa. Krom bronzových talentů začnu nyní dostávat i talenty stříbrné, tedy budu moci využít pokročilejších dovedností. Systém dovedností je opravdu velmi rozdáhlý a rozhodně se nevyplatí pokoušet se o univerzálnost - talenty nevyjdou na všechno. Na druhou stranu je velmi obtížné určit, kterou cestou dovedností se vydat. Rozhodl jsem se proto začít prozatím dovednostmi vyplývajícími z atributů, kde jsem zvolil Inteligenci a Sílu. U mečů jsem posílil akorát silný ocelový styl a jak už jsem psal, vylepšil jsem trochu i znamení Aard. Zbytek zas až dle potřeby.

Připomínku mám i ke GOG Galaxy, přes kterou Zaklínače hraju. Čekal jsem od toho, že mi to bude alespoň počítat herní čas, ale tohle má ke stabilní verzi ještě daleko. Po pár hodinách se to seklo a nakonec se mi kousla i samotná hra.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: Červen 21, 2015, 10:47:48 »

Kartičky romancí

Zatím jsem s vylepšením vkládáním obrázků příliš nepokročil, ale pro následující přehled to není ani třeba ;) Budu ho postupně doplňovat a abych nekazil morálku, obrázky jsou kvůli svému obsahu skryté do SPOILER tagu.

Akt I: Triss, Vesna Hood, vesničanka z Podhradí, Abigail

Akt II: Prostitutky, drbna, půlelfka, Morenn, Shani

Akt III: Modroočka a kurtizány, princezna Adda, 2x šlechtičny (lze získat jen jednu), 2x úřednice na radnici  (lze získat jen jednu), Rozalinda Pankierová, Paní noci a samozřejmě Shani nebo Triss (dle volby opatrovatele Alvina)

Poznámka: Vzhledem k tomu, že Akt III je v podstatě rozšířením Akt II, lze některé romance z předchozí kapitoly plnit ještě v Akt III, např. drbna, půlelfka, Morenn. Volba opatrovatele Alvina umožní jen romanci s Triss nebo Shani, obě získat nejdou.

Akt IV: vesničanka z Bahnic, Celina, elfka, Paní Jezera

Akt V: dle volby frakce/neutrality v předchozí kapitole lze získat buďto kartičku sestřiček (neutralita), Toruviel (Scoia'tael) nebo Bílé Rayly (Řád). Není to však tak jednoduché, protože volba romancí v Akt V se tvoří už v Akt III, což souvisí právě s výběrem mezi Scoia'tael a Řádem planoucí růže. Neutrální lze zůstat v obou případech, díky tomu lze s malou námahou (loadnout o kousek starší pozici) rozehrát dvě příběhové větve a snadno se dostat ke kartičce za neutralitu a jednu frakci. Kartičku Bílé Rayly jsem tak nezískal, protože bych se musel kvůli tomu už hodně vracet. 

Epilogue: Nic

Všechny Geraltovo ženy

1) Triss Ranuncul (Merigold)

Získat Triss není nikterak složité, už v jedničce je Geraltovou partnerkou a takhle se mu v případě správných voleb v rozhovoru odvděčí ještě před odjezdem do Wyzimy.

Spoiler: ukázat

2) Vesna Hood

Barmanka z hospody v Podhradí. Postačí jí zalichotit a večer jí pomoc, když je přepadena. Pak už jen stačí sehnat nějaké víno a druhý den navečer se dostavit k mlýnu.

3) Dívka z vesnice v Podhradí

Jedná se o dívčinu, která pendluje mezi chudinskou a měšťanskou částí vesnice. Nachytal jsem jí, jak se snažila sbalit i jednoho vesničana :) Stačí jí darovat květiny (lze nalézt nebo koupit u Declana Leuvaardena). Já jí přinesl tulipány, co měla u sebe jedna mrtvola u jeskyně :D

4) Abigail

Cesta k Abigail je delší a vyplyne z příběhu. Při honbě za Salamandrou jí lze v jeskyni kývnout na její návrh a blíže se s ní seznámit.

5) Prostituka z nábřeží ve Wyzimě

U prostitutek to bude asi pořád to samé (kartička), ale tahle je ve Wyzimě asi nejlevnější (dokud nesplníte úkol pro Carmen a nenecháte si odměnu vyplatit v naturáliích ;)), uplatil jsem jí náhrdelníkem. Ty v chudinské čtvrti vyžadují okolo 350 orénů.

6) Wyzimská drbna

Dřív jsem nějak tuhle kartičku minul a není divu. Drbna má generované odpovědi, takže je někdy potřeba jí prokecnout vícekrát po sobě na stejné téma. Rozhovor je potřeba vést na téma zaklínače ve městě, až se podle vygenerované volby objeví možnost jí předat dárek - drahokam nebo kus oblečení. Z drahokamů vyžaduje diamant, z oblečení pravděpodobně něco dražšího (podomní prodejce na tržišti prodává nějaký šál za 200 orénů, tak asi ten). Mě stačil jen diamant.

7) Dryáda Morenn

Morenn se nachází v druidském hájku na Blatech, ale při prvním setkání si s ní lze jen popovídat na různá témata. Teprve až se v cihlářské vsi ztratí chlapec, budete Vaskou odkázání právě na druidy, kteří údajně malé chlapce kradou. Druidi vás pro změnu odkážou na dryády, tedy na Morenn. Pokud máte u sebe vlčí kůži a umíte si sex s ní zdůvodnit, nebude se tomu nijak bránit ;) Pokud budete mít štěstí (podle mě jde o bug), budete k ní moci chodit opakovaně :) Morenn je asi také nejodvážněji zpracovaný model ve hře.

8 ) Shani

K Shani vede dlouhá příběhová cesta a nejspíš to lze i minout. Přitom stačí dodržet radu, se kterou přijde sám deník a občas se u ní stavit na pokec. Nj, to se snadno řekne, ale její bytná je otravná babice, kterou bych mnohdy nejraději sprovodil ze světa :) Chce se to proto obrnit nervy. První náznak přijde po první návštěvě Lazaretu, k čemuž dopomůže kapitán stráží (je potřeba získat povolení).

Shani si pak chce promluvit u ní doma, což lze jen večer. Je to ale opravdu jen takové přátelské povídání a dlouhou dobu se nic nemění. Změna přijde až s pitvou vězně. Po ní se Shani otevře další rozhovor (opět u ní doma), tentokráte pořádá party s Marigoldem, k čemuž potřebuje pití pro každého a když už jsem to konečně sehnal, tak mě zas poslala hledat někoho, kdo se mnou přijde. Jenomže koho asi tak v noci najdu? Ve slumech jsem naštěstí narazil na Carmen, Shani z ní sice unešená nebyla, ale co už :D

Babce se mi vyplatilo už při první návštěvě vybrat truhly, protože pro party je potřeba mít určité předměty, které jsou součástí party hry. Jenomže opilý Geralt není zrovna nenápadný a hlavně babka nemá opilé ráda. Nakonec jsem uplatnil jen babčin deník.

Ráno už stačí jen donést Shani červenou růži a odměna na sebe nenechá dlouho čekat :)

9) Modroočka a kurtizány z obchodní čtvrti

S Aktem III se otevře přístup do obchodní čtvrti, které vévodí nóbl nevěstinec U Královny noci. Modroočka je lepší kurtizánou (má společnou kartičku), což peněženka notně pocítí (500 orénů, při pokusu o smlouvání cena narůstá). Taky lze využít prsten od Talarova dobrodince, kterého lze přechlastat na Leevardeunově banketu, cena pak výrazně klesne. Modroočka má navíc hezkou jizvu na krku ;)

10) Princezna Adda

Král Foltest by asi z tohoto zjištění nadšený nebyl, ale beru to jako odměnu za to, že mu cca za 2-3 dny zachráním krk :D Jediné místo, kde lze v tuto dobu na Addu narazit, je Leevardeunův banket, o kterém nám na počátku Akt III řekne Triss. Adda není údajně nejchytřejší, ale přesto je dost vypočítavá. Jejímu přitroublému vtípku je dobré se zasmát a pak pro ní sehnat specialitu pro její mlsný jazýček. Deník nás k tomu navede, je to prostě kupa rozhovorů navíc. Jakmile s ní "osiříte" nemá smysl se jí bránit ;) Mimochodem, scénka jasně poukáže, že s Addou není něco v pořádku.

11) Půlelfka

Dalo docela zabrat jí najít. Na počátku Akt II jsem sice slumy docela prošmejdil a snažil se všechny prokecnout, ale asi jsem zapomněl na hrdlořezy v domě vedle hospody. Jeden z nich má pro Geralta kšeft se strašidelným domem (dům vzadu hned vedle Beraniny, Geraltovi se uvnitř zobrazí indikátor času příšer, ale nic tu jinak není). Narazil jsem na něj tedy až v Akt III. Samozřejmě je to past a po likvidaci celé bandy jen tak mimochodem zachráníme půlefku, která nám lámanou řečí poděkuje a odebeře se do čtvrti nelidí :) Po té scéně už jsem si na to taky vzpomněl :D Stačí jí navštívit a po úspěšném kurzu základů elfštiny si vybrat odměnu ...

12) Šlechtičny

Po obchodní čtvrti se potulují celkem dvě šlechtičny, které mají pro Geralta neslušný návrh ;) Obě mají stejnou kartičku a vybrat si lze jen jednu ze šlechtičen. Jedna chodí v bílé róbě a druhá v takové červenohnědé. Ta v bílé schání svůj ztracený hedvábný šál, ale koupený šál mi nezabral (pravděpodobně jde o chybku překladu a požaduje šátek, ale už jsem neměl možnost to ozkoušet). Ta druhá požaduje trofej z nestvůry, ale klidně si vystačí s penězi ... rovných 230 orénů :)

13) Rozalinda Pankierová

Tato dívka souvisí s úkolem pro Marigolda, který si u ní "zapomněl" svou loutnu. Otce v přízemí lze uplatit 22 orény. S Rozalindou pak už stačí jen promluvit a dovolit jí se přitisknout.

14) Úřednice

Na radnici si lze promluvit se dvěma úřednicemi, takové zlobivé holky :) Rády by diamant (lze koupit na tržnici). Podobně jako u šlechtičen, i tady si lze vybrat jen jednu (kartička je opět společná pro obě úřednice).

15) Paní noci

Cesta k Paní noci, majitelka nevěstince Dům noci (Královna noci), vede přes rytíře Patrika z věže a jeho úkol - hledá svou ztracenou sestru, kterou pokousal upír a ona poté zmizela. Hlavním poznávacím znakem jsou modré oči - ano kurtizána Modroočka ;) Patrik vysedává přes den v hospodě Nový Narakort. Paní noci nijak nezapírá a má trochu jinou verzi příběhu. Nakonec mi nabídla hezky strávenou noc, pokud nechám stříbrný meč v klidu. Ostatně je to bývalá milenka Regise, to bych snad ani nemohl ... ale jo , při prvním hraní jsem je tenkrát pokosil :D

Kartička je jen za Paní noci, její tři "dítka" se v tom nepromítnout. V animaci je navíc drobná chybka, dítka jsou alpy (druh upíra), ale jedna se přitom změní v bruxu (to je až Paní noci). Poznat je to hlavně během bitvy s rytíři nebo při pozdější návštěvě patra nevěstince - už nemají potřebu skrývat totožnost, takže jsou tu v plné parádě :) Modroočka nám navíc poděkuje, opravdu v tom nebylo žádné kouzlo a byla to její svobodná vůle. Pokud se ovšem rozhodneme přidat na stranu Patrika, nic z toho nebude, tedy vyjma tuhého boje.

16) Shani podruhé (pokud svěříme Alvina do péče Shani)

Pokud se při volbě opatrovatele Alvina rozhodneme pro Shani, Marigold dovede Alvina k ní domů. Shani je nyní přes den doma, navíc z domu zmizela babka :) Ráda by, abych si to šel nejdříve vyříkat s Triss, ale není to nutné (každopádně je to konec s Triss). Na Alvina je dobré být milý, ale nejsem si jistý, zda-li je to opravdu nutné. Každopádně mě v tuhle chvíli popadl Marigold a šlo se chlastat, neb chlapi si přeci musí budoucí možný závazek probrat nejprve mezi sebou ;)  Shani je celkem shovívavá a po odpočinku je potřeba jí věnovat prsten s jantarem.

17) Tris podruhé (pokud svěříme Alvina do péče Triss)

Pokud se při volbě opatrovatele Alvina rozhodneme pro Triss, Marigold dovede Alvina pro změnu domů k Triss. Ráda by, abych si to šel nejdříve vyříkat se Shani, což je nyní pro změnu nutnost. Je dobré, aby se to celé odehrálo v průběhu dne, protože večer je Triss v hospodě u Leuvaardena a tam se nechce o ničem bavit. Shani volbu s trochou křiku akceptuje a opět je to konec možného vztahu s ní. Na Alvina je dobré být trochu přísný (opět si nejsem úplně jistý nutností tohoto aktu, ono to tak nějak vyplyne z povahových rysů Triss). Poté následuje stejná scénka s Marigoldem a po vystřízlivění (není zrovna milá ;)) stačí Triss věnovat prsten s rubínem.

18) Vesničanka v Bahnicích

Nejsem si zcela jist, ale mám pocit, že stejně jako v Obchodní čtvrti ve Wyzimě, i tady je k dispozici na výběr ze dvou vesničanek. Jedna požaduje nějaké cukroví, druhá by ráda parfém (nepřišel jsem na to, jak by se dal získat, tak nemám ověřeno). Požadované cukroví je cukrová panenka, jak jsem později zjistil, tu lze získat od místního pekaře výměnou za lektvar Bílý med nebo z mrtvoly v kryptě. Já si ovšem takové věci pro jistotu schovávám do truhly, takže jsem to měl o to jednodušší :)

19) Celina

Celina je nešťastně zamilovaná sestra Aliny, snoubenky bohatého kovirské obchodníka Juliána. Chce se sestře pomstít tím, že jí chce dokázat, že si také umí najít zaopatřeného muže. Zalíbil se jí Alinin zásnubní prstýnek a chtěla by nějaký lepší, aby jí trumfla, vytasil jsem se tedy s prstenem se safírem, což se ukázalo jako dostačující :)

20) Elfka

Tento úkol souvisí s úkolem od Toruviel, kdy mám elfům u jeskyně na břehu donést 5 kusů chleba. Po splnění tohoto úkolu si lze uvnitř jeskyně promluvit s jednou elfkou, kterou si lze za jídlo v podstatě koupit.

21) Paní Jezera

Jedna z roztahanějších romancí, která se táhne notnou částí Akt IV. Paní Jezera sídlí na Ostrově černého rybáka a poví nám smutný příběh o tom, kterak jí všichni rytíři opustili kvůli hledání Svatého Grálu. Více nám o tomhle dokáže říci Poustevník, který sídlí na polích. Při dalším rozhovoru stačí zavtipkovat na téma pouti za Svatým Grálem a zapomenout na to, že stojíme před bohyní ;)

22) Sestřičky (při volbě neutrality)

V Bahnicích dojde ke konci 4. kapitoly k přepadení vesnice jednotkami Scoia'tael (Veverek). Je k tomu možno zaujmout celkem dva postoje, přičemž neutralita je univerzální volbou. Druhá volba se odvíjí od toho, jak jsme se zachovali při přepadení banky v Akt III - zda-li jsem pomohli Yevinnovi a přidali se na stranu Veverek, nebo pomohli Sigfriedovi a přidali se tak na stranu Řádu planoucí růže. V případě neutrality začíná Akt V ve Staré Wyzimě tím, že doprovázíte dvojici sestřiček z Lebedova špitálu do Shanina lazaretu. Rády by se za tuto asistenci odměnily, ale nesmí být poblíž Shani. Je tedy potřeba vyčkat do chvíle, kdy je lazaret přepaden a Shani se vydá za druidy do bažin.

23) Toruviel (za Scoia'tael)

Stejně jako u sestřiček, i tady se jedná o pokračování volby z Akt III. Pokud se rozhodneme pomoci Yevinnovi a při přepadení Bahnic pomůžeme Toruviel (pozabíjíme rytíře), tak si nás poté už v 5. kapitole najde sama. Vlastně je potřeba jí pomoci ještě jednou a pak si s ní jít teprve promluvit v soukromí.

24) Bílá Rayla (za Řád planoucí růže)

Jen předem upozorním, že tuto kartičku jsem ve hře nezískal, vzorem pro přiložený obrázek mi byla kartička z Witcher Wiki. Problém je, že o volbě mezi Řádem planoucí růže a Scoia'tael se rozhoduje už ve třetí kapitole, což by oproti jednoduššímu větvení neutralita vs jedna frakce znamenalo odehrát mnohem větší kus hry znovu. Nechám si to proto až pro příště. Bude to určitě podobné, jako v případě Toruviel, akorát s frakcemi a řešením v Bahnicích to bude přesně obráceně.

« Poslední změna: Červenec 05, 2015, 11:56:27 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #9 kdy: Červen 21, 2015, 14:06:24 »

Koukám, že Triss má pěknou číču.

Tu co se polejvá tim mlíkem moc nechápu.

Tý předposlední bych se bála.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: Červen 21, 2015, 14:40:37 »

Oni některé mají zajímavé průpovídky, takže o jejich inteligenci moc hovořit nelze :)

Abigail je vesnická vědma, která se zaobírá podivnými rituály. Vesničané jí mají spíše za čarodějnici.

Ovšem pokud jde o přílohy samotné, tak už vidím, co to dělá. Asi to zruším úplně a zkusili bychom to pořešit jinak, protože tohle asi neopravím. To by musel udělat onen tvůrce modifikace. Napadlo mě tedy, že bys mi vždycky poslala obrázky přílohou do zprávy, já bych je nahrál a poslal ti pak zpět odkazy.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #11 kdy: Červen 21, 2015, 14:56:45 »

Ty to nějak dramatizuješ, s těma obrázkama :-D. No pokud to nejde řešit, tak to holt nevyřešíš, co se dá dělat. Budu muset psát bez chyb :-p.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: Červen 22, 2015, 06:49:30 »

No, ono nejde ani tak o mě, já si sem obrázky můžu samozřejmě nahrát přímo :) Problém je s těmi ostatními. Pokud budou využívat 3rd party úložiště s omezenou dobou uložení, pak jsou po nějaké době ty obrázky prostě definitivně v tahu ;)
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: Červen 22, 2015, 09:01:49 »

Bída Wyzimy

Ze stok jsem vylezl hnedle naproti domu detektiva, který se mi měl stát po celý Akt II průvodcem, ale rozhodl jsem se ho prozatím ignorovat. Ve městě není přístup úplně všude, hřbitov se např. otevře až v rámci hlavního úkolu a jsou zde další části města, které jsou zatím zablokovány. Přístupná je tak chrámová čtvrť, chudinská čtvrť a čtvrť nelidí, kde žijí trpaslíci společně s elfy. Krom toho je tu tržiště. Není to nikterak rozlehlé, což lze docenit hlavně kvůli úkolům.

Celé město a vlastně celý Akt II je koncipován jako detektivní vyšetřování, kdy postupně sbíráte důkazy proti Salamandře a snažíte se najít stopy, které vás k nim zavedou. Na této cestě je mnoho podezřelých, některé svým podezřením naštvete, jiní budou shovívavější, ale v principu jde o to, všechny podezření zbavit. Je to tedy mnoho běhání, protože každou volbou a nalezeným střípkem se někde jinde otevře další možnost. Pokud něco nejde, nebo to nikam nezapadá, není potřeba zoufat, časem se na to určitě narazíte. To je právě kouzlo closed-world hry :) I když, jakmile do toho vstoupí Blata, už to není tak malý prostor, ale základ je nezpanikařit :D

Pořád to prostě musím porovnávat s trojkou a trojka i přes všechny ty své inovace už tohle nedokázala zopakovat. Přitom ani v jedničce nejde o klasické jednoduché úkoly. Nemá to sice mnohdy tu omáčku, co má trojka, ale není to díky tomu méně zábavné, naopak, vyhovuje mi to více. Je tomu v uvozovkách jen pár let, co jsem jedničku dohrál a přesto mě nekteré části příběhu dokážou i nyní překvapit. Když si to tak vemu, ono tohle chybělo už ve dvojce. A Geralt samozřejmě i nadále srší svou ironií. Nevím proč, ale v jedničce je Geralt ještě Geraltem. CD Projekt RED zkrátka dospěl a v trojce už mu něco chybí. I když nutno podotknout, že na některé postavy nyní koukám v souvislosti s následujícími díly, takže ono je to taky trochu zkreslené.

Ale zpět k příběhu ;) Jméno hlavního záporáka, tedy toho, koho za hlavního záporáka nyní považuju, je Azar Javed. To je onen zerrikánský čaroděj z Kaer Morhen. Vím to už od prvního aktu, ale teprve ve Wyzimě začíná ta pravá legrace. Postupně jsem se seznámil s různými postavičkami, např. překupníkem Colemanem ("obchodník" s fistechem), Beraninou (zdejší vůdce podsvětí ve slumech), pár trpaslíky včetně věhlasného rodu Vivaldi (bankéři, nyní ovšem jen formálně, bance ve skutečnosti vládnou neznámí lidé), pak tu máme bordel mamá Carmen z podniku Bordel Chtivá stehna, vyčůraného Konráda a samozřejmě Shani, která se přesunula do špitálu Svatého Lebedy (cíl pro nakažené katrionským morem).

Bokem jsem si nechal kapitána stráží Vincenta Meise. Je to poměrně komplikovaná postava, která hraje na pozadí velmi důležitou roli. Dlouhou dobu je to jeden z hlavních podezřelých, ale nakonec se ukáže, že je to nejoddanější zástupce zákona. Narozdíl od velitele věznice Šémka (uživatel fistechu). Když už jsem u Vincenta, nemůžu zmínit postavičku, která stojí tak někde na půli cesty mezi zákonem a podsvětím - překupník Talar. Ano, v trojce známý zosnovatel atentátu na Radovida, ve společnosti dalších dvou špiónů ;) Akorát, že v trojce ztratil mnoho ze své image.

Těch různých agentů bude nakonec více. Azar Javed není jen obyčejným zlodějem, někde na pozadí se to jen hemží politikou. Vztahy mezi Temerií a Redanií jsou buhví proč napjaté a Azar zrovna operuje v těchto vodách. Z obchodníka Levaurdeena se nakonec ukáže člen společenstva, které má za úkol likvidaci Salamandry. Není to tedy jen jeho osobní aktivita. Magistra z vězení propustili na kauci, kterou složila Vivaldiho banka, ale jak víme, tu nyní ovládá někdo jiný. Překupníka Colemana po pár hodinách zavraždí Veverky, tedy alespoň se to tak jeví, díky použité střele. Vůbec to tu celé něčím smrdí, jako by tu každý házel špínu na každého.

Dobrá, vynechám pro teď další známé postavičky, je na čase navštívit detektiva Raymonda Maarloeve. Věřte mi, že jsem doposud ani neměl pořádně čas na řešení zaklínačských zakázek ;) S Maarloevem se děj trochu posune, ale opravdu jen trochu, detektiv tu působí spíše jen jako poradce, pořád je potřeba hodně vykonat svépomocí. Díky němu taky seznam podezřelých dokonale nakynul. Mezi tím jsem stihl navštívit i Blata a splnit 2/3 úkolu od Kalkensteina (ten by rád navštívil věž mága na Blatech, akorát je potřeba jí nejprvě nějak odpečetit). Maarloeve ho považuje za hlavního podezřelého, takže pro Kalkensteina musím dělat tak jako tak :)

Není to nic jednoduchého, protože na Kalkensteinův úkol se nabalují postupně další věci a hlavně je to rozsáhlý úkol, ve kterém je potřeba pomocí různých vodítek nalézt 10 klíčů, které věž otevřou. Není divu, že u toho občas odbíhám ke světským zábavám typu pijácké soutěže, poker, romance ... :D Vlastně je to plno aktivit a těžko už bych je nyní dal dohromady. Druhý akt je v tomto dost komplikovaný a pořád se běhá od jedné věci k druhé. Blata jsou navíc hodně nechutnou oblastí. Jsem sice na levelu 16 (mimochodem, stříbrné talenty přibývají až od levelu 15), ale na Blatech je pár potvor, které si mě v pohodě dají jako předkrm :D

Zvrat nastane až s pitvou chyceného člena Salamandry. Díky návštěvě hřbitova, respektive krypty, se dozvím, že detektiv je už hezkou dobu po smrti ;) Ten, se kterým pracuju, je nejspíše dvojník nebo dokonalá iluze a kdo jiný by takovu iluzi zvládl, než-li Azar Javed? Nyní začíná veškeré předchozí obviňování do sebe zapadat. Naneštěstí mi s tím nikdo moc nepomůže. Vincent by rád, ale blábolí cosi o blížícím se úplňku (vím, jeho příběh znám z minulé hry :) ), Beranina najednou nikde, až teprve Kalkenstein mi pověděl o Azarově slabině a jako na potvoru se mu k tomu náramně hodí mágova věž na Blatech :D

Pitva je vlastně teprve přede mnou, ale budoucnost už se rýsuje nyní ... :)

Podivný zaklínač Berengar

Úkol ohledně Berengara mě doprovází už od prvního aktu a bude mě doprovázet ještě hodně dlouho. Je na to navázáno více věcí, které trošku komplikují vyšetřování jeho osudu. Ale v rámci příběhu jsem dospěl k názoru, že Berengar tu přede mnou vykonával velmi podobné činnosti, tedy byl najímám na velmi podobné činnosti, akorát s některými záha praštil a zmizel. Stříbrný meč, co nosím, není ovšem z jeho výbavy, ten patřil zaklínači Cohenovi (?), který zemřel pod Brennou (byla u toho Shani).

Veverky vs Řád Planoucí růže

Samozřejmě, tohle musím také zmínit. Hra se mě pořád snaží natlačit na jednu stranu tohoto konfliktu. Na Blatech se má udít jedna z rozhodujících fází, kterak Veverkám přísun zásob zamezit. V druidím hájku jsem potkal elfa Yaevina, který má cosi společného s Golanem Vivaldim. Kývl jsem mu na donášku dopisu, ale zatím se nemám potřebu v tomto konfliktu více ukazovat. Je zajímavé, že elfové mi v jedničce přijdou celkem pohodovou organizací a jasnou volbou pro volbu strany. Jenomže musím mít na paměti, jak se to ve dvojce vyvrbí a jak to trojka definitevně zabije. Výhodou je, že mám na své straně Zoltana, protože jeho přímluva mi u nelidí otevírá zavřené dveře. Zatím nejsem plnně rozhodnut, co dál, uvidím dnes ... :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: Červen 22, 2015, 19:45:30 »

Odhalení se blíží

Na pitvu vězně jsem se náležitě připravil, u Talara jsem zakoupil knížku o soudním lékařství. Shani byla opravdu pečlivá a já poučen z textu, jsem se nenechal svést na špatnou stopu. Nebožák měl v mozku larvy zerrikánské mouchy, které se mu tam dostaly šňupáním fisstechu, jež mu poskytla jako anestetikum sama Shani. Dostala ho samozřejmě od Raymonda ;) Raymondovi jsem tedy při reportu zalhal, protože teď už bylo vše jasné. Skočil mi i na návrh Kalksteina a aktivně se zapojil - dostal jsem od něj poslední sephirot.

Ale to bych docela předbíhal ;) Po pitvě jsem se rozhodl ještě stavit u Shani. Shodou okolností plánuje večírek společně s Marigoldem, takže mám pro každého sehnat pití. Sehnal jsem, noc sice začíná, ale hospoda je naštěstí v provozu. Babka byla kupodivu milá a nebránila mi vstupu do domu, asi jí ony rukavičky k narozeninám, co jsem jí předtím dal, opravdu potěšily :D Pití jsem donesl a na oplátku si měl sehnat doprovod. Jenomže koho? Večer pokročil a ve slumech jsem narazil akorát tak na Carmen. Nakonec se ukázalo, že není cizí ani Marigoldovi, což tedy Shani dožralo ještě více.

Marigold mi pověděl příběh o Regisovi, což byl náš společný přítel upír, který mi zachránil život a přitom sám zahynul. Atmosféra byla ovšem trochu na houpačce a tak to Carmen zkusila zachránit hrou na pravdu. Naštěstí jsem babce už vybral truhly dříve, takže jsem pro žádný fant nemusel a rovnou se vytasil s jejím deníkem. Korunu tomu akorát dal Marigold svou písní, neboť Shani už nevydržela a Carmen ode mě odehnala. A bylo po večírku :)

Tak jsme se všichni sbalili a odešli. Ráno jsem namísto omluvy přinesl červenou růži a Shani mi názorně předvedla, při čem nás Marigold před pár lety přistihl :D Shanin večírek sice nedosahuje takové propracovanosti jako chlastačka na Kaer Morhen v trojce, ale je to jeden ze silnějších okamžiků hry.

A teď zas k Azarovi ... ;) V podstatě nebylo na co čekat, Beraninu jsem zbavil podezření ještě před návštěvou Raymonda, takže za sebe už mám asi pro Akt II takměř vše dořešené. Na Blatech jsem akorát ještě uzavřel kapitolu za Berengara, když jsem z jedné mrtvoly na hliništi sebral rozseknutý amulet Salamandry. Sigfriedovi jsem dal 10 jazyků topivců a Yevinovi doručil odpověď od Vivaldiho. Oba se mě pokusili zatáhnout do boje na svou stranu, ale vyhnul jsem se tomu.

Po umístění všech sephirotů se otevřel přístup do věže, kde už čekal Raymond. Uvnitř sem sebral mágovi zápisky a lehce se nachystal. Hra mě tu několikrát varovala, abych se na Azada připravil, tak jsem poslechl. Mno, bylo to zbytečné :) Azad se mě pokusil sejmout zezadu, ale dostal přímý direkt. Z následujícího rozhovoru jsem se moc nedozvěděl, pořád jsou ty důvody Salamandry nejasné. Do boje na mě postupně poštval ifríta a poté Magistra, kterého jsem navíc omylem mlátil stříbrným mečem. Ovšem je to jedno, prakticky mi nic neudělali a nakonec zdrhli portálem. Tedy až poté, co mě uspali.

Akt III začíná

Probudil jsem se na posteli u Triss a sledoval její podivný rozhovor s jinou čarodějkou. Těžko říci s kterou, ale podle některých zdrojů se jedná o Margaritu. Intriky nabraly plných obrátek. Ostatně je hezké, že jsem se celou dobu postupně probíjel až do obchodní čtvrti, kde už si Triss ve svém domě poklidně spřádala plány s ostatními ;) Ještě než jsem odešel, pověděla mi o Leevaurdenovi a jeho banketu v hospodě.

Bylo by to pro mě ovšem moc jednoduché, řekl jsem si, že se nejprve s prostředím trochu seznámím a využil Trissin teleport. Koukl jsem se zpět do mágovo věže a popovídal si s Kalksteinem. Na Blatech byla vidět i drobná změna, objevily se kikimory. Od něj jsem to vzal do jeho laboratoře a kláštěrní čtvrti. Sigfried pomě chtěl pořešil jeden úkol na hřbitově ... což mě teď napadá, že jsem zatajil osud Veverek na Blatech. Řád vyhrál a Veverky naplno pocítili válku. Na oplátku se přišli mstít, takže na hřbitově zavřeli v kryptě nevinné. Nechal jsem je prchnout a nevinné zachránil.

Ostatně, na Akt III je zajímavé to, že je jen rozšířením Akt II, předchozí vedlejší úkoly a zakázky lze stále plnit. Díky neutralitě na Blatech jsem i nadále zůstal přítelem Sigfrieda. Jenomže i tohle se mělo změnit. V obchodní čtvrti jsem samozřejmě zavítal do zdejšího nevěstince a volný čas strávil s Modroočkou. Ve skutečnosti je to pracovní záležitost, Modroočka poodhalí identitu osazenstva. Podplatil jsem ještě hlídače a dostal se k samotné Matce Noci. Pro tuhle chvíli nijak podstatné, ale pověděla mi o svém bývalém milenci - našem společném příteli, který mi zachránil život. V tu chvíli začal dávat smysl rozhovor s Marigoldem na večírku u Shani. Jde o upíra Regise. Identita Matky Noci je jasná, ale tenkrát mi unikla celá ta souvislost a v rámci jednoho úkolu jí zabil. Nyní si dám pozor, abych tu samou chybu neopakoval.

Nakonec nezbylo, než na Leevaurdenův banket dorazit. V hospodě jsem na patře ihned vybílil pokoj od dokumentů, kupce, který mě nachytal, jsem uchlastal a pak jsem uchlastal ještě zaměstnavatele Talara (získal jsem pečetní prsten nevěstince). Přes půl noci trvalo, než jsem vystřízlivěl. Když už jsem u toho Talara, ten ztratil svůj drsný slang a vypadlo z něj, že je hlavou temerských špiónů. Zabředl jsem až po pás do polity, až jsem se v tom ztratil celý. Vztahy mezi Redanií a Temérií nejsou úplně ideální, minimálně na úrovni špionáže.

Nejzajímavější rozhovor mě čekal s princeznou Addou, což mělo dohru v onom pokoji zmíněném na úvodu :) Cesta do něj byla ovšem dlouhá, i Triss musela pomoci, což mě samozřejmě opět udivilo, jak tolerantní přítelkyni mám ... holt asi jak jde o politiku a intriky ... :D Ale opět by se dalo říci, že šlo spíše o pracovní kratochvíli, protože se při tom ukázalo, že s Addou není stále vše v pořádku a odkletí ze strigy zanechalo ještě nějaké následky. Pár lidí mi na večírku povědělo o svém pocitu, že s Addou někdo manipuluje.

Ráno jsem opět vyrazil na obhlídku čtvrti, ale přítrž mému bloudění po městě udělal klučina, který mi pověděl o přepadení banky a starostovo žádosti o pomoc s řešením. Nečekal jsem na Sigfrieda a vydal se na vlastní pěst, což byla asi chyba, protože uvnitř jsem se dle očekávání setkal s Yevinem (měl podivnou průpovídku směrem k Vivaldimu už na Blatech) a musel se definitivně rozhodnout, na kterou stranu konfliktu se přidám. Nenápadně mě do toho vmanipulovávala už Triss, abych si vybral a tak nakonec proč ne? Pomohl jsem Veverkám úteci přes podzemí a jakoby nic jsem se zas vrátil do obchodní čtvrti. Snad zbytek dne uběhne už v poklidu :)
IP zaznamenána
This is the end ...