Zkusil jsem cvičmo udělat ten dodatkový úkol přípravy atentátu na Radovida (pro level 30) a mělo to docela zajímavý průběh. Na hru to bude mít vliv nejspíše až v závěrečných titulcích, kde pravděpodobně vypadne celá ta pasáž o úspěchu Radovida na úkor císaře (jak jinak

), ale zajímavě to zamíchá osudy vedlejších protagonistů, byť už poněkud zbytečně.
Následuje delší spoiler ...
Naše trojka, Dijkstra, Roche a Talar to po prvním úkolu nějak rychle utípla a se svým plánem se vytasí až před honem na Eredina. Celou dobu osnovali, jak Radovida nalákat a zabít, Talar pak na pozadí vyjednával s císařem o autonomii Temerie. Ač je císař podivnou postavou, není to zrovna prototyp křiváka, což i párkrát dokázal.
Jednání ovšem nebylo tak tajné, jak na první pohled vypadalo ... na okně seděla sova

Filippa považuje celou akci za předem zpackanou, protože ani Radovid není hlupák a tak mi poskytla prsten jeho otce (Vizimira) a sebe jako návnadu. Sraz je na mostě do chrámové čtvrti, kde Rocheho muži dle plánu zatarasí, po vstupu Radovida na most, oba konce.
Vyšlo to! No, možná ne úplně podle plánu

Jakmile jsem Radovidovi prozradil údajný úkryt Filippy, přikázal mě nechat zabít ... parchant jeden, ale co už, byl jsem v horších situacích. Ves s Rochem měli zaútočit na krále, ale když viděli, co se děje, tak přispěchali na pomoc mě. Radovid nakonec zas tak daleko neuprchl, ale nebyli jsem první, kdo k němu doběhli ... doběhla nás Filippa.
Radovid přišel o zrak a skončil s dýkou v zádech. Spravedlivý konec jednoho maniaka, od někoho, koho k smrti nenáviděl a dostatečná satisfakce pro čarodějku.
Následující oslava už vypadala, jako završení celého snažení, ale na scénu teatrálně přispěchal Dijsktra se svou vizí, no a ... jak jinak, nabídl mi tři časově omezené možnosti. Odejít, pomoci Rochemu s Ves, nebo se do toho nemíchat (?). Už přesně nevím, ale za to, co pro mě Roche s Ves před chvílí udělali, jsem neváhal ani minutu. Dokonce jsem v tu chvíli zalitoval, že jsem ve dvojce Dijsktrovi zlomil jen nohu. Tentokrát měl můj ocelový meč jasno.
... konec spoileru, začátek rozboru

Úkol měl opravdu nečekaný zvrat, asi jsem ve hře moc nedával pozor, proč to muselo takhle skončit, protože mi to přijde jako řada jiných úkolů - za každou cenu nucené rozhodnutí mezi dvěmi či více kontroverzemi. Když je to v pár úkolech, prosím, ale jakmile je z toho pravidlo, přestává to být zábavné. Nehledě na to, že to opět nemá už v podstatě význam a hru to neovlivní. Roche s Ves by byla priorita asi vždy, protože s Rochem máme už od dvojky dobrý vztah (bez ohledu na volbu frakce) a jsem rád, že to scénárista přenesl i sem, je to jedna z těch povedených spojek s druhým dílem. Tedy až na ten konec.
... konec rozboru
Uvažuju, jestli se nevrátit k pár savům a vyzkoušet si jiná rozhodnutí, ale moc mě nenapadá, ve kterých místech by to smysl mělo (změní to děj) a ve kterých ne (vyjma prvotního rozhodnutí, kdy nechám ve volbě žít Shealu de Tancarvile).
Je jasné, že kdybych býval zabil Keiru Metz, tak bude v Kaer Morhen chybět, ale docela pochybuju, že by chyběla v Lóži čarodějek, protože ona po pohřbu Vesemira odejde s Lambertem a žádnou roli v ději už nemá. Zkusil jsem třeba i změnu rozhovorů při výcviku Ciri s Avalachem v Kaer Morhen a dovést jí k císaři, tedy prozradit jí, kdo je její skutečný otec. Císařský titul beztak odmítla, některé volby by možná změnily vztah ke mě, ale spíš mi to přišlo jen jako kosmetická záležitost (vzít vs nevzít peníze za "doručení" Ciri) a nakonec se děj zase stočil k základní kostře hlavního příběhu, v tuhle chvíli tedy k pomstě Imlerithovi na sabatu.
Opravdu nic, co by stálo za to, hru znovu rozehrát a s jinými volbami. Vliv řady předchozích možností v rozhodování se dá totiž odhadnout na základě pozdějšího vývoje příběhu. Nemám prostě důvěru v to, že mi to přinese něco nového, kromě trochu jiných dialogů a videí. Příkladem budiž opět Keira Metz, co kdybych jí nechal odejít za Radovidem? Bude pak také v Kaer Morhen nebo hra prostě jen suše oznámí, že jí Radovid nechal popravit? Určitě jí totiž nenajdu po jeho boku. O tom, že nemá pro příběh další podstatný vliv, už jsem psal. A tady si právě musím položit tu otázku, zda-li se mi kvůli takto předvídatelnému vývoji vyplatí odehrát nějakých 40-50 hodin? Nikoliv. Je to dost malý důvod.
Přijde mě to podobné, jako sliby o množství konců ve dvojce, z nichž smysl mělo jen pár voleb. Ostatní byly prostě jen výsledkem různých kombinací. To samé jako tady. Hra skončí víceméně podobně, možná se to bude lišit v osudu Ciri, ale vše ostatní bude mít jen epizodní roli a promítne se to akorát v titulcích na konci. Jenomže tentokrát ten konec nemá už žádný vliv na případné pokračování, protože děj je ukončen.
Hm, skoro jako bych si připravoval půdu to teď znovu rozehrát a sám si sobě něco vyvrátit

Opravdu ne, jenom jsem chtěl popsat svoje současné pocity. Večer jsem s kolegou diskutoval na téma směřování nových (záměrně vynechám moderních) open-world her, např. GTA V a bylo až úsměvné, jak moc mi to jeho vyprávění pasovalo i na vývoj Zaklínačské série

Bylo to opravdu zajímavé, protože můj žánrový záběr je menší, takže jsem byl docela překvapen.