Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 18:55:17
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 20

Autor Téma: (Elemir) - Zaklínač 3: Divoký Hon  (Přečteno 183071 krát)

Milhaus

• Zasloužilý člen
Re:(Elemir) - Zaklínač 3: Divoký Hon
« Odpověď #120 kdy: Červen 08, 2015, 15:51:24 »

vyšel patch 1.05. Nevím, co zlepšuje, ale horší než 1.04 to snad nebude.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #121 kdy: Červen 08, 2015, 16:42:13 »

Elemire... nepřijde ti mírně pokrytecký nechtít zachraňovat okradače mrtvol... a přitom radostně rabovat vesnice? :-D Já jen že mrtvolám už je to jedno, okrádat živý vesničany je horší.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #122 kdy: Červen 08, 2015, 17:21:24 »

4Milhaus: Raději už to dohraju při 1.03 a pak teprve patchnu. Po těch zkušenostech ze začátku s instalací se do toho moc nehrnu.

4Yuyana: Ale já venkovany neokrádám :D Kupodivu už od Bělosadu vybírám jen ty chalupy, které jsou opuštěné, nebo kde jsem zrovna vymydlil zloděje, kteří původní majitele zabili ... eh, stop ... ano, v podstatě taky okrádám mrtvé :D

Ti dva měli holt smůlu, že jsem byl přetížený, takže jsem nestihl doběhnout dostatečně blízko a včas, aby se aktivoval bojový režim. Tím pádem se topivci rozdělili jinak a obklíčili nás. Vlastně jsem si tak spíš odůvodnil svojí nechuť loadnout :D

Někdy by mě třeba zajímalo, jaký efekt určité rozhodnutí bude mít oproti tomu, které jsem zvolil, ale dost se obávám toho, že bych hodně času strávil právě loadováním a možná kvůli ničemu (u Filippy jsem zahlédl třeba to video a efekt nula). Když se třeba vrátíš k té části s Krvavým baronem a podíváš se na mojí verzi a Milhausovu verzi, tak uvidíš, že ten finální vliv na hru je nakonec stejný, byť příběh se ve svém vlastním rámci měnil. Tedy těch skutečně fatálních rozhodnutí bude podstatně méně.

A to je to, čeho se stále obávám, ta hra je sice dobrá, ALE bude kvůli tomu trpět nízkou znovuhratelností. Nehledě na to, že jednotlivé buildy postavy si můžeš vyzkoušet díky resetovacímu lektvaru během jednoho zahrátí (jak už Milhaus psal). Ubývá tak důvodů pro. Zatím se mi to jeví tak, že při znovurozehrávce bych prostě jen vybral tu druhou variantu a u romance bych zvolil Yennefer (brrr). Podle mě ani trojka nezná třetí cestu a vesměs půjde o kosmetické změny typu odstaveček v outru. Proto pro mě dvojka vyznívá lépe, neboť tam se liší na základě rozhodnutí celá jedna kapitola a to už je sakra důvod to rozehrát znovu. Hlavním tahákem jsou tak jen DLC, pardon, datadisky ;)
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #123 kdy: Červen 08, 2015, 17:29:48 »

Já teda nikdy nehrála hru stylem "bude to lepší, až zaplatim majlant za DLC" :-D. Nebo "až vyjde dalších xyz patchů". Buď to je dobrá hra... a nebo neni :-D.

Mě celkem nevadí, že ve hře neni možnost zvolit jiný rozhodnutí s dramaticky jinym koncem. Já stejně volim furt to samý :-D. Taky mi nevadí nedostávat EXpy. Zvyk z WoWka.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #124 kdy: Červen 08, 2015, 19:25:53 »

Elemire... nepřijde ti mírně pokrytecký nechtít zachraňovat okradače mrtvol... a přitom radostně rabovat vesnice? :-D Já jen že mrtvolám už je to jedno, okrádat živý vesničany je horší.
živí by se teoreticky mohli bránit, kdyby nebyli idioti.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #125 kdy: Červen 08, 2015, 19:31:16 »

Já nevěřim na "může se bránit". To neni argument. A už vůbec neberu "by se teoreticky mohl bránit" :-D. Pokud cíl mýho zločinu nepředstavuje reálnou hrozbu mojí osobě, pak se nemůže bránit a když ho okradu/napadnu, jsem lump a tečka :-).
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #126 kdy: Červen 08, 2015, 19:36:11 »

Takhle jsem to zrovna nemyslel, jde opravdu jen o tu znovuhratelnost. Zkrátka nevidím důvod, proč bych tu hru měl třeba hned teď začínat znovu a s jinými rozhodnutími. U DLC čekám jen rozšíření stávajícího obsahu a natažení herní doby, ale problém zůstane ten samý. Za zahrátí to tedy určitě stojí, ale musím k tomu dodat to "ale" :D Tohle není žádná revoluce ani evoluce, ve skutečnosti to jen recykluje staré postupy a to ještě kolikrát špatně.

Přesto je to chytlavé a to hlavně kvůli ději, který se mi místy hodně líbí a místy u toho prskám ... viz Geraltovo sladké pohledy na Yen, zatímco já mám za klávesnicí pěnu u huby :D Jsem tedy schopný určité chyby hře prominout, proto se zatím kloním k těm 8/10. I když si jasně uvědomuju, že jsem jen shovívavý a ve skutečnosti se děsím toho skutečného skóre, které by ze zhodnocení jednotlivých aspektů hry vzešlo. Taky jsem se prostě dostal do té pasti, že vyhypované AAA tituly přeci nemůžou spadnout pod 8/10, 4/5 apod. :D

Jo ti vesničani ... no, zlatý Gothic, tam stačilo jen pomyslet na to, že někomu vlezu do domu a už byl oheň na střeše. A to se bavíme o hře z roku 2001 (?). Tady vyberu vesničanům truhly před čumákem a nic, nehledě na to, že v těch truhlách mají kolikrát ukrytý vyslovený majlant. V tomhle jsou i TES hry střídmější :)
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #127 kdy: Červen 08, 2015, 19:41:49 »

Já hraju hry znova když mě baví boj. Což mě v DA:I sakra baví. Static cage! Muahahahahaaaa. Já to kouzlo žeru.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #128 kdy: Červen 08, 2015, 19:47:41 »

Co se týče vesničanů... jsou hry, kde truhly lidí normálně ignoruju a neberu nic, i když je to beztrestný. Zrovna v Gothicu ale tradičně vystřílim celej starej tábor komplet a vyberu co jde. Až do toho momentu ve hře zásadně používám jen jednoruční meč, ale na tohle si beru tu nejtěžší kuši a dělám jatka. Charakterová vada, jinak jsem na neagresivní vesničany hodná. Mě strašně dráždí, když někdo utíká a nedej Bože navíc i křičí nebo prosí o život. To se ve mě budí lovec... asi jako některý psi rádi pronásledujou a "vražděj" pískací hračky. Jak to stojí na místě, z 95% tomu nic nehrozí.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #129 kdy: Červen 08, 2015, 20:26:44 »

Ani jsem netušil, jak blízko jsem u konce, mělo to podivný rychlý spád a rozhodnutí jsem volil dost intuitivně, jak mi to prostě momentálně přišlo vhodné. Musím říci, že jsem byl nejprve docela rozčarovaný, ale nachytali mě na švestkách :) Čekal jsem podobný zvrat, ale až v DLC a nějak krkolomně vysvětlený. Ano, příběh nakonec moje volby reflektoval, žiju s Triss asi až dokud nás smrt nerozdělí, ale příběh je u konce, byť si tu můžu klidně zaklínačit dál (ovšem bez vlivu na svět). Open-world je opravdu jen kulisa, 7,5/10. Zkusím se k tomu zítra vrátit a rozebrat to, nakonec jsem spíš rád, že to mám už za sebou ;)
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #130 kdy: Červen 08, 2015, 20:31:11 »

To bylo opravdu rychlý :-). Tak máš moje gratulace. Na jakej deník se můžeme těšit teď? :-).
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #131 kdy: Červen 08, 2015, 20:47:01 »

Díky :)

Mno, zatím jsem si ještě nevybral. Nejprve bych měl nějak pořešit tu betu Heroes VII a pak je to hodně otevřené. Stále mám rozehranou Realms of Arkania, nebo Arenu, ale do toho pokukuju po Wizardry :D Je to opravdu těžké. Novinek vyšlo celkem dost a nevím, jestli se spíš nevěnovat teď tomu (Divinity: Original Sin, Pillars of Eternity nebo dokonce Serpent in Staglands).
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #132 kdy: Červen 09, 2015, 06:58:23 »

Začnu dokončením deníku, opět v plném znění ...

Konjukce sfér a konec-nekonec

Poté, co mě Yennefer z lodi vytáhla, nastala konjukce sfér, za kterou nemohl nikdo jiný, než-li Avalach. Tedy alespoň jsme si v tu chvíli mysleli, že Avalach prostě Ciri unesl do nedaleké ruiny věže a využil její schopnosti. Ano, hodně to drhne, vždyť Ciriiny dovednosti jsou už někde jinde, takže varianta únosu hodně kulhá. Ale na tohle už jsem si zvykl, vzpomeňte si na Margaritu ve vězení, každá čarodějka přeci ovládá teleport, tak proč se neosvobodí samy? Vůbec si nevybavuju, že tohle by bylo někdy v celé sérii vysvětleno. Rozumím tomu, že když je čarodějka spoutaná, tak nemůže používat gestikulace rukou, ale tahle tam jen dřepěla na zemi. Nic, to je jen takový detail :)

Yen byla tentokrát po cestě docela zticha, ale zabil bych jí za úplně jinou věc. Kolem věže nastala Bílá zima, tedy Yen musela vykouzlit ochrannou bublinu. Jenomže já byl přetížen a Yen měla potřebu se pořád rozebíhat, takže jsem se co chvíli ocitl mimo a měl co dělat, udržet nahozený Queen. Nehledě na to, že lektvary dávno došly a o zásobách jídla jsem měl také pochybnosti. Pořád jsem počítal s tím, že mě čeká další tužší souboj.

Jenomže Avalach nebyl zrovna bojově naladěný. Donutil jsem ho tasic meč, ale odhodil ho ... měl recht, na bezbrané neútočím. Navíc mi to bylo celé divné (ovšem bacha, hra vůbec nedala najevo, že by to mělo mít nějaký vliv, Geralt si pořád vztekle mlel svou ... od určité fáze hlavní linky mi přišlo, že scénáristům došly nápady a začali flákat). Důvod byl zřejmý hned, na scénu přišla Ciri.

Nj, dcerka se rozhodla obětovat a zastavit Bílou zimu, protože to je přeci úděl její Starší krve. Zkusil jsem prohodit něco přesvědčovacího, ale ve chvíli, kdy prohodila cosi o hloupoučkém zaklínači, který tomu přeci nemůže rozumět, jsem v ní viděl Yen a to byla tečka. Dál už jsem zůstal zticha. Upřímně, tohle se mě dotklo ;) Asi si uvědomila, že to přepískla, ale nakonec z ní žádné další moudro už nevypadlo a zmizela do portálu.

A tady se asi projevily řada předchozích volbe, protože Ciri se tváří tvář Bílé zimě začaly hlavou honit myšlenky na vše dobré, co se mnou prožihal - koulovačka na Kaer Morhen, ničení Avalachovo laboratoře apod. Řekl bych, že jí to dodalo sílu, ale jak to dopadlo, těžko říci. Přepadlo mě takové tušení, že tohle není ještě konec a v nějakém DLC bude Ciri reinkarnována, vůbec by mě to nepřekvapilo.

Následovala formální scéna z Wyzimy (sakriš, dodnes si nejsem jistý, jaká i/y se v tom píší ...), tedy audience u císaře. Tomu jsem jen poněkud suše sdělil, že Ciri je mrtvá, Yen zůstala na severu (měl pro to pochopení) a na mě už taky někdo čeká (správně odhadl, že Triss, prý jí nechá bez postihu - asi chtěl naznačit, že slib Lóži platí bez ohledu na to, že se Ciri zachránit nepodařilo). Na otázku, zda-li se na něj Ciri ptala, jsem mu popravdě odpověděl, že nikoliv. Při odchodu už pak jen prohodil, že mě už nechce nikdy vidět, což se také stalo (Nilfgaard nakonec válku prohrál a císaře zavraždili vzbouřenci v jeho vlastních řadách).

Znenadání mi naskočil další úkol, u kterého jsem skončil na nilfgaardské základně poblíž Bělosadu, kde mě dostihl jistý mečíř a předal mi zaklínačký meč, kam jsem nechal vyrýt "Zirael". Dobrá, Geralt si holt nechal udělat památeční meč. Jenomže v hospodě už bylo n první pohled jasné, pro koho ten meč je ... pro novou zaklínačku, pro Ciri ... :D Lež byla dokonalá.

A tím celý příběh také končí. Outro mi jen povědělo osud říše, rostoucí šílenství Radovida a moje stěhování na Kovir spolu s Triss. Romance tedy dopadla dobře, ale celkově jsem zklamaný jejím provedením, stejně tak koncem příběhu, protože datadisky budou tím pádem integrované do původního příběhu a to znamená jediné - někdo teď začne zase umně opravovat ty pahýly příběhu, které byly ze hry původně vyňaty kvůli jejich nedokončenosti před plánovaným release hry ... prostě tak to nyní na mě působí. Ovšem dobrá zpráva je to pro ty, co čekají na Enhanced Edici, dělají dobře. Ale tak uvidíme, pro jaký level to úkoly přinese.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #133 kdy: Červen 09, 2015, 08:10:44 »

A teď tedy obecně, pokusím se o shrnutí:

Na Zaklínači 3 bylo krásně vidět, jak se v průběhu hraní můj vztah ke hře měnil a jak je tedy důležité hodnotiti hru až na úplném konci. Opravdu se nemůžu zbavit pocitu, že tohle je nějaká osekaná verze, do které se teď formou DLC bude dodávat obsah, který v ní měl být už od počátku. Je tu vidět určitá disproporce mezi jednotlivými kapitolami, tedy oblastmi (sice se tu celou dobu bavíme o open-world, ale on je to open-world ve skutečnosti až na konci, kdy jsou odemčené všechny 4 oblasti).

Velen a Novigrad jsou spojené v jeden celek a děj tu krásně odsýpá a je provázaný s vedlejšími úkoly. Do určité míry tu má smysl průzkum okolí, navštěvovat jednotlivé vesničky apod. Oproti tomu Skellige je po stránce hlavního příběhu velmi krátká záležitost, kterou alespoň zachraňují dva zajímavější vedlejší úkoly. Pokud jde o 4. oblast (Kaer Morhen), tak té jsem si sice užil dost, ale užil jsem si hlavně hradu. Vůbec jsem neměl potřebu z něj vytáhnout paty, pokud mě k tomu úkol vysloveně nedotlačil. Nebyl prostě důvod.

A to je celý kámen úrazu open-worldu v Zaklínači 3. Na začátku vypadají určitá rozhodnutí vývojářů dobře, ale časem se ukáže, že je to naopak kontraproduktivní. Řeč je samozřejmě o "penalizaci" za průzkum. Opravdu pro to není důvod. Nebýt mého testování boje s Imlerithem, tak jsem až do konce hry došel jen s lehce vylepšenými dovednostmi meče a s výzbrojí, kterou jsem ve hře našel. Nic mě nenutilo skládat speciální sety, natož vůbec se craftěním zabývat, což je asi jediný důvod, proč ten svět prozkoumávat, neboť nákresy lze najít ponejvíce právě při něm.

Svět je opravdu krásný a detailní, leč strnulý. Vše je vázáno na Geraltův postup hrou a vše hezky trpělivě čeká. Je tu vidět inspirace jinými open-world hrami, ale není to dotažené do konce (halda noname NPC, se kterými nelze promlouvat, podivný denní režim NPC, majetkové poměry "chudých" rodin apod.). Prostě takové polovičaté a chvilkama mě to i vadilo. Pro mě je to čistá a zbytečná kulisa, protože vlastně zůstala nevyužitá. Trojka mohla být úplně s přehledem koncipována jako dvojka a výsledek by byl shodný.

Už jenom to dělení na oblasti, které se postupně otevírají, čímž se zároveň stupňuje i hlavní příběh, jasně ukazují, že se CD Projekt RED prostě od tohohle konceptu nedokázal oprostit. Každá z oblastí má svou ústřední čarodějku, kolem které se kus děje točí a která zde slouží jako významný support (bez Keiry bych si třeba v elfských ruinách na svém levelu moc neporadil, přitom raději úplně pominu její reálné schopnosti v boji, které jsem otestoval v jedné variantě rozhovoru - level 7, padla po pár ranách).

Dobrá, hra se mě občas snažila vést za ručičku, stejně tak jí prominu tu kupu dalších zjednodušení, ale naštěstí to nebylo až tak provokativní. Začalo mi to ovšem vadit hlavně v souvislosti s romancí s Triss, kdy mi jí hra na konci děje v Novigradu zase sebrala. Na zbytek jsem si musel počkat až ke konci hry a jednalo se jen o pár odfláknutých dialogů. Čekal jsem něco na způsob dvojky, kdy se ten vztah rozvíjel v průběhu celé hry. Když jsem tedy dorazil na Kaer Morhen, první co bylo, začal jsem Tris hledat, ale marně. A když už jsem tu možnost měl, tak zas chyběl dialog. Místo toho mi hra cpala Ynnefer. Jo, jako rozumím některým příběhovým rozhodnutím, hra se asi má mnohem více blížit knižní předloze, ale mě to prostě nesedí. Mám herního Zaklínače prostě rád takového, jaký je.

Možnost volby v dialozích je pak další věc, o jejíž funkčnosti celkem pochybuji. Hlavní kostra děje je daná a volby tak v jejím kontextu většinou ovlivňují jen epizodní části. Stejně tak přejímání rozhodnutí z předchozího dílu. Za Iorwetha jsem našel jen toho jednoho trpaslíka, co hlídal Tesákovo sklad.

Hodněkrát jsem v deníku a i zde zmínil porovnání s dvojkou. Je to logické, protože trojka se dvojce podobá nejvíce a hlavně trojka z ní v mnohém vychází. Nakonec je to taky podstatně jednodušší, protože si stačí položit otázku, zda-li trojka vlastně tu dvojku vůbec překonala? Za mě nikoliv. Tady totiž hodně záleží na tom, kdo v té hře co hledal a na co se těšil. Samozřejmě, jednou ta Enhanced Edice vyjde, dost možná to hodně věcí vylepší (pořeší), ale to teď v úvahu brát nelze. To ovšem neznamená, že bych té rozehrávky nějak litoval. Nesplnilo to sice má očekávání, ale pořád je to zábavná hra, které jsem věnoval dost času a na hraní se i tak těšil, protože ač s příběhem místy nesouhlasím, pořád mě to hnalo vpřed.

Bohužel, už nemám potřebu zkoušet jiné volby rozhodnutí, v principu se obávám, že by se děj prakticky nezměnil a kvůli těm pár kosmetickým změnám mi to za to nestojí. U podzimních DLC (datadisků) hodně váhám, protože to spíše nahrává tomu, počkat si na EE edici a někdy v budoucnu si to odehrát celé, možná rovnou od jedničky ;)
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #134 kdy: Červen 09, 2015, 10:48:04 »

To já včera plnil jen nějaké bezvýznamné úkoly ve Skellige. Zajímavá byla jen jedna zakázka na majáku, kde jsem zabil nějaký přízrak a následně po návratu do hospody jsem skončil ve vězení. Za vraždu dvou lidí. Nejprve to vypadalo, že mě pověsí, ale pak se ukázalo, že místní jarl potřebuje zaklínačské služby a tak mě vyplatil a poslal za synem do jeskyně snů. Tam jsme se společně ještě se 3 chlapama nadrogovali a začali se nám zdát takové různé divoké sny. Například tam lítala velryba a podobně.

Po skončení jsem včera hru skončil. Moc dlouho jsem to nehrál a moc toho nestihl.
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 20