Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 20:30:39
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: (Elemir) - Risen  (Přečteno 20001 krát)

Návštěvník

• Host
(Elemir) - Risen
« Odpověď #15 kdy: Leden 25, 2015, 01:18:43 »

Ghúlové jsou 4, tři uvnitř před východem a jeden vyběhne zpoza rohu od truhly z venku. Nicméně umím dobře skákat, takže jsem mezi nimi proběhl a zmizel :D Venku mi s nima pak pomohl lovec Henrik, kdy jsem je tam postupně nalákával, abych si uvolnil snažší cestu zpět. Patroscon je proti tomu břídil, toho jsem usekal hned, ale u těch ghúlů se nějak motám. Když se zadaří, tak celkem pohoda, ale někdy je to několik loadů. Sílu mám 35, což bude asi taky dost znát.

Nejsem si teď ani jistý, kolik mám kytek na permanentní lektvary, ale 20 to určitě nebude, tipuju, že jsem toho dost minul. Ráno budu muset kouknout. Je fakt, že bych to mohl tak nějak nakombinovat, abych zvládl ještě v současné době alchymii a kovařinu, čímž bych se zas zvesela mohl vydat do světa. Kombinaci zbraň vs ledová magie jsem kdysi zkoušel v Gothic 1, což bylo z počátku dobré na skřety.

Cestu z města znám, tak není problém ho zas kdykoliv opustit :) Alespoň by to vyřešilo tu jednu chybějící kůži divočáka, když jsem je předtím tak pečlivě prodával.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
(Elemir) - Risen
« Odpověď #16 kdy: Leden 25, 2015, 01:36:42 »

u ghúlů je důležité se krýt (štítem) a v případě že kouzlí (což poznáš - udělají takový pohyb, jak kdyby si chtěli prdnout), uskočit dozadu. Pokud jich je víc současně, je dobré uskakovat dozadu a nenechat se obklíčit, vždycky dát pár seků a hned dva úskoky vzad a takto je prostě umlátit. Ghúl v té hře patří spíše k slabší obludě, tedy běžně bys měl jednoho umlátit už při řešení úkolů u banditů v tom jednom dole. Oni spíše trošku nahání hrůzu :), ale moc silní prostě nejsou.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
(Elemir) - Risen
« Odpověď #17 kdy: Leden 25, 2015, 04:58:45 »

Jak to popisuješ, tak tohle si vybavuju, že jsem kdysi používal na ogry. V kombinaci s obouručákem. Vždycky jsem ho zasáhl, uskočil, on do toho (do prázdna) bouch kladivem atd. U ghúlů mě uskakování vzad zrovna nenapadlo, místo toho zkouším uskakovat do strany. Je fakt, že jak je nemám rád, tak jsem je ani moc nesledoval :)
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
(Elemir) - Risen
« Odpověď #18 kdy: Leden 25, 2015, 16:06:34 »

Já mám natočeno, jak bojuji s různými obludami tady:
https://www.youtube.com/playlist?list=PL0EC70B3C9A6CC730

třeba s ogrem:
https://www.youtube.com/watch?v=0fcgqo6rzRg

nebo popelavou bestií:
https://www.youtube.com/watch?v=_MUNczAskcE

todel byla moje první hra, kde jsem kašlal na příběh a jen chodil po světě a zabíjel obludy.

ghúl je tady:
https://www.youtube.com/watch?v=Eum9J-sE25A
ale tam to není moc vypovídající, jelikož už budu asi na vyšší úrovni.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
(Elemir) - Risen
« Odpověď #19 kdy: Leden 25, 2015, 18:19:24 »

Ano, toho ogra si takhle nějak pamatuju, akorát, já po nich šel až někde později, takže jsem je usekával rychleji. Musím říci, že už na nějaké delší cvičení s myší moc nejsem :) Bylo pár soubojů, kde jsem cítíl, jak mi začínají vynechávat prsty :D Ghúla budu muset nacvičit. Zkoušel jsem naběhnout na ty dva v ruinách v táboře a blbě se mi odhaduje ten úskok, takže většinou skončím s tím, že jsem moc daleko a při rozmachu si naběhnu do jeho útoku.

Což mě tak napadá, že to není zrovna nejlepší situace teď před vydáním Witchera 3 :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
(Elemir) - Risen
« Odpověď #20 kdy: Leden 25, 2015, 22:38:34 »

no, já teď občas hraji risen3, v rámci testování češtiny a tam po hoďce hraní mám křeč v celé pravé ruce :D.

Ale tady v risen (a vlastně i částečně v risen3) hra postihuje, když klikáš na tlačítko útoku příliš rychle. Je lepší si najít určité tempo a držet ho. Pokud klikáš moc rychle, přeruší se kombo, pokud moc pomalu, tak taky. Ty s levelem 10 u mečů bys teoreticky měl můct dělat útočná komba nepřetržitě. (na začátku se skládá jen se tří útoků).

Na uskakování v risen jsem pak nastavoval myš a její 4 tlačítko. (nastavil jsem na něj klávesu skok) a když jsem chtěl uskočit na někteoru ze stran, tak jsem levou mačkal kam a pravým palcem ten skok. Díky tomu se to celé tak nějak zrychlilo (to olvádání). Ještě je tam tuším možnost zmačknout šipku 2x (třeba dozadu), což též způsobí, že hrdina uskočí, ale to mi nevyhovovalo a dost se mi to pletlo.

Já u té první hry, když jsem natáčel ta videa, čekal na češtinu, která měla vyjít. Proto jsem jen čistě chodil po světě a zkoušel všechno zabít. Nakonec jsem se ale češtiny nedočkal a tak jsem to dohrál za ty inkvizitory. Češtiny jsem se nedočkal ani u druhé hry, kterou jsem hrál za mágy (tu jsem natáčel celou). A pak jsem to asi 3 roky nehrál. :D Poprvní v češtině jsem tak hru hrál až v době, kdy vyšla risen2, abych si zlepšil náladu. :D
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
(Elemir) - Risen
« Odpověď #21 kdy: Leden 28, 2015, 14:16:37 »

Rychlé klikání bude asi jeden z mých problémů. Přijde mi to už jako zlozvyk, nejprve to tak nějak hlídám, ale jak začnu sledovat něco jinýho, tak začnu taky zrychlovat :) Ono to není jen o Risen, v UT mám pro změnu blbou mušku atd. :D

Nakonec jsem to vzdal. Dodělal jsem akorát tu jeskyni s ghúlama, tu popelavou potvoru ustřílel z luku a zamířl do kláštera. Dle plánu jsem se dal na cestu mága. Na to, že je to halda úkolů, tak to uteklo docela rychle. Ledový krystal jsem dostal až po zaplacení popatku Pallasovi, který pak mrazivý krystal učí. Zkusil jsem do něj strčit hned 4 body, ale efekt mě nějak zklamal. Ono to nemrazí a houbelec to zraňuje. Než to dotáhnu do nějaké použitelné podoby, tak bude v podstatě konec hry. Loadnul jsem to proto zpět a nechám to zatím být.

Hledání Eldrica bylo zajímavé, obzvláště když mi Cyrus stál za zády. Nesmrtelná postava se vždycky hodí :) Navíc magií ty ještěráky sundaval dost rychle. Gyrger byl taky dobrý, tam se mnou pro změnu naběhl Henrik, takže jsem tu potvoru párkrát sekl do zad a bylo po všem. Asi si zas na chvíli odpočinu a nechám to na víkend. To nejzáživnější je asi pryč.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
(Elemir) - Risen
« Odpověď #22 kdy: Leden 28, 2015, 18:30:13 »

Ještě docela ujde ta série úkolů s Patty. Ta další část, zejména třetí kapitola je zase zajímavá v tom hledání řešení, jak se dostat dál. (ostatně o tom, jsou i dungeony v kapitole 4té a ony samotné nejsou špatné, jen je trošku blbé, že jdou takto hned za sebou).

Jakožto mág se nauč runy, nebo si vytvoř svitky a používej levitaci (pokud si to ještě neudělal). Umožní ti to dostat se i na místa, kam se jinak dostat nedá (na jednom místě lze runu levitace najít - tj nad táborem banditů) - ale dostaneš se tam jedině levitací :D.

LEvitace je celkově pěkné kouzlo, super bylo třeba z kláštera vylézt na střechy a pak pomocí levitace odletět kamikoliv na ostrově :). Jen si člověk musí dát bacha na zelené krystaly.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
(Elemir) - Risen
« Odpověď #23 kdy: Leden 30, 2015, 18:36:22 »

Mám za sebou ty vykopávky u močálu a postupně se chystám dále. Runová magie mě taky napadla, ale zatím jsem body nacpal do síly. Moudrostí můžu otevřít level 2 run a naneštěstí ty užitečnější jsou až level 3 :D

Zatím to jde. Sice musím do podzemí, ale je to docela krátké, tak jsem vždycky za chvilku venku. Tu chajdu nad táborem jsem už našel, ale neměl jsem, jak se dostat dolu, tak jsem to zase loadnul. Nechám to na později.

Podařilo se mi vykovat obsidiánový bastard a je to hned znát. Popelavá potvora padá rychleji. Ještě to zkusit někde na ogrech.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
(Elemir) - Risen
« Odpověď #24 kdy: Leden 31, 2015, 19:43:56 »

Postupně jsem se prokousal dále až jsem stanul na úpatí sopky s pěti disky. Po malé přepadovce jsem vstoupil s družinou do nitra a našel způsob, jak otevřít velkou bránu a po ní hlavní padací most. Čekal jsem, že to bude mnohem nudnější pasáž, ale docela to překvapilo. Není to zas tak rozsáhlé a odsýpá to celkem rychle.

Otevřel jsem bránu k titánovi pomocí Ursegora, ale inkvizotor Mendoza si postavil hlavu a během chvilky mi za branou zmizel. Tu mi samozřejmě zavřel před nosem. Co naplat, sundal jsem veškeré členy původní družiny ... bandu fanatiků ... a vydal se do kapitoly 4.

Trochu jsem v klášteře zápasil s učitelem runové magie, pořád mě nic nechtěl naučit. Pak jsem v klášteře objevil mrtvého Pallase a od té chvíle už to zase šlo. Nějak jsem na něj předtím zapomněl.  Stal jsem se nejen misrem, ale rovnou jsem mohl otevřít 3. kruh run. Konečně otevření zámku a spol.

Ovšem nastala nudnější část děje. Najít části zbroje Pána titánů. Zatím jsem zvládl 2 a stojím na pokraji třetí hrobky. Runovou magii mám na 4. úrovni, ale jaksi k ničemu, nebo jinak lépe řečeno poněkud pozdě. V ruce třímám obsidiánový obouručák a to je pro mě podstatnější. Na západním pobřeží se ke mě přidala Patty, tak jsem jí využil, když už se mi teda vnutila :D Spíš je to celé jen taková rutina.

Tipuju, že zítra budu stát před finále ... mimochodem, už jsem přesáhl 24 hodin hraní ;)
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
(Elemir) - Risen
« Odpověď #25 kdy: Únor 01, 2015, 01:56:33 »

No, hlavně si pořádně vychutnej ten závěrečný boj s tím konečným bossem :).
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
(Elemir) - Risen
« Odpověď #26 kdy: Únor 01, 2015, 14:08:37 »

Uf, je to za mnou. Původně jsem se opravdu připravoval na to, že otevřu bránu, hru ukončím a odinstaluju. Jenomže jak jsem tam tak stál v tom brnění a s kladivem v ruce ... :) Sundal jsem sluchátka, aby mě to tolik nerozptylovalo a než se nadál, byl konec. V prvním kole jsem málem slítnul z okraje, ale pak už se to neslo v poklidném duchu výměn a skákání. Dal jsem ho napoprvé a asi po šesti ranách kladivem. Výhoda je, že v Risenu jdou lektvary polykat bez zastavení postavy, takže jsem si je nabindoval na klávesu 4, abych to měl všechno pěkně při ruce (připomněl jsem si tak moje pokusy v Diablo II) Spotřeba nebyla velká, ale pár útoků jsem nevybral. Zjistil jsem, že se dokonce nevyplácí stát přímo u titána, neboť dost dupe :) Boj trval 1-2 minuty? Přišlo mi to najednou krátké. Možná díky té averzi k finále to proběhlo tak hladce :D

Postava: level 28 (214550/217500 zkušeností)

Síla 113 (+3 za prsten(
Obratnost 20
Moudrost 200
Mana 97
Zdraví 416
Výukové body 10

Délka hraní: 1 den 18 hodin 3 minuty (+ zhruba 2 minuty na souboj s titánem). 42 hodin hraní je tedy celkem slušných a řekl bych, že jsem prolezl prakticky všechno, co šlo. žít jsem toho taky mnoho nenechal, ale pokud reálný level je 29, tak jsem přeci jen něco musel minout.

Jako mág jsem si moc neužil, protože jak už jsem psal, ke čtvrté úrovni run jsem se dostal docela pozdě, takže jsem si to útočné kouzlo ani nevyzkoušel. Namísto toho jsem obíhal truhly a otevíral vše, co jsem předtím vynechal. Stejně tak už nemělo ani význam zvyšovat jednotlivé atributy. Krom elitních ještěranů a nemrtvých ještěranů jsem vše usekal prakticky jen jedním kombem, popř. doplněné o další mocný sek).

Hodně do toho zasáhla možnost vykovat obsidiánový obouručák, protože pak už se toho moc lepšího nenajde, teda najde se jen jeden meč - titánský obouručák, který je jen o chlup lepší :) Kovařina tak vyjde v průměru lépe, než-li otevírání truhel v spřáním nalézt tam něco lepšího. V tomhle ohledu třeba byly zajímavé hrobky kněží ve 4. kapitole, kde ta horní ve vulkánu se nakonec ukázala jako "výcviková" a zrovna v ní byl titánský obouručák.

Výcviková proto, neboť tady bylo naznačeno, co dělat s křehkou výplní dveří ... před dveřmi ležel krumpáč :) Já ji vzal jako předposlední, takže v hrobce za vodopádem jsem si na to musel přijít sám, když už jsem nevěděl kudy kam. Dobrá byla i hrobka nad Severinovou farmou. Tu jsem chtěl udělat jako první, ale bysta, kterou jsem měl u sebe nic nedělala. Nechal jsem se tím dokonale zmást, tak jsem šel dělat jinou hrobku. Když už mi ovšem zbyla tahle hrobka jako poslední, tak jsem začal silně uvažovat o bugu. Otočil jsem se, protočil oči v sloup a ejhle, naproti ve výklenku se leskla zlatá bysta :D Telekinezí jsem si ji přitáhl a šel si sebrat nejsnadněji získatelnou trofej, titánskou zbroj.

On průzkum herních prvků tu má docela význam, táhly počínaje a prolízáním skulinek v podobě nautila konče. Je pravdou, že tohle už v dnešních hrách čím dál více chybí, nebo je tam šipička ala Skyrim. Opravdu stačí málo, něco si sebou nevzít a člověk zakysne. Např. zrovna svitky Nautila, Telekineze nebo Levitace. Krumpáč ani nezmiňuju, ten jako správný prospektor nosím pořád :) Určitě mě to potěšilo, neboť tohle mi v Gothoc 3 celkem chybělo, nehledě na to, že v Gothic 3 vlastně žádný pořádný dungeon ani nebyl.

A tím se dostávám opět na začátek :) Porovnání se sérií Gothic. Pokud bych to měl nyní hodnotit, tak Piraně sprostě vykradli sami sebe. Změnili postavy, příběh a svět, jenomže po chvíli hraní vám dojde, že tohle je prostě věrná kopie Gothicu. Nikam se to neposunulo a nic nového to nepřineslo. Zpět, přineslo. Podívám-li se na Risen z pohledu pokračovatele Gothic 2, pak Risen přinesl skutečný open-world a dokázal ho nádherně využít, resp. propojit s úkoly a frakcemi. Tedy tím, co jsem na trojce postrádal nejvíce. Možná je to tou menší rozlohou herního světa, ale spíš si myslím, že se Piraně z G3 poučili. Risen tak působí více jako konkurent G3, ale z mého pohledu je to plichta. Gothic 3 měl sérii posunout a Risen vsadil na nostalgii, každá z těch her má své kouzlo a nedostatky.

Pokud bych měl totiž na Risen pohlížet bez ohledu na gothicovskou minulost Piraní, pak je to atmosférická hra s kouzelnými momenty, zajímavě vystavěným příběhem a šíleným finále ;) Jenomže ono to tak trochu nejde, často se mi to srovnání prostě dralo na mysl. Zavedení open-world a jeho propojení s kapitolami je dobré, jenomže v druhé polovině hry to začne trochu váznout. Na mysli mám teď vybavení a postup hrdiny. Tím, že se dá většina ostrova s menší námahou vyčistit už v první kapitole a celkem slušně se i vyzbrojit, tak se ty další kapitoly výrazně zrychlí. S tím se dostavila i nuda. Prostě jsem sundal sluchátka, otevřel pivo a plnil jsem jednu rutinu za druhou. Zajímavých momentů už ubylo.

Můj pokus o bojového mága byl zajímavý, ale užitečnost veskrze žádná. Tam, kde mi to mělo pomoci, tam jsem nesplňoval kritéria pro runovou magii a k tomu jsem byl penalizován na zbroji, neboť k lepšímu rouchu jsem se dostal až na počátku 4. kapitoly. Když to srovnám s Gothic 1, tak ten to měl udělané lépe. Možná by teď ze mě mělo vypadnout něco na způsob, že příště to zkusím za inkvizitory, ale nezkusím.  Styl hraní se tím pro mě příliš nezmění a nejzajímavější část hry končí právě výběrem frakce a 2. kapitolou. A to je to, co jsem si chtěl primárně připomenout :) Na druhou stranu jeden nikdy neví :D

Jenom tak přemýšlím, zda-li má smysl pořizovat si i pokračování Risenu nebo to s prvním dílem zapíchnout. Pirátská tématika mě nijak nezaujala a recenze tomu taky moc nenahrávají.
IP zaznamenána
This is the end ...

KILLER

• Zasloužilý člen
(Elemir) - Risen
« Odpověď #27 kdy: Únor 01, 2015, 17:15:36 »

Gratuluji k dohrání. Pár poznámek a jeden dotaz:

Citace: Elemir
Hodně do toho zasáhla možnost vykovat obsidiánový obouručák, protože pak už se toho moc lepšího nenajde, teda najde se jen jeden meč - titánský obouručák, který je jen o chlup lepší :)

Třetí nejlepší obouruční meč jsi našel? Je jen o chlup horší než obsidiánový obouruční. Nachází se v jeskyni za vodopádem a je dostupný už v první kapitole.

Výcviková proto, neboť tady bylo naznačeno, co dělat s křehkou výplní dveří ... před dveřmi ležel krumpáč :) Já ji vzal jako předposlední, takže v hrobce za vodopádem jsem si na to musel přijít sám, když už jsem nevěděl kudy kam.

V tom případě ti muselo uniknout hodně tajných prostor napříč hrou.

k tomu jsem byl penalizován na zbroji, neboť k lepšímu rouchu jsem se dostal až na počátku 4. kapitoly. Když to srovnám s Gothic 1, tak ten to měl udělané lépe.

To roucho se dá získat ještě před vstupem do sopky. Kdyby by ses hned po odevzdání disků a otevření brány vrátil do kláštera, tak ještěřani by už tam byli.

K Risen 2: Pokud se ti v Gothic sérii a Risenu líbily dialogy a charaktery, tak si dvojku pořiď.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
(Elemir) - Risen
« Odpověď #28 kdy: Únor 01, 2015, 17:49:56 »

Díky. Berserkerův meč jsem úplně minul, hledal jsem ho tam úplně jinde. Nenapadlo mě, že bude zapíchnutý v zemi u sloupu :) Na druhou stranu, kdybych používal pochodně ... Vyzbrojil jsem se tak na dlouhou dobu tím Zlým bastardem od kostlivce z východních ruin a pak už mi to vynahradilo kování.

Určitě mi toho uniklo dost, zrovna v těch východních ruinách šlo zatáhnout za jedno táhlo a nějak jsem neobjevil, k čemu je to dobré. V podobných sklepeních jsem pak narazil na další podezřelá místa, za kterými možná něco bylo. Dost jsem toho vlastně nechával kvůli tomu, že se tam stejnak budu vracet kvůli truhlicím. Jenomže nakonec jsem ztratil přehled, kde jsem vlastně co nechal.

Do chrámu jsem se po té přepadovce vrátil, šel jsem si tam doplnit zdraví, takže úkoly ohledně likvidace ještěranů jsem obdržel. Akorát jsem vynechal mrtvého Pallase, takže jsem nabyl pocitu, že Ignatius mě prostě jen nechce učit, dokud nesplním úkol s vulkánem. Došlo mi to právě až potom, když ani po vulkánu se mu ten rozhovor nezměnil. Po nalezení Pallase už mě učil jak runám, tak mi nabídl i povýšení.

Risen 2  tedy zvážím.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
(Elemir) - Risen
« Odpověď #29 kdy: Únor 02, 2015, 06:15:56 »

Risen2 je docela mimo. Risen3 je o trošku lepší, ale ne o moc. To kouzlo gothicu už v těch hrách není. Navíc to nemá ani žádnou vzájemnou souvislost v rámci série.

Osobně si více cením risen1 než gothic3 a to řekl bych neporovnatelně. Protože to je opravdu hra, která na gothicy navazuje. Gothic3 je pro mě stále víceméně nehratelný (zrovna včera jsem jej na chvíli zapnul, 5x se pokusil osvobodit první město a zase to zabalil :) ).

Kdyby sis chtěl kupovat risen2, tak tady: http://www.click2play.cz/hry/risen-2/
jej maj za 50 korun :)
IP zaznamenána