Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 12:25:23
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: (Elemir) - Risen  (Přečteno 19953 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
(Elemir) - Risen
« kdy: Leden 19, 2015, 08:09:53 »

Nebyl to asi úplně nejšťastnější nápad, obzvláště poté, co jsem před krátkou chvilkou dohrál Gothic 3 i s datadiskem Forsaken Gods, ale tak nějak muselo nakonec dojít i na Risen. Nikoliv proto, že bych ho ještě nikdy nehrál, nakonec je to můj oblíbený terč kritiky za ten svůj konec, ale chtěl jsem si prostě Risen postavit do řady právě s jeho "předchůdci".

Začnu poněkud netradičně vzpomínkami, protože to je věc, se kterou jsem při včerejší rozehrávce docela zápasil. Osud Piranha Bytes, potažmo JoWoodu, tu asi už zmiňovat nemusím. Když tedy celá ta aféra okolo Gothic utichla, přišli Piranha Bytes s novou hrou, která by sice světu přinesla nový herní svět, ale přitom si zachovala gothicovskou hratelnost. Risen ve mě vzbudil očekávání a docela netrpělivě jsem na něj čekal.

Ztroskotání u pobřeží, všude kolem šero, opodál ležící Sára ... pokud by můj hrdina měl culík, tak by tomu zřejmě už nic nechybělo :) Ovšem tohle je jiný bezejmenný zelenáč a narozdíl od toho předchozího, je to jen obyčejný civilista. Intro mě nikdy nějak nezaujalo, na PB mi to přišlo slabé a nic neříkající. PB vsadili spíše na ten humbuk kolem, kdy herní portály a média zásobili různými vzkazkami o hře a příběhem. Málokdo Risen spouštěl, aniž by nevěděl, kdo je iknvizitor Mendoza.

Pláž působí zároveň jako tutorial. Hm, kus větve tady, přerostlý sup opodál, kolem tropická vegetace. Hudba na pozadí se snaží nabudit potěmnělou atmosféru, ale přišlo mi to už tenkrát takové méně uvěřitelné. Stojím na pláži neznámého ostrova, vše vypadá naprosto normálně ... zabiju supa, pak ještě dalšího, kousek dál po cestě pro změnu něco na způsob křížence ježury a dikobraza ... a tady se projevuje první změna, která mě hned zaujala. Je jí bojový systém.

Nemůžu si pomoci, postarší Gothic 3 je prostě koukatelnější hra, ale bojový systém v ní stojí za starou bačkoru. Risen přišel s poměrně inovativnějším způsobem, který ho zase vrátil do popředí. Úkroky, různé typy úderů, větší možnosti krytí, to všechno mi předtím chybělo. Dodnes nemůžu zapomenout na boje v aréně v táboře Dona Estebana, kdy jsem s malým levelem po více jak hodině pokusů upižlal zdejšího šampióna (jméno už si bohužel nevybavuju). A to díky tomu, že jsem se jen kryl a naučil se takovou drobnou vychytávku, kdy ho lze drobným odražením zbraně vyhodit z rovnováhy. Dva seky a zase kryt. Takhle jsme tam protančili dlouhé desítky minut.

U meče tenkrát zůstalo i po zbytek hry, byť jsem si vyzkoušel i další frakce. Nakonec není nad to, když při iniciačním testu v kláštěře místo hole vytáhnete meč s maximální úrovní dovednosti :) Holím jsem prostě nepropadl. Hra to umožňuje, stejně tak jako se po ostrově dlouhou dobu pohybovat bez volby frakce. Frakce, ano to bych úplně opomněl. Risen je opět vrací na scénu. Tábor "banditů" Dona Estebana, Inkvizice a Mágové. Každý má své, ale ne každý vám umožní stejnou volnost. Jde totiž o trénink. Pokud si to dobře pamatuju, meče, nebo alespoň jejich vyšší úrovně, si člověk může dovolit ponejvíce jako svobodný a trénovat v táboře banditů. U ostatních frakcí to pak nelze. Inkvizice a mágové jsou zaměřeni na hole.

Díky frakcím jsem se zas cítil o něco více vtažený do hry. Gothic 3 byl v tomto zvláštní, protože frakce byly od počátku klíčovou součástí série, po většinu času jsem se proto cítil tak nějak stranou toho všeho. Chyběli přesně ty okamžiky, kdy jsem např. v jedničce jako mág přišel o své kolegy ve Starém táboře a mágové vody z Nového tábora mi podali pomocnou ruku a vzali mě mezi sebe. Byl jsem tenkrát šťasný, že se nemusím hrou protloukat sám, ale mám i "domov", kam se můžu bez obavy vracet.

Takže tu máme celkem hezky provedený tropický ostrov, frakce a spoustu volnosti. Jenomže jak jsem tenkrát postupoval kupředu, čím dál více mi docházelo, že tohle má s Gothicem společného mnohem více. Vlastně je to ve skutečnosti paralela ke Gothic 1, v jiném světě, s jinými postavami a jinak vyprávěným příběhem. Celý ten ostrov, umístění sídel jednotlivých frakcí, dost mi to připomnělo hornickou kolonii. Ostrov není příliš velký, ale podobně jako u Gothic 3, Piraně umí velmi dobře pracovat s vertikálním rozložením prvků, chození do kopců, různé pěšinky a náhorní plošiny. Přidává to jakoby na velikosti. Paradoxem pak jsou situace, kdy vás farmář pošle zabít hladové vlky a jejich jeskyně je hned za domem. Případně se máte z bodu A vydat do nebezpečných bažin B, kam vede poněkud zdlouhavá cesta, ale na mapě je bod A hned vedle bodu B. Dokonce i analog magické bariéry by se tu našel. Ani v Risenu si plavání neužijete, obzvláště v moři, neboť hlubší vodu střeží jeden z titánů, který vás promptně hodí zpět na břeh.

Ono ani po té úkolové stránce to není tolik odlišné. Přijetí k mágům a jejich úkoly mi docela připomněly klášter v Gothic 2. Potvoráci jsou akorát přetexturovaní, takže místo skřetů jsou tu ještěráci apod. Dokonce se dá spolehnout i na stejnou věc, jako v Gothicu. Pokud člověk prostě na něco nemá, nemusí se nijak stresovat, za pár levelů tomu bude úplně jinak. Zůstal tu prostě typicky gothicovský progress, kdy postava sílí po docela velkých krocích a výzva se pomalu mění v rutinu. Myslím, že to byli nějací obři, seknu uskočím, čímž mě obr mine atd. Z počátku takový boj alespoň trvá déle a je potřeba se ranám dokonale vyhýbat, časem už to promine i nějakou tu chybu, protože boj se zvrhne na dva, tři mocné údery a je po všem (teda tak nějak si to pamatuju :)).

Docela mě tenkrát zaujalo město, kdy opět ani nejde jen tak někomu vlézt do domu. Prostě na vás vytasí zbraně a musíte okamžitě z domu ven. V kontrastu s městem pak byl klášter, údajně mocní mágové mají půlku v dezolátním stavu. Vzpomíněk na Risen zkrátka zůstalo mnoho, ale u některých už si nejsem jist jejich přílišnou korektností, tak jsem se nakonec rozhodl Risen zakoupit, nakonec za těch pár euro na GOG to nešlo nevyužít a jal se instalovat.

Na poprvé se zrovna nezadařilo, nějak jsem zapomněl, že tu jednu dobu existovalo něco jako NVidia a její PhysX. Na podruhé jsem si dal více záležet ... vlastně ona ta první instalace narazila na již instalovaný PhysX a tak mi ho nabídla k odinstalaci.  Došlo mě to až poté. Kdo má tedy kartu od AMD, tak prostě případnou odinstalaci zrušit.

A jak to vypadá po těch letech? No, pocit na pláži ... tenkrát mě alespoň překvapil boj se supy, teď jsem si ihned vzpomněl, že bych si měl předčistit cestu až k opuštěnému domu a pak tam dovést Sáru. Zkoušel jsem se párkrát rozhlédnout z vyvýšeného bodu, ale nějak mě to neuchvátilo. Udělal jsem tedy, co se ode mě očekávalo a chvilku nato stál u dalšího opuštěného domu. Moc dobře jsem věděl, že hned za kopcem nahoře je tábor v bažinách, ousek po cestě dolu je farma, za mostm křižovatka k městu a klášteru. Všechno to mám skoro na dohled. Napil jsem ze sudu, abych se doléčil, koukl směrem k farmě a bylo rozhodnuto.

Pár klasických úkolů, vyčištění vlčího brlohu a pak teprve přišla změna. Tristan si na mě počkal u vstupu do jeskyně, aby mě upozornil na inkvizitora na farmě. Má to své opodstatnění, na které mě několikrát upozornil. Nechat se chytit znamená skončit v klášteře. Což jak si tak pamatuju zruší veškerou možnost volby, neb by mi byl ihned nalinkován život inkvizitora. Tak jsem ho uposlech a šel se schovat do stodoly. Po odpočinku jsem nahlásil splněné úkoly a nechal si ukázat cestu do města. Sice mě nedovedl až k zadnímu vchodu, ale cestu k němu už jsem tak nějak zvládl sám. Přitom v Gothic 1 tohle býval dost dobrý zdroj zkušeností, neboť NPC po cestě likvidovali kdejaké nebezpečí, za což bylo dost cenných zkušeností do počátku. Tenhle novic se ovšem všemu dokonale vyhnul :D Když už jsem stál u té brány a v kapse mi cinkalo dostatek mincí, rozhodl jsem se pro vstup. Mám takové tušení, že to asi nebyla úplně volba, kterou bych chtěl provést, ale uvidíme.

Následujících pár hodin hraní rozhodne, jak moc vážně to s Risenem budu brát. Zatím mě k tomu nic moc nepřikovalo a zůstalo spíše u vzpomínek. Navíc mě pořád straší ten konec, takže je klidně možné, že to před finále zapíchnu, abych si ten pocit z hraní zbytečně nekazil ;) Určitě nemám v úmyslu se kdy pouštět do pokračování této série, ale tohle bych tak nějak rád ještě jednou prošel.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
(Elemir) - Risen
« Odpověď #1 kdy: Leden 19, 2015, 08:53:13 »

Dříve, než se k někomu přidáš, je dobré splnit všechny úkoly u banditů, které můžeš splnit jako neutrální. Z města se dá dostat ven (vyskákáním po hradbách, nebo tím tunelem) :). Taky doporučuji se co nejrychleji naučit získávání trofejí a koupit si všechny 4 nástroje pro jejich získávání. (dřív, než se pustíš do čištění světa).

Pak záleží, za co chceš hrát. Mág a inkvizitor je prakticky totéž a skoro se neliší. Mág sice může používat runy, což se pravda někdy hodí, nicméně to není nijak podstatné a i inkvizitor si umí udělat svitky z nalezených run. Pro oba je stejně stěžejní krystalová magie. A zde hodně záleží, jestli chceš hrát za bojovou nebo kouzlící postavu. Pokud za bojovou, šel bych určitě do měčů nebo seker a vybranou dovednost se naučil co nejrychleji to bude možná na maximum. Pokud za magickou, vybral bych si jeden z krystalů (mě osobně se nejvíce líbí magické střely) a zas co nejrychleji se jí naučit na max. (pokud si šetříš VB, tak se tuto dovednost dá naučit na max v podstatě hned, jakmile máš možnost se jí učit, než vůbec vytáhneš paty z kláštera.

Ale ať už se rozhodneš jakkoliv, je dobré tu primární dovednost rozvinout ihned (asi cca kolem té 12-13 úrovně). Protože to dělá hodně velké rozdíly. Max level je 21, přitom druhá půlka jde již velmi pomalu a pokud se učíš schopnosti na střídačku, nerozvineš ani jednu v danou chvíli na max a budeš muset bojovat proti nejsilnějším obludám. Jakmile umíš primární dovednost, je dobré se naučit alchymii. Vlastnosti, jako síla, mana atd nemá s učením se význam příliš přehánět (jsou zde limity, které nejdou překročit) a stejně nepotřebuješ být v nich na max. Učitelé tyto dovednosti učí myslím do 100, pomocí lektavru je maximum 200. Tedy u učitelů by mělo stačit se je naučit tak na 50-60 a pak to dohnat lektvarama.

Myslím, že tato hra byla po propadáku s gothicem3, jako jakási poslední šance PB. Tehdy to bylo PB vs JoWood a vedly se spory, kdo může za to, že byl gothic3 tak zmršený. (myslím, že obě strany na tom měly svůj nemalý podíl, ale větší na tom měli PB). Tady se tedy mohli v očích fandů ospravedlnit a ukázat, že oni za G3 nemůžou a že to byla chyba JoWoodu. Vykašlali se na získávání "nových" hráčů (protože v té době oně stejně nikdo nestál) a zaměřili se na své již existující fanoušky. Proto je ta hra defakto klon gothicu1+gothicu2, jen s trochu jinými kulisami. Podle mě ta hra ale už nemá takovou "duši" a prostě tomu něco chybí. Není to špatná hra, ale není to ani ono. Když to člověk dohraje 2x, nemá pak prakticky důvod se k tomu vrátit. (zatímco gothic1-2a hraji do dnes i přes to, že jsem jej hrál snad 100x

Dost je zde vidět i posun k jednoduchosti, například právě systém magie, e hodně zjednodušený. Velmi mizerně jsou zde provedeny NPC postavy, inteligence je o trošičku lepší, než v gothicu3, ale to je dáno tím, že v gothicu3 žádná nebyla a zde přece jen jakýsi náznak je (ale není to žádná sláva).

Hra ale hlavně trpí svým dějem. Počínaje třetí kapitolou hráč zaleze do podzemí a už z něj prakticky nevyleze až do konce hry. První kapitola (kde je nejvíce možností se vyblbnout a kde hráč vyčistí celou venkovní mapu) je dobrá a nejvíce připomíná G1. I druhá kapitola ještě ujde. Třetí dejme tomu, útok s komandem na sopku je zajímavý a člověk ještě neví, že se bude neustále pohybovat v podzemí. Nicméně procházení těch chrámu ve čtvrté kapitole mě nebavilo a ke konci mě z toho už začínalo hrabat. :). Závěrečný boj s titánem byl pak naprostý úlet a do dnes jsem moc nepochopil, co tím PB chtěli říct.

Řekl bych ale, že je to hra jasně lepší, než gothic3, kterýžto byl úlet jako celek.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
(Elemir) - Risen
« Odpověď #2 kdy: Leden 19, 2015, 11:31:17 »

Já si teda udělal preventivně save ještě před městem, ale jestli se dá dostat ven i jinak, tak se tam asi ještě projdu. Tenkrát jsem šel hned do tábora v bažinách a jako bojovník to i dohrál (myslím, že jsem máchal nějakým obouručákem). Klášter a inkvizici jsem si vyzkoušel akorát z pohledu iniciačních úkolů, dál už jsem to z nějakého důvodu snad ani nerozvíjel, takže magie mi u Risenu nic neříká. Ale o mágovi jsem jinak včera zrovna přemýšlel, jestli to nezkusit za něj. Vyjdu z města a uvidím později. Vemu to teda opět do tábora.

Pár záblesků se mi při procházení cestou objevilo, ale někdy si říkám, jestli se mi už nemotá více her dohromady :) Proto jsem se do toho pustil ještě jednou ať v tom mám taky jasno. Možná, že až dojdu do tábora, tak se mi toho vybaví více, ale ve městě si třeba pamatuju jen zhruba jeho vzhled a pak už asi nic.

Finále se docela děsím, protože na tu hopsačku nejde zapomenout :) Přišlo mi, že ten finální boj musí mít všechny frakce stejný a všichni si do titána musí bouchnout 7x (?). Příběh úplně vynechám, z toho si nepamatuju nic. NPC bych taky nedal dohromady ani jedno, nikdo mě tam asi nezaujal. Je to zajímavé, protože po odehrátí Gothic 1 jsem si dokázal vybavit více postav a jména přiřadit. Zajdu do toho tábora a uvidím, jestli se něco změní.
IP zaznamenána
This is the end ...

KILLER

• Zasloužilý člen
(Elemir) - Risen
« Odpověď #3 kdy: Leden 19, 2015, 11:55:51 »

Citace: Milhaus
Max level je 21

Maximální level je 30. Reálný je 28-29.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
(Elemir) - Risen
« Odpověď #4 kdy: Leden 19, 2015, 12:39:13 »

Citace: Elemir
Já si teda udělal preventivně save ještě před městem, ale jestli se dá dostat ven i jinak, tak se tam asi ještě projdu. Tenkrát jsem šel hned do tábora v bažinách a jako bojovník to i dohrál (myslím, že jsem máchal nějakým obouručákem). Klášter a inkvizici jsem si vyzkoušel akorát z pohledu iniciačních úkolů, dál už jsem to z nějakého důvodu snad ani nerozvíjel, takže magie mi u Risenu nic neříká. Ale o mágovi jsem jinak včera zrovna přemýšlel, jestli to nezkusit za něj. Vyjdu z města a uvidím později. Vemu to teda opět do tábora.

dá se vyskákat přes druhou bránu/zeď nad ní. (ono se dá do města i dostat, aniž bys prošel bránou :) ). Ve městě se ale rozhoduje, za koho budeš hrát. Tj tím, jak plníš tamní úkoly, se rozhodne, jestli dostaneš doporučení do kláštera, nebo jestli se přidáš k rebelům. (i pokud tě chytne inkvizice, tě pak do města pošlou, jen si nebudeš moci vybrat, jestli budeš mágem nebo vojákem).

U rebelů jde pak splnit opravdu hodně úkolů, končí to úkolem, kde tě jeden z velitelů rebelů pošle najít cestu do chrámu (ten je pak v druhé kapitole už otevřený, ale v první jej můžeš jen najít).

Já, když jsem to hrál po první jsem se ještě jako neutrální naučil meč na max a pak jsem tak nějak neměl důvod hrát za rebely a tak jsem se přidal do kláštera a hrál za inkvizici. (abych vyzkoušel i toto místo a splnil zdejší úkoly). Při druhé hře jsem chtěl vyzkoušet magii a hrál za mágy s magickými střelami a později holí. Hrát za rebele mě vůbec nelákalo, nějak k tomu nebyl moc důvod.

Finále je vždy stejné. Hlavně při hře za mága je to docela úlet, když celou dobu všechno ničíš magickými střelami a pak najednou jsi těžce oděný bojovník s palicí. Je to trochu na palici.

Citace: KILLER
Maximální level je 30. Reálný je 28-29.

No, je to možný, už si to přesně nepamatuji. Někde jsem natáčel video s dohrátím. Každopádně učení se sekundární dovednosti jde velmi pomalu a pokud se člověk nazaměří nejprve na jednu a pak na druhou, je v docela velké nevýhodě.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
(Elemir) - Risen
« Odpověď #5 kdy: Leden 21, 2015, 20:49:26 »

Tak jsem se k tomu zas dneska na dvě hoďky dostal a trochu proběhl město. Udělal jsem akorát úkol okolo kapitána Romanova (hezkých 300 zl). Docela hezké bylo, že jsem tak nějak intuitivně tušil, které že z děvčat budu potřebovat, stejně tak jsem si vzpomněl, že do skladiště se dá vyskákat přes střechu. Trochu jsem si připomněl i pár postav, ale moc jsem s nikým nemluvil.

Vzal jsem to pak na hradby u té přední brány a seskočil podél skály dolů. V opuštěném domě jsem si promluvil s Janem a nechal se doprovodit k bažinám, tentokráte i s mečem v ruce. Hned na začátku jsem tam někomu pomohl s červem a pak se ještě vrátil na pobřeží pozabíjet ty malý skřety (gnómy)  a vybrat truhly. Chtěl jsem to mít nejprve hotové, teprve pak jsem udělal před močálem save.

Potrénoval jsem meč a ty trofeje (?). Úplně celý močál jsem nevyčistil, ale jsem hnedle na levelu 4. Jediný nedostatek, který mám, jsou peníze :) Chtěl bych však ještě nějaký level udělat a pak vyrazím na lov zas někam ven z tábora. Zatím jsem ani nepohovořil se všemi v táboře. Když jsem narazil na Craiga, tak se mi vybavil i ten a pak samozřejmě Rachel. Důl v močálech mi pak připomněl, že tady někde budou i ghúlové (?). Ty jsem neměl rád :D

Po tom začátku už se to zlepšilo. Ta hudba na pozadí je celkem příjemná a byť to není Gothic, má to taky něco do sebe. Akorát mě docela překvapil ten začátek. Kolik tak můžu mít nahráno? Cca 4 hodiny? A docela slušný postup za mnou. V Gothic 1 nebo 2 to takhle rychle snad nešlo. Rozhodně nechci říci, že je to špatně, naopak. Připomíná mi to v tomto ohledu G3. Když už jsem si vybral meč, tak to zkusím co nejrychleji rozvinout a zůstanu už u něj. Ještě budu muset kouknout někde po zbroji.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
(Elemir) - Risen
« Odpověď #6 kdy: Leden 22, 2015, 06:43:50 »

No peníze řeší právě to braní trofejí z oblud, ale nestačí se dovednost jen naučit, je třeba na to mít i nástroje (2 se dají koupit v táboře banditů a dva ve městě - celkem jsou 4 různé).

Nejlepší zbroj jako neutrální získáš u těch banditů, po splnění nějakých těch úkolů s dělníky.

Ještě se určitě nauč páčení zámků alespoň na druhý level. (na ty nejsložitější lze používat později svitky).

V táboře rebelů budeš mít také v jedné fázi možnost získat docela slušnou armádu společníků, kteří ti můžou pomoci vyhladit jeho okolí od oblud :)
https://www.youtube.com/watch?v=WzjG9y46x64
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
(Elemir) - Risen
« Odpověď #7 kdy: Leden 22, 2015, 20:52:07 »

Dostal jsem se dneska postupně až na náhorní plošinu (východní pobřeží). Prakticky jsem všechno cestou vyčistil. Zůstaly mi tak jen ghúlové v jeskyni směrem k věži v údolí s velkým močálem, močál samotný a celé to pobřeží na západě (došel jsem jen k ruinám). V lese směrek k zadní městské bráně jsem nechal nějaké dvě popelavé bestie, to je mimo mě. Vlastně si uvědomuju, že jsem ze stejného důvodu ještě neporazil ogry nad táborem v bažinách.

Tu "armádu" z tábora mám možnost si vzít, ale zatím jsem ten úkol nevzal.

Poskočil jsem na level 12, měč úroveň 7 (dál už Craig neučí). Koupil jsem i ten oblek za 500 a sehnal dva prsteny šermíře, takže toho už vydržím docela dost ... teda alespoň abych stihl utéci :D Body mám zatím na docvičení meče na 10, takže je schovávám.

Trochu horší je to s léčením, nebýt té opuštěné chaty v údolí, tak bych pořád běhal do města. Na náhorní plošině je naštěstí další chata se sudem (nějaké lovkyně). Pořád mi tu chybí rychlé cestování ... vlastně je to zajímavé, tipy při loadu o tom mluví a docela si i vybavuju, že jsem kdysi něco na cestování měl, ale nevím, jak jsem k tomu přišel. Teď běhám všude pěšmo.

U toho stahování zvířat mám prokazatelně nůž, nůžky a pak jsem si myslel, že mi k něčemu bude i dláto, ale asi není. Něco jsem asi někde minul, nejspíše v tom městě, asi tam budu muset zas nakouknout.

Narazil jsem při kopání i na pár zamčených truhel, ke kterým nemám klíč. Zatím si tak zhruba pamatuju, kde všechny jsou, ale jestli ještě nějaká přibude, tak to bude blbé. Tipuju, že někde najdu klíč, odemknu jednu, najdu klíč k jiné atd. No, jsem na to zvědav.
IP zaznamenána
This is the end ...

KILLER

• Zasloužilý člen
(Elemir) - Risen
« Odpověď #8 kdy: Leden 22, 2015, 22:17:12 »

No peníze řeší právě to braní trofejí z oblud, ale nestačí se dovednost jen naučit, je třeba na to mít i nástroje (2 se dají koupit v táboře banditů a dva ve městě - celkem jsou 4 různé).

Na náhorní plošině je naštěstí další chata se sudem (nějaké lovkyně).

Právě v chatě této lovkyně se dá ukrást (pravděpodobně z truhly) pátý nástroj na odřezávání trofejí, který se nikde jinde ve hře nenachází.

Pořád mi tu chybí rychlé cestování ... vlastně je to zajímavé, tipy při loadu o tom mluví a docela si i vybavuju, že jsem kdysi něco na cestování měl, ale nevím, jak jsem k tomu přišel.

Musíš postoupit v příběhu.

U toho stahování zvířat mám prokazatelně nůž, nůžky a pak jsem si myslel, že mi k něčemu bude i dláto, ale asi není.

Nůž ti k ničemu není, dláto ano. Není u těch předmětů v popisku napsáno k čemu slouží?

Narazil jsem při kopání i na pár zamčených truhel, ke kterým nemám klíč. Zatím si tak zhruba pamatuju, kde všechny jsou, ale jestli ještě nějaká přibude, tak to bude blbé.

Neboj se, až to budeš potřebovat, tak se ti boudou ukazovat na mapě.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
(Elemir) - Risen
« Odpověď #9 kdy: Leden 23, 2015, 08:19:39 »

Poskočil jsem na level 12, měč úroveň 7 (dál už Craig neučí). Koupil jsem i ten oblek za 500 a sehnal dva prsteny šermíře, takže toho už vydržím docela dost ... teda alespoň abych stihl utéci :D Body mám zatím na docvičení meče na 10, takže je schovávám.

Meče jako neutrála nad 7 level by měl učit Fingler (nebo jak se jmenuje), prostě ten, co ti zadává ten úkol s tou "armádou". Ale nevím, jestli pro něj není třeba nejprve splnit některé úkoly. Pokud ale vstoupíš do kláštera, tak už tě učit nebude, jestli si to dobře pamatuji.

Právě v chatě této lovkyně se dá ukrást (pravděpodobně z truhly) pátý nástroj na odřezávání trofejí, který se nikde jinde ve hře nenachází.

to ani nevím, že je ve hře předmět pátý :). Vím, že u té lovkyně se daly koupit snad všechny předměty na stahování (tedy jak ty, co jsou v táboře banditů, tak ty, co jsou ve městě), nicméně to nemá moc smysl, jelikož hráč než se k ní dostane již zabije hodně potvor a tím přijde o ty trofeje (proto je lepší si je všechny koupit/získat u banditů a ve městě dřív, než vůbec přírodu začne čistit) a získat tak z trofejí maximum :).

Ale máš pravdu, tady je jejich přehled
http://www.risen.cz/risen/ziskavani-trofeji/

Pořád mi tu chybí rychlé cestování ... vlastně je to zajímavé, tipy při loadu o tom mluví a docela si i vybavuju, že jsem kdysi něco na cestování měl, ale nevím, jak jsem k tomu přišel. Teď běhám všude pěšmo.

Rychlé cestování - tj runy teleportu, jsou vázány na druhou kapitolu
Spoiler: ukázat
a také podmíněny tím, že se hráč musí ve hře potkat s ještěřany.
Tedy například již v první kapitole se lze s ještěřany potkat a pokud je hráč potká a zabije, budou všude po světě ještěřani s runami hned na začátku druhé kapitoly. Pokud je hráč nepotká, objeví se později, kdy se již ještěřanům vzhledem k ději a příběhu nepůjde vyhnout. (též ve druhé kapitole).

IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
(Elemir) - Risen
« Odpověď #10 kdy: Leden 23, 2015, 11:42:57 »

Nůž ti k ničemu není, dláto ano. Není u těch předmětů v popisku napsáno k čemu slouží?

Právě, že u nože je napsáno, že slouží ke stahování kůží, zatímco u dláta nebylo nic. Tak jsem si vždycky nějaký nůž nechával v domnění, že k něčemu je. U Jasmin jsem ještě koupil kleště a nějaké škrábátko, či co to je. Do truhly mě nenapadlo kouknout. Chybí mi tedy pilka.

Meče jako neutrála nad 7 level by měl učit Fingler (nebo jak se jmenuje), prostě ten, co ti zadává ten úkol s tou "armádou". Ale nevím, jestli pro něj není třeba nejprve splnit některé úkoly. Pokud ale vstoupíš do kláštera, tak už tě učit nebude, jestli si to dobře pamatuji.

Pravděpodobně to souvisí s tím vybitím tábora. Finch byl můj osobní tip, ale ten úkol mě docela zarazil, tak jsem ho nevzal, aby mi to právě neskočilo do volby strany. Teď už jsem zjistil, že to se stejnak děje až ve městě, neb odnesení truhly pro Romanova byl bod pro tábor :)

Runy tedy později a stejně tak řešení těch uzamčených truhel. Už jsem myslel, že jsem spíš něco přehlídl.

Jinak jsem pak v noci ještě chvilku hrál, takže jsem si pročistil celou tu plošinu a u vodopádu se postavil na okraj. Jako Gothic 3 to není, ale i tak, ten pohled je úchvatný. S tou hudbou na pozadí a tím provedením (stylem) mi to hodně připomíná dvojku. Plošina mi v hlavě celkem utkvěla od minula, teď už vím proč :) Našel bych i jiná místa nebo nápady, které mi v trojce chyběli - např. ty opuštěné chaty.

Jdu pokračovat, čekají mě zas 3 noční, takže to je pak akorát tak na překlad a psaní článků na web :)
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
(Elemir) - Risen
« Odpověď #11 kdy: Leden 23, 2015, 14:43:43 »

On ten svět je opravdu dost malý a jestli to dobře chápu, už si víceméně většinu prošel. To v gothicu3 je gigantický (což je výhoda i nevýhoda současně). Výhoda je to v tom, že se jednotlivé pohledy a příroda tolik neopakuje, jako v risen, ale zase je vše poměrně hodně roztahané a člověk si k tomu nevytvoří takový vztah. (osobně se mi nejvíc v tomto ohledu líbil gothic2a, kde bylo více map, které člověk mohl zkoumat a postupně je čistit, přičemž nebyl vkusu velkou část hry někde v jeskyni, ale spíše pobíhal střídavě chvíli po venkovním světě a chvíli v jeskyních - i když tam byly poměrně malé a klidně by jich tam mohlo být více větších).

Tady v risen si hodně hráli s vertikálním rozložením světa a skrz toto jej rozdělili na menší oblasti. (narozdíl od gothicu3). Tehdy to vysvětlovali tak, že engine v gothicu3 díky velkým dohledným lokacím nestíhal a to rozložení do vertikálních rovin na menší části jim umožnilo hru lépe optimalizovat. (což je fakt, protože narozdíl od gothicu3 se mi risen nikdy nesekala, zatímco gothic3 se mi seká dodnes při každém kroku, respektive při každém otočení a to, i když jsem jej celý nainstaloval na ramdisk - prostě nepomohlo nic). Ale asi tam tedy udělali více úprav, aby se hra tolik nesekala. Pamatuji si, že určitě mluvili o zjednodušení modelů postav a oblud. Což ale má své následky taky. Hodně postav si je hodně podobných, mají stejné ksichty i modely.

Zajímavé jsou i modifikace, které mění textury, takže hraještě více připomíná gothic. (třeba oblečení mágů na roucha ohnivých mágů atd).
http://www.risen.cz/risen/mod/zbroje/
dává to tomu takovou lepší atmošku :)

A kdyby ti snad třeba chyběl hrdina z gothicu3:
http://www.risen.cz/risen/mod/tvare-hrdiny/
:D

Tento mód s podzimními texturami je též pěkný :)
http://www.risen.cz/risen/mod/autumn-texture-pack/
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
(Elemir) - Risen
« Odpověď #12 kdy: Leden 23, 2015, 19:41:27 »

Risen se mírně zaškobrtl jen na dvou místech, kde hra něco dočítala, jinak jde hezky plynule. Vertikální rozložení se mi líbí, to jsem na PB vždycky obdivoval. Díky tomu mě třeba v G3 přišel Nordmar podstatně větší, než ve skutečnosti je :) V Risenu to sice ten ostrov nezvětší a je to monotonější, ale má to své kouzelné chvilky. Další jsem třeba našel kousek nad tou farmou pod klášterem (Severinova?), když se podíváš směrem k moři. Jedna skála připomíná vlka vyjícího na měsíc - opravdu i směrem, kde měsíc bývá :D Díky té menší rozloze už mám taky zmáknuté různé zkratky.

"Uvěznění" děje v jeskyních mě v těhle sériích taky moc nebaví, začalo to už u Gothic 1 - jakmile se to přesunulo do chrámu, tak mě to už tolik nebavilo. Nehledě na to, že se tam lezlo nadvakrát. V Risenu si to naštěstí nepamatuju, takže si užívám venku, dokud to jde.

Jinak ano, prolezl jsem dneska prakticky poslední dostupný kousek mapy. Zůstaly mi akorát 3 jeskyně s ghúly a vršek nad náhorní plošinou (zlobři a za nimi velká jeskyně se škorpióny). Ghúly asi ještě zkusím dopořešit. Pod klášterem je pak ještě jeden vchod, kde jsou dva škorpióni a v jedné odbočce to vypadá na ještěráka. Navíc  se mi pod klášterem vybíjením potvor přičetly body i za úkoly, které ani nemám, ale toho jsem si všiml už dříve. Na dost míst se budu ještě později vracet,  kvůli truhlám nebo nepořešeným potvorám. Na jihovýchodním pobřeží mi třeba v ruinách zůstal ten pojmenovaný ogr Greycosi. V ruinách na západě pak zavřené dveře apod.

Skončil jsem tak jako Trosečník na levelu 15 a udělal jsem si další záchytný save před táborem. Zítra zkusím tu přepadovku tábora inkvizitorů a uvidím, jestli se mi otevře možnost dotrénovat meče. Bodů a peněz už mám dost. Pokud by se moje bojové schopnosti rapidně zvedly, možná bych ještě zkusil i pár těch tužších potvor. Moc nevěřím, že by mě to dostalo až na level 16, ale to nevadí. Jsem se svým pokrokem celkem spokojen. Pokud by to nešlo, zamířím už rovnou do města.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
(Elemir) - Risen
« Odpověď #13 kdy: Leden 24, 2015, 22:44:41 »

Nakonec jsem to vzdal a vydal se do města. Udělal jsem jen dvě jeskyně s ghůly a tu největší (jeden ze vstupů do části chrámu?), kde jich bylo opravdu nejvíce, jsem vynechal. Zkusil jsem se proměnit v popelavou bestii a s tím jsem to měl za chvilku vyčistěné, včetně skutečné popelavé bestie, ale pak jsem zjistil, že za to nedostávám zkušenosti. Nechat tam takhle 1500 zkušeností za nic mi přišlo škoda, tak jsem loadl o kousek zpět.

U Finchera nakonec nebylo nutné plnit ten úkol s táborem inkvizice, ona se mu možnost rozhovoru na téma trénink po chvilcě objevila i tak. Docvičil jsem na 10 a zbylo mi 30 bodů.

Ve městě jsem se asi docela rychle posunul, většinu rozhovorů jsem dojel až k části volby a ukončil, abych si pak mohl vybrat. Dodělal jsem akorát úkol pro mága, abych tak trochu vykompenzoval Romanova. Volby nejsou tak černobílé, jak by se mohlo na první pohled zdát a obyvatelé se v názorech taky různí. Po nějaké chvíli si mě nechal předvolat velitel města, kam jsem ještě nedošel. Potřebuju ještě najít jednu kůži divočáka, neb jsem toho plno před vstupem města stihl rozprodat :) Pak je tu ještě pár postav, se kterými jsem nemluvil. V hospodě jsem narazil na Patty, což je jedna z mála postav, kterou si vybavuju. Nijak mě ovšem nezaujala a nemám zrovna chuť jí z města tahat ven :D

Vůbec mi teď to město přišlo nějaké fádní. Je to jeden úkol za druhým a poměrně přímočará řešení. To samé ta atmosféra. Něco mi tu chybí, něco, co by mě přesvědčilo si zde chtít koupit dům. Když to porovnám s Mora Sul v G3, je to velký rozdíl. Nebo jsem si už možná zvykl na tu divočinu mimo město :)

Časem jsem někde na 21,5 hodinách. Odhaduju, že z města vystřelím poměrně rychle a zamířím k mágům.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
(Elemir) - Risen
« Odpověď #14 kdy: Leden 25, 2015, 00:06:04 »

tak některé úkoly ve městě jsou docela originální. Například sledování překupníka drog, kde si ti čistě namátkou postaví do cesty děvka a chce tě svést a je velmi obtížné jí říct ne (když víš, že druhou možnost mít nebudeš :) ), nebo úkol pro bnadity, kdy máš dát do postele tomu obchdoníkovi hlavu krávy, kterou před tím musíš nepozorovaně zabít. Tedy není to sice jak v gothicu2 aa město na mě osobně nepůsobí tak "živě", na druhou stranu úkoly jsou docela orginální, právě narozdíl třeba od toho gothicu3, kde bylo všechno ve stylu - ujdi dva metry a zabij obludu. (ostatně autoři jakožto reakci na kritiku po gothicu3 se tím docela chlubili, že s úkoly dali více práce).

Pro Finchera bych ten úkol určitě splnil dřív, než se rozhodneš, ke komu se přidáš. Taky bych pro něj splnil úkol, který bude následovat, kdy tě pošle najít vstup do chrámu (je nedaleko opuštěné chaty v přírodě), ve městě máš i najít a osvobodit tři bratry prospektory, tento úkol s chrámem a ti prospektoři spolu souvisí a ve druhé kapitole bude chrám otevřený (vždy, nezávisle na tom, jestli toto splníš) a budeš těm bratrům pomáhat.

Nicméně pokud si se vyhýbal ghúlům, tak nechápu, jak si se dostal k Jasmin. Pokud si to dobře pamatuji, tak jediná cesta v první kapitole k ní je přes velkou jeskyň, kde dole je hodně kostlivců a jejich hlavní "boss" s pěkným štítem a nahoře je asi 5 ghúlů (kde budeš bojovat minimálně s 3 současně). Těm ses přece po cestě k Jasmin nemohl vyhnout? Ono ghúlové nejsou zas tak silní a je poměrně snadné je zabít. Jen si musíš dát pozor na ten jejich kouzlící útok, kdy tě zasáhnou vždy.

Ve tvém případě by se nejspíše i vyplatilo najít i ty jednotlivé kusy těch dvou mečů a vykovat je (tj naučit se kovářství), jelikož minimálně jeden z nich je oboruční a jelikož můžeš nosit obouruční zbraň v jedné ruce, je ta kombinace s dobrým štítem docela hodně účinná.

S tvojí postavou by neměl být problém zabít prakticky cokoliv. Pokud se navíc naučíš alchymii, zvedneš sílu přes učitele tak na 50-60 a navaříš si lektvary síly tak, abys jí zvedl řekněme na 160 (maximum je 200 - víc to nezvedneš a ve hře je hodně věcí, které sílu zvedají), tak budeš nejsilnější, jak to jen bude možné. Na takové 19 úrovni, kdy bys měl končit první kapitolu, tak můžeš být již neporazitelný a zbytek VB už můžeš dávat prakticky kamkoliv (ve hře už v té době ale budeš bojovat víceméně jen s ještěry).

Sílu zvedají i některá jídla (jedno získáš v klášteře), pak tuším jablka, možná vejce, pak určitě slib při přijetí do kláštera, kde si můžeš vybrat, co chceš zvednout síla/mana. Navíc mít sílu na maximum (tj na 200) není potřebné, požadavky nejsilnějších zbraní jsou tuším 100. Tedy u lektvraů, které si navaříš je třeba dobře zvážit, jaké si uděláš a kolik jakých si uděláš. Zdá se mi, že hrdinových korun je ve hře 20 (nebo možná 21) a navíc se dají sehnat tuším 3 lektvary síly.

Pokud chceš hrát za mága a tedy se učit i krystalovou magii, tak bych dal část lektvarů do many. (ale opět to s manou není třeba příliš přehánět). Jelikož umíš dobře zbraně, zřejmě pro tebe by mohl být výhodný ledový krystal. Magické střely u tvé postavy jsou zbytečné, ty by ses musel učit již od začátku a na 12 levelu je mít na max a tím se stát prakticky nejsilnější, jak to jen jde (všechny další levely už upravují hrdinu víceméně kosmeticky).
IP zaznamenána