Některé z nich jsem viděl, ale nakonec je neinstaloval. Částečně proto, že jsem na ně pak zapomněl (to se týká zejména možnosti přerozdělit body u společníků, ten o tom, že hned na začátku je přidělené nemají, jsem ani nevěděl, že je). Nicméně je fakt, že některé postavy mají ty schopnosti vcelku zbytečné. U některých jsem si říkal, že je to přece jen změna už herní a v obtížnosti (třeba se psem, mě by to nedalo nebrat 5 členou partu) a některé asi nebudou kompatibilní s češtinou (tedy počítám, že třeba elf kouzelník z lesa, asi pak nebude česky. I když já stejně hraji za člověka, tak jsem to ani nepotřeboval). Taky jsem si všiml, že je nějaký mód, který umožní otevírat zámky i mágům (s tím, že se to člověk musí naučit jako u lotra), což by bylo přijatelné, pokud bych o tom věděl na začátku, nemusel bych vodit lotra, ale on ve hře stejně nění 3 NPC mág (tedy pokud vím), tedy bych se musel rozhodnout mezi bojovníkem a lotrem a pak už je stejně lepší lotr.
Nějaký mód rozšiřující možnosti taktiky u společníků jsem zkoušel, nicméně nedělá to, v co jsem doufal a co by řešilo hlavní problém. (nebo jsem alespoň si toho nevšiml). Tedy aby společníci stáli na místě a nehýbali se, pokud je někam pošlu a chci, aby tam stáli, dokud jim nedám příkaz dělat něco jiného. Ono tam je už v základu nastavení chování, jako agresivní (nepoužitelné), na dálku, pasivní, obezřetné, defenzivní a podobně. Agresivní způsobí, že společník pronásleduje nepřítele a dělá si co chce, což je na nic. Ty další by měli způsobit, že společník sám se nesnaží útočit a pronásledovat nepřítele, ale rozdíl mezi nimi je v tom, co začne dělat, když se nepřítel přiblíží k němu a je ve zranitelné pozici (především bojem na blízko). Měli by mezi nimi nejspíše být nějaké rozdíly, ale nejsou a efekt je takový, že vždy společník odchází pryč a to vždy přesně ve chvíli, kdy se mi to nejméně hodí (tedy když se nepřátelé přiblíží ke mě, já je mám v pasti a stačilo by mi použít schopnosti). Tím že odejdou způsobí, že je musím honit a snažit se je dostat zase do pozic, kde je potřebuji, popřípadě vlezou do nějakého mého vlastního kouzla - například prodjou se hořícím olejem a zase se vrátí tam, kde byli a podobně). Taky Leliana, pokud není nastavena na boj na dálku, přepíná zbraně na boj na blízko, ale už je nepřepíná zpět na dálku.
Bohužel na tyto věci jsem modifikace, které by to změnily nenašel. Zbytek jejich "inteligence" jsem stejně vypnul, protože to je k ničemu, jenže s tím jejich samochozením to stejně nepomůže. Stejně tak jsem nenašel modofikaci, která by opravila kameru, protože on taktický režim v této hře použitelný je, jen kamera v něm nějak blbne a proto se jevil jako nepoužitelný.
Každopádně toho, kdo navrhoval ovládání a inteligenci společníků, by měli hned po DAO vyhodit na ulic, ale soudě dle DA3 jej asi povýšili. Celkově mě ale boje v DAO vážně baví o trošku víc a každý je něčím zajímavý a vyžaduje nějakou taktiku, jen kdyby ti společníci spolupracovali.
Nepamatuješ si, jaké byly ve hře kombinace kouzel? Mám za to, že to bylo tehdy uvedeno v tom manuálu, ale už jej asi nemám a nepmatuji si to. Určitě funguje zmražení + kamenná pěst/vězení, které slabší nepřátelé rovnou zabije. Pak kouzlo Mastnota a ohěň, která pak víc hoří. Nejspíše se dá počítat i režim posílení magie a magický třesk, který dává největší zranění, které mág dokáže způsobit jiným mágům. (ale to asi není kombinace, která by se zapsala do kodexu). Pak mám za to, že by se mělo dát spojit bouře a vánice do nějaké megabouře, ale to mi nějak nefunguje. Nevím, co tam bylo třeba udělat ještě navíc, aby se to spojilo. A další si nepamatuji. Dle kodexu by jich ale mělo být nejspíše ještě více. (ale alespoň vím, kde na tom autoři Divinity OS přišli, neboť to jasně okopčili v této hře a jen to udělali po svém).