28.7.2014 nám skončila uzavřená beta a MMHO přešli do otevřené bety. Co to přineslo za změny? Prakticky žádné

Od tohoto dne může do bety vstoupit prakticky každý a nepotřebuje k tomu již vlastnit beta klíč. Vlastně jednu velkou změnu to přineslo - s přílivem nových hráčů se hra stala výrazně nestabilní a v určitých denních hodinách až nehratelnou, ale ještě se k tomu vrátím. Ovšem zdůrazním, že jde stále jen o betu!
Hráči uzavřené beta verze dostali možnost získat bonusový dárek v podobě peta Požírač pavouků. Podmínkou byl aktivní odběr newsletteru. No, jenomže když kolem sebe vidíte už x-tého hrdinu s tím samým petem, nějak to ztrácí na atraktivitě. Nehledě na to, že pet ještě více "znepřehledňuje" situaci před vstupem do města, protože ať během herního návalu kliknete kamkoliv, vyvolává se kontextová nabídka dotčeného hrdiny. V oficiálním fóru padl už před nějakou dobou tip, aby se kontextová nabídka vyvolávala pravým tlačítkem myši, což je velmi rozumné a mnozí by to uvítali.
Nejenom pro hráče uzavřené bety, ale i pro ty nově příchozí si Blue Byte / Ubisoft připravili akci na bonusový kód k exkluzivní sadě pro vzhled hrdiny. Rozhodl jsem se však, že téhle akce už se účastnit nebudu, takže vás v případě zájmu rovnou odkážu na
Heroes centrum.
A teď zas k tomu hraní

Včera se mi podařilo postoupit na 24. level, byť se plácám na tom samém místě, jako minule. Tedy stále se nacházím ve 3. kapitole a nijak mě to neláká postoupit dále. Čas od času mám v rámci kooperace možnost na boje ve 4. kapitole nakouknout, takže jakýsi přehled mám. Co se příběhu týče, nějak jsem ztratil nitku, protože jak se čas natahuje, začínám zapomínat, proč tu vlastně jsem

Strážce ticha byl začátek. Následoval Strážce zármutku, což byl zatím jediný úkolový souboj, který jsem splnil v kooperaci - shodou okolností jsem ho měl v době výpomoci sám zadaný, tak jsem toho využil. Ovšem už nepočítám, kolikrát jsem ho pak pomohl splnit dalším, ostatně stejně jako u všech strážců. Jednalo se o poměrně tužší souboj a vlastně další ukázka toho, že nemá smysl nikam pospíchat. Trochu překvapením byl třetí strážce - Strážce nářků, který působil podstatně jednodušeji. Padl, ale jak už o tak bývá, nakonec jsem narazil na jiný souboj, přes který jsem nepřešel.
Je jím dračí rytíř (Shar Khayn) a podmínka vydržet s ním 10 kol a přijít max. o 3 skupiny jednotek. Se svými pomalými jednotkami jsem to dotáhl až do 9. kola. Možnosti jsou tedy dvě, buďto nějak splašit něco rychlejšího, nebo kouzlo Zrychlení. Ovšem body na kouzla jsem začal šetřit, takže uvidím časem, co dál. Přitom souboj za ním, kterým už 3. kapitola končí, jsem pomáhal už několikrát vyhrát

řekl jsem si, že to na levelu 25 pak zkusím znovu a třeba už projdu ... nijak se nelekejte, ten souboj s dračím rytířem není tak tuhý, jenom nemám potřebu ho zatím mít mezi splněnými

Už jsem si na to věčné pobíhání po dosud známých lokacích zvykl, takže mi to už tolik nevadí. Navíc se ty běžné souboje o suroviny apod. stávají čím dál snažšími a krom toho jsem se vrhl i na budování surovinových budov ve městech. Postupně se zvyšuje i počet zkušeností získaných denními úkoly, takže to levelování není zas takový problém. Hezká vychytávka jsou pak úlomky zkušeností. Nasadíte a hnedle dostáváte ke zkušenostem bonus a to včetně i těhle úkolů. Trochu problém je s určitými úkoly, které mi tam stále pár týdnu visí a nemůžu je splnit. Jedná se vesměs o donášky artefaktů konkrétních popisků - menší vs větší, s minimální hodnotou apod.
U denních úkolů existovala ještě jedna nepříjemná věc a tou byla donáška konkrétního počtu jednotek. Nevadilo by, pokud by se jednalo jen o jednotky nekropole, ale jedná se i o jednotky Azylu. Ovšem ty lze sehnat jedině od tzv. lovců výměnou za peří andělů. Když to vybíráte každý den, tak to ještě jde, jenomže jakmile po vás úkol chce najednou přes 1000 ks dané jednotky, tak je z toho rázem úkol na pár týdnů. Nehledě na to, že v městské posádce pak neskladujete už nic jiného ... ta se musí tedy vylevelit a tím zbytečně utrácet stavební povolení. V jeden den jsem dostal 2 takto prima úkoly, ale po menším update zmizely a objevily se jiné s podstatně mírnějšími požadavky. Asi na tom vývojáři pracují, ale jinak denní úkoly nerotují. Buďto si je vezmete a splníte, nebo tam bude viset snad navěky. Jenom doplním, že za přízračné mince lze pro změnu směnovat jednotky z nekropole, což se hodí zas hlavně protistraně.
Ovšem vrátím se teď k těm přetíženému serveru, protože posledních několik dní je to opravdu tragédie. Nejmenším zlem je asi chyba 12, která nastává obvykle ve chvíli, kdy skončíte souboj. Hra vás vyhodí a musíte jí znovu spustit. Tím to nekončí. Obvykle totiž po znovunajetí nenajede chat, takže musíte ještě refreshnout prohlíčet. Když vám to padá takhle každý druhý boj, je to zábava. Někdy vás to vykopne na chybu 12 a už se ani nepřipojíte, protože je překročen limit, případně server rovnou zkolabuje. Pokud hrajete sami, otráví to jen vás. Avšak pokud hrajete kooperativní bitvu, je to k vzteku. Už se mi stalo, že mě to u vícefázové bitvy prostě po prvním kole vykoplo a kolega zůstal v boji sám. Stojí to akční body, které vám nikdo nevrátí a kolega riskuje, že bude mít druhé kole uzpůsobené pro 2 hráče ... rozuměj, bude tam toho mít víc a boss bude mít víc HP. Pokud pomáháte slabšímu hráči, bude opravdu potěšen. Dalším problémem jsou runové kameny, úlomky a bonusy z oltářů. Pokud server padne, promrháte je nadarmo. Nehledě na to, že některé si kupujete za pečeti, tedy někteří v tom mají už nastrkané i peníze. Svádět tohle jen na betu je už na pováženou a doufám, že se vývojáři chytnou dostatečně rychle za nos a začnou to řešit.
Ale krom potíží to přineslo i úsměvné chvilky s nováčky. Docela se mi líbí nebývalý počet žádostí o pomoc s bossem, někdy doplněný i patřičným požadovaným levelem spoluhráče

Rozumím šetření akčních bodů, ale pokud jde hráč s levelem 4 někam, kde má být až o 3 levely později, pak se nemůže divit, že to bude dále horší a horší. Když už ve dvou, tak s podobnými levely hrdinů. Není to o neochotě (pominu teď ty akční body), ale pro hráče s vyšším levelem to nemá význam. Kolikrát to odehraje beztak sám, občas tam nechá zbytečně nějaké ty jednotky a odměnou je mrzký počet zkušenostních bodů, případný artefakt je taky hned na prodej, protože sám už má mnohem lepší. Odměnu v podobě nabízeného přátelství raději taky pominu

Na druhou stranu, pomoc je dobrá zkušenost. U strážců jsem třeba zažil řadu různých levelů a přístupů k boji, přitom snad jen 2x jsem musel zaskřípat zuby. I když v téhle fázi už hrajou většinou lidé, co mají o hru zájem, takže je to taky něco jiného.
Přemýšlel jsem napsat hned za tímhle ještě příspěvek k
Zapomenutým místům, ale protože se zítra v 19:00 koná
živý přenos s otázkami, nechám to zatím stranou. Sám jsem již Zapomenuté místo navštívil, ale s nevalným úspěchem

, proto se mi k tomu ani nechce příliš vyjadřovat a nedá se z toho hlavně ani na moc usuzovat. Ostatně na oficiálním fóru je i pár příspěvků od hráčů, co tím prošli nebo se ke konci alespoň přiblížili.