Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 14:44:12
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: Podakovanie adminovi  (Přečteno 19222 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Podakovanie adminovi
« Odpověď #15 kdy: Květen 15, 2014, 19:13:04 »

Ahoj Falagare, díky za pochvalu.

Limbicu se desítka odladit moc nepovedla, ale když kouknu na jiné projekty v Unity3D, tak s tím zápasí i jiní. U Limbicu je holt horší, že nemají moc zkušeností s vývojem obecně. Doufám, že se na to nevybodnou a k nějaké odladěné verzi nakonec dojde. Byla by škoda, kdybys desítku vynechal. Julien Pirou jinak odvedl dobrou práci.
IP zaznamenána
This is the end ...

Falagar

• Nováček
  • *
Podakovanie adminovi
« Odpověď #16 kdy: Květen 15, 2014, 22:44:51 »

Jo tak to vidíš, jsem ani netušil že je to dělané v Unity, ja měl za to že mají svůj engine. Jinak prááávě že nevím jestli nepočkat až to bude trochu odladěné abych si herní zažitek užil daleko více :) Stejně si myslím že je dnes těžké přijít s pokračováním něčeho co nás bavilo před XX lety, holt dřívější RPG byly zaměřené na perfektní storyline a promakaný herní mechanismus (také byly samo originalnejsi protoze her nebylo tolik co dnes), dnes se to vše směřuje spíše na grafiku a osekaný co nejjednoduší rpg systém. A MMX je dle mě právě hezký příklad, kde se to trošku osekalo o vychytávky předchozích dílů  a to je fakt škoda :)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Podakovanie adminovi
« Odpověď #17 kdy: Květen 15, 2014, 23:34:05 »

Naprosto souhlasím. Pořád pamatuju na 90. a přelom milénia, kdežto nové hry už ve mě tolik vzpomínek nezanechávají. Všechno to spěje k jednomu univerzálnímu žánru a to už není ono.

Desítka je osekaná, ale cením si na ní to nadšení, se kterou byla tvořena. Základní chybou a prokletím desítky je totiž Ubisoft. Dneska už Julienovi věřím, že si desítku musel vydupat. Ovšem nic není zadarmo. K dispozici dostal slabší vývojářský tým, který už sice něco málo stvořil, ale ... a pár assest z předchozích her. V podstatě měl prodat už jednou prodané.

Výsledek mě překvapil. WoX to sice není, ale hodně se to těm devadesátkám blíží. Je to holt cena za dostupnost a desítka měla oslovit i nové hráče. Přesto si myslím, že to ještě prošlo dobře.

Docela se totiž obávám, že na tento rok ohlášené release, zejména z Kickstarteru, nakonec zklamou očekávání. Grimrock to začal, MMX dobralo část a zbytek se bude muset setsakramentsky snažit. Nemyslím si, že ty léta lze vrátit. Dneska už máme za sebou tolik zkušeností, že už to asi ani možné není.

Ale to jen tak na okraj. Vždycky si říkám, že je lepší být pesimistou, než-li zklamaným optimistou :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Falagar

• Nováček
  • *
Podakovanie adminovi
« Odpověď #18 kdy: Květen 16, 2014, 14:32:33 »

Jak píšeš, Julien dostal po x letech možnost si prožít svůj sen, ale po***** Ubisoft mu ten sen narušil svými pravidly co jak bude. Podle mě moc volnou ruku neměl, je to škoda. Ubisoft je hrozný vývojář a vydavatel podle mě :D Joo někdo ho má rád, ale ja si myslí, že Ubisoft neumí RPG a něměl by do jejich vývoje nijak zasahovat.

Každopádně mám strašné nutkaní si desítku teď hned koupit, jen doufám že mě to neomrzí po pár minutách hraní a zamáčaknu alespoň malou nostalgickou slzu :) A nebo jeste chvili počkam az se MMX fakt dovyladí a pak si to poridim. Teď nevim co je lepší :)

Jo to máš pravdu na Kickstarteru se to teď hemží oldschool rpgčkama. Já jsem spíše optimista ale v tomhle jsem také pesimista....raději. :)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Podakovanie adminovi
« Odpověď #19 kdy: Květen 16, 2014, 22:34:21 »

Ubisoft je klasický moloch, všechno se v něm točí okolo peněz - co nejmenší náklady a co největší zisky. Nedávno jsem třeba četl zajímavé vyjádření Ubisoftu, když oznámil pokračování vývoje her i pro starší generace konzolí. Je to pochopitelné, ostatní budou postupně odcházet a Ubisoftu připadne větší podíl. Z pohledu M&M je nevýhoda, že Ubisoft je vlastníkem práv, takže se toho nemůže chopit kdokoliv.

Desítka určitě v prvních minutách neomrzí, má to dobrý začátek a krizový z pohledu přežití je přechod do Act II. I když ono hodnotit začátek je u mě horší, protože jsem si ho v rámci Early Access zkusil několikrát, takže v ostré verzi mě už nemělo moc co překvapit.
IP zaznamenána
This is the end ...

Lugiak

• Nováček
  • *
Podakovanie adminovi
« Odpověď #20 kdy: Květen 17, 2014, 13:27:28 »

Upřímně řečeno buďme rádi že to je Ubisoft a ne prznitel her EA. To by bylo CoD: Ghost (nic proti CoD ;) ) v provedení fantasy či něco na te způsob.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Podakovanie adminovi
« Odpověď #21 kdy: Květen 17, 2014, 16:14:03 »

O EA jsem toho už taky dost zaslechl, ale dneska už to moc jiné nebude. Velký publisheři skupují, co se dá a přechází na ně práva k titulům. Tady se právě nedivím, proč nabrala na popularitě indie scéna, jenomže ta začíná od nuly. Představa velkého publishera není MMX, pro ně je důležité získat co největší záběr zájemců i za cenu, že pod značku schovají úplně jinou hru. Dokážu si tedy představit, jak by to v EA dopadlo :D

Teď bylo třeba v týdnu na GOGu hezky vidět, kolik vývojářů se nově objevilo a s jakými tituly zkouší prorazit. Něco z toho vypadá zajímavě, ale teď je otázkou, zda-li dokáží přežít a prosadit se.
IP zaznamenána
This is the end ...

Falagar

• Nováček
  • *
Podakovanie adminovi
« Odpověď #22 kdy: Květen 19, 2014, 11:23:26 »

Souhlasim s váma hoši :-) přesně tak to je. V dnešní době podle mě je největši problém pro tyhle hardcore rpg tituly mladá herní populace. Předpokládám, že my co si tu píšeme, nejsme nejmladší, určitě 25+, tudíž my jsme ti co nostalgicky vzpomínají na takové herní perly jaké prodávají na GoGu, my je na GoG chodíme kupovat, ale vyvojáři se ubrali jiným směrem než k nám hardcore fandům rpg :) spíše se ubrali směrem který je určovám herní společností, směrem co má největší prodejnost, co se nejvíce hraje. Prostě dnes je in dělat hry grafický užasné, co nejměně dialogů, hráči dnes potřebují hlavně souboje, vývoj postavy a multiplayer, singleplayer RPG už nefrčí. A vzhledem k tomu že naše hráčská generace postupně přestává všechny hry hrát, tak zároveň upadá zájem o tyhle hardcore rpg novinky, protože "mladejm" to nic neřiká :/

Ale třeba se mýlim :)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Podakovanie adminovi
« Odpověď #23 kdy: Květen 19, 2014, 18:45:20 »

Já jsem se teď vrhl na databázi vývojářů na DH a musím říci, že už jen samotná studia jsou jeden zajímavý příběh vedle druhého. Kolikrát až teď doceňuju některé tituly, které jsem předtím opomíjel. To už se dneska o současných studiích moc říci nedá. Je to prostě doba, kdy se hry vyvíjeli opravdu srdcem a málokdy se našel někdo, kdo by vysloveně chtěl s hráči vyčůrat. Fandím indie scéně, ale obávám se, že je to jen "sezonní" záležitost.

Včera jsem koukal na videa k Watch Dogs, vzpomněl jsem si přitom na Deus Ex, skoro bych to i koupil, ale něco mi říká, že se dost mýlím. Přesně jak píše Falagar, čekám podobnou zradu, že to bude přizpůsobené dnešní generaci hráčů. Těžko říci, zda-li máme šanci se ještě něčeho pořádného dočkat. Vidím to i u sebe, zájem o hry už taky pomalu opadá a nakoupeno toho mám tolik, že budu mít ještě do důchodu co dělat :D

On-line hraní je druhá věc. Na začátku to možná bylo příjemné osvěžení, ale jak si k sakru máte užít atmosféru fantasy středověku, když vám tam napochoduje překrásná elfka se slovníkem současné puberťačky?? ;) Ale teď bez legrace, už mě to neláká a to ani 3D akce.
IP zaznamenána
This is the end ...

STJ

• Nováček
  • *
Podakovanie adminovi
« Odpověď #24 kdy: Květen 23, 2014, 12:17:14 »

Holt mate pravdu, okrem toho musime uznat , ze toto vsetko je dan za vyvoj ako HW tak i Software. Dal by som polovicku zo vsetkeho co mam, ak by sa zjavil znova na scene taky klenot ako Dungeon Master, Ishar, Black Crypt, Ambermoon, Alboin, Wizardy atd., ale bohuzial je to uz asi len nostalgia nas starych hracov skalnych RPG hracov a zarobky na hernej scene tlacia vsetky firmy k tvorbe lacnych brakovych titulov. Tajne dufam, ze sa este najde neaky vyvojarsky team, ktory dokaze spravit poriadny hardcore RPG , lenze mam pocit, ze to uz dokazu len nadsenci vo forme indie a ty tiez casom podlahnu tlaku obrovskych spolocnosti.
IP zaznamenána

Falagar

• Nováček
  • *
Podakovanie adminovi
« Odpověď #25 kdy: Květen 26, 2014, 11:14:43 »

Hoši a co založit vlastní studio? Co vy na to? :-) Stále se mi v hlavě honí myšlenky jak vytvořit herní klenot starých časů, jen v novém kabátě :-) Já vím, bláhový nápad, ale když se chce tak všechno jde.
Jen sehnat partu skvělých lidí s nadšením pro hardcore rpg a praxí programování atd. a ještě takovou malou drobnost, balík peněz :D Sakra.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Podakovanie adminovi
« Odpověď #26 kdy: Květen 26, 2014, 23:39:19 »

Ještě před oznámením MMX jsme tu jednou diskutovali na téma zdlouhavého vývoje fanouškovských pokračování (MM Tribute apod.). Tenkrát mě napadlo zkusit menší experiment a připravit si krátkou ukázku krokovacího dungeonu přímo v prohlížeči. Ale nějak jsem se k tomu už nedokázal dokopat :)

Dneska už je doba taky jiná, k dispozici je možno snadno získat licenci k hernímu enginu, což je hned o kus práce méně. Pokud si to člověk nechce šít přímo na míru, tak se dá použít zrovna Unity3D. Tím se dá oblafnout ta část s programátorem :) Ovšem zůstává problém s grafiky a ty peníze. Nadšení? ... tak to by určitě nechybělo :D

Jak to bude s budoucností indie scény je těžko odhadnout. Pokud chce dneska kdokoliv vydělávat, potřebuje nejprve minimalizovat náklady a pak oslovit dostatečně velké publikum. Dungeon je podle mě už trochu větší sousto a proto to moc vývojáře neláká. Navíc to má nejisté prodeje. Chytře na to třeba šli ti, co to vzali přes Kickstarter, protože ti už svoje prodeje znají a ví, že má smysl tu hru za tímto účelem dělat.
IP zaznamenána
This is the end ...

Falagar

• Nováček
  • *
Podakovanie adminovi
« Odpověď #27 kdy: Červen 03, 2014, 22:14:58 »

Vidíš to Elemire, náhodou s tím krokovacím dungeonem to není špatný a když by nás víc přiložilo ruku k dílu tak by jsme se k něčemu mohli dokopat :). A pro tebe není problematika programování velká neznámá? Ono i s Unity3D to chce něco umět si myslim. Jinak já bych mohl přiložit ruku k dílu právě jako grafik (živím se tim ;-)), jako programátor jsem mizernej, jediny co naprogramuju je režim na myčce nádobí. A co se týče peněz, tak si myslím že kdyby jsme zkusili jen takový malý projekt, čistě z nadšení a ve volné chvíli na něm dělali, tak by to mohlo být fajn a co ty víš co by z toho případně bylo dál.

No jen mě to tak napadlo, mám takový pocit že by se tady u tebe na fóru mohl dát dohromady fajn tým :-)
IP zaznamenána

JCMurphy

• Starší člen
Podakovanie adminovi
« Odpověď #28 kdy: Červen 03, 2014, 23:20:21 »

Neumím nic kromě hraní her a psaní blbin, ale fandil bych vám... a testoval :D
IP zaznamenána
Zura ja nai, Katsura da!

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Podakovanie adminovi
« Odpověď #29 kdy: Červen 04, 2014, 18:58:33 »

Zrovna zářný příklad programátora nejsem :D Samozřejmě ono i u toho Unity3D to už něco chce, ale pořád je to taková lepší skládačka. Posháněl jsem si nějakou literaturu s tím, že se podívám, co by to všechno obnášelo. Nedokážu teď posoudit, zda-li moje schopnosti dostačují pro něco takového.
IP zaznamenána
This is the end ...