Ty tajné skrýše a atributy - je to závislé i na pravděpodobnosti. V Hrobce 1000 hrůz už to vyžaduje vyšší hodnoty, takže to ne vždy vyjde napoprvé apod.
Hádankářská krypta ve Vantyrských horách - účelem je rozsvítit všechny dlaždice. Postup je jednoduchý musíš začít po obvodu a postupně se po spirále stáčet dovnitř. Kupodivu to složitě jen vypadá.
Před cca hoďkou jsem dohrál. Finální parta runová kněžka (32), mistryně meče (32), vzyvatelka krve (31), paladinka (32). Nesplnil jsem jen úkol s těmi svazky, protože poslední jsem našel až v Noční hlídce a v této fázi už nikam jinam jít nejde. Dlouhou dobu jsem po mapě už jen chodil a kosil vše možné, ani Hrobka 1000 hrůz nepředstavovala velký problém. Proto jsem postavy nijak zvlášť netrénoval, zbraně na velmistra měla jen mistryně meče, což byla ostatně nejvycvičenější postava. U paladinky jen magie světla na velmistru, u šamanky magie vzduchu na velmistru a runové kněžky magie ohně ovšem na mistru (bodově 25 - nějak jsem zapomněl dotrénovat).
No jo, zapomněl jsem nejen dotrénovat, ale i dokoupit kouzla. Kněžka tak expertně máchala jen palcátem, šamanka už sice mistrovsky, ale bez podpory obouručních zbraní. Rozdělování atributů jsem taky brzy utnul, takže třebas nejživotnější byla paladinka, ostatní se pohybovaly zdravím okolo hodnoty 200. Co jsem to ... jo, proč to píšu? Obtížnost warriora je prima na počátku, okolo levelu 18 se to začne silně lámat a vypadá to, že to v pohodovém tempu dojde i do konce, jenomže ...
Ve Skalním útesu jsem kývl na pobídku Krag Haka a nastoupil na loď. Žádné velké varování ze strany hry, že tenhle výlet už s návratem nepočítá. V Karthalu jsem vpadl rovnou do bojové vřavy, cestou snadno sundal černého draka a skončil v Noční hlídce. Čekal jsem, že vyřeším konflikt, brány města se otevřou a pokud to bude mít pokračování, tak ještě dotrénuju na velké finále. Mno, nedotrénoval, z města nebylo cesty ven a tak jsem zůstal sám jen s nerozdělenými body (jak atributy, tak i dovednosti) a skromným obsahem batohu.
Protože Noční hlídka šla bez velkých obtíží, rozhodl jsem se pokračovat. Zlom přišel až o několik pater níže, kde už jsem začal dostávat kapky. V jednu chvíli mě napadlo vrátit se k předchozímu save a nejprve docvičit a zopakovat si to. Jenomže to jsem si říkal ještě dlouho poté, až už nebylo zbytí. Trochu mě v tom ukolíbalo to, že v podzemí jsem narazil na obchodníka (alchymistku), krom toho mi v batohu cinkalo přes 270 000 zlatých (skončil jsem skoro s 300 000 zlatými).
Předposlední patro bylo klíčové. Hned v úvodu jsem nemohl projít přes první patrolu. Nakonec se zadařilo. Ovšem truhlu s překvapením jsem musel nechat být, přepadovku ustát v tomhle stavu nelze. Finále mě pak dorazilo úplně. Počátek dungeonu dobrý, ale hnedle přituhlo a tak jsem chtě nechtě musel sáhnout na atributy a dovednostní body. Zdraví jsem upravil na hodnoty okolo 300 a dovednostní body nacpal do zbraní, byť nebylo bohužel kde docvičit. I tak každý bodík prostě dobrý

Finále jsem ve skutečnosti rozehrál 2x. Prvně se mi v 1/3 bugly souboje, takže následovala klávesová zkratka a potvoráci kupodivu neútočily, tak jsem je doklepl (byl to před bugnutím pat, ale už získávaly navrch). Byť další úseky byly tužší a prošel jsem je 100% fér, moc jsem se z outra neradoval. Přišlo mi to tak trochu jako podvod. O čtvrt hodiny později jsem proto pokračoval z předchozího save z úvodu patra. V místě, kde se to předtím buglo, jsem musel potvory vylákat a riskovat tak horší postavení svojí družiny, ale jinak to nešlo. Souboje byly o něco zdlouhavější, ale využil jsem všechno, co jsem v batohu našel. Konečně jsem měl z výhry dobrý pocit

Musím říci, že zprvu mě design toho finále naštval, tohle podle mě není nic pro krokovací hru, ale na druhou stranu jsem se tu ocitl s nepřipravenou družinou a paradoxně si tak obtížnost zvedl. Kdejaká základní potvora tu má totiž oplácení a více útoků v kole. Málokdo asi počítal, že by někdo takto vyrazil do finále hry. Kdyby mě třebas ten černý drak upozornil, že mě nečeká procházka růžovým sadem ... Na druhou stranu je vidět, že to lze projít i tak. I když je otázkou, o kolik by to bylo s vycvičenou družinou lepší

Zhodnocení si nechám na ráno, musím si to nejprve srovnat ...