Hru jsem nehrál, ale ani se tím netajím. Nakonec takměř vždy je uvedeno z čeho vycházím a proč si to myslím. Proč jsem hru ještě nevyzkoušel, jsem taky dost jasně popsal. Nicméně to mi nebrání cokoliv hodnotit. Nejsem jediný, kdo na fóru zrovna nejásá.
Už jsem tu mnohokráte téma herního mechanismu popisoval, zkusím to jinak

Když si vezmu sérii TES a oblíbený Morrowind, mám jednu hru, na které se učím. Když si dneska zahraju Skyrim, nemám s tím problém. Vím jak to funguje a díky tomu jsem velmi brzy ve hře, i když je tam dost podstatných rozdílů (nevadí, je to díky předchozí znalosti dost intuitivní). Věřím tomu, že když otevřu Arenu, nebudu mít taky problém. M&M V je postaveno na stejných mechanismech jako VIII nebo IX. Jsou to blízcí příbuzní. Limbic se sice ohání pětkou, ale s tou má společný zatím jen tahový režim. K rámcové znalosti pětky se navíc v týmu Limbicu přiznal jediný člověk.
Z okruhu her, které jsem hrál si nevzpomínám, že by někdo i v případě změny vývojářů sáhl k tak radikální změně. Např. v sérii Neverwinter Nights k tomu taky došlo, ale o kontinuitu se stará použití stejné sady herních pravidel. Nemyslím tedy chování hry z pohledu ovládání apod., mechanizmy myslím celý komplex věcí, kam pravidla prostě patří. Až si desítku pustím, tak čekám, že se to bude hrát skoro samo, ale ne proto, že je to zjednodušené, ale proto, že budu vědět co a jak a proč to dělám.
Pokud dnes vemu jméno Might and Magic, mám automaticky jistá očekávání. Když to hodně přeženu, vem si třeba seriál Star Gate. Víš o čem je, znáš jeho prostředí. A teď přijde nový režisér a udělá z toho červenou knihovničku nekdě z tropů. To, že o desítce prohlásím, že je "nástupcem" pětky, z ní toho "nástupce" přeci automaticky nedělá. V desítce se mění moc věcí najednou a jediným pojítkem je opravdu jen to jméno série. Na druhou stranu o to více se o desítce mluví.
Ale to už je opravdu poslední příspěvek (minimálně takto rozsáhlý) k problematice mechanismů, sounáležitosti se sérií apod. Lépe už to prostě vysvětlit nedokážu