Tak jsem neodolal a také si to koupil a vyzkoušel. Ve verzi 1.1.1.
Mé krátké hodnocení je asi takové, že je to tak, jak jsem čekal. Tedy opravdu moderní "RPG hra", jinými slovy čistokrevná diablovka, kde některé věci dotáhli až do absurdna. Hra je neuvěřitelně jednoduchá, jak v základní obtížnosti, tak v té vysoké obtížnosti (nezaznamenal jsem mezi nimi rozdíl). Navíc v nesmyslném pohybu po čtvercové síti a tahovém režimu, který má zřejmě působit jako oldschool, jenže vzhledem k obsahu hry, je to spíše výsměch. S původní sérií jsem osobně nenašel vůbec žádnou spojitost. Jak v mytologii, tak v pravidlech, tak v boji, tak ve schopnostech hrdinů, tak v magii, tak v předmětech, prostě vůbec v ničem. Jediná souvislost je tedy nejspíše v názvu hry. Na druhou stranu nedá se přímo tvrdit, že by mě to nebavilo. První hra - první pokus se ještě dal, jak člověk zkoumal co a jak a kde je co. Druhý pokus už byl stereotyp a nuda.
Delší verze mého hodnocení hraní a jeho rozbor:Natočil jsem ze hry videa. Celý seznam videí je
zde.
Rozvoj postavNejprve jsem natočil stromy dovedností a jejich možný rozvoj u všech povoláních ve hře.
Více zde:
Člověk žoldák,
Člověk mág,
Elf hraničář,
Elf druid,
Trpaslík obránce,
Trpaslík zvěd,
Ork barbar,
Ork šaman. Při nastavení na fullhd a na fullscreen je to i čitelné na youtube.
Co k tomu dodat. Je jasné, že veškeré dovednosti jsou jen čistě bojového charakteru. To samo o sobě dokazuje, že je to prostě diablovka. Vedlejší dovednosti mimobojové, jako opravování, obchodování, odstraňování pastí, identifikace předmětů/nestvůr, vnímání a podobně ve hře nejsou vůbec. Částečně je hra nahrazuje kouzli (například vnímání), jiné skrz obchodníky. Dle všeho rozvojový systém je spíše kosmetického rázu. Neboť jsem nezaznamenal nějaké větší rozdíly, když jsem určitou vlastnost rozvinul například ze základní dovednosti na experta. Zejména u magie zdá se to nemá vliv vůbec žádný (tedy kouzla nejsou silnější). Jediné, co platí, že se na rozvoj váží možnosti používání předmětů. Tedy určitý štít může hrdina nosit jako začátečník se štítem, jiný může nosit jen jako expert atd. Stejně tak magie. V tomto je tedy hra někde úplně jinde, než původní série.
Dialogy - dialogy nikdy nebyly silnou stránkou MM, nicméně v této hře to dotáhli v tuposti do dokonalosti. Kdyby hrál hru náhodou úplný imbecil, se dialogy rozlišují na KLEPY: a ÚKOL:. První typ nemá cenu vůbec vybírat, natož číst, jelikož to je k ničemu. Druhý typ má pak pochopitelně cenu vzít vždy, neboť se tam zadává úkol, číst to nemá význam. Celkově úkolů ve hře moc není, většina jsou hlavní úkoly a všechny jsou bojového charakteru. Ty vedlejší pak hráč splní automaticky, neboť jsou prostě po cestě, takže se mu nestane, že by je minul.
Živost města - ve městě je venku asi 6 postav, kde hned asi se 4 mi je možné i mluvit. Tedy město vyloženě "překypuje životem". Se 3 z těch, se kterými je možné mluvit, nemá mluvit význam a 4tou postavu je možné najmout do party. Je to zvěd, který ukazuje na minimapě nepřátelé a nahrazuje tak jedno kouzlo. Celkově tedy nic moc. Ono i v předchozích dílech působily venkovní postavy spíše jako duchové a bloudili po městě bezcílně, ale alespoň se daly najímat. Tady tedy jejich význam je nulový.
Pohyb po čtvercích a tahový režim - todle působí docela hloupě. Kupodivu to ani tak nevadí mimo boj, ale hlavně v boji. V boji totiž tahový režim a čtverce neumožňují použít jakoukoliv bojovou taktiku. Například při prohraném boji útéct z boje, nabrat síly a později se do boje vrátit - v této hře nemožné. Prostě nejde útéct. V jednom tahu lze totiž udělat pouze jeden krok (přes jeden čtverec) a tentýž pohyb vždy udělají i nepřátelé. Vzdálenost mezi hrdiny a nepřáteli se tak nikdy nezmění. Když už se hráč dostane k nějakému výlezu (například do města), je mu to stejně prd platné, protože ten během boje nelze použít. Stejně tak například taktika ustřílet nepřítele z dálky (luky nebo kouzli) - neexistuje. Během tří tahů se nepřátelé vždy dostanou k hrdinům a začne boj tváří v tvář. Využívání překážek a terénu během boje - neexistuje. atd atd.
Boj - když už jsem u toho, boj je velmi jednoduchý. Vlastně je to obyčejná klikačka. Všechny boje probíhají tváří tvář. Ve hře neexistuje iniciativa. Tedy v drtivé většině případů začínají nepřátelé první tah. Pokud hráč vleze "do rány" tedy do řádku/sloupce nepřátel, vždy schytá ránu jako první. Pokud počká, až vleze do řádku/sloupce nepřítel, má možnost udeřit - zaútočit jako první. Co se týče samotných postav hráče. mezi nimi lze během kola libovolně přepínat. Tedy žádná není rychlejší/pomalejší, je jen na hráči, kterou použije jako první, druhou atd. Pochopitelně každá postava má jen jeden tah na kolo. Zde tedy nehraje žádnou roli například rychlost použití zbraní, rychlost postavy atd, jako tomu je v předchozích dílech. (tam například expert luku střílel rychleji atd). Tady to nehrozí. Další věc je boj s více nepřáteli. Jednotky na blízko mají snahu dostat se k hrdinům. Jednotky bojující na dálku střílí na hrdinu z dálky. Pokud se mezi střeleckou jednotku a hrdiny postaví jiná jednotka (například pro boj na blízko), vydají se střelecké jednotky směrem k hrdinovi a útočí na blízko. Pokud je před hrdinou čtverec zabrán (tj stojí tam dvě jednotky), snaží se to nepřátelé obejít a dostat se k hrdinovy ze strany nebo zezadu. Pokud to nejde, tak stojí a čekají, až jeden z těch bojujících v předu padne. Pak zaberou jeho místo. V boji na dálku (luk/kuše/kouzla) nelze vybírat nepřítele, na kterého se útočí. Tedy stojí-li dva nepřátelé na stejném čtverci a dál od hrdinů, střílí se náhodně na toho či onoho. Jinak hrdinové střílí vždy na toho nejbližšího. Pokud je jeden nepřítel až úplně u hrdinů, střílet není možné (tlačítko pro střelbu je deaktivované) a je možné útočit jen na blízko. Při boji na blízko si lze vybírat, na koho hráč útočí. (tedy pokud jsou na stejném čtverci před hrdinou dva nepřátelé). Výhodné je pochopitelně nejprve sejmout slabšího.
Celkově jsou boje velmi jednoduché. Ve hře je neomezené množství lektvarů léčení a lektvarů many, neboť obchodníci každý den své zboží obnovují.
Obchodování a předměty: Hra generuje náhodně předměty podobně, jako v Diablu. Tedy máme základní (bílé) předměty, které nemají žádné očarování. Ty se liší dle kvality, takže je třeba základní meč, pak třeba pirátská šavle (která má o něco větší zranění a zřejmě i vydrží o něco déle). Na tyto základní předměty se pak náhodně generuje okouzlení. Zelený předmět má jedno očarování. Modrý předmět má dvě očarování. To se projeví i v jeho názvu (máme předponu - zelené předměty, nebo předponu a příponu - modré předměty). Jestli jsou ve hře i nějaké další, to nevím. Každopádně modré předměty jsou určitě užitečnější. (například se mi povedlo sehnat oblečení, které bylo proti světlu chránící (tj +2 body odolnosti proti světlu) a navíc s příponou svobody pohybu (tj dávalo 100% imunitu proti paralýze). Ve městě obchodníci prodávají horší zboží (nejlepší to zelené), obchodník mimo město prodává i modré a doporučuji za ním občas zajít. (každý den se generují nové předměty).
Magie:kouzla jsou natočená
zde. Opět při fullhd a na fullscreen by to mělo být čitelné.
Řekl bych, že kouzla útočná jsou k ničemu. Sice jakési zranění dávají, jenže berou velké množství many a celkově je jednoduší nepřítele umlátit /zvlášť, když všechny boje probíhají tváři v tvář. Například ohnivý šíp (je asi nejúčinější kouzlo, které lze mít), zraňuje vždy za 25 životů, jednu postavu na čtverci. Ohnivá koule je to stejné, jen zraní obě postavy, které stojí na čtverci vedle sebe. Nezachytil jsem rozdíl mezi začátečníkem v ohni a expertem v ohni a ani jsem nezachytil žádný větší rozdíl, když jsem v ohni měl jeden bod, nebo 7 bodů. Na sílu kouzel má tak nejspíše vliv jen vlastnost Magie (kterou lze rozvíjet), nicméně i zde je to spíše kosmetické.
Naopak kouzla jsou téměř nenahraditelné pro vedlejší činnosti (například hledání pastí a tajných míst, nelze dělat jinak, než pomocí kouzel - nebo postav, které se hráči přidají).
Kouzla podpůrná (v boji) jsou pak nutností. Například základní kouzlo magie země - regenerace, udělá ze hry a z bojů definitivně frašku. Protože postavy jsou díky tomu nesmrtelné a stačí mít jen zásobu lektvarů many. Expertní kouzlo magie ohně, které chrání proti negativním stavům (jako je spánek, ochromení, paralýza atd) je též nutností, zvláště pokud hráč chce bojovat v dému i s duchy - bez toho se zřejmě neobejde. U jiných (jako těch, které přidávají odolnosti proti magiím) jsem nezachytil žádný efekt.
Zajímavé je též nastavení ceny kouzel (z hlediska many). Například je běžné, že kouzlo základní (které se hráč může naučit už na začátku), stojí 30 bodů many, zatímco kouzlo mistrovské stojí 15 bodů many, přičemž je hráč získá pravděpodobně až mnohem později ve hře. Celkově kouzla jsou hodně nedoladěná, ale to se pravděpodobně ještě změní v plné verzi.
Celkově je hra velice lineární a přímočará ve všech aspektech, nejspíše je dělaná opravdu pro úplné imbecily. Protože normálního člověka ty věci spíše omezují, než že by mu pomáhali.