Jen co jsem ten příspěvek dopsal, tak jsem ve hře narazil na studnu

Nicméně limitace surovinama je značná i tak. V podstatě je jedno, co chybí, opravdu je potřeba zvažovat, čemu dám přednost, abych toho vzápětí nelitoval. Ony i ty pasti jsou dost náročné na dřevo.
Přijde mi to opravdu celkově hodně našponované. Navíc se hra začíná tvářit dost lineárně (mám za sebou necelé 3,5 hodiny). Na potvorách to na první pohled není vidět, ale jak jsem postupoval sektor po sektoru, tak mi boje přišly vždy o kousek tužší až jsem narazil na místo, kudy neprojdu.
Hra má něco jako schématickou mapu světa, i když popravdě netuším, jak je hra ve skutečnosti velká a jestli to je opravdu mapa světa nebo jen mapa nějakého obřího sektoru. Je na ní několik lokací (sektorů) naznačených čtverci a místy je vidět schéma jejich propojení, tedy odkud se dá kam jít. Na téhle mapě je vidět i pozice postavy. Pokud však chci podrobnou mapu, tak musím seslat kouzlo MAIN. Naznačená cesta mezi sektory se pak právě tváří jako naznačený směr, jakým se musím vydat, tedy ta linearita (do každého z nich prostě vede jen jedna cesta). Navíc venkovní sektory jsou propojeny místy skrze podzemí, což je taky jedna velká "sektorová mapa".
V podzemí jsem se dozvěděl, že mým cílem je místo označené na schématu jako Shelter, jenomže cesta k němu bude asi docela dlouhá. Cílem postupu je sice co nejkratší pohyb mezi sektory, ale hra nejspíš taky předpokládá, že přitom podstoupím všechny dostupné souboje v každém z nich a posbírám veškerý loot. Mám totiž pocit, že to je pro postup vpřed klíčové. Jenomže potíž je v tom, že hra se tváří pořád stejně neschůdně, ani jsem si nevšiml, že už jsem level 4. Zatím jsem toho tedy moc neopakoval, ale neustále balancuju na pokraji smrti, což mě tak nějak demotivuje. I když jsem se už naučil kouzlo léčení, tak jsem limitovaný manou, která pak chybí v soubojích atd.
Souboje jsou jinak po taktické stránce docela povedené, dá se s tím opravdu pohrát (namísto útoku lze udělat krok zpět, popř. některé potvory útočí ob pole, takže je naopak potřeba se o krok přiblížit, lze využívat házecích předmětů, které lze mimo jiné craftit a do toho práce s manou a staminou). Survival prvek mi oproti soubojům přijde jako o chlup větší komplikace. Souboje nejsou jednoduché hlavně kvůli častému minutí a "šťastným" potvorám s kritičáky.
Ideální postup asi spočívá v tom, že bych si měl nejprve každý sektor osahat a teprve pak ho projít na ostro a s co nejlepším výsledkem. Soudím tak podle toho, že jsem se kvůli nezdolnému souboji musel vrátit o dva sektory zpět a zkoumám teď lokaci, kterou jsem před tím jen proběhl při okraji (ono to občas jde kvůli tomu, že oblast útoku potvor nezasahuje až k okraji lesa).
No, popravdě mě tenhle styl hraní moc nebaví, zatím to totiž směřuje k tomu, že zhruba do hodiny zjistím, že opravdu budu muset začít úplně odznova. Ze survival prvků se nedá vybruslit a postava se zlepšuje jen tak, jak si to nalajnovali vývojáři (díky absenci respawnu nejde ve hře grindit). Celé je to tedy jen o tom, najít ideální cestu skrze sektor, přitom projít vše zajímavé, pozabíjet všechny potvory a přitom ušetřit co nejvíce surovin a udržet se v co nejlepší kondici. Proto je tu asi přítomna možnost ukládat kdekoliv. Kdyby tu byla třeba jako po vzoru Wizardry nějaká možnost snazšího léčení, třeba nějaká fontánka, ke které by se dalo vracet, tak by to bylo hned o něco schůdnější. Tohle by se jinak opravdu dalo přirovnat k Wizardry 7, ze kterých odejmete respawn, snadné léčení a přidáte nutnost jíst a pít (a že ty zásoby v Inferno ubývají hodně rychle).
Vzdát to ještě nechci, chci se pokusit dojít co nejdál s tím, co jsem začal, ale skutečně jsem smířený s tím, že ta úvodní bota mě nakonec stejně dožene. Zatím jsem ani nesháněl nějaké info, jak kdo si s hrou poradil, to si chci nechat až na případný nezdar.
Edit: teď jsem zjistil, že hra má předchůdce v podobě The 7th Circle - Endless Nightmare, který vyšel v roce 2018, ale Inferno mě asi zaujalo jako první správně, protože příběhově je to naopak Inferno, kdo je předchůdcem The 7th Circle

Že bych prubnul i The 7th Circle? V nich se o survival prvcích nic nepíše.
Edit 2: The 7th Circle má jinou vychytávku - perma death

No, to je prašť jak uhoď. The 7th Circle mi tedy přijde více jako kobka a kupodivu ty souboje jsou naoko jednodušší, jenomže čert ví, jestli to je zase patro jako sektor a dál to vytuhne či jak. Survival prvky tu opravdu nejsou, ale bezpečný spánek lze provádět jen na předem určených místech, takže je zas třeba kalkulovat s tím, v jak dobré kondici je postava po všech bojích a jestli zkusit ještě jeden boj nebo už jít raději spát - jinak konec a celé hezky od začátku

Jinak jsou ty hry v podstatě stejné.