Základní hru mám za sebou a do toho se mi připletlo v rámci pendlování po městě jedno DLC (na počátku jsem nedokázal odhadnout, co je regulérní mise hlavního příběhu a co volitelná mise). Ono se to sice odemyká postupně a hra na to i upozorní, ale zprvu jsem hlavně netušil, jakým způsobem funguje obsazování oblastí a k tomu se bugly úkoly ve Vitově čtvrti. 38 hodin, což mě upřímně překvapilo, protože v rámci toho počátečního rozjezdu to vypadalo, že hra má poměrně vysoké tempo a za 20 hodin bude po všem

Já bych měl asi začít od začátku, včera jsem probral příběh a nyní už se mohu vyjádřit i k tomu, jak funguje mechanika obsazování města. Na začátek rovnou řeknu, že hned po první lokaci se to zvrhne v monotónní rutinu, protože mustr pro obsazení oblasti je stále stejný, akorát se mění prostředí (čtvrť), ve kterém to celé probíhá.
Čtvrtí je dohromady 9, přičem v rámci úvodních úkolů Cassandra, Burke a Vito získají hned po jedné čtvrti. K rozdělení tedy zbývá 6 čtvrtí a tady jsem nechtěl nikomu stranit, takže ve výsledku měl každý z poručíků 3 čtvrti. Trochu naivně jsem si myslel, že to bude mít vliv na příběh, ale bohužel. Jediným přínosem společníků jsou bonusy extra služeb, takže záleží čistě na vás, co se vám více hodí a podle toho se zařídit. Každý z poručíků pak ještě generuje pravidelný zisk, ale ten je potřeba aktivně vybírat, přitom se jedná o celkem zanedbatelné částky (mnohem více jsem si vydělal misemi - mimochodem, peněz je ve hře halda, utrácel jsem hlavně za munici a adrenalinové injekce, popř. jsem sem tam využil bonusových služeb - přerušení telefonní linky pro nemožnost povolat posily, odvolání pátrání policie atd.).
Pro ovládnutí čtvrti je potřeba získat pod svou kontrolu dvě klíčové aktivity (kšefty) v každé z nich. Tyhle aktivity jsou předem dané a navede vás na ně rozhovor s informátorem (informátoři se odemykají v rámci postupu hrou, takže čtvrti nelze obsazovat dle libosti). Informátor sdělí, jak vylákat bosse daného kšeftu, což spočívá ve vyslýchání padouchů, ničení kšeftů, kradení financí apod. Jakmile bossovi způsobíte dostatečnou škodu, tak vás informátor pustí do mise, kde máte tohohle bosse zabít. V praxi to vypadá tak, že se vrátíte na jedno z míst, které jste už jednou čistili

Tentokrát je v něm ovšem i boss.
Po zabití bosse máte možnost službu předat jednomu ze společníků a tady je potřeba dávat pozor na to, abyste službu předávali tomu, kdo nakonec čtvrť povede. Jde to samozřejmě i jinak, ale právě tím předáváním služeb získáváte extra bonusy, takže pokud nakonec čtvrť jako celek dáte někomu jinému, tak tím zainteresované poručíky naštvete a ti vám zas bonusy odeberou (musejí se stáhnout a bonusy si vezmou zpět). Navíc vám to budou potom připomínat během porad.
Jakmile získáte oba kšefty čtvrti, tak se přes agenta Donnovana odemkne hon na bosse čtvrti. Tyhle mise jsou oproti misím s kšefty unikátní. Někdy jdete po bossovi čtvrti rovnou, jindy je do toho napasovaný ještě meziúkol, ale tohle celé je právě hlavní tahoun příběhu. Když si vezmete, že Mafia III je současný klasický openworld, tak ten příběh v tom odsýpá celkem svižně - to kolem vás moc nerozptyluje. Výhoda je prostě v tom, že si nemůže hned na počátku hry nabrat haldy aktivit, takže vás to drží stále okolo hlavní linky, což je jasné plus. Přitom v New Bordeaux se dá oproti jedničce a dvojce vyžít i mimo mise. Po zabití Bosse čtvrti dojde k poradě a na ní máte možnost přidělit čtvrť jednomu ze svých poručíků. A takhle to pokračuje čtvrť po čtvrti.
Mise s bossy čtvrtí jsou nezapomenutelné i proto, neboť pro každého z bossů máte připravený jiný konec a mnohdy je zajímavá už jen část, kdy se k bossovi musíte dostat nestandardním způsobem. Třeba mise se zabitím Olivie Marcano vás přivede na večírek, kde musíte v roli černého pingla posluhovat místní smetánce, které do pití přimícháte LSD. Jakmile většina návštěvníků a část strážných odpadne, tak se dostanete do blízkosti Olivie. Kolem ní stojí 6 strážných a v baru je schovaný revolver - samozřejmě na 6 nábojů

Někdo Mafii 3 vyčítá přílišnou holywoodovitost, ale ono to není vůbec na škodu. S nasmrt zraněnou Olivií pak prohodíte pár slov, které prostě perfektně podtrhnou celou situaci. Olivie sice neumře hned, Lincoln ženy z principu nezabíjí, ale rodina je holt rodina a Olivia už je pro ně zbytečná ...
Není to tedy klasické masakrování, jako je tomu u misí s ovládnutím kšeftů, navíc nezabíjíte pokaždé. Sem tam máte možnost nechat někoho jít, např. Enzo Conti se Salem Marcanim vůbec nesouhlasil, takže máte možnost mu dát nabídku. K tomu se jako bonus dozvíte, že Enzo a Sammy byli letitý přátelé a Sammyho vražda byla Enzovi proti srsti.
Finále se Salem Marcanim je opravdu povedené završení hry. První část je hodně podobná finále dvojky, akorát na jejím konci musíte sejmout Salyho syna Giorgiho. Po jeho smrti přijde zbraň kupodivu ke slovu jen jednou a tu poslední kulku nevystřelí Lincoln - Saly si prostřelí hlavu sám. Předchází tomu rozhovor u sklenky whisky, krásně po vzoru westernových konců, kdy hlavní aktéři rekapitulují svoje činy anebo prostě jen mlčí a sem tam problesknou třeba flashbacky (tady tedy mluví). Vůbec jsem to nečekal a opravdu musím příběh Mafie III ještě jednou vyzdvihnout. Já vím, není to nic originálního, ale prostě to funguje a bavilo mě to, to je přeci účel té hry.
Po smrti Salyho ještě není konec a tady mě hra potěšila příběhem podruhé. Lincoln se venku před cassinem setká s Leem Galantem, který dá Lincolnovi nabídku. Nicméně je na Lincolnovi, tedy na vás jako hráčích, jestli se opravdu chcete stát hlavou místní mafie, nebo si prostě jen dojedete tu svou linku pomsty a nyní je na čase se z města nadobro vypařit. Ostatně Donnovan vás při rozhovoru mezi vámi, otcem Jamesem a jím varuje, že se budete muset nejspíše zbavit i svých poručíků, protože dříve či později se oni pokusí zbavit vás. Prostě klasický boj o moc. Udržel jsem si tedy fazónku a z města zmizel. V outru jsem se pak dozvěděl, že New Bordeaux převzal Vito a udělal z něj druhé Las Vegas. V průběhu titulků pak následuje ještě jedno outro za agenta Donnovana, který dospěl k tomu, kdo stál za smrtí Kennedyho.
Trošku jsem se obával, aby se hra po outru neuzamkla, ale poslední save se vytvoří před finálovým rozhodnutím, takže po titulcích se Lincoln objeví právě před ním a mohu se tak v pohodě vrhnout na jednotlivá DLC - zbývají 3.
Jinak pokud jde o poručíky, pro ně lze plnit ještě extra službičky, čímž se odemknou další bonusy, ale jinak to není žádné terno a hlavně to není nijak nutné. Za Vita se třeba pomstíte vrahům Joea ze dvojky, čímž se vlastně dozvíte, že Joe opravdu zemřel. Za Cassandru pak vozíte zbraně a Burkeho už jsem neměl chuť ani zkoušet.
Po tom všem mi přijde, že trojka je poněkud nedoceněná. Sice to není důstojný nástupce původní série, ale to je asi to jediné, co bych jí vyčítal. Mě osobně to nijak neurazilo. Akorát to chce přežít začátek, než se hra rozjede. Jinak samozřejmě ano, pokud bych tu měl znovu vypíchnout jednotlivé prvky, tak tu místo ke zlepšení určitě je (třeba naskriptované honičky v autech), ale mě velmi mile překvapilo, jak má příběh hry tah na branku a opravdu plynule odsýpá. Jsem zvědav, jak na tom budou DLC.